Prime Minister's Office
India-New Zealand Joint Statement
11 JUL 2026 7:59AM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of New Zealand, Rt Hon Christopher Luxon, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, is on an official visit to Auckland, New Zealand on 10 and 11 July 2026. The visit is the first by an Indian Prime Minister to New Zealand in 40 years, marking a historic milestone and charting a new course in the enduring friendship and partnership between the two nations.
During the visit, Prime Minister Modi received a formal ceremonial welcome at Government House, held bilateral discussions with Prime Minister Luxon, addressed business leaders and members of the Indian community in New Zealand, and observed a showcase of New Zealand sporting innovation.
The Prime Ministers recalled Prime Minister Luxon’s visit to India in March 2025, during which India and New Zealand launched Free Trade Agreement negotiations and signed memorandums in the important areas of defence, education, customs, horticulture, forestry, and sport.
Recognising the long-standing friendship between India and New Zealand, shared democratic values, deep people-to-people links, and shared interests in the Indo Pacific, the two Prime Ministers decided to elevate the bilateral relationship to a ‘Strategic Partnership’. They accordingly endorsed the ‘India-New Zealand Strategic Partnership: Roadmap to 2030’ as a framework to guide joint action over the next four years.
The Prime Ministers agreed to an ambitious long-term vision for the Strategic Partnership, which aims to take bilateral relations to a new level, strengthen existing cooperation mechanisms and explore new avenues for deepening cooperation, both bilaterally and multilaterally.
Political and Diplomatic Engagement
The Prime Ministers welcomed the increasing momentum of high-level political engagement and agreed to hold regular reciprocal visits and meetings between the respective Prime Ministers and Ministers, including on the sidelines of regional and multilateral events.
To provide strategic guidance to the relationship and review progress under the Roadmap to 2030, the Prime Ministers agreed to establish a regular Foreign Ministers’ Dialogue and consolidate the practice of annual senior officials’ meetings between India’s Ministry of External Affairs and New Zealand’s Ministry of Foreign Affairs and Trade.
The Prime Ministers acknowledged the important contribution of parliamentary exchanges to deepening mutual understanding and strengthening the democratic foundations of the India-New Zealand relationship. They encouraged regular engagement between the Parliaments of both countries, including through the recently constituted Parliamentary Friendship Group for New Zealand in the Indian Parliament, and visits by Members of Parliament.
Defence and Security Cooperation
The Prime Ministers welcomed progress in defence and security cooperation, including the implementation of the 2025 India-New Zealand Memorandum of Understanding on Defence Cooperation. The Prime Ministers agreed to maintain regular structured engagement at Defence Ministry and Service levels. They highlighted cooperation under Combined Task Force 150 (CTF-150) in 2025, with New Zealand in command and India as Deputy Commander, supporting efforts to deter narcotics smuggling, terrorism, and illicit maritime activity in the Middle East and the Western Indian Ocean.
The Prime Ministers noted that India and New Zealand, as maritime nations, share an interest in a free, open, peaceful, and prosperous Indo Pacific. They accordingly agreed to strengthen maritime cooperation, including through the newly concluded Maritime Cooperation Arrangement (MCA), an Implementing Arrangement on Cooperation in Matters of Hydrography and Nautical Cartography, and a Mutual Logistics Support Arrangement focused on the maritime domain. They also welcomed naval activities, including bilateral naval exercises, as part of the MCA.
India welcomed New Zealand’s nomination of Maritime Security as its priority pillar under the Indo-Pacific Oceans Initiative, and both sides agreed to explore specific cooperation activities under this pillar. They also agreed to establish an annual Maritime Security Dialogue to strengthen cooperation, coordination and information exchange.
The Prime Ministers reaffirmed their shared commitment to strengthening cooperation on counter terrorism, cyber security, and related security challenges. They agreed to explore opportunities for closer engagement, including through dialogue and collaboration in relevant regional and multilateral settings, with a view to supporting international peace, security, and resilience.
The Prime Ministers agreed to strengthen practical law enforcement cooperation to combat transnational and organised crime, including illicit drug trafficking, financial crime, cyber-enabled crime, terrorism-related offences, people smuggling and trafficking in persons. They agreed to work towards the early formalisation of arrangements on counter-narcotics cooperation and law enforcement cooperation between the relevant Indian and New Zealand agencies.
Trade and Economic Cooperation
The Prime Ministers welcomed the momentum in the trade and economic relationship while recognising that there remains significant room for growth. They agreed to work towards the aspirational goal of doubling bilateral two way trade in goods and services to NZ$7 billion or approximately ₹35,000 crore, by 2030. They encouraged businesses to deepen links, explore opportunities, and build on complementarities between the two economies.
The Prime Ministers welcomed the conclusion and signature of a balanced, comprehensive and mutually beneficial India-New Zealand Free Trade Agreement (FTA). They agreed to work together to ensure its early entry into force and effective implementation.
The Prime Ministers recognised the important role of the FTA in strengthening the bilateral economic partnership, including through the removal of barriers to trade, increased cooperation, and New Zealand’s promotion of investment into India. The Prime Ministers noted that New Zealand can support India’s Viksit Bharat goal to become a developed country by 2047, including through cooperation in trade, agriculture, skills, innovation, clean energy, sport, and other areas.
Recognising the positive role of tourism in generating economic growth and cultural understanding, they welcomed the signature of a Memorandum of Arrangement on Tourism. They again encouraged airlines to commence direct non-stop flights between India and New Zealand.
The Prime Ministers welcomed the growing partnership between India and New Zealand in the primary industries, including horticulture, forestry, animal husbandry and dairying. They noted that this cooperation draws on New Zealand’s globally recognised expertise in productivity, food safety, sustainability, post-harvest systems and value chain development, and supports India’s priorities for sustainable agricultural growth.
The Prime Ministers welcomed the Agricultural Productivity Partnership under the Free Trade Agreement as a key platform for practical cooperation, including New Zealand’s work with India on action plans to help lift productivity in kiwifruit, apples and honey. They noted New Zealand’s support for the establishment of Centres of Excellence in kiwifruit in India and welcomed education and institutional collaborations that will support agricultural innovation, skills development and stronger industry linkages. The Prime Ministers also welcomed the conclusion of the Memorandum of Cooperation on Animal Husbandry and Dairying.
The Prime Ministers welcomed the continued dialogue between India’s Directorate General of Shipping, Ministry of Ports, Shipping and Waterways and Maritime New Zealand on opportunities to strengthen the recognition of seafarer competency certificates. They noted that enhanced recognition of seafarer competency certificates would support seafarer mobility, strengthen cooperation between maritime authorities, and contribute to the resilience and capability of both countries’ maritime industries.
People, Culture and Sport
The Prime Ministers commended the strong connections between the people of India and New Zealand. They recognised that the Indian community in New Zealand is an integral and valued part of New Zealand’s diverse society, as well as a living bridge between the two countries. They appreciated the community’s significant contribution to New Zealand’s economy, society, culture, public and sporting life.
The Prime Ministers welcomed celebrations to mark 100 Years of Unity Through Sport in 2026. They further welcomed the India-New Zealand Joint Action Plan on Sport, which provides a practical framework to strengthen bilateral sporting ties, including through high performance sport, coaching, sport science, participation, sport business, and exchanges between national sporting organisations.
The Prime Ministers welcomed the continued deepening of cultural cooperation between India and New Zealand, including through engagement on traditional medicine, the commencement of an Arrangement on Cultural Cooperation, and the Memorandum of Arrangement between the National Maritime Heritage Complex, Lothal, India, and the New Zealand Maritime Museum. They noted that these initiatives provide valuable opportunities to strengthen people-to-people links, promote mutual understanding, and celebrate the rich cultural heritage, contemporary creativity, and longstanding maritime connections between both countries.
Education, Research, Science and Technology, and Disaster Management
The Prime Ministers acknowledged that education, research, science and technology, and innovation are key aspects of the bilateral relationship. They encouraged government officials, institutions and industry to scope and build partnerships in agriculture, climate, digital transformation, science, innovation and new and emerging technologies.
The Prime Ministers recognised education as a central pillar of the relationship, underpinning people-to-people links, skills development, research collaboration and long-term economic partnership. They welcomed the growing connections between education institutions in both countries and agreed to strengthen cooperation in ways that support student mobility, institutional partnerships, innovation and mutual understanding. They reflected on progress in implementing the 2025 Education Cooperation Arrangement and acknowledged the engagements and new institutional partnerships developed since the signing.
The Prime Ministers recognised the shared challenges of climate change and the transition to low-emissions and climate-resilient economies. They agreed to deepen cooperation through the International Solar Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. Prime Minister Modi welcomed New Zealand joining the Global Biofuels Alliance.
The Prime Ministers welcomed the signing of a Memorandum of Cooperation (MoC) between the National Disaster Management Authority of India and the National Emergency Management Agency of New Zealand. They reaffirmed the importance of strengthening bilateral cooperation in disaster risk reduction, preparedness, response, recovery, and resilience building, with a view to enhancing the resilience of communities, infrastructure, and institutions in both countries.
The Prime Ministers looked forward to advancing research, innovation and practical solutions to support more sustainable, productive and climate-resilient agriculture and food systems.
Regional and Multilateral Cooperation
The Prime Ministers exchanged views on their respective approaches to the Indo Pacific and reaffirmed their commitment to a free, open, peaceful, and prosperous Indo-Pacific region, where sovereignty and territorial integrity are respected, and the rules-based international order is upheld.
They reaffirmed freedom of navigation and overflight, and other lawful uses of the seas, in accordance with international law, particularly the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea. Both sides reaffirmed the need to pursue peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly UNCLOS. They emphasised the importance of working together towards security and prosperity in the Indo-Pacific.
The leaders noted the importance of cooperation in ASEAN-led and other regional fora, including the East Asia Summit, the ASEAN Regional Forum and the ASEAN Defence Ministers’ Meeting Plus. They reaffirmed the importance of ASEAN centrality and the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific.
The Prime Ministers emphasised the importance of an effective multilateral system centred on the United Nations. They stressed the need for bold and effective UN reform and affirmed their support for expansion of the Security Council in both permanent and non-permanent categories to better reflect contemporary geopolitical realities. In this regard, New Zealand reaffirmed its support for India’s permanent membership of a reformed and expanded United Nations Security Council.
The two sides reaffirmed their strong commitment to global peace and security, universal, non-discriminatory and verifiable nuclear disarmament, and upholding the global non-proliferation architecture. The Prime Ministers again acknowledged the value of India joining the Nuclear Suppliers Group, in the context of predictability for India’s clean energy goals and its non-proliferation credentials.
The Prime Ministers expressed concern over renewed escalation of tensions in the Middle East and called upon all parties to exercise restraint, de-escalate tensions, and ensure protection of civilians. They called for full restoration of freedom of navigation and the global flow of commerce through the Strait of Hormuz, while opposing any constraints on shipping. They reiterated the importance of dialogue and diplomacy, and adherence to international law to achieve a peaceful and lasting solution to the conflict.
The Prime Ministers discussed the importance of stable, transparent, and resilient supply chains. They recognised the important role that India is playing in international energy supply chains, and in strengthening resilience across global energy networks. They expressed deep concern about the impacts of disruptions across the Indo Pacific, noting that the stability of global supply routes is essential to the region. They noted that this is particularly acute for Pacific Island countries, where economies are heavily exposed and higher oil prices are driving increases in costs of electricity generation, shipping, transportation, agriculture, and fisheries, placing significant pressure on social well-being and fiscal sustainability.
On Ukraine, the leaders expressed concern over the ongoing war, which continues to cause immense human suffering and global consequences. They will continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just and lasting peace through dialogue and diplomacy, based on the principles of the UN Charter and international law.
The two leaders reiterated their absolute condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. Both leaders condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam in Jammu & Kashmir, India on 22 April 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on 10 November 2025 and stressed that those responsible for the attacks should be held accountable. They called for a zero-tolerance and consistent approach to terrorism, and called for the disruption of terrorism financing networks and safe havens, dismantling of terror infrastructure, including online, and bringing perpetrators of terrorism to justice swiftly. The two leaders agreed to strengthen cooperation in combating terrorism and violent extremism. The leaders welcomed the signing of the MoA on establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter-Terrorism which will provide a framework for information and knowledge sharing.
Both leaders reaffirmed their commitment to strengthening cooperation in the multilateral fora including the UN and the Financial Action Task Force (FATF). The two leaders stressed the urgent need for all countries to take immediate, sustained, concerted, and concrete action against UN-proscribed terrorist organizations and individuals, including those listed in the UNSC 1267 sanctions committee and their affiliates, proxies, sponsors, financiers and backers.
Conclusion
The Prime Ministers directed Ministers and senior officials to maintain close engagement and ensure timely implementation of the initiatives set out in the Roadmap to 2030. They agreed that progress would be reviewed regularly by Ministers and senior officials.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Luxon and the Government and people of New Zealand for the warm hospitality extended to him and his delegation. The two leaders agreed to maintain the momentum of high-level exchanges and to realise the full potential of the India-New Zealand Strategic Partnership.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-নিউজিলেণ্ডৰ যুটীয়া বিবৃতি
11 JUL 2026 7:59AM by PIB Guwahati
নিউজিলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম ক্রিষ্টোফাৰ লাক্সনৰ আমন্ত্রণমৰ্মে ভাৰতৰ প্রধানমন্ত্রী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১০ আৰু ১১ জুলাইত নিউজিলেণ্ডৰ অকলেণ্ড আনুষ্ঠানিক ভ্ৰমণ কৰিছে। এয়া হৈছে ৪০ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰা প্ৰথম নিউজিলেণ্ড ভ্ৰমণ, যি ভ্ৰমণ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে আৰু এই ভ্ৰমণে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত চিৰস্থায়ী বন্ধুত্ব তথা অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গভৰ্ণমেণ্ট হাউচত আনুষ্ঠানিকভাৱে জনোৱা আদৰণি গ্ৰহণ কৰে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী লাক্সনৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিউজিলেণ্ডৰ ব্যৱসায়িক নেতা আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সদস্যসকলক সম্বোধন কৰে আৰু নিউজিলেণ্ডৰ ক্ৰীড়াৰ উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰদৰ্শনৰ সাক্ষী হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী লাক্সনৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে, য’ত ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডে মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ বিষয়ে আলোচনা আৰম্ভ হৈছিল তথা প্ৰতিৰক্ষা, শিক্ষা, শুল্ক, উদ্যান শস্য, বন, আৰু ক্ৰীড়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত চুক্তি ( memorandums )ত স্বাক্ষৰ কৰিছিল।ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্ব, গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ ভাগ- বাটোৱাৰা কৰা পৰম্পৰা , জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ সংযোগ, ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা স্বাৰ্থৰ কথা স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক ‘কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব’লৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। সেই অনুসৰি তেওঁলোকে ‘ভাৰত-নিউজিলেণ্ড কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব: ২০৩০ চনৰ ৰোডমেপ’ক অহা চাৰি বছৰত যৌথ পদক্ষেপৰ ক্ষেত্ৰত পথ প্ৰদৰ্শনৰ কাঠামো হিচাপে অভিহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক অভিলাষী দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক নতুন পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱা, বৰ্তমানৰ সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰা আৰু দ্বিপাক্ষিক তথা বহুপাক্ষিক উভয় দিশতে সহযোগিতা গভীৰ কৰিব পৰা নতুন পথৰ অন্বেষণ কৰা।
ৰাজনৈতিক আৰু কূটনৈতিক সংযোগ
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে উচ্চ পৰ্যায়ৰ ৰাজনৈতিক সংযোগৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গতিক আদৰণি জনায় আৰু আঞ্চলিক তথা বহুপাক্ষিক অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰীসকলৰ মাজত নিয়মীয়াকৈ পাৰস্পৰিক ভ্ৰমণ তথা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। ২০৩০ চনৰ ৰোডমেপৰ অধীনত কৌশলগত নিৰ্দেশনা প্ৰদান আৰু অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ নিয়মীয়া আলোচনা আৰু ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় তথা নিউজিলেণ্ডৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বাৰ্ষিক উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গভীৰ কৰিবলৈ আৰু ভাৰত-নিউজিলেণ্ড সম্পৰ্কৰ গণতান্ত্ৰিক ভেটি সুদৃঢ় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সংসদীয় আদান-প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ কথাও স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰতীয় সংসদত নিউজিলেণ্ডৰ বাবে শেহতীয়াকৈ গঠন কৰা সংসদীয় বন্ধুত্ব গোটৰ জৰিয়তেও দুয়োখন দেশৰ সংসদৰ মাজত নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ স্থাপন তথা সংসদৰ সদস্যসকলৰ ভ্ৰমণক উৎসাহিত কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ বিষয়ত ২০২৫ চনৰ ভাৰত-নিউজিলেণ্ড বুজাবুজিৰ চুক্তি ৰূপায়ণকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সেৱা পৰ্যায়ত নিয়মীয়াকৈ গাঁথনিগত সংযোগ বজাই ৰাখিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে ২০২৫ চনত কম্বাইণ্ড টাস্ক ফ’ৰ্চ ১৫০ (চিটিএফ-১৫০)ৰ অধীনত সহযোগিতাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। নিউজিলেণ্ডৰ কমাণ্ড আৰু ভাৰতক ডেপুটি কমাণ্ডাৰ হিচাপে লৈ মধ্যপ্ৰাচ্য আৰু পশ্চিম ভাৰত মহাসাগৰত নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ চোৰাংচোৱাগিৰি, সন্ত্ৰাসবাদ আৰু অবৈধ সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ ৰোধ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে মুক্ত, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশৰ প্ৰতি আগ্ৰহী। সেই অনুসৰি তেওঁলোকে শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱা সামুদ্ৰিক সহযোগিতা ব্যৱস্থা (এমচিএ), হাইড্ৰ’গ্ৰাফী আৰু নটিকেল কাৰ্ট’গ্ৰাফীৰ বিষয়ত সহযোগিতাৰ বিষয়ত কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা মিউচুৱেল লজিষ্টিক সহায়ক ব্যৱস্থাকে ধৰি আন সামুদ্ৰিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। এমচিএৰ অংশ হিচাপে নৌসেনাৰ দ্বিপাক্ষিক অনুশীলনকো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপৰ অধীনত নিউজিলেণ্ড সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ অগ্ৰাধিকাৰ স্তম্ভ হিচাপে মনোনীত হোৱাৰ বিষয়টোক ভাৰতে আদৰণি জনায় আৰু এই স্তম্ভৰ অধীনত নিৰ্দিষ্ট সহযোগিতা বজাই ৰাখিবলৈ দুয়োপক্ষই সন্মত হয়। সহযোগিতা, সমন্বয় আৰু তথ্য বিনিময় শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বাৰ্ষিক সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবেও তেওঁলোকে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী পদক্ষেপ, চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু আনুষংগিক নিৰাপত্তাজনিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু স্থিতিস্থাপকতাক সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰাসংগিক আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় পৰিৱেশত আলোচনা তথা সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ তেওঁলোক সন্মত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে অবৈধ ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, বিত্তীয় অপৰাধ, চাইবাৰ সক্ষম অপৰাধ, সন্ত্ৰাসবাদ সম্পৰ্কীয় অপৰাধ, মানৱ সৰবৰাহকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তথা সংগঠিত অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি দিবলৈ ব্যৱহাৰিক আইন প্ৰয়োগকাৰী সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ মাজত মাদক দ্ৰব্য বিৰোধী সহযোগিতা আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সহযোগিতাৰ ব্যৱস্থাসমূহ আনুষ্ঠানিকৰণৰ দিশত কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ গতিক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ বাবে বিকাশৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুযোগ আছে বুলি স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণ কৰি ৭ বিলিয়ন নিউজলেণ্ড ডলাৰ বা প্ৰায় ৩৫,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ আকাংক্ষিত লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰত-নিউজিলেণ্ড মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি (এফটিএ)ৰ দৰে সুষম, সৰ্বাংগীন আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক চুক্তি সম্পাদন আৰু স্বাক্ষৰ কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায়। ইয়াৰ শীঘ্ৰে ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বাণিজ্যৰ বাধাসমূহ আঁতৰোৱা, সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু ভাৰতত নিউজিলেণ্ডৰ বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰাকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এফটিএৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে নিউজিলেণ্ডে বাণিজ্য, কৃষি, দক্ষতা, উদ্ভাৱন, স্বচ্ছ শক্তি, ক্ৰীড়া, আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাকে ধৰি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যক সমৰ্থন কৰে।
অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সাংস্কৃতিক বুজাবুজি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যটনৰ ভূমিকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি তেওঁলোকে পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাৰ কথাটোক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে বিমান সংস্থাসমূহক পুনৰ ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ অবিৰত বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
উদ্যান শস্য, বন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদনকে ধৰি প্ৰাথমিক উদ্যোগসমূহত ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান অংশীদাৰিত্বক প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই সহযোগিতাই নিউজিলেণ্ডৰ উৎপাদনশীলতা, খাদ্য সুৰক্ষা, বহনক্ষমতা, শস্য চপোৱাৰ পিছৰ ব্যৱস্থা আৰু মূল্য শৃংখল উন্নত কৰিব। নিউজিলেণ্ডে কৃষিৰ বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সমৰ্থন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ অধীনত কৃষি উৎপাদনশীলতা অংশীদাৰিত্বক ব্যৱহাৰিক সহযোগিতাৰ এক মূল মঞ্চ হিচাপে আদৰণি জনায়, য’ত কিৱি, আপেল আৰু মৌৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিত সহায়ক হোৱাকৈ কৰ্ম পৰিকল্পনাৰ ক্ষেত্ৰত নিউজিলেণ্ডে ভাৰতৰ সৈতে কাম কৰিছে। তেওঁলোকে ভাৰতত কিৱিৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে নিউজিলেণ্ডৰ সমৰ্থনৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু কৃষি উদ্ভাৱন, দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগৰ শক্তিশালী সংযোগক সমৰ্থন কৰিব পৰা শিক্ষা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন সম্পৰ্কীয় সহযোগিতা চুক্তিকো আদৰণি জনায়।
ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয় আৰু সামুদ্ৰিক নিউজিলেণ্ডৰ মাজত নাৱিকৰ দক্ষতা প্ৰমাণপত্ৰৰ স্বীকৃতি শক্তিশালী কৰাৰ সুযোগ সন্দৰ্ভত অব্যাহত থকা আলোচনাক প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে নাৱিকৰ দক্ষতা প্ৰমাণপত্ৰৰ স্বীকৃতি বৃদ্ধিয়ে নাৱিকৰ গতিশীলতাক সমৰ্থন কৰিব, সামুদ্ৰিক কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব, আৰু দুয়োখন দেশৰ সামুদ্ৰিক উদ্যোগৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু সামৰ্থ্যত অৰিহণা যোগাব।
মানুহ, সংস্কৃতি আৰু ক্ৰীড়া
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ মাজত শক্তিশালী সংযোগক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰিছিল যে নিউজিলেণ্ডৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়টো নিউজিলেণ্ডৰ বৈচিত্ৰ্যময় সমাজৰ এক অবিচ্ছেদ্য তথা মূল্যৱান অংশ, লগতে তেওঁলোক হৈছে দুয়োখন দেশৰ মাজত এক সেতু। তেওঁলোকে নিউজিলেণ্ডৰ অৰ্থনীতি, সমাজ, সংস্কৃতি, জনসাধাৰণ আৰু ক্ৰীড়া জীৱনলৈ সম্প্ৰদায়টোৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ২০২৬ চনত ক্ৰীড়াৰ জৰিয়তে ঐক্যৰ ১০০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপনক আদৰণি জনায়।তেওঁলোকে ভাৰত-নিউজিলেণ্ড যৌথ ক্ৰীড়া পৰিকল্পনাক আদৰণি জনায়, যিয়ে উচ্চ প্ৰদৰ্শন ক্ৰীড়া, প্ৰশিক্ষক, ক্ৰীড়া বিজ্ঞান, অংশগ্ৰহণ, ক্ৰীড়া ব্যৱসায়, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া সংস্থাসমূহৰ মাজত আদান-প্ৰদানকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক ক্ৰীড়া সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক ব্যৱহাৰিক কাঠামো প্ৰদান কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ মাজত সাংস্কৃতিক সহযোগিতা অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়টোক আদৰণি জনায়, য’ত পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বিষয়ত নিয়োজিত হোৱাৰ জৰিয়তে, সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰাৰ দিহা কৰা হৈছে। তেওঁলোকে ভাৰতৰ লোথালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স আৰু নিউজিলেণ্ডৰ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়ৰ মাজত হোৱা চুক্তিকো আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপসমূহে মানুহৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰিব , পাৰস্পৰিক বুজাবুজিৰ প্ৰসাৰ ঘটাব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, সমসাময়িক সৃষ্টিশীলতা তথা দীৰ্ঘদিনীয়া সামুদ্ৰিক সংযোগক উদযাপন কৰাৰ মূল্যৱান সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
শিক্ষা, গৱেষণা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে যে শিক্ষা, গৱেষণা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, আৰু উদ্ভাৱন দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এক মূল বিষয়। তেওঁলোকে চৰকাৰী বিষয়া, প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্যোগক কৃষি, জলবায়ু, ডিজিটেল পৰিৱৰ্তন, বিজ্ঞান, উদ্ভাৱন আৰু নতুন তথা উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ লগতে এই বিষয়ত অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে শিক্ষাক সম্পৰ্কৰ কেন্দ্ৰীয় স্তম্ভ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়ে, যিয়ে মানুহৰ মাজত সংযোগ, দক্ষতা বিকাশ, গৱেষণা সহযোগিতা আৰু দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিব পাৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান সংযোগক আদৰণি জনাই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গতিশীলতা, প্ৰতিষ্ঠানিক অংশীদাৰিত্ব, উদ্ভাৱন আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজিক সমৰ্থনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ শিক্ষা সহযোগিতা ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে চিন্তা-চৰ্চা কৰে আৰু চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত বৃদ্ধি পোৱা অংশগ্ৰহণ তথা নতুন প্ৰতিষ্ঠানিক অংশীদাৰিত্বৰ কথা স্বীকাৰ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰত্যাহ্বান সমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে আৰু কম নিৰ্গমন আৰু জলবায়ু স্থিতিস্থাপক অৰ্থনীতিৰ বিষয়টোক স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট আৰু দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটৰ জৰিয়তে সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিউজিলেণ্ডে গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্সত যোগদান কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ আৰু নিউজিলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জৰুৰীকালীন ব্যৱস্থাপনা সংস্থাৰ মাজত সহযোগিতা চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ বিষয়টোক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ সম্প্ৰদায়, আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস, প্ৰস্তুতি, সঁহাৰি, পুনৰুদ্ধাৰ, আৰু স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে অধিক বহনক্ষম, উৎপাদনশীল আৰু জলবায়ু স্থিতিস্থাপক কৃষি তথা খাদ্য ব্যৱস্থাক সমৰ্থন কৰিবলৈ গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু ব্যৱহাৰিক সমাধানৰ উন্নতিৰ বাবে আগ্ৰহী প্ৰকাশ কৰে।
আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি নিজ নিজ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ত মত বিনিময় কৰি মুক্ত,শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। য’ত সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান কৰা হয় আৰু নিয়মভিত্তিক আন্তৰ্জাতিক ব্যৱস্থা বৰ্তাই ৰখাৰ বিষয়ত জোৰ দিয়া হয়।
তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ১৯৮২ চনৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সন্ধি অনুসৰি নাৱিক আৰু অভাৰফ্লাইটৰ স্বাধীনতা, আৰু সাগৰৰ অন্যান্য বৈধ ব্যৱহাৰ পুনৰ দৃঢ় কৰে। দুয়োপক্ষই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ইউএনচিএলঅ’এছ অনুসৰি বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত নিৰাপত্তা তথা সমৃদ্ধিৰ দিশত একেলগে কাম কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
নেতাদ্বয়ে আছিয়ান নেতৃত্বাধীন আৰু ইষ্ট এছিয়া শীৰ্ষ সন্মিলন, আছিয়ান আঞ্চলিক মঞ্চ আৰু আছিয়ান প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠককে ধৰি অন্যান্য আঞ্চলিক মঞ্চত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে আছিয়ানৰ গুৰুত্ব আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় সন্দৰ্ভত আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা পুনৰ দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘক কেন্দ্ৰ কৰি এক ফলপ্ৰসূ বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ফলপ্ৰসূ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতাক ভালদৰে প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ স্থায়ী তথা অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীতে নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ সমৰ্থনৰ কথা দৃঢ় কৰে। এই সন্দৰ্ভত নিউজিলেণ্ডে সংস্কাৰ সাধন কৰা আৰু সম্প্ৰসাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ প্ৰতি সমৰ্থনৰ কথা পুনৰ প্ৰকাশ কৰে।
বিশ্ব শান্তি আৰু নিৰাপত্তা, সাৰ্বজনীন তথা বৈষম্যহীন আৰু পৰীক্ষাযোগ্য পাৰমাণৱিক নিৰস্ত্ৰকৰণৰ নীতি বজাই ৰখাৰ প্ৰতি দুয়োপক্ষই নিজৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰতৰ স্বচ্ছ শক্তিৰ লক্ষ্য আৰু ইয়াৰ ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্যতাৰ বিষয়ত আলোচনা কৰে আৰু ভাৰতে পাৰমাণৱিক যোগানকাৰী গোটত যোগদানৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ স্বীকাৰ কৰে।মধ্যপ্ৰাচ্যত পুনৰ বৃদ্ধি পোৱা উত্তেজনাৰ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে আৰু সকলো পক্ষকে সংযম, উত্তেজনা প্ৰশমন , সাধাৰণ নাগৰিকৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে জাহাজ চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত যিকোনো বাধাৰ বিৰোধিতা কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে জাহাজ চলোৱাৰ স্বাধীনতা তথা হৰমুজ প্ৰণালীৰ মাজেৰে বাণিজ্যৰ বিশ্বজোৰা প্ৰবাহ অব্যাহত ৰখাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ আৰু স্থায়ী সমাধানৰ বাবে আলোচনা তথা কূটনীতিৰ গুৰুত্ব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ প্ৰতি আনুগত্যশীল হোৱাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে সুস্থিৰ, স্বচ্ছ আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলৰ গুৰুত্বৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি যোগান শৃংখলত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ শক্তি নেটৱৰ্কত স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাত ভাৰতে যি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে সেই ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে সমগ্ৰ ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত হোৱা ব্যাঘাতৰ প্ৰভাৱকলৈ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি কয় যে বিশ্বৰ যোগান পথৰ স্থিতিশীলতা এই অঞ্চলৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে তেলৰ মূল্য বৃদ্ধিয়ে বিদ্যুৎ উৎপাদন, জাহাজ পৰিবহণ, পৰিবহণ, কৃষি, আৰু মীনপালনৰ খৰচ বৃদ্ধি কৰি সামাজিক মংগল আৰু বিত্তীয় বহনক্ষমতাৰ ওপৰত যথেষ্ট হেঁচা প্ৰয়োগ কৰিছে। ইউক্ৰেইন যুদ্ধ সন্দৰ্ভত নেতাদ্বয়ে উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে, যি যুদ্ধই অপৰিসীমভাবে মানুহৰ দুখ বৃদ্ধি কৰিছে আৰু বিশ্বজোৰা প্ৰভাৱ পেলাইছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আলোচনা তথা কূটনীতিৰ জৰিয়তে এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তি লাভৰ দিশত প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ তেওঁলোকে আহ্বান জনায়। এনে পদক্ষেপক তেওঁলোকে সমৰ্থন কৰি যাব বুলিও কয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই সীমান্ত অতিক্ৰম কৰি হোৱা সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদক গৰিহণা দিয়াৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত ভাৰতৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ আৰু ২০২৫ চনৰ ১০ নৱেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাৰ সমীপত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী কূটাঘাতক কঠোৰ ভাষাৰে গৰিহণা দিয়াৰ লগতে এনে আক্ৰমণৰ বাবে জগৰীয়া সকলক জবাবদিহি কৰা উচিত বুলি কয়।
তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতা আৰু এইক্ষেত্ৰত সামঞ্জস্যপূৰ্ণ দৃষ্টিভংগীৰ আহ্বান জনায় তথা সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় নেটৱৰ্ক আৰু নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থলসমূহ ধ্বংস কৰা, অনলাইনকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ আন্তঃগাঁথনি ভাঙি পেলোৱা , সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে জড়িত অপৰাধীসকলক ক্ষিপ্ৰতাৰে ন্যায় ব্যৱস্থাৰ সন্মুখলৈ অনাৰ আহ্বান জনায়। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক কাৰ্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তথ্য আৰু জ্ঞান বিনিময়ৰ বাবে এক কাঠামো প্ৰদান কৰিব পৰা সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী যুটীয়া কাৰ্য্যগোষ্ঠী (জে ডব্লিউ জি) গঠনৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ বিষয়টোকে নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু বিত্তীয় কাৰ্য্য টাস্ক ফ’ৰ্চ (এফ এ টি এফ)কে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চসমূহত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘই নিষিদ্ধ কৰা সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন আৰু ব্যক্তি তথা তেওঁলোকৰ সৈতে সংযুক্ত সংস্থা, প্ৰক্সি, পৃষ্ঠপোষক, বিত্তীয় সমৰ্থককে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিষিদ্ধ সংগঠন তথা ব্যক্তিৰ বিৰুদ্ধে সকলো দেশেই তাৎক্ষণিক, স্থায়ী, সংহত আৰু সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়তো তেওঁলোকে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উপসংহাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে মন্ত্ৰী আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলক ঘনিষ্ঠ সংযোগ বজাই ৰাখিবলৈ আৰু ২০৩০ চনৰ ৰোডমেপত উল্লেখ কৰা পদক্ষেপসমূহ সময়মতে ৰূপায়ণ কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ কয়।প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী লাক্সন আৰু নিউজিলেণ্ডৰ চৰকাৰ তথা জনসাধাৰণক তেওঁ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলটোক আগবঢ়োৱা উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই উচ্চ পৰ্যায়ৰ আদান-প্ৰদানৰ প্ৰক্ৰিয়া বজাই ৰখাৰ লগতে ভাৰত-নিউজিলেণ্ড কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।