প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চাইবাৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু যোগান শৃংখলাত অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত অংশীদাৰিত্ব (পিএচিটিএছ)
09 JUL 2026 11:04AM by PIB Guwahati
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব, চাইবাৰ আৰু চাইবাৰ সক্ষম গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি সহযোগিতাৰ ২০২০ফ্ৰেমৱৰ্ক এৰেঞ্জমেণ্ট (২০২০ ফ্ৰেমৱৰ্ক) তথা দুটা দশকৰ সহযোগিতামূলক গৱেষণা, কাৰ্য্যকৰী সমন্বয় আৰু নীতি সম্পৰ্কৰ দ্বাৰা আধাৰিত চাইবাৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক স্থায়ী অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তুলিছে।
যোগান শৃংখল, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাই অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ কেন্দ্ৰবিন্দু বুলি স্বীকাৰ কৰাৰ লগতে এই সমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ হোৱাৰ লগতে এই সমূহক মূল্যবোধ তথা আন্তৰ্জাতিক নিয়মাৱলী গঠন কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি বুলি প্ৰকাশ কৰি অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে পূৰ্বৰে পৰা থকা ভেটিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আগবাঢ়িব আৰু ২০২০ চনৰ ফ্ৰেমৱৰ্কক অনুসৰণ আৰু সলনি কৰি 'চাইবাৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু যোগান শৃংখলাত অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত অংশীদাৰিত্ব (পিএচিটিএছ)' ৰ অধীনত দ্বিপাক্ষিক উচ্চাকাংক্ষাক উন্নীত কৰিব।
পিএচিটিএছৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰী স্বাৰ্থক সমৰ্থন কৰা, অধিক ডিজিটেল পছন্দৰ সৈতে অংশীদাৰসকলক শক্তিশালী কৰা, গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগান শৃংখলাক অধিক স্থিতিস্থাপক কৰি তোলা আৰু আন্তৰ্জাতিক চাইবাৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰা। এই অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা, স্থিতিস্থাপকতা, সকলোৰে বাবে অন্তৰ্ভুক্তি আৰু অংশীদাৰী গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ গঢ়ি তোলা হ'ব, যি দায়িত্বশীল প্ৰযুক্তিৰ নেতা হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ দেশসমূহৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰে। সামগ্ৰিকভাৱে একত্ৰিত কৰা কৌশলগত দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত এই প্ৰচেষ্টাবোৰ সুচল কৰি তোলাৰ ফলত আমি সহযোগিতাৰ পাঁচটা স্তম্ভৰ অধীনত লক্ষ্য কৰি লোৱা কাৰ্যকলাপ অনুসৰণ কৰিব পাৰিম।
সহযোগিতাৰ স্তম্ভসমূহ
প্ৰতিটো আন্তঃসম্পর্কিত স্তম্ভৰ অধীনত, ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াই ব্যক্তিগত খণ্ড, বিশ্ববিদ্যালয়, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতাক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে সুযোগ আৰু নিৰ্দিষ্ট প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰিব। ই চৰকাৰৰ পৰা চৰকাৰলৈ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব, নতুন প্ৰযুক্তিত দ্বিমুখী বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ প্ৰদান কৰা সামগ্ৰীলৈ বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ ৰূপান্তৰক সমৰ্থন কৰিব।
স্তম্ভ ১ : যোগান শৃংখলা স্থিতিস্থাপকতা আৰু বহুমুখীকৰণ
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে আমাৰ বৰ্ধিত কাৰিকৰী উদ্যোগসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ সুৰক্ষিত, স্থিতিস্থাপক আৰু বিশ্বাসযোগ্য যোগান শৃংখলৰ দিশত কাম কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে ডিজাইন আৰু সুৰক্ষামূলক নিয়ন্ত্ৰক পৰিকাঠামোৰ দ্বাৰা সুৰক্ষা আৰু সুৰক্ষাৰ প্ৰচাৰ তথা নিয়ম-আধাৰিত দ্বিপাক্ষিক প্ৰযুক্তি বাণিজ্য আৰু যোগান শৃংখল গভীৰ কৰা।
•বিশ্বস্ত বিক্ৰেতা পৰিকাঠামোত সহযোগিতাৰ বাবে এক দ্বিপাক্ষিক ব্যৱস্থা বিকশিত কৰা।
• ভাৰতৰ সংবৰ্ধন-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সাগৰৰ তলৰ কেবল সংযোগৰ হকে কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে কোৱাড অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া সহযোগিতাৰ প্ৰচাৰ কৰা। আমি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ আদান-প্ৰদান, তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু সমন্বয় বৃদ্ধি তথা ভাবুকি আৰু প্ৰতিবন্ধকতাকে ধৰি সাগৰৰ তলৰ কেবল আন্তঃগাঁথনিৰ বিপদাশংকাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিম।
• ছেমি-কণ্ডাক্টৰ যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বিকশিত কৰা আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰিবলৈ সহ-বিকাশ আৰু গৱেষণাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
• সমন্বিত বিনিয়োগ, নিয়ামক সামঞ্জস্যকৰণ আৰু পুনৰ্ব্যৱহাৰ তথা পুনৰুদ্ধাৰৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ যোগান শৃংখলৰ বিকাশত সহযোগিতা কৰা।
• অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতীয় ব্যৱসায়ৰ মাজত বাণিজ্যিক সহযোগিতা আৰু বাণিজ্যিক বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰচাৰ কৰা আৰু এই স্তম্ভৰ সৈতে বিদ্যমান পদক্ষেপসমূহৰ সমন্বয়কে ধৰি প্ৰাসংগিক শীৰ্ষ সংস্থাসমূহৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰা।
স্তম্ভ ২: সমালোচনামূলক প্ৰযুক্তি
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে অগ্ৰাধিকাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ নিৰাপত্তা, স্থিতিস্থাপকতা আৰু অখণ্ডতা শক্তিশালী কৰিবলৈ তথা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই), মহাকাশ প্ৰযুক্তি, দূৰসংযোগ, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত সামগ্ৰীৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত নতুন প্ৰযুক্তিৰ উদ্ভাৱনৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব। আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা আৰু আঞ্চলিক সুস্থিৰতাক সমৰ্থন কৰিবলৈ অত্যাৱশ্যকীয় ডিজিটেল আৰু ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্য, ঐক্যমত-চালিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মান গঠন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
• গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ ওপৰত আধাৰিত ঐক্যমত চালিত, বহু অংশীদাৰী পৰিকাঠামো বিকশিত কৰি বিশ্বাসযোগ্য, সুৰক্ষিত আৰু সুৰক্ষিত এআইৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মান আৰু মানৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে আন্তৰ্জাতিক প্ৰচেষ্টাৰ ব্যৱহাৰ কৰা। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ভাৰতীয় আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মাজত সহায়ক পদক্ষেপ, যিয়ে আমাৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে লাভালাভ আহৰণ কৰে, এআই গৱেষক, অনুশীলনকাৰী, নীতি নিৰ্ধাৰক, আৰু পেছাদাৰীসকলক সুৰক্ষিতভাৱে এআই প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰত সুসংগত নীতি আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন চলাবৰ বাবে জ্ঞান আৰু দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰে; গণনা, বৃহৎ ভাষাৰ আৰ্হি, এআই, আৰু এআই সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দৃষ্টিভংগীৰ বিনিময় কৰে।
• উন্নত সামগ্ৰী, দূৰসংযোগ আৰু জৈৱ প্ৰযুক্তিকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰসমূহক লক্ষ্য কৰি অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত পুনৰ গুৰুত্ব আৰু ত্বৰান্বিত কৰা, যাৰ ভিতৰত আছে দ্বিপাক্ষিকভাৱে আৰু বিস্তৃত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে স্পষ্ট লাভালাভ প্ৰদান কৰা গৱেষণা প্ৰকল্পসমূহৰ পুঁজি যোগান ধৰাৰ বাবে বৰ্তমানৰ পৰিৱেশৰ ভিতৰত প্ৰতিষ্ঠিত কাৰ্যসূচীসমূহ পুনৰ সমন্বয় কৰা।
• মহাকাশ খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু পৰিপক্ক মহাকাশ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি যৌথ বাণিজ্যিক আৰু চৰকাৰী নেতৃত্বাধীন মহাকাশ খণ্ডৰ পদক্ষেপসমূহক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰা।
স্তম্ভ ৩ : চাইবাৰ সুৰক্ষা
চাইবাৰ আৰু ডিজিটেল ডমেইনৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে একেলগে কাম কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ কৰা, বিদ্বেষপূৰ্ণ চাইবাৰ কাৰ্যকলাপ প্ৰতিৰোধ কৰা, চাইবাৰ আৰু প্ৰযুক্তি সুৰক্ষা নিয়মৰ সৈতে সম্পৰ্কিত জ্ঞান আৰু অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান তথা গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰা।
• চাইবাৰ আৰু আইচিটি ক্ষেত্ৰত ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপ, আঞ্চলিক আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সুযোগবোৰ সুবিন্যস্ত কৰিবলৈ এক একত্ৰিত আৰু যুক্তিসংগত দ্বিপাক্ষিক ব্যৱস্থা স্থাপনৰ বাবে কাম কৰাৰ লগতে নীতিৰ সুসংগততা নিশ্চিত কৰাৰ উপৰি একাধিক কাৰ্যকৰী চেনেলত প্ৰতিলিপি এৰাই চলা।
• ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বাধ্যতামূলক চাইবাৰ সম্পৰ্কীয় প্ৰক্ৰিয়াত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু দূৰসংযোগৰ ক্ষেত্ৰত চাইবাৰ সুৰক্ষাক সম্বোধন কৰাৰ বাবে তথ্য প্ৰশাসন স্থাপত্য আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোচনা বৃদ্ধি কৰা।
•চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু প্ৰযুক্তি উদ্যোগ সন্দৰ্ভত অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতীয় ব্যৱসায়ৰ মাজত প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু উন্নত বাণিজ্য তথা বিনিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰা।
• চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সংস্থা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰিক যুটীয়া কৰ্মশালাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
•গুৰুত্বপূৰ্ণ দক্ষতাৰ বিকাশ আৰু বিনিময়ৰ বাবে এক চাইবাৰ প্ৰযুক্তি দক্ষতা ইনকিউবেটৰ হাব সৃষ্টি কৰা।
স্তম্ভ ৪ : ডিজিটেল স্থিতিস্থাপকতা
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অৰ্থনীতিৰ ডিজিটেলকৰণক সমৰ্থন কৰিবলৈ বিশ্বস্ত আৰু পৰিসৰযোগ্য প্ৰযুক্তি সমাধান প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব। আঞ্চলিক সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰা নিৰ্দিষ্ট প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰি উন্নয়নৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰা সমাধান সৃষ্টি কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰা।
• ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই) নীতিৰ ওপৰত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহৰ সৈতে নতুন অংশীদাৰিত্বৰ আদান-প্ৰদানক সমৰ্থন কৰা।
•পৰিষ্কাৰ আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, স্থিতিস্থাপক গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি, সংযোগ, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, স্বাস্থ্য, সামাজিক সুৰক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ দৰে ক্ষেত্ৰকে ধৰি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চললৈ সুলভ মূল্যৰ ডিপিআই সমাধানৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বিস্তাৰ কৰা।
• সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত শক্তিশালী ডিপিআই ব্যৱহাৰৰ গোচৰবোৰ অনুসৰণ কৰি ডিজিটেল স্থিতিস্থাপকতা সন্দৰ্ভত ভাৰতীয় আৰু অষ্ট্ৰেলিয়ান দক্ষতাক প্ৰচাৰ কৰা আৰু স্থানীয়ভাৱে অভিযোজিত ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে যুটীয়া প্ৰকল্পকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষমতা নিৰ্মাণ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মৌলিক ডিজিটেল সমাধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পৰীক্ষামূলক প্ৰকল্পসমূহক সুবিধা প্ৰদান কৰা।
স্তম্ভ ৫ : প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা সহযোগিতা
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে বহু-ক্ষেত্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা প্ৰত্যাহ্বান আৰু সামৰ্থ্যৰ এক অংশীদাৰী বুজাবুজি আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে লাভান্বিত হ’বলৈ একেলগে কাম কৰিব। অতীতৰ যৌথ গৱেষণাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, আমাৰ অংশীদাৰী স্বাৰ্থ অনুসৰি ভৱিষ্যতৰ প্ৰকল্পসমূহৰ নক্সা প্ৰস্তুত কৰিম আৰু প্ৰতিৰক্ষা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় ৰূপায়ণ ব্যৱস্থাৰ অধীনত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বিজ্ঞান সংগঠনসমূহৰ মাজত বিনিময় বৃদ্ধি কৰা।
• প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ আলোচনা, প্ৰতিৰক্ষা নীতি আলোচনা আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, গৱেষণা আৰু সামগ্ৰীৰ ওপৰত যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠীৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰক্ষা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আমাৰ আলোচনা শক্তিশালী কৰা।
• অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰতিৰক্ষা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি গোট তথা ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থাৰ মাজত প্ৰতিষ্ঠানিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা আৰু গৱেষণা সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ কাৰ্য্য পৰ্যায়ৰ বিনিময় নিয়মিত কৰা।
• ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ সম্পৰ্ককে ধৰি সংশ্লিষ্ট প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মাজত গভীৰ সম্পৰ্কৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
• প্ৰতিৰক্ষা প্ৰয়োগৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক সামুদ্ৰিক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সামৰ্থ্য (সামুদ্ৰিক নিৰীক্ষণ, উন্নত সামগ্ৰীসহ) ৰ ওপৰত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব দিয়া।
স্থাপত্য আৰু প্ৰশাসন
দ্বিপাক্ষিক পৰ্যবেক্ষণ
এই অংশীদাৰিত্বৰ অধ্যক্ষতা জ্যেষ্ঠ পৰ্যায়ত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ উপ সচিব আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু নিৰাপত্তা গোট, প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু কেবিনেট বিভাগ আৰু ভাৰতৰ উপ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাই কৰিব। অধ্যক্ষসকলে অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰসমূহ নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু চাইবাৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক সহযোগিতাৰ সুযোগ চিনাক্ত কৰিব।
জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ বৈঠক (বাৰ্ষিক): দায়িত্বশীল জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে প্ৰতিটো স্তম্ভৰ অধীনত সমন্বয় সাধন কৰিব আৰু অধ্যক্ষসকলক প্ৰতিবেদন দিব আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ পৰ্যালোচনা কৰিব, এতিয়ালৈকে হোৱা অগ্ৰগতিৰ সমীক্ষা কৰিব, চাইবাৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ দৃশ্যপটৰ বাবে নতুন আৰু শেহতীয়া বিপদাশংকাৰ মূল্যায়ন কৰিব আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰতিটো স্তম্ভৰ অধীনত নিৰ্দিষ্ট প্ৰকল্পসমূহৰ পাৰস্পৰিক চিনাক্তকৰণৰ দিশত কাম কৰিব
স্তম্ভ
ভাৰতীয় নেতৃত্বত
অষ্ট্ৰেলিযান নেতৃত্বত
১
যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সচিবালয় (এনএছচিএছ)
চাইবাৰ পৰিক্ৰমা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰদূতৰ কাৰ্যালয়ৰ দ্বাৰা সমন্বয়
২
গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সচিবালয় (এনএছচিএছ)
চাইবাৰ পৰিক্ৰমা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ৰাষ্ট্ৰদূতৰ কাৰ্যালয়
৩
চাইবাৰ সুৰক্ষা
চাইবাৰ কূটনীতি বিভাগ, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
চাইবাৰ পৰিক্ৰমা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ৰাষ্ট্ৰদূতৰ কাৰ্যালয়
৪
ডিজিটেল স্থিতিস্থাপকতা
ওচেনিয়া বিভাগ, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
চাইবাৰ পৰিক্ৰমা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ৰাষ্ট্ৰদূতৰ কাৰ্যালয়
৫
প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু সহযোগিতা
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়

Prime Minister's Office
Australia-India Partnership on Cyber, Critical Technologies and Supply Chains (PACTS)
09 JUL 2026 11:04AM by PIB Delhi
Australia and India have built an enduring partnership in cyber and critical technologies underpinned by our Comprehensive Strategic Partnership, the 2020 Framework Arrangement on Cyber and Cyber Enabled Critical Technology Cooperation (2020 Framework), and two decades of collaborative research, operational coordination and policy engagement.
Recognising that supply chains, critical technology and cyber security drive economic growth, are central to national security and can be used to shape values and global norms, Australia and India will build on our pre-existing foundations and elevate our bilateral ambition under an ‘Australia-India Partnership on Cyber, Critical Technologies and Supply Chains (PACTS)’, succeeding and replacing the 2020 Framework.
The PACTS aims to support our shared interest in national and regional security, empower our partners with greater digital choices, make critical supply chains more resilient, and strengthen global cyber resilience. Safety, security, resilience, inclusivity for all, and shared democratic values will be built into every stage of our efforts under the partnership, demonstrating our countries’ commitment in being responsible technology leaders. Streamlining these efforts under an overall unifying strategic vision will allow us to pursue targeted activities under five pillars of cooperation.
Pillars for Cooperation
Under each interrelated pillar, India and Australia will identify opportunities and specific projects to support collaboration between the private sector, universities, research institutions and government agencies. This will underpin and extend government-to-government cooperation, increase two-way investment into new technologies, and support the translation of intellectual property into products that deliver economic growth.
Pillar 1: Supply Chain Resilience and Diversification
Australia and India will work towards secure, resilient and trustworthy supply chains to support our growing technical industries, including by promoting security and safety by design and protective regulatory frameworks and deepening rules-based bilateral technology trade and supply chains.
• Develop a bilateral mechanism for collaboration on trusted vendor frameworks.
• Promote India–Australia cooperation, including through the Quad Partnership for Cable Connectivity and Resilience, to support secure, trusted, reliable and resilient undersea cable connectivity across the Indo-Pacific. We will strengthen cooperation to share best practices, enhance information sharing and coordination, and address risks to undersea cable infrastructure, including threats and sabotage.
• Develop collaboration between Australian and Indian Research institutes focused on protecting semi-conductor supply chains; and facilitating co-development and research to bolster their efforts.
• Collaborate on the development of secure critical minerals supply chains, including through coordinated investment, regulatory alignment, and recycling and recovery.
• Promote commercial collaboration and trade diversification between Australian and Indian businesses and strengthen engagement between relevant peak bodies, including aligning existing initiatives to this pillar.
Pillar 2: Critical Technology
Australia and India will work together to strengthen the security, resilience and integrity of priority critical technologies and innovate on new technologies in critical areas such as artificial intelligence (AI), space technologies, telecommunications, biotechnology and advanced materials. We will seek to protect essential digital and physical infrastructure, accelerate innovation and research, and shape interoperable, consensus-driven international standards, to support long-term economic security and regional stability in the Indo-Pacific.
• Leverage global efforts to advance international standards and benchmarks for trustworthy, safe and secure AI by developing consensus driven, multistakeholder frameworks grounded in democratic values. This includes supporting initiatives between Indian and Australian academic institutions and private sectors, which capture the benefits for our citizens, equip AI researchers, practitioners, policy makers, and professionals with knowledge and skills to drive harmonised principles and best practice in developing and deploying AI technologies safely; share approaches on securing access to compute, large language models, AI, and AI related infrastructure.
• Refocus and accelerate Australia-India research, innovation, and investment partnerships to target priorities including advanced materials, telecommunications, and biotechnology, including by readjusting established programmes within existing settings to fund research projects that deliver tangible benefits bilaterally and for the broader Indo-Pacific.
• Explore collaboration on fostering joint commercial and government-led space sector initiatives drawing on the rapid growth of both space sectors and maturing space partnership.
Pillar 3: Cybersecurity
Australia and India will work together to bolster the safety and security of the cyber and digital domain. This includes countering cybercrime, deterring malicious cyber activity, exchanging knowledge and experiences related to cyber and technology security norms, and protecting critical national infrastructure.
• Work to establish a consolidated and rationalised bilateral mechanism in cyber and ICT fields to streamline capacity building initiatives, regional and multilateral cooperation opportunities, while ensuring policy coherence, and avoiding duplication across multiple working channels.
• Strengthen cooperation in UN mandated cyber related processes and enhance dialogue on data governance architecture and international cooperation in addressing cybersecurity in the field of telecommunications.
• Increase opportunities for access and enhanced trade and investment between Australian and Indian businesses on cybersecurity and technology ventures.
• Facilitate practical joint workshops to bring together the Australian and Indian government agencies and other stakeholders in the field of cyber security.
• Create a cyber tech skill incubator hub for growth and exchange of critical skills.
Pillar 4: Digital Resilience
Australia and India will seek to deliver trusted and scalable technology solutions to support digitalising economies across the Indo-Pacific. We will work together to create solutions that address development challenges by identifying specific projects that strengthen regional capabilities.
• Support new partnership exchanges with countries in the Indo-Pacific on India’s Digital Public Infrastructure (DPI) principles.
• Scale and diffuse affordable DPI solutions to the Indo-Pacific, including in areas such as clean and renewable energy, resilient critical infrastructure, connectivity, digital transformation, health, social protection, skills development, education, and research.
• Promote Indian and Australian expertise on digital resilience by scaling robust DPI use cases across the Indo-Pacific region and facilitate Indo-Pacific pilot projects focusing on foundational digital solutions through various capacity building initiatives, including joint projects to build locally adaptable digital ecosystems.
Pillar 5: Defence Research Collaboration
Australia and India will work together to leverage defence research partnerships to advance a shared understanding of multi-domain defence challenges and capabilities. We will build on past joint research, design future projects in accordance with our shared interests and increase exchanges between our defence science organisations under the Implementing Arrangement concerning cooperation in Defence Science and Technology to the Memorandum of Understanding on Defence Cooperation.
• Strengthen our dialogue on defence science and technology priorities through the Defence Ministers’ Dialogue, Defence Policy Talks, and Joint Working Group on Defence Industry, Research, and Materiel.
• Build institutional connections between Australia's Defence Science and Technology Group and India’s Defence Research and Development Organisation and regularise working level exchanges to accelerate research cooperation.
• Facilitate deeper ties between respective defence innovation and start-up ecosystems, including business-to-business engagement.
• Focus collaboration on innovative maritime science and technology capabilities (including maritime surveillance, advanced materials) for defence applications.
Architecture and Governance
Bilateral Oversight
The Partnership will be chaired at a senior level by the Australian Deputy Secretary International and Security Group, Department of the Prime Minister and Cabinet and the Indian Deputy National Security Advisor. The Chairs will set the priority areas and identify opportunities for mutually beneficial cooperation, across cyber and critical technologies.
Senior Officials Meeting (annual): Responsible Senior Officials will coordinate under each pillar and will report to Chairs and review priorities, stocktake progress to date, assess new and emerging risks to the cyber and critical technology landscape, and work towards mutual identification of specific projects under each pillar of cooperation
Pillar Indian Lead Australian Lead
1
Supply chain resilience
National Security Council Secretariat (NSCS)
Coordinated by the Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
2
Critical technology
National Security Council Secretariat (NSCS)
The Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
3
Cybersecurity
Cyber Diplomacy Division, Ministry of External Affairs
The Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
4
Digital resilience
Oceania Division, Ministry of External Affairs
The Office of the Ambassador for Cyber Affairs and Critical Technology
5
Defence research and collaboration
Ministry of Defence
Department of Defence