হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
সি.দি.এস.সি.ও.না ভারতকী অহানবা দেঙ্গী ভেক্সিন অয়াবা পীখ্রে, মসিনা লৈবাক পুম্বগী দেঙ্গী ঙাকথোক্নবগী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে
সি.দি.এস.সি.ও.না চহি ৪দগী ৬০ ফাওবগী মরক্তা লৈবা মীওইশিংদা দেঙ্গী ঙাকথোক্নবগী রিকম্বিনেন্ত লাইব এতেনুযএতেদ দেঙ্গী ভেক্সিন অয়াবা পীখ্রে
দেঙ্গী ভেক্সিন অসি দব্লিউ.ঐচ.ও.গী প্রি-ক্বালিফিকেসন অমসুং অকনবা মালেম পুম্বগী সেফতী রেকোর্দকা লোয়ননা লৈবাক ৪২ দা অয়াবা ফংলে
21 JUL 2026 8:35AM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা দেঙ্গী লায়েংনবগী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ঙাকথোক্নবগী মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফ্যার মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা সেন্ত্রেল দ্রগ্স স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.) না, জর্মনগী তাকেদা জি.এম.বি.ঐচ.না শাবা অমসুং এম/এস তাকেদা বাইওফার্মাস্যুতিকেল্স ইন্দিয়া প্রাইভেত লিমিতেদনা ইম্পোর্ত তৌগদবা দেঙ্গী তেত্রাভেলেন্ত ভেক্সিন (লাইভ, এতেনুএতেদ) – ক্যুদেঙ্গা® মার্কেতিং তৌবগী অয়াবা পীখ্রে। মসি দেঙ্গী লায়েংনবগী লৈবাক অসিদা অয়াবা পীরবা অহানবা দেঙ্গী ভেক্সিননি।
১৯৪০গী দ্রগ্স অমসুং কোস্মেতিক্স এক্ত অমসুং ১৯৪৫গী দ্রগ্স রুল্সকী মখাদা ভেক্সিন অসিগী মতিং, সেফতী অমসুং ইফিসিএন্সীগী মতাংদা সাইন্তিফিক ওইবা ইভালুএসন পুন্না তৌরবা মতুংদা অয়াবা অসি পীরকখিবনি।
ক্যুদেঙ্গা® তাকেদা জি.এম.বি.ঐচ.না শাবা অমসুং এম/এস তাকেদা বাইওফার্মাস্যুতিকেল্স ইন্দিয়া প্রাইভেত লিমিতেদনা ইম্পোর্ত তৌগদবা, রিকম্বিনেন্ত দি.এন.এ. তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা শেমবা লাইব, এতেনুএতেদ তেত্রাভেলেন্ত দেঙ্গী ভেক্সিন অমনি। ভেক্সিন অসি ভেলো সেলশিংদা পুথোকপনি, অমসুং জীন এনকোদিং সেরিতাইপ-স্পেসিফিক সর্ফেস প্রোতীনশিং অসি দেঙ্গী ভাইরস তাইপ-২ বেকবোন অমদা ইঞ্জিনিয়র তৌবনি। পোত্থোক অসিদা জেনিতিকেল্লী মোদিফাইদ ওর্গানিজম (জি.এম.ও.) য়াওরি। মসিবু রিকন্সতিত্যুৎ তৌননবা ফমজিল্লবা-অকঙবা পাউদর ওইনা সপ্লাই তৌবনি অমসুং সবক্যুতেনিয়স ইঞ্জেক্সন অমা ওইনা কাপ্পনি।
ভেক্সিন অসি চহি ৪দগী ৬০ ফাওবগী মরক্তা লৈবা মীওইশিংদা দেঙ্গী লায়েংনবগীদমক শিজিন্নবা য়াই। রিকম্মেন্দ তৌরবা ইম্যুনাইজেসন সেদ্যুল অসি ০.৫ এম.এল.গী দোজ অনিনি, অমসুং মসি থা ৩ কান্নরগা (থা ০ অমসুং ৩) কাপকদবনি।
ভেক্সিন অসিগী সেফতী, ইম্যুনোজেনেসিতী অমসুং ইফিসিএন্সী অসি দেঙ্গী লৈবা অমসুং দেঙ্গী লৈতবা লমদম অনিমক্তা ইভালুএত তৌরবা গ্লোবেল ক্লিনিকেল দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী খুত্থাঙদা পুথোকপা খুদমশিংনা ভেক্সিন অসি শৌগৎলি। ব্রাজিল, থাইলেন্দ অমসুং স্রি লঙ্কা য়াওনা লৈবাক ৮ হেনবদগী শরুক য়াবশিংদা ক্লিনিকেল স্তদী তৌখিবনি। ইভালুএসন অসিদা চহি ৪দগী ৬০ ফাওবগী মরক্তা লৈবা ভারতকী মীয়াম য়াওনা পাংথোকপা মরু ওইবা ফিজ III সেফতী অমসুং ইম্যুনোজেনেসিতী স্তদী য়াওরি।
ভেক্সিন অসি হান্ননা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন, য়ুনাইতেদ কিংদম, স্বিত্জরলেন্দ, ইন্দোনেসিয়া, মলেসিয়া অমসুং থাইলেন্দ য়াওনা লৈবাক ৪২ দা রিগুলেতরী অয়াবা ফংখ্রে, অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (WHO) প্রি-ক্বালিফিকেসনসু ফংলে। মালেম পুম্বগী ওইনা, ভেক্সিন অসিগী দোজ মিলিয়ন ২৪ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। ভেক্সিন অসি শীজিন্নরিবা লৈবাকশিংদগী পোস্ত-মার্কেতিং সরভিলিএন্স দেতানা অফবা সেফতী প্রোফাইল অমা উৎখিবগা লোয়ননা, সেফতীগী নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমত্তা ফংখিদে।
লৈবাক অসিগী অহানবা দেঙ্গী ভেক্সিন অয়াবা পীরকপা অসি ভারতকী দেঙ্গী লায়েংবগী মীয়ামগী হকশেলগী থৌওংদা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি অমসুং নেসনেল ভেক্তর বোর্ন দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রামগী মখাদা চত্থরিবা ভেক্তর কন্ত্রোল, সরভিলিএন্স, অর্লী দাইগ্নোসিস অমসুং অমসুং কেস মেনেজমেন্ত থৌরাংশিংদা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা থম্লি।
হেল্থ অমসুং ফেমিলী য়েলফ্যার মন্ত্রালয়না অচৌবা অমসুং সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইবা রিগুলেতরী ফ্রেমৱর্ক অমা খুত্থাঙদা শাফবা, মতিক লৈবা অমসুং মতিং-লৈ হায়না থাজবা য়াবা ভেক্সিন অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মতম চানা ফংহন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি।

Ministry of Health and Family Welfare
CDSCO Approves India's First Dengue Vaccine, Strengthening National Dengue Prevention Efforts
CDSCO Clears Recombinant Live Attenuated Dengue Vaccine for Prevention of Dengue in Individuals Aged 4–60 Years
Dengue Vaccine Approved in 42 Countries with WHO Prequalification and Strong Global Safety Record
21 JUL 2026 8:35AM by PIB Delhi
In a Landmark step towards strengthening India's efforts for the prevention and control of dengue, the Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO), under the Ministry of Health and Family Welfare, has granted marketing authorisation for the Dengue Tetravalent Vaccine (Live, Attenuated) – Qdenga®, manufactured by Takeda GmbH, Germany and to be imported by M/s Takeda Biopharmaceuticals India Pvt. Ltd. This is the first dengue vaccine approved in the country for the prevention of dengue disease.
The approval has been granted after a comprehensive scientific evaluation of the vaccine's quality, safety and efficacy in accordance with the provisions of the Drugs and Cosmetics Act, 1940 and the Drugs Rules, 1945.
Qdenga® is a live, attenuated tetravalent dengue vaccine developed using recombinant DNA technology. The vaccine is produced in Vero cells, with genes encoding serotype-specific surface proteins engineered into a dengue virus type-2 backbone. The product contains genetically modified organisms (GMOs). It is supplied as a freeze-dried powder for reconstitution and is administered as a subcutaneous injection.
The vaccine is indicated for the prevention of dengue disease in individuals 4 to 60 years of age. The recommended immunisation schedule consists of two doses of 0.5 ml each, administered at an interval of three months (0 and 3 months).
The approval is supported by evidence generated through an extensive global clinical development programme evaluating the vaccine's safety, immunogenicity and efficacy across both dengue-endemic and non-endemic regions. Clinical studies were conducted in participants from more than eight countries, including Brazil, Thailand and Sri Lanka. The evaluation also included a pivotal Phase III safety and immunogenicity study conducted in the Indian population covering individuals aged 4 to 60 years.
The vaccine has already received regulatory approval in 42 countries, including the European Union, the United Kingdom, Switzerland, Indonesia, Malaysia and Thailand, and has also received World Health Organization (WHO) prequalification. Globally, more than 24 million doses of the vaccine have been distributed. Post-marketing surveillance data from countries where the vaccine is in use have demonstrated a favourable safety profile, with no significant safety concerns identified.
The approval of the country's first dengue vaccine marks an important milestone in India's public health response to dengue and is expected to complement the ongoing vector control, surveillance, early diagnosis and case management measures being implemented under the National Vector Borne Disease Control Programme.
The Ministry of Health and Family Welfare remains committed to ensuring timely access to safe, effective and quality-assured vaccines and medicines through a robust and science-based regulatory framework.