Ministry of Finance
GST Revenue collection for December 2020 recorded all time high since implementation of GST
₹ 1,15,174 crore gross GST revenue collected in December
Revenues for December 2020 are 12% higher than the GST revenues in the same month last year
01 JAN 2021 1:21PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of December 2020 is ₹ 1,15,174 crore of which CGST is ₹ 21,365 crore, SGST is ₹ 27,804 crore, IGST is ₹ 57,426 crore (including ₹ 27,050 crore collected on import of goods) and Cess is ₹ 8,579 crore (including ₹ 971 crore collected on import of goods). The total number of GSTR-3B Returns filed for the month of November up to 31st December 2020 is 87 lakhs.
The government has settled ₹ 23,276 crore to CGST and ₹ 17,681 crore to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue earned by Central Government and the State Governments after regular settlement in the month of December 2020 is
₹ 44,641 crore for CGST and ₹ 45,485 crore for the SGST.
In line with the recent trend of recovery in the GST revenues, the revenues for the month of December 2020 are 12% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, revenues from import of goods was 27% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 8% higher that the revenues from these sources during the same month last year.
The GST revenues during December 2020 have been the highest since the introduction of GST and it is the first time that it has crossed ₹ 1.15 lakh crore. The highest GST collection till now was ₹ 1,13,866 crore in the month of April 2019. The revenues of April normally tend to be high since they pertain to the returns of March, which marks the end of financial year. The December 2020 revenues are significantly higher than last month’s revenues of ₹ 1,04.963 crore. This is the highest growth in monthly revenues since last 21 months. This has been due to combined effect of the rapid economic recovery post pandemic and the nation-wide drive against GST evaders and fake bills alongwith many systemic changes introduced recently, which have led to improved compliance.
Till now, GST revenues have crossed ₹ 1.1 lakh crore three times since introduction of GST. This is the third month in a row in the current financial year after the economy has been showing signs or recovery post pandemic that the GST revenues have been more than ₹ 1 lakh crore. The average growth in GST revenues during the last quarter has been 7.3% as compared to (-) 8.2% during the second quarter and
(-) 41.0% during the first quarter of the financial year.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of December 2020 as compared to December 2019.
State-wise growth of GST Revenues during December 2020[1]
State
Dec-19
Dec-20
Growth
1
Jammu and Kashmir
409
318
-22%
2
Himachal Pradesh
699
670
-4%
3
Punjab
1,290
1,353
5%
4
Chandigarh
168
158
-6%
5
Uttarakhand
1,213
1,246
3%
6
Haryana
5,365
5,747
7%
7
Delhi
3,698
3,451
-7%
8
Rajasthan
2,713
3,135
16%
9
Uttar Pradesh
5,489
5,937
8%
10
Bihar
1,016
1,067
5%
11
Sikkim
214
225
5%
12
Arunachal Pradesh
58
46
-22%
13
Nagaland
31
38
23%
14
Manipur
44
41
-8%
15
Mizoram
21
25
21%
16
Tripura
59
74
25%
17
Meghalaya
123
106
-14%
18
Assam
991
984
-1%
19
West Bengal
3,748
4,114
10%
20
Jharkhand
1,943
2,150
11%
21
Odisha
2,383
2,860
20%
22
Chhattisgarh
2,136
2,349
10%
23
Madhya Pradesh
2,434
2,615
7%
24
Gujarat
6,621
7,469
13%
25
Daman and Diu
94
4
-96%
26
Dadra and Nagar Haveli
154
259
68%
27
Maharashtra
16,530
17,699
7%
29
Karnataka
6,886
7,459
8%
30
Goa
363
342
-6%
31
Lakshadweep
1
1
-32%
32
Kerala
1,651
1,776
8%
33
Tamil Nadu
6,422
6,905
8%
34
Puducherry
165
159
-4%
35
Andaman and Nicobar Islands
30
22
-26%
36
Telangana
3,420
3,543
4%
37
Andhra Pradesh
2,265
2,581
14%
38
Laddakh
0
8
97
Other Territory
118
88
-25%
99
Center Jurisdiction
75
127
68%
Grand Total
81,042
87,153
8%
[1] Does not include GST on import of goods

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
2020 ଡିସେମ୍ବରରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗ୍ରହରେ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ; ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାଳରୁ ଏତେ ପରିମାଣର ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇ ନ ଥିଲା
କେବଳ ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ 115174 କୋଟି ମୋଟ ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି
ଡିସେମ୍ବରରେ ସଂଗୃହୀତ ଜିଏସ୍‍ଟି ରାଜସ୍ୱ 2019ର ସେହି ମାସରେ ସଂଗୃହୀତ ଜିଏସ୍‍ଟିଠାରୁ 12 ଶତାଂଶ ଅଧିକ
01 JAN 2021 1:21PM by PIB Bhubaneswar
2020 ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ଦେଶରେ ସଂଗୃହୀତ ମୋଟ ଜିଏସ୍‍ଟି ପରିମାଣ 115174 କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜିଏସ୍‍ଟି ପରିମାଣ 21365 କୋଟି ହୋଇଥିବାବେଳେ ରାଜ୍ୟ ଜିଏସ୍‍ଟି ଓ ସମନ୍ୱିତ ଜିଏସ୍‍ଟି ପରିମାଣ ଯଥାକ୍ରମେ 27804 କୋଟି ଓ 57426 କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ ବାବଦ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ 27050 କୋଟି ଓ ଉପକର ବା ସେସ୍‍ ବାବଦରେ 8579 କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ଗତ ନଭେମ୍ବରରୁ ଡିସେମ୍ବର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ 87 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଜିଏସ୍‍ଟିଆର 3ବି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିଛନ୍ତି ।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ସମନ୍ୱିତ ଜିଏସ୍‍ଟିରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାଙ୍କ ଭାଗ ବାବଦ 23276 କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିବାବେଳେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଭାଗରେ ପଡିଛି 17681 କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହି ମାସରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମୋଟ 44641 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ କରିଥିବାବେଳେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ମୋଟ ଆୟ ରହିଛି 45485 କୋଟି ଟଙ୍କା ।
ଜିଏସ୍‍ଟି ଆଦାୟରେ ଯେଉଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଧାରା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଛି । 2019 ଡିସେମ୍ବର ମାସ ତୁଳନାରେ 2020 ଡିସେମ୍ବରରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି 12 ଶତାଂଶ ରହିଛି । ଏହି ମାସରେ ଆମଦାନୀରୁ ଯେଉଁ ଜିଏସ୍‍ଟି ମିଳିଛି ତାହା ଘରୋଇ ସାମଗ୍ରୀ କାରବାରଜନିତ ଆୟଠାରୁ 27 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ।
ଜିଏସ୍‍ଟି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପରଠାରୁ ଏଯାବତ୍‍ 2020 ଡିସେମ୍ବରରେ ସର୍ବାଧିକ ଏହି ଟିକସ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ 1.15 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ 2019 ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ସର୍ବାଧିକ 113866 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା । ତେବେ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ହେଉଥିବାରୁ ଏପ୍ରିଲରେ ସାଧାରଣତଃ ଅଧିକ ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ । କାରଣ ଏହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଆରମ୍ଭ ମାସ । ତେବେ ଡିସେମ୍ବରରେ ଏହି ସୁବିଧା ନ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଥର ଅସ୍ୱାଭାବିକଭାବେ ସର୍ବାଧିକ ଜିଏସ୍‍ଟି ଆଦାୟ ହୋଇଛି । କ୍ରମାଗତଭାବେ 21 ମାସ ପରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ଆଦାୟ ବା ସଂଗ୍ରହ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସର୍ବାଧିକ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ମହାମାରୀ ପରେ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏହା ତାହାର ପରିଣତି । ଜିଏସ୍‍ଟି ଫାଙ୍କୁଥିବା ଏବଂ ନକଲି ବିଲ୍‍ ଆଦି ଦ୍ୱାରା ସରକାରଙ୍କୁ ଠକୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚଢଉ ଫଳରେ ଏହି ଆଦାୟ ବଢିଛି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସାୟୀ ଟିକସ ଦାଖଲ କରିଛନ୍ତି ।
ଜିଏସ୍‍ଟି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାଳରୁ ଏହାକୁ ମିଶାଇ ତୃତୀୟଥର ପାଇଁ ଏହି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ 1.1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକବର୍ଷର ଗତ 3 ମାସ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରମାଗତଭାବେ ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଏହା ଆର୍ଥିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ସୂଚନା ଦେଉଛି ।
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚାର୍ଟରେ ଜିଏସ୍‍ଟି ସଂଗ୍ରହର ଧାରା ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତଥା ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ସଂଗୃହୀତ ଜିଏସ୍‍ଟିର ପରିମାଣ ତଥା ତଥ୍ୟାବଳୀ ସ୍ଥାନୀତ ହୋଇଛି ।
State-wise growth of GST Revenues during December 2020[1]
State
Dec-19
Dec-20
Growth
1
Jammu and Kashmir
409
318
-22%
2
Himachal Pradesh
699
670
-4%
3
Punjab
1,290
1,353
5%
4
Chandigarh
168
158
-6%
5
Uttarakhand
1,213
1,246
3%
6
Haryana
5,365
5,747
7%
7
Delhi
3,698
3,451
-7%
8
Rajasthan
2,713
3,135
16%
9
Uttar Pradesh
5,489
5,937
8%
10
Bihar
1,016
1,067
5%
11
Sikkim
214
225
5%
12
Arunachal Pradesh
58
46
-22%
13
Nagaland
31
38
23%
14
Manipur
44
41
-8%
15
Mizoram
21
25
21%
16
Tripura
59
74
25%
17
Meghalaya
123
106
-14%
18
Assam
991
984
-1%
19
West Bengal
3,748
4,114
10%
20
Jharkhand
1,943
2,150
11%
21
Odisha
2,383
2,860
20%
22
Chhattisgarh
2,136
2,349
10%
23
Madhya Pradesh
2,434
2,615
7%
24
Gujarat
6,621
7,469
13%
25
Daman and Diu
94
4
-96%
26
Dadra and Nagar Haveli
154
259
68%
27
Maharashtra
16,530
17,699
7%
29
Karnataka
6,886
7,459
8%
30
Goa
363
342
-6%
31
Lakshadweep
1
1
-32%
32
Kerala
1,651
1,776
8%
33
Tamil Nadu
6,422
6,905
8%
34
Puducherry
165
159
-4%
35
Andaman and Nicobar Islands
30
22
-26%
36
Telangana
3,420
3,543
4%
37
Andhra Pradesh
2,265
2,581
14%
38
Laddakh
0
8
97
Other Territory
118
88
-25%
99
Center Jurisdiction
75
127
68%
Grand Total
81,042
87,153
8%