PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
28 OCT 2020 6:20PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারত অসি মীশিং মিলিয়ন অমদা থেংনখিবা কেস অমসুং শিখিবশিংগী মশিংদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা চল্লি
• হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ১০,৬৬,৭৮৬ তৌখিবগা লোইননা তৌখিবা তেস্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু করোর ১০.৫ হেনখ্রে
• লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ৪৩,৮৯৩ রেজিস্তর তৌখি অদুগা নৌনা ফগৎখিবা কেসশিংনা ৫৮,৪৩৯নি
• হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেসশিং অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা পোজিতিব কেসশিং অদুগী য়ামদ্রবা ৭.৬৪% খক্তমক ওইদুনা ৬,১০,৮০৩দা লৈ
• তেলিমেদিসিন সর্ভিস, ই-সঞ্জীবনি, তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৬ মপুং ফাখ্রে
• কোবিদ-১৯গীদমক বেক্সিনশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মরাং কাইনা অমসুং অহোংবা মমলশিংদা মতম চানা অমসুং চপ মান্ননা ফংহন্নবা মালেমদা লৈরিবা মীয়ামদা শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ফোঙদোকখি
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারত অসি মীশিং মিলিয়ন অমদা থেংনখিবা কেস অমসুং শিখিবশিংগী মশিংদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা চল্লি, অমসুং তেস্ত তৌবগী চাং য়াম্না ৱাংঙি
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগা লোইননা কেন্দ্র সরকারগী নীংথিনা শেম-শারবা পাম্বৈশিংগা লোইননা অখন্নবা মীৎয়েং চংলবা লাল্লোং অমসুং হকথেংননা থবক তৌবদগী ভারত অসিনা মীশিং মিলিয়ন অমদা থেংনখিবা কেসশিংগী মশিং অমসুং শিখিবশিংগী মশিংদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা লৈবাক অমা ওইনা মালেম অসিদা মশাগী ফম অমা কন্দুনা লৈরি। অমরোমদনা মালেমগী ওইনা মিলিয়ন অমদা লৈরিবা কেসশিংগী মশিং অদু ৫,৫৫২নি, অদুগা ভারতনা ৫,৭৯০নি। য়ু.এস.এ., ফ্রান্স, য়ু.কে., অমসুং সাউথ অফ্রিকাদা হেন্না ৱাংবা মশিং থেংনরি। ভারত্তা মীশিং মিলিয়ন অমদা শিখিবশিংগী মশিং অসি ৮৭নি, মসি মালেমগী ওইবা চাংচৎ ১৪৮ অসিদগী য়াম্না নেম্লি। ভারতনা হৌখিবা থা কয়া অসিদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবাশিনখিবা লাল্লোংশিং অমসুং মীয়ামগী ওইবা হকশেলগী ফিভমদা নীংথিনা শেম-শাদুনা অমসুং হকথেংননা য়েংশিনখিবা অদুনা মরম ওইরগা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ফল অসি ফংবা ঙম্লিবনি। তেস্ত তৌখিবশিংগী অপুনবা মশিংগী মতাংদা ভারত অসিনা খ্বাইদগী মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইরিবনি। হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ১০,৬৬,৭৮৬ তৌখিবগা লোইননা তৌখিবা তেস্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু করোর ১০.৫ (১০.৫৪,৮৭,৬৮০) হেনখ্রে। লেপ্তনা পাকশন্না অমসুং পুল্লপকী ওইবা মওংদা তেস্ত তৌবা অসিনা ঙন্না খঙদোকপা অমসুং মতম চানা লাইয়েংবদা মতেং পাংখি, মসিনা মরম ওইরগা মশিং য়াম্না ফগৎলকখি অমসুং শিবগী চাং নেমখি। ভারতকী কেস ফেতেলিতী রেত অসি হৌজিক ১.৫০.%নি। ভারতনা এক্তিব কেসশিং অসি লাপ্পা লৈতনা হন্থরকপগী মওং অমা মখাতানা অদুমক থেংনরি। হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেসশিং অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা পোজিতিব কেসশিং অদুগী য়ামদ্রবা ৭.৬৪% খক্তমক ওইদুনা ৬,১০,৮০৩দা লৈ। ফগৎখিবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৭২,৫৯,৫০৯নি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ৪৩,৮৯৩ রেজিস্তর তৌখি অদুগা নৌনা ফগৎখিবা কেসশিংনা ৫৮,৪৩৯নি। নৌনা ফগৎখিবা কেসশিংগী ৭৭%দি রাজ্য/য়ু.তি.দগীনি। মহারাস্ত্র, কর্নাতকা অমসুং কেরলানা নোংমদা ফগৎখিবশিংগী মশিংদা ৭,০০০ হেন্না শরুক য়ারি। নৌনা কনফর্ম তৌখিবা কেসশিংগী ৭৯%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগীনি। কেরলানা নৌনা থেংনখিবা কেসশিংগী মশিংদা খ্বাইদগী হেন্না ৱাংদুনা মহারাস্ত্রদগী হেনখ্রে। অনিমক অসিনা অনোবা কেস ৫,০০০গী মথক্তা থেংনরি। কেসশিং নৌনা হেনগৎলকপা থেংনরিবা রাজ্যশিং অদুদি দিল্লী, ৱেস্ত বেঙ্গাল, কর্নাতকা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুনি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ফেতেলিতী ৫০৮ থেংনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিন সর্ভিস ওইরিবা ই-সঞ্জীবনিগী তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৬ শুখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিনগী খোঙথাং অমা ওইরিবা ইশঞ্জীবনিগী তেলি কন্সল্তেসন লাখ ৬ শুখ্রে। অকোনবগী কন্সল্তেসন লাখ অমদি নুমিৎ ১৫ খক্তদা শুবা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রীগী ‘দিজিতেল ইন্দিয়া’গী অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা ইসঞ্জীবনি দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিনা ক্যেরগিবরশিং অমসুং মেদিকেল কম্ম্যুনিতী অমদি কোবিদকী মতম অসিদা হেল্থক্যেরগী সর্ভিসশিং ফংনবা হোৎনরিবশিংদা কান্নবা পীরি অমসুং অরাইবা মওংদা ফংহল্লি হায়না উৎখ্রে। তামিল নাদু, কেরেলা অমসুং গুজরাতগুম্বা রাজ্যশিংদা নোংমদা পুং ১২ অমসুং চয়োল অমদা নুমিৎ ৭ ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. চল্লাইরি। মসিনা ইসঞ্জীবনি অসিনা তপ্না-তপ্না পেসেন্তশিং অমসুং দোক্তরশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লী হায়বগী খুদম অমা ওইরি। ইসঞ্জীবনি অসি ভারতকী রাজ্য/য়ু.তি. ২৭কী মীপুম খুদিংমক্তা ফংহল্লি। দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিনা পেসেন্ত তু দোক্তর তেলিমেদিসিন মোদেল হায়বদি ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.দা দোক্তর ৬০০০কী মথক্না ওনলাইন ও.পি.দি. ২১৭ চল্লাইদুনা ইহেল্থ সর্ভিসশিং ফংহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯গীদমক বেক্সিনশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মরাং কাইনা অমসুং অহোংবা মমলশিংদা মতম চানা অমসুং চপ মান্ননা ফংহন্নবা মালেমদা লৈরিবা মীয়ামদা শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ফোঙদোকখি
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মালেমগী মীয়ামদা মরাং কাইনা অমসুং অহোংবা মমলশিংদা কোবিদ-১৯গী বেক্সিনশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মতম চানা অমসুং চপ মান্ননা ফংহন্নবা ফোঙদোকখ্রে। দবল্যু.তি.ও.গী মন্ত্রীশিংগী ভর্চ্যুএল ওইনা ঙসি পাঙথোকপা ইনফোর্মেল ওইবা মীফম অমদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায় মদুদি মেদিকেল সপ্লাইশিং অসি ফংহনবদা মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতী য়াম্না লৈজদবা লৈবাকশিংনা থেংনগদবা অৱাবশিং অদু কোকহন্নবা ভারত অমসুং খা অফ্রিকানা ত্রিপ্স মতম খরা কোমথোকপিনবা প্রপোজেল পুখৎলকখি। মসিগী মতাংদা এম.সি.১২না ঙন্না ৱারেপ অমা লৌনবা মহাক্না মেম্বর পুম্নমক্না প্রপোজেল অসি শৌগৎপীনবা ফোঙদোকখি। শ্রী গোয়লনা হায়খি কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা মালেমগী শেন্মীৎলোন অমসুং ত্রেদিং সিস্তেমদা মশাগী লৈজরক্লবা অশোনবশিং অমসুং অৱাৎপশিং অদু উবা ফংহখি। হৌজিক অথুবদা মথৌ তারিবা অসি খুদোংচাদবশিং অসি খুদক্তা কোকহন্নবা কান্নগদবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা অমসুং মালেমগী ত্রেদিং সিস্তেম অসিদা শোত্থরিবা অমসুং অৱাবা অসি করম্না কোকহনগনি হায়বগী মতাং শাংনা চৎকদবা পোরম অমা য়াৎপা অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা ভিজিলেন্স অমসুং এন্তি করপ্সনগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা সতর্ক ভারত, সমৃদ্ধ ভারত (ভিজিলেন্ত ইন্দিয়া, প্রোস্পেরস ইন্দিয়া) হায়বসিদা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোঙদা ভিজিলেন্স অমসুং এন্তি করপ্সনগী মতাংদা নেসনেল কনফরেন্স অমা হৌদোকখ্রে। থৌরম অদু সেন্ত্রেল ব্যুরো ওব ইনভেস্তিগেসন্না মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা ভারতনা মীয়ামগী পুন্সিদা ইন্তিগ্রিতী অমসুং প্রোবিতী হেন্না লৈহন্নবগীদমক লৌরিবা থৌদাং অসি মীপুম তিংনা খঙহন্নবা অমসুং চেৎশিলহন্নবগী পান্দমদা শিনখিবনি। কনফরেন্স অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সর্দার পতেলনা অপুনবা ভারত অমগী অমসুং লৈবাক অসিগী এদমিনিস্ত্রেতিব সিস্তেমগী আর্কিতেক্তনি। লৈবাক অসিগী ইহান হানবা গৃহ মন্ত্রী ওইদুনা মহাক্না লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাগী ওইবা অমসুং পোলিসীশিং অসি ইন্তিগ্রিতীদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনবীখি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতুং তারকপা চহী কয়াদা লুপা করোর কয়াগী শেঞ্জা থুমজা তৌবা, শেল কম্পেনী কয়া হাংদোক্লকপা, তেক্স হরাস্মেন্ত অমসুং তেক্স ইভেজন হৌরকপা তোঙানবা ফিবম অমা লাকখ্রে হায়রদুনা নুংনাংবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ইদমিনিস্ত্রেসন সিস্তেম অসি মীয়ামদা মনুং মপান ফাওনা উহনবা, থৌদাং য়াবা, থাজবা পোকপা, পাউখুম পীবা ঙম্বা তঙাইফদবা লৈ হায়না পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মসিগী মায়োক্তা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবা অসি শেঞ্জা থুমজা তৌবসিনি। নাকল অমরোমদনা, শেঞ্জা থুমজানা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা য়ৈখায় থিনগাইবা পীরি, অদুগা নাকল অমদনা মসিনা খুন্নাইগী খল অমসুং সিস্তেম অসিদা মীয়াম্না থমগদবা থাজবসু মাংহল্লি। অমসুং মরম অসিনা, মহাক্না হায়খি, শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎপা হায়বসি এজেন্সী নত্ত্রগা ইন্সতিত্যুসন অমহেক্তগী থৌদাং ওইবদা নত্তনা মসি মীপুম খুদিংগী থৌদাংনি হায়খি। মহাক্না হায়খি, শেঞ্জা থুমজা হায়বসি নাকল নাম্মা খক্তনা মুত্থৎপা ঙম্লোই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ভিজিলেন্স অমসুং এন্তী-করপসন্দা পাংথোকপা নেস্নেল কনফরেন্সতা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোক ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
কেরলা: কেরলা স্তেত হায়র এজুকেশন কাউন্সিলনা কোবিদ-১৯গী লৈরিবা ফিভম অসি য়েংলগা কমপ্যুতরাইস তৌরবা ওতোমেশন তুলশিংগী খুত্থাংদা য়ুনিভর্সিতী অমসুং কোলেজকী একজামিনেশনশিং অদু মপুং ফানা শেমদোক্নবা রাজ্য সরকারদা পোলিসী দোক্যুমেন্ত অমা পীশিনখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙরাং পোজিতিব কেস ৫৪৫৭ থেংনখিবগা লোইননা অপুনবা মশিং অদু লাখ মরি হেনখ্রে।
তামিল নাদু: মেদগী হৌজিক ফাওবদা অহানবা ওইনা চেন্নাইদা ৬৯৫ পোজিতিব ওইখিবগা লোইননা কোবিদকী কেসশিং অদু লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ৭০০কী মখাদা লৈখ্রে। মরক অসিদা সিতী অসিগী রাজিব গান্ধি জেনরেল হোসপিতাল (আর.জি.জি.জি.এন.ঐচ.)দা নুমিৎ মরিনি অসিগী মনুংদা অহানবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবা অমত্তা লৈখিদে। কোইম্বাতোরদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী চাং অদু চাদা ৬.২গী মখাদা লৈখ্রে; মমাংগী থাদা লৈখিবা চাং ২.১% অসিগী মায়োক্তা জিলা অসিদা শিখিবগী চাং অসি ১.২৮%দা হন্থরকখ্রে; ফিবর কেম্পশিংনা ঙন্না দাইগ্নোসিস তৌবদা মতেং পাংঙি।
কর্নাতকা: মীশিংনা মখোয়গী মচিন অমসুং নাতোন খুমদুনা মাস্কশিং উপ্নবা অমসুং সোসিয়েল দিস্তেন্স ঙাক্না চৎহন্নবা অহকপা পাম্বৈশিং কয়া অমা থম্নবগী পান্দমগা লোইননা বি.বি.এম.পি.না ৱার্দ, জোনল, দিভিজনেল অমসুং হেদ ওফিসকী থাকশিংদা কমিতী মরি শেমখ্রে। থংনা-থংননা নুমিৎ নিনি শুবা ওইনা রাজ্য অসিদা কোবিদ তেস্ত তৌবগী মশিং অদু কুম্হৈশিং অসিনা মরম ওইরগা হন্থরকখ্রে। কোবিদকী গাইদলাইনশিং ঙাক্না চত্তুনা কর্নাতকা লেজিসলেতিব কাউন্সিলগী সীত মরিগীদমক্তা ভোত থাধবা হৌখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: নেস্নেল সন্সকৃত য়ুনিভর্সিতী (এন.এস.য়ু.), তিরুপতিনা হৌদোরকপা ওনলাইন সার্তিফিকেত কোর্স অসিনা মহৈরোইশিংদগী অফবা রেসপোন্স ফংখি। হৌজিক ফাওবদা ভারত অমসুং মপান লৈবাক্তগী মহৈরোই ৪১৪ ময়ানা এন.এস.য়ু. ওনলাইন কোর্সশিং অসি তম্নিংবগী অপাম্বা উৎলকখ্রে। এন.এস.য়ু.না কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী য়েংলগা হন্দক্কী চই অসিগী এপ্রিলদগী মে ১৭ ফাওবা ওনলাইনগী খুত্থাংদা স্ত্রীম ১৯দা সন্সকৃত অমসুং য়োগা কোর্সশিং পাংথোকখ্রে।
তেলঙ্গনা: হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ১৪৮১ লৈখি, ১৪৫১ ফগৎখি অমসুং ৪ শিখি; কেস ১৪৮১গী মনুংদা জি.ঐচ.‌এম.সি.দগী কেস ২৭৯ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৩৪,১৫২; এক্তিব কেসশিং: ১৭,৯১৬; শিখিবশিং: ১৩১৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯১.৭৮ ওইখিবগা লোইননা ২,১৪,৯১৭ দিসচার্জ তৌখি। তেলঙ্গনানা শেনফম লুপা করোর ২৭,৭১৮কী ক্রোপ লোনশিং কোকথোকখিবা অমত্তা ঙাইরবা রাজ্য ওইখি। মখাতানা রাজ্য সরকার অসিনা মতম অদুমক্তা লৌমীশিং মশামক্তা কান্নবা ফংহন্দুনা রাইতু বন্ধুগী মখাদা অতোপ্পা লুপা করোর ২৮,০০০ অমসুং থাদোকখি।
মহারাস্ত্র: মুম্বাইগী এদমিনিস্ত্রেতিব ৱার্দ ২৪দা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী চাং অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎলকপা অসি নুমিৎ ১০০ হেনখ্রে। অদুবু মুম্বাই অপুনবগী ওইনা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী শরুক অনি থোক্না হেনগৎলকপা অদু নুমিৎ ১৩৯ য়ৌখ্রে। অনৌবা কেস ৫,৩৬৩গী মায়োক্তা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা ৭,৮৩৬ ফগৎলকখিবগা লোইননা মুম্বাইগা লোইননা মহারাস্ত্রগী অতোপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা কোবিদকী ফিভমসু ফগৎলক্লি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ১.৩১দা হন্থরকখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত্তা কেস ১,০০০গী মখাদা লৈখিবা অদু থংনা-থংননা নুমিৎ হুম্নি শুবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা অনৌবা কেস ৯৯২ থেংনখি। হৌজিক্কী ওইনদি রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ১৩,৪৮৭নি, মসিগী মনুংদা পেসেন্ত ৬৪দি ভেন্তিলেতরদা লৈরি। ঙরাং পেসেন্ত মঙা শিখিদুনা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩,৬৯৮ শুখ্রে।
রাজস্থান: স্তেত এজুকেশন দিপার্তমেন্তনা তাঙ্কক নাইনা নবেম্বর ২দগী রাজ্য অসিদা স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবগী প্রোপোজল অমা শেমখ্রে। প্রাইমরী স্কুলগী অঙাংশিংগীদমক্তা ওদ-ইভনগী প্রোপোজল অমা খন্নরি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজস্থান্দা অনৌবা কেস ১,৭৯৬ থেংনখি। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ১৫,৯৪৯নি।
মধ্য প্রদেশ: থা অহুমগী মনুংদা অহানবা ওইনা মধ্য প্রদেশতা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কেস ৫১৪ থেংনখিবগা লোইনা কোবিদ কেসশিং অদু ৬০০কী মখাদা লৈখি। ইন্দোরদা অনৌবা কেস ১১২ থেংনখি অদুগা জবলপুরদা অনৌবা কেস ৪৬ থেংনখি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ১০,৩৫৩ শুখ্রে।
ছত্তিসগর: ওগস্ত হৌরকপা ফাওবদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ইশোক শোকহন্দনা লেরকপা ছত্তিসগরনা হৌজিক লমদম অসিদা কেসশিংগী মশিংদা য়াম্না য়াংনা হেনগৎলকপা মায়োক্নরি। রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস ২,০৪৬ অমসুং ২৯৭ ফগৎলকখিবা থেংনখি। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ১২,৬৯৩ শুখ্রে।
গোৱা: গোৱা কেবিনেতনা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবগী গাইদলাইনশিং ঙাক্না চত্তুনা নবেম্বর ১দগী রাজ্য অসিদা কেসিনোশিং অমুক হন্না হাংদোকপা য়াহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। কোস্তেল স্তেত অসিগী ওফশোর কেসিনো তরুক অমসুং ওনশোর কেসিনো চাউরাক্না তরানিথোই লৈ, হায়রিবশিং অসি হন্দক্কী চহি অসিগী মার্চতা কোবিদ-১৯ লাইচৎ থোরকখিবা অদুদগী লোনখিবনি। কেসিনোশিং অসিনা মখোয়গী কেপাসিতী অদুগী চাদা ৫০দা ওপরেত তৌগদবনি অমসুং স্তেত হোম দিপার্তমেন্তনা থমখিবা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজর পুম্নমক ঙাক্না চৎকদবনি।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক তেসত তৌবদা মীওই ৪০৩গী মথক্তা পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ২৪৪৩ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২০৪৭৮৯দা হেনগৎখ্রে, ১৯১০২৭ দিসচার্জ তৌক্রে, ১২৮৪৫ এক্তিব ওইরি অমসুং ৯১৪ শিখ্রে।
মনিপুর: মনিপুর কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ৬ অমুক লৈখিদ্রে, শিখিবশিংগী মশিং অদু ১৫০ য়ৌখ্রে। হৌজিক-হৌজিক রাজ্য অসিদা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৭৫নি।
মঘালয়া: মঘালয়াদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ১৪১১নি অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ৭৬৪৩নি।
মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৮০ কনফর্ম তৌখ্রে, অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২৬০৭দা হেনগৎখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা অহানবা ওইনা শিখিবগী পাউ লৈখি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্ত্রীনা নাগালেন্দ য়াওনা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিবগী চাং ১%দগী হেন্না নেম্বা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১৪ উৎখি।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
28 OCT 2020 6:20PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
or COVID-19, in sufficient quantities and affordable prices
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Image Image
India continues to be among the countries with lowest per million cases & per million deaths, and very high testing
With focussed strategy and proactive as well as calibrated measures of the Union Government along with the States and UTs, India has sustained its global position of being the country with one of the lowest cases per million population and deaths per million population. While the global figure for cases/million is 5,552, India is recording 5,790. USA, Brazil, France, UK, Russia, and South Africa are reporting much higher numbers. The deaths per million populations in India are 87, substantially lower than the world average of 148. In the matter of total tests conducted, India is one of the topmost countries. With 10,66,786 tests in the last 24 hours, the cumulative number of tests conducted has crossed 10.5 Cr (10,54,87,680). India continues to report a trend of steadily decreasing active cases. Presently the active cases comprise merely 7.64% of the total positive cases of the country standing at 6,10,803. The total recovered cases are 72,59,509. 43,893 new cases have been registered in the last 24 hours in the country whereas the new recovered cases stand at 58,439. 77% of the new recovered cases are in 10 States/UTs. 79% of new confirmed cases are from 10 States and UTs. Kerala has overtaken Maharashtra with the highest number of new reported cases. 508 case fatalities have been reported in the past 24 hours.
For details:
Union Health Ministry’s telemedicine service, eSanjeevani, completes 6 lakh tele-consultations
eSanjeevani, Ministry of Health and Family Welfare’s telemedicine initiative has completed 6 Lakh tele consultations. It took only 15 days to complete the last one lakh consultations. In what can be seen as a big push for the ‘Digital India’ initiative of the Prime Minister, the eSanjeevani digital platform has proved its usefulness and easy access for the caregivers and the medical community, and those seeking healthcare services in the times of COVID. States like Tamil Nadu, Kerala and Gujarat run eSanjeevani OPD for 12 hours a day and 7 days a week. It is a testimony to the fact that eSanjeevani is gradually gaining traction with patients and doctors. eSanjeevani is accessible to the population in 27 States/UTs across India. The digital platform provides eHealth services through more than 6000 doctors who man 217 online OPDs in patient to doctor telemedicine model i.e. eSanjeevaniOPD.
For details:
Shri Piyush Goyal calls upon the global community to ensure timely and equitable availability of vaccines and medicines for COVID-19, in sufficient quantities and affordable prices
The Union Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyalh as called upon the global community to ensure timely and equitable availability of vaccines and medicines for COVID-19, in sufficient quantities and affordable prices. In his intervention at the virtual informal meeting of WTO Ministers held yesterday, he said that India and South Africa have proposed TRIPS waiver to address the challenges that countries with limited manufacturing capacity will face, in accessing these medical supplies. He called upon all Members to support the proposal, in order to have a decision on it by MC12, if not earlier. Shri Goyal said that the COVID-19 pandemic has brought out the inherent weaknesses and inequalities in the global economic & trading system. The need of the hour is to take effective measures to address the immediate challenges, and also prepare a long-term roadmap on how to reform an ailing and imbalanced global trading system.
For details:
Prime Minister inaugurates National Conference on Vigilance and Anti Corruption
The Prime Minister inaugurated the National Conference on Vigilance and Anti Corruption on the theme सतर्क भारत, समृद्ध भारत (Vigilant India, Prosperous India) yesterday through video conferencing. Addressing the Conference, the Prime Minister said Sardar Patel is the architect of United India as well the country’s administrative systems. As the first home minister of the country, he made efforts to build such a system which is meant for the common man of the country and where the policies are based on integrity. Shri Narendra Modi lamented that the following decades witnessed a different situation which lead to scams worth thousands of crores of rupees, establishment of shell companies, tax harassment and tax evasion. The Prime Minister stressed the necessity for the administrative systems to be transparent, responsible, accountable, answerable to the public. He added that the biggest enemy against this is any form of corruption. He said one hand corruption hurts the development of the country and on the other it destroys the social balance as well as the trust that people should have in the system. And therefore, he said tackling corruption is not just the responsibility of any single agency or institution but that it is a collective responsibility. He said corruption cannot be dealt with a stand-alone approach.
For details:
Text of PM’s inaugural address at the National Conference on Vigilance and Anti-Corruption
For details:
Dr. Harsh Vardhan highlights need for long term solutions for management of biomedical waste
The Union Minister of Health and Family Welfare, Science & Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan has underlined the need for long term solutions for management of biomedical waste so as to ease the pressure on Health and Environment, specifically in a pandemic like situation. His message was read out at a recent webinar. The high-level webinar on ‘The Future of Liquid Waste Management amidst COVID-19: What lies ahead?’ was jointly organized by the India Water Foundation (IWF) and United Nations Environment Programme (UNEP) supported by the Department of Science & Technology (DST), Government of India and Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti recently. The webinar focused on the future of liquid waste management and effective management of biomedical waste.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
Kerala: The Kerala State Higher Education Council has submitted a policy document to the state government recommending a complete overhaul of University and college examinations through computerized automation tools in view of the Covid-19 situation. The objective is to carry out evaluation and result declaration speedily and flawlessly with the help of an instant evaluation machine. Seven months after shutters were downed following the Covid outbreak, bars in Kerala are likely to open next week. The Excise, Police and Revenue department are tasked with ensuring that bars, when they open, strictly adhere to Covid protocols. The state reported 5457 positive cases yesterday, with the total tally crossing four lakh.
Tamil Nadu: For the first time since May, Covid cases in Chennai went below the 700-mark on Tuesday, with 695 testing positive. Meanwhile, Rajiv Gandhi Government General Hospital (RGGGH) in the city recorded zero deaths due to Covid in 24 hours, for the second time in a span of four days. The State government has relaxed the ban on recruiting frontline staff for Covid relief work; the G.O. issued in this regard said departments concerned need not get the concurrence of the Staff Committee anymore to recruit frontline staff. Covid-19 positivity rate falls to 6.2 per cent in Coimbatore; death rate has come down to 1.28% in the district as against last month’s rate of 2.1%; fever camps help in early diagnosis.
Karnataka: With an aim of putting in place more stringent measures to ensure people to wear mask covering their mouth and nose and to maintain social distance, BBMP has formed four committees at ward, zonal, divisional and head office levels. For the second consecutive day the number of Covid tests conducted in the state declined due to festivals. A group of nutritionists, activists and lawyers petitioned state government to provide ration kits to students in government and aided schools. Voting begins for four seats to Karnataka Legislative Council following Covid guidelines.
Andhra Pradesh: The online certificate courses introduced by the National Sanskrit University (NSU), Tirupati have evoked a good response from students. As many as 414 students from India and abroad have evinced interest in pursuing the NSU online courses so far. The NSU conducted Sanskrit and Yoga courses in 19 streams through online from April 5 to May 17 this year in view of the Covid-19 pandemic. Uncertainty over Andhra-Telangana bus services continues; the scheduled meeting on Tuesday between the Andhra Pradesh State Road Transport Corporation (APSRTC) officials with their Telangana counterparts over entering into an agreement to resume interstate bus operations has been cancelled.
Telangana: 1481 new cases, 1451 recoveries & 4 deaths reported in the last 24 hours; out of 1481 cases, 279 cases reported from GHMC. Total cases: 2,34,152; Active cases: 17,916; Deaths: 1319; Discharges: 2,14,917 with a recovery rate of 91.78 per cent. Telangana has become the only State to have waived off crop loans amounting to Rs 27,718 crore, largest in the country since the formation of the State. Further, the State government spent another Rs 28,000 crore under Rythu Bandhu benefiting farmers directly during the corresponding period.
Maharashtra: The doubling rate of Covid-19 cases in all the 24 administrative wards of Mumbai has gone above 100 days. Whereas, the overall doubling rate of Covid-19 cases in Mumbai has gone up to 139 days. The BMC is finding success in bending the curve of Covid-19 with all its administrative wards now able to slow down the spread of infection. Along with Mumbai, Covid situation in rest of Maharashtra is also improving with the state reporting 7,836 recoveries on Tuesday against 5,363 new cases. Total number of active cases in the state has come down to 1.31 lakhs.
Gujarat: Gujarat recorded 992 new cases during the last 24 hours marking the third consecutive day of under 1,000 cases. At present total active cases in the state are 13,487, out of which 64 patients are on ventilator. Five patients died yesterday taking the total deaths due to Covid19 up to 3,698.
Rajasthan: The State Education Department has readied a proposal to reopen schools in the state from November 2 in a phased manner. In the first phase schools for senior classes will begin. A detailed SOP that includes compulsory wearing of masks, sanitization and safe distancing norms. For primary school children a proposal of odd-even is under consideration. Rajasthan on Tuesday reported 1,796 new cases. The number of active cases is 15,949.
Madhya Pradesh: For the first time in three months, Madhya Pradesh reported under 600 Covid cases, with 514 cases recorded on Tuesday. 112 new cases were reported in Indore while Jabalpur recorded 46 new cases. The number of active cases in the state is 10,353.
Chhattisgarh: Chhattisgarh, which remained relatively unaffected by the COVID-19 pandemic until early August, now finds itself grappling with an explosion in the number of cases. The State remained low on the positivity chart until early August, but since then its graph has remained almost vertical and there is no sign of the curve flattening as yet. The state reported 2,046 new cases and 287 recoveries on Tuesday. The active cases count is 21,693.
Goa: The Goa cabinet has decided to allow casinos to reopen in the state from November 1 by following the COVID-19 prevention guidelines. The coastal state has six offshore and around a dozen onshore casinos, which have been shut since the outbreak of COVID-19 pandemic in March this year. The casinos will have to operate at 50 per cent of their capacity and follow all the standard operating procedures laid down by the state Home department.
Assam: In Assam, 403 more people tested positive for COVID-19 and 2443 patients discharged yesterday. Total cases rise to 204789, discharged 191027, active 12845 and 914 deaths.
Manipur: In Manipur, with 6 more deaths due to COVID-19, the toll reaches 150. Current recovery rate is 75 percent in the state.
Meghalaya: In Meghalaya, total active cases 1411 and total recovered 7643.
Mizoram: In Mizoram, 80 new cases of COVID-19 confirmed yesterday, total cases rise to 2607. The State today reported first COVID-19 related mortality.
Nagaland: In Nagaland, Union Home Ministry on Tuesday showed 14 States & Union Territories including Nagaland having COVID-19 fatality rate lower than 1%.