PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
27 NOV 2020 5:47PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
70% of India’s Active Caseload from Maharashtra, Kerala, Delhi, Rajasthan, Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal, and Chhattisgarh
The Active Caseload of India stands at 4,55,555 today. Present contribution of Active Caseload to India’s total positive cases is 4.89%.About 70% (69.59%) of the total Active Cases is contributed by eight States/UT i.e. Maharashtra, Kerala, Delhi, Rajasthan, Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal and Chhattisgarh. Maharashtra leads the tally with 87,014 total active COVID cases, as of today. Kerala has recorded 64,615 active cases, while Delhi follows with 38,734 total active cases.Maharashtra recorded the maximum positive change with addition of 1,526 cases whereas Chhattisgarh recorded maximum negative change with a decrease of 719 active cases.43,082 new confirmed COVID cases have been registered in the last 24 hours in the country.Of these, 76.93% is contributed by ten States/UTs.Maharashtra leads the tally with 6,406 new COVID cases. Delhi has reported 5,475 new cases, while Kerala registered another 5,378 new cases in the last 24 hours.Total recovered cases in India have crossed 87 lakhs (87,18,517).The national recovery rate stands at 93.65% today.39,379 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country.78.15% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.Kerala has reported the maximum number of single day recoveries with 5,970 newly discharged cases. 4,937 people recovered in Delhi followed by 4,815 in Maharashtra.83.80% of the total deaths are concentrated in 10 States/UT viz Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Delhi, West Bengal, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Punjab, Gujarat and Madhya Pradesh. Maharashtra contributes maximum (34.49%) to the total deaths with 46,813 deaths till now.75.20% of the 492 case fatalities reported in the past 24 hours are concentrated in ten States/UTs.Delhi with 91 deaths reported the maximum new fatalities. Maharashtra saw a fatality count of 65 followed by West Bengal with 52 deaths.
For details:
Compulsion Induced by Covid-19 can indeed help us further in Finding more Creative ways to fulfill and Augment the Access to Justice: President Kovind
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, virtually inaugurated the Constitution Day Celebrations, organised by the Supreme Court of India, to mark the 71st anniversary of the adoption of the Constitution, yesterday (November 26, 2020).
Speaking on the occasion, the President was happy to note that the Supreme Court has continued to function and dispense justice amid the pandemic, using technological solutions like video-conferencing and e-filing. He commended the Bar, the Bench and the officials for not letting the coronavirus come in the way of fulfilling the duty of securing justice for all. He said that the compulsion induced by Covid-19 can indeed help us further in finding more creative ways to fulfill that task and augment the access to justice.The President said that the Supreme Court of India has earned a reputation for its superior standards and lofty ideals. He observed that landmark judgments passed by the Supreme Court have strengthened the legal and constitutional framework of our country and it’s Bench and the Bar are known for their intellectual depth and legal scholarship.
For details:
PM to visit Vaccine facilities in three cities tomorrow
The Prime Minister Shri Narendra Modi will embark on a 3 city visit to personally review the vaccine development and manufacturing process. He will visit the Zydus Biotech Park in Ahmedabad, Bharat Biotech in Hyderabad and Serum Institute of India in Pune.As India enters a decisive phase of the fight against COVID-19, The Prime Minister’s visit to these facilities and discussions with the scientists will help him get a first-hand perspective of the preparations, challenges and roadmap in India’s endeavour to vaccinate its citizens.
For details:
PM Inaugurates RE-Invest 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 3rd Global Renewable Energy Investment Meeting and Expo (RE-Invest 2020) through video conferencing. The summit is organised by the Ministry of New and Renewable Energy. The theme for RE-Invest 2020 is ‘Innovations for Sustainable Energy Transition’.The Prime Minister expressed happiness that in the renewable energy sector, within a short time the progress from megawatts to gigawatts in generation capacity and “One Sun, One World, One Grid” are becoming a reality, all of which were discussed in the earlier editions. He added in the last 6 years, India is travelling on an unparalleled journey.
For details:
Text of PM's address at the 3rd RE-INVEST 2020
For details:
Vice President calls for mass movement to promote digital literacy in the country
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today called for a mass movement to promote digital literacy and urged all technological and educational institutions to play a leading role in that endeavor.Virtually launching ‘Adi Shankara Digital Academy’ at Kaladi, the birthplace of Adi Shankaracharya, the Vice President said that information is the main commodity in the present-day knowledge society and whoever has quick access to information has the advantage. He called ‘digitalization’ as the medium of access to such information.Drawing attention towards the unprecedented disruptions caused by Covid-19 pandemic, Shri Naidu said that it has forced millions of students out of classrooms due to closure of schools and the world community is trying to address this challenge by adopting online education.Observing that the Covid-19 pandemic has forced us to learn how to keep the socio-economic process going in times of adversity, he said this experience has thrown up questions like how many are equipped to live the digital way. “Issues of availability of infrastructure, access to the required tools like computers and smart phones, speed and availability of internet came to the fore for which solutions need to be found out”, he added.
For details:
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman holds 5th review meeting on CAPEX of CPSEs to boost expenditure in economy
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman today held Video Conference with Secretaries of the Ministries of Power, Mines and Department of Atomic Energy and the CMDs of 10 CPSEs belonging to these Ministries, to review the capital expenditure (CAPEX) in this financial year. This was 5th in the ongoing series of meetings that the Finance Minister is having with various stakeholders to accelerate the economic growth in the background of COVID – 19 pandemic.The overall achievement as on 23rd November, 2020 is Rs.24227 crore (39.4%) against the CAPEX target for 2020-21 i.e. Rs.61483 crore.While reviewing the performance of CPSEs, Smt. Sitharaman said that CAPEX by CPSEs is a critical driver of economic growth and need to be scaled up for the FYs 2020-21 & 2021-22. The Finance Minister appreciated the efforts of the Ministries and CPSEs for making visible efforts to meet out the CAPEX targets. However, Smt. Sitharaman said that more efforts are still required to achieve the target of 75% CAPEX by Q3 and more than 100% by Q4 of the FY 21. The Finance Minister encouraged the CPSEs to perform better to achieve targets and to ensure that the capital outlay provided to them for the year 2020-21 is spent properly and within time.
For details:
Extension of Emergency Credit Line Guarantee Scheme through ECLGS 2.0 for the 26 sectors identified by the Kamath Committee and the healthcare sector
The Government has extended Emergency Credit Line Guarantee Scheme ( ECLGS) through ECLGS 2.0 for the 26 sectors identified by the Kamath Committee and the healthcare sector. Under ECLGS 2.0 entities with outstanding credit above Rs. 50 crore and not exceeding Rs. 500 crore as on 29.2.2020, which were less than or equal to 30 days past due as on 29.2.2020 are eligible. These entities/borrower accounts shall be eligible for additional funding up to 20 per cent (which could be fund based or non-fund based or both) of their total outstanding credit (fund based only) as a collateral free Guaranteed Emergency Credit Line (GECL), which would be fully guaranteed by National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC).
For details:
Special Multi-Media Exhibition on the Constitution Day at Kevadia draws appreciation of Parliamentarians and Legislators
Even as India celebrated the 71st Constitution Day with enthusiasm with nation-wide reading of the Preamble led by the President Shri Ram Nath Kovind, a Special Exhibition on the Constitution Day at Kevadia in Gujarat, drew appreciation of Parliamentarians and Legislators. This Exhibition, organized by the Bureau of Outreach Communication of Ministry of Information & Broadcasting in collaboration with the Parliamentary Museum and Archives, as part of the 80th All India Conference of Presiding Officers at the Statue of Unity site in Gujarat, was inaugurated by the Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla on Wednesday. The Exhibition traced the journey of democratic tradition in the country, right from Vedic Times, through the Lichchavi republic to the making of Modern India. The 1,600 sqftmulti media exhibition had 50 panels of still exhibits besides Plasma display, interactive Digital Flip Book, RFID Card Reader, Interactive screen, Digital Touch Wall etc. Union Minister for Parliamentary Affairs, Coal & Mines, Shri Pralhad Joshi and Minister of State for Parliamentary Affairs Shri Arjun Ram Meghwal and Speakers of various State Assemblies were prominent among the dignitaries who visited the exhibition. Covid appropriate behaviour protocols were incorporated and special care taken to ensure sanitation, especially with respect to touch screen displays.
For details:
India to play a lead role in rebuilding economy in Post-COVID era: Dr Jitendra Singh
Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that India will play a lead role in rebuilding economy in the post COVID era. Addressing the Global R&D Summit-2020, organized by FICCI and Department of Science & Technology, he said that the way Scientific Community in India rose to the challenge of the pandemic is a testimony to this.Speaking on the topic of ‘Building Resilient Economy”, Dr. Jitendra Singh said that Government’s continuous focus on Innovation and Skilling will go a long way in the holistic development of the country.Expressing confidence that North East India will take a big leap in post COVID era both in the economic and tourism sector, Dr Jitendra Singh said when main tourist spots of the World still remain infested with Corona, the N-E region could emerge as tourist destination of the world by remaining Corona-free virtually. Similarly, he said that huge Bamboo resources in the NE and its multi-dimensional usage has a great potential to reshape the economy of the region.
For details :
Dr. Jitendra Singh saysCOVID has underlined the importance of Integrated Healthcare System
Union Minister Dr Jitendra Singh, who is also a renowned Diabetologist, said that Corona Pandemic has underlined the importance of Integrated Healthcare System.Delivering the keynote address at the 48th Annual Conference of Research Society for the Studyof Diabetes in India(RSSDI) yesterday, he said that COVID has prompted us to discover new norms in adversity and underlined the importance of Indian Traditional Medicine System.Dr. Jitendra Singh said that even during the pre-COVID era, it had been proven with evidence that in the treatment of non-communicable diseases, like for example, Diabetes-Mellitus, the dose of insulin or oral anti-diabetic drugs could be brought down with the adjuvant practice of certain Yoga Asana and lifestyle modifications available in Naturopathy.Dr. Jitendra Singh said that Diabetologists have additional responsibility during the pandemic to advise and guide the patients with co-morbidities. He said, during the COVID pandemic, several Allopathic Medical professionals who were hitherto sceptic about other systems of Medicine, started showing interest in immunity-building drugs and resistance boosters from Ayurveda and Yoga.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: In Assam during the last 24 hours 150 cases of COVID-19 detected from 20778 tests with the positivity rate of 0.72%.
• Maharashtra: In Maharashtra, the Navi Mumbai Municipal Corporation has sought reports of COVID tests from centres where testing was done in the city. Municipal commissionerhas issued the directives in the wake of reports of wrongly incorporating the names of people who have not undergone COVID tests. Irregularities in the compilation of COVID test reports have surfaced in Navi Mumbai where people who have not undertaken the tests have been marked negative. The names of the people have been enlisted in the category under the contact tracing of COVID positive patients.
• Gujarat: Gujarat has recorded 1560 new cases during the last 24 hours, which is the highest in a single day for the second consecutive day. Recovery rate remains at 90.93 percent. Gujarat has recorded a total 2,3,509 cases till now. At present, total active cases in the state are 14,529, out of which 92 patients are on ventilator. 16 patients died yesterday taking the total deaths due to COVID19 up to 3922. Meanwhile, Ahmedabad Municipal Corporation has added 32 new areas in the micro containment zone after detection of new cases.
• Rajasthan: Rajasthan reported 3,180 fresh cases on Thursday. The highest 630 cases have been reported in Jaipur while 517 cases have been reported in Jodhpur. Jaipur and Jodhpur cities have been worst affected due to the COVID infection. The number of active patients in Jaipur has reached close to 9 thousand. Chief Minister Ashok Gehlot today reviewed the situation through a video conference. He directed sampling and door-to-door screening in rural areas along with cities to contain the infection. The Chief Minister clarified that no permission is required for the wedding ceremony, only prior notice has been made necessary.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, the clinical trial of the third phase of Covaxin started today. The clinical trial of Phase III of the Indian Council of Medical Research and Bharat Biotech International's Corona vaccine will be conducted in various hospitals in Bhopal. This vaccine will be administered to registered volunteers. The booster dose of vaccine will be administered after 28 days. The health of each volunteer involved in the trial will be continuously monitored. The vaccine will be administered to many people in Bhopal. According to the information, ICMR has sent 1 thousand doses of vaccine, which will be administered to the volunteers in the next 10 days.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh Health Minister TS Singhdeo has said that COVID-19 situation in the state is under control. From October, the number of new cases has gradually declined. COVID cases in the state have decreased by 50 percent. About 23,000 COVID screening tests are being done daily in the state. Till date, more than 23,00,000 tests have been conducted. State government has decided to establish four new virology labs in the state.
• Goa: Goa's coronavirus caseload rose to 47,341, after 148 people tested positive for the infection on Thursday. With the death of two more patients during the day, the coastal state's toll has reached 685. At least 111 patients were discharged from various hospitals, raising the count of recoveries to 45,340. There are currently 1,316 patients undergoing treatment in the state; 1,892 samples were tested during the day.
• Kerala: Kerala government today informed the Supreme Court that all the Covid-19 deaths in the state are reported and listed. In a report filed, Kerala stated that even deaths suspected of Covid were subjected to detailed examination. The present recovery rate is at 87 percent and test positivity rate 9.6%; devotees will be allowed to enter the Nalambalam of the Guruvayur Sri Krishnaswamy temple from December 1 by complying Covid protocols; temple authorities has also allowed to conduct 100 weddings a day; maximum of 4000 devotees can have darshan per day through virtual queue facility.
• Tamil Nadu: Covid-19 pandemic alters real estate preferences in Chennai, buyers now favour plots; though land investment is a time-honoured tradition in Chennai, the trend of apartments had drawn more buyer interest over the last decade; however, the Covid-19 pandemic has once again boosted demand for land as a long-term investment alternative. Active cases fall below 12,000 in Tamil Nadu; Tamil Nadu recorded 1464 positive cases of Covid-19 on Thursday, bringing the state tally to 7,76,174. Among these, Chennai reported 396 positive cases, bringing the city’s total to 2,13,801.
• Karnataka: The High Court of Karnataka on Thursday directed the State government to reconsider its May 18, 2020 decision of asking all the employees of the government and its autonomous agencies to report to the respective offices for duty, keeping in mind the difficulties being faced by such employees, particularly the blind, to adhere to Covid-19 norms. Karnataka’s Covid-19 fatality rate is among the lowest in the country, but 11 districts in the state are a cause for worry; In the past five days, Dharwad district has seen the state’s highest Covid-19 fatality rate (CFR, percentage of Covid patients dying) — at 8%, followed by Dakshina Kannada district, at 4.8%. Against the national average CFR of 1.46% on Thursday, Karnataka reported 0.79%..
• Andhra Pradesh: Vijayawada District Collector A Md Imtiaz has directed the officials concerned to follow strict Covid guidelines for Bhavani Deeksha relinquishment at Indrakeeladri; allow only 10,000 devotees per day for darshan. Andhra Pradesh's Covid-19 tally increased by 1,031 to 8,65,705 on Thursday. The total recoveries touched 8,46,120 after 1,081 patients got cured.
• Telangana: PM Narendra Modi to review Covaxin progress in Hyderabad on November 28; according to sources, the Prime Minister will arrive at the Hakimpet Air Force Station around 4 pm and be driven to the Bharat BioTech facility at Shameerpet. Amid political slander, manifestos mum on action plan for Covid-19; promises galore by parties but healthcare experts say leaders are not stating their plans to control spread of virus.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
27 NOV 2020 5:47PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ঙসি ভারতকী হৌজিক নারিবা মীশিং ঙসি ৪,৫৫,৫৫৫ ওইরি
• অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাউরাক্না চাদা ৭০দি স্তেত/য়ু.তি. নিপানদগীনি
• লৈবাকসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা কোবিদ নারে খঙলবা মীশিং ৪৩,০৮২ থেংনখি
• লৈবাক্কী ফগৎলকপগী চাং ঙসি ঙসি চাদা ৯৩.৬৫ ওইরি‍
• রাস্ত্রপতীনা হায়খ্রে মদুদি কোবিদ-১৯না পীরিবা অকনবা শাফু অসিনা মপুং ফাবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল অমা পীনবগী অনৌবা লম্বী অমা পুথোকপদা মতেং পাংলি
• শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন্না শেন্মিৎলোন্দা বুস্ত এক্সপেন্দিচরগীদমক্তা সি.পি.এস.ই.শিংগী কেপেক্সতা ৫শুবা মীফম পাংথোকখ্রে
ভারতকী হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাদা ৭০দি মহারাস্ত্র, কেরলা, দিল্লী, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, কর্নাতকা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমদি ছতিসগরদগী ওইরি
ভারতকী হৌজিক নারিবা মীশিং ঙসি ৪,৫৫,৫৫৫ ওইরি‍। হৌজিক নারিবা মীশিংনা ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ৪.৮৯ ওইরি‍। অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিংগী চাউরাক্না চাদা ৭০দি (৬৯.৫৯) স্তেত/য়ু.তি. নিপানদগী হায়বদি মহারাস্ত্র, কেরলা, দিল্লী, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, কর্নাতকা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমদি ছতিসগরদগীনি‍। তেল্লী অসি মহারাস্ত্রনা ঙসি ফাওবগী ওইনা অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিং ৮৭,০১৪ ওইদুনা মকোক চিংলি‍। কেরলানা হৌজিক নারিবা মীশিং ৬৪,৬১৫ লৈরি, অদুগা দিল্লীনা অপুনবা হৌজিক নারিবা মীশিং ৩৮,৭৩৪ ওইদুনা মতুং ইল্লি‍। হৌখিবা পুং ২৪সিদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা হৌজিক নারিবা মীশিংদা হোংলকপশিং মখাদা পীরি‍। মহরাস্ত্রদা মীশিং ১,৫২৬ হাপচিন্দুনা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলকখি অদুগা ছতিসগরদা হৌজিক নারিবা মীশিং ৭১৯ হন্থরক্তুনা খ্বাইদগী য়াম্না হন্থবা ওইখি‍। লৈবাকসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা কোবিদ নারে খঙলবা মীশিং ৪৩,০৮২ থেংনখি‍। মসিগী মনুংদা চাদা ৭৬.৯৩দি স্তেত/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি‍। মহারাস্ত্রনা মীশিং ৬,৪০৬ নৌনা কোদিব নাদুনা মকোক চিংলি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা দিল্লীদা মীশিং ৫,৪৭৫ নৌনা নারকপা থেংনখি, অদুগা কেরলাদা মীশিং ৫,৩৭৮ নৌনা নারকপা থেংনখি‍। ভারতকী অপুনবা ফখ্রবা মীশিং লাখ ৮৭ (৮৭,১৮,৫১৭) লানখ্রে‍। লৈবাক্কী ফগৎলকপগী চাং ঙসি চাদা ৯৩.৬৫ ওইরি‍। লৈবাকসিদা হৌখিবা পুং ২৪সিদা মীশিং ৩৯,৩৭৯ নাবা ফগৎলকখি‍। নৌনা ফগৎলকপা মীশিংগী চাদা ৭৮.১৫তি স্তেত/য়ু.তি. ১০দগীনি‍। কেরলানা মীশিং ৫,৯৭০ দিসচার্জ তৌখিদুনা নোংমদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফগৎলকপা থেংনখি‍। দিল্লীদা মীশিং ৪,৯৩৭ ফগৎলকখি অমদি মহারাস্ত্রনা মীশিং ৪,৮১৫ ফগৎলক্তুনা মতুং ইল্লি‍। অপুনবা শিখিবা মীশিংগী চাদা ৮৩.৮০দি স্তেত/য়ু.তি. ১০ হায়বদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, তামিল নাদু, দিল্লী, ৱেস্ত বেঙ্গল, উত্তর প্রদেশ, অন্ধ্র প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত অমদি মধ্য প্রদেশতগীনি‍। মহারাস্ত্রনা মীশিং ৪৬,৮১৩ শিদুনা অপুনবা শিখ্রবা মীশিংগী খ্বাইদগী মশিং য়ামবা (চাদা ৩৪.৪৯) ওইরি‍। হৌখিবা পুং ২৪সিদা শিখিবা মীশিং ৪৯২গী চাদা ৭৫.২০দি স্তেত/য়ু.তি. তরাদগীনি‍। দিল্লীদা মীশিং ৯১ নৌনা শিদুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরি‍। মহারাস্ত্রতা মীশিং ৬৫ নৌনা শিখি অদুগা ৱেস্ত বেঙ্গলদা মীশিং ৫২ নৌনা শিদুনা মতুং ইল্লি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯না পীরিবা অকনবা শাফু অসিনা মপুং ফাবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল অমা পীনবগী অনৌবা লম্বী অমা পুথোকপদা মতেং পাংলি: প্রসিদেন্ত কোবিন্দ
ইন্দিয়াগী প্রসিদেন্ত, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা, ইন্দিয়াগী সুপ্রীম কোর্তনা শিনবা, কন্সতিত্যুসন নুমিৎকী থৌরম অসি কন্সতিত্যুসন শেমখিবগী ৭১শুবা কুমোন ওইনা ঙসি (২০২০গী নবেম্বর, ২৬)তা ভর্চুএলি ওইনা হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রসিদেন্তনা, সুপ্রীম কোর্তনা ভিদিও কনফরেন্স অমসুং ই-ফাইলিং শিদিন্নদুনা মথৌ চৎথরিবা অমসুং লায়চৎ মনুং অসিদা ৱায়েল চৎথরিবা অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না বার, বেনচ অমসুং ওফিসেলশিংবু মীয়ামগী ওইবা ৱায়েল চৎথবদা কোরোনাভাইরসনা অথিংবা পীহনখিদবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি কোবিদ-১৯না অয়েৎপা পীরিবা অসিনা হেন্না মতেং পীদুনা অনৌবা ৱায়েল চৎথবগী থবক্তা চংশিল্লগনি। প্রসিদেন্তনা হায় মদুদি ইন্দিয়াগী সুপ্রীম কোর্ত অসি মসিগী য়াম্না ৱাংবা থাক অমসুং তমজনিঙাই ওইবা অসিদা মিংচৎ থম্লি। মহাক্না মশক থোক্না পীরিবা সুপ্রীম কোর্তকী ৱায়েল অসিগী মপাঙ্গল অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী কন্সতিত্যুসনগী ফ্রেমৱার্ক অমসুং মসিগী বেনচ অমসুং বার অসি মখোয়গী হৈ-শিংবা অমসুং আইনগী ওইবা স্কোলারশীপ অসি খঙখি। মহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি কোর্ত অসিনা মতম লৈবা খিবিক্তা অচুম্বা ৱায়েল চৎথগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না হয়েং শহর অহুমদা লৈবা ভেক্সিন ফেসিলিতীশিংদা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভেক্সিন পুথোকপা অমসুং শাবগী থবক থৌরমশিং মশামক্না য়েংশিন্নবা শহর ৩দা চৎকনি। মহাক্না অহমদাবাদকী জাইদস বাইওতেক পার্ক, হাইদ্রাবাদকী ভারত বাইওতেক অমসুং পুনেগী সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়াদা চৎকনি। ভারতনা কোবিদ১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা লাইবক লেপকদবা তাঙ্কক অমদা চংলকপা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ফেসিলিতীশিং অসিদা চৎতুনা সাইন্তিস্তশিংগা লোইননা খন্নগদবা অসিনা ভারতনা মাগী প্রজাশিংদা ভেক্সিন ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসিগী শেম-শারিবা, শীংনবশিং অমসুং রোদমেপকী মতাংদা হকথেংননা ফিভম খঙবদা মতেং পাংলগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না রি-ইনভেস্ত ২০২০ হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা অহুমশুবা গ্লোবেল রেন্যুএবল ইনর্জী ইনভেস্তমেন্ত মীতিং অমসুং এক্সপো (রি-ইনভেস্ত ২০২০) হৌদোকখ্রে। সমিৎ অসি ন্যু অমসুং রেন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়না শিল-লাংবনি। রি-ইনভেস্ত ২০২০গী থিম অসি ‘ইনোভেসন ফোর সস্তেনেবল ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন’নি। প্রধান মন্ত্রীনা রেন্যুএবল ইনর্জীগী লমদা মেগাৱাৎতগী গিগাৱাৎতা ফাওবগী জেনরেসন কেপাসিতীদা হন্দক্তা ওইরক্লিবা খোংহৌ অমসুং ‘ৱন সন, ৱন ৱর্ল্দ, ৱন গ্রিদ’না অচুম্বা ওইরকপদা হরাওবা ফোংদোকখ্রে, হৌখিবা এদিসনশিংদা মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ৬তা, ভারতনা চাংদমনীংঙাই লৈতবা খোংচৎ অমদা চৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী জেনরেসন কেপাসিতী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শাফরক্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
৩শুবা রি-ইনভেস্ত ২০২০দা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন্না শেন্মিৎলোন্দা বুস্ত এক্সপেন্দিচরগীদমক্তা সি.পি.এস.ই.শিংগী কেপেক্সতা ৫শুবা মীফম পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন্না ঙসি পাৱর, মাইন্স মন্ত্রালয় অমসু এতোমিক ইনর্জী দিপার্তমেন্তকী সেক্রেতরীশিং অমসুং মন্ত্রালয় অসিদা য়াওরিবা সি.পি.এস.ই ১০গী সি.এম.দি.শিংগা লোইননা শেনবা চহি অসিগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর (কেপেক্স)গী মতাংদা য়েংশিন্নবা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মরুমদা শেনমিৎলোনগী শাহৌগীদা খোংজেল য়াংশিন্নবগীদমক্তা শেল-থুম মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা মফম পাংথোক্লি। মসি পরিং অসিগী মঙাশুবা মীফম্নি। নবেম্বর ২৩, ২০২০দা ২০২০-২১গী লুপা করোর ৬১৪৮৩গী কেপেক্সকী পান্দমগা য়েংনরুবদা অপুনবা এচিবমেন্ত লুপা করোর ২৪২২৭ (৩৯.৪%) ওইখি। সি.পি.এস.ই.শিংগী থবকশিং য়েংশিল্লদুনা শ্রীমতী সীতারমন্না হায়খি মদুদি সি.পি.এস.ই.না পাইখৎপা কেপেক্স অসি শেন্মিৎলোনগী শাহৌগী মরুওইবা দ্রাইবর অমনি অমসুং শেনবা চহি ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গীদমক্তা মসি হেনগৎহনগদবনি। শেল-থুম মন্ত্রীনা কেপেক্সকী পান্দমশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা মন্ত্রালয় অমসুং সি.পি.এস.ই.শিংনা হোৎনরিবশিং অদুদা থাগৎপা ফোংদোকখি। অদুবু শ্রীমতী সীতারমন্না হায়খি মদুদি শেনবা চহি ২০২১গী ৩শুবা ক্বাতর ফাওবা ৭৫% কেপেক্সকী পান্দম অমসুং ৪শুবা ক্বাতর ফাওবদা ১০০%দগী হেন্না কেপেক্সকী পান্দম ফংনবগীদমক্তা অমসুং হেন্না কন্না হোৎনবগী মথৌ তাই। মহাক্না সি.পি.এস.ই.বু পুক্নীং থৌগৎখি মদুদি মখোয়না পান্দম ফংনবগীদমক্তা হেন্না ফবা থবক তৌগদবনি অমসুং মখোয়না মসি লেপথোক্কদবনি মদুদি ২০২০-২১গীদমক্তা কেপিতেল আউৎলে মতিক চাবা মওংদা অমসুং মতমগী মনুংদা চাদিং তৌগদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
সম্বীধান নুমিত্তা কেবরিয়াদা পাংথোকখিবা অখন্নবা মল্তি-মেদিয়া একজিবিসন পর্লিয়ামেন্তরিয়ানশিং অমসুং লেজিসলেচরশিংনা থাগৎখ্রে
রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা লুচিংদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা প্রিয়েম্বল পাদুনা হরাও-তয়াম্না ভারতনা ৭১সুবা সম্বীধান নুমিৎ পাংথোকপগা লোয়ন্না সম্বীধান নুমিত্তা গুজরাতকী কেবরিয়াদা পাংথোকখিবা অখন্নবা মল্তি-মেদিয়া একজিবিসন অমা পর্লিয়ামেন্তরিয়ানশিং অমসুং লেজিসলেচরশিংনা থাগৎখ্রে। য়ুমশকৈশা নুমিত্তা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলানা গুজরাতকী স্তেচু ওফ য়ুনিতিদা হৌদোকখিবা ৮০সুবা ওল ইন্দিয়া প্রেসাইদিং ওফিসারস কনফরেন্সকী শরুক অমা ওইনা একজিবিসন অসি ইনর্ফোমেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিগী বিউরো ওফ আউদরিচ অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি মিউজম অমসুং আর্কাইবসনা শীনবনি। বেদগী মতমদগী হৌরগা লিচ্চাভি রিপব্লিক্তগী অনৌবা ভারত শেমখিবগী লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী খোঙচৎ একজিবিসন অসিদা উৎখি। ইসক্বার ফিত ১,৬০০গী মল্তি-মেদিয়া একজিবসন অদুদা পেনেল ৫০গী য়াওনা প্লাজমা দিসপ্লে, ইন্তরএক্তিব দিজিতেল ফ্লিপ বুক, আর.এফ.আই.দি কার্দ রিদর, ইন্তরএক্তিপ স্ক্রিন, দিজিতেল তচ ৱাল অসিনচিংবা য়াওখি। একজিবিসন অদু য়েংখিবা শক্নাইরবশিংগী মনুংদা পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স, কোএল অমসুং মাইন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী প্রালহাদ জোসি অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং তোঙান-তোঙানবা স্তেৎ এশেমব্লিশিংগী স্পিকরশিং য়াওখি। কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাকখি অমসুং মরুওইনা তচ স্ক্রিন দিসপ্লেশিংদা সেনিতেসনগী অকনবা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ইন্দিয়ানা কোবিদ মতুং এরাদা ইকোনোমী হন্না ফগৎনবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি: দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিবেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসগী স্তেত (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ)গী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ জিতেন্দ্রা সিংহনা হায় মদুদি ইন্দিয়ানা কোবিদ মতুং এরাদা ইকোনোমী হন্না ফগৎনবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। এফ. আই.সি.সি.আই. অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা শিনবা গ্লোবেল আর. অমসুং দি. সম্মিৎ-২০২০দা মহাক্না হায় মদুদি ইন্দিয়াদা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতিনা লায়চৎ অসি শিংনদুনা লিৎখৎলকপা অসি মসিগী সাখীনি। ‘বিল্দিং রিসাইলিএন্ত ইকোনোমী’গী হীরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি সরকারনা লেপ্পা লৈতনা অনৌবা পুথোকপা অমসুং হৈ-শিংবা অসিদা মিয়েং থমদুনা য়াম্না শাংনা লৈবাক অসিগী চাওখৎপা পুরক্কনি। নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়ানা কোবিদ মতুংগী এরাদা ইকোনোমিক অমসুং তুরিজম সেক্তর অনিমক অসি চাওনা ফুক্কৎপা ঙমবগী থাজবা থমদুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি মালেম পুম্বা কোরোনানা তুরিস্তকী মফমশিং অসি শোকহল্লবসু, নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদদি তুরিস্তকী মফমশিং অসি কোরোনা লৈতবা মফম ওইরি। মসিগা মান্ননা নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদা লৈরিবা য়াম্না চাওরবা ৱা লল অসি অমসুং মসিগী মখল কয়াদা শিজিন্নদুনা মফম অসিদা ইকোনোমী ফগৎহনবা য়ারি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা তেস্ত ২০৭৭৮ পাথোকখিবগী মনুংদা পোজিতিব ওইবগী চাং ০.৭২% ওইখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী কেস ১৫০ থেংনখি।
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা নৱি মুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেশন্না সিতী অসিদা তেস্ত তৌখিবা সেন্তরশিংদগী কোবিদ তেস্তশিংগী রিপোর্তশিং অদু লৌখৎনবা হায়খ্রে। মুনিসিপাল কমিশনরনা কোবিদ তেস্ত তৌখিদবা মীওইশিংগী মমিং অদু অরানবা মওংদা হাপচিনবগী রিপোর্তশিং লাকখিবদগী মসিগী দাইরেক্তিবশিং অসি থোকখিবনি।
• গুজরাত: গুজরাত্তা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কে ১৫৬০ থেংনখি, হায়রিবা অসি থংনা-থংননা নিনিশুবা ওইনা নোংমদা খ্বাইদগী হেন্না ৱাংবা ওইখি।ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৯০.৯৩ ওইখি। গুজরাতনা হৌজিক ফাওবদা পুন্না কেস ২,৩,৫০৯ থেংনখি। হৌজিক্কী ওইনদি রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেস অসি ১৪,৫২৯নি, মসিগী মনুংদা পেসেন্ত ৯২দি ভেন্তিলেতর হাপ্তুনা লৈরি। ঙরাং পেসেন্ত ১৬ শিখি, মসিনা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩৯২২ য়ৌখ্রে।
• রাজস্থান: শগোলশেল নুমিত্তা রাজস্থানদা অনৌবা কেস ৩,১৮০ থেংনখি। খ্বাইদগী ৱাংবা কেস ৬৩০দি জয়পুরদগী থেংনখি অদুগা কেস ৫১৭দি জোধপুরদগী থেংনখি। জয়পুর অমসুং জোধপুর সিতীশিং অসি কোবিদ ইনফেক্সন্না খ্বাইদগী হেন্না শোকহনখি। জয়পুরদা লৈরিবা এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং অদু লিশিং ৯ ময়া নকখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা কোভেক্সিনগী অহুমশুবা তাঙ্কক্কী ক্লিনিকেল ত্রায়ল ঙসিদগী হৌখ্রে। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ অমসুং ভারত বায়োতেক ইন্তর্নেস্নেলগী কোরোনা ভেক্সিনগী ফেজ IIIগী ক্লিনিকেল ত্রায়ল অদু ভোপালদা লৈবা হোসপিতালশিংদা পাংথোক্লগনি। ভেক্সিন অসি রেজিস্তর তৌরবা ভোলন্তিয়রশিংদা কাপ্লগনি। ভেক্সিন অসিগী বুস্তর দিজ অদু নুমিৎ ২৮গী কাপকনি।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরগী হকশেল মন্ত্রী, তি.এস. সিংদিওনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম লাকশিন্দুনা থম্লে। ওক্তোবরদগী অনৌবা কেসশিংগী মশিং অদু তপ্না-তপ্না হন্থখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদ কেসশিং অদু চাদা ৫০ হন্থখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ স্ক্রীনিং তেস্ত চাউরাক্না ২৩,০০০ নুমিৎ খুদিংগী পাংথোক্লি। হৌজিক ফাওবদা তেস্ত ২৩,০০,০০০ হেন্না পাংথোকখ্রে।
• গোৱা: গোৱাগী কোরোনাভাইরস কেসলোদ অসি শগোলশেল নুমিত্তা ইনফেক্সনগীদমক্তা মীওই ১৪৮ পোজিতিব ওইখ্রবা মতুংদা ৪৭,৩৪১দা হেনগৎখ্রে। নুমিৎ অদুমক্তদা পেসেন্ত অনি অমুক লৈখিদবগা লোইননা কোস্তল স্তেত অসিগী শিখিবশিংগী মশিং অদু ৬৮৫ য়ৌখ্রে। য়ামদ্রবদা পেসেন্ত ১১১দি ওসপিতালশিংদগী দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা ফগৎখিবশিংগী মশিং অদু ৪৫,৩৪০দা হেনগৎহনখ্রে। হৌজিক রাজ্য অসিদা পেসেন্ত ১,৩১৬ লাইয়েংদুনা লৈরি; নুমিৎ অসিদা সেমপল ১,৮৯২ তেস্ত তৌখি।
• কেরলা: কেরলা সরকারনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯নামরম ওইরগা শিখিবশিং পুম্নমক রিপোর্ত তৌখ্রে অমসুং লিস্ত তৌখ্রে হায়না সুপ্রীম কোর্ত্তা ঙসি খঙহনখ্রে। থাংগৎলকখিবা রিপোর্ত অমদা, কেরলানা হায়খি মদুদি কোবিদকী চিংনবা অশিবশিং ফাওবা কুপ্থনা এজামিনেশন তৌহনখি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৮৭নি অমসুং তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৯.৬%নি; দিভোতীশিংনা কোবিদকী প্রোতোকোলশিং ঙাক্না চত্তুনা দিসেম্বর ১দগী গুরুৱয়ুর স্রি কৃষ্ণস্বামী তেম্পলগী নালম্বালম চংবগী অয়াবা পীরগনি।
• তামিল নাদু: কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা চেন্নাইদা রিয়েল এস্তেতকী প্রিফরেন্সশিংদা অহোংবা পুরকখ্রে, বায়রশিংনা হৌজিক প্লোতশিং ওইনা পাম্লে; চেন্নাইদা লেন্দ ইনভেস্তমেন্ত তৌবা অসি মতম খুইনদগী চৎনরক্লবা চৎনবী ওইজরবসু, হৌখিবা দিকেদ খরা অসিদা এপার্তমেন্তকী ত্রেন্দশিং অসিনা বায়রশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লকখি; তৌইগুম্বসুং, কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা অমুক্কা হন্না মতম কুইনগী ওইগদবা ইনভেস্তমেন্তকী অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইনা লমগী দিমান্দ হেনগৎহনখ্রে। তামিল নাদুদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং ১২,০০০গী মখাদা হন্থখ্রে; তামিল নাদুদা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ১৪৬৪ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং অদু ৭,৬৭,১৭৪ য়ৌহনখ্রে। মসিগী মরক্তা চেন্নাইদা পোজিতিব কেস ৩৯৬ থেংনখি, মসিনা সিতী অসিগী অপুনবা মশিং অদু ২,১৩,৮০১দা য়ৌহনখ্রে।
• কর্নাতকা: কর্নাতকাগী হাই কোর্তনা শগোলশেল নুমিত্তা সরকারগী এমপ্লোয়ী পুম্নমক অমসুং মখোয়গী ওতোনোমস এজেন্সীশিংনা দ্যুতীগীদমক্তা মশা-মশাগী ওফিসশিংদা রিপোর্ত তৌনবা হায়রদুনা মে ১৮, ২০২০গী ৱারেপ অদু মরু ওইনা মিৎ তাংলবা এমপ্লোয়ীশিংনা কোবিদ-১৯গী নোর্মশিং ঙাক্না চৎপদা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অদু য়েংলগা রাজ্য সরকারনা অমুক হন্না খন্থনবা খঙহল্লকখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: ৱজয়াৱাদা দিস্ত্রিক্ত কলেক্তর, এ. মুহাম্মদ ইম্তিয়াজনা মরী লৈনবা ওফিসিয়েলশিংদা ইন্দ্রকীলাদ্রিদা ভৱানি দিক্সাদা কৎপা লাক্লিবশিংগীদমক্তা কোবিদকী গাইদলাইনশিং অদু চেকশিন্না চৎনবা খঙহল্লকখ্রে; দর্শনগীদমক্তা নোংমদা দিভোতী ১০,০০০ খক্তমক দর্শন তৌবগী অয়াবা পীবা। অন্ধ্র প্রদেশকী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু শগোলশেল নুমিত্তা ১,০৩১ হেনগৎলক্তুনা ৮,৬৫,৭০৫ য়ৌ্খ্রে। পেসেন্ত ১,০৮১ ফগৎখ্রবা মতুংদা ফখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৮,৪৬,১২০ য়ৌখ্রে।
• তেলঙ্গনা: পি.এম. মোদিনা নবেম্‌বরগী ২৮দা হাইদ্রবাদতা কোভেক্সিনগী প্রোগ্রেস অদু য়েংশিল্লগনি; পাউগী লিখুন অমগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা হাকিমপেত এয়র ফোর্স স্তেশনদা নুমিদাংৱাইরমগী পুং ৪ অদুৱাইদা য়ৌরক্কনি অমসুং শামীর্পেত্তা লৈরিবা ভারত বায়োতেক ফেসিলিতীদা চৎকনি।
ফেক্ত চেক