Prime Minister's Office
Phone call between Prime Minister Shri Narendra Modi and H.E. SUGA Yoshihide, Prime Minister of Japan
09 MAR 2021 8:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi had a phone call today with His Excellency SUGA Yoshihide, Prime Minister of Japan.
The two leaders expressed satisfaction at the positive momentum in India-Japan Special Strategic & Global Partnership in the last few years, guided by mutual trust and shared values. They appreciated that bilateral exchanges were maintained over the last year despite the COVID-19 pandemic. They also welcomed the recent signing of the Memorandum of Cooperation on Specified Skilled Workers (SSW) and looked forward to its early implementation.
Prime Minister Modi noted the Mumbai Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) project as a shining example of India-Japan bilateral strategic partnership and expressed his commitment to its successful implementation.
The two leaders further exchanged views on regional and global issues of mutual interest and concurred that the partnership between the two countries could play a pivotal role in addressing common challenges. In this regard, they emphasized that their engagement with like-minded countries such as Australia and the U.S. in the form of Quad consultations holds value and agreed that these useful discussions must continue.
The two leaders noted that the 70th anniversary of establishment of diplomatic relations between the two countries would fall in 2022 and agreed that this event be celebrated in a befitting manner.
The Prime Minister invited Prime Minister Suga to visit India at the earliest for the Annual Bilateral Summit.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାନୁଭବ ସୁଗା ୟୋସିହିଡ଼େଙ୍କ ସହ ଟେଲିଫୋନ୍‍ ଯୋଗେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
09 MAR 2021 8:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଟେଲିଫୋନ୍‍ ଯୋଗେ ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହୀମ ସୁଗା ୟୋସିହିଡ଼େଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ନେତା ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଆସ୍ଥା ଓ ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରରେ ଭାରତ- ଜାପାନ ବିଶେଷ ରଣନୀତିକ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଗତି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ସେଥିରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ଠାରୁ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାବ ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ବିନିମୟ ଘଟିଛି ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବିଶେଷ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ (ଏସଏସଡବ୍ଲୁ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣା ପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ଏହାର ଯଥାଶୀଘ୍ର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୁମ୍ମାଇ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇ ସ୍ୱିଡ୍‍ ରେଳ (ଏମଏଏଚଏସଆର) ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତ- ଜାପାନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଏବଂ ଏହାର ସଫଳ ରୂପାୟନ ନେଇ ସେ ଦୃଢ଼ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହମତ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଖା ଦେଉଥିବା ସମାନ ଚାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ବିଶ୍ୱାସୀ ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯଥା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଓ ଆମେରିକା କ୍ୱାଦ୍‍ ପରାମର୍ଶଗୋଷ୍ଠୀ ଭାବେ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ସହମତରେ ଏଭଳି ହିତକର ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ଏଭଳି ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ ।
ଉଭୟ ନେତା ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୭୦ତର ବାର୍ଷିକୀ ପୂରଣ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଏହାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସହମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାର୍ଷିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶିଖର ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିବା ପାଇଁ ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଗାଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଇଥିଲେ ।