ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ବୀମା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ଜମାକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
12 DEC 2021 4:43PM by PIB Bhubaneswar
ମଂଚ ଉପରେ ଥିବା ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଆର୍‌ବିଆଇ)ର ଗଭର୍ଣ୍ଣର, ନାବାର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଡିପୋଜିଟ୍ ଇନ୍‌ସ୍ୟୁରାନ୍ସ ଆଣ୍ଡ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଂଟି କର୍ପୋରେସନ୍ ଏବଂ ଦେଶର ବୃହତ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସମୂହର ଅଧିକାରୀଗଣ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦରେ ଥିବା ମୋର ସହଯୋଗୀ, ସେଠାକାର ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ସମସ୍ତ ଜମାକର୍ତାଗଣ,
ଆମର ସମସ୍ତ ଜମାକର୍ତା ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଂଟଧାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିବସ ଅଟେ । ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଲାଗି ରହିଥିବା ଏକ ସମସ୍ୟାର କିଭଳି ସମାଧାନ ବାହାର କରାଗଲା, ଆଜିର ଦିନ ତାହାର ସାକ୍ଷୀ ଅଟେ । ଆଜିର ଆୟୋଜନର ଯେଉଁ ନାମ ଦିଆଗଲା ସେଥିରେ‘ଡିପୋଜିଟର୍ସ ଫାଷ୍ଟ’, ଜମାକର୍ତା ପ୍ରଥମେ ଭାବନାକୁ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରଖିବା, ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସାର୍ଥକ କରୁଛି । ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜମାକର୍ତାଙ୍କର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏବଂ ଏହି ଅର୍ଥ ପାଖାପାଖି ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅଟେ । ବର୍ତମାନ ଏଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏବଂ ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ଏଭଳି ଜମାକର୍ତାଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ସେମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହେବାର ଅଛି, ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିବାର ଅଛି । ଏହା ସ୍ୱୟଂ ଏକ ଛୋଟ କଥା ନୁହେଁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଆମ ଦେଶରେ ଆମର ଯେଉଁ ମିଡିଆ ସହଯୋଗୀମାନେ ରହିଛନ୍ତି, ଆଜି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏବଂ ମୋର ଅନୁଭୂତି ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରଖିଥିଲି, ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି, ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ସେମାନେ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଖବର ଟେଲିଭିଜନ୍ ଏବଂ ଖବରକାଗଜରେ ବାହାରି ଥାଏ । ଏହା ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ କଥା ମଧ୍ୟ, ଘଟଣା ବି ସେହିଭଳି ହୋଇଥାଏ । ତାକୁ ନେଇ ବଡ – ବଡ ହେଡ୍‌ଲାଇନ୍ସ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହୋଇଯାଏ । ଏପରି ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ କଥା । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଧରଣର ସଂସ୍କାର କରିଛି, ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମଜଭୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ଦିଆଯାଉଛି, ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ତାହାର ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ଚର୍ଚ୍ଚା ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ହେଉ, ବାରମ୍ବାର ଏ ସମ୍ପର୍କିତ ଖବର ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉ । ଏଥିପାଇଁ ନୁହେଁ ଯେ, ମୋଦୀ ଏହା କରିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଏମିତି କରିବାକୁ କହୁଛି । ଏହା ଏଇଥିପାଇଁ ଜରୁରୀ ଯେ, ଦେଶର ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ । ହୋଇପାରେ, କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଭୁଲ୍ କାରଣରୁ, ଭୁଲ୍ ଅଭ୍ୟାସରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ । ତାହା ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଜମାକର୍ତାଙ୍କର ଟଙ୍କା ବୁଡିଯିବ ନାହିଁ । ଜମାକର୍ତା ମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ । ଏହି ବାର୍ତା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଭରସା ଆସିବ, ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୌଣସି ବି ଦେଶ ସମସ୍ୟାକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମାଧାନ କରି ହିଁ ଦେଶକୁ ଭୟାବହ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ରକ୍ଷା କରି ପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମର ସେହି ପ୍ରବୃତି ରହିଛି ଯେ, କୌଣସି ସମସ୍ୟା ଆସିଲେ ତାହାକୁ ଟାଳି ଦିଆ ଯାଇଥାଏ । ଦରି/ ପାଲ ତଳେ ତାକୁ ଚାପି ରଖି ଦିଆ ଯାଇଥାଏ । ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକର ସମାଧାନ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥାଏ । ଆଜିର ଭାରତ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଟାଳି ଦେଉ ନାହିଁ । ଆପଣମାନେ ଟିକେ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ବିପତି ପଡ଼ୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜର ଟଙ୍କା, ଯେଉଁ ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କର ନିଜର, ଜମାକର୍ତା ମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ଅଟେ, ସେମାନଙ୍କ ନିଜର ଟଙ୍କା ପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନାକେଦମ୍ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କେତେ ସମସ୍ୟା ଭୋଗିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏବଂ ସବୁଆଡେ ଯେପରି ହାହାକାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ ମଧ୍ୟ ଥିଲା । କୌଣସି ବି ବ୍ୟକ୍ତି ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଟଙ୍କା ଜମା କରିଥାନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଆମର ମଧ୍ୟବିତ ପରିବାର, ଯେଉଁମାନେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବେତନ ପାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆୟକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବ୍ୟାଙ୍କ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ଆଶା ଭରସା ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଭୁଲ୍ ନିୟମ କାରଣରୁ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ନା କେବଳ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସେହି ପରିବାରର ଟଙ୍କା ଅଟକି ରହିଥାଏ, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ, ସେମାନଙ୍କର ସାରା ଜୀବନ ଯେମିତି ସେଠାରେ ଅଟକି ଯାଇଥାଏ । ସାରା ଜୀବନ ଯେପରି ଅନ୍ଧକାରମୟ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ଏବେ କ’ଣ କରିବା! ପୁଅ - ଝିଅମାନଙ୍କର କଲେଜ୍‌ର ଦେୟ କିପରି ପଇଠ କରିବା – କେଉଁଠାରୁ ଆଣିବା? ପୁଅ - ଝିଅଙ୍କର ବାହାଘର କରିବାର ଅଛି – ଟଙ୍କା କେଉଁଠୁ ଆସିବ? କୌଣସି ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା କରିବାର ଅଛି – ଟଙ୍କା କେଉଁଠାରୁ ଆସିବ? ଏବେ ଜଣେ ଭଉଣୀ ମୋତେ କହୁଥିଲେ, ଯେ କିପରି ତାଙ୍କ ପରିବାରରେ ହାର୍ଟ ଅପରେସନ କରାଇବାର ଥିଲା । କେମିତି ସମସ୍ୟା ଆସିଲା ଏବଂ ଏବେ କିଭଳି କାମ ହୋଇଗଲା । ଏଭଳି ପ୍ରଶ୍ନର ଆଗରୁ କିଛି ଉତର ନଥିଲା । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜର ଟଙ୍କା ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଆମର ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ, ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ, ଆମର ମଧ୍ୟବିତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏଭଳି ସମସ୍ୟା ଭୋଗିଛନ୍ତି, ସହିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ ରୂପରେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ୟା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ଆଜି ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସହରମାନଙ୍କରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ଏହି କଷ୍ଟକୁ ବହୁତ ଭଲ ରୂପେ ଉପଲବ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ବହୁତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି, ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି, ଆଇନ୍‌ରେ ପରିବର୍ତନ କରିଛି । ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ, ସେହି ନିଷ୍ପତି ସମୂହର ଏକ ଫଳାଫଳ ଅଟେ । ଏବଂ ମୋର ଭଲ ଭାବରେ ମନେଅଛି ଯେ, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଆମ ତଂଟିକୁ ଧରୁଥିଲେ । ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ କରିବାର ଥିଲା, କିମ୍ବା ସେହି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ କରିବାର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଲୋକମାନେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ହିଁ ଧରୁଥିଲେ । କହୁଥିଲେ ଆମ ଟଙ୍କାର କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କର । ମୋତେ ସେ ସମୟରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ଭୋଗିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣା ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ସ୍ୱାଭାବିକ ଥିଲା । ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଅନୁରୋଧ କରୁଥିଲି । ଯେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ରାଶିକୁ ପାଂଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରିବା ଉଚିତ୍ ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଆମେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରି ପାରିବା । କିନ୍ତୁ ଛାଡନ୍ତୁ, ମୋ କଥା କେହି ରଖି ନଥିଲେ । ସେମାନେ କଲେନି ତ ଲୋକମାନେ କଲେ । ମୋତେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ପଠେଇ ଦେଲେ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ କାମ କରିଦେଲି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମକର୍ତାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବୀମା ବ୍ୟବସ୍ଥା ୬୦ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୬୦ ବର୍ଷ ହୋଇ ଗଲାଣି । ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଜମା ଅର୍ଥ ଉପରେ ମାତ୍ର ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ୟାରେଂଟି ଥିଲା । ପୁଣି ଏହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ବ୍ୟାଙ୍କ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କୁ ମାତ୍ର ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥ ମିଳୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ନଥିଲା ଯେ ତାହା କେବେ ମିଳିବ । ୮ -୮ ଏବଂ ୧୦- ୧୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାମଲା ଝୁଲି ରହୁଥିଲା । ତାହାର କୌଣସି ସମୟ ସୀମା ନଥିଲା । ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ଉପଲବ୍ଧି କରି, ମଧ୍ୟବିତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ଜାଣି ଆମେ ଏହି ଅର୍ଥର ପରିମାଣକୁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ପାଂଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦେଇଛୁ । ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜିର ତାରିଖରେ ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ ବିପଦରେ ପଡିଲା, ତେବେ ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଫେରସ୍ତ ମିଳିବ । ଏବଂ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରାୟ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସାମିଲ ହୋଇ ସାରିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ୨%ର ଅଳ୍ପ - ଅଳ୍ପ ରହିଯିବ । ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କର ଯେତିକି ଟଙ୍କା ରହିଛି, ତାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସାମିଲ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏବଂ ଆଜି ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି, ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ବହୁତ ବଡ ଅଟେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଚାଲିଛି । ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳିତ ହେଉଛି । ଆମେ ଏ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତି ନେଉଛେ, ସେଥିରେ ୭୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଟେ । ଏଭଳି ବ୍ୟାପକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ତ ବିକଶିତ ଦେଶ ମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇନ୍‌ରେ ସଂଶୋଧନ କରି, ସଂସ୍କାର ଆଣି ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାର ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରାଯିବାର କୌଣସି ସମୟ ସୀମା ନଥିଲା, ଏବେ ଆମ ସରକାର ଏଥିରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଛି । ଆମ ସରକାରକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ୯୦ ଦିନ ଅର୍ଥାତ୍ ୩ ମାସ ଭିତରେ ହିଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏହା ଆଇନ୍‌ତଃ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ସବୁ ବିପଦକୁ ଆମ ନିଜ ମୁଣ୍ଡ ଉପରକୁ ନେଇଛୁ । କାରଣ ଏହି ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ଏହି ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ ଶ୍ରେଣୀର ନାଗରିକ, ଏହି ଦେଶର ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀକୁ ନେଇ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରୁଛୁ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ, ଯଦି ବ୍ୟାଙ୍କ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇ ଯାଉଛି, ବ୍ୟାଙ୍କ ଯଦି ବନ୍ଦ ହେବା ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି, ତା’ହେଲେ ୯୦ ଦିନ ଭିତରେ ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ମିଳିଯିବ । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆଇନ୍‌ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବାର ୯୦ ଦିନ ଭିତରେ ହିଁ ହଜାର ହଜାର ଜମାକର୍ତାଙ୍କର ଦାବିର ସମାଧାନ କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ବଡ ବଡ ବିଦ୍ୱାନ ବ୍ୟକ୍ତି, ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟକ୍ତି, ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ଢଙ୍ଗରେ କଥାମାନ କହିଥାନ୍ତି । ମୁଁ ମୋ ନିଜର ସିଧାସଳଖ ଭାଷାରେ କହୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ନିଜର ପ୍ରଗତି ଚାହିଁଥାଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ନିଜର ବିକାଶ ଚାହିଁଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାନ୍ତି । ଆଉ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକର ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜମାକର୍ତାଙ୍କର ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ । ଆମକୁ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଚଳାଇ ରଖିବାକୁ ଅଛି ତ ଆମକୁ ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଉ ଆମେ ଏହି କାମ କରି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛୁ । ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଜମାକର୍ତାଙ୍କ ସହିତ ଆମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଭରସାର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ଭରସା, ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ନିମେନ୍ତ ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଆମେମାନେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରି ଆସୁଛୁ । ବିଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ବଡ ବଡ଼ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକଙ୍କ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରି, ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସବୁ ଦିଗରୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଆର୍‌ବିଆଇ, ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକର ତଦାରଖ କରିବ, ତାହା ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡ଼ିକଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ଜମାକର୍ତାଙ୍କର ଭରସା ଆହୁରି ବଢ଼ିଯିବ । ଆମେ ସମବାୟ/ କୋ ଅପରେଟିଭ୍‌ର ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ, ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତିଆରି କରିଛୁ । ଏହା ପଛରେ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି । ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରୂପରେ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି ହେବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ ହୋଇ ପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଏହି ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ କେବଳ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ । ଲାଗୁଥିଲା, ସତେ ଯେମିତି ଏହା ଧନୀ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଘର । ଯାହା ପାଖରେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଅଛି, ସେ ହିଁ ଟଙ୍କା ଜମା କରିଥାଏ । ଯାହାର ବଡ ବ୍ୟବସାୟ ରହିଛି, ତାଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଋଣ ମିଳିଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ପେନ୍‌ସନ୍ ଏବଂ ବୀମା ଭଳି ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସେହିମାନଙ୍କ ପାଇଁ , ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଟଙ୍କା ଅଛି, ଧନ ଅଛି । ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଗଣତନ୍ତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଏହା ଠିକ୍ ନଥିଲା । ନା ଏ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଠିକ୍‌, ନା ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ଠିକ୍ ଅଟେ । ଆଉ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରି ଚାଲିଛୁ । ଆଜି କୃଷକ, ଛୋଟ ଦୋକାନୀ, କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକ, ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ଘର ଘର ବୁଲି କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅବସରକାଳୀନ ପ୍ରାପ୍ୟ ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୨- ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ଜୀବନ ବୀମାର ସୁରକ୍ଷା କବଚର ସୁବିଧା ମିଳୁଛି । ପିଏମ୍ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ୍ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩୭ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଏହି ସୁରକ୍ଷା କବଚର ବଳୟ ଭିତରକୁ ଆସି ସାରିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏବେ ଦେଶର ଆର୍ôଥକ କ୍ଷେତ୍ରର, ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଚିତ୍ ଭାବରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ ସମସ୍ୟା କେବଳ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମାଖାତା ବା ଆକାଉଂଟକୁ ନେଇ ନଥିଲା, ବରଂ ଦୂର – ଦୂରାନ୍ତର ଗ୍ରାମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ପହଂଚାଇବାର ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ୫ କିଲୋମିଟର ସୀମା ଭିତରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କରେସ୍ପଣ୍ଡେଂଟ/ ବାର୍ତାବହଙ୍କର ସୁବିଧା ପହଂଚି ସାରିଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଟଚ୍ ପଏଂଟ ରହିଛି । ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ସମାବେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖର ଦେଶରେ ପହଂଚାଇଛୁ । ଆଜି ଭାରତର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଯେତେବେଳେ ଚାହିୁଁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବି ଚାହୁଁଛି, ସପ୍ତାହର ସାତ ଦିନଯାକ, ଦିନର ୨୪ ଘଂଟାଯାକ, ଛୋଟ ଛୋଟ ଦେଣନେଣ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କରିି ପାରୁଛି । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାବିବା ତ ଦୂରର କଥା, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏ କଥାକୁ ଥଟ୍ଟା ପରିହାସରେ ଟାଳି ଦେଉଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କ ମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଦେଶର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯେପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେ ବାବଦରେ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ କାମ କରି ଚାଲିଛି । କେହି କ’ଣ କେବେ ଭାବିଥଲା ଯେ, ଫେରିବାଲା, ଠେଲାଗାଡ଼ିରେ ବେପାର କରୁଥିବା ଲୋକ, ଫେରି - ପଟରୀବାଲା, ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ ବେପାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ମିଳି ପାରିବ? ନା ସେମାନେ ବି କେବେ ଭାବିଥିଲେ, ନା ଆମେମାନେ ବି କେବେ ଭାବି ପାରିବା! କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଅତି ସନ୍ତୁଷ୍ଟିର ସହିତ କହି ପାରୁଛି ଯେ, ଆଜି ଏହିଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରେ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଦେଶର ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ସମୂହ, ସେହି ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ବି ସ୍ୱରୋଜଗାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବି ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା ସୁଦ୍ଧା କରି ନଥିଲେ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀ, ଆମ ଦେଶରେ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଖୁବ୍ କମ୍ ଜମି ରହିଛି । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ବ୍ୟାଙ୍କ ହେବା ସତ୍ୱେ ଆମର ଛୋଟ୍ର ଚାଷୀମାନେ ବଜାରରୁ ତୃତୀୟ ପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ସୁଧ ହାରରେ ଋଣ ନେବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ । ଆମେ ଏହିଭଳି କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାର ପରିସରକୁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମାଛଧରାଳୀମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛୁ । ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକରୁ ମିଳୁଥିବା ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହଜ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଋଣ ଏହି ବନ୍ଧୁ ମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରି ପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଯଦି ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡିବାର ଅଛି, ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ଅଛି, ଯଦି ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେୟର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ଅଛି, ଏମିତି ଅନେକ ଉପାୟ ଅଛି ଯାହା ୧୦୦ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବିପଦ ସମୟରେ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଚାରୁ ରୂପେ ଚଳାଇବା ନିମନ୍ତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅସହାୟ ଭାନେ ଛାଡିଦେଇ ନ ଥିବାରୁ, ସେମାନଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସାବାସୀ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ସମର୍ଥ ଦେଶମାନେ ନିଜର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସବୁ ବର୍ଗଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ ସାହାଯ୍ୟ ପହଂଚାଉ ଥିଲା । ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ ଆମେ ବିକଶିତ କରିଛୁ, ସେହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କାରଣରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ବଡ ବଡ ନିଷ୍ପତି ନେଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉନ୍ନତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ତାହା ସହିତ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ସଙ୍କେତ ଦେଖି ପାରୁଛେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆର୍ôଥକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସହଜରେ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାର ସବୁଠାରୁ ବେଶୀ ଲାଭ ଯଦି ହୋଇଛି, ତେବେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହୋଇଛି, ଆମ ମାଆମାନଙ୍କୁ ହୋଇଛି, ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ହୋଇଛି । ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ଭଉଣୀ – ଝିଅମାନେ ଏହି ଲାଭରୁ ବଂଚିତ ରହିଥିଲେ । ସ୍ଥିତି ଏମିତି ଥିଲା ଯେ, ମା’ – ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱଳ୍ପ ଜମା ପୁଞ୍ଜିକୁ ରୋଷେଇ ଘରେ ରାସନ ଡବା ଭିତରେ ରଖୁଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ରଖିବା ଜାଗା ସେହିସବୁ ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ଶସ୍ୟ ଭିତରେ ରଖିବା, କିଛି ଲୋକ ତ ଏହାର ବି ପରିହାସ କରୁଥିଲେ । ଯେଉଁ ଜମା ପୁଞ୍ଜିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ତିଆରି କରାଯାଇଛି, ତାହାର ଉପଯୋଗ ଦେଶର ଅଧା ଲୋକ କରି ପାରୁ ନଥିଲେ, ଯାହା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା । ଜନଧନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପଛରେ ଏହି ଚିନ୍ତା ସମାଧାନର ମଧ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ସଫଳତା ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍‌ନାରେ ବିଦ୍ୟମାନ । ଜନଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଖୋଲା ଯାଇଥିବା କୋଟି କୋଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଖାତା ମଧ୍ୟରୁ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଖାତା ଆମ ମାଆ – ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ଅଟେ; ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଅଟେ । ଏହି ଜମା ଖାତା ଗୁଡ଼ିକର ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଆର୍ôଥକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି, ତାହା ଆମେ ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିବା ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ଭେରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଛେ । ଏହି ସର୍ଭେ କରାଯିବା ବେଳକୁ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଖାତା ରହିଥିଲା । ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଲା, ଯେତେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଂଟ ସହରୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି, ପାଖାପାଖି ସେତିକି ସଂଖ୍ୟକ ଜମା ଖାତା ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭଲ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରା ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସମାଜରେ ଯେଉଁସବୁ ଅସମାନତା ରହିଥାଏ, ସେସବୁକୁ ଦୂର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ନିଜର ବ୍ୟାଙ୍କ ଜମା ଖାତା ରହିବା ଫଳରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ôଥକ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ପରିବାରରେ ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତି ନେବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକତା ଦେଖା ଦେଇଛି । ଏବେ ପରିବାର ଯଦି କୌଣସି ନିଷ୍ପତି ନେଉଛି, ତେବେ ମାଆ – ଭଉଣୀଙ୍କୁ ବସାଇ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ମଧ୍ୟ ନେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଲାଭାର୍ଥୀ ମହିଳା ଅଟନ୍ତି । ଆମର ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ ହୋଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଦିଆଯାଏ, ତାହାକୁ ଫେରାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଅଟେ । ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୁଧବାର ଦିନ ଟଙ୍କା ଜମା କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ ଅଛି, ତେବେ ସେମାନେ ତାହା ଆଗରୁ ସୋମବାର ଦିନ ଟଙ୍କା ଜମା କରି ଦେଇଥାନ୍ତି । ସେହିଭଳି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ରହିଛି । ଏକ ପ୍ରକାର ଟଙ୍କାଏ – ଟଙ୍କାଏ କରି ଆମର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଟଙ୍କା ଜମା କରି ଦେଇଥାନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ଯୋଗୁଁ, ଆର୍ôଥକ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏହି ଅଭିଯାନ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼େଇବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି, ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର, ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ସକ୍ରିୟତାର ସହିତ କାମ କରୁ । ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା, ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାହା କରିଛନ୍ତି, ସେହି ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡକୁ ପଛରେ ପକାଇ ତାହାକୁ ଆଉ ଦେଢ଼ ଗୁଣା, ଦୁଇ ଗୁଣା କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଚାଲନ୍ତୁ । ଦେଖନ୍ତୁ ସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତନ ହେଉଛି କି ନାହିଁ । ପୁରୁଣା ଅନୁଭବ କାରଣରୁ, ଋଣ ଦେବା ନେଇ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଯେଉଁସବୁ ସମସ୍ୟା ରହିଛି, ଏବେ ସେଥିରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଆସିବା ଉଚିତ୍ । ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ, ଗାଁ - ପଡ଼ାରେ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଦେଶବାସୀ, ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଯଦି ଆପଣମାନେ ଆଗକୁ ଆସି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ, ତେବେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ସେଥିରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସ, ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାରେ, ଆମର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଜମାକର୍ତା ମାନଙ୍କର ଭରସା ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବ ଏବଂ ଆଜିର ଏହି ଅବସର କୋଟି କୋଟି ଜମାକର୍ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଅବସର ଅଟେ । ଏବଂ ଏଥିରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ବିପଦ ମୁଣ୍ଡାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ/ ରିସ୍କ ଟେକିଂ କାପାସିଟି ଅନେକ ଗୁଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପାରିବ । ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଅଛି, ଜମାକର୍ତାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଏଭଳି ଶୁଭ ଅବସରରେ ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା । ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା! ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to depositors in bank deposit insurance programme
12 DEC 2021 4:43PM by PIB Delhi
Present on the dais the Finance Minister, the Minister of State for Finance, the Governor of RBI, the Chairman of NABARD, officials of the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation and the largest banking groups of the country, my colleagues from the Council of Ministers, MPs and MLAs and depositors present at many places in different states and our brothers and sisters,
Today is a very important day for the banking sector and crores of bank account holders of the country. This day has become a witness to how a solution has been found to a decades-old problem. The event titled ‘Depositors First’ in keeping with the spirit of depositors first makes it more apt. Over one lakh depositors have got back their money stuck with stressed banks in the past few days. This amount is more than Rs 1,300 crores. About three lakh more such account holders will get back their deposits with the banks soon during and after this event. It's not a small thing in itself. Today I want to make a request especially to our media friends. I requested my media friends when we launched the cleanliness campaign and they continue to help us. Once again, I am making a request to them today. When a bank busts, its news is all over TV and newspapers for several days. It makes headlines. It is natural also because of the nature of the incident. A huge reform has been undertaken today and a very strong system has started in the country. Depositors are getting back their money. I want the media to discuss this comprehensively. Not because, Modi has done it. It is necessary because it will instill confidence in depositors. Banks may go bust because of some wrong reasons or wrong policies, but depositors’ money will not be at risk. Depositors’ money will be safe. This message will instill confidence in the depositors of the country. There will be trust in the banking system, and this is very important.
Brothers and sisters,
Any country can prevent the problems from getting worse only through timely resolution. But you know very well we have had this tendency for several years of avoiding problems, brushing them under the carpet. Today's new India emphasizes on solving problems rather than avoiding them. You recall there was a time when the depositors used to have a tough time in getting back their own money in the event of a bank becoming stressed. They had to face so many problems and there used to be commotion. And it was very natural too. A person deposits his money in the bank with complete confidence. Banks are the only hope for our middle class families, especially those with fixed salary income. When any bank used to go bust due to wrong policies of some people, it was not only the money but the entire life of these families used to be at stake. Life seemed like darkness. From where will they pay the college fees of their children? From where will the money come for the marriage of their children? From where will the money come for treatment of an elderly? One of the sisters was just describing the difficulties she faced when somebody in the family had to undergo a heart operation. There was no answer to these questions before. It used to take years for people to get back their own money from the bank. Our poor brothers and sisters and our middle and lower middle class people have experienced this situation for decades. The problems were especially exacerbated in the case of cooperative banks. Those who are associated with this program from different cities understand this pain very well. Our government took decisions, undertook reforms and amended the law very sensitively to change this situation. Today's event is a result of those decisions. When I was Chief Minister, I remember vividly the people would catch hold of us whenever there used to be any problem in the bank. Though the decision was to be taken by the Indian Government or the concerned banks, the chief ministers were made scapegoats. They would implore us to do something for their money. It was also very natural of them. At that time, I would repeatedly request the Indian Government to increase the deposit insurance coverage from Rs. one lakh to Rs. five lakh so that we could satisfy maximum families. But, they did not accede to my request. They did not do anything, but the people sent me here at the Centre and I did it.
Friends,
In our country, the insurance procedure for bank depositors was developed in the 60s. In a way, it has been almost 60 years. Earlier, out of the amount deposited in the bank, only the amount up to 50,000 rupees was guaranteed. Later it was increased to one lakh rupees. That is, if the bank went bust, the depositors would get only up to one lakh rupees, but it was not guaranteed when they would get that money. It used to remain unresolved for 8-10 years. There was no time limit. Considering the concern of the poor and the middle class, we have increased this amount from Rs 1 lakh to Rs 5 lakh. That is, if any bank is stressed today, the depositors will definitely get back up to 5 lakh rupees. With this arrangement, accounts of about 98 percent of the people have been completely covered. Only 2 percent is left now. In other words, the money of the 98 percent of the people is covered. The number of depositors is also huge. India is celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav. With this decision, Rs 76 lakh crore is fully insured. Such a comprehensive security cover is not there even in developed countries.
Friends,
We have tried to solve one more problem by amending the law. Earlier, where there was no time limit for refund, now our government has made it mandatory for 90 days i.e., three months. We have put more burdens on ourselves, because we are concerned about the common man, the middle class and the poor of this country. This means that if a bank turns weak and is poised to become bankrupt, the depositors will get their money back within 90 days. I am glad that the claims of thousands of depositors have also been settled within 90 days of the amendment of the law.
Friends,
Scholars, intelligent people and economists explain things in their own way. But I will explain it in my simple language. Every country aspires for progress. But we have to remember that banks play a huge role in the prosperity of the country. And for the prosperity of the banks, it is equally important for the depositors' money to be safe. If we have to save banks, then depositors need to be protected. And by doing this we have saved the banks as well as the depositors. Our banks are a beacon of trust to our depositors as well as our economy. Therefore, we have been making continuous efforts to reinforce this belief. Over the years, the capacity, capability and transparency of many small public sector banks have been strengthened by merging them with large banks. When the RBI supervises the cooperative banks, it will also increase the confidence of the depositors. We have made a new co-operative system by forming a new ministry. The intention is to make cooperative institutions stronger. Co-operative banks will be more empowered with the creation of the co-operative ministry.
Friends,
For decades, there was a perception in the country that banks are meant only for those who have more money. It used to be the house of the rich. The one who has the most money deposits it. The one who has big business gets quick and more loans. It was also assumed that facilities like pension and insurance are also for those who have money. This was not good for the world's largest democracy. Neither this system is right nor this thinking! And we are constantly trying to change this too. Today, farmers, small shopkeepers, farm workers, construction workers and laborers working in homes are also being linked with the pension facilities. Today crores of poor of the country have got the facilities of accident and life insurance cover of Rs 2 lakh each. About 37 crore countrymen have this protection cover under the PM Jeevan Jyoti Bima Yojana and the PM Suraksha Bima Yojana. In a way, now the financial sector, the banking sector of the country, has been democratized in the true sense.
Friends,
The problem in our country was not only with the opening of the bank accounts, but also with the delivery of banking services to the remotest villages. Today, almost every village in the country has the facilities of a bank branch or a banking correspondent within a radius of 5 km. Today, there are about 8.5 lakh banking touch points across the country. We have given new heights to banking and financial inclusion in the country through Digital India. Today, the common citizen of India is able to do even the smallest transactions digitally anytime, anywhere, 24 hours a day. Far from thinking about it till a few years ago, people who doubted India's potential used to make fun of it.
Friends,
Our government is working continuously to see to it that the leverage of our banks leads to an increase in the potential of the citizens of the country. Did anyone ever imagine that even street vendors or hawkers would get loans from banks? Neither did they think nor we. But today I have to say with great satisfaction that such people are today getting loans under the SVANidhi scheme and they are also expanding their business. Today Mudra Yojana is helping those families with self-employment who had never even thought of it. You also know that 85 percent of farmers, who are small farmers and have a very small piece of land, were forced to take loans at a high interest rate from markets despite the existence of so many banks. We also connected crores of such small farmers with the facilities of Kisan Credit Card and we have extended its scope to livestock farmers and fishermen. Today, easy and cheaper loans worth lakhs of crores of rupees from banks are making the life of these friends easier.
Friends,
Reforms like connecting more and more countrymen with banks, making bank loans easily accessible, expanding digital banking and payments rapidly, etc have helped India's banking system run smoothly even in the biggest disaster of 100 years. I congratulate everybody in the banking sector for not leaving people helpless in the hour of crisis. When the developed countries were struggling to provide help to their citizens, India provided direct help to almost every section of the country at a fast pace. The government was able to make big ticket decisions to save the lives of the countrymen due to the strength that we have developed in the banking sector over the years. Today our economy has not only improved rapidly, but we can see very positive signs for the future.
Brothers and sisters,
The biggest benefit of financial inclusion and ease of access to credit has happened to our sisters, mothers and daughters. It was the misfortune of the country that most of our sisters and daughters were deprived of this benefit for so many decades after independence. The situation was such that our mothers and sisters used to keep their small savings in ration boxes in the kitchen. They had only this place to keep their money, inside the grains and some of them used to celebrate it also. It was a matter of concern that half the population could not utilize the services of banks meant for the safe deposits. The solution to this concern has also played a vital role behind the Jan Dhan Yojana. Today its success is in front of everyone. More than half of the crores of bank accounts opened under the Jan Dhan Yojana belong to our mothers and sisters. We have seen the impact of these bank accounts on the economic empowerment of women in the recent National Family Health Survey. When this survey was conducted, about 80 percent of the women in the country had their own bank account. The important thing is that almost as many bank accounts have been opened for rural women as for urban women. It shows that when positive plans are delivered, they go a long way in removing the inequalities that exist in society. Having their own bank account has not only increased economic awareness among women, but has also expanded their participation in making financial decisions in the family. Now when the family takes any decision, it involves the mother and sisters and takes their opinion.
Friends,
About 70 percent of the beneficiaries of the Mudra Yojana are also women. It has also been our experience that when women get loans, their track record in repaying the same is commendable. If Wednesday is the last date to repay the money, then they repay it on Monday itself. Similarly, the performance of self help groups is also very good. In a way, our mothers and sisters deposit every penny. I am sure that with everyone's efforts and participation, this campaign of economic empowerment will progress very fast. And we are all going to step it up further.
Friends,
Today the need of the hour is that the banking sector should work more actively than before in achieving the goals of the country. During the Amrit Mahotsav of Independence, every bank branch should aim to multiply whatever they have achieved in 75 years by at least two times. You will find how the situation changes. You should come out of your hesitation to give loans due to past experiences. A large number of people in remote areas of the country, in villages and towns, want to connect with banks to fulfill their dreams. If you go ahead and help people, then the economic power of more and more people will increase and so will your own strength. Your efforts will help our small entrepreneurs, middle class youth to move forward in making the country self-reliant. The confidence of the banks and the depositors will reach new heights and today's event will instill a new confidence among the various depositors. The risk taking capacity of banks can also increase manifold. Now there is an opportunity for the banks as well for the depositors. On such an auspicious occasion, I wish you all the very best. Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.