Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
India to play a lead role in rebuilding economy in Post-COVID era: Dr Jitendra Singh
26 NOV 2020 6:44PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that India will play a lead role in rebuilding economy in the post COVID era. Addressing the Global R&D Summit-2020, organized by FICCI and Department of Science & Technology, he said that the way Scientific Community in India rose to the challenge of the pandemic is a testimony to this.
Speaking on the topic of ‘Building Resilient Economy”, Dr. Jitendra Singh said that Government’s continuous focus on Innovation and Skilling will go a long way in the holistic development of the country. Dwelling on the importance of harnessing of Space Technology for greater common good, the Minister said that though India was a late starter in the space journey, in the last 4-5 years, space technology has become part of infrastructure building and promotion and its benefits have reached every household.
Referring to some of the path-breaking historic reforms in the Department of Space under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, Dr Jitendra Singh said, possibly for the first time in the history of Independent India, future projects for planetary exploration, outer space travel etc. will be open for the private sector. This, he said, is also a part of the Modi government's “AtmaNirbhar” roadmap towards self-reliant India, which envisages the initiative to boost private sector participation in Space activities. He said, private companies will be provided a level playing field in satellite launches and space based activities.
The Minister said that with the creation of Indian National Space Promotion and Authorisation Centre (IN-SPACe), there will be a mechanism in place and the private sector will be allowed to use ISRO’s facilities and other relevant assets to improve their capacities.
Expressing confidence that North East India will take a big leap in post COVID era both in the economic and tourism sector, Dr Jitendra Singh said when main tourist spots of the World still remain infested with Corona, the N-E region could emerge as tourist destination of the world by remaining Corona-free virtually. Similarly, he said that huge Bamboo resources in the NE and its multi-dimensional usage has a great potential to reshape the economy of the region. In this regard, he referred to the amendment in the 100-year-old Indian Forest Act brought about by the Modi government in 2017, as a result of which, home grown bamboo has been exempted from it in order to enhance livelihood opportunities through bamboo.
C.P.Gurnani, CEO and MD of Tech Mahindra and Gopal Vittal, CEO of Airtel also addressed the session and endorsed the Hon’ble Minister’s idea of collaboration between Government and the Private Sector for making India a leader in Space Technology and Space Communications.
Dr. Jitendra Singh also launched the FICCI publication on “Science Meets Industry” on the occasion.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ানা কোবিদ মতুং এরাদা ইকোনোমী হন্না ফগৎনবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি: দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ
26 NOV 2020 6:44PM by PIB Imphal
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিবেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসগী স্তেত (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ)গী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ জিতেন্দ্রা সিংহনা হায় মদুদি ইন্দিয়ানা কোবিদ মতুং এরাদা ইকোনোমী হন্না ফগৎনবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। এফ. আই.সি.সি.আই. অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা শিনবা গ্লোবেল আর. অমসুং দি. সম্মিৎ-২০২০দা মহাক্না হায় মদুদি ইন্দিয়াদা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতিনা লায়চৎ অসি শিংনদুনা লিৎখৎলকপা অসি মসিগী সাখীনি।
‘বিল্দিং রিসাইলিএন্ত ইকোনোমী’গী হীরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি সরকারনা লেপ্পা লৈতনা অনৌবা পুথোকপা অমসুং হৈ-শিংবা অসিদা মিয়েং থমদুনা য়াম্না শাংনা লৈবাক অসিগী চাওখৎপা পুরক্কনি। স্পেস তেক্নোলোজি অসিদা মরুওইবা পীদুনা মিনিস্তরনা হায় মদুদি ইন্দিয়া অসিনা স্পেসকী খোঙচৎ অসিদা থেংনা হৌজরবসু, চৎলিবা চহি ৪-৫ অসিদা, স্পেস তেক্নোলোজি অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর বিল্দিংগী শরুক অমা ওইরি অমসুং মসিগী কান্নবা অসি য়ুমথোং খুদিং য়ৌরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা স্পেস দিপার্তমেন্তকী পুৱারী ওইরগদবা শিংথানিংঙাই ওইরবা অসিদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি ইন্দিয়াগী নিংখা তম্বাগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা প্লানেতরী এক্সপ্লোরেসনগী তুংগী ওইবা প্রোজেক্ত, স্পেস মপালদা চৎপা অসিনচিংবা অসি লনাইগী ওইবা মফমশিংদী পীরগনি। মসি, মহাক্না হায় মদুদি, মোদী সরকারগী “আত্মানির্ভর” ইন্দিয়া অসি মরোমদোম লেপচনবা চৎপা লম্বীগী শরুক অমনি হায়রিবা অসিনা লনাইগী মফমশিংদা স্পেস থৌওংশিং অসিদা মাংজিল থাবগী খোঙথাং লৌনবা মিয়েং অমনি। মহাক্না হায় মদুদি লনাই কম্পনিশিংনা সেতিলাইত থাগৎপা অমসু স্পেসগী থবকশিংদা থৌদাং কয়া অমা লৌগনি।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি ইন্দিয়ন নেস্নেল স্পেস প্রোমোসন অমসুং ওথোরাইজেসন সেন্তর (আই.এন.-এস.পি.এ.সি.ই.) অসি পুথোকপা অসিনা মেকানিজমগী মফম অমা অমসুং লনাইগী সেক্তরশিংদা আই.এস.আর.ও.শিং খুদোংচাবশিং শিজিন্নবা অমমসুং মখোয়গী মথৌ হেনগৎনবা অতৈ মরী লৈনবা পোৎলমশিং শিজিন্নবা অসিনি।
নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়ানা কোবিদ মতুংগী এরাদা ইকোনোমিক অমসুং তুরিজম সেক্তর অনিমক অসি চাওনা ফুক্কৎপা ঙমবগী থাজবা থমদুনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি মালেম পুম্বা কোরোনানা তুরিস্তকী মফমশিং অসি শোকহল্লবসু, নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদদি তুরিস্তকী মফমশিং অসি কোরোনা লৈতবা মফম ওইরি। মসিগা মান্ননা নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদা লৈরিবা য়াম্না চাওরবা ৱা লল অসি অমসুং মসিগী মখল কয়াদা শিজিন্নদুনা মফম অসিদা ইকোনোমী ফগৎহনবা য়ারি। মসিগী মরম অসিদা মহাক্না চহি ১০০ শুরবা ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত অসি মোদী সরকারনা ২০১৭দা পুথোকখি, মসিগী পাউখুম ওইনা য়ুম-য়ুমদা হৌরিবা ৱাশিং অসি হিংলিবা পুন্সি মহিংদা শিজিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরি।
তেক্ত মহিন্দ্রগী সি.ই.ও. অমসু এম.দি. সি.পি. গুরমনি অমসুং এয়রতেলগী সি.ই.ও. গোপাল ভিত্তলশু সেসন অসিদা ৱা ঙাংখি অমসুং ইকাই খুম্নরবা মিনিস্তরগী ৱাখল্লোন হায়বদি সরকার অমসুং লনাই সেক্তরগা পুন্না খুৎশম্নদুনা ইন্দিয়া অসি স্পেস অমসুং স্পেস কম্ম্যুনিকেসন অসি মাংজিল থানা চৎনবা অসিদা য়াখি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা থৌরম অসিদা এফ.আই.সি.সি.আই.গী চেফোং “সাইন্স মিৎস ইন্দস্ত্রী” হৌদোকখি।