Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of the Saryu Nahar National Project in Balrampur, Uttar Pradesh
11 DEC 2021 6:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
I salute this holy land many times. Today, I got an opportunity to visit the holy land of Adi Shakti Maa Pateshwari and Balrampur, popularly known as mini Kashi. I have been blessed a lot by you.
UP Governor Smt. Anandi Ben, UP's energetic, hardworking, popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya ji, Union Ministers Gajendra Singh Shekhawat ji and Kaushal Kishore ji, Ministers in the state government Mahendra Singh ji, Ramapati Shastri ji, Mukut Bihari Verma ji, Brajesh Pathak ji, Ashutosh Tandon ji, Baldev Olakh ji and Shri Paltu Ram ji, all my fellow parliamentarians present on the stage, all respected MLAs, members of district panchayats, and my dear brothers and sisters! This land of revolutionaries has made an invaluable contribution to the freedom struggle of the country. The mighty ones like Raja Devi Baksh Singh, Raja Krishna Dutt Ram and Prithvi Pal Singh left no stone unturned to take on the British rule. Whenever there is reference to the grand temple of Lord Shri Rama being built in Ayodhya, the contribution of Maharaja Pateshwari Prasad Singh of Balrampur princely state will definitely be mentioned. The people of Balrampur are really geniuses that they gave two Bharat Ratna in the form of Nanaji Deshmukh and Atal Bihari Vajpayee.
Friends,
Today, from this land of creators and defenders of nation, I also pay tribute to all the brave warriors of the country who died in the helicopter crash on 8th December. The demise of India's first Chief of Defence Staff, General Bipin Rawat ji, is a great loss for every Indian, for every patriot. The country has been a witness to the hard work that General Bipin Rawat ji was doing to make the country's armed forces self-reliant. A soldier is not a soldier only as long as he is in the army. His entire life is like a warrior and he is devoted to discipline, honor and glory of the country all the time. It is said in the Gita – नैनं छिन्दन्ति शस्त्राणि नैनं दहति पावक: i.e., Weapons cannot shred the soul, nor can fire burn it. General Bipin Rawat will see his India move forward with new resolutions in the days to come. The work of strengthening border security and border infrastructure, the campaign to make the country's armies self-reliant and strengthen coordination among the three armed forces will continue to progress rapidly. India is mourning but despite being in pain neither do we stop our pace nor our development. India won’t stop; India won’t be at a standstill. Together we Indians will work hard and face every challenge inside and outside the country. We will make India more powerful and prosperous.
Friends,
Doctors are working hard to save the life of Group Captain Varun Singh, the son of UP and a resident of Deoria. I pray to Maa Pateshwari for his life. The nation stands with the family of Varun Singh ji and all those brave soldiers who we lost.
Brothers and sisters,
Keeping the spirit of nation first, the country is doing everything which will take us to new heights in the 21st century. It is also very important for the development of the country that the scarcity of water should never become a hindrance. Therefore, it is one of the top priorities of the government that the water of the rivers is utilized properly and sufficient water reaches the farmers' fields. The completion of the Saryu Canal National Project is a proof that when intention is honest, the work is also potent. You were waiting for its completion for decades. The water potential of Ghaghra, Saryu, Rapti, Banganga and Rohini will bring a new era of prosperity in this region. Along with Balrampur, I congratulate millions of my farmer brothers and sisters of Bahraich, Gonda, Shravasti, Siddharthnagar, Basti, Gorakhpur, Maharajganj and Kushinagar. This will resolve the problems in the region during the rainy season. My dear brothers and sisters, history is a witness that if someone offers a cup of water to a thirsty person, he never forgets that debt and that person throughout his life. I am sure when the parched fields of millions of farmers will get water your blessings will give us new energy to work for you.
Brothers and sisters,
This irrigation facility is life changing especially for those farmers who have less than two hectares of land. It is akin to a person on death bed and in need of blood and as soon as the doctor gives blood to him, he is saved. The farms of this entire region are going to get such a new life.
Friends,
The lentils of Balrampur are sought-after in the country. Along with the traditional crops, the farmers of these areas will now be able to cultivate other crops that are high paying.
Friends,
I have had the privilege of working in public life for a long time. I have seen so many governments in the past and their style of work. What has hurt me the most is the misuse and insult of the country’s money, time and resources for a long period? Why should I bother as it is government money? This perception has become the biggest obstacle in the balanced and all-round development of the country. It is because of this perception that the Saryu canal project was delayed for so long. The work on it began 50 years ago. And imagine that it is being completed after 50 years. All those who wish for their bright future need to understand this.
Friends,
The estimated cost of this project was less than 100 crore rupees and it has been completed after spending 10,000 crore rupees. What should have been done in 100 crore rupees has taken 10,000 crore rupees. Was it not your money, my brothers? Should not every rupee of your hard work have been used for the right work at the right time? Are those who didn't do this your culprits or not? Will you punish such people or not? You will!
My dear brothers and sisters,
This country has paid 100 times more for the negligence of the earlier governments. Would lakhs of farmers of the region harvested gold or not if this irrigation water reached them 20-30 years ago? Would they fill the country's treasury or not! Could they not take care of their children's education in a much better way? My farmer brothers and sisters have also suffered a loss of trillions of rupees due to decades-old delay.
Well friends,
When I left Delhi today, I was wondering somebody would claim that he had started this project. Some people have this habit. No wonder, he would have announced this project by cutting the ribbon in his childhood!
Friends,
The priority of some people is to cut the ribbons whereas our priority is to complete the projects on time. When I formed the government in 2014, I was surprised that there were 99 big irrigation projects across the country which remained incomplete for decades. We found that the canals were not connected with each other at many places in the Saryu canal project and there was no system to carry the water to the end. We have done more work in Saryu canal project in just five years than what was done in five decades. Friends, this is all about the double engine government and the speed of work. You can recall that we inaugurated the Bansagar project after Yogi ji’s government was formed. Just a few days ago, the Arjuna Sahayak Canal Project was inaugurated. The fertilizer factory and AIIMS which were inaugurated in Gorakhpur this week were also waiting for years. The Kushinagar International Airport was also in files for many years. This double engine government has started the work on this airport as well.
Friends,
The Ken-Betwa link project is another example of how our government is fulfilling the age-old dreams. There was a demand for this project for years. Just two-three days back, the cabinet has approved this project and Rs 45,000 crore will be spent on it. Uttar Pradesh is getting such a huge gift. This project will play a crucial role in ending the water crisis of Bundelkhand.
Brothers and sisters,
Today, there is a government in the country for the first time which is taking care of small farmers after independence. For the first time, small farmers with less than two hectares of land have been linked with government benefits and facilities. They are being helped in every way from providing seeds to marketing their produce. Thousands of crore rupees are being sent directly to the bank accounts of these small farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. They are also being encouraged to other farming options for an increase in their income. They are being offered alternatives which do not require large land. Keeping this in mind, many schemes have been launched at the national level, be it animal husbandry, bee keeping or fish farming. Today India is leading the world in terms of milk production, but you will be happy to know that today we are also making our place in the world as a honey exporter. Due to the efforts of our government, the export of honey has almost doubled in the last seven years and farmers have earned more than 700 crore rupees.
Brothers and sisters,
Biofuel is also another option to increase the income of the farmers. From the Gulf oil, we are now shifting to bio-fuel from crops. Many bio-fuel factories are being set up in UP. Large bio-fuel complexes are being built in Badaun and Gorakhpur. A big ethanol plant is also coming up in nearby Gonda. This will benefit many farmers of this region. UP is also leading in the campaign to make ethanol from sugarcane. In the last four-and-a-half years, ethanol worth about Rs 12,000 crore has been purchased from UP. The payment of sugarcane has picked up ever since Yogi ji's government was formed. There was a time before 2017 when sugarcane farmers used to wait for years to get their dues. During the previous governments, more than 20 sugar mills were closed down and Yogi ji's government has expanded and modernized the same number of sugar mills. I would also like to extend a special invitation today to farmers across the country from Balrampur. I would like farmers from all over the country and not just from Uttar Pradesh, to accept my invitation and join me. What is my invitation for? After five days on 16th December, the government is organizing a mega event on natural farming. Our Padma awardee Subhash ji, who is from Maharashtra, has developed an idea of ​​zero budget farming. This is a natural farming project, due to which our mother earth and water is also saved and the crop is also good and the yield is better in quantity. I urge all my farmer friends all over the country to join this program on December 16 through TV or through Krishi Vigyan Kendra. I am sure you will come to know many things which you can implement in your farms and which will be very beneficial to you.
Friends,
Keeping in mind your every need, we are working day and night to make your life easy. You will also get a glimpse of it in the pucca house for the poor being built under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The houses under the PM Awas Yojana have ‘Izzat Ghar’ or toilets, gas under the Ujjwala scheme, electricity connection under the Saubhagya Yojana, LED bulbs under the Ujala scheme and water connection under the Har Ghar Jal Yojana. When the brothers and sisters of Tharu tribe here get the benefits of these schemes, it gives me immense happiness and we get more of their blessings
Friends,
My mothers and sisters must understand my point and I request my brothers to tell this in their family that there is an age-old custom in our country that whether it is a house, shop, car, or a farm, it will be in the name of the male member. There is nothing for women. I know this pain and what did we do for our mothers and sisters? We have given the ownership rights of most of the houses being built under the PM Awas Yojana to our mothers, sisters and daughters. As a result, there has been a huge increase in the number of such sisters who have at least one property in their name. More than 30 lakh poor families of UP have got pucca houses due to the efforts of the double engine government. Our government has made a provision of more than Rs 2 lakh crore for constructing new houses in future. Those who have not yet got a pucca house will definitely get it soon.
Friends,
When the government is sensitive, listens to the poor, understands their plight, then the difference is visible. Right now the country is fighting the biggest pandemic in a hundred years. Everyone was wondering what would happen, how would happen when Corona struck. Everyone suffered due to Corona in some way or the other.
But friends, we tried sincerely during this Corona period that no poor should sleep hungry. Therefore, the campaign for free ration under the PM Garib Kalyan Anna Yojana has been extended beyond Holi. The government is spending more than Rs 2.60 lakh crore on the free ration for the poor.
Brothers and sisters,
All of you are well aware that the earlier governments used to protect the mafia. Today Yogi ji's government is busy cleaning up the mafia. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Those who were in the government earlier would encourage ‘Bahubalis’. Today Yogi ji's government is engaged in empowering the poor, downtrodden, backward and tribal communities. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Those who were in the government earlier would grab land illegally. Today such mafia people are being fined and bulldozed. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Earlier the daughters of UP were forced to think 100 times before leaving the house. Today a criminal thinks 100 times before committing any wrong. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Earlier the daughters were forced to lie low in the house, now the criminals of UP lurk in the jail. That's why they say: The difference is obvious.
Friends,
Today I would certainly like to mention another scheme which is going to help the people of UP a lot and which is Swamitva Yojana. Under the Swamitva scheme, the ownership papers of the houses and farms are being given to the people after mapping the property in villages. This campaign is soon going to cover every village of UP. This will free you from the fear of illegal occupation and will also make it easier for you to seek loan from banks. Now the youth of the villages will not face any problem in raising money for their enterprise from the bank.
Friends,
Together we have to take Uttar Pradesh to new heights and give it a new identity. You have to remain guard against the people who pushed Uttar Pradesh back by several decades. Brothers and sisters, once again I congratulate all of you very much for the Saryu canal project. Speak with me with full force by raising your hands: Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী বলরাম্পুরদা সর্য়ু নহার নেস্নেল প্রোজেক্ত শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
11 DEC 2021 6:09PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে!
ঐহাক্না শেংলবা লমদম অসিগী মফমদা থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবা উৎচদুনা কোক নোঞ্জরি। ঙসিদি, ঐহাক্না অদি শক্তি ইমা পাতেশ্বরীগী লমদম অমসুং অপিকপা কাশী হায়না খঙনবা বলরাম্পুরগী মফমসিদা অমুক্কা হন্না লাকপা ফংজরে। অদোমগী মফমগী য়াইফ-থৌজাল কয়া অমসু ঐহাক্না ফংজরে।
য়ু.পি.গী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল; য়ু.পি.গী নহা ওইরবা, থবক কনবা, মীয়াম্না পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োগি অদিত্যনাথজী; হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী ওইবীরম্বা শ্রীমান কেশব প্রসাদ মোর্য়াজী; কেন্দ্র মন্ত্রী, গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱৎজী, কৌশল কিশোরজী; রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী, মহেন্দ্র সিংহজী, রমাপতি সাস্ত্রীজী, মুকুৎ বিহারী ভর্মাজী, ব্রজেশ পাথকজী, আশুতোশ তান্দনজী, বলদেব ওলাখজী, শ্রী পলতু রামজী, ফম্বাক্তা লৈবীরিবা ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তকী মরুপ্লোই, এম.এল.এ., জিলা পঞ্চায়ৎকী মীহুৎ অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, য়াওল্লোইশিংগী লমদম অসিনা লৈবাক্কী নিংতম ইহৌদা মশক থোকপা থৌদাং য়াবীখি। রাজা দেবী বক্ষ সিংহ, রাজা কৃষ্ণ দত্ত রাম অমসুং পৃথবী পাল শিংহগুম্বা মপাঙ্গল লৈবা মীওইশিংনা বৃতিশ লৈঙাক্কী মাইয়োক্তা লান্থেংননবা থৌওং অমত্তা চিত্থহনখিদে। অয়োধ্যাদা শারিবা প্রভু শ্রী রামগী শেংলবা লাইশঙগী ৱাফম পুথোকপা খুদিংগী বলরাম্পুর লৈবাক্কী নিংথৌরেল পাতেশ্বরী প্রসাদ সিংহগী কত্থোকপগী ৱারী শোইদনা পন্নগনি। বলরাম্পুরগী মীয়াম অসি অফবা মীওই মশক অদুক্কী মতিক খঙই, মদুদি মখোয়না নানাজী দেশমুখ অমসুং অতল বিহারী বাজপায়গী শক্লোন্দা ভারত রত্না অনিবু শেমখ্রিবনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক্না লৈবাক শেম্বা অমসুং ঙাক-শেনবশিংগী লমদমদগী দিসেম্বর ৮গী হেলিকোপ্তর পোকখায়বদা লৈখিদ্রবা অথৌবা লান্মীশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ভারতকী দিফেন্স স্তাফকী চীফ, জেনেরেল বিপিন রাৱৎনা লৈখিদবা অসি ভারত মচা অমসুং লৈবাক নীংবা মীওই খুদিংগী অচৌবা মাঙজবনি। লৈবাক্কী ফোর্সপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক্তা জেনেরেল বিপিন রাৱৎজীনা কন্না হোৎনদুনা পাংথোকখিবা থবক খুদিংমক লৈবাক শিনবা থুংবনা উনখ্রবনি। লান্মী অমা হায়বসি মহাক্না ফোর্সতা থবক তৌরগা লৈবা মতমদা খক্তা লান্মী ওইবা নত্তে। মহাক্তি পুন্সি চুপ্পগী লান্মী ওইবনি। মহাক্কী মপুন্সি পুম্বা অসি লান্মী অমগুম্না হিংই, থকসি-খাসি, লৈবাকপু তেক্ত কায়দনা থম্নবগীদমক্তা মহাক্কী পুন্সিগী মিৎকুপ খুদিংমক কত্থোক্তুনা লৈবনি। “নৈনা ছিন্দন্তি শাশ্ত্রনি নৈনা দহতী পাৱক” হায়না গীতাদা হায়রম্মি। খুৎলায় অমত্তনা শোকহনবা ঙম্লোই, মৈ অমত্তনা চাকহনবা ঙম্লোই। জেনেরেল বিপিন রাৱৎনা লাক্কদৌরিবা মতমশিং অসিদা মহাক্কী ভারতনা অনৌবা ৱারেপকা লোয়ননা মাংজিল থানা চঙশিনবা উরগনি। লৈবাক্কী ঙমখৈগী ঙাক-শেনবগী ফিভম ফগৎহনবগী থবক, ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনবগী থবকশিং অমসুং আর্মী অহুমগী মরক্তা তেংবাংনবা হেন্না লৈহন্নবা অমসুং লৈবাক্কী আর্ম্দ ফোর্সপু মরোমদোম লেপ্পা ঙমহন্নবা হোৎনবগী খোঙজংদি মখা তানা খোঙজেল য়াঙনা চত্থখিগনি। ভারতনা হৌজিক অৱাবা মতমদা লৈরবসু, ঐখোয়গী খোঙজেল অমসুং চাউখৎপদি লেপ্পা লৈরোই। ভারতনা কৈদৌনুংদা লেপ্লোই, তপথরোই। ঐখোয় ভারত মচা খুদিংনা পুল্লগা হোৎনগনি, লৈবাক মনুং অমসুং মপান্দা লৈরিবা শিংনবা খুদিংমকপু মতিক চানা মাইয়োক্নগনি। ভারতপু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
দিওরিয়াদা লৈবা অমসুং উত্তর প্রদেশকী মচারোই, গ্রুপ কেপ্তেন বরুন সিংহগী মপুন্সি কন্নবা দাক্তরশিংনা কন্না হোৎনরি। মহাক্কী মপুন্সি কনবীনবগীদমক্তা, ঐহাক্না ইমা পাতেশ্বরীদা থৌনীজরি। লৈবাক্না ঙসি বরুন সিংহ অমসুং ঐখোয়না মাঙজখ্রবা অথৌবশিংগী ইমুং-মনুংগীদমক্তা লেপ্লি
ইচিল ইনাওশিং,
লৈবাক নীংবগী ইথিলনা খ্বাইদগী মমাংদা থমদুনা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নরিবা অসিনা লৈবাকপু ২১শুবা চহি চাদা অনৌবা থাক্তা পুদুনা চৎকনি। ঈশিং ৱাৎপনা লৈবাক চাউখৎপদা অপনবা ওইহন্দনবা হোৎনবা হায়বসিসু য়াম্না মরু ওইবনি। লৈবাক্কী তুরেলশিংগী ঈশিংবু নীংথিনা শিজিন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী লৌবুক্তা ঈশিং মরাং কায়না য়ৌহনবা অসি সরকারগী খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙবা থবক্নি। সর্য়ু কেনেল নেস্নেল প্রোজেক্ত লোইশিনখিবা অসি পুকচেল শেংনা ৱাখল খনবা মতমদা, থবক খুদিংমক মাই পাকই হায়বগী খুদম্নি। মসিগীদমক্তা অদোম খুদিংনা দিকেদ কয়াদগী ঙাইদুনা লাক্লিবনি। ঘাগরা, সর্য়ু, রাপ্তি, বানগঙ্গা অমসুং রোহিনিগী ঈশিংগী মপাঙ্গলনা লমদম অসিদা হৌজিক নুংঙাই য়াইফবগী য়ুগ অমা পুদুনা লাক্লগনি। বলরাম্পুরগা লোয়ননা বহরাইচ, গোন্দা, শ্রাৱস্তি, শিধার্থনগর, বস্তি, গোরখপুর, মহারাজগঞ্জ অমসুং কুশীনগরগী মরুপ খুদিংমক, ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাও লাখ কয়াগী মফমদা ঐহাক্না থাগৎপগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। নোং তাবা মতমদা লমদমসিনা থেংনবা খুদোংচাদবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা মখোয়দা তেংবাংলগনি। ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপশিং, অরাম খৌরাংবা মীওই অমদা ঈশিং খুজোক অমা পীথকপা মতমদা মহাক্না পুংফম অদুবু কৈদৌনুংদা কাওবা ঙমদে, ঈশিং পীথকপীরিবা মীওইবু মপুন্সি চুপ্পগী নীংশিংদুনা লৈ হায়বসি পুৱারীনা শাখিনি হায়বসি ঐহাক্না খঙই। অদুগা, ঙসিদি লৌমী লাখ কয়াগী খৌরাংলবা লৌবুকশিংদা ঈশিং ফংলগনি। অদোমগী য়াইফ পাউজেলশিংনা ঐখোয়বু পুন্সি চুপ্পা থবক তৌবা ঙম্নবা পাঙ্গল পীরগনি হায়বা ঐহাক্না অচেৎপা থাজবা থম্মি। অদোমগী থৌজালনা ঐখোয়বু অনৌবা থাক্তা য়ৌহনবা ঙমগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
হেক্ত্যার ২দগী তাবা লম লৈবা লৌমীশিংদা ঐখোয়না পীরিবা ইরিগেসনগী খুদোংচাবা অসিনা মহাক্কী পুন্সি হোংহল্লগনি হায়বা ৱাফম অসি ঐহাক্না অদোমগী মফমদা ঙসি থমজনীংই। মীওই অমনা শিগদৌবগৈ ফমুংদা হিপ্তুনা লৈবা মতমদা, মহাক্না হিংনবা ঈগী মথৌ তাই, পাঙ্গলগী মথৌ তাই। তাঞ্জা অদুদা, দাক্তর অমনা ঈ পীদুনা লাইয়েংবা মতমদা মহাক্কী পুন্সি কল্লি। লমদম অসিনা মতৌ অসুম্না অনৌবা পুন্সি অমা ফংলগনি।
মরুপশিং,
বলরাম্পুরগী মসুর হৱাইগী মহাওনা হৌখিবা চহি কয়াদগী লৈবাক শিনবা থুংনা শন্দোক্লি। হৌজিক্তি, নাৎকী ওইবা মহৈ-মরোংগা লোয়ননা লমদমশিং অসিগী লৌমীশিংনা মমল অমসুং শেন্দোং য়াম্না ফংবা য়াবা অতোপ্পা মরৈ-মরোং থাদুনা কারবার তৌবসু য়ারগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মীয়ামগী পুন্সিগীদমক্তা মতম শাংনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা অমা ফংজদুনা লাক্লি। ঐহাক্না মমাংগী সরকার কয়া অমা উখ্রে, মখোয়গী থবকশিংসু উখ্রে। শাংলবা মতম অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইজদবা থৌওং কয়া অমা উখি। মখোয়শিং অদুদি লৈবাক্কী মতম, লন-থুম অমসুং লৈবাক্কী রিসোর্সশিংবু লান্না শিজিন্নবা অমসুং মদুগী ইকায় খুম্নদবা অসিনি। মসিনা সরকারগী শেল ওইরবদি, ঐহাক্না করিগী ৱারুগদগে? – অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিনা খল-নাইনা অমসুং হীরম খুদিংদা চাউখৎপদা খ্বাইদগী চাউনা অয়েৎপা পীরি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা সর্য়ু কেনেল প্রোজেক্তপুসু লোইশিনবা ঙমদনা লৈহল্লম্লিবনি। থবক অসি ঙসিদগী চহি ৫০গী মমাংদগী হৌখিবনি। অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু, থবক অসি চহি ৫০গী মতুংদা লোইশিনবা ঙম্লিবনি। প্রোজেক্ত অসিগী থবক হৌখিবা মতমদা, মসি লমদমসিগী মীয়ামখক্তগী নত্তে হায়বসি লৈবাক্কী মীয়াম খুদিংনা খঙবীয়ু, ভারতকী মীয়াম খুদিংনা খঙবীয়ু, ভারতকী নহাশিংনা খঙবীয়ু, য়াইফরবা তুংলমচৎ অমগীদমক্তা থাজবা থম্লিবা লৈবাক্কী নহা খুদিংনা খঙবীয়ু।
মরুপশিং,
প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা থবক হৌখিবা মতমদা, মসিদা চঙগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ১০০দগী তারম্মি। শেনফম কয়া চঙলমগদবনি হায়বা অদোম্না অমুক্তা হায়বীরক্কেরা? কয়া হায়বা? করোর ১০০। অমুক্কসু হংগে, কয়া হায়বা? করোর ১০০। অদুগা শেনফম অসি হৌজিক্তি কয়া য়ৌরে হায়বা অদোম খঙবরা? ঙসিদি, লুপা করোর লিশিং ১০গী চাউরাকপা শেনফম থাদরবা তুংদা প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবা ঙম্লে। করোর কয়া হায়বা? করোর লিশিং ১০। হান্না ওইরমগদবনা করোর ১০০, হৌজিক ওইরিবনা করোর লিশিং ১০। শেল অসি কনাগীনো, মরুপশিং? লন-থুম অসি কনাগীনো? অদোমগীনি নত্ত্রগা অদোমগী নত্তে? লন-থুম অসিগী অশেংবা মপুদি অদোম্নি। নত্ত্রনে? অদোমগী হোৎনজমনগী পৈশা খুদিংমক মরম চানা শিজিন্নফম থোকপরা? নত্ত্রগা থোক্তবরা? অসুম্না পান্থোক্তবা মীওইশিং অসি অদোমগী মফমদা অরানবা তৌরবনি। নত্ত্রনে? অসিগুম্বা মীওইশিংবু অদোম্না চৈরাক পীফম থোক্তবরা?
ঐহাক্কী নুংশীরবা ইচিল ইনাওশিং,
মমাংগী সরকারনা থৌৱা শাখিদবদগী লৈবাক্না শরুক ১০০ হেনবা শেনফম পুথোকপা তাখি, তিংবা তাখি। লমদমসিগী ঐখোয়গী লৌমী মরুপ্না চহি ২০গী মমাংদা নত্ত্রগা ৩০গী মমাংদা ইরিগেসন্দগী হৌজিক ফংগদৌরিবা ঈশিং অসি ফংলম্লবদি করি ওইরমগনি হায়বা অমুক্তা খন্থবীয়ু। ঐহাক্কী লৌমীশিংদা ঈশিং ফংলম্লবদি, চহি ২৫-৩০গী মমাংদা ফংলম্লবদি, মখোয়না সনা মচা পোকপা ঙম্লম্লগনি, ঙম্লম্লোইদরা? লৈবাকপু লন-থুম্না থনলম্লনি, থনলম্লোইদরা? ইচাশিংবু মহৈ-মশিং নীংথিনা তমহনবা ঙম্লগনি, ঙম্লোইদরা?
ইচিল ইনাওশিং,
দিকেদ কয়া থেংথখিবা অসিনা মরম ওইরগা, মফমসিগী ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং, মরুপশিংনা করোর-করোর কয়া মাঙজরবনি।
অদুনা মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি দিল্লীদগী লাকপদা, কনাগুম্বা অমা লাক্লগা মোদীজীগী প্রোজেক্ত অসিগী রিবোন্দি ঐখোয়না কক্লম্বনিন ঐখোয়না হৌদোক্লম্বনি হায়রকপা ঐহাক্না অয়ুক্তগী ঙাইরিবনি। অসিগুম্বা ঙাংবগী হৈনবী লৈবা মীওই খরা লৈ। মখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদা মসিগী রিবোন কক্লম্বা ওইরম্বা য়াই।
মরুপশিং,
মীওই খরগী মরু ওইবা থবক্তি রিবোন ককপনি, ঐখোয়গী মরু ওইবনা, মতম চানা প্রোজেক্ত লোইশিনবনি। ঐহাক্না ইং ২০১৪দা সরকার পায়রকপা মতমদা, দিকেদ কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা ইরিগেসনগী প্রোজেক্ত কয়া অমা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈরম্বা থেংনবদা ঐহাক্না অঙকপা ফাওখি। সর্য়ু নহার প্রোজেক্ত অসিনা মফম কয়া অমগী কেনেলশিং অমত্তগা শম্নদবা, ঈশিং য়ৌফম থোকপা পন্থুংফম অমত্তা য়ৌদবগী ফিভম উবা ফংখি। প্রোজেক্ত অসিদা হৌখিবা দিকেদ ৫দা পাংথোকখিবা থবক্কী চাংদগী ঐখোয়না চহি ৫দগী তাবা মতমদা পাংথোক্তুনা উৎলবনি। মরুপশিং, দবল ইঞ্জিন সরকার হায়বদো মসিমক্নি। মসিনি দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবক্কী খোঙজেল। য়োগীজীনা লাক্লবা তুংদা ঐখোয়না বান্সাগর প্রোজেক্ত হৌদোকখি হায়বা অদোম্না নীংশিংবীয়ু। নুমিৎ খরগী মমাংদসু, ঐখোয়না অর্জুন সহায়ক নহার প্রোজেক্ত হৌদোকখি। চয়োল অসিদা গোরখপুরগী হারগী প্লান্ত অমসুং এমস হৌদোক্লিবা অসিসু চহি কয়াদগী ঙাইনদুনা লাক্লবনি। কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়র্পোর্তকী ফাইলশিংসু চহি কয়াদগী লান্নদুনা লাকখিবনি। অদুবু, এয়রপোর্ত অসিবু থবক হৌহনবগী থবক্তি দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা পাংথোকখিবনি।
মরুপশিং,
চহি কয়াদগী মঙলক্লবা মঙলান কয়া ঐখোয়গী সরকারনা মতৌ করম্না মঙফাওনহল্লিবনো হায়বসিগী খুদমদি কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্তনা ওইরগনি। চহি কয়াদগী প্রোজেক্ত অসিবু পাম্নদুনা লাকখিবনি। হন্দক্কী নোংমা-নিনিগী মমাংদা কেবিনেৎনা মসিগী অয়াবসু পীখ্রবনি অমসুং মসিদা লুপা করোর লিশিং ৪৫ থাদরগনি। মসিগী উত্তর প্রদেশ অসিনা খুদোল্পোত অচৌবা অমা ফংলবনি, লুপা করোর ৪৫ থাদরগদবনি। প্রোজেক্ত অসিনা বুন্দেলখন্দগী মীয়ামদা ঈশিংগী অৱাবদগী মনীং তমহনবদা অচৌবা থৌদাং য়াগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
লৌমীশিংগীদমক্তা লেপ্পা অহানবা সরকার অমা লৈবাক্না হেক নীংতম্বদগী লৈরে। হেক্ত্যার লাখ ২দগী তাবা লম লৈবা লৌমীশিংদা সরকারগা মরী লৈনহন্দুনা কান্নবা পীবগী থবক হৌরে। লৌবুক্তগী কৈথেলফাওবা মখোয়গী তেংবাংলগনি। অসিগুম্বা অপীকপা লৌমীশিং অসিদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী করোর লিশিং কয়া মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা পীরি। মখোয়গী চাগা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা লৌউবগা মরী লৈনবা অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া পীরি। লম য়াম্না চাউনা লৈবগী মথৌ তাদবা মরী লৈনবা খুদোংচাবা ফংহন্নবগীদমক্তা মখোয়দা তাকপীরি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা য়েন-ঙানু য়োকপা ওইরো, খোই য়োকপা ওইরো নত্ত্রগা ঙা য়োকপা ওইরো, মখোয়গীদমক্তা লৈবাক্কী থাক্তা লৈবা অনৌবা স্কিম কয়া অমা হৌদোক্লে। ঙসিদি, ভারত অসি শঙ্গোম পুথোকপদা মালেমদা মমিং চৎলি, অদুবু ঐখোয় অসি খোইহী পুথোকপদসু মালেমদা মশক থোকপা মফম কনবা ঙম্লে তাবদা অদোমসু নুংঙাইরমগনি হায়না খল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনবদগী, মমাংগী চহি ৭তগী খোইহী পুথোকপা হেনগৎলে, হান্নদগী চাউরাক্না শরুক অনিগী চাং হেনগৎলে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংনা করোর ৭০০ হেনবা শেল তানবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
অদোমগী তঙাই ফদবা খুদিংবু খন্নরবা তুংদা, ঐখোয়না অদোমগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবগীদমক্তা অহিং নুংথিল নাইদনা হোৎনরি। মসিগী খুদম অসি প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা শারিবা লাইরবশিংগী পক্কা য়ুমশিংদা উবা ফংগনি। পি.এম. অৱাসকী মখাদা মৈ, উজালা এল.ই.দি. বল্ব, য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিংগী কনেক্সন ফংনরি। ঐহাক্না মফম অসিদা খোঙচৎ চৎখিবদা হায়রিবশিং অসি উবা ফংজবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মফমসিগী থারু কাঙলুপকী ইচিল-ইনাওশিংদা স্কিমশিং অসিগী কান্নবা ফংবা অসিদা ঐহাক্কী নুংঙাইবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলে অমসুং মখোয়দগী য়াইফ-থৌজালসু লেপ্তনা ফংলগনি।
মরুপশিং,
য়ুম অমা লৈবগী মতাংদা ঐখোয়গী লমদমসিদা মতম শাংবদগী চৎনবী অমা চৎনদুনা লাক্লি। ঐহাক্কী ইমা, ইচে-ইচলশিংনসু ৱাফম অসিবু নীংথিনা খঙবীয়ু অমসুং ঐহাক্কী নুপা মরুপশিংনসু ইশাগী য়ুমদা শোইদনা পাউ তম্বীয়ু। ঐখোয়গী মফমগী চৎনবী অমা লৈদুনা লাক্লি। করিগুম্বা য়ুম, দুকান, গারী, লৌ লৈরবদি নুপাগী মিংদা লৈগদবনি হায়বা অমা লৈ। নুপীশিংগী মিংদা করি অমত্তা লৈতে, মরম অদুনা ঐখোয়না করি পাংথোক্লে? ঐখোয়না পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা শাবা য়ুমশিং অসি ইমা, ইচেল-ইচলশিংগী মমিংদা পীরি। মসিনা মরম ওইদুনা নুপীশিংনা মখোয়গী মমিংদা লন-থুম লৈরে খঙবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওনরে, মশাদা থাজবা হেনগৎলে। দবল ইঞ্জিন সরকারনা হোৎনবদগী য়ু.পি.গী ইমুং লাখ ৩০ হেনবা লাইরবশিংনা মশাগী পক্কা য়ুম লৈরে। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অহেনবা য়ুম কয়া অমগসু শানবগীদমক্তা সরকারনা লুপা লাখ করোর ২ হেনবা শিন লাঙলে। হৌজিক ফাওবা য়ুম ফংদ্রিবা মীওইশিংনা লাক্কদৌবা মতমদা শোইদনা ফংলগনি।
মরুপশিং,
সরকার অমনা অতোপ্পগী অপাম্বা খঙবা মতমদা, মখোয়না লাইরবগী তাই। অদুনা খেন্নবদি লাকপা তাবনি। খেন্নবা লাকইকো? লৈবাক অসিনা চহি ১০০গী মতুংদা লাকপা খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ অমা কন্না লান্থেংনরি। কোরোনা লাক্লবা তুংদা মীপুম খুদিংনা খন্নৈ, ঐখোয়না মতৌ করম্না লান্থেংনবা ঙমগনি। মীওই খুদিংনা কোরোনানা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া খাঙনখি।
অদুবু মরুপশিং, কোরোনাগী মতমসিদা, লাইরবা অমত্তনা মবুক হাঙনা তুমহন্দনবা ঐখোয়না পুকচেল শেংনা হোৎনখি। মরম অদুনা পি.এম. গরীব কলয়ান অন্না য়োজনাগী মখাদা রাসন লেম্না পীবগী হৌজিক-হৌজিক চত্থরিবা থবক-থৌরমশিংসু ঐখোয়না য়াওশং মতুং ফাওবা শাংদোকখ্রে। লাইরবশিংদা লেম্না রাসন পীনবগীদমক্তা সরকারনা লুপা করোর লাখ ২গা লিশিং ৬০ হেন্না চাদিং তৌখি।
ইচিল ইনাওশিং,
হান্নগী সরকারগী মতাংদদি অদোম্না কুপ্না খঙলবনি। হান্নগী সরকারদি মাফিয়াশিংবু ঙাক-শেনবনি। ঙসিগী য়োগীজীগী সরকারনা মাফিয়া মুত্থৎনবা হোৎনরি। অদুনবু য়ু.পি.গী মীয়াম্নবা খেন্নবা ম্যেক শেংনা উরে হায়রিবনি। মমাংগী সরকার পায়রম্বশিংনা খুৎকন-পাঙ্গলবশিংবু য়োকখৎলম্মি। ঙসিগী য়োগিজীগী সরকারনা লাইরবা, দলিৎ, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। মমাংগী সরকার পায়রম্বশিংনা লমশিংবু আইনগী ৱাংমদা লৌশিল্লম্মি। অসিগুম্বা মাফিয়াশিংদগী ঙসিদি অরানবা তৌবগী শেল থিহল্লে, বুলদোজর থৌজিন্দুনা লমশিং তকখায়রি। অদুনবু ময়েক শেংনা খেন্নবা উরে হায়না য়ু.পি.গী মীয়াম্না হায়নরিবনি। য়ু.পি.গী ইচানুপীশিংনা য়ুমদগী থোকপা মতমদা ১০০রক খল্লম্মি। ঙসিদি, ফত্তবা মীনা অরানবা তৌদ্রিঙৈদা ১০০রক হান্না খল্লে। অদুনবু ময়েক শেংনা খেন্নবা উরে হায়না য়ু.পি.গী মীয়াম্না হায়নরিবনি। হান্নদি ইচানুপীশিংনা য়ুমদা নমশিন্দুনা লৈবা তারম্মি, ঙসিদি য়ু.পি.গী অরানবা তৌবশিং জেলদা নমশিন্দুনা লৈরে। মরম অসিনবু খেন্নবা লৈরে হায়রিবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি স্কিম অমগী মতাংদসু মীয়ামদা পাউদম্নীংই, মসিনা য়ু.পি.দা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিগী স্কিম অসিদি স্বামিত্বা য়োজনানি। মসিগী মখাদা খুঙ্গংগী লম, য়ুম, লৌবুক মেপ্পিং তৌদুনা মপু ওইবগী চে-চাংশিংবু মপু মশাদা শিন্নরগনি। মসিগী স্কিম অসিনা অতেনবা মতমগী মনুংদা য়ু.পি.গী খুঙ্গংশিংদা য়ৌরক্লগনি। মসিদগীদি, অদোমগী লমবু আইনগী ৱাংমদা খোপচিনবদগী থিংলগনি, বেঙ্কতগী তেংবাং ফংবদা লায়রগনি। হৌজিক্তি, নহাশিংনা মশাগী কারবারগীদমক্তা শেল তাখৎনবা বেঙ্কতগী তেংবাং লৌবদা অয়েৎপা লৈররোই।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুল্লগা উত্তর প্রদেশপু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবনি, উত্তর প্রদেশকী অনৌবা শক্তাক অমা শেমগদবনি। উত্তর প্রদেশপু মনিংদা ইন্থদুনা থম্লম্বা মীওইশিংদগী ঐখোয়না মতম পুম্বদা চেকশিন্না লৈগদবনি। ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্না অদোম্বু সর্য়ু নহার প্রোজেক্তকীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐহাক্কা লোয়ননা খুৎ থাংগৎমিন্নদুনা লাওনা অমুক্তা লাওসি – ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে!
অদোম্বু হন্না হন্না থাগৎচরি।