প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বলৰামপুৰত সৰযু কেনেল নেচনেল প্ৰজেক্টৰ উদ্ঘাটনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
11 DEC 2021 6:09PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
মই এই পৱিত্ৰ ধৰিত্ৰীক বাৰম্বাৰ প্ৰণাম কৰিছো। আজি মই আদিশক্তি মা পাটেশ্বৰীৰ পৱিত্ৰ ধৰিত্ৰী, আৰু ক্ষুদ্ৰ কাশী নামেৰে বিখ্যাত বলৰামপুৰৰ ভূমিলৈ পুনৰ অহাৰ সুযোগ পালো। আপোনালোকৰ পৰা মই বহুত আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো।
ইউপিৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দী বেন, ইউপিৰ শক্তিশালী, কৰ্মঠ, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্যা জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী গজেন্দ্ৰ সিংহ শেখাৱত জী, কৌশল কিশোৰ জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী মহেন্দ্ৰ সিংহ জী, ৰমাপতি শাস্ত্ৰী জী, মুকুট বিহাৰী বৰ্মা জী, ব্ৰজেশ পাঠক জী, আশুতোষ টেণ্ডন জী, বলদেৱ ওলাখ জী, শ্ৰী পলটু ৰাম জী, মঞ্চত উপস্থিত সকলো সংসদৰ মোৰ বন্ধুসকল, সকলো আদৰণীয় বিধায়কগণ, জিলা পঞ্চায়তসমূহৰ সদস্য, আৰু মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, ক্ৰান্তিকাৰীসকলৰ এই ভূমিয়ে দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত নিজৰ অমূল্য যোগদান দিলে। ৰাজা দেৱী বখ্শ সিংহ, ৰাজা কৃষ্ণ দত্ত ৰাম, আৰু পৃথ্ৱী পাল সিংহৰ দৰে পৰাক্ৰমীসকলে ইংৰাজী শাসনৰ প্ৰতিশোধ ল'বলৈ কোনো চেষ্টা বাকী ৰখা নাছিল। অযোধ্যাত নিৰ্মাণ হৈ থকা প্ৰভু শ্ৰীৰামৰ ভব্য মন্দিৰৰ যেতিয়াই কথা উল্লেখ হ'ব বলৰামপুৰ ঐতিহ্যৰ মহাৰাজা পাটেশ্বৰী প্ৰসাদ সিংহৰ যোগদানৰ উল্লেখ জৰুৰ হ'ব। বলৰামপুৰৰ মানুহ তো ইমানেই অসাধাৰণ যে তেওঁলোকে নানাজী দেশমুখ আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ ৰূপত দুজনকৈ ভাৰত ৰত্নক গঢ় দিলে।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাতাসকল আৰু ৰাষ্ট্ৰ ৰক্ষকসকলৰ এই ভূমিৰ পৰা মই আজি দেশৰ সেই সকলো বীৰ যোদ্ধাকো শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো যাৰ ৮ ডিচেম্বৰত হোৱা হেলিকপ্টাৰ দুৰ্ঘটনাত মৃত্যু হ'ল। ভাৰতৰ প্ৰথম চিফ অফ ডিফেঞ্চ ষ্টাফ জেনেৰেল বিপিন ৰাৱট জীৰ পৰিচিত প্ৰতিজন ভাৰতপ্ৰেমীৰ বাবে, প্ৰতিজন ৰাষ্ট্ৰভক্তৰ বাবে বহুত ডাঙৰ ক্ষতি। জেনেৰেল বিপিন ৰাৱট জী যিমান সাহসী আছিল, দেশৰ সেনাক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাত যিমান কষ্ট কৰিছিল, সমগ্ৰ দেশ তাৰ সাক্ষী হৈ আছে। এজন সৈনিক, কেৱল সেই সময়লৈকে সৈনিক হৈ নাথাকে যিমান দিনলৈ তেওঁ সেনাত থাকে। তেওঁৰ সমগ্ৰ জীৱন এজন যোদ্ধাৰ দৰে হয়, অনুশাসন, দেশৰ সমৃদ্ধি-গৌৰৱৰ বাবে তেওঁ প্ৰতি মুহূৰ্ততে সমৰ্পিত হয়। গীতাত কোৱা হৈছে- নৈনং ছিন্দন্তি শস্ত্ৰাণি নৈনং দহতি পাৱকঃ। শাস্ত্ৰই তেওঁক ছিন্ন-ভিন্ন কৰিব নোৱাৰে, অগ্নিয়েও তেওঁক জ্বলাব নোৱাৰে। জেনেৰেল বিপিন ৰাৱট, অনাগত দিনত, নিজৰ ভাৰতক নতুন সংকল্পৰে তেওঁ য'তেই থাকিব তাৰ পৰাই ভাৰতক অগ্ৰসৰ হৈ থকা দেখিব। দেশৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তা বঢ়োৱাৰ কাম, ব'ৰ্ডাৰ ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ শক্তিশালী কৰাৰ কাম, দেশৰ সীমাক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ অভিযান, এনেকুৱা অনেক কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি থাকিব। ভাৰত দুখত আছে কিন্তু বেদনা সহ্য কৰিও আমি নিজৰ গতি স্তব্ধ নকৰো আৰু আমাৰ প্ৰগতিও স্তব্ধ নকৰো। ভাৰত ৰৈ নাযায়, ভাৰত স্তব্ধ নহয়। আমি ভাৰতীয়সকল লগ হৈ আৰু যত্ন কৰিম, দেশৰ ভিতৰত আৰু দেশৰ বাহিৰত থকা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিম, ভাৰতক আৰু শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধ কৰি তুলিম।
বন্ধুসকল,
ইউপিৰ সুপুত্ৰ, দেৱৰীয়াৰ বাসিন্দা গ্ৰুপ কেপ্টেইন বৰুণ সিংহ জীৰ জীৱন বচাবলৈ ডাক্তৰসকলে দেহেকেহে চেষ্টা চলাই আছে। মই মা পাটেশ্বৰীক তেওঁৰ জীৱন ৰক্ষাৰ প্ৰাৰ্থনা কৰিছো। দেশ আজি বৰুণ সিংহ জীৰ পৰিয়ালৰ লগত আছে, যিসকল বীৰক আমি হেৰুৱালো, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ লগত আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথমৰ ভাবনাক সকলোৰে ওপৰত ৰাখি, দেশে আজি প্ৰতিটো তেনে কাম কৰি আছে, যি ২১শ শতিকাত আমাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। দেশৰ বিকাশৰ বাবে এই কথাও বহুত জৰুৰী যে পানীৰ নাটনি কেতিয়াও বাধা হৈ নপৰক। তাৰবাবে দেশৰ নদীসমূহৰ পানীৰ সৎ ব্যৱহাৰ হওক, কৃষকৰ খেতিলৈকে পৰ্যাপ্ত পানী যাওক, এয়া চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতাৰ অন্যতম। সৰযু নহৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিকল্পনা সম্পূৰ্ণ হোৱাটো এই কথাৰ প্ৰমাণ যে যেতিয়া চিন্তা সৎ হয়, তেতিয়া কামো শক্তিশালী হয়। দশক দশক ধৰি আপোনালোকে ই সম্পূৰ্ণ হোৱালৈ অপেক্ষা কৰি আছিল। ঘাঘৰা, সৰযু, ৰাপ্তী, বাণগংগা আৰু ৰোহিনীৰ জলশক্তিয়ে এতিয়া এই ক্ষেত্ৰলৈ সমৃদ্ধিৰ নতুন লহৰ লৈ আনিব। বলৰামপুৰৰ লগতে বহৰাইচ, গোণ্ডা, শ্ৰাৱস্তী, সিদ্ধাৰ্থনগৰ, বস্তি, গোৰখপুৰ, মহাৰাজগঞ্জ আৰু কুশীনগৰৰ সকলো বন্ধুক, লাখ লাখ মোৰ কৃষক ভাতৃ আৰু ভগ্নীক আজি হৃদয়ৰ পৰা বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। বৰষুণৰ বতৰত এই ক্ষেত্ৰলৈ যি কষ্ট আহে, তাৰ সমাধান উলিওৱাত ইয়াৰ জৰিয়তে সহায় হ'ব। আৰু মই জানো, মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আমাৰ ইয়াত তো ইতিহাস সাক্ষী আছে যে যদি কোনোবাই এজন তৃষ্ণাতুৰক এপিয়লা পানী খুৱাইছে, তেন্তে সেইজন মানুহে জীৱনত সেই ঋণ নাপাহৰে, সেইজন মানুহক নাপাহৰে। আজি লাখ লাখ কৃষকৰ তৃষ্ণাতুৰ খেতিয়ে যেতিয়া পানী পাব, মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক জীৱনজুৰি কাম কৰিবলৈ শক্তি দিব। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক নতুন শক্তি দিব।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
আজি মই এই কথাও ক'ব বিচাৰিম যে বিশেষকৈ সেইসকল কৃষক, যাৰ ওচৰত ২ হেক্টৰৰো কম মাটি আছে, তেওঁলোকৰ বাবে জলসিঞ্চনৰ এই ব্যৱস্থা জীৱন সলনি কৰা হয়। যেনেকৈ কোনো ব্যক্তি মৃত্যু শয্যাত পৰি আছে। তেওঁক যেতিয়া ব্লাডৰ প্ৰয়োজন হয়, ৰক্তৰ দৰকাৰ হয় আৰু যেতিয়াই ডাক্তৰে ৰক্ত আনি তেওঁক দিয়ে আৰু তেওঁৰ জীৱন বাচি যায়। এই সমগ্ৰ ক্ষেত্ৰৰ খেতিক এনেকুৱাই নতুন জীৱন লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
বলৰামপুৰৰ মছুৰ দাইলৰ সোৱাদ তো বিগত বছৰবিলাকত দেশজুৰি বিয়পিছে। এতিয়া পৰম্পৰাগত ফচলৰ লগতে এই ক্ষেত্ৰসমূহৰ কৃষকে অধিক দাম দিয়া, অধিক আয় দিয়া অন্য ফচলৰ খেতিও ব্যাপক হাৰত কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
সাৰ্বজনীন জীৱনত মোৰ এক দীঘলীয়া সময়ৰ পৰা কাম কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে। মই, আগৰ কিমান যে চৰকাৰ দেখিছো, তেওঁলোকৰ কাম-কাজো দেখিছো। এই দীঘলীয়া কালখণ্ডত যি মোৰ সবাতোকৈ অধিক কষ্ট হৈছে, সবাতোকৈ অধিক দুখ হৈছে। সেয়া হৈছে দেশৰ ধন, দেশৰ সময় আৰু দেশৰ সম্পদৰ অপব্যৱহাৰ, তাৰ অপমান। চৰকাৰী পইচা যদি মোৰ কি, মোৰ কি হ'ব, এয়া তো চৰকাৰী। এই ধাৰণাই দেশৰ সন্তুলিত আৰু সম্পূৰ্ণ বিকাশত সবাতোকৈ ডাঙৰ বাধা হৈ পৰিল। এই চিন্তাই সৰযু কেনেল পৰিকল্পনাক ওলমাই ৰাখিলে, ৰুদ্ধ কৰিলে। আজিৰ পৰা প্ৰায় ৫০ বছৰৰ আগতে ইয়াৰ ওপৰত কাম আৰম্ভ হৈছিল। আপোনালোকে চিন্তা কৰক, ৫০ বছৰৰ পিছত আজি ইয়াৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। যেতিয়া এই পৰিকল্পনাৰ কাম আৰম্ভ হ'ল, এয়া কেৱল ইয়াৰ নাগৰিকে নহয়, দেশৰ নাগৰিকেও এই কথা বুজি পালে, হিন্দুস্তানৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে বুজি পালে, হিন্দুস্তানৰ মোৰ নজোৱানে বুজি পালে, যি নিজৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ কামনা কৰে সেই মোৰ দেশৰ প্ৰতিজন নজোৱানে বুজি পালে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া এই পৰিকল্পনাৰ ওপৰত কাম আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া ইয়াৰ ব্যয় ১০০ কোটি টকাতকৈও কম আছিল। অলপ আপোনালোকে ক'ব, কিমান ব্যয় আছিল সেই সময়ত যেতিয়া আৰম্ভ হ'ব লাগিছিল তেতিয়া- ১০০ কোটি, কিমান আছিল- ১০০ কোটি। আৰু আজি ক'ত পালেগৈ জানেনে? আজি ই প্ৰায় ১০ হাজাৰ কোটি টকা খৰছ কৰাৰ পিছত সম্পূৰ্ণ হ'ল। ১০ হাজাৰ কোটি, কিমান- ১০ হাজাৰ কোটি, কিমান-১০ হাজাৰ কোটি। আগতে হ'বলগীয়া আছিল ১০০ কোটিত, আজি হ'ল ১০ হাজাৰ কোটিত। এই পইচা কাৰ আছিল ভাতৃসকল, এই ধন কাৰ আছিল, আপোনালোকৰ আছিল নে নাছিল? ইয়াৰ গৰাকী আপোনালোকৰ নাছিল? আপোনালোকৰ পৰিশ্ৰমৰ এটা এটা টকা সঠিক সময়ত সঠিক কামত ব্যৱহাৰ হোৱা উচিত আছিল নে নাছিল? যিসকলে এই কাম নকৰিলে তেওঁলোক আপোনালোকৰ দোষী হয় নে নহয়? আপোনালোকৰ দোষী হয় নে নহয়? এনেকুৱা লোকক আপোনালোকে শাস্তি দিব নে নিদিয়ে? খাটাং দিব?
মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আগৰ চৰকাৰৰ অকৰ্মণ্যতাৰ ১০০গুণ অধিক মূল্য এই দেশে ভৰিবলগীয়া হ'ল। আমাৰ এই ক্ষেত্ৰৰ লাখ লাখ কৃষকে যদি জলসিঞ্চনৰ এই পানী, যদি- বিশ বছৰৰ-ত্ৰিশ বছৰৰ আগতে পালে হেঁতেন, আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে। যদি মোৰ কৃষকৰ ওচৰত পানী থাকিল হেঁতেন, যোৱা ২৫-৩০ বছৰত পানী তেওঁলোকৰ ওচৰ পোৱাগৈ হেঁতেন, তেন্তে তেওঁলোকে সোণ সৃষ্টি কৰিলে হেঁতেন নে নাই? দেশৰ ভঁৰাল ভৰাই দিলে হেঁতেন নে নাই? নিজৰ সন্তানহঁতৰ শিক্ষা-দীক্ষা ভাল কৰিব পাৰিলে হেঁতেন নে নাই?
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
কেইবাদশকৰ এই বিলম্বৰ বাবে, মোৰ ইয়াৰ কৃষক ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰো কোটি কোটি টকাৰ লোকচান হ'ল।
তথাপি বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই আজি দিল্লীৰ পৰা ওলাওঁ, তেতিয়া পুৱাৰে পৰা মই অপেক্ষা কৰি আছিলো যে কেতিয়া কোনোবা আহিব আৰু ক'ব যে মোদী জী এই যোজনাৰ ফিটা আমি কাটিছিলো, এই যোজনা তো আমি আৰম্ভ কৰিছিলো। কিছুমান মানুহ আছে যাৰ অভ্যাস আছে এনেকৈ কোৱাৰ। হ'ব পাৰে, বাল্যকালত এই যোজনাৰ ফিটাও তেওঁলোকেই কাটিছিল।
বন্ধুসকল,
কিছুমান মানুহৰ প্ৰাথমিকতা হৈছে ফিটা কটা, আমাৰ প্ৰাথমিকতা হৈছে যোজনাসমূহ সময়ত সম্পূৰ্ণ কৰা। ২০১৪ত যেতিয়া মই চৰদাৰলৈ আহিছিলো, তেতিয়া এয়া দেখি আচৰিত হৈছিলো যে দেশত জলসিঞ্চনৰ ৯৯টা বৃহৎ পৰিকল্পনা আছে যি দেশৰ বেলেগ বেলেগ কোণত কেইবাদশক ধৰি আধৰুৱা হৈ পৰি আছে। মই দেখিলো যে সৰযু কেনেল পৰিকল্পনাত কিমান যে ঠাইলৈ কেনেল পৰস্পৰৰ সৈতে সংযুক্তই হোৱা নাছিল, পানী শেষ মূৰলৈকে পোৱাৰ ব্যৱস্থাই নাছিল। সৰযু কেনেল পৰিকল্পনাত যিমান কাম ৫ দশকত হৈছিল, তাতকৈ বেছি কাম আমি ৫ বছৰতকৈ আগতে কৰি দেখুৱালো। বন্ধুসকল, এয়াইতো ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ, এয়াইতো ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ কামৰ গতি। আৰু আপোনালোকে মনত ৰাখিব, যোগী জী অহাৰ পাছত আমি বাণসাগৰ পৰিকল্পনাৰ লোকাৰ্পণ কৰিলো। কেইদিনমানৰ আগতেই অৰ্জুন সহায়ক কেনেল পৰিকল্পনাৰ লোকাৰ্পণ কৰিলো। এই সপ্তাহতে গোৰখপুৰত যি ফাৰ্টিলাইজাৰ কাৰখানা আৰু এইমছৰ লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে, তাৰো বছৰ বছৰ ধৰি অপেক্ষা কৰি থকা হৈছিল। কুশীনগৰ ইণ্টাৰনেচনেল এয়াৰপৰ্টৰো ফাইল বছৰ বছৰ ধৰি চলি আছিল। কিন্তু এই এয়াৰপৰ্টকো আৰম্ভ কৰাৰ নাম ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰেই কৰিলে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে কেনেকৈ বছৰ বছৰৰ পুৰণি সপোন সাকাৰ কৰি আছে ইয়াৰ এটা আন উদাহৰণ কেন-বেতবা লিংক পৰিকল্পনাও। বছৰ বছৰ ধৰি এই পৰিকল্পনাৰ দাবী উত্থাপন হৈ আছিল। এতিয়া দুই-তিনিদিন আগতেই কেবিনেটে এই পৰিকল্পনাক স্বীকৃতি দিছে আৰু ইয়াৰ ওপৰত ৪৫ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰা হ'ব। এয়া উত্তৰ প্ৰদেশে ইমান ডাঙৰ সুযোগ লাভ কৰি আছে, ৪৫ হাজাৰ কোটি খৰচ কৰা হ'ব। এই পৰিকল্পনাই বুন্দেলখণ্ডক জল সংকটৰ পৰা মুক্তি দিয়াত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি দেশত স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথম এনেকুৱা চৰকাৰ আছে, যি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ উপকাৰ সাধন কৰি আছে। প্ৰথমবাৰ ২ হেক্টৰতকৈ কম মাটি থকা ক্ষুদ্ৰ কৃষকক চৰকাৰী লাভৰ সৈতে, চৰকাৰী সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে, খেতিৰ পৰা জীৱিকালৈকে, তেওঁলোকক সকলোধৰণৰ সহায় কৰি থকা হৈছে। এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বেংক খাতাত পিএম কিষান সন্মান নিধিৰ কেইবাহাজাৰ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ পঠিওৱা হৈছে। তেওঁলোকৰ আয় বঢ়াবলৈ তেওঁলোকক খেতিৰে জড়িত অন্য বিকল্পৰ দিশতো অনুপ্ৰাণিত কৰি থকা হৈছে। এনেকুৱা বিকল্প য'ত বহুত ডাঙৰ মাটিৰ সিমান দৰকাৰ নহয়, তেওঁলোকক ইয়াৰ পথ দেখুওৱা হৈছে। এই ভাবনাৰেই, পশুপালন হওক, মৌমাখি পালন হওক বা মৎস্য পালন হওক, ইয়াৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত নতুন যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে। আজি ভাৰত দুগ্ধ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত পৃথিৱীত অগ্ৰণী হয়েই, কিন্তু আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ'ব যে আজি আমি মৌ যোগনীয়াৰৰ ৰূপতো বিশ্বত নিজৰ স্থান সৃষ্টি কৰি আছো। আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰয়াসৰ বাবেই যোৱা সাত বছৰত মৌৰ ৰপ্তানি বাঢ়ি, প্ৰায় দুগুণ হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলত কৃষকৰ ৭০০ কোটিৰো অধিক উপাৰ্জন হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
কৃষকৰ আয় বঢ়োৱাৰ আন এটা বিকল্প বায়'ফুৱেলো আছে। আমি খাদৰ তেলেৰে চলাইছিলো আৰু এতিয়া আমি উদ্ভিদৰ তেলো লৈ আহিছো। বায়'ফুৱেলৰ অনেক কাৰখানা ইউপিত বনাই থকা হৈছে। বদায়ুঁ আৰু গোৰখপুৰত বায়'ফুৱেলৰ বৃহৎ কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। ইয়াত ওচৰতে, গোণ্ডাতো ইথানলৰ এটা ডাঙৰ প্লাণ্ট নিৰ্মাণ হৈ আছে। ইয়াৰ লাভ এই অঞ্চলৰ বহুত কৃষকৰ হ'ব। কুঁহিয়াৰৰ পৰা ইথানল প্ৰস্তুত কৰাৰ অভিযানতো ইউপিয়ে অগ্ৰণী ভূমিকাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈ আছে। যোৱা চাৰে ৪ বছৰত প্ৰায় ১২ হাজাৰ কোটি টকাৰ ইথানল ইউপিৰ পৰা ক্ৰয় কৰা হৈছে। যোগী জীৰ চৰকাৰ যেতিয়াৰ পৰা আহিল, তেতিয়াৰ পৰা কুঁহিয়াৰৰ পৰিশোধতো যথেষ্ট দ্ৰুততা আহিছে। এটা সময়ত ২০১৭ৰ আগতেও আছিল যেতিয়া কুঁহিয়াৰ খেতিয়কে বছৰ বছৰ ধৰি বকেয়া পাবৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছিল। বিগত চৰকাৰসমূহৰ সময়ত যেতিয়া ২০টাতকৈ অধিক চেনী মিলত তলা লাগিছিল, তেতিয়াই যোগী জীৰ চৰকাৰে এইবিলাক চেনী মিলৰে বিস্তাৰ আৰু আধুনিকীকৰণ কৰে। মই আজি বলৰামপুৰৰ পৰা, সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকক এক বিশেষ নিমন্ত্ৰণো দিব বিচাৰো। আৰু মই বিচাৰিম কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশৰে নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকে মোৰ এই নিমন্ত্ৰণক স্বীকাৰ কৰক আৰু মোৰ সৈতে সংযুক্ত হওক। মোৰ নিমন্ত্ৰণ কি কথাৰ বাবে? এই মাহতে ৫ দিনৰ পিছত ১৬ তাৰিখে, ১৬ ডিচেম্বৰত চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক খেতিৰ ওপৰত 'নেচাৰেল ফাৰ্মিং'ৰ ওপৰত এটা বহুত ডাঙৰ আয়োজন কৰিবলৈ গৈ আছে। আমাৰ পদ্ম পুৰস্কাৰ বিজেতা সুভাষ জীয়ে কৰিছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ, তেওঁ জিৰ' বাজেট খেতিৰ এটা ধাৰণা বিকশিত কৰিছে। এয়া সেই প্ৰাকৃতিক খেতিৰ বিষয়, ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ ধৰিত্ৰী মাও বাচে, আমাৰ পানীও ৰাহি হয় আৰু ফচলো ভাল আৰু আগতকৈ বেছি হয়। মোৰ আপোনালোক সকলো কৃষক বন্ধুক, সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক বন্ধুক আহ্বান যে আপোনালোকে ১৬ ডিচেম্বৰত টিভিৰ মাধ্যমত বা কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰৰ মাধ্যমত জৰুৰ এই কাৰ্যক্ৰমত সংযুক্ত হওক, আপোনালোকে সকলো কথা বুজি পাব, মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে আপোনালোকে সেয়া নিজৰ খেতিত প্ৰয়োগ কৰিব। ই আপোনালোকৰ বাবে বহুত লাভজনক হ'ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, আপোনালোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ আমি দিনেনিশাই যত্ন কৰি আছো। ইয়াৰ ছাপ আপোনালোকে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ হৈ থকা দুখীয়াৰ পকা ঘৰতো দেখা পাব। পিএম আৱাসৰ জৰিয়তে পাই থকা ঘৰত, ইজ্জত ঘৰ অৰ্থাৎ শৌচালয় আছে, উজ্জ্বলাৰ গেছ আছে, সৌভাগ্য যোজনাৰ বিদ্যুৎ সংযোগ আছে, উজালাৰ এলইডি বাল্ব আছে, ঘৰে ঘৰে পানী যোজনাৰ জৰিয়তে পাই থকা পানীৰ কানেকচন আছে। আৰু মোৰ তো আনন্দ তেতিয়া হয় কিয়নো মই এই ক্ষেত্ৰখনত ভ্ৰমণ কৰিছো, মই জানো। যেতিয়া ইয়াত মোৰ থাৰু জনজাতিৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলেও এই যোজনাৰ লাভ পাই আছে, তেতিয়া আমাৰ আনন্দও বেছি হয় আৰু আমি আশীর্বাদো বেছি পাওঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ইয়াত শতিকা জুৰি এক পদ্ধতি চলি আহিছে যে ঘৰ হ'ব, মোৰ মাতৃসকল-ভগ্নীসকলে মোৰ কথা জৰুৰ বুজি পাওক আৰু মোৰ পুৰুষ ভাতৃসকলেও ঘৰত কওক। আমাৰ ইয়াত এটা মান্যতা চলিল, পৰম্পৰা চলিল। সেয়া কি, ঘৰ হ'ব যদি পুৰুষৰ নামত, দোকান হ'ব যদি, তেন্তে পুৰুষৰ নামত, গাড়ী হ'ব, তেন্তে পুৰুষৰ নামত, খেতি হ'ব যদি, পুৰুষৰ নামত। মহিলাসকলৰ নামত একো নাই, কিবা হয় জানো মহিলাসকলৰ নামত? নহয় নে? এয়া মই আপোনালোকৰ দুখ বুজি পাওঁ, মাতৃ-ভগ্নীসকল, আৰু সেয়ে মই কি কৰিলো? মই আনন্দিত যে আমি কি কৰিলো পিএম আৱাস যোজনাৰ জৰিয়তে যি ঘৰ নিৰ্মাণ হৈ আছে নহয় বেছিভাগ ঘৰৰে মালিকানা অধিকাৰ আমি আমাৰ মাতৃসকল-ভগ্নীসকল, কন্যাসকলক দিছো। এই কাৰণেই দেশত এনেকুৱা ভগ্নীৰ সংখ্যা বহুত অধিক বৃদ্ধি হৈছে, যাৰ নিজৰ নামত কমেও এটা সম্পত্তি তো আছে। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ প্ৰয়াসত ইউপিৰ ৩০ লাখতকৈ অধিক দুখীয়া পৰিয়ালে পকা ঘৰ পাইছে। অনাগত দিনত আৰু বেছি নতুন ঘৰ বনাবলৈ এতিয়া আমাৰ চৰকাৰে ২ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিকৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। অৰ্থাৎ যি এতিয়ালৈকে পকা ঘৰ পোৱা নাই তেওঁলোকে অহা সময়ত খাটাং পাব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া চৰকাৰ সংবেদনশীল হয়, দুখীয়াৰ কথা শুনে, তেওঁলোকৰ দুখ বুজে, তেতিয়া পাৰ্থক্য হয় নে নহয়- হয়, পাৰ্থক্য হয় নে নহয়- হয়। এতিয়া দেশে, এশ বছৰত অহা সবাতোকৈ ডাঙৰ মহামাৰীৰে যুঁজি আছে। কৰোণা অহাৰ পাছত, সকলোৱে এইবুলি ভাবি আছিল চাগৈ যে এতিয়া কি হ'ব? প্ৰত্যেকেই কম-বেছি মাত্ৰাত কৰোণাৰ বাবে কষ্ট সহিলে।
কিন্তু বন্ধুসকল, এই কৰোণা কালত আমি সম্পূৰ্ণ সততাৰে প্ৰয়াস কৰিলো যাতে কোনো দুখীয়াই ভোকত নোশোৱে। এতিয়া সেয়ে পিএম গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ জৰিয়তে পাই থকা বিনামূলীয়া ৰেছনৰ অভিযান হোলীৰ আগলৈকে বঢ়াই দিয়া হৈছে। গৰীবৰ বিনামূলীয়া ৰেছনৰ ওপৰত চৰকাৰে ২ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক খৰচ কৰি আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আগতে যি চৰকাৰত আছিল- আপোনালোকে জানে নহয়, ভালদৰে জানে নহয়, আগতে যি চৰকাৰত আছিল, তেওঁলোকে মাফিয়াক সংৰক্ষণ দিছিল। আজি যোগী জীৰ চৰকাৰে মাফিয়া নোহোৱা কৰাত লাগি আছে। সেইবাবেই ইউপিৰ মানুহে কয় - পাৰ্থক্য পৰিস্কাৰ। আগতে যি চৰকাৰত আছিল, তেওঁলোকে বাহুবলী বঢ়াইছিল। আজি যোগী জীৰ চৰকাৰে গৰীব, দলিত, পিছপৰা আৰু আদিবাসী, সকলোকে শক্তিশালী কৰাত লাগি আছে। সেয়ে ইউপিৰ মানুহে কয়- পাৰ্থক্য পৰিস্কাৰ। আগতে যি চৰকাৰত আছিল, তেওঁলোকে ইয়াত মাটিৰ ওপৰত অবৈধ কব্জা কৰাইছিল। আজি এনেকুৱা মাফিয়াৰ ওপৰত জৰিমনা লাগি আছে, বুলডজাৰ চলি আছে। সেয়ে ইউপিৰ মানুহে কয়- পাৰ্থক্য পৰিস্কাৰ। আগতে ইউপিৰ কন্যাসকলে ঘৰৰ পৰা ওলোৱাৰ আগত ১০০বাৰ ভাবিবলৈ নিৰুপায় আছিল। আজি অপৰাধীয়ে বেয়া কাম কৰাৰ আগতে ১০০বাৰ ভাবে। সেয়ে ইউপিৰ মানুহে কয়- পাৰ্থক্য পৰিস্কাৰ। আগতে কন্যাসকল ঘৰতে সোমাই থাকিবলৈ নিৰুপায় আছিল, এতিয়া ইউপিৰ অপৰাধীয়ে জেলত সোমাই থাকে। সেয়ে ইউপিৰ মানুহে কয়- পাৰ্থক্য পৰিস্কাৰ।
বন্ধুসকল,
আজি মই আন এটা যোজনাৰ বিষয়ে জৰুৰ ক'ব বিচাৰিম যি ইউপিৰ মানুহৰ বহুত সহায় কৰিব। আৰু এই যোজনা হৈছে- স্বামিত্ব যোজনা। স্বামিত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে আজি গাঁওসমূহত প্ৰপাৰ্টিৰ মেপিং কৰাই ঘৰৰ, খেতিৰ, খেতিৰ মালিকানা অধিকাৰৰ কাগজ মানুহক দি থকা হৈছে। এই অভিযান কিছু সময়ৰ ভিতৰতে ইউপিৰ প্ৰত্যেক ঘৰলৈ পাব। ইয়াৰ ফলত আপোনালোকে অবৈধ কব্জাৰ ভয়ৰ পৰা মুক্তি পাব আৰু বেংকৰ পৰা সহায় লোৱাটোও সহজ হৈ যাব। এতিয়া গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বেংকৰ পৰা নিজৰ কামৰ বাবে পইচা যোগাৰ কৰাত অসুবিধাও নাহিব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে মিলি উত্তৰ প্ৰদেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব, উত্তৰ প্ৰদেশক নতুন পৰিচয় দিব লাগিব। উত্তৰ প্ৰদেশক কেইবাদশকৰ পিছলৈ ঠেলি দিয়া লোকসকলৰ পৰা আপোনালোক নিৰন্তৰ সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। ভাতৃ-ভগ্নীসকল, এবাৰ আকৌ আপোনালোক সকলোকে সৰযু কেনেল পৰিকল্পনাৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে দুয়ো হাত তুলি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক, ভাৰত মাতা কী- জয়। ভাৰত মাতা কী- জয়। ভাৰত মাতা কী- জয়।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of the Saryu Nahar National Project in Balrampur, Uttar Pradesh
11 DEC 2021 6:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
I salute this holy land many times. Today, I got an opportunity to visit the holy land of Adi Shakti Maa Pateshwari and Balrampur, popularly known as mini Kashi. I have been blessed a lot by you.
UP Governor Smt. Anandi Ben, UP's energetic, hardworking, popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya ji, Union Ministers Gajendra Singh Shekhawat ji and Kaushal Kishore ji, Ministers in the state government Mahendra Singh ji, Ramapati Shastri ji, Mukut Bihari Verma ji, Brajesh Pathak ji, Ashutosh Tandon ji, Baldev Olakh ji and Shri Paltu Ram ji, all my fellow parliamentarians present on the stage, all respected MLAs, members of district panchayats, and my dear brothers and sisters! This land of revolutionaries has made an invaluable contribution to the freedom struggle of the country. The mighty ones like Raja Devi Baksh Singh, Raja Krishna Dutt Ram and Prithvi Pal Singh left no stone unturned to take on the British rule. Whenever there is reference to the grand temple of Lord Shri Rama being built in Ayodhya, the contribution of Maharaja Pateshwari Prasad Singh of Balrampur princely state will definitely be mentioned. The people of Balrampur are really geniuses that they gave two Bharat Ratna in the form of Nanaji Deshmukh and Atal Bihari Vajpayee.
Friends,
Today, from this land of creators and defenders of nation, I also pay tribute to all the brave warriors of the country who died in the helicopter crash on 8th December. The demise of India's first Chief of Defence Staff, General Bipin Rawat ji, is a great loss for every Indian, for every patriot. The country has been a witness to the hard work that General Bipin Rawat ji was doing to make the country's armed forces self-reliant. A soldier is not a soldier only as long as he is in the army. His entire life is like a warrior and he is devoted to discipline, honor and glory of the country all the time. It is said in the Gita – नैनं छिन्दन्ति शस्त्राणि नैनं दहति पावक: i.e., Weapons cannot shred the soul, nor can fire burn it. General Bipin Rawat will see his India move forward with new resolutions in the days to come. The work of strengthening border security and border infrastructure, the campaign to make the country's armies self-reliant and strengthen coordination among the three armed forces will continue to progress rapidly. India is mourning but despite being in pain neither do we stop our pace nor our development. India won’t stop; India won’t be at a standstill. Together we Indians will work hard and face every challenge inside and outside the country. We will make India more powerful and prosperous.
Friends,
Doctors are working hard to save the life of Group Captain Varun Singh, the son of UP and a resident of Deoria. I pray to Maa Pateshwari for his life. The nation stands with the family of Varun Singh ji and all those brave soldiers who we lost.
Brothers and sisters,
Keeping the spirit of nation first, the country is doing everything which will take us to new heights in the 21st century. It is also very important for the development of the country that the scarcity of water should never become a hindrance. Therefore, it is one of the top priorities of the government that the water of the rivers is utilized properly and sufficient water reaches the farmers' fields. The completion of the Saryu Canal National Project is a proof that when intention is honest, the work is also potent. You were waiting for its completion for decades. The water potential of Ghaghra, Saryu, Rapti, Banganga and Rohini will bring a new era of prosperity in this region. Along with Balrampur, I congratulate millions of my farmer brothers and sisters of Bahraich, Gonda, Shravasti, Siddharthnagar, Basti, Gorakhpur, Maharajganj and Kushinagar. This will resolve the problems in the region during the rainy season. My dear brothers and sisters, history is a witness that if someone offers a cup of water to a thirsty person, he never forgets that debt and that person throughout his life. I am sure when the parched fields of millions of farmers will get water your blessings will give us new energy to work for you.
Brothers and sisters,
This irrigation facility is life changing especially for those farmers who have less than two hectares of land. It is akin to a person on death bed and in need of blood and as soon as the doctor gives blood to him, he is saved. The farms of this entire region are going to get such a new life.
Friends,
The lentils of Balrampur are sought-after in the country. Along with the traditional crops, the farmers of these areas will now be able to cultivate other crops that are high paying.
Friends,
I have had the privilege of working in public life for a long time. I have seen so many governments in the past and their style of work. What has hurt me the most is the misuse and insult of the country’s money, time and resources for a long period? Why should I bother as it is government money? This perception has become the biggest obstacle in the balanced and all-round development of the country. It is because of this perception that the Saryu canal project was delayed for so long. The work on it began 50 years ago. And imagine that it is being completed after 50 years. All those who wish for their bright future need to understand this.
Friends,
The estimated cost of this project was less than 100 crore rupees and it has been completed after spending 10,000 crore rupees. What should have been done in 100 crore rupees has taken 10,000 crore rupees. Was it not your money, my brothers? Should not every rupee of your hard work have been used for the right work at the right time? Are those who didn't do this your culprits or not? Will you punish such people or not? You will!
My dear brothers and sisters,
This country has paid 100 times more for the negligence of the earlier governments. Would lakhs of farmers of the region harvested gold or not if this irrigation water reached them 20-30 years ago? Would they fill the country's treasury or not! Could they not take care of their children's education in a much better way? My farmer brothers and sisters have also suffered a loss of trillions of rupees due to decades-old delay.
Well friends,
When I left Delhi today, I was wondering somebody would claim that he had started this project. Some people have this habit. No wonder, he would have announced this project by cutting the ribbon in his childhood!
Friends,
The priority of some people is to cut the ribbons whereas our priority is to complete the projects on time. When I formed the government in 2014, I was surprised that there were 99 big irrigation projects across the country which remained incomplete for decades. We found that the canals were not connected with each other at many places in the Saryu canal project and there was no system to carry the water to the end. We have done more work in Saryu canal project in just five years than what was done in five decades. Friends, this is all about the double engine government and the speed of work. You can recall that we inaugurated the Bansagar project after Yogi ji’s government was formed. Just a few days ago, the Arjuna Sahayak Canal Project was inaugurated. The fertilizer factory and AIIMS which were inaugurated in Gorakhpur this week were also waiting for years. The Kushinagar International Airport was also in files for many years. This double engine government has started the work on this airport as well.
Friends,
The Ken-Betwa link project is another example of how our government is fulfilling the age-old dreams. There was a demand for this project for years. Just two-three days back, the cabinet has approved this project and Rs 45,000 crore will be spent on it. Uttar Pradesh is getting such a huge gift. This project will play a crucial role in ending the water crisis of Bundelkhand.
Brothers and sisters,
Today, there is a government in the country for the first time which is taking care of small farmers after independence. For the first time, small farmers with less than two hectares of land have been linked with government benefits and facilities. They are being helped in every way from providing seeds to marketing their produce. Thousands of crore rupees are being sent directly to the bank accounts of these small farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. They are also being encouraged to other farming options for an increase in their income. They are being offered alternatives which do not require large land. Keeping this in mind, many schemes have been launched at the national level, be it animal husbandry, bee keeping or fish farming. Today India is leading the world in terms of milk production, but you will be happy to know that today we are also making our place in the world as a honey exporter. Due to the efforts of our government, the export of honey has almost doubled in the last seven years and farmers have earned more than 700 crore rupees.
Brothers and sisters,
Biofuel is also another option to increase the income of the farmers. From the Gulf oil, we are now shifting to bio-fuel from crops. Many bio-fuel factories are being set up in UP. Large bio-fuel complexes are being built in Badaun and Gorakhpur. A big ethanol plant is also coming up in nearby Gonda. This will benefit many farmers of this region. UP is also leading in the campaign to make ethanol from sugarcane. In the last four-and-a-half years, ethanol worth about Rs 12,000 crore has been purchased from UP. The payment of sugarcane has picked up ever since Yogi ji's government was formed. There was a time before 2017 when sugarcane farmers used to wait for years to get their dues. During the previous governments, more than 20 sugar mills were closed down and Yogi ji's government has expanded and modernized the same number of sugar mills. I would also like to extend a special invitation today to farmers across the country from Balrampur. I would like farmers from all over the country and not just from Uttar Pradesh, to accept my invitation and join me. What is my invitation for? After five days on 16th December, the government is organizing a mega event on natural farming. Our Padma awardee Subhash ji, who is from Maharashtra, has developed an idea of ​​zero budget farming. This is a natural farming project, due to which our mother earth and water is also saved and the crop is also good and the yield is better in quantity. I urge all my farmer friends all over the country to join this program on December 16 through TV or through Krishi Vigyan Kendra. I am sure you will come to know many things which you can implement in your farms and which will be very beneficial to you.
Friends,
Keeping in mind your every need, we are working day and night to make your life easy. You will also get a glimpse of it in the pucca house for the poor being built under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The houses under the PM Awas Yojana have ‘Izzat Ghar’ or toilets, gas under the Ujjwala scheme, electricity connection under the Saubhagya Yojana, LED bulbs under the Ujala scheme and water connection under the Har Ghar Jal Yojana. When the brothers and sisters of Tharu tribe here get the benefits of these schemes, it gives me immense happiness and we get more of their blessings
Friends,
My mothers and sisters must understand my point and I request my brothers to tell this in their family that there is an age-old custom in our country that whether it is a house, shop, car, or a farm, it will be in the name of the male member. There is nothing for women. I know this pain and what did we do for our mothers and sisters? We have given the ownership rights of most of the houses being built under the PM Awas Yojana to our mothers, sisters and daughters. As a result, there has been a huge increase in the number of such sisters who have at least one property in their name. More than 30 lakh poor families of UP have got pucca houses due to the efforts of the double engine government. Our government has made a provision of more than Rs 2 lakh crore for constructing new houses in future. Those who have not yet got a pucca house will definitely get it soon.
Friends,
When the government is sensitive, listens to the poor, understands their plight, then the difference is visible. Right now the country is fighting the biggest pandemic in a hundred years. Everyone was wondering what would happen, how would happen when Corona struck. Everyone suffered due to Corona in some way or the other.
But friends, we tried sincerely during this Corona period that no poor should sleep hungry. Therefore, the campaign for free ration under the PM Garib Kalyan Anna Yojana has been extended beyond Holi. The government is spending more than Rs 2.60 lakh crore on the free ration for the poor.
Brothers and sisters,
All of you are well aware that the earlier governments used to protect the mafia. Today Yogi ji's government is busy cleaning up the mafia. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Those who were in the government earlier would encourage ‘Bahubalis’. Today Yogi ji's government is engaged in empowering the poor, downtrodden, backward and tribal communities. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Those who were in the government earlier would grab land illegally. Today such mafia people are being fined and bulldozed. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Earlier the daughters of UP were forced to think 100 times before leaving the house. Today a criminal thinks 100 times before committing any wrong. That's why the people of UP say - the difference is obvious. Earlier the daughters were forced to lie low in the house, now the criminals of UP lurk in the jail. That's why they say: The difference is obvious.
Friends,
Today I would certainly like to mention another scheme which is going to help the people of UP a lot and which is Swamitva Yojana. Under the Swamitva scheme, the ownership papers of the houses and farms are being given to the people after mapping the property in villages. This campaign is soon going to cover every village of UP. This will free you from the fear of illegal occupation and will also make it easier for you to seek loan from banks. Now the youth of the villages will not face any problem in raising money for their enterprise from the bank.
Friends,
Together we have to take Uttar Pradesh to new heights and give it a new identity. You have to remain guard against the people who pushed Uttar Pradesh back by several decades. Brothers and sisters, once again I congratulate all of you very much for the Saryu canal project. Speak with me with full force by raising your hands: Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.