Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to depositors in bank deposit insurance programme
12 DEC 2021 4:43PM by PIB Delhi
Present on the dais the Finance Minister, the Minister of State for Finance, the Governor of RBI, the Chairman of NABARD, officials of the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation and the largest banking groups of the country, my colleagues from the Council of Ministers, MPs and MLAs and depositors present at many places in different states and our brothers and sisters,
Today is a very important day for the banking sector and crores of bank account holders of the country. This day has become a witness to how a solution has been found to a decades-old problem. The event titled ‘Depositors First’ in keeping with the spirit of depositors first makes it more apt. Over one lakh depositors have got back their money stuck with stressed banks in the past few days. This amount is more than Rs 1,300 crores. About three lakh more such account holders will get back their deposits with the banks soon during and after this event. It's not a small thing in itself. Today I want to make a request especially to our media friends. I requested my media friends when we launched the cleanliness campaign and they continue to help us. Once again, I am making a request to them today. When a bank busts, its news is all over TV and newspapers for several days. It makes headlines. It is natural also because of the nature of the incident. A huge reform has been undertaken today and a very strong system has started in the country. Depositors are getting back their money. I want the media to discuss this comprehensively. Not because, Modi has done it. It is necessary because it will instill confidence in depositors. Banks may go bust because of some wrong reasons or wrong policies, but depositors’ money will not be at risk. Depositors’ money will be safe. This message will instill confidence in the depositors of the country. There will be trust in the banking system, and this is very important.
Brothers and sisters,
Any country can prevent the problems from getting worse only through timely resolution. But you know very well we have had this tendency for several years of avoiding problems, brushing them under the carpet. Today's new India emphasizes on solving problems rather than avoiding them. You recall there was a time when the depositors used to have a tough time in getting back their own money in the event of a bank becoming stressed. They had to face so many problems and there used to be commotion. And it was very natural too. A person deposits his money in the bank with complete confidence. Banks are the only hope for our middle class families, especially those with fixed salary income. When any bank used to go bust due to wrong policies of some people, it was not only the money but the entire life of these families used to be at stake. Life seemed like darkness. From where will they pay the college fees of their children? From where will the money come for the marriage of their children? From where will the money come for treatment of an elderly? One of the sisters was just describing the difficulties she faced when somebody in the family had to undergo a heart operation. There was no answer to these questions before. It used to take years for people to get back their own money from the bank. Our poor brothers and sisters and our middle and lower middle class people have experienced this situation for decades. The problems were especially exacerbated in the case of cooperative banks. Those who are associated with this program from different cities understand this pain very well. Our government took decisions, undertook reforms and amended the law very sensitively to change this situation. Today's event is a result of those decisions. When I was Chief Minister, I remember vividly the people would catch hold of us whenever there used to be any problem in the bank. Though the decision was to be taken by the Indian Government or the concerned banks, the chief ministers were made scapegoats. They would implore us to do something for their money. It was also very natural of them. At that time, I would repeatedly request the Indian Government to increase the deposit insurance coverage from Rs. one lakh to Rs. five lakh so that we could satisfy maximum families. But, they did not accede to my request. They did not do anything, but the people sent me here at the Centre and I did it.
Friends,
In our country, the insurance procedure for bank depositors was developed in the 60s. In a way, it has been almost 60 years. Earlier, out of the amount deposited in the bank, only the amount up to 50,000 rupees was guaranteed. Later it was increased to one lakh rupees. That is, if the bank went bust, the depositors would get only up to one lakh rupees, but it was not guaranteed when they would get that money. It used to remain unresolved for 8-10 years. There was no time limit. Considering the concern of the poor and the middle class, we have increased this amount from Rs 1 lakh to Rs 5 lakh. That is, if any bank is stressed today, the depositors will definitely get back up to 5 lakh rupees. With this arrangement, accounts of about 98 percent of the people have been completely covered. Only 2 percent is left now. In other words, the money of the 98 percent of the people is covered. The number of depositors is also huge. India is celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav. With this decision, Rs 76 lakh crore is fully insured. Such a comprehensive security cover is not there even in developed countries.
Friends,
We have tried to solve one more problem by amending the law. Earlier, where there was no time limit for refund, now our government has made it mandatory for 90 days i.e., three months. We have put more burdens on ourselves, because we are concerned about the common man, the middle class and the poor of this country. This means that if a bank turns weak and is poised to become bankrupt, the depositors will get their money back within 90 days. I am glad that the claims of thousands of depositors have also been settled within 90 days of the amendment of the law.
Friends,
Scholars, intelligent people and economists explain things in their own way. But I will explain it in my simple language. Every country aspires for progress. But we have to remember that banks play a huge role in the prosperity of the country. And for the prosperity of the banks, it is equally important for the depositors' money to be safe. If we have to save banks, then depositors need to be protected. And by doing this we have saved the banks as well as the depositors. Our banks are a beacon of trust to our depositors as well as our economy. Therefore, we have been making continuous efforts to reinforce this belief. Over the years, the capacity, capability and transparency of many small public sector banks have been strengthened by merging them with large banks. When the RBI supervises the cooperative banks, it will also increase the confidence of the depositors. We have made a new co-operative system by forming a new ministry. The intention is to make cooperative institutions stronger. Co-operative banks will be more empowered with the creation of the co-operative ministry.
Friends,
For decades, there was a perception in the country that banks are meant only for those who have more money. It used to be the house of the rich. The one who has the most money deposits it. The one who has big business gets quick and more loans. It was also assumed that facilities like pension and insurance are also for those who have money. This was not good for the world's largest democracy. Neither this system is right nor this thinking! And we are constantly trying to change this too. Today, farmers, small shopkeepers, farm workers, construction workers and laborers working in homes are also being linked with the pension facilities. Today crores of poor of the country have got the facilities of accident and life insurance cover of Rs 2 lakh each. About 37 crore countrymen have this protection cover under the PM Jeevan Jyoti Bima Yojana and the PM Suraksha Bima Yojana. In a way, now the financial sector, the banking sector of the country, has been democratized in the true sense.
Friends,
The problem in our country was not only with the opening of the bank accounts, but also with the delivery of banking services to the remotest villages. Today, almost every village in the country has the facilities of a bank branch or a banking correspondent within a radius of 5 km. Today, there are about 8.5 lakh banking touch points across the country. We have given new heights to banking and financial inclusion in the country through Digital India. Today, the common citizen of India is able to do even the smallest transactions digitally anytime, anywhere, 24 hours a day. Far from thinking about it till a few years ago, people who doubted India's potential used to make fun of it.
Friends,
Our government is working continuously to see to it that the leverage of our banks leads to an increase in the potential of the citizens of the country. Did anyone ever imagine that even street vendors or hawkers would get loans from banks? Neither did they think nor we. But today I have to say with great satisfaction that such people are today getting loans under the SVANidhi scheme and they are also expanding their business. Today Mudra Yojana is helping those families with self-employment who had never even thought of it. You also know that 85 percent of farmers, who are small farmers and have a very small piece of land, were forced to take loans at a high interest rate from markets despite the existence of so many banks. We also connected crores of such small farmers with the facilities of Kisan Credit Card and we have extended its scope to livestock farmers and fishermen. Today, easy and cheaper loans worth lakhs of crores of rupees from banks are making the life of these friends easier.
Friends,
Reforms like connecting more and more countrymen with banks, making bank loans easily accessible, expanding digital banking and payments rapidly, etc have helped India's banking system run smoothly even in the biggest disaster of 100 years. I congratulate everybody in the banking sector for not leaving people helpless in the hour of crisis. When the developed countries were struggling to provide help to their citizens, India provided direct help to almost every section of the country at a fast pace. The government was able to make big ticket decisions to save the lives of the countrymen due to the strength that we have developed in the banking sector over the years. Today our economy has not only improved rapidly, but we can see very positive signs for the future.
Brothers and sisters,
The biggest benefit of financial inclusion and ease of access to credit has happened to our sisters, mothers and daughters. It was the misfortune of the country that most of our sisters and daughters were deprived of this benefit for so many decades after independence. The situation was such that our mothers and sisters used to keep their small savings in ration boxes in the kitchen. They had only this place to keep their money, inside the grains and some of them used to celebrate it also. It was a matter of concern that half the population could not utilize the services of banks meant for the safe deposits. The solution to this concern has also played a vital role behind the Jan Dhan Yojana. Today its success is in front of everyone. More than half of the crores of bank accounts opened under the Jan Dhan Yojana belong to our mothers and sisters. We have seen the impact of these bank accounts on the economic empowerment of women in the recent National Family Health Survey. When this survey was conducted, about 80 percent of the women in the country had their own bank account. The important thing is that almost as many bank accounts have been opened for rural women as for urban women. It shows that when positive plans are delivered, they go a long way in removing the inequalities that exist in society. Having their own bank account has not only increased economic awareness among women, but has also expanded their participation in making financial decisions in the family. Now when the family takes any decision, it involves the mother and sisters and takes their opinion.
Friends,
About 70 percent of the beneficiaries of the Mudra Yojana are also women. It has also been our experience that when women get loans, their track record in repaying the same is commendable. If Wednesday is the last date to repay the money, then they repay it on Monday itself. Similarly, the performance of self help groups is also very good. In a way, our mothers and sisters deposit every penny. I am sure that with everyone's efforts and participation, this campaign of economic empowerment will progress very fast. And we are all going to step it up further.
Friends,
Today the need of the hour is that the banking sector should work more actively than before in achieving the goals of the country. During the Amrit Mahotsav of Independence, every bank branch should aim to multiply whatever they have achieved in 75 years by at least two times. You will find how the situation changes. You should come out of your hesitation to give loans due to past experiences. A large number of people in remote areas of the country, in villages and towns, want to connect with banks to fulfill their dreams. If you go ahead and help people, then the economic power of more and more people will increase and so will your own strength. Your efforts will help our small entrepreneurs, middle class youth to move forward in making the country self-reliant. The confidence of the banks and the depositors will reach new heights and today's event will instill a new confidence among the various depositors. The risk taking capacity of banks can also increase manifold. Now there is an opportunity for the banks as well for the depositors. On such an auspicious occasion, I wish you all the very best. Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জমাকৰ্তাসকলৰ বেংক জমা বীমা কাৰ্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
12 DEC 2021 4:43PM by PIB Guwahati
মঞ্চত উপবিষ্ট বিত্ত মন্ত্ৰী জী, বিত্ত ৰাজ্যমন্ত্ৰী জী, ‘আৰবিআই’-ৰ গৱৰ্ণৰ, নাবাৰ্ড-ৰ অধ্যক্ষ, ‘ডিপ’জিট ইন্সুৰেঞ্চ এণ্ড ক্ৰেডিট গেৰাণ্টী কৰ্পোৰেশ্যন’ আৰু দেশৰ বিশাল বেংকিং গোটসমূহৰ বিষয়াবৰ্গ, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ পৰা উপস্থিত থকা মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থসকল, সেই সেই অঞ্চলৰ সাংসদ-বিধায়কসকল আৰু সেই অঞ্চলসমূহৰ জমাকৰ্তাসকল, আমাৰ জমাকৰ্তা ভাই-ভনীসকল,
আজি দেশৰ বাবে, দেশৰ বেংকিং খণ্ডৰ বাবে আৰু দেশৰ কোটি কোটি বেংক-গ্ৰাহকৰ বাবে এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। দশক ধৰি অব্যাহত থকা এটা বহুত ডাঙৰ সমস্যাৰ সমাধান কেনেকৈ আৱিষ্কৃত হ’ল, আজিৰ দিনটো সেই কথাৰে সাক্ষী হৈ গ’ল। আজিৰ এই আয়োজনক যি নামৰে অভিহিত কৰা হৈছে তাত ‘ডিপজিটৰ ফাৰ্ষ্ট’, ‘জমাকৰ্তা সকলোৰে আগত’-ৰ ভাৱটোক সকলোৰে আগত ৰখা, আৰু ইয়াক আৰু সঠিক কৰি ৰখা হৈছে। বিগত কেইটামান দিনত একলাখৰো অধিক জমাকৰ্তাৰ বহু বছৰ ধৰি জঁট লাগি থকা ধনৰাশি তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত জমা কৰাৰ দিহা কৰা হ’ল। আৰু এই ধনৰাশিৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১৩০০কোটি টকাৰো অধিক। এতিয়া, আজি এই কাৰ্যক্ৰমত আৰু ইয়াৰ পিচতো ৩লাখ আৰু এনেকুৱা জমাকৰ্তাৰ বেংকত জঁট লাগি থকা পইচা তেওঁলোকৰ একাউণ্টত জমা কৰা হ’ব, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পইচা লাভ কৰিব। এয়া কিন্তু তেনেই সৰু কথা নহয়, আৰু মই বিশেষকৈ আমাৰ দেশক আমাৰ সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকলক অনুৰোধ কৰিছো, আজিও তেওঁলোকে মোক নিতান্তই সহায় কৰি আহিছে। আজি আকৌ এবাৰ মই তেওঁলোকক অনুৰোধ জনাইছো। আমি জানো যে বেংক যদি ডুবিবলৈ ধৰে তেন্তে বহুদিন ধৰি খবৰ প্ৰচাৰিত হৈ থাকে টেলিভিশ্বনত, বাতৰি কাকতত; এয়া স্বাভাৱিকো হয়; ঘটনাও এনে যে তাৰ প্ৰচাৰ হ’বই লাগিব। বৰ বৰ হৰফৰে প্ৰকাশিত হৈ যায়। এনে হোৱাটো তেনেই স্বাভাৱিক। চাওক, আজি দেশে যেতিয়া এটা বহুত ডাঙৰ সংস্কাৰ সাধন কৰিছে, এটা বহুত ডাঙৰ শক্তিশালী ব্যৱস্থাৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে। ‘ডিপজিটৰ’-ক, জমাকৰ্তাসকলক তেওঁলোকৰ পইচা ওভতাই দিয়াৰ দিহা কৰা হৈছে, মই বিচাৰো এই কথাৰো চৰ্চা সিমানকৈ সংবাদ মাধ্যমত হোৱা উচিত; বাৰে বাৰে চৰ্চা হওক। মোদীয়ে কৰিছে কাৰণেই চৰ্চা হোৱাটো বিচৰা নাই; এয়া এই কাৰণেই হোৱা উচিত বুলি ভাবিছো কাৰণ দেশৰ জমাকৰ্তাসকলৰ মাজত বিশ্বাসৰ জন্ম হওক। কিছু সংখ্যক ব্যক্তিৰ ভুলৰ বাবে, বদ-অভ্যাসৰ বাবে বেংক ডুবে, ডুবিলেও কিন্তু জমাকৰ্তাৰ পইচা নুডুবে। জমাকৰ্তাসকলৰ পইচাযে সুৰক্ষিত থাকিব, দেশৰ জমাকৰ্তা, ৰাইজৰ মাজলৈ এই বাৰ্তা গ’লেহে দেশৰ জমাকৰ্তাসকলৰ মাজত বিশ্বাসৰ জন্ম হ’ব। বেংকিং ব্যৱস্থাৰ ওপৰত বিশ্বাস বাঢ়িব, আৰু এয়া নিতান্তই আৱশ্যকো।
ভাই-ভনীসকল,
যিকোনো দেশেই সমস্যাসমূহক যথা সময়ত সমাধান কৰিয়েই বিধ্বস্ত হোৱাৰ পৰা নিজকে ৰক্ষা কৰিব পাৰে। কিন্তু আপোনালেক ভালকৈয়ে জানে যে বহু বছৰ ধৰি আমাৰ ইয়াত ডাঙৰ সমস্যাসমূহক আওকাণ কৰি থকা প্ৰবৃত্তিটোৱেই বৰ্তি আছিল। ‘কাৰ্পেটৰ তলত সুমুৱাই থোৱাৰ প্ৰবৃত্তি’! পিচে, আজিৰ নতুন ভাৰতে সমস্যাৰ সমাধান বিচৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, আজিৰ ভাৰতে সমস্যাক আওকাণ নকৰে। আপোনালোকে অলপ মনত পেলাওকচোন, কিযে এটা সময় আছিল, যেতিয়া কোনোবা বেংক সংকটাপন্ন হ’লে ‘ডিপ’জিটৰ’ৰ, ‘জমাকৰ্তা’ৰ নিজৰেই পইচা, এই পইচা স্বয়ং তেওঁৰে, স্বয়ং জমাকৰ্তাৰ পইচা। তেওঁৰ নিজৰে পইচা পোৱাৰ বাবেই কিমান যে হায়ৰাণ হ’বলগীয়া নহৈছিল! কিমান যে সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহৈছিল! আৰু চাৰিওফালে কেৱল হাহকাৰ লাগি গৈছিল। আৰু এনে হোৱাটো নিতান্তই স্বাভাৱিকো আছিল। যিকোনো ব্যক্তিয়েই বহুত বিশ্বাসৰে বেংকত পইচা জমা ৰাখে। বিশেষকৈ আমাৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহে, নিৰ্দিষ্ট দৰমহাভোগীসকলে, নিৰ্দিষ্ট আয় উপাৰ্জনকাৰীসকল, সেইসকল ব্যক্তিৰ জীৱনততো বেংকেই তেওঁলোকৰ বাবে ভৰসা হয়। কিন্তু একাংশ ব্যক্তিৰ ভুল নীতিৰ পৰিণতিত যেতিয়া বেংক দেৱলীয়া হ’বলৈ ধৰিছিল, তেতিয়া এইসমূহ পৰিয়ালৰ কেৱল পইচাৰে জঁট লগা নাছিল; একপ্ৰকাৰে তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ জীৱনৰেই জঁট লাগিছিল। সম্পূৰ্ণ জীৱনটোৱেই একপ্ৰকাৰে অন্ধকাৰ যেন হৈ পৰিছিল। এতিয়া কি কৰিম? কোনোবা বয়োজ্যেষ্ঠৰ অসুখৰ চিকিত্সা কৰাবলগীয়া আছিল- পইচা ক’ৰপৰা আনিব পৰা যাব? এতিয়া ভনীগৰাকীয়ে মোক যিখিনি কৈছিল, যে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কাৰোবাৰ হাৰ্টৰ অপাৰেশ্যন কৰোৱাৰ কথা আছিল। তেওঁলোক কেনে সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, আৰু এতিয়া কেনেকৈ কাম হৈ গ’ল। এনেবোৰ প্ৰশ্নৰ আগতে কোনো উত্তৰ নাছিল। মানুহে বেংকৰ পৰা নিজৰ পইচাকেইটা উলিয়াবলৈকে বছৰ পিচত বছৰ লাগি গৈছিল। আমাৰ দুখীয়া ভাই-ভনীসকলে, নিম্ন মধ্যবিত্তসকলে, আমাৰ মধ্যবিত্তসকলে কেবা দশক ধৰি এই স্থিতিকে ভূগিবলগীয়া হৈছিল, সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল। বিশেষকৈ কো-অপাৰেটিভ বেংকসমূহৰ ক্ষেত্ৰত সমস্যা আৰু অধিক হৈ গৈছিল। আজি যিসকল লোক ভিন্ন চহৰৰ পৰা এই কাৰ্যক্ৰমত সংযোজিত হৈছে, তেওঁলোকে এই দুৰ্ভোগ, এই কষ্ট বাৰুকৈয়ে বুজি পাইছিল। এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ বাবেই আমাৰ চৰকাৰে বহুত সংবেদনশীলতাৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি, সংস্কাৰ সাধন কৰি, আইনৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিলে। আজিৰ এই আয়োজন, সেই সিদ্ধান্তৰে পৰিণাম। আৰু মোৰ ভালকৈয়ে মনত আছে মই যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো আৰু বেংকত সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছিল, তেতিয়া মানুহে আমাৰ ডিঙিকে মুচৰিবলৈ আহিছিল। নহ’লে ভাৰত চৰকাৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া হৈছিল নতুবা সেই বেংকৰ অধিকৰ্তাসকলে কৰিবলগীয়া আছিল; কিন্তু ধৰিছিল মুখ্যমন্ত্ৰীক। ‘আমাৰ পইচাৰ কিবা এটা কৰক’, সেই সময়ত মই বহু অনাহূত পৰিস্থিতিত পৰিবলগীয়া হৈছিল। তেওঁলোকৰ কষ্ট হোৱাটোও নিতান্তই স্বাভাৱিক আছিল। আৰু সেই সময়ত ভাৰত চৰকাৰক বাৰে বাৰে অনুৰোধ কৰিছিলো যে একলাখ টকাৰ ধনৰাশি পাঁচলাখ টকালৈ বঢ়াব লাগে যাতে অধিক সংখ্যক লোকক সন্তুষ্ট কৰিব পৰা যায়। পিচে, মোৰ কথা শুনা নাছিল। তেওঁলোকে নকৰিলে যদিও ৰাইজেই কৰিলে, ৰাইজে মোক পঠাই দিলে। আৰু মই কৰিও দিলো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত বেংক জমাকৰ্তাসকলৰ বাবে বীমাৰ ব্যৱস্থা ৬০ৰ দশকতে কৰা হৈছিল। অৰ্থাত্ তাৰো প্ৰায় ৬০বছৰেই হৈ গ’ল। আগতে বেংকত থকা ধনৰ পৰা মাত্ৰ ৫০হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত ধনৰ ক্ষেত্ৰতহে গেৰাণ্টী আছিল। পিচত একলাখ টকা কৰা হৈছিল। অৰ্থাত্, যদি বেংক দেৱলীয়া হয়, তেন্তে ‘ডিপ’জিটৰ্ছ’, জমাকৰ্তাসকলে মাত্ৰ এক লাখ টকা পৰ্যন্ত ধনহে লাভ কৰিছিল, কিন্তু সেয়াও কেতিয়াকৈ পাবগৈ তাৰো কোনো ‘গেৰাণ্টী’ নাথকে। ৮-১০বছৰ পৰ্যন্ত কথাবোৰ ওলমি থাকিছিল। কোনো সময়সীমা নাছিল। দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ কথা চিন্তা কৰিয়েই আমি এই ধনৰাশিৰ পৰিমাণ ১লাখৰ পৰা ৫লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছিলো। অৰ্থাত্ আজিৰ তাৰিখত কোনো বেংক যদি সংকটাপন্ন হয় তেন্তে জমাকৰ্তা ৰাইজে ৫লাখ টকা পৰ্যন্ত ধনৰাশি নিশ্চিতভাবেই ওভতাই পাব। আৰু এই ব্যৱস্থাত প্ৰায় ৯৮% ব্যক্তিৰ একাউণ্ট সম্পূৰ্ণ ভাবেই সামৰি ল’ব পৰা যাব। অৰ্থা্ত্, ২%ৰহে সামান্য ধন ৰৈ যাব। ৯৮% লোকৰ জমাৰ ধন প্ৰায় সম্পূৰ্ণ ৰূপেই সামৰি লোৱা হৈছে। আৰু আজি জমাকৰ্তাৰ প্ৰায়, এই সংখ্যাও বহুত বিশাল। স্বাধীনতাৰ ৭৫বছৰ চলি আছে। অমৃত মহোত্সৱ চলি আছে। এই যে আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো, ইয়াৰ দ্বাৰা ৭৬লাখ কোটি টকা সম্পূৰ্ণ ৰূপেই বীমাকৃত কৰা হৈছে। ইমান ব্যাপক সুৰক্ষা কৱচটোতো উন্নত দেশসমূহতো নাই।
বন্ধুসকল,
আইনৰ সংশোধন কৰি, সংস্কাৰ সাধন কৰি আৰু এটা সমস্যাৰ সমাধন কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। আগতে য’ত পইচা ওভতাই পোৱাৰ কোনো সময়সীমা নাছিল, এতিয়া আমাৰ চৰকাৰে ইয়াক ৯০দিনত, অৰ্থাত্ তিনি মাহৰ ভিতৰত এয়া কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰি আইন প্ৰস্তুত কৰিছে। অৰ্থাত্ আমি নিজেই সকলো বান্ধোন নিজৰ ওপৰত লোৱাৰ দিহা কৰিছো। কিয়নো এইখন দেশৰ সাধৰণ মানুহখিনি, এইখন দেশৰ মধ্যবিত্তসকলৰ, এইখন দেশৰ দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ কথা আমি চিন্তা কৰিছো। ইয়াৰ অৰ্থ এয়ে হৈছে যে, যদি বেংক দুৰ্বল হৈ পৰে, বেংক যদি দেৱালীয়া হোৱা পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হয়, তেন্তে ৯০দিনৰ ভিতৰত জমাকৰ্তাই তেওঁলোকে জমা দিয়া ধনৰাশি ওভতাই পাব। মোৰ ভাল লাগিছে যে আইন সংশোধনৰ ৯০দিনৰ ভিতৰতে, কেবহাজাৰ ‘ডিপ’জিটৰ’ৰ দাবী মীমাংসাও কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বিদ্বান, অৰ্থশাস্ত্ৰীসকলেতো নিজ নিজ ধৰণে কথাবোৰ কয়। মই মোৰ চিধা চিধি ভাষাৰে কও। প্ৰতিখন দেশেই প্ৰগতি বিচাৰে, প্ৰতিখন দেশেই উন্নয়ণ কামনা কৰে। কিন্তু এই কথা আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে দেশৰ সমৃদ্ধিত বেংকসমূহৰ বহুত ডাঙৰ ভূমিকা থাকে। আৰু বেংকসমূহৰ সমৃদ্ধিত জমাকৰ্তাসকলৰ পইচা সুৰক্ষিত হোৱাটোও সিমানেই জৰুৰী হয়। আমি বেংকসমূহক ৰক্ষা কৰিবলৈ হ’লে জমাকৰ্তাসকলকো সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিব লাগিব। আৰু আমি সেই কাম কৰি বেংকসমূহক সুৰক্ষা দান কৰাৰ লগতে জমাকৰ্তাসকলকো ৰক্ষা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দশকৰ পিচত দশক ধৰি এটা ধাৰণাই গঢ়ি উঠিছিল যে বেংকসমূহ কেৱল অধিক ধন-টকা থকাসকলৰ বাবেইহে স্থাপন কৰা হয়। এয়া চহকী লোকৰ বাবেহে। যাৰ ডাঙৰ ব্যৱসায় থাকে তেওলোকে সহজে ঋণ লাভ কৰে। আনকি পেন্সন আৰু বীমাৰ দৰে সুবিধাও চহকীলোকৰ বাবেইহে কৰা হয় বুলি ধাৰণা গঢ়ি উঠিছিল। পৃথিৱীৰ সকলোতকৈ বৃহত্ গণতান্ত্ৰিক দেশখনৰ বাবে এই ধৰণা সঠিক নাছিল। এই ধাৰণা সলনি কৰাৰ বাবে আমি নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰি আছো। আজি খেতিয়ক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, পথৰুৱা শ্ৰমিক, নিৰ্মাণ শ্ৰমিককো পেন্সনৰ সুবিধাৰে সামৰি লোৱা হৈছে। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱনজ্যোতি বীমা যোজনা’, প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ৩৭কোটি দেশবাসীক এই সুৰক্ষা কৱচৰ আওতালৈ অনা হৈছে। অৰ্থাত একপ্ৰকাৰে এতিয়া দেশৰ বিত্তীয় খণ্ডৰ, দেশৰ বেংকিং খণ্ডৰ প্ৰকৃতাৰ্থত গণতান্ত্ৰিকৰণ সম্পাদিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
অধিক হাৰত দেশবাসীক বেংকৰে জড়িত কৰা, বেংক ঋণ সহজে ল’ব পৰা কৰা, ‘ডিজিটেল বেংকিং’, ‘ডিজিটেল পে’মেণ্ট’ দ্ৰুতগতিত বিস্তাৰিত কৰা, এনে অনেক সংস্কাৰ যিয়ে ১০০বছৰৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ সংকটতো ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থাটোক সুচাৰুৰূপে চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিছে। মই বেংকসমূহৰ প্ৰতিগৰাকী বন্ধুক অভিনন্দন জনাইছো এই কামটোৰ বাবে, সংকটৰ সময়ত তেওঁলোকে মানুহক অসহায় অৱস্থাত পেলোৱা নাই। যেতিয়া পৃথিৱীৰ উন্নত দেশসমূহে নিজৰ নাগৰিকসকললৈ সহায়ৰ হাত আগবঢ়াবলৈ সংঘৰ্ষ কৰিবলগীয়া হৈছিল, সেই সময়ত ভাৰতে দ্ৰুতগতিৰে দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিটো শ্ৰেণীলৈ প্ৰত্যক্ষভাবে সহায় আগবঢ়াইছে। দেশৰ বেংকিং খণ্ডত যি সামৰ্থ্য বিগত বছৰকেইটাত আমি বিকশিত কৰিছো, সেই আত্মবিশ্বাসৰ কাৰণে দেশবাসীৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাৰ বাবে চৰকাৰে ডাঙৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব পাৰিছে। আজি আমাৰ অৰ্থব্যৱস্থা দ্ৰুতগতিৰে ভাললৈতো আহিছেই বৰং ভৱিষ্যতৰ বাবেও বহুত ইতিবাচক সংকেত আমি দেখিবলৈ পাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
‘ফাইনেন্সিয়েল ইনক্লুজন’ আৰু ‘ইজ অব একচেছ টু ক্ৰেডিট’-ৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ লাভ যদি হৈছে, সেয় আমাৰ ভগ্নীসকলৰ হৈছে, আমাৰ মাতৃসকলৰ, আমাৰ জীয়ৰীসকলৰ হৈছে। এইখন দেশৰ দুৰ্ভাগ্য আছিল যে স্বাধীনতাৰ ইমান দশক পৰ্যন্ত আমাৰ অধিক সংখ্যক ভগ্নী-জীয়ৰীয়ে ইয়াৰ লাভ আদায় কৰাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিবলগীয়া হৈছিল। স্থিতি এনেকুৱাই আছিল যে মাতৃ-ভগ্নীসকলে নিজৰ অলপমান সঞ্চয়কো ৰান্ধনীশালত চাউলৰ টিনত ৰাখিবলগীয়া হৈছিল। তেওঁলোকৰ বাবে পইচা ৰখাৰ বাবে ঠাই সেয়াই আছিল; খাদ্য দ্ৰব্যৰ ভিতৰত ভৰাই ৰখা, কিছুমানেতো ইয়াকো উদযাপন কৰিছিল। যি খিনি সঞ্চয়ক সুৰক্ষিত ৰকাৰ বাবেই বেংক স্থাপন কৰা হৈছিল, তাৰ সদ্ব্যৱহাৰ আধা সংখ্যক জন-সংখ্যাই কৰিব নোৱাৰাটো আমাৰ বাবে চিন্তাৰ বিষয় আছিল। ‘জনধন যোজনা’ৰ নেপথ্যত এই চিন্তাৰ সমাধানৰো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। আজি ইয়াৰ সফলতা সকলোৱে দেখিছে। ‘জনধন যোজনা’ৰ অধাৰত খোলা কোটি কোটি একাউণ্টছৰ আধাৰো অধিক বেংক একাউণ্টছ আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ, মহিলাসকলৰ। এই বেংক একাউণ্টছৰ মহিলাসকলৰ আৰ্থিক সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত যি প্ৰভাৱ, সেয়া আমি অলপতে ওলোৱা ‘নেশ্যনেল ফেমিলী হেল্থ’-ৰ সমীক্ষাতো দেখিবলৈ পাইছো। যেতিয়া সমীক্ষা কৰা হৈছিল, সেই পৰ্যন্ত দেশৰ প্ৰায় ৮০% মহিলাৰ হাতত নিজৰ বেংক একাউণ্ট আছিল। সকলোতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল যিমানখিনি চহৰাঞ্চলৰ মহিলাই একাউণ্টছ খুলিছিল, প্ৰায় সিমানখিনিয়েই গ্ৰামীণ মহিলাৰো হৈছিলগৈ। এই কথাই এটা কথা স্পষ্ট কৰে যে যেতিয়া ভাল যোজনাই ফল দিবলৈ ধৰে তেতিয়া সামাজিক অসাম্য দূৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা লাভ কৰিব পৰা যায়। নিজৰ বেংক একাউণ্টছ হোৱাৰ সুবাদত মহিলাসকলৰ মাজত আৰ্থিক সজাগতা বৃদ্ধিতো পাইছেই, পৰিয়ালত আৰ্থিক সিদ্ধান্ত লোৱাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰিছে। এতিয়া পৰিয়ালৰ যিকোনো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সময়ত মাতৃ-ভগ্নীসকলকো একেলগে বহুৱাই তেওঁলোকৰো মতামত গ্ৰহণ কৰা হয়।
বন্ধুসকল,
‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰো প্ৰায় ৭০% হিতাধিকাৰী মহিলা। আমাৰ এয়াও অভিজ্ঞতা হৈছে যেতিয়া মহিলাসকলে ঋণ লাভ কৰে, সেয়া ওভতোৱাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ খুবেই প্ৰশংসনীয়। তেওঁলোকক যদি বুধবাৰে পইচা জমা কৰাৰ শেষ তাৰিখ বুলি জনোৱা হয়, তেওঁলোকে সোমবাৰেই সেই পইচা জমা কৰি আহেগৈ। সেইদৰেই আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ প্ৰদৰ্শনো বহুত উন্নত। একপ্ৰকাৰ এটা এটা পইচা জমা কৰি দিয়ে আমাৰ আই-ভগ্নীসকলে। মোৰ বিশ্বাস যে সকলো প্ৰয়াসৰে, সকলোৰে অংশীদাৰিত্বৰে, আৰ্থিক সবলীকৰণৰ এই অভিযান বহুত দ্ৰুত গতিৰে আগবাঢ়ি যাব। আৰু আমি সকলোৱে ইয়াক আগবঢ়াই নিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আজিৰ সময়ৰ আহ্বান যে ভাৰতৰ বেংকিং খণ্ডই দেশৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আগতে যিমান সক্ৰিয়তাৰে কাম কৰিছিল তাতোকৈ অধিক হাৰত কাম কৰিব লাগিব। ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ’ত প্ৰতিটো বেংকৰ প্ৰতিটো শাখাই বিগত ৭৫বছৰত তেওঁলোকে সম্ভৱ কৰা সকলো অভিলেখ পিচ পেলাই তাক ডেৰগুণ, দুগুণলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰি আগবাঢ়ক। চাওকচোন স্থিতি সমলনি হয়নে নহয়। আগৰ অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত, ঋণ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকে যি জড়তা প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছিল তাৰ পৰা ওলাই অহা উচিত। দেশৰ দূৰ-দূৰণিৰ অঞ্চলসমূহত, গাঁও-জনপদসমূহত বিপুল সংখ্যাক দেশবাসীয়ে নিজৰ সপোন পূৰ্ণ কৰিবলৈ বেংকৰ সৈতে সম্বন্ধ স্থাপন কৰিব বিচাৰে। আপোনালোকে যদি আগবাঢ়ি গৈ ৰাইজক সহযোগিতা আগবঢ়াইগৈ, তেতিয়া অধিক সংখ্যক মানুহৰ আৰ্থিক অৱস্থা উন্নত হ’ব আৰু ইয়াৰ পৰা আপোনালোকৰ নিজৰো শক্তি বৃদ্ধি পাব। আপোনালোকৰ এই প্ৰয়াস দেশক আত্মনিৰ্ভৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত, আমাৰ লঘূ উদ্যোগীসকল, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হ’ব। বেংক আৰু জমাকৰ্তাসকলৰ ভৰসাই নতুন মাত্ৰা লাভ কৰিব আৰু আজিৰ এই কাৰ্যক্ৰম কোটি কোটি জমাকৰ্তাৰ মনত এক নতুন বিশ্বাস জন্ম দিয়াৰ সুযোগ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে বেংকসমূহৰো ‘ৰিস্ক টেকিং কেপাচিটী’ বহু গুণে বাঢ়িব পাৰে। এতিয়া বেংকৰ বাবেও সুযোগ আহিছে, জমাকৰ্তাসকলৰ বাবে সুযোগ আহিছে। এনে শুভ উপলক্ষত মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো! বহুত বহুত ধন্যবাদ!