Prime Minister's Office
PM unveils statue of Swami Vivekananda at JNU Campus
Ideology should never be put before national interest: PM
Idea-sharing and flow of new ideas should remain uninterrupted
12 NOV 2020 8:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled a statue of Swami Vivekananda in JNU Campus, New Delhi today through video conferencing.
Addressing the JNU students and the youth of the country, the Prime Minister expressed his views on harms of prioritizing ideology over national interest. He said this is one thing that has done great harm to the democratic system of our country. “Because my ideology says this, so in matters of national interest, I will think in the same framework, I will work on the same parameter, this is wrong”, said Shri Modi. It is natural to be proud of one’s ideology still, on the subjects of national interest, our ideology should be seen standing with the nation not against it, he stressed.
The Prime Minister told the students that in the history of the country, whenever a difficult time arose before the country, people of every ideology came together in the national interest. People of every ideology stood united under the leadership of Mahatma Gandhi in the freedom struggle. They fought for the country together. The country saw the same solidarity during the Emergency. Former Congress leaders and activists were also present in the movement against the Emergency. There were RSS volunteers and Jana Sangh people. Socialists and communists too came together.
Prime Minister Modi stressed that in this solidarity, no one had to compromise on ideology. There was only one purpose - national interest. Therefore, whenever there is a question of national unity, integrity and national interest, taking decisions under the burden of any ideology will lead to the loss for the nation.
The Prime Minister made it clear that idea-sharing and the flow of new ideas need to be kept uninterrupted. Our country is the land where seeds of different intellectual ideas have sprouted and thrived. It is necessary for the youth to strengthen this tradition. Due to this tradition, India is the most vibrant democracy in the world, Shri Modi said.
The Prime Minister put forward the framework of the reform agenda of his government before the students. He added the idea of ​​AtmaNirbhar Bharat has become the collective consciousness of more than 130 crore Indians, has become part of our aspirations. Continuing about the Reforms in India, the Prime Minister urged JNU students to ponder on how the notion of Good Reforms as bad politics changed to good reforms as good politics. He said today, behind the reforms, there is a resolve to make India better in every way. He added intention and determination underlying the Reforms happening today are sincere. He said before ongoing reforms, a safety net is being created and trust is the basis of this safety.
The Prime Minister said for a long time the poor were kept in slogans only and there was no attempt to connect the poor of the country with the system. He said the poor were the most neglected, most unconnected and most financially excluded person earlier. He added now the poor are getting their own pucca house, toilet, electricity, gas, clean drinking water, digital banking, affordable mobile connectivity and fast internet connection. This is the safety-net woven around the poor, which is necessary for the flight of his aspirations. Similarly, through better irrigation infrastructure, modernization of mandis, E-Nam, soil health cards, availability of urea better MSP a safety network was created around the farmers. The government first worked for their needs, now it is working for their aspiration.
The Prime Minister wished that Swami ji’s statue in JNU would inspire everyone and give courage, which Swami Vivekananda wanted to see in every person. He added this statue would teach compassion, which is the mainstay of Swamiji's philosophy. He wished this statue would teach us immense dedication to the nation, teach intense love for our country which is the prime message of Swamiji's life. He wished the statue to inspire the nation for the vision of oneness and to move forward with the vision of youth-led development, which has been the expectation of Swamiji. He wished the statue would continue to inspire us to realize Swamiji's dream of a strong and prosperous India.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜେଏନୟୁ ପରିସରରେ ସ୍ଵାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଏହାର ବିନିମୟ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ
12 NOV 2020 8:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜେଏନୟୁ ପରିସରରେ ଆଜି ସ୍ଵାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ।
ଜେଏନୟୁର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଯୁବ ସମାଜକୁ ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସ୍ଵାର୍ଥକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆଦର୍ଶ ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵରେ ରଖିବା ଉପରେ ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପଦ୍ଧତି ପାଇଁ ଘୋର କ୍ଷତିକାରକ । କାରଣ “ମୋ ଆଦର୍ଶ ଯାହା କହୁଛି ଜାତୀୟ ସ୍ଵାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ତାହାର ଅନୁସରଣ କରିବି ଓ ସେହି ଢାଞ୍ଚାରେ କାମ କରିବି । ଏହା ଏକ ମସ୍ତବଡ ଭୁଲ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହା ସ୍ଵାଭାବିକ ଯେ ଜେଏନୟୁ ତାହାର ଆଦର୍ଶ ନେଇ ଗର୍ବିତ ହେବା ଦରକାର, ମାତ୍ର ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ସ୍ଵାର୍ଥ ବିଷୟ ସାମନାକୁ ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଆଦର୍ଶ ଦେଶର ହିତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାର କରାଯିବା ଉଚିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ କୌଣସି ଖରାପ ସମୟ ଆସେ, ବିଭିନ୍ନ ଆଦର୍ଶର ଲୋକମାନେ ସେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ସ୍ଵାର୍ଥ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଯାନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ଆଦର୍ଶର ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ସ୍ଵାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ବେଳେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ଵରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ । ସେମାନେ ମିଳିମିଶି ଦେଶ ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିଲେ । ଦେଶ ଜରୁରୀକାଳିନ ପରିସ୍ଥିତି ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଏକତା ଭାବକୁ ଦେଖିଥିଲା । ପୁରୁଖା କଂଗ୍ରେସ ନେତା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳିନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ଵର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆରଏସଏସର ସ୍ଵେଚ୍ଛାସେବୀ ଓ ଜନସଂଘର ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ । ସମାଜବାଦୀ ଓ କମ୍ୟୁନିଷ୍ଟମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକାଠି ହୋଇଯାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଏକାଠି ହେବା ଉପରେ ନିଜର ଆଦର୍ଶ ସହିତ ସାଲିସ ନକରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ତାହା ହେଉଛି ଜାତୀୟ ସ୍ଵାର୍ଥ । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ଐକ୍ୟ, ସଂହତି ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ଵାର୍ଥ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନବାଚୀ ଆସେ, କୌଣସି ଆଦର୍ଶର ଚାପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ ତାହା ଦେଶର କ୍ଷତି କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଓ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ନୀରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବା ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମର ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବୌଦ୍ଧିକତାର ବୀଜ ଅଙ୍କୁରୋଦଗମ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାହା ବଞ୍ଚି ରହିଛି । ଯୁବ ସମାଜ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ପରମ୍ପରା ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ଵରେ ବେଶ ମଜବୁତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ଆଗରେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଅବତାରଣା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା 130 କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମିଳିତ ଚେତନା ଯାହାକି ଆମ ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ଦେଶରେ ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଏନୟୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କିପରି ଏକ ଭଲ ସଂସ୍କାର ଖରାପ ରାଜନୀତିକୁ ଭଲରେ ପରିଣତ କରିପାରେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବାରମ୍ବାର ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଉପଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂସ୍କାରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ହେଉଛି, ତାହା ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବେଷ୍ଟିତ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷାର କବଚ ରହିଛି ଓ ଆସ୍ଥା ହିଁ ହେଉଛି ଏହି ସୁରକ୍ଷା କବଚ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସ୍ଲୋଗାନ ବାଜି ମଧ୍ୟରେ ରଖାଯାଇଥିଲା ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପଦ୍ଧତି ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କରାଯାଉନଥିଲା । ଗରିବ ଲୋକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅବହେଳିତ ଓ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅଲଗା ହୋଇ ଆଗରୁ ରହୁଥିଲେ । ଏବେ ଗରିବମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ପକ୍କା ଘର ଓ ପାଇଖାନା, ବିଜୁଳି, ଗ୍ୟାସ, ସ୍ଵଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ, ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ସ୍ୱଳ୍ପ ବ୍ୟୟ ସାପେକ୍ଷ, ମୋବାଇଲ ଓ ଦ୍ରୁତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାହିଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ, ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେହିପରି ସୁଲଭ ଜଳସେଚନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକର ଆଧୂନିକୀକରଣ, ଇ-ନାମ, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ, କମ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ୟୁରିଆର ଉପଲବ୍ଧତା ଇତ୍ୟାଦି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ସଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଛି । ସରକାର ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ହାସଲ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଜେଏନୟୁରେ ସ୍ଥାପିତ ସ୍ଵାମୀଜୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ସହ ସାହାସ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପୋଷଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁକମ୍ପାର ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଯାହାକି ସ୍ଵାମୀଜୀଙ୍କ ଦର୍ଶନର ମୁଖ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ ଭାବନା ଓ ଦେଶ ପ୍ରେରଣାର ଶିକ୍ଷା ଦେବ ଯାହାକି ସ୍ଵାମୀଜୀଙ୍କ ଜୀବନାଦର୍ଶର ମୁଖ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ସହ ଐକ୍ୟବଦ୍ଧ ସମାଜ ଯୁବ ସମାଜ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ କରିବ ଯାହାକି ସ୍ଵାମୀଜୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଆଶା ଥିଲା । ଦେଶକୁ ମଜବୁତ ଓ ସମୃଦ୍ଧିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ତଥା ସ୍ଵାମୀଜୀଙ୍କ ସ୍ଵପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇ ଚାଲିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।