প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
পাকিস্তানৰ প্ৰতিটো দুঃসাহসিক কাৰ্য্যৰ প্ৰতি নিৰ্ণায়কভাৱে সঁহাৰি জনোৱাৰ ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ প্ৰমাণ হৈছে অপাৰেচন সিন্দূৰঃ ২৭ সংখ্যক কাৰ্গিল বিজয় দিৱসত দ্রাসত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী
‘পাকিস্তানৰ সৈতে যিকোনো আলোচনাত কেৱল ভাৰতৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ পি অ’ কে-ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব’
‘ভাৰতে প্ৰগতি আৰু উদ্ভাৱন অনুসৰণ কৰে, পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু অনুপ্ৰৱেশক উৎসাহিত কৰে’
‘য়ে দিল মাংগে ম’ৰ প্ৰতিৰক্ষাত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাক চালিত কৰে’
‘বিকশিত Bharat@2047 অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ বাহিৰেও সম্প্ৰসাৰিত হয়, ই কৌশলগত শক্তি, সাংস্কৃতিক গৌৰৱ আৰু সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ প্ৰতি এক প্ৰতিশ্ৰুতি’।
26 JUL 2026 12:25PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে কয় যে পাকিস্তানৰ সৈতে কোনো আলোচনা নহ’ব আৰু যিকোনো আলোচনা কেৱল পি অ’ কে-ৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত হ’ব, যাক তেওঁ পাকিস্তানে অবৈধভাৱে দখল কৰা ভাৰতৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ বুলি বৰ্ণনা কৰে। জুলাই মাহত দ্ৰাসত ২৭ সংখ্যক কাৰ্গিল বিজয় দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ বিৰুদ্ধে কৰা প্ৰতিটো কুৎসিত কাৰ্য্যৰ প্ৰতি ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে সন্ত্ৰাসবাদী আৰু তেওঁলোকৰ পৃষ্ঠপোষকসকলক অপাৰেচল সিন্দূৰৰ জৰিয়তে অতুলনীয় সাহসিকতাৰে প্ৰদান কৰা একেই দৃঢ় প্ৰতিক্ৰিয়াৰে মোকাবিলা কৰা হ’ব।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে দৃঢ়তাৰে কয় যে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদক নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ অংশ হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ লগে লগে সামৰিক বাহিনী আৰু উগ্ৰপন্থীৰ মাজৰ পাৰ্থক্য হেৰাই গৈছে। ‘পাকিস্তানৰ সামৰিক বাহিনীয়ে কেৱল সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনসমূহক আশ্ৰয়েই নিদিয়ে, তেওঁলোকৰ সৈতে কামো কৰে। সেয়েহে, অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত, আমি এইটো স্পষ্ট কৰি দিছিলো যে ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদী আৰু তেওঁলোকক লালন-পালন কৰা চৰকাৰসমূহক পৃথক দৃষ্টিভঙ্গীৰে নাচাব’, তেওঁ কয়।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে কাৰ্গিল যুদ্ধৰ ২৭ বছৰ পাৰ হৈ গ’ল আৰু ভাৰত তথা পাকিস্তানে গ্ৰহণ কৰা পথসমূহ তীব্ৰভাৱে বিচ্ছিন্ন হৈ পৰিছে। ‘ভাৰতে উদ্ভাৱনৰ নতুন পথ অন্বেষণ কৰি থকাৰ সময়তে পাকিস্তানে অনুপ্ৰৱেশৰ বাবে নতুন পথ বিচাৰি আছে। ভাৰত চিপ ডিজাইনত নিয়োজিত, আনহাতে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদ ডিজাইন কৰাত ব্যস্ত। ভাৰতে এটা ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশতন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে, আনহাতে পাকিস্তানে এটা সন্ত্ৰাসবাদী পৰিৱেশতন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে। ভাৰতে ছেমিকণ্ডাক্টৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে; পাকিস্তানে আত্মঘাতী বোমাৰু প্ৰস্তুত কৰি আছে। ভাৰতক মহাকাশ অভিযানৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে, আনহাতে পাকিস্তানে প্ৰক্সি অভিযান চলাই আছে। ভাৰতে মহাকাশলৈ উপগ্ৰহ প্ৰেৰণ কৰিছে, আনহাতে পাকিস্তানে সীমান্তৰ সিপাৰে সন্ত্ৰাসবাদী প্ৰেৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ভাৰতে বিশ্বক ছফ্টৱেৰ প্ৰদান কৰি আছে, আনহাতে পাকিস্তানে স্লিপাৰ চেল ৰপ্তানি কৰি আছে। ভাৰতে তথ্য কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰি আছে; পাকিস্তানে মৌলবাদ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰি আছে। ভাৰতে ইউ পি আই-ৰ জৰিয়তে বিশ্বক সংযোগ কৰিছে, আনহাতে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদক হাৱালা নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। সংক্ষেপে ক’বলৈ গ’লে, আমাৰ পথবোৰ পৃথক হয়; যদি পাকিস্তানে ইয়াৰ কুৎসিত পৰিকল্পনাৰ দ্বাৰা আমাৰ সমৃদ্ধিৰ পথত বাধা দিবলৈ চেষ্টা কৰে, তেন্তে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিবলৈ সাজু থাকিব’, তেওঁ কয়।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে দৃঢ়তাৰে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীক ভাবুকিৰ প্ৰতি নিৰ্ণায়কভাৱে সঁহাৰি জনাবলৈ মুক্ত হাত দিয়াৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি আছে আৰু কোনো বিৰোধীয়ে ভাৰতৰ ওপৰত শত্ৰুতাপূৰ্ণ দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰাৰ সাহস নকৰে যদিও ইয়াৰ সৈন্যই ৰাষ্ট্ৰৰ সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে ১৯৯৯ চনৰ কাৰ্গিল যুদ্ধৰ সময়ত মাতৃভূমি ৰক্ষাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা ভাৰতৰ বীৰ সৈনিকসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ী কেপ্টেইন বিক্ৰম বাত্ৰা আৰু কেপ্টেইন মনোজ কুমাৰ পাণ্ডেকে ধৰি অগণিত সাহসীসকলক স্মৰণ কৰে, যিসকলে দেশক, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। তেওঁ কাৰ্গিল বিজয় দিৱসক ব্যক্তিগত সফলতা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তব্যৰ মাজৰ পাৰ্থক্য বুজিবলৈ বিচৰা প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ দিন বুলি অভিহিত কৰে। ‘এই দিৱসে আমাক শিকায় যে ত্যাগ আৰু সেৱা ৰ মনোভাৱে যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ মেৰুদণ্ড গঠন কৰে’, তেওঁ কয়।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে উল্লেখ কৰে যে কাৰ্গিল যুদ্ধ স্মৃতিসৌধে সমগ্ৰ ভাৰতক প্ৰতিফলিত কৰে কিয়নো নিহত নায়কসকলে দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল। ‘একতাৰ এই দেৱাল, বৈচিত্ৰতাৰ স্বত্বেও, আমাৰ ক্ষতি কৰিব বিচৰাসকলৰ বিৰুদ্ধে থিয় হৈ আছে’, তেওঁ কয়
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পশ্চিম এছিয়া আৰু ৰাছিয়া আৰু ইউক্ৰেইনৰ মাজত হোৱা সংঘাতে কেৱল প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ সামৰ্থ্যই পৰীক্ষা কৰা নাই, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ স্থিতিস্থাপকতা, ধৈৰ্য্য আৰু সংকল্পও পৰীক্ষা কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে যদিও ভাৰতৰ এক শক্তিশালী আৰু সক্ষম সামৰিক বাহিনী আছে, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা সুৰক্ষিত কৰাটো প্ৰতিজন নাগৰিকৰ এক যৌথ দায়িত্ব। ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ৰ চেতনা, অনুশাসন আৰু কৰ্তব্যবোধৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰে সৈনিকৰ দৰে চেতনা থাকিব লাগে। ‘মই পৰামৰ্শ দিছোঁ যে প্ৰতিজন নাগৰিকে সৈনিক হ’ব লাগিব, কিন্তু যদি ৰাষ্ট্ৰই কেতিয়াবা ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষ সমৰ্থনৰ প্ৰয়োজন হোৱা পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হয়, তেন্তে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাত আগবাঢ়ি যাবলৈ মানসিক, নৈতিক আৰু শাৰীৰিকভাৱে সাজু হ’ব লাগিব। যেনেকৈ প্ৰতিজন সৈনিক প্ৰথম আৰু সৰ্বপ্ৰথমে এজন ভাৰতীয়, ঠিক তেনেদৰে এজন সৈনিকৰ সাহস, অনুশাসন আৰু দেশপ্ৰেম প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ ভিতৰত সদায় জীয়াই থাকিব লাগিব’, তেওঁ লগতে কয়।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ বাহিৰেও ইয়াক কৌশলগত শক্তি, সাংস্কৃতিক গৌৰৱ আৰু সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা হিচাপে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই দৃষ্টিভংগী কেৱল ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত কাৰ্গিল যুদ্ধৰ নায়কসকলে প্ৰদৰ্শন কৰা একে সমৰ্পণ আৰু কৰ্তব্যবোধ গ্ৰহণ কৰিয়েই বাস্তৱায়িত কৰিব পাৰি।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু সৈনিকসকলৰ কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰে। ‘কাৰ্গিল যুদ্ধই আমাক শিকাইছে যে আমি প্ৰতিটো ঋতুত আৰু সকলো পৰিস্থিতিত আমাৰ সীমান্ত সদায় সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব’, তেওঁ কয় যে সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰন্তৰভাৱে শক্তিশালী কৰা হৈছে, সামৰিক সামৰ্থ্যৰ আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত সমান গুৰুত্ব দিয়া হৈছে যাতে তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰি।
কেপ্টেইন বিক্ৰম বাত্ৰাৰ বিখ্যাত ব্যাকাংশ 'য়ে দিল মাংগে ম’ৰ' ৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত আত্মনিৰ্ভৰতা অৰ্জনৰ বাবে দ্ৰুত অগ্ৰগতি সাধন কৰা হৈছে আৰু চৰকাৰে প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। ‘আমাৰ চৰকাৰে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ সময়ত ভাৰতে ৬৫ৰ পৰা ৭০শতাংশ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আমদানি কৰিছিল। আজি আমি আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ ৬৫ শতাংশ ভাৰতৰ মাটিত নিৰ্মাণ কৰি আছো। আজি, আমাৰ সৈনিকসকলৰ ওচৰত থলুৱাভাৱে বিকশিত বায়ু প্ৰতিৰক্ষা নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা ‘আকাশ-তীৰ’ আছে। আমি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ আকাশ মিছাইল বিকশিত কৰিছো।
ভাৰতৰ প্ৰথম থলুৱা বিমান বাহক 'আই এন এছ বিক্ৰান্ত', লঘু যুঁজাৰু বিমান 'তেজছ', লঘু যুঁজাৰু হেলিকপ্টাৰ 'প্ৰচন্দ', উন্নত লঘু হেলিকপ্টাৰ 'ধ্ৰুৱ', মুখ্য যুদ্ধ টেংক 'অৰ্জুন', 'পিনাকা' মাল্টি-বেৰেল ৰকেট লঞ্চাৰ, 'এষ্ট্ৰা' এয়াৰ-টু-এয়াৰ মিছাইল আৰু আধুনিক ড্ৰোন তথা কাউণ্টাৰ-ড্ৰোন প্ৰণালীয়েও প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ যুদ্ধ প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰি তুলিছে। কিন্তু, 'য়ে দিল মাংগে ম’ৰ'। আমি ভাৰতত আৰু অধিক আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ যুঁজাৰু বিমান, ছাবমেৰিন আৰু মিছাইল নিৰ্মাণৰ বাবে কাম কৰি যাম’, তেওঁ কয়।
এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্মৃতিসৌধত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু ১৯৯৯ চনত অপাৰেচন বিজয়ৰ সময়ত সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা সাহসীসকলৰ স্মৃতিত মৌনতা পালন কৰে। লাডাখৰ উপ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা, সেনা প্ৰধান জেনেৰেল ধীৰাজ শেঠ, উত্তৰ কমাণ্ডৰ জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং-ইন-চিফ লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল প্ৰতীক শৰ্মা, জিঅ’চি ১৪ কৰ্পছৰ লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল মদনৰাজ পাণ্ডে আৰু জিঅ’চি ৮ এমটিএন ডিভ মেজৰ জেনেৰেল এপি সিঙেও শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙৰ সৈতে কাৰ্গিল যুদ্ধৰ নায়কসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। জ্যেষ্ঠ সামৰিক আৰু অসামৰিক বিশিষ্ট ব্যক্তি, কাৰ্গিল যুদ্ধৰ প্ৰবীণ, সাহসিকতা বঁটা বিজয়ী, বীৰ নাৰী, নিকটৱৰ্তী আত্মীয় আৰু স্থানীয় নাগৰিকসকলেও ‘শ্ৰদ্ধাঞ্জলি সমাৰোহ’ত অংশগ্ৰহণ কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে ভিজিটৰ বুকত স্বাক্ষৰ কৰে আৰু দুজন অ-কমিছন বিষয়াৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা 'গৌৰৱ গাথা' ৰ সাক্ষী হয়, যিয়ে অপাৰেচন বিজয়ৰ সময়ত ভাৰতীয় সৈনিকসকলে প্ৰদৰ্শন কৰা সাহস, সংকল্প আৰু অদম্য মনোভাৱৰ কথা বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ কাৰ্গিল যুদ্ধৰ ইতিহাস আৰু উত্তৰাধিকাৰলৈ ব্যাপক ৰাজহুৱা প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ডিজাইন কৰা ভাৰ্চুৱেল পথপ্ৰদৰ্শক পৰ্টেলো উদ্বোধন কৰে। তাৰ পাছত তেওঁ হাট অৱ ৰিমেম্বাৰেন্স ভ্ৰমণ কৰে আৰু বীৰ ভূমিত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে বিশিষ্ট ব্যক্তি, সৈনিক আৰু তেওঁলেকৰ পৰিয়ালৰ সৈতেও চাহমেলৰ সময়ত বাৰ্তালাপ কৰে। তাৰ পাছত তেওঁ জুলাই মাহত নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকৰ পৰা কাৰ্গিল বিজয় দিৱস স্মাৰকৰ অংশ হিচাপে আয়োজিত এখন মটৰচাইকেল ৰেলী ‘শৌৰ্য বিজয় যাত্ৰা’ৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে দ্ৰাসত কাৰ্গিল বিজয় দিৱস উদযাপনত প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীক নেতৃত্ব দিয়াৰ সময়তে, প্ৰতিৰক্ষা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় শেঠে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু নিহত নায়কসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীৰ মুৰব্বী জেনেৰেল এন এছ ৰাজা সুব্ৰমনি, বায়ুসেনাৰ মুৰব্বী এয়াৰ চিফ মাৰ্শ্বেল এ পি সিং, নৌসেনাৰ মুৰব্বী এডমিৰেল কৃষ্ণ স্বামীনাথন, প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী ৰাজেশ কুমাৰ সিং আৰু সেনাৰ উপ-মুখ্য লেফটেনেন্ট জেনেৰেল সন্দীপ জৈনেও বীৰ যোদ্ধাসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।

Ministry of Defence
Op Sindoor is proof of India’s capability to respond decisively to Pakistan’s every misadventure: Raksha Mantri in Dras on 27th Kargil Vijay Diwas
“Any talks with Pakistan would focus solely on PoK, an integral part of India”
“India pursues progress & innovation, Pakistan promotes terrorism & infiltration"
“Yeh Dil Maange More drives India’s push for Aatmanirbharta in defence”
“Viksit Bharat@2047 extends beyond economic prosperity, it’s a commitment to strategic strength, cultural pride & social harmony”
26 JUL 2026 12:25PM by PIB Delhi
“The success of Operation Sindoor is proof that India possesses the capability to respond to Pakistan’s every misadventure with a severity far beyond its imagination,” said Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, reiterating that there would be no talks with Pakistan, and any dialogue would focus solely on PoK, which, he described, as an integral part of India illegally occupied by Pakistan. Addressing the 27th Kargil Vijay Diwas celebrations in Dras on July 26, 2026, Raksha Mantri stated that every nefarious act against India’s sovereignty would be met with the same resolute response that the Indian Defence Forces delivered to terrorists and their patrons through Op Sindoor with unmatched bravery.
Shri Rajnath Singh asserted that, in Pakistan, the distinction between the military and militants has vanished, with the country making terrorism a part of its state policy. “Pakistan’s military not only shelters terrorist organisations but also works with them. That is why, during Op Sindoor, we made it clear that India no longer views terrorists and the governments that nurture them as separate entities,” he said.
Raksha Mantri added that 27 years have passed after the Kargil War, and the paths taken by India and Pakistan have diverged sharply. “While India is exploring new avenues of innovation, Pakistan is seeking new routes for infiltration. India is engaged in chip design, whereas Pakistan is busy designing terror. India is building a start-up ecosystem, while Pakistan is constructing a terror ecosystem. India is manufacturing semiconductors; Pakistan is preparing suicide bombers. India is recognised for space missions, while Pakistan is running proxy missions. India is sending satellites into space, whereas Pakistan focuses on sending terrorists across the border. India is providing software to the world, while Pakistan is exporting sleeper cells. India is establishing data centers; Pakistan is setting up radicalisation centers. India is connecting the world through UPI, while Pakistan is linking terrorism with hawala networks. In short, our paths diverge; should Pakistan attempt to obstruct our path to prosperity with its nefarious designs, our defence forces stand ready to deliver a befitting response,” he stated.
Shri Rajnath Singh asserted that the Central government possesses the political will to give the defence forces a free hand to respond decisively to threats, exuding confidence that no adversary would dare cast a hostile eye on India while its soldiers guard the nation's borders.
Raksha Mantri paid glowing tributes to India’s gallant soldiers who sacrificed their lives to defend the motherland during the 1999 Kargil War. He remembered the countless bravehearts, including Param Vir Chakra awardees Captain Vikram Batra and Captain Manoj Kumar Pandey, who continue to inspire the nation, especially the youth. He termed Kargil Vijay Diwas as a day of inspiration for every young person who seeks to understand the distinction between personal success and national duty. “This day teaches us that the spirit of ‘sacrifice’ and ‘service’ forms the backbone of any nation,” he said.
Shri Rajnath Singh highlighted that the Kargil War Memorial reflected the entirety of India as the fallen heroes represented every region of the country. “This wall of unity, despite diversities, stands tall against those who wish to harm us,” he said.
Raksha Mantri emphasised that conflicts such as those in West Asia and between Russia & Ukraine have not only tested the capabilities of defence forces but also the resilience, patience and resolve of nations. He asserted that while India has a strong and capable military, safeguarding national security is a shared responsibility of every citizen. Stressing the importance of the spirit of 'Nation First', discipline and a sense of duty, he said every Indian should possess a soldier-like consciousness. “I am not suggesting that every citizen must become a soldier, but should the nation ever face a situation requiring the direct or indirect support of its people, every Indian must be mentally, morally and physically prepared to step forward in defence of the country. Just as every soldier is first and foremost an Indian, the courage, discipline and patriotism of a soldier must always remain alive within every Indian,” he added.
Shri Rajnath Singh underlined that the vision of Viksit Bharat by 2047 extends beyond economic prosperity, describing it as a commitment to strategic strength, cultural pride and social harmony. He stressed that this vision can be realised only by embracing the same dedication and sense of duty exemplified by the heroes of the Kargil War in every sphere of nation-building.
Raksha Mantri highlighted that the Government, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, is according highest priority to national security and the welfare of soldiers. “Kargil War has taught us that we must remain ever-vigilant at our borders in every season and under all circumstances”, he said, pointing out that border infrastructure is being continuously strengthened, with equal emphasis being laid on modernising the military capabilities in sync with the changing times to enhance their operational efficiency.
Drawing inspiration from Captain Vikram Batra’s iconic catchphrase ‘Yeh Dil Maange More’, Shri Rajnath Singh asserted that rapid strides are being made to achieve Aatmanirbharta in defence production, and the Government remains committed to accelerating the progress. “When our government assumed office, India used to import 65 to 70 percent of defence equipment. Today, we’re manufacturing 65 percent of our defence equipment on Indian soil. Today, our soldiers possess the indigenously developed air defence control system ‘Akash-Teer’. We have developed the next-generation Akash missile. India's first indigenous aircraft carrier ‘INS Vikrant’, Light Combat Aircraft ‘Tejas’, Light Combat Helicopter ‘Prachand’, Advanced Light Helicopter ‘Dhruv’, Main Battle Tank ‘Arjun’, ‘Pinaka’ multi-barrel rocket launcher, ‘Astra’ air-to-air missile, and modern drones & counter-drone systems are also strengthening the combat readiness of the defence forces. But, 'Yeh Dil Maange More'. We will continue working to manufacture even more modern weapons, next-generation fighter aircraft, submarines, and missiles right in India,” he said.
During the event, Raksha Mantri laid a wreath at the Cenotaph and observed silence in remembrance of the bravehearts who made the supreme sacrifice during Operation Vijay in 1999. Lieutenant Governor of Ladakh Shri Vinai Kumar Saxena, Chief of the Army Staff General Dhiraj Seth, General Officer Commanding-in-Chief, Northern Command Lieutenant General Pratik Sharma, GOC 14 Corps Lt Gen Madanraj Pande and GOC 8 Mtn Div Maj Gen AP Singh also joined Shri Rajnath Singh in paying homage to the Kargil War heroes. Senior military and civil dignitaries, Kargil War veterans, gallantry awardees, Veer Naris, Next of Kin and local citizens also attended the ‘Shradhanjali Samaroh’.
Raksha Mantri signed the Visitors’ Book and witnessed ‘Gaurav Gatha’, presented by two Non-Commissioned Officers, recounting the courage, determination and indomitable spirit displayed by Indian soldiers during Operation Vijay. He also inaugurated the Virtual Walkthrough Portal, designed to provide wider public access to the history and legacy of the Kargil War. He then visited the Hut of Remembrance, and paid homage at Veer Bhoomi.
Shri Rajnath Singh also interacted with dignitaries, soldiers and families over tea. He thereafter flagged-in the ‘Shaurya Vijay Yatra’, a motorcycle rally organised as part of the Kargil Vijay Diwas commemorations, which he had flagged off from the National War Memorial, New Delhi, on July 14, 2026.
As Raksha Mantri led the defence forces in celebrating Kargil Vijay Diwas in Dras, Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth laid a wreath at the National War Memorial, New Delhi and paid homage to the fallen heroes. Chief of Defence Staff General NS Raja Subramani, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal AP Singh, Chief of the Naval Staff Admiral Krishna Swaminathan, Defence Secretary Shri Rajesh Kumar Singh and Vice Chief of the Army Staff Lt Gen Sandeep Jain also paid homage to the bravehearts.