PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
28 OCT 2020 6:20PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
or COVID-19, in sufficient quantities and affordable prices
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Image Image
India continues to be among the countries with lowest per million cases & per million deaths, and very high testing
With focussed strategy and proactive as well as calibrated measures of the Union Government along with the States and UTs, India has sustained its global position of being the country with one of the lowest cases per million population and deaths per million population. While the global figure for cases/million is 5,552, India is recording 5,790. USA, Brazil, France, UK, Russia, and South Africa are reporting much higher numbers. The deaths per million populations in India are 87, substantially lower than the world average of 148. In the matter of total tests conducted, India is one of the topmost countries. With 10,66,786 tests in the last 24 hours, the cumulative number of tests conducted has crossed 10.5 Cr (10,54,87,680). India continues to report a trend of steadily decreasing active cases. Presently the active cases comprise merely 7.64% of the total positive cases of the country standing at 6,10,803. The total recovered cases are 72,59,509. 43,893 new cases have been registered in the last 24 hours in the country whereas the new recovered cases stand at 58,439. 77% of the new recovered cases are in 10 States/UTs. 79% of new confirmed cases are from 10 States and UTs. Kerala has overtaken Maharashtra with the highest number of new reported cases. 508 case fatalities have been reported in the past 24 hours.
For details:
Union Health Ministry’s telemedicine service, eSanjeevani, completes 6 lakh tele-consultations
eSanjeevani, Ministry of Health and Family Welfare’s telemedicine initiative has completed 6 Lakh tele consultations. It took only 15 days to complete the last one lakh consultations. In what can be seen as a big push for the ‘Digital India’ initiative of the Prime Minister, the eSanjeevani digital platform has proved its usefulness and easy access for the caregivers and the medical community, and those seeking healthcare services in the times of COVID. States like Tamil Nadu, Kerala and Gujarat run eSanjeevani OPD for 12 hours a day and 7 days a week. It is a testimony to the fact that eSanjeevani is gradually gaining traction with patients and doctors. eSanjeevani is accessible to the population in 27 States/UTs across India. The digital platform provides eHealth services through more than 6000 doctors who man 217 online OPDs in patient to doctor telemedicine model i.e. eSanjeevaniOPD.
For details:
Shri Piyush Goyal calls upon the global community to ensure timely and equitable availability of vaccines and medicines for COVID-19, in sufficient quantities and affordable prices
The Union Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyalh as called upon the global community to ensure timely and equitable availability of vaccines and medicines for COVID-19, in sufficient quantities and affordable prices. In his intervention at the virtual informal meeting of WTO Ministers held yesterday, he said that India and South Africa have proposed TRIPS waiver to address the challenges that countries with limited manufacturing capacity will face, in accessing these medical supplies. He called upon all Members to support the proposal, in order to have a decision on it by MC12, if not earlier. Shri Goyal said that the COVID-19 pandemic has brought out the inherent weaknesses and inequalities in the global economic & trading system. The need of the hour is to take effective measures to address the immediate challenges, and also prepare a long-term roadmap on how to reform an ailing and imbalanced global trading system.
For details:
Prime Minister inaugurates National Conference on Vigilance and Anti Corruption
The Prime Minister inaugurated the National Conference on Vigilance and Anti Corruption on the theme सतर्क भारत, समृद्ध भारत (Vigilant India, Prosperous India) yesterday through video conferencing. Addressing the Conference, the Prime Minister said Sardar Patel is the architect of United India as well the country’s administrative systems. As the first home minister of the country, he made efforts to build such a system which is meant for the common man of the country and where the policies are based on integrity. Shri Narendra Modi lamented that the following decades witnessed a different situation which lead to scams worth thousands of crores of rupees, establishment of shell companies, tax harassment and tax evasion. The Prime Minister stressed the necessity for the administrative systems to be transparent, responsible, accountable, answerable to the public. He added that the biggest enemy against this is any form of corruption. He said one hand corruption hurts the development of the country and on the other it destroys the social balance as well as the trust that people should have in the system. And therefore, he said tackling corruption is not just the responsibility of any single agency or institution but that it is a collective responsibility. He said corruption cannot be dealt with a stand-alone approach.
For details:
Text of PM’s inaugural address at the National Conference on Vigilance and Anti-Corruption
For details:
Dr. Harsh Vardhan highlights need for long term solutions for management of biomedical waste
The Union Minister of Health and Family Welfare, Science & Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan has underlined the need for long term solutions for management of biomedical waste so as to ease the pressure on Health and Environment, specifically in a pandemic like situation. His message was read out at a recent webinar. The high-level webinar on ‘The Future of Liquid Waste Management amidst COVID-19: What lies ahead?’ was jointly organized by the India Water Foundation (IWF) and United Nations Environment Programme (UNEP) supported by the Department of Science & Technology (DST), Government of India and Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti recently. The webinar focused on the future of liquid waste management and effective management of biomedical waste.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
Kerala: The Kerala State Higher Education Council has submitted a policy document to the state government recommending a complete overhaul of University and college examinations through computerized automation tools in view of the Covid-19 situation. The objective is to carry out evaluation and result declaration speedily and flawlessly with the help of an instant evaluation machine. Seven months after shutters were downed following the Covid outbreak, bars in Kerala are likely to open next week. The Excise, Police and Revenue department are tasked with ensuring that bars, when they open, strictly adhere to Covid protocols. The state reported 5457 positive cases yesterday, with the total tally crossing four lakh.
Tamil Nadu: For the first time since May, Covid cases in Chennai went below the 700-mark on Tuesday, with 695 testing positive. Meanwhile, Rajiv Gandhi Government General Hospital (RGGGH) in the city recorded zero deaths due to Covid in 24 hours, for the second time in a span of four days. The State government has relaxed the ban on recruiting frontline staff for Covid relief work; the G.O. issued in this regard said departments concerned need not get the concurrence of the Staff Committee anymore to recruit frontline staff. Covid-19 positivity rate falls to 6.2 per cent in Coimbatore; death rate has come down to 1.28% in the district as against last month’s rate of 2.1%; fever camps help in early diagnosis.
Karnataka: With an aim of putting in place more stringent measures to ensure people to wear mask covering their mouth and nose and to maintain social distance, BBMP has formed four committees at ward, zonal, divisional and head office levels. For the second consecutive day the number of Covid tests conducted in the state declined due to festivals. A group of nutritionists, activists and lawyers petitioned state government to provide ration kits to students in government and aided schools. Voting begins for four seats to Karnataka Legislative Council following Covid guidelines.
Andhra Pradesh: The online certificate courses introduced by the National Sanskrit University (NSU), Tirupati have evoked a good response from students. As many as 414 students from India and abroad have evinced interest in pursuing the NSU online courses so far. The NSU conducted Sanskrit and Yoga courses in 19 streams through online from April 5 to May 17 this year in view of the Covid-19 pandemic. Uncertainty over Andhra-Telangana bus services continues; the scheduled meeting on Tuesday between the Andhra Pradesh State Road Transport Corporation (APSRTC) officials with their Telangana counterparts over entering into an agreement to resume interstate bus operations has been cancelled.
Telangana: 1481 new cases, 1451 recoveries & 4 deaths reported in the last 24 hours; out of 1481 cases, 279 cases reported from GHMC. Total cases: 2,34,152; Active cases: 17,916; Deaths: 1319; Discharges: 2,14,917 with a recovery rate of 91.78 per cent. Telangana has become the only State to have waived off crop loans amounting to Rs 27,718 crore, largest in the country since the formation of the State. Further, the State government spent another Rs 28,000 crore under Rythu Bandhu benefiting farmers directly during the corresponding period.
Maharashtra: The doubling rate of Covid-19 cases in all the 24 administrative wards of Mumbai has gone above 100 days. Whereas, the overall doubling rate of Covid-19 cases in Mumbai has gone up to 139 days. The BMC is finding success in bending the curve of Covid-19 with all its administrative wards now able to slow down the spread of infection. Along with Mumbai, Covid situation in rest of Maharashtra is also improving with the state reporting 7,836 recoveries on Tuesday against 5,363 new cases. Total number of active cases in the state has come down to 1.31 lakhs.
Gujarat: Gujarat recorded 992 new cases during the last 24 hours marking the third consecutive day of under 1,000 cases. At present total active cases in the state are 13,487, out of which 64 patients are on ventilator. Five patients died yesterday taking the total deaths due to Covid19 up to 3,698.
Rajasthan: The State Education Department has readied a proposal to reopen schools in the state from November 2 in a phased manner. In the first phase schools for senior classes will begin. A detailed SOP that includes compulsory wearing of masks, sanitization and safe distancing norms. For primary school children a proposal of odd-even is under consideration. Rajasthan on Tuesday reported 1,796 new cases. The number of active cases is 15,949.
Madhya Pradesh: For the first time in three months, Madhya Pradesh reported under 600 Covid cases, with 514 cases recorded on Tuesday. 112 new cases were reported in Indore while Jabalpur recorded 46 new cases. The number of active cases in the state is 10,353.
Chhattisgarh: Chhattisgarh, which remained relatively unaffected by the COVID-19 pandemic until early August, now finds itself grappling with an explosion in the number of cases. The State remained low on the positivity chart until early August, but since then its graph has remained almost vertical and there is no sign of the curve flattening as yet. The state reported 2,046 new cases and 287 recoveries on Tuesday. The active cases count is 21,693.
Goa: The Goa cabinet has decided to allow casinos to reopen in the state from November 1 by following the COVID-19 prevention guidelines. The coastal state has six offshore and around a dozen onshore casinos, which have been shut since the outbreak of COVID-19 pandemic in March this year. The casinos will have to operate at 50 per cent of their capacity and follow all the standard operating procedures laid down by the state Home department.
Assam: In Assam, 403 more people tested positive for COVID-19 and 2443 patients discharged yesterday. Total cases rise to 204789, discharged 191027, active 12845 and 914 deaths.
Manipur: In Manipur, with 6 more deaths due to COVID-19, the toll reaches 150. Current recovery rate is 75 percent in the state.
Meghalaya: In Meghalaya, total active cases 1411 and total recovered 7643.
Mizoram: In Mizoram, 80 new cases of COVID-19 confirmed yesterday, total cases rise to 2607. The State today reported first COVID-19 related mortality.
Nagaland: In Nagaland, Union Home Ministry on Tuesday showed 14 States & Union Territories including Nagaland having COVID-19 fatality rate lower than 1%.

PIB Headquarters
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
28 OCT 2020 6:20PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত প্ৰকাশিত ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি, পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুট আৰু পিআইবিৰ ফেক্ট চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
প্ৰতি ১০ লাখত সর্বনিম্ন আক্রান্ত আৰু মৃত্যুৰ সংখ্যা আৰু সৰ্বাধিক পৰীক্ষাৰ হিচাপত ভাৰত অন্যান্য শীৰ্ষ দেশৰ শাৰীত আছে
কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ লগতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সুনির্দিষ্ট ৰণকৌশল আৰু অতি সক্রিয় পদক্ষেপৰ ফলত ভাৰতত প্ৰতি ১০ লাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে ক’ৰোনাত আক্রান্তৰ হাৰ আৰু মৃত্যুৰ সংখ্যা অন্যান্য দেশৰ তুলনাত আপেক্ষিকভাৱে কম। সমগ্ৰ বিশ্বত প্ৰতি ১০ লাখত ক’ৰোনাত আক্রান্তৰ সংখ্যা ৫,৫৫২জনৰ বিপৰীতে ভাৰতৰ আক্রান্তৰ সংখ্যা ৫,৭৯০জন৷ মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ, ব্রাজিল, ফ্রান্স, ব্রিটেইন, ৰাছিয়া আৰু দক্ষিণ আফ্রিকাত আক্রান্তৰ সংখ্যা তুলনামূলকভাৱে বহু বেছি৷ ভাৰতত প্ৰতি ১০ লাখত ক’ৰোনাত মৃত্যুৰ সংখ্যা ৮৭। আনহাতে, সমগ্ৰ বিশ্বত ইয়াৰ গড় হাৰ ১৪৮। ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ আৰু মোকাবিলা কৰাত ভাৰতৰ অতি সক্রিয় মনোভাৱ আৰু কার্যকৰী ৰণকৌশল গ্ৰহণৰ ফলত বিগত কেইটামান মাহত আশাপদ ফল লাভ কৰা হৈছে৷ মুঠ নমুনা পৰীক্ষাৰ দিশতো ভাৰতে অন্যান্য দেশৰ তুলনাত তালিকাৰ শীৰ্ষ আছে। দেশত বিগত ২৪ ঘণ্টায় ১০,৬৬,৭৮৬টা নমুনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে মুঠ নমুনা পৰীক্ষাৰ পৰিমাণ ১০,৫৪,৮৭,৬৮০লৈ বৃদ্ধি পাইছে৷সময় মতে কৰা নমুনা পৰীক্ষা, ৰোগীৰ আগতীয়া চিনাক্তকৰণ আৰু ফলপ্ৰসূ চিকিৎসা সেৱা প্ৰদানৰ ফলত দেশত মৃত্যুৰ হাৰ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে। ভাৰতত ক’ৰোনাত মৃত্যুৰ হাৰ ১.৫০%লৈ হ্ৰাস পাইছে৷ ভাৰতত চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত হ্ৰাস পাইছে৷ বৰ্তমান মুঠ আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে ৬,১০,৮০৩জন অৰ্থাৎ ৭.৬৪% ৰোগীহে চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ বৰ্তমানলৈকে ৭২,৫৯,৫০৯জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত ৪৩,৮৯৩জন লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱাৰ বিপৰীতে আৰোগ্য হৈছে ৫৮,৪৩৯জন৷ নতুনকৈ আৰোগ্য হোৱা ৰোগীৰ ৭৭%ই ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷ ইয়াৰে ভিতৰত মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক আৰু কেৰালাত ৭,০০০তকৈ অধিক ৰোগী আছে৷ নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱা লোকৰ ৭৯% ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷ কেৰালা আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক লোক আক্ৰান্ত হৈছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত ৫০৮জন ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷ ইয়াৰে প্ৰায় ৭৯%ই ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ৷ মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক ১১৫জন ৰোগী মৃত্যু হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1668067
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ টেলিমেডিচিন সেৱা ই-সঞ্জীৱনীৰ জৰিয়তে ৬ লাখ টেলি-পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছে
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ টেলিমেডিচিন ব্যৱস্থা ইসঞ্জীৱনীয়ে ৬ লাখ টেলি পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছে। বিগত ১৫ দিনতে এক লাখ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হৈছে৷ এই ফলাফলে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ ফলপ্ৰসূতাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। ইসঞ্জীৱনী ডিজিটেল প্লেটফৰ্মে ক’ভিডৰ সময়ছোৱাত হেল্থ কেয়াৰ সেৱা প্ৰয়োজন হোৱাসকল আৰু কেয়াৰগিভাৰ তথা মেডিকেল সমাজক সহায় আগবঢ়ায়। তামিল নাডু, কেৰালা আৰু গুজৰাটৰ দৰে ৰাজ্যই দৈনিক ১২ ঘন্টা আৰু সপ্তাহৰ সাতোটা দিনেই ইসঞ্জীৱনী অ’পিডি আগবঢ়ায়। উল্লেখ্য যে ৰোগী আৰু চিকিৎসকৰ সৈতে ইসঞ্জীৱনীৰ সম্পৰ্ক ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। সমগ্ৰ ভাৰতৰ ২৭ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ইসঞ্জীৱনী উপলব্ধ। এই ডিজিটেল প্লেটফৰ্মটোৱে ৬০০০তকৈ অধিক চিকিৎসকৰ জৰিয়তে ইহেল্থ সেৱা আগবঢ়াই যিয়ে ৰোগীৰপৰা চিকিৎসকলৈ টেলিমেডিচিন আৰ্হিৰ ভিত্তিত ইসঞ্জীৱনী অ’পিডি শীৰ্ষক ২১৭ অনলাইন অ’পিডি সম্পন্ন কৰা হৈছে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1668071
ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰতিষেধক আৰু ঔষধ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে আৰু সুলভ মূল্যত সময়মতে সকলোৱে লাভ কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ বিশ্ব সমূদায়ক আহ্বান জনালে শ্ৰী পীযুষ গোৱেলে
কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰতিষেধক আৰু ঔষধ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে আৰু সুলভ মূল্যত সময়মতে সকলোৱে লাভ কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ বিশ্ব সমূদায়ক আহ্বান জনায়৷ বিশ্ব বাণিজ্য কেন্দ্ৰ মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে কালি অনুষ্ঠিত ভাৰ্চুৱেল অনানুষ্ঠানিক বৈঠকত আগবঢ়োৱা ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই চিকিৎসা সামগ্ৰী লাভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সীমিতি নিৰ্মাণ সক্ষমতা থকা দেশসমূহে যি প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব, সেই ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাই সহায় কৰা প্ৰস্তাৱ দিয়ে৷ তেওঁ সকলো সদস্যক এই প্ৰস্তাৱত সমৰ্থন কৰাৰ আহ্বান জনায়, যাতে প্ৰথমতে নহ’লেও এমচি-১২ পৰ্যন্ত এই সন্দৰ্ভত যিকোনো সিদ্ধান্ত ল’ব পৰা যায়৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1667937
তদাৰকী আৰু দুৰ্নীতি বিৰোধিতাৰ সন্দৰ্ভত আয়োজিত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমেৰে দুৰ্নীতি বিৰোধী আৰু সতৰ্কতাৰ আধাৰত আয়োজিত এক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ উদ্বোধন কৰে। এই সন্মিলনৰ মুখ্য থীম হৈছে, “সতৰ্ক ভাৰত, সমৃদ্ধ ভাৰত”। কেন্দ্ৰীয় তদন্ত ব্যুৰ’ৰ দ্বাৰা আয়োজিত এই অনুষ্ঠানত সতৰ্কতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ মাজেৰেই জনজীৱনৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ আৰু সংহতিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অঙ্গীকাৰক এই অনুষ্ঠান তুলি ধৰা হৈছে। সন্মিলনত বক্তব্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ঐক্যবদ্ধ ভাৰত আৰু দেশৰ প্ৰশাসনিক ব্য়ৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ অন্যতম কাৰিকৰ চৰ্দাৰ বল্লভ ভাই পেটেল। দেশৰ প্ৰথম গৃহমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁ দেশৰ মানুহৰ বাবে এনে কিছু ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছিল, য’ত সংহতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নীতিবোৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰি কয়, দশক দশক ধৰি এনে এক পৰিস্থিতি চলিছিল, য’ত কোটি কোটি টকাৰ দুৰ্নীতি হৈছে, ভুৱা কোম্পানী গঢ়ি উঠিছে, কৰ ফাঁকি দিয়া হৈছে আৰু কৰ সংক্ৰান্তীয় অনৈতিকতাৰ মুখোমুখি হ’বলগীয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ২০১৪ চনত দেশে যেতিয়া বৃহৎ পৰিৱৰ্তন অনাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু নতুন দিশেৰে আগবঢ়াৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছিল, তেতিয়া প্ৰচলিত পৰিৱেশত পৰিৱৰ্তন অনাটো এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান হৈ উঠিছিল। উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশ সত্ত্বেও ক’লা টকাৰ বিৰুদ্ধে কমিটি গঠন কৰা হোৱা নাছিল। এই চৰকাৰে ক্ষমতালৈ অহাৰ ঠিক পিছতে কমিটি গঠন কৰা হয়। যাৰ মাজতে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা প্ৰতিফলিত হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা বেংকিং, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, শ্ৰম, কৃষি ইত্যাদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দেশে বিভিন্ন সংস্কাৰ দেখিছে। তেওঁ কয়, এই সংস্কাৰবোৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰিয়েই আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান সফল কৰাৰ বাবে দেশে পূৰ্ণ শক্তিৰে আগুৱাই আহিছে। ভাৰতে, বিশ্বৰ প্ৰথমশ্ৰেণীৰ দেশবোৰৰ ভিতৰত অন্যতম হোৱাৰ লক্ষ্যৰে অগ্ৰসৰ হৈছে, সেই স্বপ্নেৰ কথাই তেওঁ তেওঁৰ বক্তব্যত তুলি ধৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্বসহকাৰে কয়, স্বচ্ছ আৰু দায়বদ্ধ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাই জনসাধাৰণৰ সমূখত উত্তৰ দিবলৈ বাধ্য। এই ধাৰণাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু হ’ল যিকোনো ধৰণৰ দুৰ্নীতি। তেওঁ কয়, এফালে যিদৰে দেশৰ উন্নতি দুৰ্নীতিৰ কাৰণে বাধাগ্ৰস্থ হয়, আনফালে সামাজিক ভাৰসাম্যও ধ্বংস কৰে আৰু প্ৰচলিত ব্যবস্থাৰ ওপৰ মানুহৰ বিশ্বাস হেৰায়। আৰু সেয়ে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ চলোৱাৰ দায়িত্বটো কেৱল এটা সংস্থা বা প্ৰতিষ্ঠানৰ ওপৰত বৰ্তি নাথাকে। এয়া যৌথ উদ্যোগৰ ফলত হোৱা প্ৰয়োজন। তেওঁ লগতে কয়, এককভাৱে দুৰ্নীতিৰ মোকাবিলা কৰিব নোৱাৰি।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে : https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1667946
তদাৰকী আৰু দুৰ্নীতি বিৰোধীতা সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1667904
বায়’মেডিকেল আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে দীৰ্ঘকালীন সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰিলে ড০ হৰ্ষ বৰ্ধনে
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা আৰু ভূ-বিজ্ঞান মন্ত্ৰী ড০ হৰ্ষ বৰ্ধনে বৰ্তমানৰ মহামাৰীৰ দৰে পৰিস্থিতিত বায়’মেডিকেল আৱৰ্জনাৰ দ’ম ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে দীৰ্ঘকালীন সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে৷ ক’ভিড-১৯ৰ চিকিৎসাৰ সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বতে ব্যাপক হাৰত বায়’মেডিকেল আৱৰ্জনা বৃদ্ধি পাইছে৷ ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে ভাৰতৰ জল ফাউণ্ডেশ্যন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ পৰিৱেশ কা্যসূচীৰ অধীনত এখনি ৱেবিনাৰৰ আয়োজন কৰা হয়৷ এই ৱেবিনাৰত জুলীয়া আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ ভৱিষ্যৎ আৰু ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনাৰ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1668143
পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুট
কেৰালাঃ কেৰালা ৰাজ্যিক উচ্চ শিক্ষা পৰিষদে ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ৰাজ্য চৰকাৰক বিশ্ববিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহৰ পৰীক্ষা স্বয়ংক্ৰিয় কম্পিউটাৰ পদ্ধতিৰে সম্পন্ন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়াই এক নীতিগত তথ্য দাখিল কৰিছে৷ ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে যাতে পৰীক্ষাৰ লগে লগে মূল্যায়ন কৰিব পৰা মেচিনৰ সহায়ত সহজে ফলাফল ঘোষণা কৰিব পাৰে৷ বিগত ৭মাহ ধৰি বন্ধ হৈ থকা কেৰালাৰ বাৰসমূহ অহা সপ্তাহত খোলাৰ আশা আছে৷ এই বাৰসমূহৰ ক’ভিড প্ৰ’ট’কল সম্পূৰ্ণৰূপে মানি চলাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আৱকাৰী, আৰক্ষী আৰু ৰাজহ বিভাগে কঠোৰ পদক্ষেপ লৈছে৷ ৰাজ্যখনত কালি নতুনকৈ ৫,৪৫৭জন লোক আক্ৰান্ত হোৱাৰ ফলত মুঠ ক’ভিড ৰোগীৰ সংখ্যা ৪লাখৰ সীমা অতিক্ৰম কৰে৷
তামিলনাডুঃ মে’ৰ পৰা মঙলবাৰে প্ৰথমবাৰলৈ চেন্নাইত ৭০০তকৈ কম লোকৰ পজিটিভি ধৰা পৰিছে৷ ইফালে কইম্বাটুৰটো ক’ভিড পজিটিভিটিৰ হাৰ ৬.২ আৰু মৃত্যুৰ হাৰ ১.২৮%লৈ হ্ৰাস পাইছে৷
কৰ্ণাটকঃ জনসাধাৰণে নাক আৰু মুখ সম্পূৰ্ণ ঢাক খোৱা মাস্ক পৰিধান কৰা, সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ বিবিএমপিয়ে ৱাৰ্ড, মণ্ডল, শাখা আৰু মুখ্য কাৰ্যালয় পৰ্যায়ত চাৰিখন কমিটী গঠন কৰিছে৷ ইফালে, ক’ভিড গাইডলাইন মানি চলি ৰাজ্যখনৰ চাৰিটা বিধানসভা সমষ্টিত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে৷
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশঃ তিৰুপতিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংস্কৃত বিশ্ববিদ্যালয়ে আৰম্ভ কৰা অনলাইন চাৰ্টিফিকেট পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰতি শিক্ষাৰ্থীয়ে ভাল সঁহাৰি জনাইছে৷ ভাৰতৰ লগতে বিদেশৰ ৪১৪জন শিক্ষাৰ্থীয়ে এই পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে৷ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ ৰাজ্যিক পৰিবহণ নিগমে তেলেংগানাৰ সৈতে আন্তঃৰাজ্যিক বাছসেৱা চলাচলৰ চুক্তি বাতিল কৰিছে৷
তেলেংগানাঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত তেলেংগানাত ১,৪৮১জন নতুন আক্ৰান্ত, ১,৪৫১জন আৰোগ্য আৰু ৪জন ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যুৰ তথ্য পোৱা গৈছে৷ ৰাজ্যখনত মুঠ আক্ৰান্ত ২,৩৪,১৫২জনৰ বিপৰীতে বৰ্তমান ১৭,৯১৬জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ ৰাজ্যখনৰ আৰোগ্যৰ হাৰ ৯১,৭৮ শতাংশ৷ তেলেংগানা হৈছে সৰ্বাধিক ২৭,৭১৮ কোটি টকা ঋণ ৰেহাই দিয়া দেশৰ একমাত্ৰ ৰাজ্য৷
মহাৰাষ্ট্ৰঃ মুম্বাইৰ ২৪টা প্ৰশাসনিক ৱাৰ্ডত ক’ভিড ৰোগীৰ সংখ্যা দুগুন হোৱাৰ দিন ১০০তকৈ অধিক হৈছে৷ ক্ৰমান্বয়ে ক’ভিড পৰিস্থিতি উন্নত হোৱা মহাৰাষ্ট্ৰত মঙলবাৰে ৭,৮৩৬জন ৰোগী আৰোগ্য হোৱাৰ বিপৰীতে ৫,৩৬৩জন লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ ৰাজ্যখনত বৰ্তমান ১.৩১লাখ ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
গুজৰাটঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত গুজৰাটত ৯৯২জন লোক লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ ৰাজ্যখনত বৰ্তমান ১৩,৪৮৭জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ কালি পাঁচজন ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যু হয়৷ বৰ্তমানলৈকে ৰাজ্যখনত ৩,৬৯৮জন ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷
ৰাজস্থানঃ ৰাজ্যিক শিক্ষা বিভাগে ২ নৱেম্বৰৰ পৰা পৰ্যায়ক্ৰমে বিদ্যালয় পুনৰ মুকলি কৰাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তূতি সম্পূৰ্ণ কৰিছে৷ এই উপলক্ষে এক এছঅ’পি জাৰি কৰিছে৷ প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ত যুগ্ম-অযুগ্ম ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে৷ মঙলবাৰে ৰাজস্থানত ১,৭৯৬জন লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ বৰ্তমান ৰাজ্যখন ১৫,৯৪৯জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
মধ্যপ্ৰদেশঃ তিনি মাহৰ পাছত মঙলবাৰে প্ৰথমবাৰলৈ ৰাজ্যখনত ৬০০তকৈ কম অৰ্থাৎ ৫১৪জন লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ ৰাজ্যখনত বৰ্তমান ১০,৩৫৩জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
চত্তীশগড়ঃ আগষ্টৰ প্ৰথমভাগলৈকে প্ৰায় সংক্ৰমণ নথকা চত্তীশগড়ত এটা বিস্ফোৰক হাৰত আক্ৰান্ত লোকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে৷ মঙলবাৰে ৰাজ্যখন ২,০৪৬জন লোকৰ দেহত ক’ভিড ধৰা পৰাৰ বিপৰীতে ২৮৭জন আৰোগ্য হৈছে৷ বৰ্তমান ৰাজ্যখন ২১,৬৯৩জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
গোৱাঃ গোৱা কেবিনেটে ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধী নিৰ্দেশনা মানি ১ নৱেম্বৰৰ পৰা কেছিন’সমূহ পুনৰ মুকলি কৰি দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে৷ মাৰ্চ মাহৰ পৰা ৰাজ্যখনৰ কেছিন’সমূহ বন্ধ হৈ আছে৷
অসমঃ অসমত কালি ৪০৩জন লোক নতুনকৈ ক’ভিডত আক্ৰান্ত হোৱাৰ বিপৰীতে ২,৪৪৩জন ৰোগীক ডিছচাৰ্জড দিয়া হৈছে৷ ৰাজ্যখনৰ মুঠ আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ২,০৪,৭৮৯জনৰ বিপৰীতে ১,৯১,০২৭জনক ড়িছচাৰ্জড দিয়া হৈছে৷ এতিয়ালৈকে ৯১৪জন ৰোগীৰ মৃত্যু হোৱা অসমত বৰ্তমান ১২,৮৪৫জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
মনিপুৰঃ মনিপুৰত নতুনকৈ ৬জন ৰোগীসহ ক’ভিডত মৃত্যু হোৱা ৰোগীৰ সংখ্যা ১৫০জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ ৰাজ্যখনৰ আৰোগ্যৰ হাৰ ৭৫%৷
মেঘালয়ঃ মেঘালয়ত ১,৪১১জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ থকাৰ বিপৰীতে এতিয়াকৈ ৭,৬৪৩জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷
মিজোৰামঃ কালি ৰাজ্যখন নতুনকৈ ৮০জন লোক ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছে৷ ৰাজ্যখনৰ মুঠ ক’ভিড ৰোগীৰ সংখ্যা ২,৬০৭জনৰ বিপৰীতে আজি প্ৰথমজন ৰোগীৰ মৃত্যুৰ তথ্য পোৱা গৈছে৷
নাগালেণ্ডঃ দেশৰ ১৪খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ লগতে নাগালেণ্ডতো ক’ভিড ৰোগীৰ মৃত্যুৰ হাৰ ১%ৰ তলত থকা বুলি মঙলবাৰে সদৰি কৰিছে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ে৷