ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
11 JUL 2026 7:59AM by PIB Bhubaneswar
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଟୋଫର ଲକ୍ସନ୍‌ଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୦ ଏବଂ ୧୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଅକଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଛନ୍ତି । ୪୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ଏହା ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ, ଯାହା ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧୁତା ଏବଂ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି ।
ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ହାଉସ୍‌ରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ବାଣିଜ୍ୟ ନେତା ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ତଥା ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର କ୍ରୀଡା ସହ ଜଡିତ ନବାଚାରର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଶିକ୍ଷା, କଷ୍ଟମ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ବନୀକରଣ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧୁତା, ସମାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ‘ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା’ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ତେଣୁ ସେମାନେ ଆଗାମୀ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଢ଼ାଞ୍ଚା ଭାବରେ ‘ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା: ୨୦୩୦ର ରୋଡମ୍ୟାପ’କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ତଥା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେବା, ବିଦ୍ୟମାନ ସହଯୋଗ ତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ତଥା ବହୁପାକ୍ଷିକ ଭାବରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ।
ରାଜନୈତିକ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ତଥା ବହୁପାକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ପାରସ୍ପରିକ ଗସ୍ତ ଓ ବୈଠକ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ପର୍କକୁ ରଣନୈତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ‘ରୋଡମ୍ୟାପ ୨୦୩୦’ ଅନୁଯାୟୀ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଏକ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ତଥା ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକର ଅଭ୍ୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସମ୍ପର୍କର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଗଭୀର ତଥା ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସଦୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ସଂସଦ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ସଂସଦରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତି ଗଠିତ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କର ଗସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ୨୦୨୫ର ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବୁଝାମଣାପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସେନା ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ତଥା ସରଞ୍ଚିତ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ୨୦୨୫ରେ କମ୍ବାଇଣ୍ଡ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ୧୫୦ (ସିଟିଏଫ୍-୧୫୦) ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ କମାଣ୍ଡର ଏବଂ ଭାରତ ଡେପୁଟି କମାଣ୍ଡର ଭାବରେ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରାଚାଲାଣ, ଆତଙ୍କବାଦ ତଥା ଅବୈଧ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର, ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ସମୃଦ୍ଧ ହିନ୍ଦ-ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନେ ନିକଟରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏମ୍‌ସିଏ), ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି ଏବଂ ନଟିକାଲ୍ କାର୍ଟୋଗ୍ରାଫି ବିଷୟରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏମସିଏର ଅଂଶ ଭାବରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନୌସେନା ଅଭ୍ୟାସ ସମେତ ନୌସେନା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ହିନ୍ଦ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନିଜର ପ୍ରାଥମିକତା ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ମନୋନୀତ କରିବା ପାଇଁ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସହଯୋଗ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବାର୍ଷିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଆଲୋଚନା ତଥା ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ନେତା ସୀମାପାର ଏବଂ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆଇନ ଲାଗୁ କରୁଥିବା ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅପରାଧଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅବୈଧ ନିଶା କାରବାର, ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ, ସାଇବର ଅପରାଧ, ଆତଙ୍କବାଦ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପରାଧ, ମାନବ ଚାଲାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ନିଶା ନିବାରଣ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହଯୋଗ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶୀଘ୍ର ଔପଚାରିକ ରୂପ ଦେବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଆସିଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏବେ ବି ସୁଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ୭ ବିଲିୟନ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଡଲାର କିମ୍ବା ପ୍ରାୟ ୩୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ସେମାନେ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡିକର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପକର୍କୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା, ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ଦୁଇ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ପରିପୂରକ କ୍ଷମତାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫ୍‌ଟିଏ)ର ନିଷ୍କର୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହାର ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏଫଟିଏର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା, ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭାରତରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବାଣିଜ୍ୟ, କୃଷି, ଦକ୍ଷତା, ନବାଚାର, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, କ୍ରୀଡା ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବୁଝାମଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେମାନେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ମାରକପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷାରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ନନ୍‌ଷ୍ଟପ୍ ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ପୁଣିଥରେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ବନୀକରଣ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସମେତ ପ୍ରାଥମିକ ଶିଳ୍ପରେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବଢ଼ୁଥିବା ସହଭାଗୀତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସମୋନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହଯୋଗ ଉତ୍ପାଦକତା, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥିରତା, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିକାଶରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଧୀନରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ସହଭାଗୀତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ । ଯେଉଁଥିରେ କିୱି ଫଳ, ସେଓ ଏବଂ ମହୁ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍‌ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି । ସେମାନେ ଭାରତରେ କିୱି ଫଳର ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସମର୍ଥନର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷି ନବାଚାର, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ତଥା ଦୃଢ଼ ଶିଳ୍ପ ସଂଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସମାପ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନାବିକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଭାରତର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ପରିବହନ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ମେରିଟାଇମ୍ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ନାବିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍ୱୀକୃତି ନାବିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ସାମୁଦ୍ରିକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ କ୍ଷମତାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ।
ଲୋକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଜବୁତ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିବିଧ ସମାଜର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଂଶ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସେତୁ । ସେମାନେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଅର୍ଥନୀତି, ସମାଜ, ସଂସ୍କୃତି, ସାଧାରଣ ତଥା କ୍ରୀଡା ଜୀବନରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ୨୦୨୬ରେ କ୍ରୀଡା ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏକତାର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ କ୍ରୀଡା ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ଢ଼ାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, କ୍ରୀଡା ବିଜ୍ଞାନ, ଅଂଶଗ୍ରହଣ, କ୍ରୀଡା ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗର ନିରନ୍ତର ଗଭୀରତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେଥିରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ସହଯୋଗ, ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗର ଆରମ୍ଭ ତଥା ଭାରତର ଲୋଥାଲ ସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ମାରକପତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଲୋକସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସହିତ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ସମସାମୟିକ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଯୋଗକୁ ପାଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ତଥା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ତଥା ନବାଚାର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ । ସେମାନେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ କୃଷି, ଜଳବାୟୁ, ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବିଜ୍ଞାନ, ନବାଚାର ଏବଂ ନୂତନ ତଥା ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଭାଗୀତାରେ ସୁଯୋଗ ସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ବଢ଼ୁଥିବା ସଂଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଛାତ୍ର ଗତିଶୀଳତା, ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଭାଗୀତା, ନବାଚାର ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳିବ । ସେମାନେ ୨୦୨୫ ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝାମଣା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ପରଠାରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପର୍କ ତଥା ନୂତନ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଭାଗୀତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏବଂ କମ-ନିର୍ଗମନ ତଥା ଜଳବାୟୁ-ଅନୁକୁଳ ଅର୍ଥନୀତି ଦିଗରେ ମିଳିତ ଆହ୍ୱାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାଶନାଲ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଗ୍ଲୋବାଲ ବାୟୋଫୁଏଲ୍ସ ଆଲାଏନ୍ସରେ ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଜାତୀୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମ୍‌ଓସି) ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକର ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ, ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ନିର୍ମାଣରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ, ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ଅନୁକୁଳ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା, ନବାଚାର ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପ୍ରତି ନିଜର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ, ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ କରାଯାଏ ଏବଂ ନିମୟ-ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖାଯାଏ ।
ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଶେଷକରି ୧୯୮୨ ର ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଯାୟୀ ନୌଚାଳନା ଏବଂ ଉଡ଼ାଣର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସମୁଦ୍ରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବହାରକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଶେଷକରି ଅନ୍‌କ୍ଲୋଜ୍ ଅନୁଯାୟୀ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ନେତାମାନେ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଆସିଆନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଫୋରାମ ଏବଂ ଆସିଆନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ସମେତ ଆସିଆନ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଆସିଆନର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଉପରେ ଆସିଆନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ସାହସିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଜାତିସଂଘ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ଭୂରାଜନୈତିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ଉଭୟ ବର୍ଗରେ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ବିସ୍ତାର ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ନିଜର ସମର୍ଥନ ପୁନଃ ଦୋହରାଇଥିଲା ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ସାର୍ବଜନୀନ, ଭେଦଭାବ ହୀନ ତଥା ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ପରମାଣୁ ନିରସ୍ତ୍ରିକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅପ୍ରସାର ସ୍ଥପାତ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ଅପ୍ରସାର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପୁନର୍ବାର ପରମାଣୁ ଯୋଗାଣକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଭାରତର ଯୋଗଦାନର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ପୁନର୍ବାର ଉତ୍ତେଜନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସଂଯମତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା, ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ବିରୋଧ କରିବା ସହିତ ହର୍ମୁଜ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରବାହର ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସଂଘର୍ଷର ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ହାସଲ କରିବାକୁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୁଟନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ପାଳନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସ୍ଥିର, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ନେଟୱାର୍କରେ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ବ୍ୟବଧାନର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ମାର୍ଗର ସ୍ଥିରତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡିକ ପାଇଁ ତୀବ୍ର, ଯେଉଁଠାରେ ଅର୍ଥନୀତିଗୁଡିକ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ତୈଳର ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ପରିବହନ, କୃଷି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ଯାହା ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ୟୁକ୍ରେନ ବିଷୟରେ ନେତାମାନେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ନେଇ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁ ଦୁଃଖ ଏବଂ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏହାର ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡୁଛି । ସେମାନେ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ।
ଉଭୟ ନେତା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ନେତା ୨୨ ଅପ୍ରେଲ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତର ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମ୍‌ରେ ହୋଇଥବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ୧୦ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲା ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାର କଡା ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆକ୍ରମଣରେ ସାମିଲ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହିଷ୍ଣୁତା ଏବଂ ସ୍ଥିର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନେଟୱାର୍କ ତଥା ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳଗୁଡିକୁ ବାଧା ଦେବା, ଅନଲାଇନ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଅପରାଧିୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି । ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦ ମୁକାବିଲାରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏମ୍‌ଓଏ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସୂଚନା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଏକ ଢ଼ାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଉଭୟ ନେତା ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟବାହିନୀ (ଏଫ୍‌ଏଟିଏଫ) ସମେତ ବହୁପକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି । ଦୁଇ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ନିଷିଦ୍ଧ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ତୁରନ୍ତ, ସ୍ଥାୟୀ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଠୋସ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ସମସ୍ତ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବନ୍ଧିତ, ଯେଉଁଥିରେ ୟୁଏନ୍‌ଏସ୍‌ସି ୧୨୬୭ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କମିଟିରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗୀ, ପ୍ରକ୍ସି, ପ୍ରାୟୋଜକ, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ସମର୍ଥକମାନେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
ନିଷ୍କର୍ଷ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ୨୦୩୦ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଉଲ୍ଲେଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନ ତଥା ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସରକାର ଏବଂ ଜନତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କୁ ଓ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
India-New Zealand Joint Statement
11 JUL 2026 7:59AM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of New Zealand, Rt Hon Christopher Luxon, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, is on an official visit to Auckland, New Zealand on 10 and 11 July 2026. The visit is the first by an Indian Prime Minister to New Zealand in 40 years, marking a historic milestone and charting a new course in the enduring friendship and partnership between the two nations.
During the visit, Prime Minister Modi received a formal ceremonial welcome at Government House, held bilateral discussions with Prime Minister Luxon, addressed business leaders and members of the Indian community in New Zealand, and observed a showcase of New Zealand sporting innovation.
The Prime Ministers recalled Prime Minister Luxon’s visit to India in March 2025, during which India and New Zealand launched Free Trade Agreement negotiations and signed memorandums in the important areas of defence, education, customs, horticulture, forestry, and sport.
Recognising the long-standing friendship between India and New Zealand, shared democratic values, deep people-to-people links, and shared interests in the Indo Pacific, the two Prime Ministers decided to elevate the bilateral relationship to a ‘Strategic Partnership’. They accordingly endorsed the ‘India-New Zealand Strategic Partnership: Roadmap to 2030’ as a framework to guide joint action over the next four years.
The Prime Ministers agreed to an ambitious long-term vision for the Strategic Partnership, which aims to take bilateral relations to a new level, strengthen existing cooperation mechanisms and explore new avenues for deepening cooperation, both bilaterally and multilaterally.
Political and Diplomatic Engagement
The Prime Ministers welcomed the increasing momentum of high-level political engagement and agreed to hold regular reciprocal visits and meetings between the respective Prime Ministers and Ministers, including on the sidelines of regional and multilateral events.
To provide strategic guidance to the relationship and review progress under the Roadmap to 2030, the Prime Ministers agreed to establish a regular Foreign Ministers’ Dialogue and consolidate the practice of annual senior officials’ meetings between India’s Ministry of External Affairs and New Zealand’s Ministry of Foreign Affairs and Trade.
The Prime Ministers acknowledged the important contribution of parliamentary exchanges to deepening mutual understanding and strengthening the democratic foundations of the India-New Zealand relationship. They encouraged regular engagement between the Parliaments of both countries, including through the recently constituted Parliamentary Friendship Group for New Zealand in the Indian Parliament, and visits by Members of Parliament.
Defence and Security Cooperation
The Prime Ministers welcomed progress in defence and security cooperation, including the implementation of the 2025 India-New Zealand Memorandum of Understanding on Defence Cooperation. The Prime Ministers agreed to maintain regular structured engagement at Defence Ministry and Service levels. They highlighted cooperation under Combined Task Force 150 (CTF-150) in 2025, with New Zealand in command and India as Deputy Commander, supporting efforts to deter narcotics smuggling, terrorism, and illicit maritime activity in the Middle East and the Western Indian Ocean.
The Prime Ministers noted that India and New Zealand, as maritime nations, share an interest in a free, open, peaceful, and prosperous Indo Pacific. They accordingly agreed to strengthen maritime cooperation, including through the newly concluded Maritime Cooperation Arrangement (MCA), an Implementing Arrangement on Cooperation in Matters of Hydrography and Nautical Cartography, and a Mutual Logistics Support Arrangement focused on the maritime domain. They also welcomed naval activities, including bilateral naval exercises, as part of the MCA.
India welcomed New Zealand’s nomination of Maritime Security as its priority pillar under the Indo-Pacific Oceans Initiative, and both sides agreed to explore specific cooperation activities under this pillar. They also agreed to establish an annual Maritime Security Dialogue to strengthen cooperation, coordination and information exchange.
The Prime Ministers reaffirmed their shared commitment to strengthening cooperation on counter terrorism, cyber security, and related security challenges. They agreed to explore opportunities for closer engagement, including through dialogue and collaboration in relevant regional and multilateral settings, with a view to supporting international peace, security, and resilience.
The Prime Ministers agreed to strengthen practical law enforcement cooperation to combat transnational and organised crime, including illicit drug trafficking, financial crime, cyber-enabled crime, terrorism-related offences, people smuggling and trafficking in persons. They agreed to work towards the early formalisation of arrangements on counter-narcotics cooperation and law enforcement cooperation between the relevant Indian and New Zealand agencies.
Trade and Economic Cooperation
The Prime Ministers welcomed the momentum in the trade and economic relationship while recognising that there remains significant room for growth. They agreed to work towards the aspirational goal of doubling bilateral two way trade in goods and services to NZ$7 billion or approximately ₹35,000 crore, by 2030. They encouraged businesses to deepen links, explore opportunities, and build on complementarities between the two economies.
The Prime Ministers welcomed the conclusion and signature of a balanced, comprehensive and mutually beneficial India-New Zealand Free Trade Agreement (FTA). They agreed to work together to ensure its early entry into force and effective implementation.
The Prime Ministers recognised the important role of the FTA in strengthening the bilateral economic partnership, including through the removal of barriers to trade, increased cooperation, and New Zealand’s promotion of investment into India. The Prime Ministers noted that New Zealand can support India’s Viksit Bharat goal to become a developed country by 2047, including through cooperation in trade, agriculture, skills, innovation, clean energy, sport, and other areas.
Recognising the positive role of tourism in generating economic growth and cultural understanding, they welcomed the signature of a Memorandum of Arrangement on Tourism. They again encouraged airlines to commence direct non-stop flights between India and New Zealand.
The Prime Ministers welcomed the growing partnership between India and New Zealand in the primary industries, including horticulture, forestry, animal husbandry and dairying. They noted that this cooperation draws on New Zealand’s globally recognised expertise in productivity, food safety, sustainability, post-harvest systems and value chain development, and supports India’s priorities for sustainable agricultural growth.
The Prime Ministers welcomed the Agricultural Productivity Partnership under the Free Trade Agreement as a key platform for practical cooperation, including New Zealand’s work with India on action plans to help lift productivity in kiwifruit, apples and honey. They noted New Zealand’s support for the establishment of Centres of Excellence in kiwifruit in India and welcomed education and institutional collaborations that will support agricultural innovation, skills development and stronger industry linkages. The Prime Ministers also welcomed the conclusion of the Memorandum of Cooperation on Animal Husbandry and Dairying.
The Prime Ministers welcomed the continued dialogue between India’s Directorate General of Shipping, Ministry of Ports, Shipping and Waterways and Maritime New Zealand on opportunities to strengthen the recognition of seafarer competency certificates. They noted that enhanced recognition of seafarer competency certificates would support seafarer mobility, strengthen cooperation between maritime authorities, and contribute to the resilience and capability of both countries’ maritime industries.
People, Culture and Sport
The Prime Ministers commended the strong connections between the people of India and New Zealand. They recognised that the Indian community in New Zealand is an integral and valued part of New Zealand’s diverse society, as well as a living bridge between the two countries. They appreciated the community’s significant contribution to New Zealand’s economy, society, culture, public and sporting life.
The Prime Ministers welcomed celebrations to mark 100 Years of Unity Through Sport in 2026. They further welcomed the India-New Zealand Joint Action Plan on Sport, which provides a practical framework to strengthen bilateral sporting ties, including through high performance sport, coaching, sport science, participation, sport business, and exchanges between national sporting organisations.
The Prime Ministers welcomed the continued deepening of cultural cooperation between India and New Zealand, including through engagement on traditional medicine, the commencement of an Arrangement on Cultural Cooperation, and the Memorandum of Arrangement between the National Maritime Heritage Complex, Lothal, India, and the New Zealand Maritime Museum. They noted that these initiatives provide valuable opportunities to strengthen people-to-people links, promote mutual understanding, and celebrate the rich cultural heritage, contemporary creativity, and longstanding maritime connections between both countries.
Education, Research, Science and Technology, and Disaster Management
The Prime Ministers acknowledged that education, research, science and technology, and innovation are key aspects of the bilateral relationship. They encouraged government officials, institutions and industry to scope and build partnerships in agriculture, climate, digital transformation, science, innovation and new and emerging technologies.
The Prime Ministers recognised education as a central pillar of the relationship, underpinning people-to-people links, skills development, research collaboration and long-term economic partnership. They welcomed the growing connections between education institutions in both countries and agreed to strengthen cooperation in ways that support student mobility, institutional partnerships, innovation and mutual understanding. They reflected on progress in implementing the 2025 Education Cooperation Arrangement and acknowledged the engagements and new institutional partnerships developed since the signing.
The Prime Ministers recognised the shared challenges of climate change and the transition to low-emissions and climate-resilient economies. They agreed to deepen cooperation through the International Solar Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. Prime Minister Modi welcomed New Zealand joining the Global Biofuels Alliance.
The Prime Ministers welcomed the signing of a Memorandum of Cooperation (MoC) between the National Disaster Management Authority of India and the National Emergency Management Agency of New Zealand. They reaffirmed the importance of strengthening bilateral cooperation in disaster risk reduction, preparedness, response, recovery, and resilience building, with a view to enhancing the resilience of communities, infrastructure, and institutions in both countries.
The Prime Ministers looked forward to advancing research, innovation and practical solutions to support more sustainable, productive and climate-resilient agriculture and food systems.
Regional and Multilateral Cooperation
The Prime Ministers exchanged views on their respective approaches to the Indo Pacific and reaffirmed their commitment to a free, open, peaceful, and prosperous Indo-Pacific region, where sovereignty and territorial integrity are respected, and the rules-based international order is upheld.
They reaffirmed freedom of navigation and overflight, and other lawful uses of the seas, in accordance with international law, particularly the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea. Both sides reaffirmed the need to pursue peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly UNCLOS. They emphasised the importance of working together towards security and prosperity in the Indo-Pacific.
The leaders noted the importance of cooperation in ASEAN-led and other regional fora, including the East Asia Summit, the ASEAN Regional Forum and the ASEAN Defence Ministers’ Meeting Plus. They reaffirmed the importance of ASEAN centrality and the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific.
The Prime Ministers emphasised the importance of an effective multilateral system centred on the United Nations. They stressed the need for bold and effective UN reform and affirmed their support for expansion of the Security Council in both permanent and non-permanent categories to better reflect contemporary geopolitical realities. In this regard, New Zealand reaffirmed its support for India’s permanent membership of a reformed and expanded United Nations Security Council.
The two sides reaffirmed their strong commitment to global peace and security, universal, non-discriminatory and verifiable nuclear disarmament, and upholding the global non-proliferation architecture. The Prime Ministers again acknowledged the value of India joining the Nuclear Suppliers Group, in the context of predictability for India’s clean energy goals and its non-proliferation credentials.
The Prime Ministers expressed concern over renewed escalation of tensions in the Middle East and called upon all parties to exercise restraint, de-escalate tensions, and ensure protection of civilians. They called for full restoration of freedom of navigation and the global flow of commerce through the Strait of Hormuz, while opposing any constraints on shipping. They reiterated the importance of dialogue and diplomacy, and adherence to international law to achieve a peaceful and lasting solution to the conflict.
The Prime Ministers discussed the importance of stable, transparent, and resilient supply chains. They recognised the important role that India is playing in international energy supply chains, and in strengthening resilience across global energy networks. They expressed deep concern about the impacts of disruptions across the Indo Pacific, noting that the stability of global supply routes is essential to the region. They noted that this is particularly acute for Pacific Island countries, where economies are heavily exposed and higher oil prices are driving increases in costs of electricity generation, shipping, transportation, agriculture, and fisheries, placing significant pressure on social well-being and fiscal sustainability.
On Ukraine, the leaders expressed concern over the ongoing war, which continues to cause immense human suffering and global consequences. They will continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just and lasting peace through dialogue and diplomacy, based on the principles of the UN Charter and international law.
The two leaders reiterated their absolute condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. Both leaders condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam in Jammu & Kashmir, India on 22 April 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on 10 November 2025 and stressed that those responsible for the attacks should be held accountable. They called for a zero-tolerance and consistent approach to terrorism, and called for the disruption of terrorism financing networks and safe havens, dismantling of terror infrastructure, including online, and bringing perpetrators of terrorism to justice swiftly. The two leaders agreed to strengthen cooperation in combating terrorism and violent extremism. The leaders welcomed the signing of the MoA on establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter-Terrorism which will provide a framework for information and knowledge sharing.
Both leaders reaffirmed their commitment to strengthening cooperation in the multilateral fora including the UN and the Financial Action Task Force (FATF). The two leaders stressed the urgent need for all countries to take immediate, sustained, concerted, and concrete action against UN-proscribed terrorist organizations and individuals, including those listed in the UNSC 1267 sanctions committee and their affiliates, proxies, sponsors, financiers and backers.
Conclusion
The Prime Ministers directed Ministers and senior officials to maintain close engagement and ensure timely implementation of the initiatives set out in the Roadmap to 2030. They agreed that progress would be reviewed regularly by Ministers and senior officials.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Luxon and the Government and people of New Zealand for the warm hospitality extended to him and his delegation. The two leaders agreed to maintain the momentum of high-level exchanges and to realise the full potential of the India-New Zealand Strategic Partnership.