Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post-budget webinar on vision of 'GatiShakti'
28 FEB 2022 12:04PM by PIB Delhi
Namaskar!
This year's budget has set the pace for India's development of the 21st century. This direction of "infrastructure-based development" will increase the potential of our economy phenomenally. This will also create many new employment opportunities in the country.
Friends,
Traditionally, the country’s experience so far has been to build infrastructure as and when required. It used to be done in a piecemeal manner as per the requirement. As a result, the country has suffered a lot due to the lack of coordination between the Centre, states, local bodies and the private sector. Take for example the rail or road projects where we often find conflict and lack of coordination. Very often, it so happened that a road was built somewhere and the next day it was dug for laying water pipes. When the road was rebuilt, the sewer line personnel dug it again. This happens because different departments do not have clear information. Now everyone will be able to make their plans with complete information in advance due to the PM GatiShakti (plan). This will also lead to optimum utilization of the country's resources.
Friends,
The PM GatiShakti is very imperative given the large scale infrastructure development on which the government is working. The direct capital expenditure of the Government of India was about 1.75 lakh crore rupees in 2013-14, which has increased by four times to 7.50 lakh crore rupees in 2022-23. The government has increased investment in every sector, be it national highways, railways, airways, waterways, optical fiber connectivity, gas grid, or renewable energy. Our government has set very ambitious targets in these areas. We can carry forward infrastructure planning, implementation and monitoring in a very coordinated manner and can work in a new direction through the PM GatiShakti. This will also reduce time and cost overrun of the projects.
Friends,
As you are aware that infrastructure has a huge multiplier effect on investment. Along with ease of living, it also improves ease of doing business. This also gives impetus to the economic productivity of all sectors. When the country is giving unprecedented momentum to infrastructure development, economic activity will increase and so will job creation.
Friends,
Strengthening the principle of cooperative federalism, our government has made a provision of one lakh crore rupees in this year’s budget for the assistance of the states. The state governments will be able to use this amount on multimodal infrastructure and other productive assets. The National Ropeway Development Program is being launched to improve connectivity in the inaccessible hilly areas of the country. Our government is also committed to the balanced development of the North East. Keeping in view the requirement of these states, the PM-DevINE scheme has also been announced at a cost of Rs 1500 crore. The investment being made by the government in the infrastructure sector, along with the Production Linked Incentive Scheme, will take the development of the country to new heights in the coming years. All these efforts will open doors of new economic possibilities for you in this new era of infrastructure creation. I would urge the corporate world, the private sector of the country, to work step by step with the government and make a proud contribution to the development of the country.
Friends,
You must also be aware that more than 400 data layers are now available in the PM GatiShakti National Master Plan. Not only does this provide information about the existing and planned infrastructure, but it also contains information like forest land, available industrial estate, etc. I suggest that the private sector should use it as much as possible for their planning. All the necessary information is being made available on a single platform in the National Master Plan which will make it possible to get project alignment and various types of clearances at the DPR stage itself. This will also be helpful in reducing your compliance burden. I would also urge the state governments to make the PM-Gati Shakti National Master Plan the basis for setting up their projects and economic zones.
Friends,
Even today, the logistics cost in India is estimated to be 13 to 14 percent of GDP. This is more than in comparison to other countries. The PM GatiShakti has a huge role in improving infrastructure efficiency. A provision has been made in this year’s budget to create a Unified Logistic Interface Platform (ULIP) to reduce the logistics cost in the country. You must be aware that at present the digital systems of different ministries are working according to their requirements. Twenty-four digital systems of six ministries are being integrated through ULIP. This will create a National Single Window Logistics Portal which will help in reducing the logistics cost. The PM Gati-Shakti will also help our exports and our MSMEs will be able to be globally competitive. Our government has also set up the Logistics Division and the Empowered Group of Secretaries for better coordination in all the departments of the government to improve logistics efficiency. You can see the big role of technology in the PM Gati-Shakti. I would also urge the governments and the private sector to lay greater emphasis on bringing modern technology to our infrastructure projects. It will be very useful in terms of quality as well as cost-effectiveness and time. It has been found all over the world that natural disasters cause destruction to infrastructure more than human loss. Several bridges get destroyed and it takes 20 years to rebuild them. Therefore, the Disaster Resilience Infrastructure has become very imperative today. Unless there is technology, we will not be able to work in that direction. Therefore, there should be maximum use of technology. Companies working in the logistics sector have world-class knowledge and tools. Utilizing them, we have to ensure that the data available in the country is used better.
Friends,
The GatiShakti will ensure true public-private partnership in infrastructure creation from planning to development and utilization stage. In this webinar, there should also be brainstorming on how the private sector can achieve better outcomes in collaboration with the government agencies. I am sure you will discuss all the issues in-depth during the webinar. Apart from infrastructure, your suggestions regarding the required changes in rules and policies would also be very important. The creation of modern infrastructure will strengthen the foundation of India and the PM GatiShakti National Master Plan is an important medium in this regard. I wish this webinar a success and hope that we all will benefit from your experiences.
I would also like to draw your attention to the fact that today’s webinar is not about making speeches by our government. We want to hear from you. It would be better if you offer suggestions in the light of the budget proposals. We can think about some of your suggestions when we formulate the next year’s budget. Do write to me at that time. Right now, we have to emphasize how well we have to implement the budget approved by the parliament. We still have this month of March left. The new budget will come into effect from April 1. Let us make maximum use of this month of March and start implementing the budget proposals from April 1 itself. Can we do this?
Earlier, the entire population of the world used to live near rivers. Large cities were developed near rivers and seas. Systems evolved. Gradually, the world thrived by shifting from there and moving near highways. And now it seems that the world will thrive where there would be an optical fiber. Time is changing. This means that there is no room for isolated infrastructure. A whole new ecosystem develops around it. This GatiShakti Master Plan will benefit us a lot in this regard also. Therefore, I would like you to implement the budget properly. There are also some flaws in the government machinery as files keep on moving for six months and by that time a new budget is on the anvil. The advantage of talking to you in advance is that the government systems will respond positively and immediately if you draw attention to any shortcomings. Therefore, you should contribute profoundly. This is my expectation. Best wishes to you all! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ পিছত 'গীতিশক্তি ভিজন' শীৰ্ষক ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
28 FEB 2022 12:04PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
এই বছৰৰ বাজেটে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ বিকাশৰ গতি নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। "আন্তঃগাঁথনি-আধাৰিত উন্নয়ন"ৰ এই দিশটোৱে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ শক্তিত ব্যতিক্ৰমী ভাৱে যোগ দিব। এইটোৱে দেশত বহুতো নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে, আমাৰ পুৰণি অভিজ্ঞতা আছে আৰু বেছিভাগ পৰম্পৰাহৈ পৰিণত হৈছে যে প্ৰয়োজন হ'লে, আন্তঃগাঁথনি প্ৰয়োজন অনুসৰি নিৰ্মাণ কৰিব লাগে। অৰ্থাৎ, এইটো টুকুৰা টুকুৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি আছিল। আৰু সেইক্ষেত্ৰতো কেন্দ্ৰ-ৰাজ্য, স্থানীয় সংস্থা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মাজত সমন্বয়ৰ অভাৱৰ বাবে দেশখনে যথেষ্ট ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। যেনে ৰেলৰ কাম বা পথৰ কাম। এই দুয়োজনৰ মাজত সম্প্ৰীতিৰ অভাৱ আৰু সংঘাত আমি বহু ঠাইত দেখিছোঁ। আমাৰ ওচৰত এটা ৰাস্তা আছে যিটো কৰবাত এটা ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, আৰু পিছদিনা ইয়াক পানীৰ পাইপ এটা দিবলৈ খন্দা হৈছিল। যেতিয়া ৰাস্তাটো পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, নৰ্দমা লাইনৰ সাধাৰণ মানুহে আহি ইয়াক খান্দি ছিল। এইটো ঘটে কাৰণ বিভিন্ন বিভাগৰ স্পষ্ট তথ্য নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গতিশীলতাৰ বাবে, এতিয়া সকলোৱে সম্পূৰ্ণ তথ্যৰ মাজত তেওঁলোকৰ নিজা পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। ইয়াৰ ফলত দেশৰ সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত যি বৃহৎ পৰিমাণে কাম কৰি আছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গতিশীলতা, আমাৰ অন্যতম প্ৰয়োজনীয়তা। ২০১৩-১৪ বৰ্ষত ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰত্যক্ষ মূলধন ব্যয় আছিল প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা যি ২০২২-২৩ বৰ্ষত ৭.৫ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। সেয়া প্ৰায় চাৰিগুণ বৃদ্ধি। ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ, ৰে'লপথ, বায়ুপথ-জলপথ, অপ্টিকেল ফাইবাৰ সংযোগ, গেছৰ লোভ, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, প্ৰতিটো খণ্ডতে চৰকাৰে বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিছে। এই ক্ষেত্ৰসমূহত, আমাৰ চৰকাৰে বহুত ডাঙৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি ছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি-শক্তিৰ পৰা আমি অতি সমন্বিত ভাৱে আন্তঃগাঁথনি পৰিকল্পনা, ৰূপায়ণ আৰু নিৰীক্ষণক আগুৱাই নিব পাৰোঁ আৰু এক নতুন দিশত কাম কৰিব পাৰোঁ। এইটোৱে প্ৰকল্পসমূহৰ সময় আৰু ব্যয় অতিক্ৰম হ্ৰাস কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপুনি সকলোৱে জানে যে আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগৰ এক বৃহৎ গুণক প্ৰভাৱ আছে। জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ লগতে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাও উন্নত কৰে। সকলো খণ্ডৰ অৰ্থনৈতিক উৎপাদনশীলতাক শক্তি প্ৰদান কৰে। আজি, যেতিয়া দেশখনে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত অভূতপূৰ্ব গতি প্ৰদান কৰিছে, ই অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপও বৃদ্ধি কৰিব আৰু চাকৰি সৃষ্টিও সিমান বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে এই বছৰৰ বাজেটত ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰিবলৈ এক লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে, সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ নীতি শক্তিশালী কৰি। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে এই পৰিমাণটো মাল্টিমোডেল আন্তঃগাঁথনি আৰু অন্যান্য উৎপাদনশীল সম্পদত ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। দেশৰ কঠিন পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহত যোগাযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰ'পৱে উন্নয়ন কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰউত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সন্তুলিত বিকাশৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা বিবেচনা কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী ডেভাইন আঁচনিও 1500 কোটি টকা ব্যয়েৰে ঘোষণা কৰা হৈছে। আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত চৰকাৰে কৰা বিনিয়োগৰ লগতে উৎপাদন সংযোজিত ইনচেণ্টিভ আঁচনিয়ে অনাগত বছৰবোৰত দেশৰ উন্নয়নক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ এই নতুন যুগত এই সকলো প্ৰচেষ্টাই আপোনাৰ বাবে নতুন অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব। মই কৰ্পোৰেট বিশ্ব, দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডক চৰকাৰৰ সৈতে ধাপে ধাপে বিনিয়োগ কৰিবলৈ আৰু দেশৰ উন্নয়নত গৌৰৱান্বিত অৱদান আগবঢ়াবলৈ কম।
বন্ধুসকল,
আপুনি এইটোও জানে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি-শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনত এতিয়া 400 তকৈও অধিক ডাটা লেয়াৰ উপলব্ধ আছে। কেৱল বিদ্যমান আৰু পৰিকল্পিত আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান নকৰে, কিন্তু ইয়াত বনভূমি, উপলব্ধ ঔদ্যোগিক ইষ্টেটৰ দৰে তথ্যও আছে। মই পৰামৰ্শ দিওঁ যে ব্যক্তিগত খণ্ডই ইয়াক আপোনাৰ পৰিকল্পনাৰ বাবে যিমান সম্ভৱ ব্যৱহাৰ কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ সকলো প্ৰয়োজনীয় তথ্য এটা প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ। এইটোৱে ডিপিআৰ পৰ্যায়ত প্ৰকল্প সংৰেখন আৰু বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ক্লিয়াৰেন্স প্ৰাপ্ত কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিব। আপোনাৰ অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। মই ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক তেওঁলোকৰ নিজা প্ৰকল্প আৰু অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰ স্থাপন কৰিবলৈ আৰু লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী-গাতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ আধাৰ স্থাপন কৰিবলৈও কম।
বন্ধুসকল,
আজিও, ভাৰতত লজিষ্টিক ব্যয় জিডিপিৰ 13 ৰ পৰা 14 শতাংশ বুলি গণ্য কৰা হয়। এইটো আন দেশতকৈ বেছি। আন্তঃগাঁথনিদক্ষতা উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী গাটি-শক্তিৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। দেশত লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ বাবে, এই বাজেটত একত্ৰিত লজিষ্টিক ইণ্টাৰফেচ প্লেটফৰ্ম (ইউএলআইপি) সৃষ্টি কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আপুনি জানে যে বৰ্তমান, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ ডিজিটেল প্ৰণালীয়ে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি কাম কৰি আছে। ইউলিপৰ জৰিয়তে, 6 টা মন্ত্ৰালয়ৰ 24 টা ডিজিটেল প্ৰণালী একত্ৰিত কৰা হৈছে। এটা ৰাষ্ট্ৰীয় একক উইণ্ডো লজিষ্টিক পৰ্টেল সৃষ্টি কৰিব যিলজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী গাতি-শক্তিয়ে আমাৰ ৰপ্তানিত যথেষ্ট সহায় কৰিব, আমাৰ এমএছএমইসমূহ বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক হ'বলৈ সক্ষম হ'ব। আমাৰ চৰকাৰে লজিষ্টিক দক্ষতা উন্নত কৰাৰ বাবে লজিষ্টিক বিভাগৰ ব্যৱস্থা কৰিছে আৰু চৰকাৰৰ সকলো বিভাগত উন্নত সমন্বয়ৰ বাবে সচিবৰ গোটক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। আপুনি প্ৰধানমন্ত্ৰী গীতি-শক্তিত প্ৰযুক্তিৰ ডাঙৰ ভূমিকা দেখিছে। আৰু মই আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিম যে চৰকাৰেও এই বস্তুটো ইয়াৰ প্ৰকৃতিত আনিব লাগে, লগতে ব্যক্তিগত খণ্ডকো আনিব লাগে, আমি আমাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বাবে আধুনিক প্ৰযুক্তিলৈ কেনেকৈ আনিম। মানদণ্ড আৰু ব্যয় কাৰ্যকৰী আৰু সময়ৰ ক্ষেত্ৰতো অতি উপযোগী হ'ব। আৰু এতিয়া আমি এইটোও চিন্তা কৰি আছোঁ, যিটো ভাৰতে বিশ্বত পোৱা এক নেতৃত্ব লৈছে, যিবোৰ দুৰ্যোগ ঘটিছে, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ, মানুহৰ ক্ষতিতকৈ দীঘলীয়া প্ৰভাৱ পেলোৱা আন্তঃগাঁথনি ধ্বংস হৈছে। দলংখনৰ দলংবোৰ শেষ হৈছে, পুনৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ 20-20 বছৰ সময় লাগে। আৰু সেয়েহে দুৰ্যোগস্থিতিস্থাপকতাৰ আন্তঃগাঁথনি আজি অতি প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে। গতিকে প্ৰযুক্তি নাথাকিলে, আমি সেই দিশত কাম কৰিব নোৱাৰিম। আৰু সেয়েহে তেওঁকো আগুৱাই আনিম। লজিষ্টিক খণ্ডত কাম কৰা কোম্পানীবোৰৰ বিশ্বমানৰ জ্ঞান আৰু সঁজুলি আছে। সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰি, আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে দেশত উপলব্ধ তথ্যবোৰ ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
গাটি-শক্তিয়ে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰকৃত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব নিশ্চিত কৰিব, আন্তঃগাঁথনি পৰিকল্পনাৰ পৰা উন্নয়ন আৰু ব্যৱহাৰপৰ্যায়লৈকে। ব্যক্তিগত খণ্ডই চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ সৈতে কেনেদৰে উন্নত ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে সেই বিষয়েও এই ৱেবিনাৰে চিন্তা-চৰ্চা কৰিব লাগে। আপুনি সকলো ৱেবিনাৰৰ সময়ত সকলো বিষয় গভীৰভাৱে আলোচনা কৰিব, মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। আন্তঃগাঁথনিৰ বাহিৰে, কোনবোৰ নিয়ম আৰু নীতি সলনি কৰিব লাগিব? এই সন্দৰ্ভত আপোনাৰ পৰামৰ্শবোৰো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব। দেশত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণে ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ষ্টেমিনা ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন ইয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম। মই এই ৱেবিনাৰক সকলো সফলতা কামনা কৰিছো আৰু আশা কৰোঁ যে আমি আপোনাৰ সকলো অভিজ্ঞতাৰ সুবিধা লাভ কৰিম।
মই আপোনাৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো। আজিৰ আমাৰ ৱেবিনাৰ আমাৰ চৰকাৰৰ হৈ ভাষণ নহয়। আমি আপোনাৰ কথা শুনিব লাগিব। এতিয়া, বাজেটত কি ঘটিছে তাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আপুনিও ক'লে ভাল হ'ব। যদি কিছুমান পৰামৰ্শ আপোনাৰ হয়, আমি পৰৱৰ্তী বাজেট প্ৰস্তুত কৰোঁতে ভাবিম। সেই সময়ত, আপুনি মোক লিখিব লাগিব। এই মুহূৰ্তত, আমি সেই বাজেটৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব যাৰ বাবে সংসদই আমাক অনুমতি দিছে। আমি ইয়াক কেনেকৈ ভালদৰে কৰিম? আমাৰ ওচৰত মাৰ্চ মাহ বাকী আছে। নতুন বাজেট এপ্ৰিলৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ'ব। আমি মাৰ্চৰ এই মাহটোৰ সৰ্বাধিক সদ্ব্যৱহাৰ কৰা উচিত আৰু প্ৰথম তাৰিখতে সকলোবোৰ মাটিত ৰখা আৰম্ভ কৰা উচিত। আমি এইটোৱেই কৰিব পাৰোঁ নেকি?
দ্বিতীয়তে, যদি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে এয়া স্বাভাৱিক যে এতিয়া পুৰণি দিনত, গোটেই পৃথিৱীখন নদীৰ ওচৰত বাস কৰিছিল। নদীখনৰ ওচৰত ডাঙৰ চহৰ বিকশিত কৰা হৈছিল য'ৰ পৰা আহিছিল বা সাগৰৰ ওচৰত। প্ৰণালীবোৰ বিকশিত হৈছিল। লাহে লাহে পৃথিৱীখন তাৰ পৰা ডাঙৰ ঘাইপথ থকা ঠাইলৈ বিকশিত হ'বলৈ ধৰিলে। আৰু এতিয়া দেখা গৈছে যে ক'ত – য'ত অপ্টিকেল ফাইবাৰ থাকিব – তাত পৃথিৱীখন বিকশিত হৈ থাকিব। সময় সলনি হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে আন্তঃগাঁথনি কেৱল আন্তঃগাঁথনিবিচ্ছিন্ন নহয়। এনে হোৱাৰ লগে লগে, ইয়াৰ চাৰিওফালে এক সম্পূৰ্ণ নতুন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বিকশিত হয়। এই কথা মনত ৰাখি, এই গতিশীল মাষ্টাৰ প্লেনে আমাক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। আৰু সেয়েহে, বাজেটত আপোনাৰ যি আছে মই সেইটো বিচাৰিম। ইয়াক কেনেদৰে ভালদৰে প্ৰয়োগ কৰিব? চৰকাৰতো, ফুল ষ্টপৰ ভুল আছে, কোমা ইয়াত আৰু তাত আছে। গতিকে ফাইলবোৰ ছয়ৰ পৰা ছয় মাহ ৰখা হয়। তেনে ক্ষেত্ৰত, এক নতুন বাজেট আহে। আপোনাৰ লোকসকলৰ সৈতে আগতীয়াকৈ কথা পতাৰ সুবিধা টো হ'ব যে আপুনি জানে যে এই সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু যদি আপুনি মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰে, তেন্তে প্ৰণালীটোৱে এতিয়াৰ পৰা ইয়াৰ প্ৰতি ইতিবাচক সঁহাৰি দিব। আৰু সেয়েহে আপুনি ইয়াত ডাঙৰ কৈ অৰিহণা যোগায়। এইটো মোৰ প্ৰত্যাশা। আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন! বহুত ধন্যবাদ!