Prime Minister's Office
PM’s Address in ECOSOC commemoration of UNs 75th Anniversary
17 JUL 2020 8:49PM by PIB Delhi
Excellencies
Ladies and Gentlemen,
This year we celebrate the 75th Anniversary of the founding of the United Nations. It is an occasion to recognise the UN's many contributions to human progress. It is also an opportunity to assess the UN's role and relevance in today's World, and to shape a better future for it.
Excellencies,
India was among the 50 founding members of the United Nations immediately after the Second World War. A lot has changed since then. Today the UN brings together 193 member countries. Along with its membership, the expectations from the organisation have also grown. At the same time multilateralism is facing many challenges today.
Excellencies,
From the very beginning, India has actively supported the UN's development work and the ECOSOC. The first president of ECOSOC was an Indian. India also contributed to shaping the ECOSOC agenda, including the Sustainable Development Goals. Today, through our domestic efforts, we are again playing a salient role in achieving Agenda 2030 and the Sustainable Development Goals. We are also supporting other developing countries in meeting their Sustainable Development Goals.
Excellencies,
India is home to one-sixth of humanity. We are mindful of our weight and responsibility. We know that if India succeeds in achieving its development objectives, it will go a long way in achievement of global goals. And so we have taken "whole-of-society" approach- by engaging our States, our local governments, our civil society, communities and our people.
Our motto is 'Sabka Saath, Sabka Vikaas, Sabka Vishwas' - meaning 'Together, for everyone's growth, with everyone's trust'. This resonates with the core SDG principle of leaving no one behind. Be it access to nutrition , health education, electricity or housing - we are making great progress through our inclusive programmes.
Excellencies,
Last year, we celebrated the 150th birth anniversary of the Father of our Nation, Mahatma Gandhi, by achieving full sanitation coverage in our six hundred thousand villages.
In five years, we built over 110 million household toilets, which improved our rural sanitation cover from 38 % to 100 %. Our massive awareness generation programmes are empowering our women. We have achieved gender parity in elementary and secondary education. Nearly 70 million women in rural India are part of self-help groups under our Livelihood Mission. They are transforming lives and livelihoods on a big scale. Over a million women are elected representatives of our local governments, leading the process of participatory development. In the last six years, we opened 400 million bank accounts for the unbanked, out of which 220 million are owned by women. We have leveraged the power of technology for financial inclusion. This is based on the trinity of a unique identity number, a bank account, and a mobile connection for everyone. It has allowed us to make Direct Benefit Transfers of 150 billion dollars to over 700 million persons.Our food security programmes reach 813 million citizens.
Our ‘Housing for All’ programme will ensure that every Indian will have a safe and secure roof over her head by 2022, when India completes 75 years as an independent nation. By then, 40 million new homes would have been made under this programme - more than the total number of households in many countries.Today, our ‘Ayushmaan Bharat’ scheme is the world's largest health protection programme, covering 500 million individuals. In the fight against COVID, our grass-roots health system is helping India ensure one of the best recovery rates in the world. We are also on track to remove TB by 2025. Other developing countries can learn from the scale and success of India's development programmes. And from the technologies and innovations we have deployed. It is this realisation that under-pins India's own development partnership with the global South.
Excellencies,
While marching forward on the path to development, we are not forgetting our responsibility towards our planet. Over the past few years, we have reduced 38 million tonnes of carbon emissions annually. This was achieved by electrifying our villages, providing clean cooking fuel to 80 million poor households, and introduction of energy efficient measures. We have set a target to install 450 Gigawatt of renewable energy and restore 26 million hectares of degraded land by 2030. We have an age-old tradition of living in harmony with nature. We launched one of the largest campaigns for cleanliness and discouraged usage of single-use plastic. Internationally, our Initiative to set up the International Solar Alliance was a practical manifestation of climate action. Similarly, the Coalition for Disaster Resilience Infrastructure brings together all relevant stake-holders for a comprehensive approach. We have always prided ourselves as the first responder in our region - a friend in need. Be it earthquakes, cyclones or any other natural or man-made crisis, India has responded with speed and solidarity. In our joint fight against COVID, we have extended medical and other assistance to over 150 countries. We also helped create a SAARC COVID emergency fund in our neighborhood.
Excellencies,
The COVID-19 pandemic has severely tested the resilience of all nations. In India, we have tried to make the fight against the pandemic a people's movement, by combining the efforts of Government and society. We have given the highest priority to deliver benefits to poor households. We have announced a package of more than 300 billion dollars. It will bring the economy back on track, build modern infrastructure and put in place a technology-driven system. We have put forward a vision of 'Atmanirbhar Bharat' a self-reliant and Resilient India, integrated with the global economy.
Excellencies,
India firmly believes that the path to achieve sustainable peace and prosperity is through multilateralism. As children of planet Earth, we must join hands to address our common challenges and achieve our common goals. However, multilateralism needs to represent the reality of the contemporary world. Only reformed multilateralism with a reformed United Nations at its center can meet the aspirations of humanity. Today, while celebrating 75 years of the United Nations, let us pledge to reform the global multilateral system. To enhance its relevance, to improve its effectiveness, and to make it the basis of a new type of human-centric globalisation. The United Nations was originally born from the furies of the Second World War. Today, the fury of the pandemic provides the context for its rebirth and reform. Let us not lose this chance.
Excellencies,
India has been elected to the United Nations Security Council at this very important time. With our deep commitment to maintaining global harmony, to improving socio-economic equity , and to preserving nature's balance, India will play its role in full support of the UN agenda.
Namaskar.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଇସିଓଏସ୍ଓସିର 75ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
17 JUL 2020 8:49PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବରଗଣ
ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ପୁରୁଷଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେମାନେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର 75 ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ମାନବ ଜାତି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଜାତିସଂଘର ବହୁ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅବସର । ଜାତିସଂଘର ଭୂମିକା ତଥା ଏବେକାର ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧର ତତ୍କାଳ ପରେ ପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର 50 ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ । ଏହାପରଠାରୁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଆଜି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ 193ଟି ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିପାରିଛି । ଏହାର ସଦସ୍ୟତା ସମେତ ସଂଗଠନଠାରୁ ଆଶା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଛି । ଅପର ପକ୍ଷରେ ଏହି ସମୟରେ ବହୁ ପକ୍ଷବାଦ ଏବେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଭାରତ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଓଇସିଓଏସ୍ଓସିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି । ଇସିଓଏସ୍ଓସିର ପ୍ରଥମ ସଭାପତି ଭାରତୀୟ ଥିଲେ । ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମେତ ଇସିଓଏସ୍ଓସିର ବିଭିନ୍ନ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆକାର ଦେବାରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ରହିଛି । ଆଜି ଆମର ଘରୋଇ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଆମେମାନେ 2030 ଏଜେଣ୍ଡା ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛେ । ଆମେମାନେ ଅନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ସହାୟତା କରୁଛେ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ମାନବ ଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ଭାରତରେ ବାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେମାନେ ଆମ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇ ବେଶ ଅବଗତ । ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଭାରତ ନିଜର ବିକାଶ ମୂଳକ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସଫଳ ତାର ସହ ହାସଲ କରୁଛି, ବୈଶ୍ବିକ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଚେଷ୍ଟାରତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ରାଜ୍ୟ, ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର, ନାଗରିକ
ସମାଜ, ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିଛୁ ।
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ- ଅର୍ଥାତ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସହ ଏକତ୍ରିତ ହେବା । କାହାକୁ ପଛରେ ନଛାଡ଼ିବା ନେଇ ଏସଡିଜିର ମୁଖ୍ୟ ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ପୋଷକ ହେଉବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ବିଜୁଳି କିମ୍ବା ହାଉସିଂ- ସବୁଥିରେ ସାମଗ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଆମେ ପ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିଛୁ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ଗତବର୍ଷ, ଆମେ ଦେଶର 6 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ହାସଲ କରି ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀଙ୍କ 150 ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଥିଲୁ ।
5 ବର୍ଷ ଭିତରେ ଆମେ 110 ନିୟୁତ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରି ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ତଥା ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିମଳକୁ 38%ରୁ 100%ରେ ପହଂଚାଇଛୁ । ପ୍ରାଥମିକ ଓ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷାରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ହାସଲ କରିଛୁ । ଆମର ଜୀବିକା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି 70 ନିୟୁତ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଂଶ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବୃହତ ଆକାରରେ ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି । 1 ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରକୁ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅଣବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଅଂଚଳରେ 400 ନିୟୁତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିଛୁ, ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 220 ନିୟୁତ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କ୍ଷମତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଛୁ । ଏକକ ପରିଚୟ ପତ୍ର, ଏକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଓ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ଜରିଆରେ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ 700 ନିୟୁତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟକୁ 150 ବିଲିୟନ ଡଲାର ସହାୟତା ରାଶି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଆମର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 813 ନିୟୁତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିଛି ।
ଆମ ‘ହାଉସିଂ ଫର୍ଅଲ୍’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 2022 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଦେଶର ପ୍ରତିଟି ନାଗରିକଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ନିରାପଦ ଛାତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ସେତେବେଳକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ 40 ନିୟୁତ ନୂଆ ବାସ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ- ଯାହାକି ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରର ମୋଟ ପରିବାର ତୁଳନାରେ ଢେର ଅଧିକ । ଆଜି ଆମର ‘ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ’ ସ୍କିମ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିରାପତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ 500 ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନିରାପତା ଦିଆଯାଇ ପାରିଛି । କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଆମର ତୃଣମୂଳସ୍ତରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସହଯୋଗ କାରଣରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବୋତମ ଆରୋଗ୍ୟ ହାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିଛି । 2025 ସୁଦ୍ଧା ଟିବିକୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଅନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତାରୁ ଶିଖିବା ଉଚିତ । ଏହା ସହ ଆମେ ନିୟୋଜିତ କରିଥିବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଓ ସୃଜନଶୀଳତାରୁ ମଧ୍ୟ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ବିକାଶର ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଆମେ ଆମ ଦୁନିଆ ପ୍ରତିଥିବା ଦାୟିତ୍ୱବୋଧକୁ ମଧ୍ୟ ଭୁଲି ନାହୁଁ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅଙ୍ଗାରକ ନିର୍ଗମନକୁ ବାର୍ଷିକ 38 ନିୟୁତ ଟନ ହ୍ରାସ କରିଛୁ । ଆମର ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରିବା ସହ 80 ନିୟୁତ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇ ତଥା ଶକ୍ତି ସଂଚୟକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ଏହା ହାସଲ ହୋଇଛି । 2030 ସୁଦ୍ଧା 450 ଗିଗାୱାଟର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନ ସହ 26 ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ପ୍ରକୃତି ସହ ବାସକରିବାର ଆମର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ସଫେଇ ନେଇ ଆମେ ସର୍ବବୃହତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ସିଙ୍ଗଲ-ୟୁଜର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବ୍ୟବହାରକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିଛୁ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୋଲାର ଆଲିଆନ୍ସ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ସେହିଭଳି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲାକାରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଂଟ ଏକ ବ୍ୟାପକରଣ ନୀତିରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଏକାଠି କରାଯାଇଛି । ଏକ ଜରୁରୀକାଳୀନ ବନ୍ଧୁ ଭାବେ ଆମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସବୁବେଳେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକାରୀ ଭାବେ ନିଜକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ମନେ କରୁଛୁ । ଭୂମିକମ୍ପ ହେଉ ଅବା ବାତ୍ୟା ଅଥବା ଅନ୍ୟ କେଉଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୁର୍ବିପାକ କି ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସଙ୍କଟ, ଭାରତ ତତ୍କାଳ
ଓ ସଂହତିର ସହ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରିଛି । କୋଭିଡ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଆମେ 150ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମେଡିକାଲ ଓ ଅନ୍ୟ ସହାୟତା ପଠାଇଛୁ । ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ସାର୍କକୋଭିଡ୍ ଏମର୍ଜେନ୍ସି ପାଣ୍ଠି ଗଠନ ପାଇଁ ଆମେ ସହାୟତାକରିଛୁ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
କୋଭିଡ-19 ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନାମନୀୟତାକୁ ଗୁରୁତର ଭାବେ ପରୀକ୍ଷା କରିଛି । ଭାରତରେ ଆମେ ସରକାର ଓ ସମାଜର ମିଳିତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଛୁ । ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଫାଇଦା ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଛୁ । ଆମେ 300 ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଏହା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବ, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଇବ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଚାଳିତ ସିଷ୍ଟମକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଇବ । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ସହ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ତଥା ନମନୀୟ ଭାରତ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଭିଜନ ନେଇ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ନିରନ୍ତର ଶାନ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ ପଥରେ ଭାରତ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରଖେ । ପୃଥିବୀର ସନ୍ତାନ ଭାବେ ଆମେ ସର୍ବସାଧାରଣ ଆହ୍ୱାନ ଓ ସର୍ବସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ହାତ ମିଶାଇବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ବହୁ ପକ୍ଷବାଦ ସମକାଳୀନ ବିଶ୍ୱର ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳନ କରିବା ଉଚିତ । ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରରେ କେବଳ ଏକ ସଂଶୋଧିତ ବହୁପକ୍ଷବାଦ ସହ ସଂଶୋଧିତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ହିଁ ମାନବତାର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ । ଆଜି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର 75ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ଅବସରରେ ଆସନ୍ତୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞାବଦ୍ଧ ହେବା, ଗ୍ଲୋବାଲ ମଲ୍ଟି ଲାଟେରାଲ ସିଷ୍ଟମର ସଂଶୋଧନ କରିବା । ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ପସାରଣ କରିବାପାଇଁ, ଏହାର ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ନୂଆ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଗ୍ଲୋବାଲାଇଜେସନ୍ପ ପାଇଁ ମୂଳ ଆଧାରରେ ପରିଣତ କରିବା । ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧର ଅଗ୍ନିରୁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ମହାମାରୀର ଅଗ୍ନି ଏହାର ପୁନର୍ଜନ୍ମ ଓ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପାଲଟିଛି । ଆସନ୍ତୁ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ନାହିଁ ।
ମାନ୍ୟବରଗଣ,
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଭାରତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ନିରାପତା ପରିଷଦକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱରେ ସୁସମ୍ପର୍କ ଜାରି ରଖିବା ସହ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ସମାନତାରେ ସୁଧାର ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ସନ୍ତୁଳନ ସଂରକ୍ଷଣ ରଖିବାକୁ ଗଭୀର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ନେଇ ଭାରତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇ ନିଜ ଭୂମିକା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ତୁଲାଇବ ।