ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ সংসদক সম্বোধন
27 JUN 2024 12:13PM by PIB Guwahati
মাননীয় সদস্যসকল,
১. অষ্টাদশ লোকসভাৰ নৱ নিৰ্বাচিত সকলো সদস্যক মই আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনাইছো।
দেশৰ ভোটাৰসকলৰ বিশ্বাস জিকাৰ পাছত আপোনালোক সকলো ইয়াত আছে।
খুব কম লোকেই ৰাষ্ট্ৰ আৰু জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰিবলৈ এই বিশেষাধিকাৰ লাভ কৰে।
মই নিশ্চিত যে আপোনালোকে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম ভাৱনাৰে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিব আৰু ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰাৰ এক মাধ্যম হ'ব।
মই শ্ৰী ওম বিৰলাজীক লোকসভাৰ অধ্যক্ষ হিচাপে তেওঁৰ উচ্চ ভূমিকা পালন কৰাৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
ৰাজহুৱা জীৱনত তেওঁৰ বিশাল অভিজ্ঞতা আছে।
মই নিশ্চিত যে তেওঁ নিজৰ দক্ষতাৰে গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাত সফল হ'ব।
মাননীয় সদস্যসকল,
২. আজি কোটি কোটি দেশবাসীৰ হৈ ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগলৈও মই কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
এয়া পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ বৃহৎ নিৰ্বাচন আছিল।
প্ৰায় ৬৪ কোটি ভোটাৰে উৎসাহ আৰু উল্লাসেৰে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালন কৰে।
মহিলাসকলে এইবাৰো বৃহৎ সংখ্যাত ভোট দান কৰে। জম্মু আৰু কাশ্মীৰত এই নিৰ্বাচনৰ ফলত এটা অতি আনন্দদায়ক দিশ উদ্ভৱ হৈছে।
কাশ্মীৰ উপত্যকাত বহু দশকৰ ভোটদানৰ সকলো অভিলেখ ভংগ হৈছে।
যোৱা চাৰি দশকত, কাশ্মীৰত বন্ধ আৰু ধৰ্মঘটৰ ফলত কম ভোটদান হৈছিল।
ভাৰতৰ শত্ৰুসকলে গোলকীয় মঞ্চত মিছা প্ৰচাৰ অব্যাহত ৰাখি ইয়াক জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ মতামত হিচাপে প্ৰক্ষেপ কৰিছিল।
কিন্তু এইবাৰ কাশ্মীৰ উপত্যকাই দেশৰ ভিতৰত আৰু বাহিৰত এনে ধৰণৰ প্ৰতিটো উপাদানৰ উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, এই লোকসভা নিৰ্বাচনত গৃহ ভোটদানৰ সুবিধা উপলভ্য কৰা হৈছিল।
লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সৈতে জড়িত সকলো কৰ্মচাৰীয়ে কৰা কামৰ বাবে মই প্ৰশংসা কৰিছো আৰু লগতে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো
মাননীয় সদস্যসকল,
৩. সমগ্ৰ বিশ্বই লোকসভা নিৰ্বাচন ২০২৪ৰ কথা কৈছে।
বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে স্পষ্ট সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে একেৰাহে তৃতীয় কাৰ্যকালৰ বাবে এখন স্থিৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচিত কৰিছে।
এয়া ছয় দশকৰ পাছত ঘটিছে।
যি সময়ত ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষা এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক, সেই সময়ত মানুহে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে মোৰ চৰকাৰৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখিছে।
ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে কেৱল মোৰ চৰকাৰেহে তেওঁলোকৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব পাৰে।
সেয়েহে, ২০২৪ চনৰ এই নিৰ্বাচন হৈছে নীতি, অভিপ্ৰায়, নিষ্ঠা আৰু সিদ্ধান্তৰ ওপৰত বিশ্বাসৰ নিৰ্বাচন:
• এক শক্তিশালী আৰু নিৰ্ণায়ক চৰকাৰৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক
• সুশাসন, স্থিৰতা আৰু ধাৰাবাহিকতাৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক
• সততা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক
• সুৰক্ষা আৰু সমৃদ্ধিৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক
• চৰকাৰৰ গেৰাণ্টি আৰু বিতৰণৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক
• ভাৰতৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ সংকল্পৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক
এয়া হৈছে যোৱা ১০ বছৰত মোৰ চৰকাৰে সেৱা আৰু সুশাসনৰ লক্ষ্যৰ বাবে হাতত লোৱা অনুমোদনৰ মোহৰ।
মাননীয় সদস্যসকল,
৪. অষ্টাদশ লোকসভা বিভিন্ন ধৰণে ঐতিহাসিক।
এই লোকসভাখন অমৃত কালৰ প্ৰাৰম্ভিক বছৰত গঠন কৰা হৈছে।
এই লোকসভাখন ভাৰতৰ সংবিধান গ্ৰহণৰ ৭৫ সংখ্যক বছৰৰ সাক্ষী হ'ব।
মই নিশ্চিত যে এই লোকসভাই জনকল্যাণৰ সিদ্ধান্তৰ ওপৰত এটা নতুন অধ্যায় ৰচনা কৰিব।
মোৰ চৰকাৰে আগন্তুক অধিৱেশনত ইয়াৰ প্ৰথম বাজেট উপস্থাপন কৰিব।
এই বাজেট চৰকাৰৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী নীতি আৰু ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক কাৰ্যকৰী নথি হ'ব।
গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক সিদ্ধান্তৰ লগতে এই বাজেটত বহুতো ঐতিহাসিক পদক্ষেপো দেখা যাব।
দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সংস্কাৰৰ গতি আৰু ত্বৰান্বিত কৰা হ'ব।
মোৰ চৰকাৰে বিশ্বাস কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা হোৱা উচিত।
এইটো প্ৰতিযোগিতামূলক, সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদৰ প্ৰকৃত মনোভাৱ।
আমি এই বিশ্বাসেৰে আগবাঢ়ি যাম যে দেশৰ উন্নয়ন ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নত নিহিত আছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
৫. সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ সংকল্পই ভাৰতক আজি বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
১০ বছৰত, ভাৰত ১১ সংখ্যক স্থানৰ পৰা পঞ্চম সংখ্যক সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
২০২১ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ, ভাৰতবাৰ্ষিক গড় ৮ শতাংশ হাৰত বৃদ্ধি হৈছে।
আৰু এই বিকাশ সাধাৰণ পৰিস্থিতিত প্ৰাপ্ত কৰা হোৱা নাই।
শেহতীয়া বছৰবোৰত, আমি ১০০ বছৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ মহামাৰী দেখিছোঁ।
গোলকীয় মহামাৰীৰ মাজত আৰু বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত চলি থকা সংঘাত স্বত্বেও ভাৰতে এই বিকাশ অৰ্জন কৰিছে।
যোৱা ১০ বছৰত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থত লোৱা সংস্কাৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ বাবে এইটো সম্ভৱ হৈছে।
আজি কেৱল ভাৰতেই গোলকীয় বিকাশৰ ১৫ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছে।
এতিয়া, মোৰ চৰকাৰে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে।
এই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিলে উন্নত ভাৰতৰ ভেটিও শক্তিশালী হ'ব।
মাননীয় সদস্যসকল,
৬. মোৰ চৰকাৰে অৰ্থনীতিৰ তিনিওটা স্তম্ভ – উৎপাদন, সেৱা আৰু কৃষিক সমানেই গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে।
পিএলআই আঁচনি আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতাই বৃহৎ পৰিমাণত বিনিয়োগ আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে।
অৰ্ধপৰিবাহী হওঁক বা সৌৰ হওঁক,
বৈদ্যুতিক বাহন হওঁক বা ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰী হওঁক,
সেউজীয়া হাইড্ৰজেন হওঁক বা বেটাৰি হওঁক,
এয়াৰক্ৰাফ্ট কেৰিয়াৰ হওঁক বা যুঁজাৰু জেট হওঁক,
ভাৰতে এই সকলো বোৰ ক্ষেত্ৰত সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে।
মোৰ চৰকাৰে লজিষ্টিকৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।
চৰকাৰে সেৱা খণ্ডকো শক্তিশালী কৰি আছে।
আজি ভাৰত তথ্যপ্ৰযুক্তিৰ পৰা পৰ্যটনলৈকে আৰু স্বাস্থ্যৰ পৰা সুস্থতালৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে মুৰব্বী হিচাপে উদীয়মান হৈছে।
আৰু ইয়ে নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
৭. যোৱা ১০ বছৰত, মোৰ চৰকাৰে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ প্ৰতিটো দিশৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
কৃষি-আধাৰিত উদ্যোগ, দুগ্ধ জাত আৰু মীন পালন-আধাৰিত উদ্যোগবোৰ গাওঁবোৰত সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
ইয়াতো, সমবায়বোৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
চৰকাৰে কৃষক উৎপাদক সংগঠন (এফপিঅ') আৰু পিএচিএছৰ দৰে সমবায় সংগঠনৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰি আছে।
সেয়েহে, মোৰ চৰকাৰে সমবায় খণ্ডত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সঞ্চয় ক্ষমতা সৃষ্টি কৰাৰ বাবে এক আঁচনিৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে।
কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ কিছুমান খৰচ পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে, প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত ৩,২০,০০০ কোটি টকাৰ অধিক বিতৰণ কৰা হৈছে।
ইয়াৰ নতুন কাৰ্যকালৰ প্ৰাৰম্ভিক দিনবোৰত, মোৰ চৰকাৰে কৃষকসকললৈ ২০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক স্থানান্তৰ কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
৮. আজিৰ ভাৰতে বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ইয়াৰ কৃষি ব্যৱস্থাত পৰিৱৰ্তন আনিছে।
চৰকাৰে মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজৰ বাবে আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ কৃষকসকলক সকলো সম্ভাৱ্য সহায় আগবঢ়াই আছে।
বিশ্ববজাৰত উচ্চ চাহিদা থকা খাদ্য সামগ্ৰীৰ প্ৰকাৰৰ কথা মনত ৰাখি নতুন ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
আজিকালি, বিশ্বত জৈৱিক সামগ্ৰীৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে।
ভাৰতীয় কৃষকসকলৰ এই চাহিদা পূৰণ কৰাৰ পৰ্যাপ্ত ক্ষমতা আছে।
সেয়েহে, চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু ইয়াৰ সম্পৰ্কিত সামগ্ৰীৰ যোগান শৃংখলা শক্তিশালী কৰি আছে।
এই প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা, কৃষকসকলে কৃষি কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত কৰা ব্যয় হ্ৰাস হ'ব আৰু তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন আৰু বৃদ্ধি হ'ব।
মাননীয় সদস্যসকল,
৯. আজিৰ ভাৰতে বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে নহয়, বিশ্বক সমাধান প্ৰদান কৰাৰ বাবে জনাজাত।
বিশ্ব-বন্ধু হিচাপে ভাৰতে বহুতো গোলকীয় সমস্যাৰ সমাধান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
আমি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ পৰা খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ পৰা বহনক্ষম কৃষিলৈকে বিভিন্ন সমাধান প্ৰদান কৰি আছো।
ভাৰতৰ পদক্ষেপত ২০২৩ বৰ্ষটো সমগ্ৰ বিশ্বতে আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছিল।
আপোনালোকে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে যে আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস শেহতীয়াকৈ এক গোলকীয় অনুষ্ঠান হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছিল।
যোগ আৰু আয়ুষৰ প্ৰচাৰৰ দ্বাৰা, ভাৰতে এক স্বাস্থ্যকৰ বিশ্ব গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছে।
মোৰ চৰকাৰে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতাও বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে।
আমি নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ বহু আগতে আমাৰ জলবায়ু সম্পৰ্কীয় লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰি আছো।
নেট জিৰোৰ প্ৰতি আমাৰ পদক্ষেপ বহুতো দেশৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা।
আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতাৰ দৰে আমাৰ পদক্ষেপত অভিলেখ সংখ্যক দেশে আমাৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
১০. ভৱিষ্যত হ'ব হৰিৎ যুগ বা সেউজ যুগ।
মোৰ চৰকাৰে এই দিশত সকলো প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে।
সেউজ শক্তি হওঁক বা সেউজ গতি হওঁক, আমি সকলো দিশতে উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছো।
মোৰ চৰকাৰে আমাৰ চহৰসমূহক বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ বাসস্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
প্ৰদূষণমুক্ত, পৰিষ্কাৰ আৰু সুবিধা থকা চহৰবোৰত বাস কৰাটো ভাৰতীয় নাগৰিকৰ অধিকাৰ।
ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ঘৰুৱা বিমান বজাৰ।
২০১৪ এপ্ৰিলত, ভাৰতত মাত্ৰ ২০৯টা এয়াৰলাইন পথ আছিল।
২০২৪ চনৰ এপ্ৰিলৰ ভিতৰত এই সংখ্যা ৬০৫ লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বিমান চলাচলৰ পথৰ এই বৃদ্ধিয়ে টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰসমূহক পোনপটীয়াকৈ লাভান্বিত কৰিছে।
১০ বছৰত ২১খন চহৰ মেট্ৰ'ত উপনীত হৈছে।
বন্দে মেট্ৰ'ৰ দৰে বহুতো আঁচনিৰ কাম চলি আছে।
মোৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থাক বিশ্বৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ কৰি তুলিবলৈ কাম কৰি আছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
১১. মোৰ চৰকাৰে সেই আধুনিক মাপকাঠিসমূহৰ ওপৰত কাম কৰি আছে যিয়ে ভাৰতক উন্নত দেশসমূহৰ সৈতে সমান পৰ্যায়ত থিয় দিবলৈ সক্ষম কৰিব।
এই দিশত, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতৰ নতুন মুখ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
মোৰ চৰকাৰে ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনাৰ অধীনত ৩,৮০,০০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক গ্ৰাম্য নিৰ্মাণ কৰিছে।
আজি আমাৰ দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱেৰ এক সম্প্ৰসাৰিত নেটৱৰ্ক আছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ গতি দুগুণতকৈও অধিক হৈছে।
আহমেদাবাদ আৰু মুম্বাইৰ মাজত উচ্চ গতিৰ ৰে'ল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ কামো দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে।
মোৰ চৰকাৰে দেশৰ উত্তৰ, দক্ষিণ আৰু পূবত বুলেট ট্ৰেইন কৰিডৰৰ বাবে সম্ভাৱ্যতা অধ্যয়ন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ইমান বৃহৎ পৰিমাণে আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ কাম আৰম্ভ হৈছে।
এই প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব।
মোৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে আৱণ্টন বৃদ্ধি কৰিছে
চৰকাৰে ইয়াৰ এক্ট ইষ্ট নীতিৰ অধীনত এই অঞ্চলটোক এক কৌশলগত প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰি আছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত সকলো ধৰণৰ সংযোগ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। শিক্ষা, স্বাস্থ্য, পৰ্যটন আৰু নিযুক্তিকে ধৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উন্নয়নমূলক কাম-কাজ হাতত লোৱা হৈছে।
অসমত ২৭,০০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে এটা অৰ্ধ-পৰিবাহী কাৰখানা স্থাপন কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলমেড ইন ইণ্ডিয়া চিপছৰ কেন্দ্ৰ হ'ব।
মোৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত স্থায়ী শান্তিৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।
যোৱা দহ বছৰত, বহুতো পুৰণি বিবাদ সমাধান কৰা হৈছে, বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি তৈয়াৰ কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অশান্ত অঞ্চলসমূহৰ পৰা এএফএছপিএ প্ৰত্যাহাৰৰ কামো পৰ্যায়ক্ৰমে সেই অঞ্চলসমূহত উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰি চলি আছে।
দেশৰ উন্নয়নৰ প্ৰতিটো দিশতে এই নতুন পদক্ষেপবোৰে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সূচনা কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
১২. মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ মোৰ চৰকাৰে মহিলা সৱলীকৰণৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ কৰিছে।
আমাৰ দেশৰ মহিলাসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি লোকসভা আৰু বিধান সভাত অধিক প্ৰতিনিধিত্বৰ দাবী কৰি আহিছিল।
আজি, তেওঁলোকে নাৰী শক্তি বন্দন আইন প্ৰণয়নৰ দ্বাৰা ক্ষমতাশালী হৈ থিয় দিছে।
যোৱা এটা দশকত, বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনিৰ ফলত মহিলাসকলৰ অধিক অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণ হৈছে।
যোৱা ১০ বছৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাসৰ ৪ কোটি গৃহৰ বেছিভাগ মহিলা হিতাধিকাৰীসকলক আৱণ্টন কৰা হৈছে।
এতিয়া, মোৰ চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ আৰম্ভণিতে, ৩ কোটি নতুন গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
ইয়াৰে বেছিভাগ ঘৰ মহিলা হিতাধিকাৰীসকলক আৱণ্টন কৰা হ'ব।
যোৱা ১০ বছৰত ১০ কোটি মহিলাক আত্মসহায়ক গোটত একত্ৰিত কৰা হৈছে।
মোৰ চৰকাৰে ৩ কোটি মহিলা লাখপতি দিদি কৰিবলৈ এক ব্যাপক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে।
ইয়াৰ বাবে, আত্মসহায়ক গোটবোৰক বিত্তীয় সমৰ্থনো বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে দক্ষতা আৰু উপাৰ্জনৰ উৎস উন্নত কৰা, আৰু মহিলাসকলৰ প্ৰতি সন্মান বৃদ্ধি কৰা।
আত্মসহায়ক গোটৰ হাজাৰ হাজাৰ মহিলাক ড্ৰোন প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু লগতে ড্ৰোন পাইলট হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
মোৰ চৰকাৰেও শেহতীয়াকৈ কৃষি সখী উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছে।
এই প্ৰচেষ্টাৰ অধীনত, আজিলৈকে, আত্মসহায়ক গোটৰ ৩০ হাজাৰ মহিলাক কৃষি সখী প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
কৃষি সখীসকলক আধুনিক কৃষি পদ্ধতিৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে যাতে তেওঁলোকে কৃষকসকলক কৃষিৰ অধিক আধুনিকীকৰণত সহায় কৰিব পাৰে।
মাননীয় সদস্যসকল,
১৩. মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে মহিলাসকলৰ সঞ্চয় সৰ্বাধিক কৰা।
আমি সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনাৰ জনপ্ৰিয়তাৰ বিষয়ে ভালদৰে অৱগত যাৰ অধীনত ছোৱালীসকলক তেওঁলোকৰ বেংক জমাৰ ওপৰত অধিক সূতৰ হাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
বিনামূলীয়া ৰেচন আৰু সুলভ গেছ চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান কৰা আঁচনিবোৰৰ পৰা মহিলাসকলেও যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে।
এতিয়া মোৰ চৰকাৰে বিদ্যুতৰ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা আৰু বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি উপাৰ্জন উৎপাদন কৰাৰ আঁচনিও আনিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ মুক্ত বিজুলী যোজনাৰ অধীনত ঘৰৰ ছাদত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে।
ইয়াৰ বাবে, মোৰ চৰকাৰে প্ৰতিটো পৰিয়ালত ৭৮,০০০ টকালৈকে সমৰ্থন আগবঢ়াই আহিছে।
অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে এই আঁচনিৰ অধীনত ইতিমধ্যে ১ কোটিতকৈও অধিক পৰিয়াল পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
ছাদৰ সৌৰ স্থাপনৰ সৈতে ঘৰবোৰৰ বিদ্যুতৰ বিল শূন্যলৈ নামি আহিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
১৪৷ বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাটো তেতিয়াহে সম্ভৱ হ'ব যেতিয়া এই দেশৰ দৰিদ্ৰ, যুৱ, মহিলা আৰু কৃষকসকল শক্তিশালী হ'ব।
সেয়েহে, মোৰ চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহত এই চাৰিটা স্তম্ভক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে প্ৰতিটো চৰকাৰী আঁচনিৰ লাভালাভ তেওঁলোকৰ ওচৰত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰা। এয়া হৈছে সংপৃক্তকৰণ পদ্ধতি।
যেতিয়া চৰকাৰে এই উদ্দেশ্যৰে কাম কৰে যে এজনো ব্যক্তি চৰকাৰী আঁচনিৰ পৰা বাদ নযায়, ই সকলোকে লাভান্বিত কৰে।
যোৱা ১০ বছৰত সংপৃক্ততা পদ্ধতিৰে চৰকাৰী আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবেই ২৫ কোটি ভাৰতীয়ক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনা হৈছে।
অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু অন্যান্য সকলো সামাজিক আৰু আঞ্চলিক গোটৰ পৰিয়াল ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
১৫. দেশৰ শ্ৰমিক শক্তিৰ প্ৰতি সন্মান জনাই শ্ৰমিকসকলৰ কল্যাণ আৰু সৱলীকৰণ মোৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
মোৰ চৰকাৰে শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সকলো সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনি একত্ৰিত কৰি আছে।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু ডাকঘৰৰ নেটৱৰ্ক ব্যৱহাৰ কৰি দুৰ্ঘটনা আৰু জীৱন বীমাৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
১৬৷ বাবা চাহেব ড° ভীমৰাও আম্বেদকাৰৰ মতে যিকোনো সমাজৰ প্ৰগতি সমাজৰ নিম্নস্তৰৰ প্ৰগতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল।
দৰিদ্ৰ লোকৰ সবলীকৰণেই বিগত ১০ বছৰত দেশৰ সাফল্য আৰু প্ৰগতিৰ ভেটি হৈ আহিছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰসকলক উপলব্ধি কৰাইছে যে চৰকাৰ তেওঁলোকৰ সেৱাত আছে।
ক'ৰোনা মহামাৰীৰ কঠিন সময়ত চৰকাৰে ৮০ কোটি ব্যক্তিক বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা আৰম্ভ কৰে।
এই আঁচনিৰ সুবিধা সেই পৰিয়ালবোৰকো দিয়া হৈছে যিসকলে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, যাতে তেওঁলোকে পুনৰ দৰিদ্ৰতাৰ কৱলত নপৰে৷
স্বচ্ছ ভাৰত মিছনে দৰিদ্ৰ লোকৰ মৰ্যাদা আৰু তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যকো ৰাষ্ট্ৰীয় তাৎপৰ্যৰ বিষয় কৰি তুলিছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ কোটি কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়।
এই প্ৰচেষ্টাসমূহে আমাক এই আত্মবিশ্বাস দিয়ে যে আজি দেশে মহাত্মা গান্ধীৰ আদৰ্শক প্ৰকৃত মনোভাৱেৰে অনুসৰণ কৰিছে।
মোৰ চৰকাৰে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ অধীনত ৫৫ কোটি হিতাধিকাৰীক বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়াইছে।
দেশত ২৫ হাজাৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ মুকলিৰ কাৰ্যসূচীও দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে।
তদুপৰি চৰকাৰে এই ক্ষেত্ৰত আন এক সিদ্ধান্ত ল’বলৈ ওলাইছে।
এতিয়া ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ আটাইকেইজন বয়স্ক লোককো সামৰি লোৱা হ’ব আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ অধীনত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
১৭) প্ৰায়ে বিৰোধী মানসিকতা আৰু সংকীৰ্ণ স্বাৰ্থপৰতাৰ বাবে গণতন্ত্ৰৰ মৌলিক মনোভাৱ বহু পৰিমাণে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে।
সংসদীয় ব্যৱস্থাৰ লগতে দেশৰ উন্নয়নমূলক যাত্ৰাতো ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰে।
কেইবা দশক ধৰি চলি থকা দেশৰ অস্থিৰ চৰকাৰৰ পৰ্যায়ত বহু চৰকাৰে ইচ্ছা কৰিলেও সংস্কাৰ আনিব পৰা নাছিল, জটিল সিদ্ধান্তও ল’ব পৰা নাছিল।
ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এতিয়া নিজৰ নিৰ্ণায়ক জনাদেশেৰে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিছে।
যোৱা ১০ বছৰত এনে বহু সংস্কাৰ ঘটিছে যিবোৰে আজি দেশক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে।
আনকি যেতিয়া এই সংস্কাৰসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল, তেতিয়াও ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰা হৈছিল আৰু নেতিবাচকতা বিয়পোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল।
কিন্তু এই সকলোবোৰ সংস্কাৰে সময়ৰ পৰীক্ষাত থিয় দিছে।
দহ বছৰ আগতে ভাৰতৰ বেংকিং খণ্ডৰ পতনৰ পৰা বচাবলৈ চৰকাৰে বেংকিং সংস্কাৰ আনি আইবিচিৰ দৰে আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল।
আজি এই সংস্কাৰসমূহে ভাৰতৰ বেংকিং খণ্ডক বিশ্বৰ অন্যতম শক্তিশালী বেংকিং খণ্ড হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
আমাৰ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহ আজি শক্তিশালী আৰু লাভজনক। ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকৰ লাভ ২০২৩-২৪ চনত ১.৪ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে যিটো যোৱা বছৰৰ তুলনাত ৩৫% বেছি। আমাৰ বেংকসমূহৰ শক্তিয়ে তেওঁলোকক ঋণৰ ভিত্তি সম্প্ৰসাৰণ কৰি দেশৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত অৰিহণা যোগাবলৈ সক্ষম কৰে।
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকৰ নন পাৰ্ফমিং এছেটো ক্ৰমাগতভাৱে হ্ৰাস পাইছে।
আজি এছবিআইয়ে অভিলেখ লাভ কৰিছে।
আজি এল আই চি পূৰ্বতকৈ শক্তিশালী হৈছে।
আজি হল-এ দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগকো শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
আজি জিএছটি ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আনুষ্ঠানিক কৰাৰ মাধ্যমত পৰিণত হৈছে আৰু ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য পূৰ্বতকৈ সহজ কৰি তোলাত সহায় কৰিছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে এপ্ৰিল মাহত জিএছটি সংগ্ৰহ ২ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিলে। ইয়াৰ ফলত ৰাজ্যসমূহ আৰ্থিক দিশতো শক্তিশালী হৈছে।
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু ডিজিটেল পেমেণ্টক লৈ উৎফুল্লিত হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
১৮৷ শক্তিশালী ভাৰতৰ বাবে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণ অতি প্ৰয়োজনীয়।
আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীত সংস্কাৰ এক নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়া হ’ব লাগে যাতে যুদ্ধৰ সময়ত আমাৰ বাহিনীয়ে নিজৰ আধিপত্য বজাই ৰাখে।
ইয়াৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ মোৰ চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বহু সংস্কাৰ সাধন কৰিছে।
চিডিএছৰ দৰে সংস্কাৰে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
মোৰ চৰকাৰে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক স্বাৱলম্বী কৰাৰ বাবে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ কাৰখানাৰ সংস্কাৰৰ ফলত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডই যথেষ্ট লাভৱান হৈছে।
৪০টাতকৈও অধিক গোলা-বাৰুদৰ কাৰখানাক ৭টা প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ উদ্যোগত পুনৰ গঠন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ ক্ষমতা আৰু কাৰ্যক্ষমতা উন্নত হৈছে।
এনে সংস্কাৰৰ বাবেই ভাৰতে এতিয়া ১ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰি আছে।
যোৱা দশকত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ১৮গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাই ২১,০০০ কোটি টকাৰ পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে।
ফিলিপাইনছৰ সৈতে ব্ৰাহ্মোছ মিছাইলৰ প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিয়ে প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি খণ্ডত ভাৰতৰ স্থান শক্তিশালী কৰিছে।
যুৱক-যুৱতী আৰু তেওঁলোকৰ ষ্টাৰ্টআপক উৎসাহ প্ৰদান কৰি চৰকাৰে আত্মনিৰ্ভৰশীল প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
মোৰ চৰকাৰেও উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুত দুটা প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ গঢ়ি তুলিছে।
আমাৰ সকলোৰে বাবে আনন্দৰ বিষয় যে যোৱা বছৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ মুঠ ক্ৰয়ৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ কেৱল ভাৰতীয় নিৰ্মাতাৰ পৰাই লাভ কৰা হৈছে।
আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে ৫০০ৰো অধিক প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী আমদানি নকৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
এই সকলোবোৰ অস্ত্ৰ আৰু প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কীয় সঁজুলি কেৱল ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ পৰা ক্ৰয় কৰা হৈছে।
মোৰ চৰকাৰে সদায় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ জোৱানসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
সেইবাবেই ৪ দশকৰ পাছত ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
ইয়াৰ অধীনত আজিলৈকে ১,২০,০০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে।
আমাৰ শ্বহীদসকলৰ সন্মানত চৰকাৰে কৰ্তব্য পথৰ এটা মূৰত ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকো স্থাপন কৰিছে।
এই প্ৰচেষ্টাসমূহ কেৱল এটা কৃতজ্ঞ দেশৰ পৰা নিজৰ বীৰ জোৱানসকলৰ বাবে প্ৰণাম নহয় বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথমৰ আদৰ্শৰ অহৰহ প্ৰেৰণাৰ উৎস।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
১৯৷ এই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ডাঙৰ সপোন দেখি সেই সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিব পৰাকৈ এক সক্ষম পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাত মোৰ চৰকাৰ জড়িত হৈ আছে।
যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অশান্তিৰ সৃষ্টি কৰা এনে প্ৰতিটো বাধা আঁতৰি গৈছে।
আগতে যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে স্তম্ভৰ পৰা পোষ্টলৈ দৌৰিবলগীয়া হৈছিল। এতিয়া তেওঁলোকৰ স্বপ্ৰমাণেই যথেষ্ট।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গ্ৰুপ-চি আৰু গ্ৰুপ-ডি পদত নিযুক্তিৰ বাবে সাক্ষাৎকাৰ বাতিল কৰা হৈছে।
ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতীয় ভাষাত অধ্যয়ন কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে এক অন্যায়ৰ সন্মুখীন হৈছিল।
নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণৰ লগে লগে মোৰ চৰকাৰে এই অন্যায় দূৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
এতিয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ভাৰতীয় ভাষাত অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
বিগত ১০ বছৰত ৭খন নতুন আইআইটি, ১৬খন আইআইআই টি, ৭খন আই আই এম, ১৫খন নতুন এইমছ, ৩১৫খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু ৩৯০খন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে।
এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি প্ৰয়োজন অনুসৰি সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাটো চৰকাৰৰ প্ৰয়াস।
ডিজিটেল ইউনিভাৰ্ছিটী স্থাপনৰ দিশতো চৰকাৰে কাম কৰি আছে।
অটল টিংকাৰিং লেব, ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া আৰু ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে কাৰ্যসূচীয়ে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিছে।
এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বাবেই আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’ ছিষ্টেম হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২০৷ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ সঠিক সুযোগ প্ৰদান কৰাটো চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা।
প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষাই হওক বা চৰকাৰী নিযুক্তিয়েই হওক কোনো বাধাৰ কাৰণ থাকিব নালাগে। এই প্ৰক্ৰিয়াত সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা আৰু সততাৰ প্ৰয়োজন।
শেহতীয়াকৈ কিছুমান পৰীক্ষাত প্ৰশ্ন কাকত ফাদিল হোৱাৰ সন্দৰ্ভত মোৰ চৰকাৰে ন্যায্য তদন্ত আৰু দোষীক কঠোৰ শাস্তি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
ইয়াৰ আগতেও আমি বিভিন্ন ৰাজ্যত প্ৰশ্ন কাকত ফাদিলৰ বহু দৃষ্টান্ত দেখিছো।
আমি দল-ৰাজনীতিৰ ঊৰ্ধ্বত থাকি দেশজুৰি সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
পৰীক্ষাত অন্যায় উপায়ৰ বিৰুদ্ধেও সংসদে কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰিছে।
মোৰ চৰকাৰে পৰীক্ষা সম্পৰ্কীয় সংস্থাসমূহ, ইয়াৰ কাম-কাজ আৰু পৰীক্ষা প্ৰক্ৰিয়াৰ সকলো দিশতে বৃহৎ সংস্কাৰৰ দিশত কাম কৰি আছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২১৷ জাতি গঠনত যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণ আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে মোৰ চৰকাৰে ‘মেৰা যুৱ ভাৰত (মাই ভাৰত)’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে।
এই পৰ্যন্ত ডেৰ কোটিতকৈ অধিক যুৱকে ইয়াৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
এই পদক্ষেপে নেতৃত্বৰ দক্ষতা জগাই তুলিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সেৱাৰ মনোভাৱৰ বীজ সিঁচিব।
আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো আগবাঢ়ি যোৱাৰ নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে।
মোৰ চৰকাৰৰ ফলপ্ৰসূ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ভাৰতীয় যুৱ খেলুৱৈসকলে বিশ্বব্যাপী মঞ্চত অভিলেখ সংখ্যক পদক লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
কিছুদিনৰ পাছত পেৰিছ অলিম্পিকৰো আৰম্ভ হ’ব৷
অলিম্পিকত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা প্ৰতিজন খেলুৱৈক লৈ আমি গৌৰৱান্বিত। তেওঁলোকৰ ওচৰত মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
এই কৃতিত্বসমূহ আৰু আগুৱাই নিবলৈ ভাৰতীয় অলিম্পিক সন্থাই ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক গেমছ আয়োজনৰ বাবেও প্ৰস্তুতি চলাইছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২২৷ ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা প্ৰথম জুলাইৰ পৰা দেশত বলবৎ হ’ব।
ব্ৰিটিছ শাসনৰ সময়ত প্ৰজাক শাস্তি দিয়াৰ মানসিকতা আছিল।
দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ঔপনিৱেশিক যুগৰ একেই শাস্তি ব্যৱস্থা স্বাধীনতাৰ পিছতো বহু দশক ধৰি চলি থাকিল।
এইটো সলনি কৰাৰ ধাৰণাটো বহু দশক ধৰি বহু চৰ্চিত আছিল, কিন্তু মোৰ চৰকাৰেই এই কাম কৰাৰ সাহস দেখুৱাইছে।
এতিয়া শাস্তিতকৈ ন্যায়ক অগ্ৰাধিকাৰ পাব, যিটো আমাৰ সংবিধানৰ মনোভাৱৰ লগতো মিল আছে।
এই নতুন আইনসমূহে ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ হ’ব।
আজি যেতিয়া দেশ বিভিন্ন দিশত ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত হৈ পৰিছে, তেতিয়া এয়া সেই দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ।
এয়া আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ প্ৰতিও প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
মোৰ চৰকাৰে ‘কা’ৰ অধীনত শৰণাৰ্থীক নাগৰিকত্ব প্ৰদান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
ই বিভাজনৰ বাবে ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা বহু পৰিয়ালৰ বাবে এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন নিশ্চিত কৰিছে।
‘কা’ৰ অধীনত নাগৰিকত্ব লাভ কৰা পৰিয়াল সমূহৰ উন্নত ভৱিষ্যত কামনা কৰিলোঁ।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৩৷ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ সময়তে মোৰ চৰকাৰে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ মহিমা আৰু ঐতিহ্য পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰি আছে।
শেহতীয়াকৈ ইয়াত এটা নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰা হৈছে, নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গ্ৰেণ্ড কেম্পাছৰ ৰূপত।
নালন্দা কেৱল এখন বিশ্ববিদ্যালয়েই নাছিল, বৰঞ্চ বিশ্ব জ্ঞানৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ গৌৰৱময় অতীতৰ সাক্ষ্য আছিল।
মোৰ বিশ্বাস নতুন নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে ভাৰতক বিশ্ব জ্ঞান কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।
আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ উত্তৰাধিকাৰেৰে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি যোৱাটো মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা।
সেইবাবেই সমগ্ৰ দেশতে তীৰ্থস্থান আৰু বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ কেন্দ্ৰসমূহ সজাই তোলা হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৪৷ মোৰ চৰকাৰে যিদৰে উন্নয়নৰ বাবে কাম কৰি আহিছে, ঐতিহ্যৰ বাবেও সেই গৌৰৱেৰে কাম কৰি আছে।
ঐতিহ্যৰ প্ৰতি গৌৰৱৰ এই সংকল্প অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, বঞ্চিত আৰু সকলো সম্প্ৰদায়ৰ বাবে সন্মানৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে।
মোৰ চৰকাৰে জন জাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে।
ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী অহা বছৰ সমগ্ৰ দেশতে অতি উৎসাহেৰে উদযাপন কৰা হ'ব।
ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকীও ব্যাপক পৰিসৰত উদযাপন কৰা হৈছে।
যোৱা মাহত ৰাণী অহিল্যাবাই হোলকাৰৰ ৩০০সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে বছৰজোৰা উদযাপন আৰম্ভ কৰা হৈছে।
ইয়াৰ পূৰ্বেও চৰকাৰে গুৰু নানক দেৱজীৰ ৫৫০তম প্ৰকাশ পৰ্ব আৰু গুৰু গোবিন্দ সিংহ জীৰ ৩৫০তম প্ৰকাশ পৰ্বও অতি উদ্যমেৰে উদযাপন কৰে।
‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ মনোভাৱেৰে কাশী তামিল সংগম আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ তামিল সংগম আদি উৎসৱ পালনৰ পৰম্পৰাও মোৰ চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিছিল।
নতুন প্ৰজন্মই এই অনুষ্ঠানবোৰৰ পৰাই ৰাষ্ট্ৰ গঠনৰ প্ৰেৰণা লাভ কৰে আৰু জাতীয় গৌৰৱৰ ভাৱ আৰু অধিক শক্তিশালী হয়।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৫৷ আমাৰ সফলতা আমাৰ ভাগ-বতৰা ঐতিহ্য।
আমি গতিকে গৌৰৱ কৰা উচিত আৰু তেওঁলোকক আকোৱালি লোৱাত কুণ্ঠাবোধ কৰা উচিত নহয়।
আজি ভাৰতে বিভিন্ন খণ্ডত ভাল প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে।
এই কৃতিত্বসমূহে আমাক আমাৰ অগ্ৰগতি আৰু সফলতাৰ বাবে গৌৰৱান্বিত কৰাৰ অপৰিসীম সুযোগ প্ৰদান কৰে।
যেতিয়া ভাৰতে বিশ্বজুৰি ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰে তেতিয়া আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত।
আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে যেতিয়া চন্দ্ৰযানক চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত সফলতাৰে অৱতৰণ কৰে তেতিয়া আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত।
ভাৰত যেতিয়া বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হয় তেতিয়া আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত।
ভাৰতে যেতিয়া কোনো বৃহৎ হিংসা আৰু বিশৃংখলতা নোহোৱাকৈ ইমান বৃহৎ নিৰ্বাচনী অনুশীলন চলায় তেতিয়াও আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত।
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আমাক গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে সন্মান কৰে।
ভাৰতৰ জনসাধাৰণে সদায় গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰদৰ্শন কৰি নিৰ্বাচনী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰি আহিছে।
আমাৰ শক্তিশালী গণতন্ত্ৰক বৰ্তাই ৰাখিবলৈ আমি এই আস্থাক সংৰক্ষণ আৰু সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব।
আমি উপলব্ধি কৰিব লাগিব যে গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি মানুহৰ বিশ্বাসক আঘাত দিয়াটো আমি সকলোৱে বহি থকা সেই ডালটোকে কাটি পেলোৱাৰ দৰেই।
আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ বিশ্বাসযোগ্যতাক ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰাৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাক আমি সামূহিকভাৱে ধিক্কাৰ দিয়া উচিত।
আমি সকলোৰে মনত আছে সেই সময়বোৰ যেতিয়া বেলট কাগজ কাঢ়ি লৈ লুটপাত কৰা হৈছিল।
নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ পবিত্ৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ইভিএম ব্যৱহাৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল।
বিগত কেইটামান দশকত উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ পৰা জনসাধাৰণৰ আদালতলৈকে প্ৰতিটো পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈছে ইভিএম।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৬৷ মোৰ কিছুমান চিন্তাও আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো।
মই আপোনালোকক এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত অন্তৰ্নিহিত কৰি দেশক সুনিৰ্দিষ্ট আৰু গঠনমূলক সমাধান দিবলৈ আহ্বান জনাম।
যোগাযোগ বিপ্লৱৰ এই যুগত বিঘ্নিতকাৰী শক্তিসমূহে গণতন্ত্ৰক দুৰ্বল কৰি সমাজত ফাট মেলাৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰিছে।
দেশৰ ভিতৰতে থকা এই বাহিনীসমূহ দেশৰ বাহিৰৰ পৰাও কাম কৰি আছে।
এই শক্তিসমূহে উৰাবাতৰি প্ৰচাৰ, জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰা আৰু ভুল তথ্যৰ আশ্ৰয় লয়।
এই পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণহীনভাৱে চলি থাকিবলৈ দিব নোৱাৰি।
আজি প্ৰতিদিনে প্ৰযুক্তিৰ উন্নতি হৈছে।
এনে পৰিস্থিতিত মানৱতাৰ বিৰুদ্ধে ইয়াৰ অপব্যৱহাৰ অত্যন্ত ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চতো এই উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে আৰু বিশ্ব কাঠামোৰ পোষকতা কৰিছে।
এই প্ৰৱণতা বন্ধ কৰি এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ নতুন উপায় আৰু উপায় বিচাৰি উলিওৱাটো আমাৰ দায়িত্ব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৭৷ একবিংশ শতিকাৰ এই তৃতীয় দশকত বিশ্ব ব্যৱস্থাই নতুন ৰূপ লৈছে।
মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ভাৰতে বিশ্ব-বন্ধু হিচাপে বিশ্ববাসীক এক নতুন আস্থা দি আছে।
মানৱকেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ বাবে ভাৰত আজি যিকোনো সংকটৰ প্ৰথম সঁহাৰিদাতা আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ এক শক্তিশালী কণ্ঠস্বৰত পৰিণত হৈছে।
মানৱতা ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে আগৰণুৱা হৈ আহিছে; সেয়া লাগিলে ক’ৰোনা সংকটেই হওক বা ভূমিকম্পই হওক বা যুদ্ধই হওক।
বৰ্তমান বিশ্বই ভাৰতক যিদৰে চোৱা-চিতা কৰিছে, সেয়া ইটালীত অনুষ্ঠিত জি-৭ সন্মিলনৰ সময়ত স্পষ্ট হৈ পৰিছিল।
ভাৰতে জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়তো বিভিন্ন বিষয়ত বিশ্বক একত্ৰিত কৰিছিল।
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়তে আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ৰ স্থায়ী সদস্য কৰা হৈছিল।
ইয়াৰ ফলত আফ্ৰিকা আৰু সমগ্ৰ গ্ল’বেল ছাউথৰ আত্মবিশ্বাস শক্তিশালী হৈছে।
চুবুৰীয়া প্ৰথম নীতি অনুসৰণ কৰি ভাৰতে চুবুৰীয়া দেশৰ সৈতে সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰিছে।
৯ জুনত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানত চুবুৰীয়া সাতখন দেশৰ নেতাৰ অংশগ্ৰহণে মোৰ চৰকাৰৰ এই অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰতিফলিত কৰে।
সবকা সাথ-সবকা বিকাশৰ মনোভাৱেৰে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ দেশসমূহৰ সৈতেও সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিছে।
পূব এছিয়াই হওক বা মধ্যপ্ৰাচ্য আৰু ইউৰোপেই হওক, মোৰ চৰকাৰে সংযোগৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছে।
ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়েই ভাৰত মধ্যপ্ৰাচ্য ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰক গঢ় দিছে।
এই কৰিডৰটো একবিংশ শতিকাৰ অন্যতম ডাঙৰ গেমচেঞ্জাৰ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৮৷ কেইমাহমানৰ পিছত ভাৰতে গণৰাজ্য হিচাপে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব৷
ভাৰতৰ সংবিধানে বিগত দশকবোৰত প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান আৰু প্ৰতিটো পৰীক্ষাৰ সন্মুখত থিয় দিছে।
সংবিধান নিৰ্মাণৰ সময়তো পৃথিৱীত এনে শক্তি আছিল যিয়ে ভাৰতক বিফল হোৱাটো কামনা কৰিছিল।
সংবিধান বলবৎ হোৱাৰ পাছতো ইয়াক বহুবাৰ আক্ৰমণ কৰা হৈছিল।
আজি ২৭ জুন।
১৯৭৫ চনৰ ২৫ জুনত জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াটোৱেই আছিল সংবিধানৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষ আক্ৰমণৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু ক’লা অধ্যায়।
সমগ্ৰ দেশে ক্ষোভিত অনুভৱ কৰিছিল।
কিন্তু ভাৰতৰ মূলতে গণৰাজ্যৰ পৰম্পৰা নিহিত হৈ থকাৰ বাবে এনে অসাংবিধানিক শক্তিৰ ওপৰত দেশখন বিজয়ী হৈ ওলাই আহিল।
মোৰ চৰকাৰেও ভাৰতৰ সংবিধানক কেৱল শাসনৰ মাধ্যম বুলি গণ্য নকৰে; বৰঞ্চ আমি আমাৰ সংবিধান যাতে জনচেতনাৰ অংশ হৈ পৰে তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাইছো।
ঠিক এই উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মোৰ চৰকাৰে ২৬ নৱেম্বৰ দিনটো সংবিধান দিৱস হিচাপে পালন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
এতিয়া ভাৰতৰ সেই অংশ আমাৰ জম্মু-কাশ্মীৰতো সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে বলবৎ হৈছে, য’ত ৩৭০ অনুচ্ছেদৰ বাবে চৰ্ত বেলেগ আছিল।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
২৯৷ আমাৰ দায়িত্ব পালনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ আন্তৰিকতাৰ দ্বাৰা দেশৰ কৃতিত্ব নিৰ্ণয় কৰা হয়।
অষ্টাদশ লোকসভাত বহু নতুন সদস্যই প্ৰথমবাৰৰ বাবে সংসদীয় ব্যৱস্থাৰ অংশ হৈ পৰিছে।
পুৰণি সদস্যসকলো নতুন উদ্যমেৰে উভতি আহিছে।
আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে বৰ্তমান সময় ভাৰতৰ বাবে সকলো দিশতে অতি অনুকূল।
অনাগত বছৰবোৰত ভাৰত চৰকাৰ আৰু সংসদে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্ত আৰু নীতিৰ ওপৰত সমগ্ৰ বিশ্বই তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিব।
এই অনুকূল সময়ছোৱাত দেশখনে সৰ্বাধিক সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰাটো প্ৰতিজন সাংসদৰ লগতে চৰকাৰৰ দায়িত্ব।
যোৱা ১০ বছৰত যি সংস্কাৰ ঘটিছে আৰু দেশত যি নতুন আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি হৈছে, তাৰ লগে লগে আমি ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক নতুন গতি লাভ কৰিছো।
আমি সকলোৱে সদায় মনত ৰখা প্ৰয়োজন যে ভাৰতক উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাটো দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ আকাংক্ষা আৰু সংকল্প।
এই সংকল্প লাভৰ বাটত যাতে কোনো বাধা আহিব নোৱাৰে তাৰ বাবে আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব আছে।
নীতিৰ বিৰোধিতা আৰু সংসদীয় কাম-কাজত বাধা দিয়া দুটা বেলেগ কথা।
যেতিয়া সংসদে নিজৰ কাম-কাজ সুচাৰুৰূপে চলায়, যেতিয়া ইয়াত সুস্থ আলোচনা হয়, যেতিয়া সুদূৰপ্ৰসাৰী সিদ্ধান্ত লোৱা হয়, তেতিয়া জনসাধাৰণে কেৱল চৰকাৰৰ ওপৰতে নহয়, সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোৰ ওপৰতো আস্থা ৰাখে।
গতিকে সংসদৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ হ’ব আৰু জনস্বাৰ্থক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
৩০৷ আমাৰ বেদত আমাৰ ঋষিসকলে আমাক “সমানো মন্ত্ৰহ সমিতিৰ সমণি” বাৰ্তাৰে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
অৰ্থাৎ আমি এক উমৈহতীয়া ধাৰণা আৰু লক্ষ্যৰে একেলগে কাম কৰোঁ।
এই সংসদৰ আত্মাও এইটোৱেই।
গতিকে ভাৰত যেতিয়া তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’ব তেতিয়া আপোনালোকেও এই কৃতিত্বৰ অংশীদাৰ হ’ব।
আমি যেতিয়া এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে ২০৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ শতবৰ্ষ উদযাপন কৰিম, তেতিয়া এই প্ৰজন্মইও ক্ৰেডিট পাব।
আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ যি সম্ভাৱনা আছে,
আজি আমাৰ সংকল্পত যি সমৰ্পণ আছে,
আমাৰ অসম্ভৱ যেন লগা কৃতিত্ব,
এই সকলোবোৰে সাক্ষ্য দিয়ে যে আগন্তুক যুগ ভাৰতৰ যুগ।
এই শতিকা ভাৰতৰ শতিকা, ইয়াৰ প্ৰভাৱ আগন্তুক হাজাৰ বছৰলৈকে থাকিব।
আহক, আমি সকলোৱে মিলি নিজৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্প পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হওঁ আৰু ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলোঁ।
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনালোঁ!
ধন্যবাদ,
জয় হিন্দ!
জয় ভাৰত!

President's Secretariat
Address by the Hon'ble President of India Smt. Droupadi Murmu to Parliament
27 JUN 2024 12:13PM by PIB Delhi
Honourable Members,
1. I extend my heartiest congratulations and best wishes to all the newly elected members of the 18th Lok Sabha.
You all are here after winning the trust of voters of the country.
Very few get this privilege to serve the nation and the people.
I am confident that you will fulfil your responsibilities in the spirit of Nation First and will be a medium to fulfil the aspirations of 140 crore Indians.
I wish Shri Om Birla Ji the very best for performing his exalted role as the Speaker of the Lok Sabha.
He has vast experience in public life.
I am confident that he will be successful in taking democratic traditions to new heights with his skills.
Honourable Members,
2. I also express my gratitude to the Election Commission of India on behalf of crores of Indians today.
This was the largest election in the world.
About 64 crore voters performed their duty with enthusiasm and zeal.
Women cast their votes in huge numbers this time also. A very heartening aspect of this election emerged from Jammu and Kashmir.
The Kashmir Valley broke all records of voter turnout of many decades.
In the last four decades, we had witnessed low voter turnout amidst shutdowns and strikes in Kashmir.
Enemies of India continued to spread false propaganda at global forums, projecting it as an opinion of Jammu and Kashmir.
But this time the Kashmir Valley has given a befitting reply to every such element within the country and outside.
For the first time, the home voting facility was made available in this Lok Sabha Election.
I convey my appreciation for the work done by all the personnel associated with the Lok Sabha elections and also extend my congratulations to them.
Honourable Members,
3. The whole world is talking about the Lok Sabha Elections 2024.
The world is witnessing that the people of India have elected a stable Government with clear majority, consecutively for the third term.
This has happened after six decades.
At a time when the aspirations of people of India are at their highest ever, people have reposed faith in my Government for the third consecutive term.
The people of India have full faith that only my Government can fulfil their aspirations.
Therefore, this election of 2024 has been an election of trust in policy, intention, dedication and decisions:
• Trust in a strong and decisive Government
• Trust in good governance, stability and continuity
• Trust in honesty and hard work
• Trust in security and prosperity
• Trust in Government’s guarantees and delivery
• Trust in India's resolve to be Viksit Bharat
It is a stamp of approval for my Government’s mission of service and good governance undertaken in the past 10 years.
It is a mandate that the work of making India a developed nation continues uninterrupted and India attains its goals.
Honourable Members,
4. The 18th Lok Sabha is historic in many ways.
This Lok Sabha has been constituted in the early years of Amrit Kaal.
This Lok Sabha will also be witness to the 75th year of adoption of the Constitution of India.
I am confident that this Lok Sabha will script a new chapter on decisions for public welfare.
My Government will present its first budget in the forthcoming session.
This budget will be an effective document of the Government’s far-reaching policies and futuristic vision.
Along with major economic and social decisions, many historic steps will also be seen in this budget.
The pace of reforms will be further accelerated in tune with the aspirations of people of India for rapid development.
My Government believes that there should be healthy competition among the states to attract investors from all over the world.
This is the true spirit of competitive cooperative federalism.
We will continue to move ahead with the belief that the development of the country lies in the development of the States.
Honourable Members,
5. The resolve to Reform, Perform and Transform has made India the fastest growing economy in the world today.
In 10 years, India has risen to become the 5th largest economy from being the 11th ranked economy.
From 2021 to 2024, India has grown at an average rate of 8 percent annually.
And this growth has not been achieved under usual circumstances.
In recent years, we have seen the biggest pandemic in 100 years.
India has achieved this growth amidst the global pandemic and despite ongoing conflicts in different parts of the world.
This has been made possible due to reforms and major decisions undertaken in the national interest in the last 10 years.
Today, India alone is contributing 15 percent of the global growth.
Now, my Government is striving to make India the 3rd largest economy in the world.
Achieving this goal will also strengthen the foundation of a developed India.
Honourable Members,
6. My Government is giving equal importance to all the three pillars of the economy – Manufacturing, Services and Agriculture.
PLI schemes and Ease of Doing Business have contributed to increasing investments and employment opportunities on a large scale.
Along with the traditional sectors, sunrise sectors are also being promoted in mission mode.
Be it semiconductor or solar,
Be it electric vehicles or electronic goods,
Be it green hydrogen or batteries,
Be it aircraft carriers or fighter Jets,
India is expanding in all these sectors.
My Government is also making continuous efforts to reduce the cost of logistics.
The Government is also strengthening the services sector.
Today, India is emerging as a leader in every sector from IT to Tourism and from Health to Wellness.
And this is creating a large number of new opportunities for employment and self-employment.
Honourable Members,
7. In the last 10 years, my Government has placed great emphasis on every aspect of rural economy.
Agro-based industries, dairy and fishery-based industries are being expanded in villages.
In this also, cooperatives have been accorded priority.
The Government is creating a large network of Farmer Producer Organizations (FPOs) and cooperative organizations such as PACS.
A major problem of small farmers is related to storage.
Therefore, my Government has commenced work on a scheme to create the world’s largest storage capacity in the cooperative sector.
To enable farmers to meet their small expenses, more than Rupees 3,20,000 crore have been disbursed to them under PM-Kisan Samman Nidhi.
In the initial days of its new term, my Government has transferred an amount of more than Rupees 20,000 crore to farmers.
The Government has also effected a record increase in the MSP for Kharif crops.
Honourable Members,
8. Today’s India is making changes in its agricultural system in line with its current requirements.
Policies have been framed and decisions taken guided by the thought that we become more self-reliant and increase farmers’ income through increased exports.
For example, the Government is providing all possible assistance to farmers to reduce dependence on other countries for pulses and oilseeds.
New strategies are being formulated, keeping in mind the kind of food products that are in high demand in the global market.
Nowadays, the demand for organic products is increasing rapidly in the world.
Indian farmers have ample capacity to meet this demand.
Therefore, the Government is strengthening natural farming and the supply chain of its related products.
With these efforts, expenditure incurred by farmers on farming activities will reduce and their income will also increase further.
Honourable Members,
9. Today’s India is known not for adding to the challenges the world is facing, but for providing solutions to the world.
As a Vishwa-Bandhu, India has taken initiatives in providing solutions to many global problems.
We are providing various solutions for issues ranging from climate change to food security and from nutrition to sustainable agriculture.
We are also running a campaign to popularise our coarse grains – Shree Anna - as a super food, across the world.
On India’s initiative, the year 2023 was celebrated as International Year of Millets across the world.
You have also seen that International Yoga Day was recently celebrated as a global event.
The prestige of this great legacy of India is continuously rising in the world.
By promoting Yoga and Ayush, India is helping create a healthy world.
My Government has also increased renewable energy capacities manifold.
We are achieving our climate related targets much ahead of schedule.
Our initiatives towards Net Zero are an inspiration for many countries.
A record number of countries have associated with us on our initiatives such as International Solar Alliance.
Honourable Members,
10. The future is going to be Harit Yug or Green Era.
My Government is taking all necessary steps in this direction.
We are increasing investments in Green Industries, leading to increase in Green Jobs.
Be it Green Energy or Green Mobility, we are working with ambitious goals on all fronts.
My Government is also committed to making our cities the best living spaces in the world.
Living in cities which are pollution free, clean and with amenities is the right of Indian citizens.
Investments on an unprecedented scale have been made, particularly in small cities and towns, in last 10 years.
India is the world’s third largest domestic aviation market.
In April 2014, India had only 209 airline routes.
This number has increased to 605 by April 2024.
This increase in the aviation routes has directly benefitted Tier-2 and Tier-3 cities.
In 10 years, Metro has reached 21 cities.
Work is going on in many schemes such as Vande Metro.
My Government is working to make India’s public transport system one of the best in the world.
Honourable Members,
11. My Government is working on those modern parameters which will enable India to stand on an equal footing with developed countries.
In this direction, Infrastructure development has emerged as the new face of a changing India.
My Government has, in 10 years, constructed more than 3,80,000 kilometres of village roads under the PM Gram Sadak Yojana.
Today, we have an expanding network of National Highways and Expressways in the country.
The pace of construction of National Highways has more than doubled.
Work on the High-Speed Rail Ecosystem between Ahmedabad and Mumbai is also progressing at a rapid pace.
My Government has decided to conduct feasibility studies for bullet train corridors in the North, South and East of the country.
For the very first time, work on inland waterways has started on such a large scale.
The North-East will benefit immensely from this initiative.
My Government has increased the allocation for the development of the North-Eastern Region by more than four times, in the last 10 years.
The Government is working to make this region a strategic gateway under its Act East Policy.
Connectivity of all kinds is being expanded in the North-East. Development works are being taken up in every field including education, health, tourism and employment.
A semi-conductor plant is being established in Assam at a cost of Rupees 27,000 crore.
The North-East will also be a hub of Made in India chips.
My Government is continuously working for lasting peace in the North-East.
In the last ten years, many old disputes have been resolved, many important agreements have been reached.
The work of withdrawing AFSPA from the disturbed areas of the North-East is also underway in a phased manner by accelerating development in those areas.
These new initiatives in every aspect of development in the country are heralding the future of India.
Honourable Members,
12. My Government which is committed to women-led development has started a new era of women empowerment.
Women in our country had been demanding greater representation in Lok Sabha and Vidhan Sabha for a long time.
Today, they stand empowered by the enactment of Nari Shakti Vandan Adhiniyam.
Over the past decade, various Government schemes have led to greater economic empowerment of women.
As you are aware, during the last 10 years, majority of the 4 crore PM Awas houses have been allotted to women beneficiaries.
Now, at the very start of the third term of my Government, approval for construction of 3 crore new houses has been accorded.
Most of these houses will be allotted to women beneficiaries.
Over the last 10 years, 10 crore women have been mobilised into Self Help Groups.
My Government has started a comprehensive campaign to make 3 crore women Lakhpati Didis.
For this, financial support to the Self Help Groups is also being increased.
The endeavour of the Government is to improve skills and sources of income, and enhance respect for women.
The NAMO Drone Didi Scheme is contributing towards achieving this goal.
Under this Scheme, women belonging to thousands of Self Help Groups are being provided with drones and also being trained as Drone Pilots.
My Government has also recently started Krishi Sakhi Initiative.
Under this initiative, till date, 30 thousand women belonging to Self Help Groups have been provided with Krishi Sakhi Certificates.
Krishi Sakhis are being trained in modern agricultural practices so that they can help farmers in further modernization of Agriculture.
Honourable Members,
13. The effort of my Government is also to maximise the savings of women.
We are well aware of the popularity of Sukanya Samriddhi Yojana under which a higher interest rate is being provided to girls on their bank deposits.
Women are also immensely benefitting from the schemes providing free ration and affordable gas cylinders.
Now my Government has also brought a scheme to bring down the electricity bill to zero and generate income by selling electricity.
Solar panels are being installed on the rooftops of houses under PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana.
For this, my Government has been providing a support of upto Rupees 78,000 per family.
More than 1 crore families have already been registered under this scheme within a very short time.
The electricity bill of houses with rooftop solar installation has come down to zero.
Honourable Members,
14. Achieving the goal of Viksit Bharat will be possible only when the poor, youth, women and farmers of this country are empowered.
Therefore, top most priority is being accorded to these four pillars in the schemes of my Government.
Our effort is to ensure that the benefit of every Government Scheme reaches them. This is the saturation approach.
When the Government works with the intention that not a single person is left out of the Government schemes, it benefits everyone.
It is because of the implementation of Government Schemes with the saturation approach over the last 10 years that 25 crore Indians have been brought out of poverty.
This includes families of Scheduled Castes, Scheduled Tribes, Backward Classes and all other social and regional groups.
In the last 10 years, focus on last mile delivery has changed the lives of these sections.
The change is more evident especially in the tribal communities.
A scheme like PM JANMAN with an allocation of more than Rupees 24,000 crore is proving to be a means of development of the most backward tribal communities.
The Government is also providing soft loans to the disadvantaged groups through PM-SURAJ portal for making livelihood opportunities available.
My Government is developing affordable indigenous assistive devices for Divyang brothers and sisters.
PM Divyasha Kendras are also being expanded to all parts of the country.
This commitment to serve the deprived is true Social Justice.
Honourable Members,
15. As a mark of respect for the country’s labour force, the welfare and empowerment of workers are my Government’s priority.
My Government is integrating all the Social Security Schemes for workers.
The coverage of accident and life insurance is being expanded by leveraging the networks of Digital India and the Post Offices.
The scope of PM SVANidhi will be expanded and street vendors in rural and semi-urban areas will also be brought under its ambit.
Honourable Members,
16. Baba Saheb Dr. Bhimrao Ambedkar believed that the progress of any society depends on the progress of the lower strata of the society.
Empowerment of the poor has been the foundation of the achievements and progress of the nation in the last 10 years.
For the first time my Government has made the poor realise that the Government is at their service.
In the difficult times of the Corona pandemic, the Government started PM Garib Kalyan Anna Yojana to provide free ration to 80 crore persons.
The benefit of this scheme is also being given to those families who have come out of poverty, so that they do not slip back into poverty.
Swachh Bharat Mission has also made the dignity of the poor and their health a matter of national significance.
For the first time, toilets were built for crores of poor people in the country.
These efforts give us the confidence that today the nation is following the ideals of Mahatma Gandhi in the true spirit.
My Government is providing free health services to 55 crore beneficiaries under Ayushman Bharat Yojana.
The opening of 25,000 Jan Aushadhi Kendras in the country is also progressing at a fast pace.
Further, the Government is going to take yet another decision in this area.
Now all the elderly above 70 years of age will also be covered and get benefit of free treatment under Ayushman Bharat Yojana.
Honourable Members,
17. Often, due to adversarial mindset and narrow selfishness, the basic spirit of democracy has been greatly undermined.
It affects the parliamentary system as well as the developmental journey of the nation.
During the phase of unstable governments in the country that lasted several decades, many governments, even if willing, were neither able to bring reforms nor take critical decisions.
The people of India have now changed this situation by their decisive mandate.
Many such reforms have taken place in the last 10 years which are greatly benefitting the nation today.
Even when these reforms were being taken up, they were opposed and attempts were made to spread negativity.
But all these reforms have stood the test of time.
Ten years ago, to save India's banking sector from collapsing, the Government brought banking reforms and made laws like IBC.
Today, these reforms have made India's banking sector one of the strongest banking sectors in the world.
Our public sector banks are robust and profitable today. Profits of public sector banks have crossed Rupees 1.4 lakh crore in 2023-24 which is 35% higher than last year. The strength of our banks enables them to expand their credit base and contribute to the economic development of the nation.
The NPAs of Public Sector banks are also continuously decreasing.
Today SBI is earning record profits.
Today LIC is stronger than ever.
Today HAL is also giving strength to the country's defence industry.
Today, GST has become a medium to formalise India's economy and is helping make business and trade easier than before.
For the first time, in the month of April, GST collection has crossed Rupees 2 lakh crore. This has also strengthened the states economically.
Today, the entire world is excited about Digital India and Digital Payments.
Honourable Members,
18. Modernisation of our armed forces is essential for a strong India.
Reforms in our armed forces should be a continuous process so that our forces maintain their supremacy during wars.
Guided by this, my Government has introduced many reforms in the defence sector in the last 10 years.
Reforms like CDS have given new strength to our defence forces.
My Government has taken many important steps to make the defence sector self-reliant.
The defence sector has greatly benefitted from the reforms in ordnance factories.
More than 40 Ordnance factories have been restructured into 7 Defence Sector Enterprises, resulting in improvement of their capacity and efficiency.
It is due to such reforms that India is now manufacturing defence equipment worth more than Rupees 1 lakh crore.
In the last decade, our defence exports have increased more than 18 times to the level of Rupees 21,000 crore.
The BrahMos Missile defence deal with the Philippines has strengthened India’s standing in defence export sector.
By providing encouragement to youth and their startups, the Government has been able to lay down a strong foundation for a self-reliant defence sector.
My Government is also developing two defence corridors, in Uttar Pradesh and Tamil Nadu.
It is a matter of joy for all of us that last year nearly 70 per cent of the total procurement of the defence forces has been sourced from Indian manufacturers only.
Our defence forces have decided not to import over 500 defence items.
All these arms and defence related equipments are being procured only from Indian companies.
My Government has always given priority to the needs of the personnel in the armed forces.
That is why after 4 decades One Rank One Pension has been implemented.
Under this, Rupees 1,20,000 crore have been disbursed till date.
In the honour of our martyrs, the Government has also established the National War Memorial at one end of Kartavya Path.
These efforts are not only salutations from a grateful nation for its brave soldiers but also a source of constant inspiration of the ideal of Nation First.
Honourable Members,
19. My Government is involved in creating an enabling environment for the youth of this country to dream big and realise those dreams.
In the last 10 years, every such obstacle which caused trouble to our youth has been removed.
In the past the youth had to run from pillar to post in order to get their certificates attested. Now their self-attestation is sufficient.
Interviews for recruitment into Group-C and Group-D posts of the Central Government have been abolished.
Earlier, the students who studied in Indian languages faced an unfair situation.
With the implementation of the new National Education Policy, my Government has been able to remove this injustice.
Now students can take up engineering courses in Indian languages.
In the past 10 years 7 new IITs, 16 IIITs, 7 IIMs, 15 new AIIMS, 315 medical colleges and 390 universities have been established.
It is the endeavour of the Government to further strengthen these institutions and increase their numbers as per requirement.
The Government is working towards establishing a Digital University as well.
Programmes like Atal Tinkering Labs, Start-up India and Stand-up India, have helped improve the capacity of youth of the country.
It is due to these efforts that today India has become the third largest Start-up eco-system in the world.
Honourable Members,
20. It is the continuous endeavour of the Government to provide right opportunities to the youth of the country to demonstrate their talent.
Whether it is competitive examinations or Government recruitment there should be no reason for any hindrance. This process requires complete transparency and probity.
Regarding the recent instances of paper leak in some examinations, my Government is committed to a fair investigation and ensuring strict punishment to the culprits.
Even earlier, we have witnessed many instances of paper leaks in different States.
It is important that we rise above party-politics and undertake concrete measures nationwide.
Parliament has also enacted a strict law against unfair means in examinations.
My Government is working towards major reforms in examination related bodies, their functioning and all aspects of the examination process.
Honourable Members,
21. For further increasing the participation of youth in nation building, my Government has launched ‘Mera Yuva Bharat (MY Bharat)' campaign.
So far, more than 1.5 crore youth have registered for it.
This initiative will inculcate leadership skills and seed the spirit of service among the youth.
Today our youth is getting new opportunities to move forward in sports as well.
Due to effective efforts of my Government, young Indian players are winning a record number of medals at global platforms.
The Paris Olympics is also going to start in a few days.
We are proud of every athlete representing India at the Olympics. I convey my best wishes to them.
To take these achievements further, the Indian Olympic Association is also preparing to host the 2036 Olympic Games.
Honourable Members,
22. The Bharatiya Nyay Sanhita will come into force in the country from the first of July.
During the British regime, there was the mindset to punish the subjects.
Unfortunately, the same penal system of the colonial era continued for many decades after Independence.
The idea of changing this was much talked about for many decades, but it is my Government which has shown the courage to do it.
Now justice will get priority over punishment, which also conforms to the spirit of our Constitution.
These new laws will speed up the judicial process.
Today, when the country is becoming free of the colonial mindset in different aspects, this is a big step in that direction.
It is also a real tribute to our freedom fighters.
My Government has started granting citizenship to refugees under the CAA.
It has ensured a dignified life to many families who have suffered due to Partition.
I wish a better future for the families who have been granted citizenship under CAA.
Honourable Members,
23. While building the future, my Government is re-establishing the splendour and heritage of Indian culture.
Recently, a new chapter has been added to it, in the form of the grand campus of Nalanda University.
Nalanda was not just a university, but a testimony to India's glorious past as a global knowledge hub.
I am confident that the new Nalanda University will help in making India a Global Knowledge Hub.
It is the endeavour of my Government to continue to inspire the future generations with our legacy of thousands of years.
That is why places of pilgrimage and centres of faith and spirituality are being spruced up across the country.
Honourable Members,
24. My Government is working with the same pride for heritage as it has been working for development.
This resolve for pride in heritage is becoming a symbol of honour for the Scheduled Castes, Scheduled Tribes, the deprived and all communities.
My Government started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Jan Jatiya Gaurav Divas.
The 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda will be celebrated across the country next year with great enthusiasm.
The country is also celebrating the 500th birth anniversary of Rani Durgavati on a large scale.
Last month, the country has started the year-long celebration to mark the 300th birth anniversary of Rani Ahilyabai Holkar.
Earlier, the Government also celebrated the 550th Prakash Parv of Guru Nanak Dev Ji and the 350th Prakash Parv of Guru Gobind Singh Ji with great fervour.
The tradition of celebrating festivals like Kashi Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam in the spirit of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' was also initiated by my Government.
The new generations get inspiration for nation building from these events, and the sense of national pride is made stronger.
Honourable Members,
25. Our successes are our shared heritage.
We should, therefore, take pride and not hesitate in embracing them.
Today, India is performing well in various sectors.
These achievements give us immense opportunities to make us feel proud of our progress and successes.
We should feel proud when India performs well in digital payments globally.
We should feel proud when our scientists successfully land Chandrayaan on the South Pole of the Moon.
We should feel proud when India becomes the fastest growing economy in the world.
We should also feel proud when India conducts such a large election exercise without any major violence and disorder.
Today, the whole world respects us as the Mother of Democracy.
The people of India have always demonstrated complete trust in democracy and expressed full faith in the electoral institutions.
We need to preserve and protect this trust to sustain our robust democracy.
We must realise that hurting the faith of people in democratic institutions and the electoral process is like cutting the very branch on which we all are sitting.
We should collectively denounce every attempt to undermine the credibility of our democracy.
We all remember those times when ballot papers were snatched and looted.
To ensure the sanctity of the electoral process, it was decided to use EVMs.
The EVM has passed every test, from the Supreme Court to the people’s court, in the last few decades.
Honourable Members,
26. I also want to share with you some of my concerns.
I would urge you to introspect on these issues and give concrete and constructive solutions to the country.
In this era of communication revolution, disruptive forces are conspiring to weaken democracy and create fissures in the society.
These forces are present within the country and are also operating from outside the country.
These forces resort to rumour mongering, misleading the people and misinformation.
This situation cannot be allowed to continue unchecked.
Today, technology is advancing every day.
In such a situation, its misuse against humanity can be extremely harmful.
India has expressed these concerns at the international forums also and advocated for a global framework.
It is our responsibility to stop this tendency and find new ways and means to address this challenge.
Honourable Members,
27. The global order is taking a new shape in this third decade of 21st century.
Due to the efforts of my Government, Bharat is giving a new confidence to the world as a Vishwa-Bandhu.
Due to its human-centric approach, India today is the first responder in any crisis and has become a strong voice of the Global South.
India has been at the forefront in safeguarding humanity; be it the Corona crisis or an earthquake or a war.
The way the world now views India was evident during the G-7 summit held in Italy.
India also brought the world together on various issues during her G-20 presidency.
It was during India's presidency that the African Union was made a permanent member of the G-20.
This has strengthened the confidence of Africa and the entire Global South.
Following the Neighbourhood First Policy, India has strengthened its relations with neighbouring countries.
Participation of the leaders of seven neighbouring countries in the swearing-in ceremony of the Union Council of Ministers on June 9 reflects this priority of my Government.
India, in the spirit of Sabka Saath-Sabka Vikas, is also increasing cooperation with the countries of the Indo-Pacific region.
Be it East Asia or Middle-East and Europe, my Government is giving great emphasis on connectivity.
It is India's vision that has given shape to the India Middle East Europe Economic Corridor.
This corridor will prove to be one of the biggest gamechangers of 21st century.
Honourable Members,
28. In a few months, India is going to complete 75 years as a Republic.
The Constitution of India has stood up to every challenge and every test in the past decades.
Even when the Constitution was in the making, there were forces in the world who wished India to fail.
Even after the Constitution came into force, it was attacked many times.
Today is 27th June.
The imposition of Emergency on 25th June, 1975, was the biggest and darkest chapter of direct attack on the Constitution.
The entire country felt outraged.
But the country emerged victorious over such unconstitutional forces as the traditions of the republic lie at the core of India.
My Government also does not consider the Constitution of India as just a medium of governance; rather we are making efforts to ensure that our Constitution becomes a part of public consciousness.
With this very objective in mind, my Government has started celebrating 26th November as Constitution Day.
Now the Constitution has also fully come into force in that part of India, our Jammu and Kashmir, where the conditions were different due to Article 370.
Honourable Members,
29. Achievements of the nation are determined by our sincerity in discharging our responsibilities.
In the 18th Lok Sabha, many new members have become part of the parliamentary system for the first time.
Old members have also returned with new enthusiasm.
You all know that the present times are very favourable for India in every way.
In the coming years the decisions taken and policies framed by the Government and the Parliament of India will be keenly watched by the whole world.
It is the responsibility of every Member of Parliament as well as of the Government, to ensure the country gets utmost benefits during this favourable period.
With the reforms that have taken place in the last 10 years and the new confidence that has been infused in the country, we have gained a new momentum to make India a developed nation.
We all need to always remember that making India a developed nation is the aspiration and resolve of every citizen of the country.
All of us are responsible for ensuring that no obstacles come in the way of achieving this resolution.
Opposition of policies and obstruction of parliamentary functioning are two different things.
When Parliament conducts its business smoothly, when healthy deliberations take place here, when far-reaching decisions are taken, then the people repose confidence not only in the Government but also in the entire system.
Therefore, I am confident that every moment of Parliament will be fully utilised and public interest will be given priority.
Honourable Members,
30. In our Vedas, our sages have inspired us with the message “Samano Mantrah Samitih Samani”.
That is, we work together with a common idea and goal.
This is the very spirit of this Parliament.
Therefore, when India becomes the third largest economy, you will also be partners in this achievement.
When we celebrate the hundredth anniversary of Independence in 2047 as a developed India, this generation will also get credit.
The potential that our youth have today,
The dedication we have in our resolutions today,
Our seemingly impossible achievements,
All these testify that the era to come is the era of India.
This century is India's century, and its impact will last for a thousand years to come.
Let us all together, with full devotion to our duties, get actively involved in fulfilling national resolutions and make India a developed nation.
Best wishes to all of you!
Thank You,
Jai Hind!
Jai Bharat!