President's Secretariat
Address by the Hon'ble President of India Smt. Droupadi Murmu to Parliament
27 JUN 2024 12:13PM by PIB Delhi
Honourable Members,
1. I extend my heartiest congratulations and best wishes to all the newly elected members of the 18th Lok Sabha.
You all are here after winning the trust of voters of the country.
Very few get this privilege to serve the nation and the people.
I am confident that you will fulfil your responsibilities in the spirit of Nation First and will be a medium to fulfil the aspirations of 140 crore Indians.
I wish Shri Om Birla Ji the very best for performing his exalted role as the Speaker of the Lok Sabha.
He has vast experience in public life.
I am confident that he will be successful in taking democratic traditions to new heights with his skills.
Honourable Members,
2. I also express my gratitude to the Election Commission of India on behalf of crores of Indians today.
This was the largest election in the world.
About 64 crore voters performed their duty with enthusiasm and zeal.
Women cast their votes in huge numbers this time also. A very heartening aspect of this election emerged from Jammu and Kashmir.
The Kashmir Valley broke all records of voter turnout of many decades.
In the last four decades, we had witnessed low voter turnout amidst shutdowns and strikes in Kashmir.
Enemies of India continued to spread false propaganda at global forums, projecting it as an opinion of Jammu and Kashmir.
But this time the Kashmir Valley has given a befitting reply to every such element within the country and outside.
For the first time, the home voting facility was made available in this Lok Sabha Election.
I convey my appreciation for the work done by all the personnel associated with the Lok Sabha elections and also extend my congratulations to them.
Honourable Members,
3. The whole world is talking about the Lok Sabha Elections 2024.
The world is witnessing that the people of India have elected a stable Government with clear majority, consecutively for the third term.
This has happened after six decades.
At a time when the aspirations of people of India are at their highest ever, people have reposed faith in my Government for the third consecutive term.
The people of India have full faith that only my Government can fulfil their aspirations.
Therefore, this election of 2024 has been an election of trust in policy, intention, dedication and decisions:
• Trust in a strong and decisive Government
• Trust in good governance, stability and continuity
• Trust in honesty and hard work
• Trust in security and prosperity
• Trust in Government’s guarantees and delivery
• Trust in India's resolve to be Viksit Bharat
It is a stamp of approval for my Government’s mission of service and good governance undertaken in the past 10 years.
It is a mandate that the work of making India a developed nation continues uninterrupted and India attains its goals.
Honourable Members,
4. The 18th Lok Sabha is historic in many ways.
This Lok Sabha has been constituted in the early years of Amrit Kaal.
This Lok Sabha will also be witness to the 75th year of adoption of the Constitution of India.
I am confident that this Lok Sabha will script a new chapter on decisions for public welfare.
My Government will present its first budget in the forthcoming session.
This budget will be an effective document of the Government’s far-reaching policies and futuristic vision.
Along with major economic and social decisions, many historic steps will also be seen in this budget.
The pace of reforms will be further accelerated in tune with the aspirations of people of India for rapid development.
My Government believes that there should be healthy competition among the states to attract investors from all over the world.
This is the true spirit of competitive cooperative federalism.
We will continue to move ahead with the belief that the development of the country lies in the development of the States.
Honourable Members,
5. The resolve to Reform, Perform and Transform has made India the fastest growing economy in the world today.
In 10 years, India has risen to become the 5th largest economy from being the 11th ranked economy.
From 2021 to 2024, India has grown at an average rate of 8 percent annually.
And this growth has not been achieved under usual circumstances.
In recent years, we have seen the biggest pandemic in 100 years.
India has achieved this growth amidst the global pandemic and despite ongoing conflicts in different parts of the world.
This has been made possible due to reforms and major decisions undertaken in the national interest in the last 10 years.
Today, India alone is contributing 15 percent of the global growth.
Now, my Government is striving to make India the 3rd largest economy in the world.
Achieving this goal will also strengthen the foundation of a developed India.
Honourable Members,
6. My Government is giving equal importance to all the three pillars of the economy – Manufacturing, Services and Agriculture.
PLI schemes and Ease of Doing Business have contributed to increasing investments and employment opportunities on a large scale.
Along with the traditional sectors, sunrise sectors are also being promoted in mission mode.
Be it semiconductor or solar,
Be it electric vehicles or electronic goods,
Be it green hydrogen or batteries,
Be it aircraft carriers or fighter Jets,
India is expanding in all these sectors.
My Government is also making continuous efforts to reduce the cost of logistics.
The Government is also strengthening the services sector.
Today, India is emerging as a leader in every sector from IT to Tourism and from Health to Wellness.
And this is creating a large number of new opportunities for employment and self-employment.
Honourable Members,
7. In the last 10 years, my Government has placed great emphasis on every aspect of rural economy.
Agro-based industries, dairy and fishery-based industries are being expanded in villages.
In this also, cooperatives have been accorded priority.
The Government is creating a large network of Farmer Producer Organizations (FPOs) and cooperative organizations such as PACS.
A major problem of small farmers is related to storage.
Therefore, my Government has commenced work on a scheme to create the world’s largest storage capacity in the cooperative sector.
To enable farmers to meet their small expenses, more than Rupees 3,20,000 crore have been disbursed to them under PM-Kisan Samman Nidhi.
In the initial days of its new term, my Government has transferred an amount of more than Rupees 20,000 crore to farmers.
The Government has also effected a record increase in the MSP for Kharif crops.
Honourable Members,
8. Today’s India is making changes in its agricultural system in line with its current requirements.
Policies have been framed and decisions taken guided by the thought that we become more self-reliant and increase farmers’ income through increased exports.
For example, the Government is providing all possible assistance to farmers to reduce dependence on other countries for pulses and oilseeds.
New strategies are being formulated, keeping in mind the kind of food products that are in high demand in the global market.
Nowadays, the demand for organic products is increasing rapidly in the world.
Indian farmers have ample capacity to meet this demand.
Therefore, the Government is strengthening natural farming and the supply chain of its related products.
With these efforts, expenditure incurred by farmers on farming activities will reduce and their income will also increase further.
Honourable Members,
9. Today’s India is known not for adding to the challenges the world is facing, but for providing solutions to the world.
As a Vishwa-Bandhu, India has taken initiatives in providing solutions to many global problems.
We are providing various solutions for issues ranging from climate change to food security and from nutrition to sustainable agriculture.
We are also running a campaign to popularise our coarse grains – Shree Anna - as a super food, across the world.
On India’s initiative, the year 2023 was celebrated as International Year of Millets across the world.
You have also seen that International Yoga Day was recently celebrated as a global event.
The prestige of this great legacy of India is continuously rising in the world.
By promoting Yoga and Ayush, India is helping create a healthy world.
My Government has also increased renewable energy capacities manifold.
We are achieving our climate related targets much ahead of schedule.
Our initiatives towards Net Zero are an inspiration for many countries.
A record number of countries have associated with us on our initiatives such as International Solar Alliance.
Honourable Members,
10. The future is going to be Harit Yug or Green Era.
My Government is taking all necessary steps in this direction.
We are increasing investments in Green Industries, leading to increase in Green Jobs.
Be it Green Energy or Green Mobility, we are working with ambitious goals on all fronts.
My Government is also committed to making our cities the best living spaces in the world.
Living in cities which are pollution free, clean and with amenities is the right of Indian citizens.
Investments on an unprecedented scale have been made, particularly in small cities and towns, in last 10 years.
India is the world’s third largest domestic aviation market.
In April 2014, India had only 209 airline routes.
This number has increased to 605 by April 2024.
This increase in the aviation routes has directly benefitted Tier-2 and Tier-3 cities.
In 10 years, Metro has reached 21 cities.
Work is going on in many schemes such as Vande Metro.
My Government is working to make India’s public transport system one of the best in the world.
Honourable Members,
11. My Government is working on those modern parameters which will enable India to stand on an equal footing with developed countries.
In this direction, Infrastructure development has emerged as the new face of a changing India.
My Government has, in 10 years, constructed more than 3,80,000 kilometres of village roads under the PM Gram Sadak Yojana.
Today, we have an expanding network of National Highways and Expressways in the country.
The pace of construction of National Highways has more than doubled.
Work on the High-Speed Rail Ecosystem between Ahmedabad and Mumbai is also progressing at a rapid pace.
My Government has decided to conduct feasibility studies for bullet train corridors in the North, South and East of the country.
For the very first time, work on inland waterways has started on such a large scale.
The North-East will benefit immensely from this initiative.
My Government has increased the allocation for the development of the North-Eastern Region by more than four times, in the last 10 years.
The Government is working to make this region a strategic gateway under its Act East Policy.
Connectivity of all kinds is being expanded in the North-East. Development works are being taken up in every field including education, health, tourism and employment.
A semi-conductor plant is being established in Assam at a cost of Rupees 27,000 crore.
The North-East will also be a hub of Made in India chips.
My Government is continuously working for lasting peace in the North-East.
In the last ten years, many old disputes have been resolved, many important agreements have been reached.
The work of withdrawing AFSPA from the disturbed areas of the North-East is also underway in a phased manner by accelerating development in those areas.
These new initiatives in every aspect of development in the country are heralding the future of India.
Honourable Members,
12. My Government which is committed to women-led development has started a new era of women empowerment.
Women in our country had been demanding greater representation in Lok Sabha and Vidhan Sabha for a long time.
Today, they stand empowered by the enactment of Nari Shakti Vandan Adhiniyam.
Over the past decade, various Government schemes have led to greater economic empowerment of women.
As you are aware, during the last 10 years, majority of the 4 crore PM Awas houses have been allotted to women beneficiaries.
Now, at the very start of the third term of my Government, approval for construction of 3 crore new houses has been accorded.
Most of these houses will be allotted to women beneficiaries.
Over the last 10 years, 10 crore women have been mobilised into Self Help Groups.
My Government has started a comprehensive campaign to make 3 crore women Lakhpati Didis.
For this, financial support to the Self Help Groups is also being increased.
The endeavour of the Government is to improve skills and sources of income, and enhance respect for women.
The NAMO Drone Didi Scheme is contributing towards achieving this goal.
Under this Scheme, women belonging to thousands of Self Help Groups are being provided with drones and also being trained as Drone Pilots.
My Government has also recently started Krishi Sakhi Initiative.
Under this initiative, till date, 30 thousand women belonging to Self Help Groups have been provided with Krishi Sakhi Certificates.
Krishi Sakhis are being trained in modern agricultural practices so that they can help farmers in further modernization of Agriculture.
Honourable Members,
13. The effort of my Government is also to maximise the savings of women.
We are well aware of the popularity of Sukanya Samriddhi Yojana under which a higher interest rate is being provided to girls on their bank deposits.
Women are also immensely benefitting from the schemes providing free ration and affordable gas cylinders.
Now my Government has also brought a scheme to bring down the electricity bill to zero and generate income by selling electricity.
Solar panels are being installed on the rooftops of houses under PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana.
For this, my Government has been providing a support of upto Rupees 78,000 per family.
More than 1 crore families have already been registered under this scheme within a very short time.
The electricity bill of houses with rooftop solar installation has come down to zero.
Honourable Members,
14. Achieving the goal of Viksit Bharat will be possible only when the poor, youth, women and farmers of this country are empowered.
Therefore, top most priority is being accorded to these four pillars in the schemes of my Government.
Our effort is to ensure that the benefit of every Government Scheme reaches them. This is the saturation approach.
When the Government works with the intention that not a single person is left out of the Government schemes, it benefits everyone.
It is because of the implementation of Government Schemes with the saturation approach over the last 10 years that 25 crore Indians have been brought out of poverty.
This includes families of Scheduled Castes, Scheduled Tribes, Backward Classes and all other social and regional groups.
In the last 10 years, focus on last mile delivery has changed the lives of these sections.
The change is more evident especially in the tribal communities.
A scheme like PM JANMAN with an allocation of more than Rupees 24,000 crore is proving to be a means of development of the most backward tribal communities.
The Government is also providing soft loans to the disadvantaged groups through PM-SURAJ portal for making livelihood opportunities available.
My Government is developing affordable indigenous assistive devices for Divyang brothers and sisters.
PM Divyasha Kendras are also being expanded to all parts of the country.
This commitment to serve the deprived is true Social Justice.
Honourable Members,
15. As a mark of respect for the country’s labour force, the welfare and empowerment of workers are my Government’s priority.
My Government is integrating all the Social Security Schemes for workers.
The coverage of accident and life insurance is being expanded by leveraging the networks of Digital India and the Post Offices.
The scope of PM SVANidhi will be expanded and street vendors in rural and semi-urban areas will also be brought under its ambit.
Honourable Members,
16. Baba Saheb Dr. Bhimrao Ambedkar believed that the progress of any society depends on the progress of the lower strata of the society.
Empowerment of the poor has been the foundation of the achievements and progress of the nation in the last 10 years.
For the first time my Government has made the poor realise that the Government is at their service.
In the difficult times of the Corona pandemic, the Government started PM Garib Kalyan Anna Yojana to provide free ration to 80 crore persons.
The benefit of this scheme is also being given to those families who have come out of poverty, so that they do not slip back into poverty.
Swachh Bharat Mission has also made the dignity of the poor and their health a matter of national significance.
For the first time, toilets were built for crores of poor people in the country.
These efforts give us the confidence that today the nation is following the ideals of Mahatma Gandhi in the true spirit.
My Government is providing free health services to 55 crore beneficiaries under Ayushman Bharat Yojana.
The opening of 25,000 Jan Aushadhi Kendras in the country is also progressing at a fast pace.
Further, the Government is going to take yet another decision in this area.
Now all the elderly above 70 years of age will also be covered and get benefit of free treatment under Ayushman Bharat Yojana.
Honourable Members,
17. Often, due to adversarial mindset and narrow selfishness, the basic spirit of democracy has been greatly undermined.
It affects the parliamentary system as well as the developmental journey of the nation.
During the phase of unstable governments in the country that lasted several decades, many governments, even if willing, were neither able to bring reforms nor take critical decisions.
The people of India have now changed this situation by their decisive mandate.
Many such reforms have taken place in the last 10 years which are greatly benefitting the nation today.
Even when these reforms were being taken up, they were opposed and attempts were made to spread negativity.
But all these reforms have stood the test of time.
Ten years ago, to save India's banking sector from collapsing, the Government brought banking reforms and made laws like IBC.
Today, these reforms have made India's banking sector one of the strongest banking sectors in the world.
Our public sector banks are robust and profitable today. Profits of public sector banks have crossed Rupees 1.4 lakh crore in 2023-24 which is 35% higher than last year. The strength of our banks enables them to expand their credit base and contribute to the economic development of the nation.
The NPAs of Public Sector banks are also continuously decreasing.
Today SBI is earning record profits.
Today LIC is stronger than ever.
Today HAL is also giving strength to the country's defence industry.
Today, GST has become a medium to formalise India's economy and is helping make business and trade easier than before.
For the first time, in the month of April, GST collection has crossed Rupees 2 lakh crore. This has also strengthened the states economically.
Today, the entire world is excited about Digital India and Digital Payments.
Honourable Members,
18. Modernisation of our armed forces is essential for a strong India.
Reforms in our armed forces should be a continuous process so that our forces maintain their supremacy during wars.
Guided by this, my Government has introduced many reforms in the defence sector in the last 10 years.
Reforms like CDS have given new strength to our defence forces.
My Government has taken many important steps to make the defence sector self-reliant.
The defence sector has greatly benefitted from the reforms in ordnance factories.
More than 40 Ordnance factories have been restructured into 7 Defence Sector Enterprises, resulting in improvement of their capacity and efficiency.
It is due to such reforms that India is now manufacturing defence equipment worth more than Rupees 1 lakh crore.
In the last decade, our defence exports have increased more than 18 times to the level of Rupees 21,000 crore.
The BrahMos Missile defence deal with the Philippines has strengthened India’s standing in defence export sector.
By providing encouragement to youth and their startups, the Government has been able to lay down a strong foundation for a self-reliant defence sector.
My Government is also developing two defence corridors, in Uttar Pradesh and Tamil Nadu.
It is a matter of joy for all of us that last year nearly 70 per cent of the total procurement of the defence forces has been sourced from Indian manufacturers only.
Our defence forces have decided not to import over 500 defence items.
All these arms and defence related equipments are being procured only from Indian companies.
My Government has always given priority to the needs of the personnel in the armed forces.
That is why after 4 decades One Rank One Pension has been implemented.
Under this, Rupees 1,20,000 crore have been disbursed till date.
In the honour of our martyrs, the Government has also established the National War Memorial at one end of Kartavya Path.
These efforts are not only salutations from a grateful nation for its brave soldiers but also a source of constant inspiration of the ideal of Nation First.
Honourable Members,
19. My Government is involved in creating an enabling environment for the youth of this country to dream big and realise those dreams.
In the last 10 years, every such obstacle which caused trouble to our youth has been removed.
In the past the youth had to run from pillar to post in order to get their certificates attested. Now their self-attestation is sufficient.
Interviews for recruitment into Group-C and Group-D posts of the Central Government have been abolished.
Earlier, the students who studied in Indian languages faced an unfair situation.
With the implementation of the new National Education Policy, my Government has been able to remove this injustice.
Now students can take up engineering courses in Indian languages.
In the past 10 years 7 new IITs, 16 IIITs, 7 IIMs, 15 new AIIMS, 315 medical colleges and 390 universities have been established.
It is the endeavour of the Government to further strengthen these institutions and increase their numbers as per requirement.
The Government is working towards establishing a Digital University as well.
Programmes like Atal Tinkering Labs, Start-up India and Stand-up India, have helped improve the capacity of youth of the country.
It is due to these efforts that today India has become the third largest Start-up eco-system in the world.
Honourable Members,
20. It is the continuous endeavour of the Government to provide right opportunities to the youth of the country to demonstrate their talent.
Whether it is competitive examinations or Government recruitment there should be no reason for any hindrance. This process requires complete transparency and probity.
Regarding the recent instances of paper leak in some examinations, my Government is committed to a fair investigation and ensuring strict punishment to the culprits.
Even earlier, we have witnessed many instances of paper leaks in different States.
It is important that we rise above party-politics and undertake concrete measures nationwide.
Parliament has also enacted a strict law against unfair means in examinations.
My Government is working towards major reforms in examination related bodies, their functioning and all aspects of the examination process.
Honourable Members,
21. For further increasing the participation of youth in nation building, my Government has launched ‘Mera Yuva Bharat (MY Bharat)' campaign.
So far, more than 1.5 crore youth have registered for it.
This initiative will inculcate leadership skills and seed the spirit of service among the youth.
Today our youth is getting new opportunities to move forward in sports as well.
Due to effective efforts of my Government, young Indian players are winning a record number of medals at global platforms.
The Paris Olympics is also going to start in a few days.
We are proud of every athlete representing India at the Olympics. I convey my best wishes to them.
To take these achievements further, the Indian Olympic Association is also preparing to host the 2036 Olympic Games.
Honourable Members,
22. The Bharatiya Nyay Sanhita will come into force in the country from the first of July.
During the British regime, there was the mindset to punish the subjects.
Unfortunately, the same penal system of the colonial era continued for many decades after Independence.
The idea of changing this was much talked about for many decades, but it is my Government which has shown the courage to do it.
Now justice will get priority over punishment, which also conforms to the spirit of our Constitution.
These new laws will speed up the judicial process.
Today, when the country is becoming free of the colonial mindset in different aspects, this is a big step in that direction.
It is also a real tribute to our freedom fighters.
My Government has started granting citizenship to refugees under the CAA.
It has ensured a dignified life to many families who have suffered due to Partition.
I wish a better future for the families who have been granted citizenship under CAA.
Honourable Members,
23. While building the future, my Government is re-establishing the splendour and heritage of Indian culture.
Recently, a new chapter has been added to it, in the form of the grand campus of Nalanda University.
Nalanda was not just a university, but a testimony to India's glorious past as a global knowledge hub.
I am confident that the new Nalanda University will help in making India a Global Knowledge Hub.
It is the endeavour of my Government to continue to inspire the future generations with our legacy of thousands of years.
That is why places of pilgrimage and centres of faith and spirituality are being spruced up across the country.
Honourable Members,
24. My Government is working with the same pride for heritage as it has been working for development.
This resolve for pride in heritage is becoming a symbol of honour for the Scheduled Castes, Scheduled Tribes, the deprived and all communities.
My Government started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Jan Jatiya Gaurav Divas.
The 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda will be celebrated across the country next year with great enthusiasm.
The country is also celebrating the 500th birth anniversary of Rani Durgavati on a large scale.
Last month, the country has started the year-long celebration to mark the 300th birth anniversary of Rani Ahilyabai Holkar.
Earlier, the Government also celebrated the 550th Prakash Parv of Guru Nanak Dev Ji and the 350th Prakash Parv of Guru Gobind Singh Ji with great fervour.
The tradition of celebrating festivals like Kashi Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam in the spirit of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' was also initiated by my Government.
The new generations get inspiration for nation building from these events, and the sense of national pride is made stronger.
Honourable Members,
25. Our successes are our shared heritage.
We should, therefore, take pride and not hesitate in embracing them.
Today, India is performing well in various sectors.
These achievements give us immense opportunities to make us feel proud of our progress and successes.
We should feel proud when India performs well in digital payments globally.
We should feel proud when our scientists successfully land Chandrayaan on the South Pole of the Moon.
We should feel proud when India becomes the fastest growing economy in the world.
We should also feel proud when India conducts such a large election exercise without any major violence and disorder.
Today, the whole world respects us as the Mother of Democracy.
The people of India have always demonstrated complete trust in democracy and expressed full faith in the electoral institutions.
We need to preserve and protect this trust to sustain our robust democracy.
We must realise that hurting the faith of people in democratic institutions and the electoral process is like cutting the very branch on which we all are sitting.
We should collectively denounce every attempt to undermine the credibility of our democracy.
We all remember those times when ballot papers were snatched and looted.
To ensure the sanctity of the electoral process, it was decided to use EVMs.
The EVM has passed every test, from the Supreme Court to the people’s court, in the last few decades.
Honourable Members,
26. I also want to share with you some of my concerns.
I would urge you to introspect on these issues and give concrete and constructive solutions to the country.
In this era of communication revolution, disruptive forces are conspiring to weaken democracy and create fissures in the society.
These forces are present within the country and are also operating from outside the country.
These forces resort to rumour mongering, misleading the people and misinformation.
This situation cannot be allowed to continue unchecked.
Today, technology is advancing every day.
In such a situation, its misuse against humanity can be extremely harmful.
India has expressed these concerns at the international forums also and advocated for a global framework.
It is our responsibility to stop this tendency and find new ways and means to address this challenge.
Honourable Members,
27. The global order is taking a new shape in this third decade of 21st century.
Due to the efforts of my Government, Bharat is giving a new confidence to the world as a Vishwa-Bandhu.
Due to its human-centric approach, India today is the first responder in any crisis and has become a strong voice of the Global South.
India has been at the forefront in safeguarding humanity; be it the Corona crisis or an earthquake or a war.
The way the world now views India was evident during the G-7 summit held in Italy.
India also brought the world together on various issues during her G-20 presidency.
It was during India's presidency that the African Union was made a permanent member of the G-20.
This has strengthened the confidence of Africa and the entire Global South.
Following the Neighbourhood First Policy, India has strengthened its relations with neighbouring countries.
Participation of the leaders of seven neighbouring countries in the swearing-in ceremony of the Union Council of Ministers on June 9 reflects this priority of my Government.
India, in the spirit of Sabka Saath-Sabka Vikas, is also increasing cooperation with the countries of the Indo-Pacific region.
Be it East Asia or Middle-East and Europe, my Government is giving great emphasis on connectivity.
It is India's vision that has given shape to the India Middle East Europe Economic Corridor.
This corridor will prove to be one of the biggest gamechangers of 21st century.
Honourable Members,
28. In a few months, India is going to complete 75 years as a Republic.
The Constitution of India has stood up to every challenge and every test in the past decades.
Even when the Constitution was in the making, there were forces in the world who wished India to fail.
Even after the Constitution came into force, it was attacked many times.
Today is 27th June.
The imposition of Emergency on 25th June, 1975, was the biggest and darkest chapter of direct attack on the Constitution.
The entire country felt outraged.
But the country emerged victorious over such unconstitutional forces as the traditions of the republic lie at the core of India.
My Government also does not consider the Constitution of India as just a medium of governance; rather we are making efforts to ensure that our Constitution becomes a part of public consciousness.
With this very objective in mind, my Government has started celebrating 26th November as Constitution Day.
Now the Constitution has also fully come into force in that part of India, our Jammu and Kashmir, where the conditions were different due to Article 370.
Honourable Members,
29. Achievements of the nation are determined by our sincerity in discharging our responsibilities.
In the 18th Lok Sabha, many new members have become part of the parliamentary system for the first time.
Old members have also returned with new enthusiasm.
You all know that the present times are very favourable for India in every way.
In the coming years the decisions taken and policies framed by the Government and the Parliament of India will be keenly watched by the whole world.
It is the responsibility of every Member of Parliament as well as of the Government, to ensure the country gets utmost benefits during this favourable period.
With the reforms that have taken place in the last 10 years and the new confidence that has been infused in the country, we have gained a new momentum to make India a developed nation.
We all need to always remember that making India a developed nation is the aspiration and resolve of every citizen of the country.
All of us are responsible for ensuring that no obstacles come in the way of achieving this resolution.
Opposition of policies and obstruction of parliamentary functioning are two different things.
When Parliament conducts its business smoothly, when healthy deliberations take place here, when far-reaching decisions are taken, then the people repose confidence not only in the Government but also in the entire system.
Therefore, I am confident that every moment of Parliament will be fully utilised and public interest will be given priority.
Honourable Members,
30. In our Vedas, our sages have inspired us with the message “Samano Mantrah Samitih Samani”.
That is, we work together with a common idea and goal.
This is the very spirit of this Parliament.
Therefore, when India becomes the third largest economy, you will also be partners in this achievement.
When we celebrate the hundredth anniversary of Independence in 2047 as a developed India, this generation will also get credit.
The potential that our youth have today,
The dedication we have in our resolutions today,
Our seemingly impossible achievements,
All these testify that the era to come is the era of India.
This century is India's century, and its impact will last for a thousand years to come.
Let us all together, with full devotion to our duties, get actively involved in fulfilling national resolutions and make India a developed nation.
Best wishes to all of you!
Thank You,
Jai Hind!
Jai Bharat!

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସଂସଦରେ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 JUN 2024 12:13PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧. ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାର ସମସ୍ତ ନବନିର୍ବାଚିତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୁଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ମତଦାତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତି ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ।
ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଶ ସେବା ଓ ଜନସେବାର ଏପରି ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥାଏ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଭାବନା ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବେ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ହେବେ ।
ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ଗୌରବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲାଜୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ତାଙ୍କର ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସେ ନିଜ ଦକ୍ଷତା ବଳରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨. ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଭାରତର ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଏହା ଥିଲା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ନିର୍ବାଚନ ।
ପାଖାପାଖି ୬୪ କୋଟି ଭୋଟର ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାର ସହ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି।
ଏଥର ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମତଦାନରେ ଭାଗ ନେଇଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ନିର୍ବାଚନର ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଚିତ୍ର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି।
କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାରେ ମତଦାନ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧିର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି।
ଗତ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କାଶ୍ମୀରରେ ବନ୍ଦ ଓ ଧର୍ମଘଟ ମଧ୍ୟରେ କମ୍ ମତଦାନ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥିଲୁ।
ଭାରତର ଶତ୍ରୁମାନେ ଏହାକୁ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ମତ ଭାବେ ଦର୍ଶାଇ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରଚାର କରୁଥିଲେ।
କିନ୍ତୁ ଏଥର କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶକ୍ତିକୁ କଡ଼ା ଜବାବ ଦେଇଛି।
ଚଳିତ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘରେ ବସି ମଧ୍ୟ ମତଦାନ କରିବାର ସୁବିଧା ମିଳିଛି।
ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମୀଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା ଓ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୩. ୨୦୨୪ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନକୁ ନେଇ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି ।
କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଭାରତବାସୀ ସ୍ଥିର ଓ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି।
ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଘଟିଛି।
ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଥିବା ବେଳେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ମୋ ସରକାର ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା କେବଳ ମୋ ସରକାର ପୂରଣ କରିପାରିବେ ।
ତେଣୁ ୨୦୨୪ର ଏହି ନିର୍ବାଚନ ନୀତି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସର ନିର୍ବାଚନ ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି ।
• ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ,
• ସୁଶାସନ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ,
• ସଚ୍ଚୋଟତା ଓ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ,
• ସୁରକ୍ଷା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ,
• ସରକାରୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଏବଂ ଡେଲିଭରୀ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ,
• ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ।
ମୋ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଚଳାଇଥିବା ସେବା ଓ ସୁଶାସନ ମିଶନ ଉପରେ ଏହା ଏକ ମୋହର ।
ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଭାରତ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ୍, ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଜନାଦେଶ ମିଳିଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୪. ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭା ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଲୋକସଭା ।
ଅମୃତକାଳର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏହି ଲୋକସଭା ଗଠିତ ହୋଇଛି ।
ଲୋକସଭାରେ ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣୟନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ହେବ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଲୋକସଭାରେ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯିବ ।
ଆଗାମୀ ଅଧିବେଶନରେ ମୋ ସରକାର ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ଏହି ବଜେଟ୍ ସରକାରଙ୍କ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ନୀତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଦସ୍ତାବିଜ ହେବ ।
ଏହି ବଜେଟରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ଓ ସାମାଜିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହିତ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ।
ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବ ।
ମୋ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସମବାୟ ସଂଘବାଦର ପ୍ରକୃତ ଭାବନା ।
ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ସହ ଦେଶର ବିକାଶ ଭାବନା ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୫. ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଓ ରୂପାନ୍ତରଣର ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିଛି ।
୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୧୧ ନମ୍ବର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି।
୨୦୨୧ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ହାରାହାରି ୮ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଆହୁରି ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସାଧାରଣ ସମୟରେ ହୋଇନାହିଁ ।
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ୧୦୦ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପତ୍ତି ଦେଖିଛୁ।
ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ହାସଲ କରିଛି।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ କେବଳ ଭାରତର ଅବଦାନ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଏବେ ମୋ ସରକାର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସରତ ଅଛନ୍ତି ।
ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୬. ମୋ ସରକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ- ଉତ୍ପାଦନ, ସେବା ଏବଂ କୃଷିକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ପିଏଲ୍ଆଇ ଯୋଜନା ଏବଂ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ମିଶନ ମୋଡରେ ସନ୍‌ରାଇଜ୍‌ ବା ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି ।
ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ହେଉ କି ସୌର ଶକ୍ତି,
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗାଡ଼ି ହେଉ କି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ,
ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ହେଉ କି ବ୍ୟାଟେରୀ,
ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ ହେଉ କି ଲଢୁଆ ବିମାନ,
ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରୁଛି।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ।
ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ଆଜି ଆଇଟିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କଲ୍ୟାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିଛି।
ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୭. ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କୃଷି ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପକୁ ଗାଁ ଗାଁରେ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି।
ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ-ଏଫପିଓ ଏବଂ ପ୍ୟାକ୍ସ (ପ୍ୟାକ୍ସ) ଭଳି ସମବାୟ ସମିତିର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ସରକାର ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭଣ୍ଡାରଣ ସହ ଜଡ଼ିତ।
ସେଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଭଣ୍ଡାରଣ ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଛୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ମୋ ସରକାରର ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନରେ ୨୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଚାଷୀଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ସରକାର ଖରିଫ ଫସଲ ପାଇଁ ଏମଏସପିରେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୮. ଆଜିର ଭାରତ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିଜର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ।
ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସହ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ରପ୍ତାନି କରି କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଯୋଜନା କରି ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟର ଚାହିଦା ରହିଛି ତାହାକୁ ଆଧାର କରି ଏକ ନୂଆ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି।
ଆଜିକାଲି ବିଶ୍ୱରେ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ଏହି ଚାହିଦା କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କର ବହୁତ କ୍ଷମତା ଅଛି ।
ତେଣୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସରକାର ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି।
ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା କୃଷକଙ୍କ ଚାଷରେ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୯. ଆଜିର ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱକୁ ସମାଧାନ ଦେବା ପାଇଁ ପରିଚିତ ହେଉଛି ।
ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଭାରତ ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ପୋଷଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଅନେକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ।
ଆମର ମିଲେଟ୍‌ ବା ଖଦଡ଼ା ଶସ୍ୟ - ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି ।
ଭାରତର ଉଦ୍ୟମରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ୨୦୨୩ ମସିହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରିଛି।
ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ନିକଟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିଛି ।
ଭାରତର ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଶ୍ୱରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଭାରତ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବିଶ୍ୱ ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ମୋ ସରକାର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଜଳବାୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛୁ ।
ଆଜି ନେଟ୍ ଜିରୋ ବା ଶୂନ୍ୟ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଅନେକ ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପରେ ଆମ ସହ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୦. ଆଗାମୀ ସମୟ ହେଉଛି ଗ୍ରୀନ୍‌ ଏରା ବା ସବୁଜ ଯୁଗ ର ।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
ଆମେ ସବୁଜ ଶିଳ୍ପରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବଢ଼ାଉଛୁ, ଯାହା ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ସବୁଜ ଶକ୍ତି ହେଉ ଅବା ସବୁଜ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରୁଛୁ।
ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବାସସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ପ୍ରଦୂଷଣ ମୁକ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ସୁସଜ୍ଜିତ ସହରରେ ରହିବା ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାର।
ବିଶେଷ କରି ଛୋଟ ସହର ଓ ନଗରରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି ।
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
୨୦୧୪ ଏପ୍ରିଲରେ ଭାରତରେ ମାତ୍ର ୨୦୯ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମାର୍ଗ ଥିଲା।
୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ୬୦୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିମାନ ଯାତ୍ରାରେ ଏହି ବିସ୍ତାର ଦ୍ୱାରା ଟିୟର-୨, ଟିୟର-୩ ସହରଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୨୧ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚିଛି।
ବନ୍ଦେ ମେଟ୍ରୋ ଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି ।
ମୋ ସରକାର ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୧. ମୋ ସରକାର ସେହିସବୁ ଆଧୁନିକ ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ସମକକ୍ଷ କରିପାରିବ ।
ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏହି ଦିଗରେ ଭାରତକୁ ବଦଳାଇବାର ଏକ ନୂତନ ଚିତ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ୩ ଲକ୍ଷ ୮୦ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଭାରତରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେର ନେଟୱର୍କ ବିଛାଯାଉଛି ।
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ର ଗତି ମଧ୍ୟ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି।
ମୋ ସରକାର ଉତ୍ତର, ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡର ପାଇଁ ରହିଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉଜାଗର କରିବା ଲାଗି ଅଧ୍ୟୟନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଏହା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ମୋ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନକୁ ୪ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ପଲିସି ଅଧୀନରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ରଣନୀତିକ ପ୍ରବେଶ ପଥ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ରୋଜଗାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କୁ ଆଗେଇ ନିଆଯାଉଛି ।
ଆସାମରେ ୨୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ଅର୍ଥାତ୍ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ମଧ୍ୟ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସର କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପୁରୁଣା ବିବାଦର ସମାଧାନ ହୋଇଛି, ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଆଫସ୍ପାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ହଟାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ଏହି ନୂଆ ଦିଗ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦଘୋଷଣା କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୨. ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ମୋ ସରକାର ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଦେଶର ନାରୀଶକ୍ତି ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭାରେ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦାବି କରି ଆସୁଥିଲେ।
ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନର ଶକ୍ତି ରହିଛି।
ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ୪ କୋଟି ପିଏମ୍ ଆବାସ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାଙ୍କୁ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ଏବେ ତୃତୀୟ ପାଳି ଆରମ୍ଭରେ ସରକାର ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଘର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦୦ ନିୟୁତ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
୩ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ କୋଟିପତି କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ମହିଳାଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ରୋଜଗାରର ମାଧ୍ୟମ ଓ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣରେ ସହାୟକ ହେଉଛି।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ହଜାର ହଜାର ମହିଳାଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଆଯାଉଛି, ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିକଟରେ କୃଷି ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହା ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ୩୦ ହଜାର ମହିଳାଙ୍କୁ କୃଷି ସଖୀ ଭାବେ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
କୃଷି ସଖୀମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ କୃଷି କୌଶଳ ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କୃଷିର ଆଧୁନିକୀକରଣରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୩. ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ମଧ୍ୟ ମୋ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆମେ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନାର ଲୋକପ୍ରିୟତା ବିଷୟରେ ଜାଣିଛୁ, ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ଉପରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଧ ଦେଇଥାଏ ।
ମାଗଣା ରାସନ ଓ ଶସ୍ତା ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଜନାରେ ମହିଳାମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ଏବେ ମୋ ସରକାର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ କୁ ଶୂନ କରିବା ଏବଂ ବିଜୁଳି ବିକ୍ରି କରି ରୋଜଗାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆଣିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନାରେ ଘର ଛାତ ଉପରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଯାଉଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପରିବାର ପିଛା ୭୮ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଅତି କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏହି ଯୋଜନାରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି।
ଯେଉଁ ଘରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଯାଇଛି, ସେଠାରେ ଏବେ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ଶୂନ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୪. ଦେଶର ଗରିବ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଶକ୍ତି ଓ କୃଷକମାନେ ସଶକ୍ତ ହେଲେ ହିଁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଗଠନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ।
ତେଣୁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରେ ଏହି ୪ଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ।
ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଜଣେ ବି ଲୋକ ଯେମିତି ବାଦ୍ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ, ଏହି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ନେଇ ସରକାର କାମ କଲେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ଫାଇଦା ନେଇଥାନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳି ପାରିଛନ୍ତି।
ଏଥିରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ପରିବାର ଅଛନ୍ତି।
୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ସୋପାନରେ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ବର୍ଗର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି।
ବିଶେଷ କରି ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
୨୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପିଏମ୍-ଜନମନ ଭଳି ଯୋଜନା ଆଜି ଅତି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଜ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଜୀବିକାର ସୁଯୋଗ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ସୁଲଭ ଋଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ମୋ ସରକାର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ସହାୟକ ଉପକରଣ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିବ୍ୟଶା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି ।
ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହିଁ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୫. ଦେଶର ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ସମ୍ମାନ ଲାଗି ଶ୍ରମିକ ବନ୍ଧୁଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା।
ମୋ ସରକାର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଡାକଘର ନେଟୱର୍କ ବ୍ୟବହାର କରି ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ଜୀବନ ବୀମାର କଭରେଜ୍ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ପିଏମ ସ୍ୱନିଧିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳର ଉଠା ଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯିବ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୬. ବାବା ସାହେବ ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ, କୌଣସି ସମାଜର ପ୍ରଗତି ସମାଜର ନିମ୍ନ ସ୍ତରର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସଫଳତା ଓ ବିକାଶର ଆଧାର ହେଉଛି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଅନୁଭବ କରାଇଲେ ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସେବାରେ ଅଛନ୍ତି ।
କରୋନାର କଠିନ ସମୟରେ ସରକାର ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦେବା ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଯେମିତି ପୁଣିଥରେ ପଛକୁ ଫେରିଯିବେ ନାହିଁ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନର ଗୌରବ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱର ବିଷୟ ରୂପେ ପରିଣତ କରିଛି ।
ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଦେଶ ଆଜି ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛି ।
ମୋ ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୫ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ୨୫ ହଜାର ସରକାରୀ ଜନ-ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି।
ଏବେ ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ଏବେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୭. ଅନେକ ସମୟରେ ପରସ୍ପର ବିରୋଧୀ ମାନସିକତା ଓ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଯୋଗୁଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳ ଭାବନା ବହୁ ମାତ୍ରାରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି।
ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡ଼ିଥାଏ।
ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଅସ୍ଥିର ସରକାରଙ୍କ ଯୁଗରେ କେତେକ ସରକାର ଚାହିଁଲେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଆଣିପାରିଲେ ନାହିଁ କି ଆବଶ୍ୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିଲେ ନାହିଁ।
ଭାରତବାସୀ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଅନେକ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆଜି ଦେଶକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଉଛି।
ଏପରିକି ଯେତେବେଳେ ଏହି ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା, ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ସଂସ୍କାର ସମୟର ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୁଡ଼ିଯିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସଂସ୍କାର, ଆଇବିସି ଭଳି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ।
ଆଜି ଏହି ସଂସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିଛି।
ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଲାଭଜନକ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୩-୨୪ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ୧.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ। ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଶକ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଏନପିଏ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି।
ଆଜି ଏସବିଆଇ ରେକର୍ଡ ଲାଭରେ ରହିଛି ।
ଆଜି ଏଲଆଇସି ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ମଜବୁତ ହୋଇଛି।
ଆଜି ହାଲ୍ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି।
ଆଜି ଜିଏସଟି ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି ।
ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜିଏସଟି ଆଦାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୮. ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମ ସେନାବାହିନୀରେ ଆଧୁନିକତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ଯେପରି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ରହିବୁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେନାରେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ୍ ।
ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ମୋ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି ।
ସିଡିଏସ୍ ଭଳି ସଂସ୍କାର ଆମ ବାହିନୀକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା ଗୁଡ଼ିକରେ ସଂସ୍କାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଇଛି ।
୪୦ରୁ ଅଧିକ ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା ଗୁଡ଼ିକୁ ୭ଟି ନିଗମ ରୂପେ ସଂଗଠିତ କରିବା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ଏଭଳି ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଆଜି ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୧୮ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଫିଲିପାଇନ୍ସ ସହ ବ୍ରହ୍ମୋସ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ।
ସରକାର ଯୁବବର୍ଗ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଗତବର୍ଷ ଆମର ସାମରିକ ଆବଶ୍ୟକତାର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପରୁ କିଣାଯାଇଛି ।
ଆମ ସେନା ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ସାମରିକ ସାମଗ୍ରୀ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି।
ଏସବୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଉପକରଣ ଏବେ କେବଳ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନି ଠାରୁ କିଣାଯାଉଛି।
ମୋ ସରକାର ସବୁବେଳେ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସିଛନ୍ତି ।
ଏଥିଯୋଗୁ ୪ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଓ୍ଵାନ୍ ରେଙ୍କ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା।
ଏହା ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧ ଲକ୍ଷ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି।
ସହିଦ ଯବାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ସରକାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ପ୍ରୟାସ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ବୀର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ନୁହେଁ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଭାବାନ ଲାଗି ନିରନ୍ତର ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୯. ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଏବଂ ତାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମୋ ସରକାର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହୋଇଥିବାରୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ହୋଇପାରିଛି ।
ପୂର୍ବରୁ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଜ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଆଟେଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ବୁଲିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଏବେ ଯୁବକମାନେ ସେଲ୍ଫ-ଆଟେଷ୍ଟ କରି କାମ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଗ୍ରୁପ୍-ସି, ଗ୍ରୁପ୍-ଡି ନିଯୁକ୍ତିରେ ସାକ୍ଷାତକାର ବାତିଲ କରାଯାଇଛି।
ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପାଠ ପଢ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅନ୍ୟାୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ ।
ମୋ ସରକାର ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଏହି ଅନ୍ୟାୟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଖରେ ଏବେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପଢ଼ିବାର ବିକଳ୍ପ ରହିଛି।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୭ଟି ନୂଆ ଆଇଆଇଟି, ୧୬ଟି ଆଇଆଇଆଇଟି, ୭ଟି ଆଇଆଇଏମ୍, ୧୫ଟି ନୂଆ ଏମ୍ସ, ୩୧୫ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ୩୯୦ଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ମୋ ସରକାର ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବେ।
ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗଠନ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୦. ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଉଚିତ ସୁଯୋଗ ଯେମିତି ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ।
ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ହେଉ ଅବା ପରୀକ୍ଷା, କୌଣସି କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ।
ଏଥିରେ ସଚ୍ଚୋଟତା ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ନିକଟରେ କେତେକ ପରୀକ୍ଷାରେ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ପ୍ରଘଟ ଘଟଣାର ନିରପେକ୍ଷ ତଦନ୍ତ କରିବା ସହ ଦୋଷୀଙ୍କୁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ପ୍ରଘଟ ଘଟଣା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ଦଳୀୟ ରାଜନୀତିରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ପରୀକ୍ଷାରେ ହେଉଥିବା ଅନିୟମିତତା ବିରୋଧରେ ସଂସଦରେ ଏକ କଠୋର ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି ।
ମୋ ସରକାର ପରୀକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ସଂସ୍ଥା, ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି, ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ସବୁକିଛିରେ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୧. ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର 'ମେରା ଯୁବ ଭାରତ-ମାଇ ଭାରତ' (ମୋର ଯୁବ ଭାରତ- ମୋ ଭାରତ) ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏଥିରେ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସେବା ଭାବନାର ବୀଜ ବପନ କରିବ।
ଆଜି ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପଦକ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି।
ଆଉ କିଛି ଦିନ ପରେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ବିତ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଏହି ସଫଳତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘ ମଧ୍ୟ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୨. ଜୁଲାଇ ପହିଲାରୁ ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେବ।
ବ୍ରିଟିଶ ରାଜରେ ଗୋଲାମ ମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବାର ମାନସିକତା ଥିଲା ।
ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଗୋଲାମୀ ସମୟର ଏହି ଦଣ୍ଡବିଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାରି ରହିଥିଲା ।
ଏହାକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋ ସରକାର ଏହି ସାହସ ଦେଖାଇଛନ୍ତି।
ଏବେ ଦଣ୍ଡ ଅପେକ୍ଷା ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ, ଯାହା କି ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ସହ ମଧ୍ୟ ଅନୁକୂଳ।
ଏହି ନୂଆ ଆଇନ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଏହା ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ।
ଆଉ ଏହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ମଧ୍ୟ ।
ମୋ ସରକାର ସିଏଏ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନାଗରିକତା ଅଧିକାର ଦେବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ବିଭାଜନ ଯୋଗୁ ପ୍ରଭାବିତ ଅନେକ ପରିବାର ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ।
ସିଏଏ ଅଧୀନରେ ନାଗରିକତା ପାଇଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁଁ କାମନା କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୩. ମୋ ସରକାର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା ସହିତ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ମହିମା ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ନିକଟରେ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବିସ୍ତୃତ କ୍ୟାମ୍ପସ୍‌ ଉଦଘାଟିତ ହେବା ଏଥିରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଛି।
ନାଳନ୍ଦା କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲା ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ନୂତନ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଜାରି ରଖିବା ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ।
ତେଣୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ, ଆସ୍ଥା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୪. ମୋ ସରକାର ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ସମାନ ଭାବେ ଗର୍ବ କରିବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଏହି ଗର୍ବର ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି, ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗ ଏବଂ ସମଗ୍ର ସମାଜର ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି।
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନକୁ ମୋ ସରକାର ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏବେ ଆସନ୍ତାବର୍ଷ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ସାରା ଦେଶରେ ଧୁମଧାମରେ ପାଳନ କରାଯିବ।
ଦେଶ ମଧ୍ୟ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ୫୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀକୁ ବଡ଼ ଧରଣରେ ପାଳନ କରୁଛି।
ଗତ ମାସରେ ଦେଶ ରାଣୀ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକରଙ୍କ ୩୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଉପଲକ୍ଷେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀଙ୍କ ୫୫୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ଏବଂ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଜୀଙ୍କ ୩୫୦ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବକୁ ଧୁମଧାମରେ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି।
ମୋ ସରକାର ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନା ସହିତ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଭଳି ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସବୁ ଘଟଣା ଆମର ନୂଆ ପିଢ଼ିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ଗର୍ବର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୫. ଆମର ସଫଳତା ହେଉଛି ଆମର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ।
ତେଣୁ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ କୌଣସି ଦ୍ୱିଧା ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ୱାଭିମାନ ଜାଗ୍ରତ ହେବା ଉଚିତ୍‌।
ଆଜି ଭାରତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି।
ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଗୁଡିକ ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେବାର ଅପାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ।
ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ ।
ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହ ଅବତରଣ କରାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ, ଆମେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବଡ଼ ହିଂସା ଓ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ବିନା ଏତେ ବିଶାଳ ନିର୍ବାଚନୀ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବେ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି।
ଭାରତବାସୀ ସର୍ବଦା ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି, ନିର୍ବାଚନ ସହ ଜଡିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଏକ ସୁସ୍ଥ ଗଣତନ୍ତ୍ର ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ, ଏହାର ସୁରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଆମେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥାକୁ ଆଘାତ ପହଞ୍ଚାଇବା ହେଉଛି ଆମେ ସମସ୍ତେ ବସିଥିବା ଡାଳକୁ କାଟିବା ପରି ।
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ କ୍ଷୁଣ୍ଣ କରିବାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ ନିନ୍ଦା କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥାଉ ଯେତେବେଳେ ବାଲଟ୍ ପେପର ଛଡ଼ାଇ ନିଆଯାଉଥିଲା, ଲୁଟ୍ ହେଉଥିଲା।
ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଇଭିଏମ୍ ଆପଣାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା।
ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଇଭିଏମ୍ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜନ ଅଦାଲତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୬. ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଆଉ କିଛି ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ମୁଁ ଚାହେଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଠୋସ୍ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଆଜିର ଯୋଗାଯୋଗ ବିପ୍ଳବ ଯୁଗରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ଏବଂ ସମାଜରେ ଫାଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଜନକାରୀ ଶକ୍ତିମାନେ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ଶକ୍ତି ଦେଶ ଭିତରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ବାହାରୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସେମାନେ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଭୁଲ ସୂଚନା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି।
ଏଭଳି ସ୍ଥିତିକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ।
ଆଜିର ସମୟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦିନକୁ ଦିନ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ମାନବିକତା ବିରୋଧରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ଅପବ୍ୟବହାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ମାରାତ୍ମକ।
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଏହି ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା କୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି ।
ଏହି ଧାରାକୁ ରୋକିବା, ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂଆ ଉପାୟ ଖୋଜିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୭. ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ନୂଆ ରୂପ ନେଉଛି ।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ।
ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଯେକୌଣସି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ ବା ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି ।
କରୋନା ମହାସଙ୍କଟ ହେଉ, ଭୂମିକମ୍ପ ଭଳି ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ହେଉ ଅବା ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି, ମାନବିକତାକୁ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ଭାରତ ଆଗେଇ ଆସିଛି।
ଭାରତକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କିଭଳି ଭାବେ ବଦଳିଯାଇଛି ତାହା ଇଟାଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲୁ।
ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକଜୁଟ କରିଥିଲା।
ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି-୨୦ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ଆଫ୍ରିକା ମହାଦେଶ ତଥା ସମଗ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି।
ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି ଭାରତ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହ ନିଜର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଜୁନ୍ ୯ ତାରିଖରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ଶପଥ ଗ୍ରହଣ ଉତ୍ସବରେ ସାତଟି ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶର ନେତାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଭାରତ ‘ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ’ର ଭାବନା ନେଇ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଉଛି ।
ପୂର୍ବ ଏସିଆ ହେଉ, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଓ ୟୁରୋପ, ମୋ ସରକାର ଯୋଗାଯୋଗ ବା କନେକ୍ଟିଭିଟୀ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ୟୁରୋପ ଆର୍ଥିକ କରିଡରକୁ ଆକାର ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।
ଏହି କରିଡର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୮. ଆଗାମୀ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳତାର ସହ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ଏମିତି ଶକ୍ତି ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଫଳ ହେଉ।
ଦେଶରେ ସମ୍ବିଧାନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଥର ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା।
ଆଜି ହେଉଛି ଜୁନ୍ ୨୭ ତାରିଖ ।
୧୯୭୫ ମସିହା ଜୁନ୍ ୨୫ ତାରିଖ ଠାରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି, ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ଆକ୍ରମଣର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଓ ଅନ୍ଧକାରମୟ ଅଧ୍ୟାୟ ଥିଲା।
ଏହାପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହାହାକାର ଖେଳି ଯାଇଥିଲା।
କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଅସାମ୍ବିଧାନିକ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଦେଶ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲା କାରଣ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା ଭାରତର ଭାବନାରେ ରହିଥିଲା।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ କେବଳ ସରକାରୀ କାମର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ଆମେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଜନଚେତନାର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ।
ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ମୋ ସରକାର ୨୬ ନଭେମ୍ବରକୁ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ସେହି ଅଂଶ, ଆମ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଯୋଗୁଁ ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୨୯. ଆମେ କେତେ ନିଷ୍ଠାରର ସହ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଛୁ ତାହା ଉପରେ ଦେଶର ସଫଳତା ନିର୍ଭର କରେ।
ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାରେ ଅନେକ ନୂଆ ସଦସ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପୁରୁଣା ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ସହ ଆସିଛନ୍ତି।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ସମୟ ଭାରତ ପାଇଁ ସବୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନୁକୂଳ ।
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତ ସରକାର ଓ ସଂସଦ କେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ କେଉଁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନଜର ରହିଛି।
ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସଂସଦର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଏହି ଅନୁକୂଳ ସମୟର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବା ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ହୋଇଛି, ଦେଶରେ ଯେଉଁ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆସିଛି, ସେଥିରୁ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରିଛୁ ।
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ।
ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଯେପରି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ନ ହୁଏ ତାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ।
ନୀତିକୁ ବିରୋଧ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବିରୋଧ କରିବା ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ।
ଯେତେବେଳେ ସଂସଦ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲିଥାଏ, ସୁସ୍ଥ ଆଲୋଚନା ହୁଏ, ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଏ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ସରକାର ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଗଢ଼ି ଉଠିଥାଏ।
ତେଣୁ ସଂସଦର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ସଠିକ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରାଯିବ, ଜନସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୩୦. ଆମ ବେଦରେ ଆମର ଋଷିମାନେ ଆମକୁ ‘‘ସମାନୋ ମନ୍ତ୍ରଃ ସମିତିଃ ସମାନୀ’’ର ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ଏକ ସମାନ ବିଚାର ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏକାଠି କାମ କରିବା।
ତାହା ହିଁ ଏହି ସଂସଦର ମୌଳିକ ଭାବନା।
ତେଣୁ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବା ପରେ ଦେଶର ଏହି ସଫଳତାରେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୂପେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା, ତାହାର ଶ୍ରେୟ ଏହି ପିଢ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ।
ଆଜି ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଖରେ ଯେଉଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି,
ଆଜି ଆମ ସଂକଳ୍ପରେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ଠା ରହିଛି,
ଅସମ୍ଭବ ଲାଗୁଥିବା ଯେଉଁସବୁ ଉପଲବ୍ଧି ଆମ ପାଖରେ ରହିଛି,
ସେସବୁ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁଗ ।
ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ଅଟେ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବ ।
ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ କୁ ସାକାର କରିବା ତଥା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା !
ଧନ୍ୟବାଦ,
ଜୟ ହିନ୍ଦ !
ଜୟ ଭାରତ !