প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সাইবর, ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীশিং অমসুং সপ্লাই চেনশিংগী মতাংদা ওস্ত্রেলিয়া-ইন্দিয়া পার্তনরশিপ (পি.এ.সি.তি.এস.)
09 JUL 2026 11:04AM by PIB Imphal
ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা সাইবর অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীদা ঐখোয়গী কমপ্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ, সাইবর অমসুং সাইবর এনেবল তৌরবা ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী কোওপরেসন (২০২০ ফ্রেমৱার্ক) গী মতাংদা ২০২০ ফ্রেমৱার্ক এরেঞ্জমেন্ত, অমসুং দেকেদ অনিগী কোলাবোরেতিব রিসর্স, ওপরেস্নেল কোওর্দিনেসন অমসুং পোলিসী এঙ্গেজমেন্তনা য়ুম্ফম ওইরগা অচেৎপা পার্তনরশিপ অমা শেমগৎলে।
সপ্লাই চেনশিং, ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীনা শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, নেস্নেল সেক্যুরিতীগী মরুওইবা থৌদাং লৌরি অমসুং ভেল্যুশিং অমসুং মালেমগী চৎন-কাঙলোনশিং শেমগৎপদা শীজিন্নবা য়াই হায়বা খঙলদুনা, ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা ঐখোয়গী হান্নদগী লৈরক্লবা ফাউন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা সাইবর, ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীশিং অমসুং সপ্লাই চেনশিংগী মতাংদা ওস্ত্রেলিয়া-ইন্দিয়া পার্তনরশিপ (পি.এ.সি.তি.এস.) অমগী মখাদা ঐখোয়গী বাইলেতরেল এম্বিসনশিং হেনগৎহল্লগনি, মসিনা ফ্রেমৱার্ক ২০২০গী মহুৎ শিনগনি।
পি.এ.সি.তি.এস. অসিনা নেস্নেল অমসুং রিজনেল সেক্যুরিতীদা ঐখোয়গী অপুনবা ইন্তরেস্তপু সপোর্ত তৌনবা, ঐখোয়গী পার্তনরশিংদা হেন্না চাউবা দিজিতেলগী অপাম্বশিং পীনবা, ক্রিতিকেল সপ্লাই চেনশিং হেন্না রেজিলিয়েন্ত ওইহন্নবা অমসুং মালেমগী সাইবর রেসিলেন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। সেফতী, সেক্যুরিতী, রেজিলিয়েন্স, ইনক্লুসিবিতী ফোর ওল, অমসুং শেয়র তৌরিবা দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অসি পার্তনরশিপকী মখাদা ঐখোয়গী হোৎনরিবশিংগী তাঙ্কক খুদিংমক্তা য়াওগনি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাকশিং অসি তেক্নোলোজীগী লমদা মকোক থোংবা অমা ওইনবা হোৎনরিবা অদু উৎলি। অপুনবা য়ুনিফাবিং স্ত্রেতেজিক ভিজন অমগী মখাদা হোৎনরিবশিং অসি স্ত্রীমলাইন তৌবনা ঐখোয়দা কোওপরেসনগী য়ুম্বী মঙাগী মখাদা পান্দম থম্লবা থবকশিং পায়খৎপা য়াহল্লগনি।
কোওপরেসনগী য়ুম্বীশিং
অমগা অমগা মরী লৈনবা য়ুম্বী খুদিংমক্কী মখাদা, ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়ানা প্রাইভেত সেক্তর, য়ুনিভর্সিতীশিং, রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং সরকারগী এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীননবা খুদোংচাবশিং অমসুং অখন্নবা প্রোজেক্তশিং মশক খঙদোক্কনি। মসিনা সরকার অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি, অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা নাকল অনিগী ওইবা শেন থাদবা হেনগৎহল্লগনি, অমসুং ইন্তিলেকচুৱল প্রোপর্তীবু শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগদবা পোত্থোকশিংদা ওন্থোকপদা মতেং ওইরগনি।
য়ুম্বী 1: সপ্লাই চেনগী রেজিলিয়েন্স অমসুং দাইভর্সিফিকেসন
ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা ঐখোয়গী চাউখৎলক্লিবা তেক্নিকেল ইন্দস্ত্রীশিংদা মতেং পাংনবা, দিজাইন অমসুং প্রোতেক্তিব রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংগী খুত্থাংদা সেক্যুরিতী অমসুং সেক্যুরিতী প্রমোৎ তৌদুনা অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা নাকল অনিগী তেক্নোলোজী ত্রেদ অমসুং সপ্লাই চেনশিং হেন্না চেৎশিলহন্দুনা, সেক্যুরিতী, রেজিলিয়েন্ত ওইবা অমসুং থাজবা য়াবা সপ্লাই চেনগী মায়কৈদা থবক তৌগনি।
• থাজবা য়াবা ভেন্দর ফ্রেমৱার্কশিংদা তেংবাং পীননবা বাইলেতরেল মেকানিজম অমা শেমগৎপা।
• ইন্দো-পেসিফিক শিনবা থুংনা সেক্যুর, থাজবা য়াবা অমসুং রেজিলিয়েন্ত অন্দরসী কেবল কনেক্তিবিতীদা মতেং পাংনবা, কেবল কনেক্তিবিতী অমসুং রেজিলিয়েন্সকীদমক ক্বাদ পার্তনরশিপ য়াওনা ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মতেং পীনবা হেনগৎহনবা। ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা থবক-থৌরমশিং শেয়র তৌনবা, ইনফোর্মেসন শেয়র তৌনবা অমসুং কোওর্দিনেসন হেনগৎহন্নবা অমসুং সমুদ্রগী মখাদা লৈরিবা কেবল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লৈরিবা রিস্কশিং, থীংজিনবা অমসুং সাবোতেজ য়াওনা থেংননবা মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি।
• সেমি-কন্দক্তর সপ্লাই চেনশিং ঙাক-শেনবদা মীৎয়েং থমদুনা ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতকী রিসর্স ইন্সতিত্যুতশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অমসুং মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুবু হেন্না পাঙ্গল হাপ্পীনবগীদমক্তা পুন্না দিবেলপ তৌমিন্নবা অমসুং রিসর্চ তৌমিন্নবদা মতেং পাংবা।
• কোওর্দিনেতেদ ইনভেস্তমেন্ত, রেগুলেতরী এলাইনমেন্ত, অমসুং রিসাইকলিং অমসুং রিকভরীগী খুত্থাংদা সেক্যুর ক্রিতিকেল মিনরেলস সপ্লাই চেন শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।
• ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতকী ললোন-ইতিক্কী মরক্তা কম্মর্সিয়েল কোলাবোরেসন অমসুং ত্রেদ দাইভর্সিফিকেসন প্রমোৎ তৌবা অমসুং মরি লৈনবা মকোক থোংবা বোদীশিংগী মরক্তা এঙ্গেজমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা, মসিগী মনুংদা য়ুম্বী অসিদা লৈরিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসিগা মান্ননা থবক তৌমিন্নবা য়াওরি।
য়ুম্বী ২: ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী
ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা প্রাইওরিতী ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীশিংগী সেক্যুরিতী, রেজিলিয়েন্স অমসুং ইন্তিগ্রিতি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি অমসুং আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.), স্পেস তেক্নোলোজীশিং, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, বায়োতেক্নোলোজী অমসুং এদভান্স মেতিরিয়েলশিংগুম্বা ক্রিতিকেল এরিয়াশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা ইন্নোবেসন তৌমিন্নগনি। ঐখোয়না মরুওইবা দিজিতেল অমসুং ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাক্নবা, ইন্নোবেসন অমসুং রিসর্স খোংজেল য়াংখৎহন্নবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্তা মতম শাংনা ইকোনোমিক সেক্যুরিতী অমসুং রিজনেল স্তেবিলিতীদা মতেং পাংনবা, ইন্তরওপরেবল ওইবা, কন্সেনসস দাইরেক্ত ওইবা ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিং শেম্নবা হোৎনগনি।
দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওইবা কন্সেনসস দ্রিভন ওইবা, মল্তিস্তেকহোল্দর ফ্রেমৱার্কশিং শেমগত্তুনা থাজবা য়াবা, সেফ অমসুং সেক্যুর ওইবা এ.আই.গীদমক ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিং অমসুং বেঞ্চমার্কশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা মালেম পুম্বনা হোৎনরিবশিং অদুগী মতেং লৌবা। মসিগী মনুংদা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং প্রাইভেত সেক্তরশিংগী মরক্তা ইনিসিয়েতিবশিং শৌগৎপা য়াওরি। মসিনা ঐখোয়গী নাগরিকশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি। এ.আই.গী রিসর্চ তৌবা মীওইশিং, প্রক্তিসনরশিং, পোলিসী মেকরশিং, অমসুং প্রোফেস্নেলশিংদা এ.আই. তেক্নোলোজীশিংবু অসোই-অঙাম য়াওদনা খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা দিবেলপ তৌবা অমসুং শিজিন্নবদা খুদোংচাবা ফংহন্নবগীদমক্তা লৌশিং অমসুং স্কিলশিং অদু পীগনি।
• অৱাংবা থাক্কী পোৎলমশিং, তেলিকম্ম্যুনিকেসন অমসুং বায়োতেক্নোলোজী য়াওনা মরুওইবা হিরমশিংদা অস্ত্রেলিয়া-ভারতকী রিসর্স, ইন্নোবেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পার্তনরশিপশিং অমুক হন্না মিৎয়েং চংহনবা অমসুং খোংজেল য়াংশিনবা। মসিদা হৌজিক লৈরিবা সেত্তিংশিংদা রিসর্স প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদনবগীদমক শেমগৎলিবা প্রোগ্রামশিং অমুক হন্না শেমগৎপা য়াওরি।
• স্পেস সেক্তর অনিমক্কী খোংজেল য়াংনা চাউখৎলকপা অমসুং স্পেস পার্তনরশিপ মপুং ফাহন্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা কম্মর্সিয়েল অমসুং গবর্নমেন্তনা লুচিংবা স্পেস সেক্তরগী ইনিসিয়েতিবশিং ফগৎহন্নবগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
য়ুম্বী ৩: সাইবর সেক্যুরিতী
সাইবর অমসুং দিজিতেল দোমেনগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। মসিগী মনুংদা সাইবর ক্রাইম থেংনবা, ফত্তবা সাইবর এক্তিবিতী থোকহন্দবা, সাইবর অমসুং তেক্নোলোজী সেক্যুরিতীগী চৎন-কাংলোনশিংগা মরী লৈনবা লৌশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং এক্সচেঞ্জ তৌবা, অমসুং ক্রিতিকেল নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাক-শেনবা য়াওরি।
• সাইবর অমসুং আই.সি.তি.গী লমদা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং রেস্নেলাইজ তৌরবা বাইলেতরেল মেকানিজম অমা লিংখৎনবা থবক পায়খৎকনি। মসিদা কেপাসিতী বিল্দিং ইনিসিয়েতিবশিং, রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসনগী খুদোংচাবশিং অসি স্ত্রীমমলাইন তৌগনি।
• সাইবরগা মরী লৈনবা প্রোসেসশিংদা য়ু.এন.না পীবা মেন্দেততা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা অমসুং দেতা গবর্নান্স আর্কিতেকচর অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী লমদা সাইবর সেক্যুরিতীগী মতাংদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন হেঙ্গৎহনবা।
• সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতকী বিজিনেসশিংগী মরক্তা এক্সেসকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা অমসুং ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা।
• সাইবর সেক্যুরিতীগী লমদা ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারত সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং পুন্সিন্ননবা প্রক্তিকরল জোইন্ত ৱার্কশোপশিং পাংথোকপা।
• মরুওইবা স্কিলশিং চাউখৎহন্নবা অমসুং এক্সচেঞ্জ তৌনবগীদমক্তা সাইবর তেক স্কিল ইনক্যুবেতর হব অমা শেমগৎপা অমসুং ।
য়ুম্বী ৪: দিজিতেল রেজিলিয়েন্স
ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা ইন্দো-পেসিফিক্কী মফমশিংদা ইকোনোমীশিংগী দিজিতেলাইজেসন তৌবদা মতেং পাংনবা থাজবা য়াবা অমসুং স্কেল তৌবা ঙম্বা তেক্নোলোজী সোলুসনশিং পীনবা হোৎনগনি। ঐখোয়না রিজনেল কেপাসিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা অখন্নবা প্রোজেক্তশিং মশক খঙদোক্তুনা চাউখৎ-থৌরাংগী শিংনবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈ পুথোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
• ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.) প্রিন্সিপলশিংদা ইন্দো-পেসিফিক্কী লৈবাকশিংগা অনৌবা পার্তনরশিপ এক্সচেঞ্জশিং শৌগৎকনি।
• ক্লিন অমসুং রিন্যুৱেবল ইনর্জী, রেজিলিয়েন্ত ক্রিতিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, কনেক্তিবিতী, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন, হকশেল, সোসিয়েল প্রোতেক্সন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, এজুকেসন অমসুং রিসর্চ য়াওনা ইন্দো-পেসিফিক্তা এফোর্দেবল দি.পি.আই. সোলুসনশিং স্কেল তৌবা অমসুং শন্দোকপা।
• দিজিতেল রেজিলিয়েন্সকী মতাংদা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী এক্সপর্তিজ প্রমোৎ তৌদুনা ইন্দো-পেসিফিক লমদম পুম্বদা দি.পি.আই. শিজিন্নবগী কেস মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং লোকেল ওইনা এদাপ্তেবল ওইবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম শেমগৎনবা জোইন্ত প্রোজেক্তশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা কেপাসিতী বিল্দিং ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা ফাউন্দেস্নেল দিজিতেল সোলুসনশিংদা মীৎয়েং থমদুনা ইন্দো-পেসিফিক পাইলোৎ প্রোজেক্তশিং পাংথোকপা।
য়ুম্বী ৫: দিফেন্স রিসর্চ কোলাবোরেসন
ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা দিফেন্স রিসর্স পার্তনরশিপশিংবু মল্তি-দোমেন দিফেন্স চেলেঞ্জশিং অমসুং কেপাসিতীশিংগী অপুনবগী ওইবা ৱাখল্লোন খুমাং চাউশিনহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। ঐখোয়না মমাংদা পায়খৎখিবা জোইন্ত রিসর্চতা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়গী অপুনবা ইন্তরেস্তশিংগী মতুং ইন্না তুংগী প্রোজেক্তশিং দিজাইন তৌগনি অমসুং দিফেন্স কোওপরেসনগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দস্তেন্দিংদা দিফেন্স সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা কোওপরেসনগী মতাংদা ইমপ্লিমেন্তিং এরেঞ্জমেন্তকী মখাদা ঐখোয়গী দিফেন্স সাইন্স ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ হেঙ্গৎহল্লগনি।
• দিফেন্স সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মরুওইবশিংগী মতাংদা দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী দাইলোগ, দিফেন্স পোলিসীগী ৱারী শানবা অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রী, রিসর্স অমসুং মেতরিএলগী মতাংদা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী খুত্থাংদা ঐখোয়গী ৱারী শানবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
• ওস্ত্রেলিয়াগী দিফেন্স সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী গ্রুপ অমসুং ভারতকী দিফেন্স রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসনগী মরক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল কনেক্তিবিতী শেমগৎপা অমসুং রিসর্স কোওপরেসন য়াংখৎহন্নবা ৱার্কিং লেবেল এক্সচেঞ্জ চাং নাইনা পাংথোকপা।
• বিজিনেস-তু-বিজিনেস এঙ্গেজমেন্ত য়াওনা মরী লৈনবা দিফেন্স ইন্নোবেসন অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা হেন্না চেৎশিল্লবা মরী থম্নবা মতেং পাংগনি।
• দিফেন্স এপ্লিকেসনশিংগীদমক ইন্নোবেতিব মেরিতাইম সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কেপাসিতীশিংদা (মেরিতাইম সর্ভিলেন্স, এদভান্স মেতরিয়েলশিং য়াওনা) তেংবাং পীনবদা মীৎয়েং থমগনি।
আর্কিতেকচর অমসুং গবর্নান্স
বাইলেতরেল ওভর্সাইত
পার্তনরশিপ অসি সেনিয়র লেভেলদা ওস্ত্রেলিয়াগী দেপ্যুতী সেক্রেতরী ইন্তর্নেস্নেল অমসুং সেক্যুরিতী গ্রুপ, প্রধান মন্ত্রী অমসুং কেবিনেতকী দিপার্তমেন্ত অমসুং ভারতকী নেস্নেল সেক্যুরিতী এদভাইজরগী দেপ্যুতীনা লুচিংগনি। চেয়রশিং অদুনা মরুওইবা হীরমশিং লেপকনি অমসুং সাইবর অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীশিংদা নাকল অনিমক্কী কান্নগদবা কোওপরেসনগী খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্কনি।
মকোক থোংবা ওফিসিয়েলশিংগী মীফম (চহীগী ওইনা): মকোক থোংবা ওফিসিয়েলশিংনা বুম্বী খুদিংমক্কী মখাদা কোওর্দিনেত তৌগনি অমসুং চেয়রশিংদা পাউদম্লগনি অমসুং প্রাইওরিতিশিং য়েংশিনগনি, হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাওশিল্লিবশিং য়েংশিনগনি, সাইবর অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীগী লমদমদা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা রিস্কশিং য়েংশিনগনি অমসুং কোওপরেসনগী য়ুম্বী খুদিংমক্কী মখাদা অখন্নবা প্রোজেক্তশিং মশক খঙদোক্নবা হোৎনগনি।
| |
য়ুম্বী
ভারতনা লুচিংবা
ওস্ত্রেলিয়ানা লুচিংবা
1
সপ্লাই চেনগী রেজিলিয়েন্স
নেস্নেল সেক্যুরিতী কাউন্সিল সেক্রেতরিয়েত (এন.এস.সি.এস.)
সাইবর এফিয়র্স অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীগীদমক্তা এম্বেসেদরগী ওফিসনা কোওর্দিনেত তৌবা
2
ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী
নেস্নেল সেক্যুরিতী কাউন্সিল সেক্রেতরিয়েত (এন.এস.সি.এস.)
সাইবর এফিয়র্স অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীগী এম্বেসেদরগী ওফিস
3
সাইবর সেক্যুরিতী
সাইবর দিপ্লোমেসী দিভিজন, এক্তর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
সাইবর এফিয়র্স অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীগী এম্বেসেদরগী ওফিস
4
দিজিতেল রেজিলিয়েন্স
ওশিনিয়া দিভিজন, এক্তর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
সাইবর এফিয়র্স অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীগী এম্বেসেদরগী ওফিস
5
দিফেন্স রিসর্স অমসুং কোলাবোরেসন
দিফেন্স মন্ত্রালয়
দিফেন্স দিপার্তমেন্ত

Prime Minister's Office
Australia-India Partnership on Cyber, Critical Technologies and Supply Chains (PACTS)
09 JUL 2026 11:04AM by PIB Delhi
Australia and India have built an enduring partnership in cyber and critical technologies underpinned by our Comprehensive Strategic Partnership, the 2020 Framework Arrangement on Cyber and Cyber Enabled Critical Technology Cooperation (2020 Framework), and two decades of collaborative research, operational coordination and policy engagement.
Recognising that supply chains, critical technology and cyber security drive economic growth, are central to national security and can be used to shape values and global norms, Australia and India will build on our pre-existing foundations and elevate our bilateral ambition under an ‘Australia-India Partnership on Cyber, Critical Technologies and Supply Chains (PACTS)’, succeeding and replacing the 2020 Framework.
The PACTS aims to support our shared interest in national and regional security, empower our partners with greater digital choices, make critical supply chains more resilient, and strengthen global cyber resilience. Safety, security, resilience, inclusivity for all, and shared democratic values will be built into every stage of our efforts under the partnership, demonstrating our countries’ commitment in being responsible technology leaders. Streamlining these efforts under an overall unifying strategic vision will allow us to pursue targeted activities under five pillars of cooperation.
Pillars for Cooperation
Under each interrelated pillar, India and Australia will identify opportunities and specific projects to support collaboration between the private sector, universities, research institutions and government agencies. This will underpin and extend government-to-government cooperation, increase two-way investment into new technologies, and support the translation of intellectual property into products that deliver economic growth.
Pillar 1: Supply Chain Resilience and Diversification
Australia and India will work towards secure, resilient and trustworthy supply chains to support our growing technical industries, including by promoting security and safety by design and protective regulatory frameworks and deepening rules-based bilateral technology trade and supply chains.
• Develop a bilateral mechanism for collaboration on trusted vendor frameworks.
• Promote India–Australia cooperation, including through the Quad Partnership for Cable Connectivity and Resilience, to support secure, trusted, reliable and resilient undersea cable connectivity across the Indo-Pacific. We will strengthen cooperation to share best practices, enhance information sharing and coordination, and address risks to undersea cable infrastructure, including threats and sabotage.
• Develop collaboration between Australian and Indian Research institutes focused on protecting semi-conductor supply chains; and facilitating co-development and research to bolster their efforts.
• Collaborate on the development of secure critical minerals supply chains, including through coordinated investment, regulatory alignment, and recycling and recovery.
• Promote commercial collaboration and trade diversification between Australian and Indian businesses and strengthen engagement between relevant peak bodies, including aligning existing initiatives to this pillar.
Pillar 2: Critical Technology
Australia and India will work together to strengthen the security, resilience and integrity of priority critical technologies and innovate on new technologies in critical areas such as artificial intelligence (AI), space technologies, telecommunications, biotechnology and advanced materials. We will seek to protect essential digital and physical infrastructure, accelerate innovation and research, and shape interoperable, consensus-driven international standards, to support long-term economic security and regional stability in the Indo-Pacific.
• Leverage global efforts to advance international standards and benchmarks for trustworthy, safe and secure AI by developing consensus driven, multistakeholder frameworks grounded in democratic values. This includes supporting initiatives between Indian and Australian academic institutions and private sectors, which capture the benefits for our citizens, equip AI researchers, practitioners, policy makers, and professionals with knowledge and skills to drive harmonised principles and best practice in developing and deploying AI technologies safely; share approaches on securing access to compute, large language models, AI, and AI related infrastructure.
• Refocus and accelerate Australia-India research, innovation, and investment partnerships to target priorities including advanced materials, telecommunications, and biotechnology, including by readjusting established programmes within existing settings to fund research projects that deliver tangible benefits bilaterally and for the broader Indo-Pacific.
• Explore collaboration on fostering joint commercial and government-led space sector initiatives drawing on the rapid growth of both space sectors and maturing space partnership.
Pillar 3: Cybersecurity
Australia and India will work together to bolster the safety and security of the cyber and digital domain. This includes countering cybercrime, deterring malicious cyber activity, exchanging knowledge and experiences related to cyber and technology security norms, and protecting critical national infrastructure.
• Work to establish a consolidated and rationalised bilateral mechanism in cyber and ICT fields to streamline capacity building initiatives, regional and multilateral cooperation opportunities, while ensuring policy coherence, and avoiding duplication across multiple working channels.
• Strengthen cooperation in UN mandated cyber related processes and enhance dialogue on data governance architecture and international cooperation in addressing cybersecurity in the field of telecommunications.
• Increase opportunities for access and enhanced trade and investment between Australian and Indian businesses on cybersecurity and technology ventures.
• Facilitate practical joint workshops to bring together the Australian and Indian government agencies and other stakeholders in the field of cyber security.
• Create a cyber tech skill incubator hub for growth and exchange of critical skills.
Pillar 4: Digital Resilience
Australia and India will seek to deliver trusted and scalable technology solutions to support digitalising economies across the Indo-Pacific. We will work together to create solutions that address development challenges by identifying specific projects that strengthen regional capabilities.
• Support new partnership exchanges with countries in the Indo-Pacific on India’s Digital Public Infrastructure (DPI) principles.
• Scale and diffuse affordable DPI solutions to the Indo-Pacific, including in areas such as clean and renewable energy, resilient critical infrastructure, connectivity, digital transformation, health, social protection, skills development, education, and research.
• Promote Indian and Australian expertise on digital resilience by scaling robust DPI use cases across the Indo-Pacific region and facilitate Indo-Pacific pilot projects focusing on foundational digital solutions through various capacity building initiatives, including joint projects to build locally adaptable digital ecosystems.
Pillar 5: Defence Research Collaboration
Australia and India will work together to leverage defence research partnerships to advance a shared understanding of multi-domain defence challenges and capabilities. We will build on past joint research, design future projects in accordance with our shared interests and increase exchanges between our defence science organisations under the Implementing Arrangement concerning cooperation in Defence Science and Technology to the Memorandum of Understanding on Defence Cooperation.
• Strengthen our dialogue on defence science and technology priorities through the Defence Ministers’ Dialogue, Defence Policy Talks, and Joint Working Group on Defence Industry, Research, and Materiel.
• Build institutional connections between Australia's Defence Science and Technology Group and India’s Defence Research and Development Organisation and regularise working level exchanges to accelerate research cooperation.
• Facilitate deeper ties between respective defence innovation and start-up ecosystems, including business-to-business engagement.
• Focus collaboration on innovative maritime science and technology capabilities (including maritime surveillance, advanced materials) for defence applications.
Architecture and Governance
Bilateral Oversight
The Partnership will be chaired at a senior level by the Australian Deputy Secretary International and Security Group, Department of the Prime Minister and Cabinet and the Indian Deputy National Security Advisor. The Chairs will set the priority areas and identify opportunities for mutually beneficial cooperation, across cyber and critical technologies.
Senior Officials Meeting (annual): Responsible Senior Officials will coordinate under each pillar and will report to Chairs and review priorities, stocktake progress to date, assess new and emerging risks to the cyber and critical technology landscape, and work towards mutual identification of specific projects under each pillar of cooperation
Pillar Indian Lead Australian Lead
1
Supply chain resilience
National Security Council Secretariat (NSCS)
Coordinated by the Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
2
Critical technology
National Security Council Secretariat (NSCS)
The Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
3
Cybersecurity
Cyber Diplomacy Division, Ministry of External Affairs
The Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
4
Digital resilience
Oceania Division, Ministry of External Affairs
The Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
5
Defence research and collaboration
Ministry of Defence
Department of Defence