Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post-budget webinar on vision of 'GatiShakti'
28 FEB 2022 12:04PM by PIB Delhi
Namaskar!
This year's budget has set the pace for India's development of the 21st century. This direction of "infrastructure-based development" will increase the potential of our economy phenomenally. This will also create many new employment opportunities in the country.
Friends,
Traditionally, the country’s experience so far has been to build infrastructure as and when required. It used to be done in a piecemeal manner as per the requirement. As a result, the country has suffered a lot due to the lack of coordination between the Centre, states, local bodies and the private sector. Take for example the rail or road projects where we often find conflict and lack of coordination. Very often, it so happened that a road was built somewhere and the next day it was dug for laying water pipes. When the road was rebuilt, the sewer line personnel dug it again. This happens because different departments do not have clear information. Now everyone will be able to make their plans with complete information in advance due to the PM GatiShakti (plan). This will also lead to optimum utilization of the country's resources.
Friends,
The PM GatiShakti is very imperative given the large scale infrastructure development on which the government is working. The direct capital expenditure of the Government of India was about 1.75 lakh crore rupees in 2013-14, which has increased by four times to 7.50 lakh crore rupees in 2022-23. The government has increased investment in every sector, be it national highways, railways, airways, waterways, optical fiber connectivity, gas grid, or renewable energy. Our government has set very ambitious targets in these areas. We can carry forward infrastructure planning, implementation and monitoring in a very coordinated manner and can work in a new direction through the PM GatiShakti. This will also reduce time and cost overrun of the projects.
Friends,
As you are aware that infrastructure has a huge multiplier effect on investment. Along with ease of living, it also improves ease of doing business. This also gives impetus to the economic productivity of all sectors. When the country is giving unprecedented momentum to infrastructure development, economic activity will increase and so will job creation.
Friends,
Strengthening the principle of cooperative federalism, our government has made a provision of one lakh crore rupees in this year’s budget for the assistance of the states. The state governments will be able to use this amount on multimodal infrastructure and other productive assets. The National Ropeway Development Program is being launched to improve connectivity in the inaccessible hilly areas of the country. Our government is also committed to the balanced development of the North East. Keeping in view the requirement of these states, the PM-DevINE scheme has also been announced at a cost of Rs 1500 crore. The investment being made by the government in the infrastructure sector, along with the Production Linked Incentive Scheme, will take the development of the country to new heights in the coming years. All these efforts will open doors of new economic possibilities for you in this new era of infrastructure creation. I would urge the corporate world, the private sector of the country, to work step by step with the government and make a proud contribution to the development of the country.
Friends,
You must also be aware that more than 400 data layers are now available in the PM GatiShakti National Master Plan. Not only does this provide information about the existing and planned infrastructure, but it also contains information like forest land, available industrial estate, etc. I suggest that the private sector should use it as much as possible for their planning. All the necessary information is being made available on a single platform in the National Master Plan which will make it possible to get project alignment and various types of clearances at the DPR stage itself. This will also be helpful in reducing your compliance burden. I would also urge the state governments to make the PM-Gati Shakti National Master Plan the basis for setting up their projects and economic zones.
Friends,
Even today, the logistics cost in India is estimated to be 13 to 14 percent of GDP. This is more than in comparison to other countries. The PM GatiShakti has a huge role in improving infrastructure efficiency. A provision has been made in this year’s budget to create a Unified Logistic Interface Platform (ULIP) to reduce the logistics cost in the country. You must be aware that at present the digital systems of different ministries are working according to their requirements. Twenty-four digital systems of six ministries are being integrated through ULIP. This will create a National Single Window Logistics Portal which will help in reducing the logistics cost. The PM Gati-Shakti will also help our exports and our MSMEs will be able to be globally competitive. Our government has also set up the Logistics Division and the Empowered Group of Secretaries for better coordination in all the departments of the government to improve logistics efficiency. You can see the big role of technology in the PM Gati-Shakti. I would also urge the governments and the private sector to lay greater emphasis on bringing modern technology to our infrastructure projects. It will be very useful in terms of quality as well as cost-effectiveness and time. It has been found all over the world that natural disasters cause destruction to infrastructure more than human loss. Several bridges get destroyed and it takes 20 years to rebuild them. Therefore, the Disaster Resilience Infrastructure has become very imperative today. Unless there is technology, we will not be able to work in that direction. Therefore, there should be maximum use of technology. Companies working in the logistics sector have world-class knowledge and tools. Utilizing them, we have to ensure that the data available in the country is used better.
Friends,
The GatiShakti will ensure true public-private partnership in infrastructure creation from planning to development and utilization stage. In this webinar, there should also be brainstorming on how the private sector can achieve better outcomes in collaboration with the government agencies. I am sure you will discuss all the issues in-depth during the webinar. Apart from infrastructure, your suggestions regarding the required changes in rules and policies would also be very important. The creation of modern infrastructure will strengthen the foundation of India and the PM GatiShakti National Master Plan is an important medium in this regard. I wish this webinar a success and hope that we all will benefit from your experiences.
I would also like to draw your attention to the fact that today’s webinar is not about making speeches by our government. We want to hear from you. It would be better if you offer suggestions in the light of the budget proposals. We can think about some of your suggestions when we formulate the next year’s budget. Do write to me at that time. Right now, we have to emphasize how well we have to implement the budget approved by the parliament. We still have this month of March left. The new budget will come into effect from April 1. Let us make maximum use of this month of March and start implementing the budget proposals from April 1 itself. Can we do this?
Earlier, the entire population of the world used to live near rivers. Large cities were developed near rivers and seas. Systems evolved. Gradually, the world thrived by shifting from there and moving near highways. And now it seems that the world will thrive where there would be an optical fiber. Time is changing. This means that there is no room for isolated infrastructure. A whole new ecosystem develops around it. This GatiShakti Master Plan will benefit us a lot in this regard also. Therefore, I would like you to implement the budget properly. There are also some flaws in the government machinery as files keep on moving for six months and by that time a new budget is on the anvil. The advantage of talking to you in advance is that the government systems will respond positively and immediately if you draw attention to any shortcomings. Therefore, you should contribute profoundly. This is my expectation. Best wishes to you all! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଗତିଶକ୍ତି’ ଭିଜନ ଉପରେ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 FEB 2022 12:04PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ବିକାଶର ଗତିଶକ୍ତି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରି ଦେଇଛି। ‘ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିକାଶ’ର ଏହି ଦିଗ, ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଅସାଧାରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ରୋଜଗାରର ମଧ୍ୟ ଅନେକ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାଧାରଣ ଭାବେ ଆମର ଏଠାରେ ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ଅନୁଭବ ରହିଛି ଆଉ ଅଧିକାଂଶ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରର ପରମ୍ପରା ହୋଇ ଯାଇଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଯେଭଳି ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବ, ସେଭଳି ଭାବରେ ହିଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ କରି ନିଆଯିବ । ଅର୍ଥାତ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ ଭାବେ ଆଂଶିକ ଭାବେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିଲା। ଆଉ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବୟ ଅଭାବରୁ ଦେଶ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିଛି । ଯେପରି ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ କିମ୍ବା ସଡ଼କର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ । ଏହି ଦୁଇଟି ମଧ୍ୟରେ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟର ଅଭାବ ଏବଂ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆମେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖୁଛୁ । ଆମର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଏପରି ହୋଇଥାଏ, ଯେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଗୋଟିଏ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ହେଲା ପୁଣି ତା’ ପରଦିନ ପାଣି ପାଇପ ବିଛାଇବା ଲାଗି ତାହାକୁ ଖୋଳିଦିଆ ଗଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଗଲା, ପରେ ସ୍ବରେଜ ଲାଇନ ବିଛାଇବା ବାଲା ଆସି ତାହାକୁ ଖୋଳି ଦେଲେ । ଏମିତି ଓ ଏଭଳି ଏଥିପାଇଁ ହୋଇଥାଏ କାରଣ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ପାଖରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ସୂଚନା ନଥାଏ । ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି କାରଣରୁ ଏବେ ସମସ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ସହିତ ନିଜର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ପାରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସମ୍ବଳର ମଧ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ହୋଇ ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଆମ ସରକାର, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେଥରେ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି, ହେଉଛି ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ ଆବଶ୍ୟକତା । ବର୍ଷ 2013-14ରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ପଞ୍ଚସ୍ତରୀ ଲକ୍ଷ ଥିଲା ଯାହାକି ବର୍ଷ 2022-23ରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରାୟତଃ ଚାରି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ହେଉ, ରେଳପଥ ହେଉ, ଆକାଶପଥ- ଜଳପଥ ହେଉ, ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ ହେଉ, ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ଼ ହେଉ, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ତଦାରଖକୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସମନ୍ବୟ ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିବା, ଏକ ନୂତନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବା । ଏହା ଦ୍ବାରା ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ ସମୟ ଏବଂ ବିନିଯୋଗ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଭାବ ରହିଥାଏ। ଏହା ସହାବସ୍ଥାନ ସୁଗମତା ସହିତ ହିଁ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତାରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଥାଏ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଅର୍ଥନୈତିକ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ତାହାଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଆଉ ନିଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସେହି ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାର ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହାୟତା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏହି ରାଶିର ଉପଯୋଗ ବହୁମଖୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଠନ ମୂଳକ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ବିନିଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ ଓ ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରୋପୱେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରଯାଇଛି । ଆମ ସରକାର ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ବଦ୍ଧପରିକର । ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦେଖି 1500 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ ଡିଭାଇନ ଯୋଜନା) ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରଯାଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରଯାଉଥିବା ନିବେଶ, ତା’ସହିତ ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାରିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା, ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶୀଖର ପର୍ପ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ଏଇ ଯୁଗରେ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ । ମୁଁ କର୍ପୋରେଟ ଜଗତକୁ, ଦେଶର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କହିବି ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ପାଦରେ ପାଦ ମିଶାଇ ନିବେଶ କରନ୍ତୁ ଆଉ ଦେଶର ବିକାଶରେ ନିଜର ଗୌରବଶାଳୀ ଯୋଗଦାନ ପ୍ରଦାନ ଦିଅନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାଅଛି ଯେ, ପିଏମ୍ ଗତି-ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରେ ଏବେ 400ରୁ ଅଧିକ ଡାଟା-ଲେୟାର ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ନା କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୋଜନା କରଯାଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ମିଳିଥାଏ, ବରଂ ଏଥିରେ ଥିବା ଜଙ୍ଗଲ ଜମି, ଉପଲବ୍ଧ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ଭଳି ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ମୋର ପରାମର୍ଶ ଯେ ଏହାର ଉପଯୋଗ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ନିଜର ଯୋଜନାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କରନ୍ତୁ । ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜରୁରୀ ସୂଚନା ସବୁ ଗୋଟିଏ ଏକକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଏକୀକରଣ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମଞ୍ଜୁରି, ଡିପିଆର ସ୍ତରରେ ହିଁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ସମ୍ଭବପର ହୋଇ ପାରିବ। ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ ଜନିତ ଚାପକୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ କରିବାରେ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ପିଏମ୍- ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧାର ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ ବ୍ୟୟ , ଜିଡିପିର 13 ରୁ 14 ଶତକଡା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୋଲି ଭାବି ନିଆଯାଇଥାଏ। ଏହା ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧାରିତ ଦକ୍ଷତାରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଗତି-ଶକ୍ତିର ଭୂମିକା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼। ଦେଶରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ ବ୍ୟୟକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ୟୁନିଫାଏଡ଼୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଇନଟରଫେସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ- ୟୁଲିପ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଜ- ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ୟୁଲିପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୬ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୨୪ଟି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକକ ବାତାୟନ ଲଜିଷ୍ଟିକ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ଯାହାକି ଲଜିଷ୍ଟିକ ବ୍ୟୟକୁ କମ୍ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ପିଏମ୍ ଗତି-ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଆମର ରପ୍ତାନୀକୁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିବ, ଆମର ଏମଏସଏମଇ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ହୋଇ ପାରିବ। ଆମ ସରକାର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଦକ୍ଷତାରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ଲଜିଷ୍ଟିକ ବିଭାଜନ ଆଉ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ବିଭାଗମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କ୍ଷମତାପନ୍ନ ସଚିବଙ୍କର ଗୋଷ୍ଠୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପିଏମ୍ ଗତି-ଶକ୍ତିରେ ଆପଣମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆଉ ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଅନୁରୋଧ ରହିବ ଯେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିଜର ସ୍ୱଭାବରେ ଏହି କଥାକୁ ଆଣନ୍ତୁ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଆଣନ୍ତୁ, ଆମେ ଆଧୁନିକରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କିଭଳି ଆଣି ପାରିବା । ଗୁଣାତ୍ମକ ମଧ୍ୟ ଆଉ ସୁଲଭ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ସମୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହା ବହୁତ ଉପେଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ଆଉ ଆମେ ତ, ଏବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରୁଛୁ ଯେ, ଭାରତ ଯେଉଁ ଏକ ନେତୃତ୍ବ ନେଇଛି ଯେ ବିଶ୍ବରେ ଯେଉଁସବୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ସେଥିରେ ଜୀବନ ହାନୀ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରିବା ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ସେତୁ ରୁ ବ୍ରିଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କିଛି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ, 20- 20 ବର୍ଷ ପୁଣି ଲାଗିଯାଏ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ବହୁତ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। ତେବେ ଯେର୍ପ୍ୟନ୍ତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ନ ଥିବ, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା ନାହିଁ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆଣିବା । ଲଜିଷ୍ଟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସାଧନ ରହିଛି । ସେଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟୋଗ କରି ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ଡାଟାର ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବହାର ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗତି-ଶକ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଘରୋଇ-ସରକାରୀ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଯାହା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ଠାରୁ ନେଇ ବିକାଶ ତଥା ଉପଯୋଗ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେବ। ଏହି ୱେବିନାରରେ ଏହି କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମନ୍ଥନ ହେବା ଦରକାର ଯେ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର, ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ମିଶି ଉନ୍ନତ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରି ପାରିବେ। ଆଣମାନେ ସମସ୍ତେ ୱେବିନାର ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବର ସହ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବେ, ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟତିରେକ କେଉଁସବୁ ନିୟମ ଏବଂ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହାକୁ ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ, ଭାରତର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଆଉ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ । ମୁଁ ଏହି ୱେବିନାରର ସଫଳତାର କାମନା କରୁଛି ଆଉ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅନୁଭବର ଲାଭ ମିଳିବ।
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଣଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି, ଯେ ଆଜିକାର ଆମର ଏହି ୱେବିନାର ଆମ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଭାଷଣବାଜିର ନୁହେଁ । ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ବଜେଟରେ ଯେଉଁ କଥାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି, ସେହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବେ ତେବେ ଭଲ ହେବ । କିଛି ପରାମର୍ଶ ଆପଣଙ୍କର ରହିବ ତେବେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଆଗାମୀ ବଜେଟ କରିବା ସେତେବେଳେ ଚିନ୍ତା କରିବା । ସେହି ସମୟରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମୋତେ ଲେଖି କରି ଦେବେ । ଏବେ ସଂସଦ ଆମକୁ ଯେଉଁ ବଜେଟ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି, ଆମ୍ଭଙ୍କୁ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତାହାକୁ ଆମେ ଉତ୍ତମ ଢ଼ଙ୍ଗରେ କିପରି କରିବା । ଏବେ ଆମ ପାଖରେ ଏହି ମାର୍ଚ୍ଚର ମାସଟି ବଳକା ରହିଛି। ଅପ୍ରେଲ 1 ଠାରୁ ନୂତନ ବଜେଟ ଲାଗୁ ହେବ। ଆମେ ଏହି ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରି ଅପ୍ରେଲ ପ୍ରଥମ ତାରିଖରୁ ହିଁ ସବୁ ଜିନିଷ ଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବତାର ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଲାଗି ପଡ଼ିବା । ଏହା ଆମେ କରି ପାରିବା କି?
ଦ୍ୱିତୀୟ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାଏ ତେବେ, ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ସେତେବେଳେ ପୁରାତନ ଯୁଗରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ବସତି ସ୍ଥାପନ କରୁଥିଲା ନଦୀ କୂଳରେ । ଯେଉଁଠାରେ ନଦୀ ଥିଲା ତାହା ନିକଟରେ କିମ୍ବା ସମୁଦ୍ର ନିକଟରେ ବଡ଼-ବଡ଼ ସହର ବିକଶିତ ହେଉଥିଲା । ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ବିକଶିତ ହେଉଥିଲା । ଧୀରେ- ଧୀରେ ସେଠାରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହୋଇ ଯେଉଁଠାରେ ବଡ଼- ବଡ଼ ସଡ଼କପଥ ରହିଛି ସେଠାରେ ଦୁନିଆ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ଆଉ ଏବେ ଲାଗୁଛି ଯେଉଁଠି- ଯେଉଁଠାରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଥିବ ସେହିଠାରେ ହିଁ ଦୁନିଆ ବିକଶିତ ହୋଇ ଚାଲିବ। ସମୟ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇ ଚାଲିଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପୃଥକ- ପୃଥକ ହୋଇ ନଥାଏ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିଥିବା ହେତୁ ତାହାର ଆଖପାଖରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଏହି ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଆମକୁ ବହୁତ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ, ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ବଜେଟରେ ରହିଛି ଆପଣ ତାହାକୁ ଉତ୍ତମ ଭାବେ କିପରି ଲାଗୁ କରାଇପାରିବେ ? ସରକାରରେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ, କମା ଭଳି ଏପଟ-ସେପଟ ଭୁଲ ରହିଥାଏ। ତେବେ ଛଅ- ଛଅ ମାସ ଧରି ଫାଇଲ ଚାଲିଥାଏ। ସେତିକି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପୁଣି ନୂଆ ବଜେଟ ଆସିଯାଏ। ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ପୂର୍ବରୁ କଥା ହେବାର ଲାଭ ଏହା ରହିବ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି, ଏହି କାରଣରୁ ଏଇ ଅସୁବିଧା ଆସିବ ଆଉ ଆପଣ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବେ ତେବେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ଠାରୁ ତାହାକୁ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ବଡ଼ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଏଥିରେ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତୁ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଆଶା। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!