Ministry of Home Affairs
MHA issues Advisory on Secure use of ZOOM Meeting Platform
16 APR 2020 4:30PM by PIB Delhi
The Cyber Coordination Centre (CyCord), under the Union Ministry of Home Affairs (MHA), has issued an advisory on secure use of ZOOM Meeting Platform by private individuals. This advisory states that the platform is not for use by Government officers/officials for official purposes.
The document makes reference to earlier advisories of the Indian Computer Emergency Response Team(Cert-In) and states that Zoom is not a safe platform. The guidelines have been issued to safeguard private individuals who would still like to use the platform for private purposes.
The broad objective of this advisory is to prevent any unauthorized entry into a Zoom Conference Room and prevent the unauthorized participant to carry out malicious attacks on the terminals of other users in the conference.
The details of protective measures to be taken by individuals may be accessed in the document attached at this link.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
‘ঝুম মীটিং প্লেটফৰ্ম’-ৰ সুৰক্ষিত ব্যৱহাৰ সন্দৰ্ভত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শাৱলী
16 APR 2020 4:30PM by PIB Guwahati
ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত ‘ঝুম মীটিং প্লেটফৰ্ম’ ব্যৱহাৰ কৰোতাসকলৰ বাবে সুৰক্ষিত ৰূপত এই প্লেটফৰ্মৰ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ‘চাইবাৰ ক’-অৰ্ডিনেশ্যন চেণ্টাৰ’(CyCord)য়ে এক পৰামৰ্শাৱলী জাৰি কৰিছে। সেই অনুসৰি কোনো পৰিস্থিতিতে এই প্লেটফৰ্ম চৰকাৰী বিষয়া-বৰ্গ, বিষয়া-কৰ্মচাৰী অথবা কোনোধৰণৰ চৰকাৰী কাম-কাজত ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰিব।
এই পৰামৰ্শাৱলীত ‘ইণ্ডিয়ান কম্পিউটাৰ ইমাৰ্জেন্সী ৰেছপন্স টীম’(Cert-In)-য়ে ইতিমধ্যে জাৰি কৰা বিধি-নিৰ্দেশনাৰ জেৰ টানি কোৱা হয় যে ‘ঝুম’ কেতিয়াও এক নিৰাপদ ‘প্লেটফৰ্ম’ নহয়। অৱশ্যে ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত এতিয়াও যদি কোনোবাই এই প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিব খোজে তেন্তে সুৰক্ষিত ৰূপত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবেই এই বিধি-নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে।
‘ঝুম কনফাৰেন্স ৰুম’-ত যিকোনো ধৰণৰ অকৰ্তৃত্বশীল প্ৰৱেশ ৰোধ কৰাৰ লগতে কোনো পৰস্থিতিতে যাতে আলোচনাত অংশ লোৱা আন ব্যৱহাৰকাৰীৰ টাৰ্মিনেলসমূহত অকৰ্তৃত্বশীল অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে কোনো ধৰণৰ উদ্দেশ্য-প্ৰণোদিত আক্ৰমণ সংঘটিত কৰিব নোৱাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰাই এই বিধি-নিৰ্দেশনাৰ সামগ্ৰীক উদ্দেশ্য বুলি উল্লেখ কৰা হৈছে।
এই সম্পৰ্কীয় সবিশেষ তথ্য তলৰ ‘লিংক’ যোগে উপলব্ধ কৰিব পৰা যাব।
link.