PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
16 SEP 2020 6:15PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India Registers the Highest Single day Recoveries, A Record High of 82,961 cured of COVID in the last 24 hours
India continues to record a spate of very high recoveries. In the last 24 hours, 82,961 COVID patients were cured, steeply pushing the Recovery Rate to 78.53%. The 7-day moving average of the Recoveries shows a consistent increase in the recoveries.The total recovered cases stand at 39,42,360. Maharashtra (19423) contributed 23.41% of the new recoveries while the States of Andhra Pradesh (9628), Karnataka (7406), Uttar Pradesh (6680) and Tamil Nadu (5735) contributed 35.5% of the new recoveries in the last 24 hours. Nearly 59% of the new recoveries came from these five States.There are 9,95,933 active cases in the country as on date. The gap between Recovered and Active cases has crossed 29 lakh today (29,46,427). Recovered Cases are nearly 4 times (3.96) the number of Active Cases. Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, Tamil Nadu compose close to 60% of the Active Cases.90,123 new cases have been reported in the last 24 hours in the country. With more than 20,000 new cases in the last 24 hours, Maharashtra is leading the tally. This is followed by Andhra Pradesh (8846) and Karnataka (7576).
For details :
‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Package Insurance Scheme for Health Workers Fighting COVID-19’ extended for another 6 months
The ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Package Insurance Scheme for Health Workers Fighting COVID-19’ was announced on 30 March 2020 for a period of 90 days. This was extended for a further period of 90 days i.e. up to 25th Sept, 2020.The scheme has now been extended for another 180 days i.e. 6 months.This Central Sector Scheme provides an insurance cover of Rs. 50 lakh to healthcare providers, including community health workers, who may have to be in direct contact and care of COVID-19 patients and therefore at risk of being infected. It also includes accidental loss of life on account of contracting COVID-19.
For details:
COVID-19 Test for International Passengers
Ministry of Civil Aviation has allowed RT-PCR testing at the entry airport on pilot basis to facilitate the transfer of international passengers. Under it, Airport Operator will create Sample Collection cum Waiting Lounge facility for RT-PCR testing. If the test result is negative, passenger will be permitted to exit the Waiting Lounge and proceed to the Departures to catch the connecting flight. However, if the result is positive, the passenger will be processed in line with applicable ICMR protocols by the State authorities. No passenger should be able to make an unauthorized exit.This information was given in a written reply by Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C), Civil Aviation in Rajya Sabha today.
For details:
Impact of Coronavirus
The sudden outbreak of COVID-19 has severely impacted some of the major economies of the world. It has affected countries across the globe including some of the major players like USA, European Union, UK, and India.Both World Bank and IMF estimate contraction in global GDP for FY 2020-21 due to the spillover effects of the lockdown to curb the spread of COVID-19 pandemic. Various sectors were affected due to the nation-wide lockdown. However, after the lockdown was relaxed, we see significant improvement in several sectors of the economy.Government has implemented several measures for the revival of industries. This information was given by the Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, in a written reply in the Lok Sabha today.
For details:
Conversion of Coaches into Covid Care Units
Indian Railways had converted 5231 Nos. of Non-AC ICF coaches into isolation coaches temporarily as COVID-19 isolation units during lockdown crisis. As per their requisition, 813 coaches are provided to the State Governments as on 12.09.2020. Subject to their residual codal life, these coaches shall be restored to passenger services when the requirement of these coaches to serve as isolation centres is fulfilled. This information was given by the Minister of Railways and Commerce & Industry, Shri Piyush Goyal in a written reply to a question in Lok Sabha today.
For details:
Union Government has taken unprecedented measures for labour welfare and employment generation during Covid-19 pandemic : Shri Gangwar
Union Labour and Employment Minister Shri Santosh Gangwar said today that a number of unprecedented steps have been taken by the Union Government for labour welfare and employment including for migrant workers across India during COVID-19 pandemic. Elaborating it he said that immediately after the lockdown, directions were sent from Ministry of Labour & Employment to all the State Governments/UTs instructing them to provide financial assistance to construction workers from Building & Other Construction Workers’ Cess Fund. It is estimated that the highest proportion of migrant workers are construction workers. Till date, about two crore migrant workers have been provided Rs. 5000.00 crores directly in their bank accounts from Fund being maintained by various States. He also stated that in order to resolve the grievances of migrant workers during lockdown, Ministry of Labour & Employment had set up 20 Control Rooms all over the country. During lockdown, more than 15000 complaints of the workers were resolved through these Control Rooms and due to the intervention of Ministry of Labour & Employment more than two lakh workers were paid their due wages amounting to about Rs. 295 crores. In order to provide minimum financial assistance to the workers through their EPF Account, Ministry of Labour & Employment under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana has permitted all the EPF members to withdraw 75% of their total provident fund deposited in their EPF Account. Till date, about Rs. 39,000/- crore have been withdrawn by the member of EPFO.
For details :
Shri Piyush Goyal says double digit growth in exports last week shows that country is showing rapid recovery
Minister of Railways and Commerce & industry Shri Piyush Goyal has called for aiming for the target of $500 billion of service exports. Addressing the inaugural session of CII’s India-UK Annual Conference virtually yesterday, he said that this is imminently doable. “We are all confident that under Prime Minister Shri NarendraModi's leadership, India will get back to our 5 trillion economy target, and it is time we leverage on this.” The Minister said that in the week from 8th to 14th September, the value of exports is $6.88 billion, up by 10.73% over the same period of the previous year. “This is indicative that India is in a move to get back, our resilience is showing, our confidence is emerging, our can-do spirit is reflected in all these numbers”, he added. The Minister stated that the confidence that CII has demonstrated in terms of India's ability to overcome the COVID-19 pandemic, has truly been remarkable. “We will rapidly recover, ensure businesses come back on track & we will back to the growth trajectory. We believe our manufacturing ecosystem will grow by $300 billion in the next 5 years. For boosting the domestic consumption & exports, we are focusing on the 24 industry sub-sectors.”
For details :
Implementation of MGNREGS during COVID-19 Pandemic
Mahatma Gandhi NREGS is a demand driven wage employment scheme. Every adult member of a household in a rural area, having job card (as per Mahatma Gandhi NREG Act), is eligible for a demand for a job under the scheme. A job card can be issued to a migrant labour/family as per the provision of the Act against a demand by the migrant labour/family. A total of 86,81,928 new job card during the current FY so far has been issued as compared to 64,95,823 new job card issued during the FY 2019-20. Total fund released/spent under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) to States/UTs from April 2020 to August, 2020 is at 5870600 Lakh (funds released) and 5293764 Lakh (total expenditure). The Central Government, with active support of the State Governments, has so far been able to meet the demands of works with adequate funding. During current financial year, as on 10.09.2020, the Ministry has released Rs. 60,44,098.23 lakh till now to the States & UTs for implementation of Scheme. Total 238976142personday generated in August, 2020 as against 153052762in August 2019 indicating 56% increase for the month.This information was given in a written reply by the Union Minister of Rural Development & Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha yesterday.
For details :
Garib Kalyan Rojgar Abhiyan
Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan (GKRA) is a 125-day Abhiyan launched by Hon’ble Prime Minister on 20th June, 2020 with a mission to address the issues of returnee migrant workers and similarly affected rural population by Covid-19 pandemic through a multi- pronged strategy.GKRA aims at providing immediate employment & livelihood opportunities to the distressed, to saturate the villages with public infrastructure and creation of livelihood assets to boost the income generation activities and enhance long term livelihood opportunities by giving focus on 25 works in 116 selected districts across 6 States with a resource envelope of Rs 50,000 crore. Total mandays employment generated in six States of Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Uttar Pradesh under Garib Kalyan Rojgar Abhiyan is 27,21,17240 with an expenditure of23559.20 crore.This information was given in a written reply by the Union Minister of Rural Development & Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha today.
For details :
Steps taken to ensure safety of healthcare and other health workers of hospitals
Hospitals and dispensaries being a State subject, no data is maintained in the Union Government about Safai Karmacharis, who have died due to health and safety hazards related cleaning hospitals and medical waste during Covid-19 pandemic.States were asked to constitute Infection Prevention and Control Committees. Hospitals were also to identify a nodal officer who will monitor the healthcare workers and review their exposure status. High risk exposures are placed under quarantine for 7 days. Based on their exposure/clinical profile of such doctors, nursing officers and other health workers, to take a decision by the Nodal Officer/Head of the Department (or his appointed Sub-committee) for further period on one week. An advisory for managing health working in COVID and Non-COVID areas of the hospital was issued by Ministry of Health and Family Welfare on 18th June, 2020.Ministry of Health & Family Welfare has issued guidelines on Rational use of PPEs for healthcare workers including other field level workers. It has also provided guideline on Infection Prevention and Control practices to the State Governments. States were requested to train the hospital functionaries on infection prevention and control practices. Training on Infection Prevention and Control was also made available for all categories of healthcare workers on the iGoT platform.This information was given by Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri Ramdas Athawale in a written reply in Rajya Sabha today.
For details :
M/o Social Justice & Empowerment decides for release of advance grant to implementing agencies to run and maintain old age homes in view of ongoing Pandemic
In view of the ongoing Pandemic and considering the fact that the Implementing Agencies (IAs) may not have sufficient funds to run and maintain Old Age Homes, the Ministry of Social Justice and Empowerment has decided for release of advance grant to them. A total of Rs. 83.74 crore has already been released to the IAs during 2020-21, till date. The Ministry of Social Justice and Empowerment is implementing National Action Plan for Senior Citizens which has a component of Integrated Programme for Senior Citizens under which grants in aid is given for running and maintenance of, inter alia, Senior Citizens Homes (Old Age Homes) to Implementing Agencies (IAs) such as State Governments/Union Territory Administrations (through Registered Societies)/Panchayati Raj Institutions (PRIs)/Local bodies; Non-Governmental Organizations (NGOs)/Voluntary Organizations. This information was given by Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri Rattan Lal Kataria in a written reply in Rajya Sabha today.
For details :
Cylinders distributed under PMUY during Corona crisis
Pradhan Mantri Ujjwala Yojana(PMUY) commenced w.e.f. 01.05.2016 to provide deposit free LPG connections to adult woman of poor households. The target of the same was achieved on 7th September, 2019. 13.06 crore cylinders have been distributed to PMUY beneficiaries under the PMKKY during Corona crisis. This information was given by the Union Minister of Petroleum & Natural Gas Shri Dharmendra Pradhan in the Rajya Sabha today in a written reply.
For details :
COVID-19 Cases in Defence Services
The number of COVID-19 cases in Army, Navy and Air Force are 16758, 1365 and 1716 respectively.The number of deceased due to COVID-19 in Army and Air Force are 32 and 03 respectively and ‘NIL’ in case of Navy. As per the extant Rules, there is no special compensation for deaths occurring due to infectious diseases while in service. However, all deaths while in service are awarded terminal benefits. This information was given by Raksha Rajya Mantri Shri Shripad Naik in a written reply to Shri Anumula Revanth Reddy in Lok Sabha today.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Maharashtra Government has set-up a four member committee to fix the charges for conducting CT-scan tests across all state hospitals. State Health Minister Rajesh Tope has said that following numerous complaints regarding overcharging by various hospitals, the government has decided to bring in price caps for these tests. Meanwhile, Chief Minister Uddhav Thackerey has sought the help of all village Sarpanchs in implementing the ‘My Family, My Responsibility’ initiative of the State Government. The CM along with Deputy CM Ajit Pawar held a virtual meeting with 28,000 Sarpanchs of the state.
• Rajasthan: The prescribed rates of COVID-19 tests at private hospitals and laboratories in Rajasthan have been reduced to Rs 1,200. Health Minister Dr Raghu Sharma said that the prices of RT-PCR testing kit, reagents, VTM kit and other consumables have reduced, so it was decided to provide the testing facility to the general public at lower prices. This decision was taken after consultation with Sawai Man Singh Medical College senior doctors and other subject experts. Meanwhile, CM Ashok Gehlot interacted with top doctors and discussed the pros and cons of Covid 19 management strategies in Rajasthan.
• Madhya Pradesh: The Madhya Pradesh government has banned industrial use of oxygen amongst other steps taken to meet the medical crisis that erupted after suspension of supply from Maharashtra. The state is battling a severe shortage of oxygen cylinders and is busy making alternative arrangements.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh on Tuesday recorded a highest single-day spike of 3,450 coronavirus cases, taking the state's count of infections to 70,777. Government has started a 50 oxygen bed facility in the Durg District Hospital. The Durg administration has issued toll-free numbers for patients in home isolation. The District Administration has ordered that there will a 7-day lockdown in the Mungeli district.
• Kerala: The state Cabinet has approved an ordinance, allowing Covid-19 patients and bedridden people to use postal votes in the upcoming local body polls. It is also decided to extend voting hours by one more hour. Another decision of the Cabinet today was to invest the salary of government employees in their PF accounts, which was deducted from their basic pay following the financial slump induced by Covid-19. Salary of 6 days was deducted for five months. State Finance Minister Thomas Isaac was today discharged from the hospital after recovering from Covid-19. Meanwhile, 110 workers of a plastic factory in the capital has been tested positive. At present, 31,156 Covid patients are undergoing treatment in the State and 2,08,141 people under observation in various districts. Death toll till now in the State is 466.
• Tamil Nadu: Puducherry Lt Governor Kiran Bedi said joint mobile teams comprising police, revenue and municipal officials would be constituted to ensure enforcement of COVID-19 safety norms and prevention of violations of the protocols in the union territory. TN CM Edappadi K Palaniswami told the Assembly that the coronavirus infection had started receding in Tamil Nadu owing to the concerted efforts of the State government; responding to a debate in the Assembly on the pandemic, Palaniswami said recovery rate in Tamil Nadu is the highest (89%) in the country while mortality rate is the lowest (1.67%). State government granted permission to 13 universities and the Director of Technical Education (DoTE) to conduct final semester exams this month.
• Karnataka: State Cabinet on Tuesday approved an amendment to the Karnataka Fiscal Responsibility Act (KFRA) to increase the state’s borrowing limit to 5 per cent of GSDP instead of the existing 3 per cent; in effect, this will allow the State to raise an additional Rs 36,000 crore in loans without violating fiscal discipline under the KFRA. State Home Minister Basavaraj Bommai tests positive for Covid; he is the fourth minister who testing positive in the State. Doctors under the Karnataka Government Medical Officers’ Association (KGMOA) to continue the strike till September 18; the doctors have been demanding pay parity with their counterparts in the medical education department, or pay revision as per the Central Government Health Scheme.
• Andhra Pradesh: Special rooms have been set up by the state for those candidates who are tested positive and still attending the test for the recruitment of Village and Ward Secretariat posts. Tirumala Tirupati Devasthanam has decided to conduct the forthcoming Brahmotsavams from September 17-27 at Tirumala hill shrine without participation of devotees following the Government of India Covid-19 protocol. This time devotees could not witness the ‘Vahana Sevas’ in Tirumala. Corona death toll continues to rise in the state as it has crossed the five thousand mark, bringing the total death toll to 5014.
• Telangana:2273 new cases, 2260 recoveries & 12 deaths reported in the last 24 hours; out of 2273 cases, 325 cases reported from GHMC. Total cases: 1,62,844; Active cases: 30,401; Deaths: 996; Discharges :1,31,447. Telangana assembly session is likely to end today; decision to call off the session has reportedly been taken by the Speaker after a MLA and 50 other assembly staff tested positive on Monday. Telangana is also on the verge of facing a shortage of oxygen cylinders in the near future due to the rapid rise in Covid-19 cases. The prices of oxygen cylinders have also gone up heavily due to transportation and other charges involved in importing them from other states.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh two more deaths reported due to Covid-19, total casualty is now 13.170 new Covid cases reported including that of Chief Minister Pema Khandu. Currently there are 1795 active cases in the state.
• Assam: In Assam 1849 COVID-19 patients discharged after recovery yesterday. Total COVID cases in the state reached to 146575 among them 29180 are active cases.
• Manipur: In Manipur 239 more persons test Covid19 positive. There were 78 recoveries with 78 percent recovery rate. There are 1745 active cases in the state.One person expired due to Covid19 complications taking the toll in Manipur to 47.
• Mizoram: Twelve new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases reached to 1480 and active cases stands at 588.Asymptomatic patients can now stay in home isolation in Mizoram. The state government has framed guidelines for it.
• Meghalaya: In Meghalaya the total active COVID-19 cases reached to 1818. Among them 379 are from BSF and Armed Forces.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
16 SEP 2020 6:15PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা নোংমখক্তংদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা অনাবদগী ফগৎলকখিবগী রেজিস্তর তৌখ্রে- হৌখবা পুং ২৪সিদা কোবিদনা নারম্বদগী ৮২,৯৬১ ফগৎলকপগী চাং ৱাংবা রেকোর্দ
• মহারাস্ত্র মথন্তখক্তনা অনৌবা ফগৎলকপগী চাং অসি মশুং অমরোম ওইখ্রে; ফগৎলকখিবগী চাং অসি এক্তিব কেস মশিংগী শরুক ৪ ওইখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা ৯০,১২৩ রিপোর্ত তৌরকপা য়াওনা, হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা এক্তিব কেস ৯,৯৫,৯৩৩ লৈরি
• কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থ ৱার্করশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজ ইন্সুরেন্স স্কিম’ অসি অতোপ্পা থা ৬ অমগা শাদোকখ্রে
• গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী মখাদা রাজ্য তরুক্তা লুপা কোতি ২৩৫৫৯.২০ চাদিং তৌদুনা মেনদেজ এমপ্লোইমেন্ত জেনরেৎ তৌরিবা অপুনবা মসিং অসি ২৭,২১,১৭২৪০নি
ভারতনা নোংমখক্তংদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা অনাবদগী ফগৎলকখিবগী রেজিস্তর তৌখ্রে, হৌখবা পুং ২৪সিদা কোবিদনা নারম্বদগী ৮২,৯৬১ ফগৎলকপগী চাং ৱাংবা রেকোর্দ
ভারতনা য়াম্না ৱাংনা ফগৎলকপগী মখা তানা রেকোর্দ অমা তৌরকখ্রে। ভারতনা নোংমখক্তং হৌখিবা পুং ২৪সিদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা অনাবদগী ফগৎলকখিবগী রেজিস্তর তৌখ্রে। কোবিদনা নাবা মীওই ৮২,৯৬১ অসি য়ুমদা/ফেসিলিতী আইসোলেসন অমসুং হোসপিতালশিংদগী ফগৎলকখ্রে অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে, ফগৎলকখিবগী চাং অসি হেনগৎলক্তুনা ৭৮.৫৩% ওইখ্রে। নুমিৎ-৭নিগী ফগৎলকপগী চাংচৎ অসি লেপ্তনা হেনগৎলকপগী মওং উৎলি। ফগৎলখখিবগী অপুনবা মশিং অসি ৩৯,৪২,৩৬০দা লৈরি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা মহারাস্ত্র(১৯৪২৩)দা অনৌবা ফগৎলকখিবা অসি ২৩.৪১% ওইখ্রে অদুগা অন্ধ্র প্রদেশ(৯৬২৮), কর্নাতকা (৭৪০৬), উত্তর প্রদেশ(৬৬৮০) অমসুং তমিল নাদু(৫৭৩৫) নচিংবা রাজ্যশিংদা অনৌবা ফগৎলকখিবগী চাং অসি ৩৫.৫% ওইখ্রে। রাজ্য মঙাসিদা অনৌবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৫৯% ওইখ্রে। রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ২৭তা ৭০%দগী হেন্না ফগৎলকখিবগী পাও ফংখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা এক্তিব কেস ৯,৯৫,৯৩৩ লৈরি। নারম্বদগী ফগৎলকখিবা অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লাপ্নবা অসি ঙসি লাক্ষ ২৯(২৯,৪৬,৪২৭) হেনখ্রে। ফগৎলকখিবা কেস মশিং অসি এক্তিব কেস মশিংদগী শরুক (৩.৯৬)রোম ওইরে। মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, অন্ধ্র প্রদেশ, তমিল নাদুদা এক্তিব কেস অসি ৬০% নকশিল্লক্লি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা লৈবাক অসিদা অনৌবা কেস ৯০,১২৩ রিপোর্ত তৌখি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা অনৌবা ২০,০০০হেন্দুনা মহারাস্ত্রনা তেল্লী অসিদা মাংজিল থানা লৈরি। মসিদা অন্ধ্র প্রদেশ (৮৮৪৬) অমসুং কর্নাতকা(৭৫৭৬)না মনিং চেল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654884
কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থ ৱার্করশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজ ইন্সুরেন্স স্কিম’ অসি অতোপ্পা থা ৬ অমগা শাদোকখ্রে
‘কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেল্থ ৱার্করশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজ ইন্সুরেন্স স্কিম’ অসি নুমিৎ ৯০গী মতমগী ওইনা মার্চ ৩০, ২০২০দা লাউথোকখি। মসি নুমিৎ ৯০গী মতমগী মখা তানা শাংদোকখি মদুদি সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০ ফাওবনি। স্কিম অসি হৌজিক নুমিৎ ১৮০গী হায়বদি থা ৬কী অমুক শাংদোকখ্রে। মসিগী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অসিনা কোবিস-১৯ নাবা মীওইশিংগা হকথেংননা শোক্নবা অমদি শেবা তৌরিবা অসিনা মরম ওইরগা নারকপা য়াবগী খুদোংথিবা লৈবা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱার্করশিং য়াওনা হেল্থক্যের প্রোভাইদরশিংদা লুপা লাখ ৫০ কভর তৌবা ইন্সুরেন্স অমা ফংহল্লি। মসিদা কোবিদ-১৯ লৌনরকপনা মরম ওইদুনা শোইদনা লৈখিদবগীসু য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654635
ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জরশিংগীদমক কোবিদ-১৯ তেস্ত
সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়না অহৌবগী ওইনা ইন্তরনেস্নেলশিং থাদোক থাজিন য়ানবগীদমক চঙফম জগাশিংদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মখাদা, এয়রপোর্ত ওপরেতরনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌনবগীদমক সেম্পল কল্লেক্সন কম ৱেতিং লোঞ্জ ফেসিলিতী থমগনি। করিগুম্বা তেস্ত রিজল্ত অদু নেগেতিব লাক্লবদি পেসেঞ্জর অদু ৱেতিং লোঞ্জ থাদোকপা য়াগনি অমসুং দিপার্চরদা চত্তুনা কন্নেক্তিং ফ্লাইৎ তোংবা য়াগনি। অদুবু করিগুম্বা তেস্ত রিজল্ত অদু পোজিতিব লাক্লবদি, পেসেঞ্জর অদু আই.সি.এম.আর.না পীবা চৎন-কাংলোনশিং ইলহন্নবা রাজ্যগী ওথোরিতীশিংনা থবক লৌখৎকনি। পেসেঞ্জর অমত্তা অয়াবা য়াওদনা থোকপা য়ারোই। পাউদম অসি সিবিল এবিএসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী (আই./সি.) শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরিনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654635
কোরোনা ভাইরসনা পীবা শাফু
কোরোনা ভাইরস অসি খঙহৌদনা শন্দোরকপা অসিনা মরম ওইরগা মালেমগী অচৌবা ইকোনোমীশিং খরদি য়াম শাথীনা শোকহল্লি৷ গ্লোব অসিগী ললোন-ইতিক্তা মমিং লৈরবা লৈবাকশিং য়ু.এস.এ., য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন, য়ু.কে. অমসুং ভারত য়াওনা য়াম্না ফিভম কাইবা মওংদা শোকহল্লি৷ কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি শন্দোরকপা হন্থহন্ননবগীদমক চৎথরিবা লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা ৱল্দ বেঙ্ক অমসুং আই.এম.এফ. অনিনা এফ.ৱাই. ২০২০-২১গী গ্লোবেল জি.দি.পি.দা হন্থরক্কদ্র হায়না পানরি৷ লৈবাক শিনবা থুংনা তৌরিবা লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা শোকহল্লে৷ অদুম ওইনমক লোকদাউন অসি হাংদোরক্লবা মতুংদদি ঐখোয়না শেল-থুমগী ফিভম তোঙান তোঙানবা সেক্তরদা ফগৎলকপা উরে৷ ইন্দস্ত্রীশিং অমুক হন্না মথৌ তৌবা হৌনবগীদমক সরকারনা তোঙান তোহানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। হায়রিবা ই-পাউ অসি কমমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুস গোয়লনা ঙসি পাঙথোকখিবা লোক সভাদা অইবা ৱারোল অমা ওইনা পীশিনখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655051
কোচশিংবু কোভিদ কেয়র য়ুনিৎ ওন্থোকপা
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা নন-এ.সি. আই.সি.এফ. ৫২৩১ অসি মতম খরগী ওইনা নাইতোম ওইবা কোচেস হায়বদি কোভিদ-১৯ আইসোলেসন য়ুনিৎ ওইনা লোকদাউন মনুংদা ওন্থোক্লি। মখোয়গী রিক্বিজিসন, কোচেস ৮১৩ অমা ১২.০৯.২০২০ স্তেত সরকারনা পীরি। মখোয়গী পুন্সিদা কোদাল পীদুনা পেসেনজরশিংদা হেন্না খবা অমা পীদুনা নাইতোম ওইবা পীরি। মসিগী পীরিবা ৱারোল অসি রেলৱে অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা অইবা ওইনা ৱাহং অমগী পাউখুমদা ঙসি লোক সভাদা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655117
কেন্দ্র সরকারনা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা কেভিদ-১৯গী লায়চৎ মরক অসিদা ভারত পুম্বগী ওইনা শিন্মীগী য়াইফনবা অমসুং থবক ফংন্নবা খোংথাং লৌখৎলি : শ্রী গঙ্গৱার
কেন্দ্রগী লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা ঙসি হায়খি মদুদি য়াম্লবা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা কেভিদ-১৯গী লায়চৎ মরক অসিদা ভারত পুম্বগী ওইনা শিন্মীগী য়াইফনবা অমসুং থবক ফংন্নবা খোংথাং লৌখৎলি। লোকদাউন হেক লোইবগা লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা স্তেত সরকার অমসুং য়ু.তি.শিংদা শিন্মীশিংদা পীগদবা মতেং অসিগী মওংশিং অসি তাক্লি। মসিনা তাক্লি মদুদি খ্বাইদগী য়াম্বা মশীং অসি কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী মরক্তা য়ুম-কৈ শাবা শিন্মীনা মশীং য়াম্লি। হৌজিক ফাওবদা কোইনা চৎপা শিন্মী মশীং করোর অনিরোমদা লুপা করোর ৫০০০.০০ মখোয়গী বেঙ্কগী খুথাংদা বিল্দিং অমসুং অতোপ্পা কন্সত্রকসন ৱার্করস সেস ফন্দদগী শিজিন্নবনি। লোকদাউন মনুং অসিদা কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী অৱাবা কোক্নবা, লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা কৎথোক্লবা কন্ত্রোল রুম ২০ অমসু কেন্দ্রগী শিন্মী মিনিস্ত্রীনা লিংখৎখ্রে। লোকদাউন মনুং অসিদা শিন্মীশিংগী ৱাকৎ ১৫০০০ হেনবগী ৱা তাখ্রে অদুগা লুপা করোর ২৯৫ রোম লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা মখোয়গী পীগদবা খুৎশুমল পীথোকখি। য়াম্না পীকপা শেলগী মতেং শিন্মীশিংদা ফংনবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কালয়ান য়োজনাগী মখাদা লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা ই.পি.এফ. মেম্বর খুদিংদা ৭৫% মখোয়গী ফন্দ দিপোজিৎ অদুদগী লৌথোকপা য়াগনি। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৩৯,০০০ ই.পি.এফ.ও.গী মেম্বরনা চিংথোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654819
কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা ‌এম.জি. নরেগা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা
মহাত্মা গান্ধী নরেগা অসি খুশুমন তান্নবা থবক পীনবা স্কিম অমনি। খুঙ্গংগী মফম অমদা লৈবা ইমুং অমগী জোব কার্দ পাইবা (মহাত্মা গান্ধী নরেগা এক্ত) মীয়াই চল্লবা ইমুংগী মীওই খুদিংমক্না স্কিম অসিগী মখাদা থবক য়াওবা য়াগনি। স্কিম অসিগী জোব কার্দতা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং/ইমুং হায়না খায়দোক্তুনা জোব কার্দ হোল্দর অমনা রেজিস্তর তৌনবগী প্রোবিজন লৈতে। মাইগ্রেন্ত শিন্মী/ইমুংনা পাম্লবদি এক্ত অসিগী প্রোবিজনগী মতুং ইন্না মাইগ্রেন্ত শিন্মী/ইমুং অমদা জোব কার্দ অমা পীবা য়াই। শেনবা চহি ২০১৯-২০গী মনুংদা অনৌবা জোব কার্দ ৬৪,৯৫,৮২৩ পীখিবা অদুগা য়েংনবদা চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা জোব কার্দকী অপুনবা ৮৬,৮১,৯২৮ পীখি। ১০.০৯.২০২০ ফাওবদা চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা হৌজিক ফাওবদা মন্ত্রালয়না লুপা লাখ ৬০,৪৪,০৯৮.২৩ কায়থখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1654684
গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান
গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান (জি.কে.আর.এ.) অসি মিশন অমগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইদুনা হল্লকখিবা মাইগ্রেন্ত লেবরশিং অমসুং মসিগা মান্ননা চৈথেং ফংলবা খুঙ্গংগী মীশিংগী ওইবা ৱাফমশিং অসি প্রধান মন্ত্রীনা জুন ২০, ২০২০দা লাউথোকখিবা নুমিৎ ১২৫নিগী ওইবা থোং কয়াগী ওইবা অরুবা মওংদা লৈরিবা মীশিংদা খুদক্তা থবক ফংহন্দুনা অমদি হিংনবগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা লাল্লোং, ময়ামগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা খুঙ্গং অদু পুংয়ৌ য়ৌহন্নবা অমসুং চাগা হেনগৎহনবা থবকশিং থোরকহন্নবা পুন্সি মহিং অমা শেম্নবা অমসুং লুপা করোর ৫০,০০০গী রিসোর্স ইনভেলপ অমগা লোয়ননা রাজ্য ৬তগী খনগৎলবা খুঙ্গং ১১৬দা থবক ২৫গী ওইনা য়েংলগা অশাংবা মতমগী ওইনা হিংবা ঙম্নবগী খুদোংচাবী পীবদা পান্দম থম্বা অভিয়ান অমনি। মসিগী পাউ অসি খুঙ্গংগী চাউখৎপা অমসুং পঞ্চায়তী রাজগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1654680
হোস্পিতালশিংগী হেল্থক্যের অমসুং অতোপ্পা হেল্থ ৱার্করশিং খুদোংথিদনবা লৌখৎপা খোঙথাংশিং
হোস্পিতালশিং অমসুং দিস্পেন্সরীশিং অসি রাজ্যগী মখাদা লৈবা হীরম ওইবনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা হোস্পিতালশিং অমদি মেদিকেল ৱেস্তশিং শেংদোকপা মরী লৈনবা হকশেলগী ওইবা খুদোংথিবনা মরম ওইদুনা লৈখিদবা সাফাই কর্মচারিশিংগী দেতা অসি কেন্দ্রগী সরকারদা লৈতে। রাজ্যশিংদা ইনফেক্সন প্রিবেন্সন এন্দ কন্ত্রোল কম্মিতীশিং শেম্নবা খঙহনখি। হোস্পিতালশিংনা নোদেল ওফিসর অমা থমদুনা হেল্থক্যের ৱার্করশিং অমসুং লায়না অসি নারকপা য়াবশিংগী হকশেলগী ফীভম য়েংশিনগদবনি। নারকপা য়াবগী চাং য়াম্না ৱাংবশিং নুমিৎ ৭নি ক্বারেন্তিন তৌদুনা থমগনি। মখোয়গী নারকপা য়াবা/ক্লিনিকেল প্রোফাইলদা য়ুম্ফম ওইরগা অসিগুম্বা দোক্তরশিং, নর্সিং ওফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা হেল্থ ৱার্করশিং অসিগী মখা তানা চয়োল অমগা শাংদনবা নোদেল ওফিসর/দিপার্তমেন্তগী হেদনা (নত্রগা এপোইন্ত তৌরিবা সব-কম্মিতীনা) ৱারেপ অমা লৌগনি। হোস্পিতালশিংগী কোবিদ অমসুং নন-কোবিদকী মফমশিংদা হেল্থ ৱার্করশিংনা থবক তৌরিবা অসি য়েংশিন্নবা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না জুন ১৮, ২০২০দা এনবাইজরী অমা থোকখি। অতোপ্পা ফিল্দ লেবেল ৱার্করশিং য়াওনা হেল্থক্যের ৱার্করশিংনা পি.পি.ই.শিং চুম্না শীজিন্ননবা গাইদলাইনশিং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না থোকখ্রে। গাইদলাইনশিং অসিনা থবক মফমশিংদা লায়না অসি লৌরকপগী খুদোংথিবা অদু হন্থহন্নবা শীজিন্নগদবা পি.পি.শিং.শিংগী মখলশিং পীরি। মসিনা রাজ্য সরকারশিংনা লৌখৎকদবা লায়না শন্দোকপদগী ঙাকথোক্নবা অমদি লাকশিন্নবা থৌরাংশিংগী মতাংদা গাইদলাইনশিংসু পীরি। রাজ্যশিআনা হোস্পিতালশিংদা মথৌ তৌরিবশিংবু লায়না শন্দোকপদগী ঙাকথোক্নবা অমদি লাকশিন্নবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ত্রেন তৌনবা খঙহনখি। লায়না শন্দোকপদগী ঙাকথোক্নবা অমদি লাকশিন্নবা থৌরাংশিংগী ত্রেনিং অসি আই.জি.ও.তি.গী প্লেৎফোর্মদা হেল্থক্যের ৱার্করশিংগী কেতগোরী পুম্নমক্তা ফংহল্লি। মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱর্মেন্তগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ শ্রী রামদাস আথৱলেনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654924
হৌজিক শন্দোরক্লিবা লায়চৎ অসি য়েংলগা ওল্দ এজ হোমশিং চল্লাইনবা অমদি য়েংশিন্নবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংদা মাংজৌননা শেন্থং কায়থনবা এম/ও সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱর্মেন্তনা ৱেরেপ লৌখ্রে
হৌজিক শন্দোরক্লিবা লায়চৎ অমদি ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং (আই.এ.শিং) অসিনা হোল্দ এজ হোমশিং চল্লাইনবা অমদি য়েংশিন্নবা ফন্দ মতক চানা লৈরমদবা য়াই হায়বা ৱাফম অসিগী খল্লগা, সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়না মখোয়দা মাংজৌননা শেন্থং কায়থনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ঙসি ফাওবদা ২০২০-২১গী ওইনা আই.এ.শিংদা হান্না লুপা করোর ৮৩.৭৪ কায়থখ্রে। সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়না নেস্নেল এক্সন প্লান ফোর সিনিয়র সিতিজেন্স (এন.এ.পি.এসআর.সি.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি, হায়রিবা অসি ইন্তগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর সিনিয়র সিতিজেন্স (আই.পি.এসআর.সি.)গী শরুক অমনি মসিগী মখাদা অতোপ্পা কয়াগী মরক্তা সিনিয়র সিতিজেন্স হোমশিং (ওল্দ এজ হোমশিং) চল্লাইবা অমসুং য়েংশিন্নবা রাজ্য সরকারশিং/য়ুনিয়ন তেরিতরী এদমিনিস্ত্রেসনশিং (রেজিস্তর সোসাইতীশিংগী খুত্থাংদা)/ পঞ্চায়তিরাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শ/লোকেল বোদীশিং; নন-গভর্নমেন্তেল ওর্গনাইজেসনশিং (এন.জি.ও.শিং)/ ভোল্যুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিংগুম্বা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংদা গ্রান্ত-ইন-এদ পীথরি। মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱর্মেন্তগী মিনিস্তরোফফফ স্তেৎ শ্রী রত্তন লাল কাতারিয়ানা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654923
কোরোনা ক্রাইসিস মনুংদা পি.এম.য়ু.ৱাই.গী মখাদা সিলিন্দরশিং য়েন্থোকখিবা
প্রধানমন্ত্রী উজ্বলা য়োজনাগী মখাদা ০১.০৫.২০১৬ দগী হৌনা চৎনদুনা লাইরবা ইমুংশিংগী অহল ওইরবা নুপীশিংদা লেম্না এল.পি.জি. কনেক্সন ফংহন্নবা লাউথোকখি। হায়রিবসিগী মান্ননা পান্দম অসি ২০১৯গী সেপ্তেম্বর ৭দা ফংবা ঙমখি। পাউখুম অসি পেত্রেলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1654934
দিফেন্স সর্ভিসশিংদা কোবিদ-১৯ কেসশিং
আর্মী, নেভী অমসুং এয়র ফোর্সতা নাবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অসি মথং শিৎনা ১৬৭৫৮, ১৩৬৫ অমসুং ১৭১৬নি। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদবগী মশিং অসি আর্মী অমসুং এয়র ফোর্সকী ওইনা মথং শিৎনবা ৩২ অমসুং ০৩ ওইখি অমদি নেভীগী ওইনদি ‘নিল’ ওইখি। হৌজিক লৈরিবা চৎনা-পথাপকী মতুং ইন্না, সর্ভিস্তা লৈরিঙৈদা লৌনগনবা লায়না অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদবগী অখন্নবা কম্পেন্সেসন লৈতে। অদুম ওইনমক সর্ভিস্তা লৈরিঙৈদা লৈখিদবা পুম্নমক্কী ওইনা তর্মিনেল বেনিফিৎশিং ফংহনগনি। মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা শ্রী অনুমুলা রেবান্থ রেদীদা অইবা পাউখুম ওইনা ঙকশেলগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী শ্রিপাদ নাইকনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655098
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্র সরকারনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা হোসপিতালশিংদা সি.তি. স্কেন তেস্তশিং পাংথোকপদা লৌগদবা মমলশিং লেপ্নবা মেম্বর মরিগী কমিতী অমা শেমখ্রে। রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, রাজেশ তোপেনা হায়খি মদুদি হোসপিতাল কয়া অমনা মমল হেন্না লৌবগী মতাংদা ৱাকৎ কয়া অমা লাকখিবনা মরম ওইরগা সরকার অসিনা তেস্তশিং অসিগীদমক্তা অকক্নবা মমল লেপথোক্নবা ৱারেপ লৌখিবনি। মরক অসিদা, মুখ্য মন্ত্রী উধব থাকরেনা রাজ্য সরকারগী অনৌবা খোংথাং ‘মাই ফামিলী, মাই রেসপোন্সিবিলিতী’ চৎনহন্নবা খুঙ্গং খুদিংমক্কী সর্পঞ্চশিংগী মতেং লৌখি। সি.এম.না উপ সি.এম. আজিত পৱারগা লোইননা রাজ্য অসিগী সরপঞ্চ ২৮,০০০গা লোইননা ভর্চৱল মীতিং অমা পাংথোকখি।
• রাজস্থান: রাকস্থানদা লৈরিবা লনাইগী হোসপিতালশিং অমসুং লেবোরেতরীশিংদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী পীথোক্লবা মমলশিং অদু লুপা ১,২০০দা হন্থখ্রে। হকশেল মন্ত্রী, দা. রঘু শর্মানা হায়খি মদুদি আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং কিতশিং, রিএজেন্তশিং, ভি.তি.এম. কিত অমসুং অতোপ্পা শিজিন্ননবগী পাওৎলমশিংগী মমল হন্থখ্রে, মরম অসিনা হন্থবা মমলদা প্রজা মীয়ামদা তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা অসি পীনবা ৱারেপ লৌখিবনি। ৱারেপ অসি সৱাই মান সিং মেদিকেল কোলেজকী সেনিয়র দোক্তরশিং অমসুং অতোপ্পা সবজেক্ত এক্সপার্তশিংগা তানরবা মতুংদা লেপখিবনি। মরক অসিদা সি.এম অশোক গেহলোতনা মকোক থোংবা দোক্তরশিংগা ৱারি শানখি অমসুং রাজস্থানদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী লাল্লোংশিংগী কান্নবা অমসুং মাংজবগী মতাংদা খন্নখি।
• মথ্য প্রদেশ: মথ্য প্রদেশ সরকারনা মহারাস্ত্রদগী সপ্লাই লেপখ্রবামতুংদগী থোরকপা মেদিকেল খ্রাইসিস অদুবু মায়োক্নবা ঙম্নবা লৌখৎলকপা অতোপ্পা খোংথাংশিংগী মনুংদা ইন্দসত্রীগী ওইনা ওক্সিজেন শিজিন্নবা অসি থিংজিনখ্রে। রাজ্য অসিনা ওক্সিজেন সীলিন্দরশিং কাহেন্না ৱাংৎপদগী অৱাবা মায়োক্নরি অমসুং অতোপ্পা থৌরাং কয়া অমা লাংনবা কন্না হোৎনরি।
• ছত্তিসগর: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ছত্তিসগরদা কোরোনাভাইরসকী কেস ৩,৪৫০ থেংনদুনা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিদা এনফেক্সনগী মশিং ৭০,৭৭৭ য়ৌহনখ্রে। সরকারনা দুর্গ জিলা হোসপিতালদা ওক্সিজেন বেদ ৫০ লৈবা ফেসিলিতী অমা হৌদোকখ্রে। দুর্গ এদমিনিস্ত্রেশন্না হোম আইসোলেশনদা পেসন্তশিংগীদমক্তা তোল-ফ্রী নম্বরশিং থাদোকখ্রে। জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশন্না মুঙ্গেলি জিলাদা নুমিৎ ৭কী লোকদাউন লৈরগনি হায়না ওর্দর থোকখ্রে।
• কেরলা: রাজ্য কেবিনেতনা লাক্কদৌরিবা লোকল বোদী পোলশিংদা পোস্তল ভোৎশিং শিজিন্ননবা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিং অমসুং ফমুংদগী লেংখৎপা ঙমদ্রবাশিংদা অয়াবা পীখ্রে। মসিদা ভোৎ থাধবগী পুংশিং অদু পুং অমা অমুক শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। কেনেতনা ঙসি লৌখিবা ৱারেপ অমনা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শেল-থুমগী ফিভমদা শোত্থখিবা অদুনা মখোয়গী বেসিক পেদগী ককখিবশিং অদু মখোয়গী পি.এফ. একাউন্তশিংদা সরকারগী কর্মচারিশিংগী তোলোপ অদু থাধনবা ৱারেপ লৌখি। রাজ্যগী শেল-থুমগী মন্ত্রী, থোমাস আইসাক ঙসি কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরদুনা হোসপিতালদগী দিসচার্জ তৌখ্রে। মরক অসিদা কেপিতলদা লেবা প্লাস্তিক ফেক্তরীগী ৱার্কর ১১০ পোজিতিব ওইবা থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিদা কোবিদ পেসেন্ত ৩১,১৫৬ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই ২,০৮,১৪১ ওবজার্ভেশন্দা লৈরি। রাজ্য অসিদা হোজিক ফাওবদা শিবগী মশিং অসি ৪৬৬ শুখ্রে।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীগী লেপ্তনেন্ত গোভর্নর, কিরন বেদিনা হায়খি য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিদা কোবিদ-১৯ সেফতী নোর্মশিং চৎনহন্নবা অমসুংপ্রোতোকোলশিং অসি কাইনা চৎপদগী থিংনবা পুলিস, রেভেন্যু অমসুং মুনিসিপাল ওফিসিয়েলশিংনা পুন্সিন্দুনা শেম্বা অপুনবা মোবাইল তীমশিং শেম্লগনি। তি.এন. সি.এম. এদাপ্পদি কে. পলানিস্বামিনা এসেম্বলীদা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকার অসিনা কন্না হোৎনবনা মরম ওইরগা তামিল নাদুদা কোরোনাভাইরস ইনফেক্সন হন্থরক্লে; লাইচৎ অসিগী মতাংদা এসেম্বলীদা তৌখিবা দিবেত অমদা পাউখুম পীরদুনা, পলানিস্বামিনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা ফগৎলকপগী চাং অসি তামিল নাদুদা খ্বাইদগী হেন্না ৱাংঙি (৮৯%) অদুগা শিবগী চাং খ্বাইদগী নেম্মি (১.৬৭%)। রাজ্য সরকারনা হন্দক্কী থা অসিদা ফাইনেল সেমেস্তর একজামশিং পাংথোক্নবা য়ুনিভর্সিতী ১৩ অমসুং দাইরেক্তর ওফ তেক্নিকেল এজুকেশন (দি.ও.তি.ই.)দা অয়াবা পীখ্রে।
• কর্নাতকা: রাজ্যগী কেবিনেতনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা চৎনরিবা, হৌজিক লৈরিবা চাদা ৩গী জি.এস.দি.পি.গী মহুত্তা চাদা ৫দা রাজ্য অসিগী বোরোৱিং লিমিৎ অদু হেনগৎনবা কর্নাতকা ফিস্কেল রেসপোন্সিবিলিতী এক্ত (কে.এফ.আর.এ.)দা এমেন্দমেন্ত অমা অয়াবা পীখ্রে; মসিনা রাজ্য অসিদা কে.এফ.আর.এ.গী মখাদা ফিস্কেল দিসিপ্লিন থুগাইদনা লোন ওইনা অহেনবা লুপা করোর ৩৬,০০০ খোমগৎপা ঙমহনগনি। রাজ্যগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রী, বাসভরাজ বোম্মাই কোবিদ পোজিতিব ওইখ্রে; মহাক্না রাজয় অসিদা পোজিতিব ওইখিবা মরিশুবা মন্ত্রীনি। কর্নাতকা গোভর্নমেন্ত মেদিকেল ওফসরস এসোসিয়েশন (কে.জি.এম.ও.এ.)গী মখাদা লৈবা দোক্তরশিংনা সেপ্তেম্বর ১৮ ফাওবা স্ত্রাইক তৌখিগনি; দোক্তরশিং অসিনা মেদিকেল এজুকেশন দিপার্তমেন্ত্তা লৈবা মখোয়গী কাউন্তরপার্তশিংগা পে মান্ননবা, নত্রগা সেন্ত্রেল গোভর্নমেন্ত স্কীমগী মতুং ইন্না পে রিভিজন তৌনবা দিমান্দ তৌরি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: খুঙ্গংগী অমসুং ৱার্দ সেক্রেতরিয়েত পোস্তশিং খন্নবগীদমক্তা তেস্ত অসিদা শরুক য়ারিবা পোজিতিব ওইরবা কেন্দিদেতশিংগীদমক্তা রাজ্য অসিনা অখন্নবা কাশিং থমখ্রে। তিরুমালা তিরুপতি দেৱাস্থনমনা ভারত সরকারগী কোবিদ-১৯ প্রোতোকোল ঙাক্না চত্তুনা লাইনিংবা লাক্লিবশিং য়ৌহন্দনা তিরুমালা হিল শ্রাইনদা সেপ্তেম্বর ১৭-২৭ ফাওবা লাক্কদৌরিবা ব্রহমোতসভমশিং পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। হন্দক্কী মতাংসিমদি লাইনিংবা লাক্লিবশিংনা তিরুমালাদা ‘ৱাহনা সেৱাস’ উবা ফংলরোই। রাজ্য অসিদা কোরোনানা মরম ওইরগা শিবগী মশিং লাপ্তনা হেনগৎলক্তুনা লিশিং মঙা হেনখ্রে, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অসি ৫০১৪ য়ৌহনখ্রে।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২২৭৩ থেংনখি, ২২৬০ ফগৎখি অমসুং ১২ শিখিবগী পা্ লৈখি; কেস ২২৭৩গী মনুংদা কেস ৩২৫তি জি.ঐচ.এম.সি.দগীনি। অপুনবা কেসশিং: ১,৬২,৮৪৪; এক্তিব কেসশিং: ৩০,৪০১; শিয়শিং: ৯৬; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৩১,৪৪৭। তেলঙ্গানা এসেম্বলী সেশন ঙসি লোইরবা য়াই; নিংথৌকাবা নুমিত্তা এম.এলএ. অমা অমসুং অতোপ্পা এসেম্বলী স্তাফ ৫০ পোজিতিব ওইবা থেংনখ্রবা মতুংদগী স্পীকরনা সেশন অসিবু লেপ্নবা ৱারেপ লৌখি হায়না হায়রি। তেলঙ্গানাসু কোবিদ-১৯গী কেসশিং য়াম্না য়াংনা ৱাংখৎলকপনা মরম ওইরগা তুংদা লাক্কদবা মতম খরা অসিদা ওক্সিজেন সীলিন্দরশিং অৱাৎপা মায়োক্নবা য়ানা লৈরি। অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী পুশিল্লকপদা চংবা পুরকপগী অমসুং অতোপ্পগী মমলশিং অদুনা মরম ওইরগা ওক্সিজেন সীলিন্দরশিংগী মমল অসি য়াম্না ৱাংখৎখ্রে।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা অনি অমুক লৈখিদ্রে, শিখিবশিংগী অপুনবা মসিং অদু হৌজিক ১৩ শুখ্রে। মুখ্য মন্ত্রী, পেমা খান্দু য়াওনা অনৌবা কোবিদ কেস ১৭০ লৈখি। হৌজিক-হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৭৯৫ লেরি।
• অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ১৮৪৯ ফদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১৪৬৫৭৫ য়ৌখ্রে, মসিগী মনুংদা ২৯১৮০দি এক্তিব কেসনি।
• মনিপুর: মনিপুর মীওই ২৩৯গী মথক্তা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা থেংনখি। ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৮ ওইখিবগা লোইননা ৭৮ ফগৎলকখিবা লৈখি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৭৪৫ লৈরি। কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা অরুবা ফিভমদা লৈবদগী মীওই অমা লৈখিদ্রে, মসিনা মনিপুরদা শিবগী মশিং অদু ৪৭ য়ৌহনখ্রে।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস তরানিথোই কনফর্ম তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিং ১৪৮০ য়ৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেসনা ৫৮৮দা লৈরি। মিজোরামদা অসীম্তমেতিক পেসেন্তশিংনা হৌজিক হোমাইসোলেশন্নদা লৈবা য়ারে। রাজ্য সরকারনা মসিগীদমক্তা গাইদলাইনশিং শেমখ্রে।
• মেঘালয়া: মঘালয়াদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ১৮১৮ য়ৌখ্রে। মখোয়গী মরক্তা ৩৭৯দি বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সেসতগীনি।
ফেক্ত চেক