ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
আই&বি মন্ত্রালয়না গ্রাসরুৎ দিজিতেল ক্রিএতরশিংদা স্পোৎলাইৎ পীনবা ‘জেম্স ওফ ইন্দিয়া’ চেলেঞ্জকী পাইলোৎ ফেস লোঞ্চ তৌখ্রে
ওগস্ত ১দগী মাইৱেভস্তা এন্ত্রীশিং তৌনবগীদমক শুত, অপলোদ, শাইন: “জেম্স ওফ ইন্দিয়া” চেলেঞ্জ হাংদোক্লে
রাজ্যশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা গ্রাউন্দদা চেলেঞ্জ অদু এঙ্কর, ক্রিএতর মোবিলাইজেসনদগী জুরী ইভালুএসন ফাওবা তৌগনি
য়ুত্যুব অমসুং মেতানা চেলেঞ্জ অদু পার্তনর তৌরি, মখোয়গী ক্রিএতর ইকোসিস্তেমশিং শিয়র তৌরি
21 JUL 2026 1:52PM by PIB Imphal
ভারতকী ক্রিএতিব সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হৌগৎলক্লিবা ওরেঞ্জ ইকোনোমী প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা হোৎনরিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না লৈবাক শীনবা থুংনা গ্রাসরুৎ দিজিতেল ক্রিএতিবশিং মশক খঙদোক্নবা, মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা স্ত্রকচর তৌরবা নেস্নেল ইনিসিয়েতিব অমা ওইরিবা 'জেম্স ওফ ইন্দিয়া' চেলেঞ্জকী পাইলোৎ ফেজ ঙসি হৌদোকখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা ভারতনা তেক্নোলোজীবু শক্তি পীনবা, ইনক্লুজন অমসুং নেসন-বিল্দিংগী শক্তি লৈরবা খুৎলাই অমা ওইনা লৌখৎলে। দিজিতেল ইন্দিয়াগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে অমসুং মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থাক অমদা ইন্নোবেসনগী খুদোংচাবশিং শেমখ্রে।
ইনিসিয়েতিব অসিনা ভারতকী দিজিতেল ক্রিএতর ইকোসিস্তেমবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা নাগরিকশিংনা ওরিজিনেল কন্তেন্ত শেম্বা, অপলোদ তৌবা অমসুং শিয়র তৌবা ঙমহন্নবগীদমক ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণবনা হৌদোকখিবা ৱেভস ও.তি.তি.গী মখাদা লৈবা সিতিজন ক্রিএতর প্লেৎফোর্ম, মাইৱেভস্তা য়ুম্ফম ওইরি। য়ুজর জেনেরেতেদ কন্তেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং ভারতকী কলচরেল দাইভর্সিতী উৎনবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মাইৱেভস অসি শেমখি। হৌজিক্তি মশাগী দিজিতেল স্তোরিতেলিংগী খুত্থাংদা মশাগী জিলাশিংগী তোপ তোপ্পা ৱারীশিং শন্দোক্নবা ক্রিএতরশিংদা ইনভাইৎ তৌরিবা জেম্স ওফ ইন্দিয়া চেলেঞ্জগী য়ুম্ফম ওইরে।
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী চঞ্চল কুমারনা হায়খি মদুদি, “ভারতকী জিলা খুদিংমক্কী ৱারী অমা লৈরি অমসুং জেম্স ওফ ইন্দিয়ানা ঐখোয়গী ক্রি‌এতরশিংদা মদু তাক্নবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। মসি ঐখোয়গী জিলাশিংগী অখন্নবা দাইভর্সিতী কয়াগী থৌরম পাংথোকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী ক্রিএতিভিতিবুসু থাগৎপগী থৌরম অমনি।”
চেলেঞ্জ অসিনা ভারতকী জিলা খুদিংমক্কী অখন্নবা শক্তম শকখঙদুনা মখোয়গী জিলাশিংগী চৎনবী, হেরিতেজ, তুরিজম, চৎনবী, পুৱারী অমসুং অখন্নবা এচিবমেন্তশিং অদু অশেংবা দিজিতেল স্তোরিতেলিংগী খুত্থাংদা উৎনবা মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎতুনা ক্রিএতরশিংগী ওইবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নেৎৱার্ক অমা শেমগৎনবা হোৎনরি।
মতৌ করম্না শরুক য়াগদগে: চেলেঞ্জ অসিদা শরুক য়ানবা, ক্রিএতরশিংনা ৱেভস ও.তি.তি. প্লেৎফোর্মদা মাইৱেভস সেক্সনগী থোংদা মিনিৎ ১দগী ৩ ফাওবগী ভিদিওশিং পীশিনবা য়াগনি। পাইলোৎ ফেজগীদমক্তা সবমিসনগী ৱিন্দো অসি ওগস্ত ১, ২০২৬দা হাংদোক্কনি অমসুং ওগস্ত ৩১, ২০২৬ ফাওবা হাংদুনা লৈগনি।
পাইলোৎ ফেজ কভরেজ অমসুং পার্তনরশিপ: পাইলোৎ ফেজ অসি অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দ, অরুনাচল প্রদেশ, চান্দিগর, দাদরা অমসুং নগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু, গোৱা অমসুং লদাখদা হৌদোক্লে। মসিগী ফেজ অসি প্রসার ভারতী, মাই ভারত অমসুং মরী লৈনবা রাজ্য অমসুং জিলাগী এদমিনিস্ত্রেসনশিং য়াওনা অপুনবা খোঙথাং অমনি। মফম অদুগী কলচরেল অমসুং এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংসু ক্রিএতর মোবিলাইজেসন অমসুং কন্তেন্ত দিবেলপমেন্ত লাইথোকহন্নবগীদমক এক্তিব ওইনা শরুক য়াগনি।
ইনিসিয়েতিব অসিবু হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা, মন্ত্রালয় অসিনা ইন্দস্ত্রীগী জায়ন্তশিং য়ুত্যুব অমসুং মেতাগা খুৎশম্নরি। প্লেৎফোর্ম অনিমক্না মখোয়গী ক্রিএতর কম্ম্যুনিতীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং মখোয়গী নেৎৱার্কশিংদা চেলেঞ্জ অসি য়ৌহনবদা মতেং পাংগনি।
এৱার্দ অমসুং রিকোগনিসন: শক্নাইরবা তেলেন্তশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবগীদমক, প্রোগ্রাম অসিনা দিস্ত্রিক্ত, স্তেৎ অমসুং নেস্নেলগী থাক্তা মমিং লৈরবা এৱার্দশিং পীগনি:
• দিস্ত্রিক্ত লেভেল: দিস্ত্রিক্ত অমদা লুপা ৫০,০০০গী এৱার্দ ২০ ফাওবা পীগনি।
• স্তেৎ লেভেল: জিলা খুদিংমক্তগী অখন্নবা ক্রিএতর অমা স্তেৎ লেভেল এৱার্দ লুপা লাখ ২গীদমক খনগনি।
• নেস্নেল লেভেল: মখা তারকপা নেস্নেল রোলআউতকী মনুংদা, লুপা লাখ ৫গী নেস্নেল এৱার্দকীদমক খনগৎলবা এন্ত্রীশিং।
নিয়ম চুম্না ইভাল্যুএসন তৌনবা, দিস্ত্রিক্ত অমসুং স্তেৎ জুরী কম্মিতীশিং অসি মরী লৈনবা এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা শেমগনি। হায়রিবা পেনেলশিং অসিদা কলচর, হেরিতেজ, তুরিজম, মীদিয়া অমসুং একাদেমিয়াগী লমদগী শক্নাইরবা মীওইশিং য়াওগনি।
ফ্যুচর নেসন ৱাইদ রোলআউৎ: পাইলোৎ ফেজ অসিদা ফংলকপা মনুং হুৎপা লৌশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা, জেম্স ওফ ইন্দিয়া চেলেঞ্জ অসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। মপুং ওইবা পান্দমদি ভারতকী জিলা খুদিংমক্কী তোপ তোপ্পা মশক অমসুং হেরিতেজবু মশক তাকপা দিজিতেল ক্রি‌এতরশিংগী লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপনি।

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry I&B Launches Pilot Phase of 'Gems of India' Challenge to Spotlight Grassroots Digital Creators
Shoot, Upload, Shine: "Gems of India" Challenge Opens for Entries on MyWAVES from 1st August
States and District Administrations to Anchor the Challenge on Ground, Creator Mobilisation to Jury Evaluation
YouTube and Meta Partner the Challenge, Sharing their Creator Ecosystems
21 JUL 2026 1:52PM by PIB Delhi
As part of the Government's continued efforts to strengthen India's creative sector and promote the emerging Orange Economy, the Ministry of Information & Broadcasting today launched the Pilot Phase of the 'Gems of India' Challenge, a structured national initiative to identify, nurture and promote grassroots digital creators from across the country.
Under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister, India has embraced technology as a powerful instrument of empowerment, inclusion and nation-building. Initiatives such as Digital India have democratised access to technology and created opportunities for innovation at an unprecedented scale.
The initiative builds upon MyWAVES, the citizen creator platform under WAVES OTT, launched by Shri Ashwini Vaishnaw, Hon'ble Minister for Information & Broadcasting to enable citizens to create, upload and share original content while strengthening India's digital creator ecosystem. Envisioned as a platform to encourage user-generated content and showcase India's rich cultural diversity, MyWAVES now provides the foundation for the Gems of India Challenge, which invites creators to tell the unique stories of their districts through authentic digital storytelling.
Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Shri Chanchal Kumar acknowledged that “Every district of India has a story waiting to be told, and Gems of India gives our creators the platform to tell it. This is as much about celebrating our youth's creativity as it is about celebrating the extraordinary diversity of our districts.”
The Challenge seeks to create a vibrant nationwide network of creators by encouraging them to showcase the culture, heritage, tourism, traditions, history and distinctive achievements of their districts through authentic digital storytelling, while celebrating the unique identity of every district in India.
How to Participate: To join the challenge, creators can submit videos of 1 to 3 minutes in duration via the MyWAVES section on the WAVES OTT platform. The submission window for the Pilot Phase will open on August 1, 2026, and will remain open until August 31, 2026.
Pilot Phase Coverage and Partnerships: The Pilot Phase is being launched across Andaman & Nicobar Islands, Arunachal Pradesh, Chandigarh, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Goa, and Ladakh. This phase is a collaborative effort involving Prasar Bharati, My Bharat, and the respective State and District Administrations. Local cultural and educational institutions will also be actively involved to facilitate creator mobilization and content development.
To further amplify the initiative, the Ministry is collaborating with industry giants YouTube and Meta. Both platforms will help mobilize their creator communities and extend the outreach of the challenge across their networks.
Awards and Recognition: To honour outstanding talent, the program will confer prestigious awards at the District, State, and National levels:
• District Level: Up to 20 awards of ₹50,000 each per district.
• State Level: One exceptional creator from each district will be selected for a State-level Award of ₹2 lakh.
• National Level: During the subsequent national rollout, selected State entries for National Awards of ₹5 lakh each.
To ensure fair evaluation, the District and State Jury Committees will be constituted by the respective administration. These panels will comprise eminent personalities from the fields of culture, heritage, tourism, media, and academia.
Future Nationwide Rollout: Based on the insights and experience gained during this pilot phase, the Gems of India Challenge will eventually expand to cover all States and Union Territories. The ultimate goal is to establish a vibrant, nationwide ecosystem of digital creators who celebrate the unique identity and heritage of every district in India.