ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତରପ୍ରଦେଶର ବଳରାମପୁରଠାରେ ସରଜୁ କେନାଲ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
11 DEC 2021 6:09PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଆମେ ଏହି ପବିତ୍ର ଧରଣୀକୁ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରଣାମ କରୁଛୁ । ଆଜି ଆମକୁ ଆଦିଶକ୍ତି ମା ପାଟେଶ୍ୱରୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଧରଣୀ, ଆଉ ଛୋଟ କାଶୀ ନାମରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବଳରାମପୁରର ମାଟିକୁ ପୁଣି ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମୋତେ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଛି।
ୟୁପିର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀ ବେନ ପଟେଲ ମହୋଦୟା, ୟୁପିର ଉର୍ଜ୍ଜାବାନ, କର୍ମଠ, ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ, ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ମହାଶୟ, କୌଶଲ କିଶୋର ମହାଶୟ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମହାଶୟ, ରମାପତି ଶାସ୍ତ୍ରୀ ମହାଶୟ, ମୁକୁଟ ବିହାରୀ ବର୍ମା ମହାଶୟ, ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ମହାଶୟ, ଆଶୁତୋଷ ଟଣ୍ଡନ ମହାଶୟ, ବଳଦେବ ଓଲାଖ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ପଲଟୁ ରାମ ମହାଶୟ, ମଂଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ସଂସଦରେ ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣ, ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ବିଧାୟକଗଣ, ଜିଲ୍ଲା ପଂଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ସଦସ୍ୟ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏହା ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କର ମାଟି, ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ନିଜର ଅମୂଲ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ରାଜା ଦେବୀ ବଖସ୍ ସିଂହ, ରାଜା କୃଷ୍ଣ ଦତ ରାମ, ଆଉ ପୃଥ୍ୱୀ ପାଲ ସିଂହଙ୍କ ଭଳି ପରାକ୍ରମୀ ରାଜାମାନେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ଜବାବ ଦେବାରେ କୌଣସି ହେଳା କରି ନ ଥିଲେ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର କଥା ଯେତେବେଳେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ, ବଳରାମପୁର ରାଜପରିବାରର ମହାରାଜା ପାଟେଶ୍ୱରୀ ପ୍ରସାଦ ସିଂହଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ନିଶ୍ଚିତ ଉଲ୍ଲେଖ ହୋଇ ରହିବ। ବଳରାମପୁରର ଲୋକମାନେ ଏତେ ପରଖି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ ଏବଂ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଭଳି ଦୁଇ- ଦୁଇ ଭାରତ ରତ୍ନଙ୍କୁ ଗଢ଼ିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିପାଳିତ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ରନିର୍ମାତା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ରକ୍ଷକମାନଙ୍କର ଏହି ମାଟିରୁ ମୁଁ ଆଜି ଦେଶର ସେହି ସମସ୍ତ ବୀର ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଦେଉଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଗତ 8 ଡିସେମ୍ବରରେ ହୋଇଥିବା ହେଲିକପ୍ଟର ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ନିଧନ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ ବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରମୁଖ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ ମହାଶୟଙ୍କ ପରଲୋକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷତି । ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ ଯେତେ ନିର୍ଭିକ ଥିଲେ, ଦେଶର ସେନାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ପାଇଁ ଯେତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲେ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ତାହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଜଣେ ସୈନିକ, କେବଳ ସେହି ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୈନିକ ହୋଇ ରହି ନଥାଏ, ଯେତେଦିନ ସେ ସେନାରେ ରହିଥାଏ, ତା’ର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଜଣେ ଯୋଦ୍ଧା ଭଳି ହୋଇଥାଏ, ଅନୁଶାସନ, ଦେଶପ୍ରତି ମନ-ପ୍ରାଣ ଓ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରତିକ୍ଷଣ ସମର୍ପିତ ହୋଇ ରହିଥାଏ। ଗୀତାରେ କୁହାଯାଇଛି- ନୈନଂ ଛିନ୍ଦନ୍ତି ଶସ୍ତ୍ରାଣୀ, ନୈନଂ ଦହତି ପାବକଃ । ନା ଶସ୍ତ୍ର ତାକୁ ଛିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କରି ପାରିଥାଏ, ନା ଅଗ୍ନି ତାକୁ ଜଳାଇ ପାରିଥାଏ। ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନିଜ ଭାରତକୁ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ସେ ଯେଉଁଠାରେ ଥିବେ, ସେଠାରେ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଦେଖି ପାରିବେ। ଦେଶର ସୀମାଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ, ସୀମା ଭିତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ, ଦେଶର ସେନାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାର ଅଭିଯାନ, ତିନି ସେନା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଅଭିଯାନ, ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିବ। ଭାରତ ଦୁଃଖରେ ଅଛି କିନ୍ତୁ କଷ୍ଟକୁ ସହି ମଧ୍ୟ ଆମେ ନା ନିଜର ଗତିକୁ ରୋକି ପାରୁଛୁ ନା ହିଁ ଆମର ପ୍ରଗତିକୁ। ଭାରତ ଅଟକି ଯିବନାହିଁ, ଭାରତ ଥକି ଯିବ ନାହିଁ। ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ମିଳିମିଶି ଏବଂ ପରିଶ୍ରମ କରିବା, ଦେଶ ଭିତରେ ଏବଂ ଦେଶ ବାହାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା, ଭାରତକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା।
ସାଥୀଗଣ,
ୟୁପିର ସୁପୁତ୍ର, ଦେୱରିୟାର ବାସିନ୍ଦା ଗ୍ରୁପ କ୍ୟାପଟେନ ବରୁଣ ସିଂହଙ୍କ ଜୀବନ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ପ୍ରାଣପଣେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ମୁଁ ମାଆ ପଟେଶ୍ୱରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ତାଙ୍କର ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ଦେଶ ଆଜି ବରୁଣ ସିଂହଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ଅଛି, ଯେଉଁ ବୀରମାନଙ୍କୁ ଆମେ ହରାଇଛେ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ଅଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମର ଭାବନାକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି, ଦେଶ ଆଜି ସେହି ପ୍ରତ୍ୟେକଟି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମକୁ ନୂତନ ଶୀଖରକୁ ନେଇଯିବ । ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଜଳ କେବେ- କେବେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ନ କରୁ। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ଜଳର ସଦୁପଯୋଗ ହେଉ, କୃଷକମାନଙ୍କର କ୍ଷେତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣି ପହଂଚୁ, ଏହା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ସରଜୁ କେନାଲ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ହେଉଛି ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଚିନ୍ତାଧାରା ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦମଦାର ହୋଇଥାଏ । ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଆପଣ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ପ୍ରତୀକ୍ଷାରେ ଥିଲେ। ଘାଘରା, ସରଜୁ, ରାପ୍ତୀ, ବାଣଗଙ୍ଗା ଏବଂ ରୋହିଣୀର ଜଳଶକ୍ତି ଏବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ନେଇକରି ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି। ବଳରାମପୁର ସହିତ ବହରାଇଚ, ଗୋଣ୍ଡା, ଶ୍ରାବସ୍ତୀ, ସିଦ୍ଧାର୍ଥନଗର, ବସ୍ତୀ, ଗୋରଖପୁର, ମହାରାଜଗଞ୍ଜ, ଏବଂ କୁଶୀନଗରର ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ, ମୋର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଜି ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବର୍ଷାଦିନେ ଏହି ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଆସିଥାଏ, ତାହାର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏହାଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ମିଳିବ। ଆଉ ମୁଁ ଜାଣିଛି ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ଏଠାରେ ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି ଯଦି କେହି ତୃଷାର୍ତକୁ ଲୋଟା ଭରି ଜଳ ଦେଇ ଦିଅନ୍ତି ଜଳ ପିଇବାକୁ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ସାରା ଜୀବନ କେବେ ସେହି ଋଣକୁ ଭୁଲି ନଥାଏ, ସାରା ଜୀବନ ସେହି ଲୋକକୁ ଭୁଲି ନଥାଏ। ଆଉ ଆଜି ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ତୃଷାର୍ତ କ୍ଷେତ ଯେତେବେଳେ ପାଣି ପାଇବ। ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ସାରା ଜୀବନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶକ୍ତି ଦେବ। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ଦେବ।
ଭାଇମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ବିଶେଷ ଭାବେ ସେହି କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ୨ ହେକ୍ଟରରୁ କମ୍ ଜମି ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳସେଚନର ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେବାଭଳି ହୋଇଥାଏ। ଯେପରି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ମୃତ୍ୟୁ ଶଯ୍ୟାରେ ପଡ଼ି ରହିଛି, ତାକୁ ରକ୍ତର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ଲହୁର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ରକ୍ତର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉ ଏବଂ ଯେମିତି ଡାକ୍ତର ରକ୍ତ ଆଣି ତାକୁ ଦେଇ ଦେଲେ ଓ ତାହାର ଜୀବନ ବଂଚି ଯାଇଥାଏ। ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳର କ୍ଷେତକୁ ଏହିଭଳି ହିଁ ନୂତନ ଜୀବନ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବଳରାମପୁରର ମସୁର ଡାଲିର ସ୍ୱାଦ ଯାହା ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ସାରା ଦେଶରେ ବ୍ୟାପୀଥିଲା। ଏବେ ପାରମ୍ପରିକ ଫସଲ ସହିତ ଏହି ଅଂଚଳର କୃଷକ, ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାଭଳି, ଅଧିକ ଆୟ ଦେବାଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫସଲକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଚାଷ କରି ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାର୍ବଜନିକ ଜୀବନରେ ମୋତେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ମୁଁ, ପୂର୍ବର କେତେ ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଖିଛି, ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି। ଏହି ଦୀର୍ଘ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମୋତେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଖରାପ ଲାଗିଛି, ଯାହା ମୋତେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଦେଇଛି । ତାହା ହେଉଛି ଦେଶର ଧନ, ଦେଶର ସମୟ ଆଉ ଦେଶର ସଂସାଧନଗୁଡ଼ିକର ଦୁରୁପଯୋଗ, ତାହାର ଅପମାନ। ସରକାରୀ ଧନ ତେଣୁ ମୋର କ’ଣ ଅଛି, ଏହା ତ ହେଉଛି ସରକାରୀ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶର ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପାଲଟି ଯାଇଛି। ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ସରଜୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଝୁଲାଇ ରଖିଲା, ଭ୍ରମିତ କରି ରଖିଲା ମଧ୍ୟ। ଆଜିଠାରୁ ପ୍ରାୟ 50 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ 50 ବର୍ଷ ପରେ ଆଜି ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହା କେବଳ ଏଠାକାର ନାଗରିକ ନୁହେଁ, ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କଥାକୁ ବୁଝନ୍ତୁ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ବୁଝନ୍ତୁ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ମୋର ଯୁବକମାନେ ବୁଝନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର କାମନା କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ତଥା ମୋ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକମାନେ ବୁଝନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ 100 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଥିଲା। ଟିକେ ଆପଣମାନେ କହିବେ, କେତେ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ଥିଲା ସେ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା- 100 କୋଟି, କେତେ ଥିଲା- 100 କୋଟି, କେତେ ଥିଲା- 100 କୋଟି। ଆଉ ଆଜି କେଉଁଠି ପହଂଚିଛି ଜଣାଅଛି । ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। 10 ହଜାର କୋଟି, କେତେ- 10 ହଜାର କୋଟି, କେତେ- 10 ହଜାର କୋଟି। ପ୍ରଥମେ ଥିଲା 100 କୋଟିରେ ଆଜି ହେଲା 10 ହଜାର କୋଟିରେ। ଏହି ଅର୍ଥ କାହାର ଥିଲା ଭାଇମାନେ, ଏହି ଅର୍ଥ କାହାର ଥିଲା, ଏହି ଧନ କାହାର ଥିଲା, ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଥିଲା ନା ନଥିଲା? ଏହାର ମାଲିକ ଆପଣ ଥିଲେ ନା ନଥିଲେ? ଆପଣମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମର ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ସଠିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିନିଯୋଗ ହେବାର ଥିଲା ନା, ନ ହେବାର ଥିଲା? ଯେଉଁମାନେ ଏହା କରି ନାହାନ୍ତି ସେମାନ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଦୋଷୀ ନା ନାହିଁ? ଆପଣମାନଙ୍କର ଦୋଷୀ ନା ନାହିଁ? ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ଦଣ୍ଡ ଦେବେ ନା ଦେବେ ନାହିଁ? ନିଶ୍ଚିତ ଦେବେ?
ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ,
ପୂର୍ବର ସରକାରମାନଙ୍କର ଉଦାସିନତାର 100 ଗୁଣ ମୂଲ୍ୟ ଏହି ଦେଶକୁ ଦେବାକୁ ପଡଛି। ଆମର ଏହି ଅଂଚଳର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯଦି ଜଳ ସେଚନ ପାଇଁ ଏହି ପାଣି, ଯଦି କୋଡିଏ ବର୍ଷ- ତିରିଶ ପୂର୍ବେ ମିଳିଥାନ୍ତା, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁ ଥିବେ। ଯଦି ମୋ କୃଷକଙ୍କ ପାଖରେ ପାଣି ଥାଆନ୍ତା, ବିଗତ 25- 30 ବର୍ଷରେ ପାଣି ପହଂଚିଥାନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନେ ସୁନାର ଫସଲ ଫଳାଇ ଥାଆନ୍ତେ ନା ନାହିଁ? ଦେଶର ରାଜକୋଷ ଭରି ଦେଇ ଥାଆନ୍ତେ ନା ନାହିଁ? ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷା- ଦୀକ୍ଷା ଭଲ ଭାବେ କରିପାରି ଥାଆନ୍ତେ ନା କରିପାରି ନ ଥାନ୍ତେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଏହି ବିଳମ୍ବ ଯୋଗୁଁ, ମୋର ଏଠାକାର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କର- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଶହ- ଶହ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତି ହୋଇଛି।
ତେବେ ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆଜି ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବାହାରିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସକାଳୁ ସକାଳୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷାରେ ଥିଲି ଯେ, କେହି ଆସବେ, କହିବେ ଯେ ମୋଦୀ ମହାଶୟ ଏହି ଯୋଜନାର ଫିତା ଆମେ କାଟିଥିଲୁ, ଏହି ଯୋଜନା ତ, ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ରହିଛି ଏଭଳି କହିବା ପାଇଁ। ହୋଇପାରେ, ପିଲାଦିନେ ଏହି ଯୋଜନାର ଫିତା ମଧ୍ୟ ସେ ହିଁ କାଟିଥିବେ।
ସାଥୀଗଣ,
କିଛି ଲୋକଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଫିତା କାଟିବାରେ ଅଛି, ଆମ ଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା, ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ଅଛି । 2014ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସରକାରକୁ ଆସିଥିଲି, ତେବେ ସେତେବେଳେ ଏହା ଦେଖି ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଚକିତ ରହି ଯାଇଥିଲି ଯେ ଦେଶରେ 99ଟି ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ଅଧା ପନ୍ତରିଆ ହୋଇ ପଡ଼ି ରହିଛି । ଆମେ ଦେଖିଲୁ ଯେ ସରଜୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପରେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ସ୍ଥାନରେ କେନାଲଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ନଥିଲା, ପାଣି ସର୍ବଶେଷ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ ନଥିଲା। ସରଜୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯେତିକି କାର୍ଯ୍ୟ 5 ଦଶକରେ ହୋଇ ପାରି ନଥିଲା, ତାହାଠାରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ ପୂର୍ବ 5 ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରି ଦେଖାଇଛୁ। ସାଥୀଗଣ, ଏହା ହିଁ ତ ହେଉଛି ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର, ଏହା ତ ହେଉଛି ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଗତି। ଆଉ ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ଆସିବା ପରେ ଆମେ ବାଣ ସାଗର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କଲୁ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ହିଁ ଅର୍ଜୁନ ସହକାରୀ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଗଲା। ଚଳିତ ସପ୍ତାହରେ ଗୋରଖପୁରରେ ଯେଉଁ ସାର କାରଖାନା ଏବଂ ଏମ୍ସର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଗଲା, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତୀକ୍ଷା କରି ରହିଥିଲେ। କୁଶୀନଗର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଫାଇଲ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲି ରହିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାର ହିଁ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାର କିଭଳି ଭାବେ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ରହି ଆସିଥିବା ପୁରୁଣା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରୁଛନ୍ତି, ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି କେନ- ବେତୱା ପ୍ରକଳ୍ପ। ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦାବୀ ହେଉଥିଲା। ଏବେ ଦୁଇ-ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବେ ହିଁ କ୍ୟାବିନେଟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇ ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା ଉପରେ 45 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଏହା ଉତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏତେ ବଡ଼ ଉପହାର ଭାବେ ମିଳୁଛି, 45 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡକୁ ଜଳ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ସରକାର ଅଛି, ଯିଏକି ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ 2 ହେକ୍ଟରରୁ କମ୍ ଜମି ଥିବା ଛୋଟ- ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଲାଭ ଦ୍ୱାରା, ସରକାରୀ ସୁବିଧା ସହିତ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ବିହନ ଠାରୁ ନେଇ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ଷେତ ଠାରୁ ନେଇ ଖଳା (ଅମଳ ସ୍ଥାନ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଦିଆ ଯାଉଛି। ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ମାଧ୍ୟମରେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ପଠାଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଚାଷବାସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦିଆ ଯାଉଛି। ଏଭଳି ବିକଳ୍ପ ଯେଉଁଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଜମିର ସେତେ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ୁନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ପଶୁପାଳନ ହେଉ, ମହୁମାଛି ପାଳନ ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ମାଛଚାଷ, ଏଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ନୂତନ ଯୋଜନାମାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇ ପାରିଛି, କିନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଆଜି ଆମେ ମହୁ, ମହୁ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛୁ। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବିଗତ ସାତ ବର୍ଷରେ ମହୁ ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ, ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ଗୁଣା ହୋଇ ଯାଇଛି ଆଉ ଏଥିରେ କୃଷକମାନଙ୍କର 700 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଆୟ ହୋଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୃଷକମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆଉ ଏକ ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବାୟୋ ଫୁଏଲ ବା ଜୈବ ଇନ୍ଧନ। ଆମେ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶର ତେଲ ଦ୍ୱାରା ଚାଲୁଥିଲୁ ଏବେ ଆମେ ଝାଡ଼ିର ତେଲ ମଧ୍ୟ ନେଇକରି ଆସୁଛୁ । ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ କାରଖାନା ୟୁପିରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବଦାୟୁଁ ଏବଂ ଗୋରଖପୁରରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ବଡ଼ ପରିସର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ନିକଟରେ, ଗୋଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ଇଥେନଲର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ଲାଂଟ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଏହାର ଲାଭ ଏହି ଅଂଚଳର ଅନେକ କୃଷକଙ୍କୁ ହେବ। ଆଖୁରୁ ଇଥେନଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ୟୁପି ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନେଇ ଆଡ଼କୁ ବଢ଼ୁଛି। ବିଗତ ସାଢ଼େ 4 ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ 12 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଥେନଲ ୟୁପିରୁ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି। ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ଯେବେଠାରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେବେଠାରୁ ଆଖୁର ପ୍ରାପ୍ୟ ପାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗତି ଆସିଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା 2017 ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଆଖୁ ଚାଷୀ, ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ବଳକା ଟଙ୍କା ପାଇବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରି ରହୁଥିଲେ। ବିଗତ ସରକାର ମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଯେଉଁଠି 20 ରୁ ଅଧିକ ଚିନିକଳ ଗୁଡ଼ିକରେ ତାଲା ପଡ଼ିଗଲା, ସେଠାରେ ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ସେତିକି ହିଁ ଚିନିକଳର ସଂପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆଜି ବଳରାମପୁରରୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିଶେଷ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଉ ମୁଁ ଚାହିଁବି କେବଳ ଉତର ପ୍ରଦେଶର ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶର କୃଷକ ମୋର ଏହି ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତୁ, ଆଉ ମୋ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତୁ। ମୋର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ହେଉଛି କେଉଁ କଥା ପାଇଁ? ଏହି ମାସରେ 5 ଦିନ ପରେ 16 ତାରିଖରେ, 16 ଡିସେମ୍ବରରେ ସରକାର, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ, ନାଚୁରାଲ ଫାର୍ମିଂ ଉପରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଆମର ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁଭାଷ ମହାଶୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେ ଶୂନ୍ୟ ବଜେଟ(ଜିରୋ) କୃଷିର ଏକ ବିଚାର ଧାରା ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସଂପର୍କୀତ ବିଷୟ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଧରଣୀ ମାଆ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ, ଆମର ପାଣି ମଧ୍ୟ ସଂଚୟ ହୋଇଥାଏ ଆଉ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଭଲ ଭାବେ ଏବଂ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ହୋଇଥାଏ। ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ, ସାରା ଦେଶର କୃଷକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣ 16 ଡିସେମ୍ବରରେ ଟିଭି ମାଧ୍ୟମରେ ଅବା କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ନିଶ୍ଚିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ ଆପଣ ସମସ୍ତ କଥା ବୁଝି ପାରିବେ, ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଆପଣ ତାହାକୁ ନିଜ କୃଷିକ୍ଷେତରେ ଲାଗୁ କରିବେ। ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନ-ରାତି ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ। ଏହାର ଛାପ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ଗରିବଙ୍କ ପକ୍କା ଘରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିବ। ପିଏମ ଆବାସ ଅଧୀନରେ ମିଳୁଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକରେ, ଇଜ୍ଜତ ଘର ଅର୍ଥାତ ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ରହିଛି, ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନାର ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ରହିଛି, ଉଜାଲାର ଏଲଇଡ଼ି ବଲବ୍ ଅଛି, ହର ଘର ଜଲ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମିଳୁଥିବା ଜଳ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଆଉ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଖୁସି ହେବି କାରଣ ମୁଁ ଏହି ଅଂଚଳକୁ ଗସ୍ତ କରି ସାରିଛି, ମୋତେ ଜଣାଅଛି। ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ମୋର ଥାରୁ ଜନଜାତିର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ମିଳୁଛି, ତେବେ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଅଧିକ ଭାବେ ହେଉଛି ଆଉ ଆମକୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ ଶତାବ୍ଦି- ଶତାବ୍ଦି ଧରି ଗୋଟିଏ ପଦ୍ଧତି- କୌଶଳ ଚାଲିଆସୁ ଥିଲା ଯେ ଘର ହେବ, ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀମାନେ ମୋ କଥା ନିଶ୍ଚିତ ବୁଝିବେ ଆଉ ମୋର ପୁରୁଷ ଭାଇ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଘରେ କୁହନ୍ତୁ। ଆମର ଏଠାରେ ଏକ ମାନ୍ୟତା ରହିଆସିଥିଲା, ପରମ୍ପରା ଚାଲିଆସୁଥିଲା, ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଆସିଥିଲା । ତାହା କ’ଣ, ଘର ହେବ ତେବେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, ଦୋକାନ ହେବ, ତେବେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, ଗାଡି କିଣା ହେବ, ତେବେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ, କ୍ଷେତ ଥିବ, ତେବେ ପୁରୁଷଙ୍କ ନାମରେ। ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ କିଛି ମଧ୍ୟ ନାହିଁ, କିଛି ରହିଥାଏ କି ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ? ନ ଥାଏ ନା । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର କଷ୍ଟକୁ ଜାଣିଛି ବାରମ୍ବାର ମାଆମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ ଏ କଥା କହୁଥିଲେ, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କ’ଣ କଲୁ? ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ କ’ଣ କଲୁ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯେଉଁ ଘର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ନା ସେଥିରେ ଅଧିକାଂଶ ଘରର ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ଆମେ ଆମର ମାଆ- ଭଉଣୀ, ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଦେଇଦେଲୁ। ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାରେ ବହୁତ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିଜ ନାମରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସମ୍ପତି ତ ଅଛି। ଡବଲ ଇଂଜିନର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ୟୁପିର ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳି ସାରିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏବେ ଆମ ସରକାର 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପକ୍କା ଘର ମିଳି ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚୟ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସରକାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି, ଗରିବଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ଥାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ-କଷ୍ଟ ବୁଝି ଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତ ନିଶ୍ଚିତ ପ୍ରଭେଦ ଆସିଥାଏ। ଫରକ ଆସିଥାଏ ନା ଆସି ନଥାଏ- ଆସିଥାଏ, ଫରକ ଆସିଥାଏ ନା ଆସି ନଥାଏ- ଆସିଥାଏ। ଏବେ ଦେଶ, ଶହେ ବର୍ଷରେ ଆସିଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମହାମାରୀ ସହିତ ଲଢ଼ୁଛି। କରୋନା ଆସିବା ପରେ, ଯେ କେହି ଏହା ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ କ’ଣ ହେବ, କିପରି ହେବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ କରୋନା ଯୋଗୁଁ କମ୍-ଅଧିକ ପରିମାଣରେ କଷ୍ଟ ସହିଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ଏହି କରୋନା ସମୟରେ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ ଯେ, କୌଣସି ଗରିବ ଭୋକରେ ଶୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏବେ ଏଥି ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମିଳୁଥିବା ମାଗଣା ରାସନ ଅଭିଯାନକୁ ‘ହୋଲି’ ଆଗକୁ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଗରିବଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଉପରେ ସରକାର 2 ଲକ୍ଷ 60 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରରେ ଥିଲେ- ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ନା, ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ନା, ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରରେ ଥିଲେ, ସେମାନେ ମାଫିଆକୁ ବା ଗୁଣ୍ଡାରାଜକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଥିଲେ। ଆଜି ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର, ମାଫିଆମାନଙ୍କୁ ସାଫ୍ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ତ, ୟୁପିର ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି- ଫରକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣା ପଡ଼ୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରରେ ଥିଲେ- ସେମାନେ ବାହୁବଳିଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ। ଆଜି ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ତ ୟୁପିର ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି- ଫରକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣା ପଡ଼ୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରରେ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଏଠାରେ ଜମି ଉପରେ ଅବୈଧ ଭାବେ ଜବର ଦଖଲ କରାଉଥିଲେ। ଆଜି ଏଭଳି ମାଫିଆମାନଙ୍କ ଉପରେ ଜୋରିମାନା କରାଯାଉଛି, ବୁଲଡୋଜର ଚଳା ଯାଉଛି। ତେଣୁ ତ ୟୁପିର ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି- ଫରକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣା ପଡ଼ୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ୟୁପିର ଝିଅମାନେ ଘରୁ ବାହାରିବା ପୂର୍ବରୁ 100 ଥର ଚିନ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ। ଆଜି ଅପରାଧୀ ଭୁଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପୂର୍ବରୁ 100 ଥର ଚିନ୍ତା କରୁଛି। ତେଣୁ ତ, ୟୁପିର ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି- ଫରକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣା ପଡ଼ୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ଝିଅମାନେ ଘରେ ଲୁଚିକରି ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ, ଏବେ ୟୁପିର ଅପରାଧୀ ଜେଲରେ ଲୁଚି ରହୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ତ, ୟୁପିର ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତ - ଫରକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣା ପଡ଼ୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିତ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯାହା ୟୁପିର ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ ସହାୟତା କରିବ। ଆଉ ଏହି ଯୋଜନା ହେଉଛି– ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା। ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଜି ଗାଁ-ଗାଁରେ ସମ୍ପତିର ମ୍ୟାପିଂ କରି, ଘରେ- ଘରେ, ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ଏବଂ ଜମି- ଜମାର ମାଲିକାନା କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଂଚିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅବୈଧ ଜବରଦଖଲ ଡରରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହାୟତା ନେବାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସହଜ ହେବ। ଏବେ ଗାଁର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ନିଜ କାମ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଡ଼ କରିବାରେ ଆଉ ସମସ୍ୟା ରହିବ ନାହିଁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ଉତର ପ୍ରଦେଶକୁ ନୂତନ ଶୀଖରକୁ ନେଇ ଯିବାର ଅଛି, ଉତର ପ୍ରଦେଶକୁ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବାର ଅଛି । ଉତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ପଛକୁ ନେଇ ଯାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସତର୍କ ରହିବାର ଅଛି। ଭାଇମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ, ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସରଜୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଟେକି ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ। ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ। ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of the Saryu Nahar National Project in Balrampur, Uttar Pradesh
11 DEC 2021 6:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
I salute this holy land many times. Today, I got an opportunity to visit the holy land of Adi Shakti Maa Pateshwari and Balrampur, popularly known as mini Kashi. I have been blessed a lot by you.
UP Governor Smt. Anandi Ben, UP's energetic, hardworking, popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya ji, Union Ministers Gajendra Singh Shekhawat ji and Kaushal Kishore ji, Ministers in the state government Mahendra Singh ji, Ramapati Shastri ji, Mukut Bihari Verma ji, Brajesh Pathak ji, Ashutosh Tandon ji, Baldev Olakh ji and Shri Paltu Ram ji, all my fellow parliamentarians present on the stage, all respected MLAs, members of district panchayats, and my dear brothers and sisters! This land of revolutionaries has made an invaluable contribution to the freedom struggle of the country. The mighty ones like Raja Devi Baksh Singh, Raja Krishna Dutt Ram and Prithvi Pal Singh left no stone unturned to take on the British rule. Whenever there is reference to the grand temple of Lord Shri Rama being built in Ayodhya, the contribution of Maharaja Pateshwari Prasad Singh of Balrampur princely state will definitely be mentioned. The people of Balrampur are really geniuses that they gave two Bharat Ratna in the form of Nanaji Deshmukh and Atal Bihari Vajpayee.
Friends,
Today, from this land of creators and defenders of nation, I also pay tribute to all the brave warriors of the country who died in the helicopter crash on 8th December. The demise of India's first Chief of Defence Staff, General Bipin Rawat ji, is a great loss for every Indian, for every patriot. The country has been a witness to the hard work that General Bipin Rawat ji was doing to make the country's armed forces self-reliant. A soldier is not a soldier only as long as he is in the army. His entire life is like a warrior and he is devoted to discipline, honor and glory of the country all the time. It is said in the Gita – नैनं छिन्दन्ति शस्त्राणि नैनं दहति पावक: i.e., Weapons cannot shred the soul, nor can fire burn it. General Bipin Rawat will see his India move forward with new resolutions in the days to come. The work of strengthening border security and border infrastructure, the campaign to make the country's armies self-reliant and strengthen coordination among the three armed forces will continue to progress rapidly. India is mourning but despite being in pain neither do we stop our pace nor our development. India won’t stop; India won’t be at a standstill. Together we Indians will work hard and face every challenge inside and outside the country. We will make India more powerful and prosperous.
Friends,
Doctors are working hard to save the life of Group Captain Varun Singh, the son of UP and a resident of Deoria. I pray to Maa Pateshwari for his life. The nation stands with the family of Varun Singh ji and all those brave soldiers who we lost.
Brothers and sisters,
Keeping the spirit of nation first, the country is doing everything which will take us to new heights in the 21st century. It is also very important for the development of the country that the scarcity of water should never become a hindrance. Therefore, it is one of the top priorities of the government that the water of the rivers is utilized properly and sufficient water reaches the farmers' fields. The completion of the Saryu Canal National Project is a proof that when intention is honest, the work is also potent. You were waiting for its completion for decades. The water potential of Ghaghra, Saryu, Rapti, Banganga and Rohini will bring a new era of prosperity in this region. Along with Balrampur, I congratulate millions of my farmer brothers and sisters of Bahraich, Gonda, Shravasti, Siddharthnagar, Basti, Gorakhpur, Maharajganj and Kushinagar. This will resolve the problems in the region during the rainy season. My dear brothers and sisters, history is a witness that if someone offers a cup of water to a thirsty person, he never forgets that debt and that person throughout his life. I am sure when the parched fields of millions of farmers will get water your blessings will give us new energy to work for you.
Brothers and sisters,
This irrigation facility is life changing especially for those farmers who have less than two hectares of land. It is akin to a person on death bed and in need of blood and as soon as the doctor gives blood to him, he is saved. The farms of this entire region are going to get such a new life.
Friends,
The lentils of Balrampur are sought-after in the country. Along with the traditional crops, the farmers of these areas will now be able to cultivate other crops that are high paying.
Friends,
I have had the privilege of working in public life for a long time. I have seen so many governments in the past and their style of work. What has hurt me the most is the misuse and insult of the country’s money, time and resources for a long period? Why should I bother as it is government money? This perception has become the biggest obstacle in the balanced and all-round development of the country. It is because of this perception that the Saryu canal project was delayed for so long. The work on it began 50 years ago. And imagine that it is being completed after 50 years. All those who wish for their bright future need to understand this.
Friends,
The estimated cost of this project was less than 100 crore rupees and it has been completed after spending 10,000 crore rupees. What should have been done in 100 crore rupees has taken 10,000 crore rupees. Was it not your money, my brothers? Should not every rupee of your hard work have been used for the right work at the right time? Are those who didn't do this your culprits or not? Will you punish such people or not? You will!
My dear brothers and sisters,
This country has paid 100 times more for the negligence of the earlier governments. Would lakhs of farmers of the region harvested gold or not if this irrigation water reached them 20-30 years ago? Would they fill the country's treasury or not! Could they not take care of their children's education in a much better way? My farmer brothers and sisters have also suffered a loss of trillions of rupees due to decades-old delay.
Well friends,
When I left Delhi today, I was wondering somebody would claim that he had started this project. Some people have this habit. No wonder, he would have announced this project by cutting the ribbon in his childhood!
Friends,
The priority of some people is to cut the ribbons whereas our priority is to complete the projects on time. When I formed the government in 2014, I was surprised that there were 99 big irrigation projects across the country which remained incomplete for decades. We found that the canals were not connected with each other at many places in the Saryu canal project and there was no system to carry the water to the end. We have done more work in Saryu canal project in just five years than what was done in five decades. Friends, this is all about the double engine government and the speed of work. You can recall that we inaugurated the Bansagar project after Yogi ji’s government was formed. Just a few days ago, the Arjuna Sahayak Canal Project was inaugurated. The fertilizer factory and AIIMS which were inaugurated in Gorakhpur this week were also waiting for years. The Kushinagar International Airport was also in files for many years. This double engine government has started the work on this airport as well.
Friends,
The Ken-Betwa link project is another example of how our government is fulfilling the age-old dreams. There was a demand for this project for years. Just two-three days back, the cabinet has approved this project and Rs 45,000 crore will be spent on it. Uttar Pradesh is getting such a huge gift. This project will play a crucial role in ending the water crisis of Bundelkhand.
Brothers and sisters,
Today, there is a government in the country for the first time which is taking care of small farmers after independence. For the first time, small farmers with less than two hectares of land have been linked with government benefits and facilities. They are being helped in every way from providing seeds to marketing their produce. Thousands of crore rupees are being sent directly to the bank accounts of these small farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. They are also being encouraged to other farming options for an increase in their income. They are being offered alternatives which do not require large land. Keeping this in mind, many schemes have been launched at the national level, be it animal husbandry, bee keeping or fish farming. Today India is leading the world in terms of milk production, but you will be happy to know that today we are also making our place in the world as a honey exporter. Due to the efforts of our government, the export of honey has almost doubled in the last seven years and farmers have earned more than 700 crore rupees.
Brothers and sisters,
Biofuel is also another option to increase the income of the farmers. From the Gulf oil, we are now shifting to bio-fuel from crops. Many bio-fuel factories are being set up in UP. Large bio-fuel complexes are being built in Badaun and Gorakhpur. A big ethanol plant is also coming up in nearby Gonda. This will benefit many farmers of this region. UP is also leading in the campaign to make ethanol from sugarcane. In the last four-and-a-half years, ethanol worth about Rs 12,000 crore has been purchased from UP. The payment of sugarcane has picked up ever since Yogi ji's government was formed. There was a time before 2017 when sugarcane farmers used to wait for years to get their dues. During the previous governments, more than 20 sugar mills were closed down and Yogi ji's government has expanded and modernized the same number of sugar mills. I would also like to extend a special invitation today to farmers across the country from Balrampur. I would like farmers from all over the country and not just from Uttar Pradesh, to accept my invitation and join me. What is my invitation for? After five days on 16th December, the government is organizing a mega event on natural farming. Our Padma awardee Subhash ji, who is from Maharashtra, has developed an idea of ​​zero budget farming. This is a natural farming project, due to which our mother earth and water is also saved and the crop is also good and the yield is better in quantity. I urge all my farmer friends all over the country to join this program on December 16 through TV or through Krishi Vigyan Kendra. I am sure you will come to know many things which you can implement in your farms and which will be very beneficial to you.
Friends,
Keeping in mind your every need, we are working day and night to make your life easy. You will also get a glimpse of it in the pucca house for the poor being built under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The houses under the PM Awas Yojana have ‘Izzat Ghar’ or toilets, gas under the Ujjwala scheme, electricity connection under the Saubhagya Yojana, LED bulbs under the Ujala scheme and water connection under the Har Ghar Jal Yojana. When the brothers and sisters of Tharu tribe here get the benefits of these schemes, it gives me immense happiness and we get more of their blessings
Friends,
My mothers and sisters must understand my point and I request my brothers to tell this in their family that there is an age-old custom in our country that whether it is a house, shop, car, or a farm, it will be in the name of the male member. There is nothing for women. I know this pain and what did we do for our mothers and sisters? We have given the ownership rights of most of the houses being built under the PM Awas Yojana to our mothers, sisters and daughters. As a result, there has been a huge increase in the number of such sisters who have at least one property in their name. More than 30 lakh poor families of UP have got pucca houses due to the efforts of the double engine government. Our government has made a provision of more than Rs 2 lakh crore for constructing new houses in future. Those who have not yet got a pucca house will definitely get it soon.
Friends,
When the government is sensitive, listens to the poor, understands their plight, then the difference is visible. Right now the country is fighting the biggest pandemic in a hundred years. Everyone was wondering what would happen, how would happen when Corona struck. Everyone suffered due to Corona in some way or the other.
But friends, we tried sincerely during this Corona period that no poor should sleep hungry. Therefore, the campaign for free ration under the PM Garib Kalyan Anna Yojana has been extended beyond Holi. The government is spending more than Rs 2.60 lakh crore on the free ration for the poor.
Brothers and sisters,
All of you are well aware that the earlier governments used to protect the mafia. Today Yogi ji's government is busy cleaning up the mafia. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Those who were in the government earlier would encourage ‘Bahubalis’. Today Yogi ji's government is engaged in empowering the poor, downtrodden, backward and tribal communities. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Those who were in the government earlier would grab land illegally. Today such mafia people are being fined and bulldozed. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Earlier the daughters of UP were forced to think 100 times before leaving the house. Today a criminal thinks 100 times before committing any wrong. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Earlier the daughters were forced to lie low in the house, now the criminals of UP lurk in the jail. That's why they say: The difference is obvious.
Friends,
Today I would certainly like to mention another scheme which is going to help the people of UP a lot and which is Swamitva Yojana. Under the Swamitva scheme, the ownership papers of the houses and farms are being given to the people after mapping the property in villages. This campaign is soon going to cover every village of UP. This will free you from the fear of illegal occupation and will also make it easier for you to seek loan from banks. Now the youth of the villages will not face any problem in raising money for their enterprise from the bank.
Friends,
Together we have to take Uttar Pradesh to new heights and give it a new identity. You have to remain guard against the people who pushed Uttar Pradesh back by several decades. Brothers and sisters, once again I congratulate all of you very much for the Saryu canal project. Speak with me with full force by raising your hands: Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.