Prime Minister's Office
PM unveils statue of Swami Vivekananda at JNU Campus
Ideology should never be put before national interest: PM
Idea-sharing and flow of new ideas should remain uninterrupted
12 NOV 2020 8:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled a statue of Swami Vivekananda in JNU Campus, New Delhi today through video conferencing.
Addressing the JNU students and the youth of the country, the Prime Minister expressed his views on harms of prioritizing ideology over national interest. He said this is one thing that has done great harm to the democratic system of our country. “Because my ideology says this, so in matters of national interest, I will think in the same framework, I will work on the same parameter, this is wrong”, said Shri Modi. It is natural to be proud of one’s ideology still, on the subjects of national interest, our ideology should be seen standing with the nation not against it, he stressed.
The Prime Minister told the students that in the history of the country, whenever a difficult time arose before the country, people of every ideology came together in the national interest. People of every ideology stood united under the leadership of Mahatma Gandhi in the freedom struggle. They fought for the country together. The country saw the same solidarity during the Emergency. Former Congress leaders and activists were also present in the movement against the Emergency. There were RSS volunteers and Jana Sangh people. Socialists and communists too came together.
Prime Minister Modi stressed that in this solidarity, no one had to compromise on ideology. There was only one purpose - national interest. Therefore, whenever there is a question of national unity, integrity and national interest, taking decisions under the burden of any ideology will lead to the loss for the nation.
The Prime Minister made it clear that idea-sharing and the flow of new ideas need to be kept uninterrupted. Our country is the land where seeds of different intellectual ideas have sprouted and thrived. It is necessary for the youth to strengthen this tradition. Due to this tradition, India is the most vibrant democracy in the world, Shri Modi said.
The Prime Minister put forward the framework of the reform agenda of his government before the students. He added the idea of ​​AtmaNirbhar Bharat has become the collective consciousness of more than 130 crore Indians, has become part of our aspirations. Continuing about the Reforms in India, the Prime Minister urged JNU students to ponder on how the notion of Good Reforms as bad politics changed to good reforms as good politics. He said today, behind the reforms, there is a resolve to make India better in every way. He added intention and determination underlying the Reforms happening today are sincere. He said before ongoing reforms, a safety net is being created and trust is the basis of this safety.
The Prime Minister said for a long time the poor were kept in slogans only and there was no attempt to connect the poor of the country with the system. He said the poor were the most neglected, most unconnected and most financially excluded person earlier. He added now the poor are getting their own pucca house, toilet, electricity, gas, clean drinking water, digital banking, affordable mobile connectivity and fast internet connection. This is the safety-net woven around the poor, which is necessary for the flight of his aspirations. Similarly, through better irrigation infrastructure, modernization of mandis, E-Nam, soil health cards, availability of urea better MSP a safety network was created around the farmers. The government first worked for their needs, now it is working for their aspiration.
The Prime Minister wished that Swami ji’s statue in JNU would inspire everyone and give courage, which Swami Vivekananda wanted to see in every person. He added this statue would teach compassion, which is the mainstay of Swamiji's philosophy. He wished this statue would teach us immense dedication to the nation, teach intense love for our country which is the prime message of Swamiji's life. He wished the statue to inspire the nation for the vision of oneness and to move forward with the vision of youth-led development, which has been the expectation of Swamiji. He wished the statue would continue to inspire us to realize Swamiji's dream of a strong and prosperous India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জে.এন.য়ু. কেম্পস্তা স্বামী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে
ৱাখল্লোন (আইদোলোজী) অসি কৈদৌনুংদসু লৈবাক্কী কান্নবদগী হেন্না ৱাংনা থম্লোইদবনিঃ পি.এম.
ৱাখল্লোন-শিয়র তৌনবা অমসুং ৱাখল্লোনগী অনৌবা ইচেল অদু মতম পুম্নক্তা চেনথহনগদবনি
12 NOV 2020 8:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী জে.এন.য়ু. কেম্পস্তা, ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা স্বামী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোকখ্রে।
জে.এন.য়ু.গী মহৈরোইশিং অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাখল্লোনবু লৈবাক্কী কান্নবদগী হেন্না ৱাংনা থম্বগী অমাংবশিংগী মতাংদা মহাক্কী মিৎয়েং ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা অমখক্না লৈবাক অসিগী দিমোক্রেসীগী সিস্তেম অসি অমাংবা থোকহল্লি। মহাক্না হায়খি, “ঐগী ৱাখল্লোন্না মসি হায়রি, মরম অসিনা লৈবাক্কী কান্নবগী মতাংদসু ঐনা ৱাখল্লোন অসিদা খনগনি, মসিগী অকোইবগী মনুং অসিদা থবক তৌগনি হায়বসি, অরানবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুম্নমক্না মশাগী ৱাখল্লোন্দা চাউথোকচরি। মসি মশানসু তাবনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু লৈবাক্কী কান্নবগী মতাংদা, লৈবাক অসিগা লোইননা উগদবনি, লৈবাক অসিগী মায়োক্তা নত্তে।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোইশিংদা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী পুৱারীদা, লৈবাক অসিদা অৱাবা মতম হেক হেক লাকপা মতমদা, ৱাখল্লোন খুদিংমক, ৱাখল্লোন খুদিংমক্কী মীয়াম্না লৈবাক্কী কান্ননবগীদমক অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি। নীং তম্বগী লানফমদা মহাত্মা গান্ধীগী লুচিং মখাদা ৱাখল্লোন খুদিংমক্কী মীয়াম্না অমত্তা ওইনা লাকখি। মখোয়না লৈবাক্কীদমক্তা অমত্তা ওইনা লান্থেংনখি। ইমর্জেন্সীগী মতমদসু লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অমত্তা ওইবা অসি উখি।
ইমর্জেন্সীগী মায়োক্তা অদুগুম্বা আন্দোলন অদুদা কংগ্রেসকী হান্নগী লুচিংবশিং অমসুং থৌমীশিংসু য়াওখি। আর.এস.এস.কী স্বয়ংসেবক অমসুং জন সংঘগী মীওইসু য়াওখি। সমাজৱাদীগী মীওইসু য়াওখি। কম্যুনিস্তসু য়াওখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অমত্তা ওইবা অসিদা, লানফম অসিদসু কনা অমত্তনা মখোয়গী ৱাখল্লোনগা য়াশিন্নবা অমত্তা তৌখিদে। পান্দম অদু অমত্তা ওইখি - লৈবাক্কী কান্নবা। মরম অসিনা মরূপশা, লৈবাক অসিগী অপুনবা অমত্তা ওইবগী ৱাফম লাকপদা অদোমগী ৱাখল্লোনগী পোৎলুম মখাদা লৈদুনা ৱারেপ লৌরবদি, লৈবাক্কী অমাংবতমক ওই।
প্রধান মন্ত্রীনা ময়েক শেংনা ফোংদোকখি মদুদি আইদিয়া শিয়রিং তৌবা, অনৌবা ৱাখল্লোনগী ইচেল অসুম্মক শন্দোকহনগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি তোঙান তোঙানবা খঙ-হৈরবা ৱাখল্লোন কয়াগী অনৌবা ময়োন চোংদুনতা লৈবা লমদম্নি অমসুং মপালসু শাৎলি। চৎনবী অসিবু মপাঙ্গল কলহনবা অসি নহাশিংগী মথৌ তাবনি। চৎনবী অসিগী মরমদগী ভারত মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভাইব্রেন্ত দিমোক্রেসী ওইরিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী সরকারগী রিফোর্ম এজেন্দাগী ফ্রেমৱার্ক মহৈরোইশিংগী মাংদা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল অসি ১৩০দগী হেনবা ভারত মচাশিংগী কল্লেক্তিব কন্সিয়সনেসকী, ঐখোয়গী এস্পিরেসন্সগী শরুক অমা ওইখ্রে। ভারত্তা পায়খৎলিবা রিফোর্মশিংগী মতাংদা মখা তারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জে.এন.য়ু.গী মহৈরোইশিংদা গুদ রিফোর্মশিংবু বেদ পোলিতিক্স ওইনা লৌনরম্বদগী গুদ রিফোর্মশিং করম্না গুদ পোলিতিক্স ওইরখিবগে হায়বদু থিদোক্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি, ঙসি রিফোর্মশিংগী মরুমদা ভারত অসি হেন্না ফহন্নবা ৱারেপ অমা য়াওরি। মহাক্না মসিসু পনখি মদুদি ঙসি তৌরিবা রিফোর্মশিংগা লোইননা পান্দম অমসুং পুকচেল অদু তরু তরুবনি। ঙসি রিফোর্ম তৌরিবশিং অসি, মসিগী মমাংদা ঙাক-শেলগী চুঙ্গোয় অমা হান্ননা শেম্লি। চুঙ্গোয় অসিগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফমদি থাজবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম কুইনদগী লাইরবা অসি শুপ্নগী স্লোগান খক্তদা হাপ্পা ওইখিদে। অদুবু লৈবাক অসিগী লাইরববু কৈদৌনুংদসু সিস্তেমগা পুনশিন্ননবা খক হোৎনখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি খ্বাইদগী য়াম্না নেগলেক্ত তৌখিবা অদু, লাইরবশিংনি। খ্বাইদগী য়াম্না অনকনেক্তেদ অদু, লাইরবশিংনি। খ্বাইদগী য়াম্না ফাইনান্সিএল এক্সক্লুদেদ অদু, লাইরবশিংনি। মহাক্না হায়খি, হৌজিক লাইরবশিংগী পক্কাগী য়ুম, তোয়লেৎ, ইলেক্ত্রিক, গ্যাস, থক্নবা অফবা ঈশিং, দিজিতেল বেংকিং, অহোংবা মোবাইল কনেক্তিবিতী অমসুং খোংজেল য়াংবা ইন্তর্নেত কনেক্সনগী খুদোংচাবা ফংলি। মখোয়সি লাইরবগী অকোইবদা য়ুংলিবা ঙাক-শেলগী চুঙ্গোই অদুনি, মদু মখোয়গী অনীংবা-অপাম্বা অদুনা মনীং তম্না পাইজনবগীদমক মথৌ তাই।
প্রধান মন্ত্রী অপাম্বা ফোংদোক্তুনা হায়খি মদুদি জে.এন.য়ু.গী কেম্পস্তা স্বামী বিবেকানন্দগী মীতম অসিনা পুম্নমক্তা ইথিল পীবীবা ওইরসনু। স্বামী বিবেকানন্দনসু পুম্নমক অমত্তা ওইনা উবা পামখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীতম অসিনা ঐখোয়দা লৈবাক অসিগী মায়কৈদা মপুং ফানা কৎথোকপগী ৱাখল্লোন তম্বীগনি, লৈবাক অসিগীদমক্তা করিগুম্বা মখলগী ৱাফম অমত্তা থমদনা নুংশিবগী ৱাখল্লোন পোকহনগনি অমসুং মসি স্বামীজীগী পুন্সিগী খ্বাইদগী অথোইবা পাউজেলনি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি মীতম অসিনা পুম্নমক্কী পুক্নীংদা লৈবাক্কী ওইবা ৱাখল্লোন পোকহনগনি অমসুং লৈবাক অসিবু নহানা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা পুগনি। স্বামীজীনা লৈবাক অসিদগী থাজবা অসিমক থমখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মীতম অসিনা পুম্নমকপু স্বামীজীগী অচেৎপা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপগী মঙলান অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক ইথিন পীনবীদুনা লৈরগনি।