Prime Minister's Office
PM dedicates to the nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar
13 SEP 2020 2:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated to the nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar today via video conferencing. The projects include the Durgapur-Banka section of the Paradip-Haldia-Durgapur Pipeline Augmentation Project and two LPG Bottling Plants. They have been commissioned by IndianOil and HPCL, PSUs under the aegis of the Ministry of Petroleum and Natural Gas.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the special package announced for Bihar a few years ago, focused much on the state's infrastructure. He said the special package given for Bihar had 10 big projects related to petroleum and gas worth Rs 21 thousand crore. Among these today it is the seventh project which is being dedicated to the people of Bihar. He also listed the other six projects which had been completed in Bihar earlier. He expressed happiness that he is inaugurating the Durgapur-Banka section (about 200 km) of an important gas pipeline project for which he laid the foundation stone about one and a half years ago. He lauded the hard work of the engineers and laborers and active support of the state government for completing this project on time, in spite of the challenging terrain. He lauded the Chief Minister of Bihar for playing a big role in making Bihar come out of the work culture in which one generation used to start the work and the other generation completed it. He said this new work culture needs to be strengthened and it can take Bihar and East India on the development path.
The Prime Minister quoted from the scriptures “सामर्थ्य मूलं स्वातंत्र्यम्, श्रम मूलं वैभवम् ।” meaning strength is the source of freedom and power of labour is the basis of development of any nation. He said there is neither a shortage of power of labour in eastern India, including Bihar, nor this place lacked natural resources and despite this, Bihar and East India remained behind in terms of development for decades and suffered endless delays due to political, economic reasons and other priorities. He said since road connectivity, rail connectivity, air connectivity, internet connectivity were not a priority earlier, gas based industry and petro-connectivity could not be imagined in Bihar. He said development of gas based industries was a major challenge in Bihar due to it being a landlocked state and thus lacking resources related to petroleum and gas which are otherwise available in the states adjacent to the sea.
The Prime Minister said Gas-based industry and petro-connectivity have a direct impact on people's lives, on their standard of living and also create millions of new employment opportunities. He said today, when CNG & PNG are reaching many cities in Bihar and Eastern India, people here should get these facilities easily. He said the Bhagiratha effort to connect eastern India with Paradip on the eastern seaboard and Kandla on the western seaboard began under the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana and seven states will be connected through this pipeline, which is about 3000 km long, of which Bihar also has an prominent role. The line from Paradip - Haldia will now be further extended to Patna, Muzaffarpur and the pipeline coming from Kandla which has reached Gorakhpur will also be connected to it. He said when the entire project is ready, it will become one of the longest pipeline projects in the world.
The Prime Minister said due to these gas pipelines, big bottling plants are being installed in Bihar. Of which two new Bottling Plants have been launched today in Banka and Champaran. Both these plants have a capacity to fill more than 125 million cylinders every year. These plants will meet the LPG requirements of Godda, Deoghar, Dumka, Sahibganj, Pakur districts and some areas of Uttar Pradesh in Jharkhand. He said Bihar is creating thousands of new jobs from the laying of this gas pipeline to the new industries based on the energy from the pipeline.
The Prime Minister said the fertilizer factory of Barauni, which was closed in the past, will also start working soon after the construction of this gas pipeline. He said today eight crore poor families of the country have gas connections because of the Ujjwala scheme. This has changed the lives of the poor during the period of corona as it was necessary for them to stay at home and they need not go out to collect wood or other fuel.
The Prime Minister said in this period of Corona, millions of cylinders have been provided free of cost to the beneficiaries of the Ujjwala scheme which has benefited millions of poor families. He lauded the efforts of the petroleum and gas departments and companies, as well as the millions of delivery partners, as they did not let people run out of gas, even during the time of Corona, despite the dangers of infection. He said there was a time when LPG gas connections in Bihar were a sign of affluent people. People had to make recommendations for each gas connection. But now this has changed in Bihar due to the Ujjwala scheme, about 1.25 crore poor families of Bihar have been given free gas connection. The gas connection at home has changed the lives of crores of poor in Bihar.
The Prime Minister praised the youth of Bihar and said Bihar is the powerhouse of the country's talent. He said the strength of Bihar and the imprint of Bihar's labor will be seen in the development of every state. He said in the last 15 years, Bihar has also shown with a right government, right decisions and a clear policy, development happens and reaches every one. There was a thinking, education was not necessary as the youth of Bihar have to work in the fields. Due to this thinking, not much work was done to open large educational institutions in Bihar. The result was that the youth of Bihar were forced to go out to study, to work. Working in the field, farming is very hard work and pride, but do not give other opportunities to the youth, nor make such arrangements, it was not right.
The Prime Minister said today big centers of education are opening in Bihar. Now the number of agricultural colleges, medical colleges, engineering colleges is increasing. Now IIT, IIM and IIIT in the state are helping to make the dreams of the youth of Bihar soar. He lauded the efforts of the Chief Minister of Bihar in tripling the number of polytechnic institutions and opening of two large universities, one IIT, one IIM, one NIFT and one National Law Institute in Bihar.
The Prime Minister said Start up India, Mudra Yojana and many such schemes have provided the necessary amount of self-employment to the youth of Bihar. He said today the availability of electricity in cities and villages of Bihar is more than ever. The modern infrastructure is being built in the power, petroleum and gas sectors, the reforms are being brought in, are making the lives of people easier as well as giving impetus to industries and the economy. He said in this period of Corona, once again the petroleum-related infrastructure works like refinery projects, projects related to Exploration or Production, pipelines, City Gas Distribution projects, many such projects have gained momentum. He said there are more than 8 thousand projects, on which 6 lakh crore rupees will be spent in the coming days.
The Prime Minister said migrant labourers have returned back and new employment opportunities have also been created. Even during such a huge global epidemic the country has not stopped especially Bihar has not stopped. He added the National Infrastructure Pipeline Project worth more than Rs 100 lakh crore is also going to help in increasing economic activity. He urged everyone to to keep working fast to make Bihar, Eastern India an important center of development.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିହାରର ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଲୋକାର୍ପିତ
13 SEP 2020 2:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ବିହାରର ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଜି (13.09.2020) ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ହଳଦିଆ – ଦୁର୍ଗାପୁର ପାଇପଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦୁର୍ଗାପୁର ବାଙ୍କା ସେକ୍ସନ ଏବଂ ଦୁଇଟି ଏଲପିଜି ବଟଲିଙ୍ଗ ପ୍ଳାଣ୍ଟ । ସେଗୁଡିକ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ଭାରତୀୟ ତୈଳ ନିଗମ ଓ ଏଚପିସିଏଲରେ କମିଶନଭୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ବର୍ଷ ଆଗରୁ ବିହାର ପାଇଁ ଘୋଷିତ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାପେକ ବିହାରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ବିହାର ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କ୍ଷେତ୍ର ବାବଦରେ 21 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର 10ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ ହିସାବରେ ଘୋଷିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ହେଉଛି ଏହା ସପ୍ତମ ପ୍ରକଳ୍ପ । ପୂର୍ବରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା 6ଟି ପ୍ୟାକେଜ ଯାହାର କି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ଦେଢ ବର୍ଷ ତଳେ 200 କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୁର୍ଗାପୁର-ବାଙ୍କା ପାଇପଲାଇନର ସେ ଶୁଭ ଦେଇଥିଲେ, ଆଜି ତାହାର ଉଦ୍ଘାଟନ କରି ସେ ଖୁସି ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ବାଧାବିଘ୍ନ ସତ୍ଵେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ, ଶ୍ରମିକ ଓ ଯନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟରେ କର୍ମ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବିହାରରେ ଆଗରୁ ଗୋଟିଏ ପିଢି କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ବେଳେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପିଢି ତାହାକୁ ଶେଷ କରୁଥିଲା । ମାତ୍ର ନୂତନ କର୍ମ ସଂସ୍କୃତି ଆହୁରି ମଜବୁତ ହେବା ଦରକାର, ଯାହାଫଳରେ ବିହାର ଓ ପୂର୍ବ ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରାଣରୁ ଏକ ବାଣୀ ଉଦ୍ଧୃତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, “सामर्थ्य मूलं स्वातंत्र्यम्, श्रम मूलं वैभवम्”, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ସ୍ଵାଧିନତାରୁ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ ଓ ଦେଶର ବିକାଶର ମୂଳଭିତ୍ତି ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଦ୍ଵାରା ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିହାର ସମେତ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତିର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ଅଭାବ ନାହିଁ । ଏସବୁ ସତ୍ଵେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ବିହାର ଓ ପୂର୍ବ ଭାରତ ବିକାଶର ପଛରେ ପଡିଛି । ଏପରି ଅନ୍ତହୀନ ବିଲମ୍ଭ ପାଇଁ ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଣକୁ ଦାୟୀ କରାଯାଇପାରେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗରୁ ରାସ୍ତା, ରେଳ, ବିମାନ ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଉନଥିଲା, ଏପରିରକି ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମଧ୍ୟ ବିହାରର କଳ୍ପନା ବାହାରରେ ଥିଲା । ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ବିହାର ପାଇଁ ଖୁବ ଆହ୍ଵାନମୂଳକ ଥିଲା କାରଣ ବିହାରର ଚତୁର୍ପାର୍ଶ୍ୱ ଭୂଖଣ୍ଡ ଦ୍ଵାରା ପରିବେଷିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ଓ ପେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ମାନବୃଦ୍ଧି ଓ ନୂତନ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସିଏନଜି ଓ ପିଏନଜି ବିହାରର ଅନେକ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି ଲୋକମାନେ ଏହାର ସୁବିଧା ସହଜରେ ପାଇପାରିବେ । ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ପାରାଦୀପ ବା ପୂର୍ବତଟ ସହ ଯୋଡିବା ଓ ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳରେ ବାଂଲା ସହ ଯୋଡିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉର୍ଜା ଗଙ୍ଗା ଅଧୀନରେ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ଵାରା 3000 କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ପାଇପଲାଇନ 7ଟି ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ସଂଯୋଗ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ବିହାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପାରାଦୀପ-ହଳଦିଆ ଲାଇନ ଏବେ ପାଟନା-ମୁଜାଫରପୁର ସହ ଏବଂ କାଙ୍ଗଲାରୁ ଆସିଥିବା ପାଇପଲାଇନ ଗୋରଖପୁର ସହ ଯୋଡାଯିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ଏହା ବିଶ୍ଵର ଦୀର୍ଘତମ ପାଇପାଲାଇନ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ଲାଭ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ ବିହାରର ବଡ ବଡ ବଟଲିଙ୍ଗ ପ୍ଳାଣ୍ଟଗୁଡିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି । ସେଥିରୁ ଗୋଟିଏ ବାଙ୍କା ଓ ଅନ୍ୟଟି ଚମ୍ପାରଣରେ ଆଜି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି । ଦୁଇଟିଯାକ ପ୍ଳାଣ୍ଟରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ 125 ନିୟୁତ ସିଲିଣ୍ଡର ଭର୍ତ୍ତି କରିବା କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡିକ ଗୋଡା, ଦେଓଘର, ଡୁମକା, ସାହେବଗଞ୍ଜ, ପାକୁର ପ୍ରଭୁତି ଜିଲ୍ଲା ସହ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ଝାଡଖଣ୍ଡର କେତେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇଦେବ । ଗ୍ୟାସ ପାଇପାଲାଇନ ବିଛାଯିବା ଓ ସେଥିପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ବିହାରରେ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପାଲାଇନ ଯୋଗୁଁ ବାରାଉଣୀରେ ପଡିରହିଥିବା ସାରା କାରଖାନା ମଧ୍ୟ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବ । ଉଜ୍ଜ୍ଵଲା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଦେଶର 8 କୋଟି ଗରିବ ପରିବାର ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିଛି । ବିଶେଷକରି କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଲୋକମାନେ ଘରୁ ବାହାରକୁ ଜାଳେଣୀ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ନଯାଇ ଘରେ ବସି ନିଜର ଇନ୍ଧନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରିଛନ୍ତି । ସେ ଏଥିପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ଗ୍ୟାସ ବିଭାଗ ଓ କମ୍ପାନୀ ତଥା ଏହାର ବିତରକମାନଙ୍କ କରୋନା କାଳରେ ସଂକ୍ରମଣ ସମ୍ଭାବନା ସତ୍ଵେ ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ କେବଳ ଧନୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ହିଁ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଥିଲା । ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗଟିଏ ପାଇବା ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ସୁପାରିଶ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ମାତ୍ର ଉଜ୍ଜ୍ଵଲା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ବିହାରରେ ସ୍ଥିତି ବଦଳିଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟର 1.25 କୋଟି ଗରିବ ପରିବାର ନିଶୁଳ୍କ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇ ପାରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଯୁବ ସମାଜକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ବିହାରକୁ ଦେଶର ମେଧାର ଗନ୍ତାଘର ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ବିହାରର ଶକ୍ତି ଓ ଶ୍ରମ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି । ଗତ 15 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାର ଯଥାର୍ଥ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଓ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଯଥେଷ୍ଟ ବିକାଶ କରିପାରିଛି । ଆଗରୁ ଲୋକଙ୍କ ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ, ବିହାରକୁ ଶିକ୍ଷାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କାରଣ ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଚାଷ କାମରେ ଜଡିତ । ସେଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିହାରର ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକରେ ଆଶାତୀତ ଉନ୍ନତି ହୋଇନାହିଁ । ବିହାରର ଯୁବ ସମାଜ ସେଥିପାଇଁ ବାହାରକୁ ପାଠ ପଢିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟବାଧକତାରେ ଯାଆନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିହାରରେ ଶିକ୍ଷା ଦାନର ବଡ ବଡ କେନ୍ଦ୍ରମାନ ଖୋଲୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷି, ମେଡିକାଲ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟର ମହାବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଖୋଲୁଛି । ରାଜ୍ୟର ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ, ଆଇଆଇଆଇଟିଗୁଡିକରେ ବିହାରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଵପ୍ନାକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଲାଗିପଡିଛନ୍ତି । ବିହାରରେ ଅଧିକ ପଲିଟେକନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଦୁଇଟି ବୃହତ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗୋଟିଏ ଆଇଆଇଟି, ଗୋଟିଏ ଆଇଆଇଏମ, ଗୋଟିଏ ଏନଆଇଏଫଟି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଆଇନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଖୋଲିବା ନେଇ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇଣ୍ଡିଆ, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏହିପରି ଅନେକ ଲୋକହିତକର ଯୋଜନା ବିହାରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଆତ୍ମରୋଜଗାରକ୍ଷମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଜି ବିହାରର ସହର ଓ ଗ୍ରାମ ସବୁଆଡେ ବିଜୁଳିଶକ୍ତି ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ମିଳୁଛି । ଶକ୍ତି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ଗ୍ୟାସ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ରାଜ୍ୟର 8 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ 6 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ରାଜ୍ୟକୁ ଫେରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଦେଶରେ 100 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପାଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବିହାର ଓ ପୂର୍ବଭାରତକୁ ବିକାଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ଵାନ ଜଣାଇଥିଲେ ।