প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী লোইশঙনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা এল-নিনোনা পীরকপা য়াবা শাফু অমসুং শেম শাদুনা লৈবগী থৌরাংশিং য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা কৌদুনা পাঙথোকখ্রে
মীফম অসিদা লৌউশিংউ, পাৱর, হকশেল, খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং, শেন্মিৎলোন অমসুং কঞ্জুমর এফিয়র্স য়াওনা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরীশিং শরুক য়াখি
এল-নিনোনা পীরকপা য়াবা শাফুগা মরী লৈননা মন্ত্রালয়শিংনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী অকুপ্পা মরোল য়েংশিনখি
মন্ত্রালয়শিংদা লাকপা য়াবা ফীভমশিং কুপ্না য়েংশিন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবকশিংদা অকায়বা লৈহন্দনবা মাইক্রো/ লোকেল লেবেলদা থৌরাংশিং লৌখৎপগা লোইননা থবক তৌনবা খঙহনখ্রে
লৌউশিংউগী ইনপুতশিং অমসুং তঙাইফদবা চিঞ্জাক্কী পোৎলমশিং মতিক চানা ফংহন্নবা রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা মন্ত্রালয়শিংদা থবক পায়খৎনবা খঙহনখ্রে
07 JUL 2026 8:59PM by PIB Imphal
খরিফ কুম লাকপা অমসুং শেন্মিৎলোনগী অতোপ্পা সেক্তরশিংদা এল-নিনোনা পীরকপা য়াবা শাফুগী মতাংদা, অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অমা ২০২৬ গী জুলাই ৭ তা সেবা থির্থদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী দোক্তর পি.কে. মিশ্রানা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখি। মীফম অসিদা হীরম অসিগা মরী লৈননা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং য়েংশিনখি।
লৌউ-শিংউ, পাৱর, কোওপরেসন, থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন, হকশেল অমসুং ইমুং মনুং য়াইফ-থৌরাং, ইকোনোমিক এফিয়র্স, শা শন লোইবা, খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং, আর্থ সাইন্স, লৌউশিংউগী রিসর্স অমসুং মহৈ মশীং, ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.), ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফাইনান্সিএল সর্বিসেস, ফর্তিলাইজর অমসুং সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন য়াওনা মন্ত্রালয় ১৫ হেনবগী সেক্রেতরীশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
হৌরকপদা, আই.এম.দি.গী ওফিসিএলশিংনা জুন অমসুং জুলাই ৭ ফাওবগী অপুনবা নোংগী ফিভমগী মতাংদা ফোংদোকখি। দিরেক্তর জেনরেল ওফ মেতিওরোলোজীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মোন্সুনগী কভরেজকী ফিভম অমসুং এল-নিনোনা পীরকপা য়াবা শাফুগী মতাংদা অপদেত তৌখি। গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, ছত্তিসগর অমসুং মহারাস্ত্রাদা নোং চুবা হৌরকপদা পুং ১০গী মতুংদা লাকখি। অদুম ওইনমক, ০৭.০৭.২০২৬ ফাওবদা নোং চুখিবগা লোয়ননা অপুনবা ভারতকী দিফিসিৎ অসি -১২%দা হন্থরে। জুলাইগী অহানবা চয়োলদা মহৌশাগী মতুং ইন্না নোং চুবা হেনগৎলক্লি। জুলাই অমসুং ওগস্ততা মপাঙ্গল হন্থবা নত্রগা ময়াই ওইবা এল-নিনো থোক্কনি হায়না পানরি। জুলাই থাদা মোন্সুন সিজনগী নোংগী চাং চাদা ৩০ হেন্না চুবগী ফীভম অসি লেপ্পা লৈতনা য়েংশিল্লি। এল-নিনোনা চহি অদুগী মনুংদা মহৌশাগা চাংদম্নবদা হন্থবা নোং চুবগী মরম ওইরোই হায়নসু পনখি।
এগ্রিকলচর সেক্রেতরীনা খরিফ সিজনগী মনুংদা এল নিনোগী ওইথোকপা য়াবা ইম্পেক্তকীদমক শেম-শারিবা অসিগী মতাংদা অকুপ্পা পাউদম অমা থমখি। মতম চানা ৱারেপ লৌবা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা মতেং পাংনবা, নোংগী চাং, রিজর্বিয়র স্তোরেজ, মহৈ-মরোং থাবগী থৌওং, ইনপুত ফংহনবা, কৈথেলগী ফীভম, হৌরক্লিবা পেস্ত অমসুং লায়নাগী ফিভমশিং য়েংশিন্নবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা ক্রোপ ৱেদর ৱাৎচ গ্রুপকী চয়োল খুদিংগী মীফম পাংথোক্লি। দিস্ত্রিক্ত এগ্রিকলচর কন্তিনজেন্সী প্লানশিং অসি খুদোংচাদবা মফমশিংদা লৈরিবা দিস্ত্রিক্ত ২৬২ গীদমক অপদেৎ তৌখ্রে। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর এগ্রিকলচরেল রিসর্সনা দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিংগীদমক "মেনেজমেন্ত ওফ এল নিনো রিস্কস ইন ইন্দিয়ন এগ্রিকলচর"গীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরশিং থোকখ্রে। চহি কয়া অসিদা মহৈ-মরোং অমসুং তেক্নোলোজীগী মতুং ইন্না ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ওইবা ভেরাইতীশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিংগী মতুং ইন্না ঈশিং মরাং কাইনা চংবা তারবসু মহৈ-মরোং পুথোকপা লেপত্রি হায়নসু পনখি।
হেন্না চেকশিন্নিঙাই ওইবা রাজ্যশিংদা প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা অমসুং কিসান ক্রেদিৎ কার্দ কভরেজগীদমক কেম্পেনশিং হৌদোকখ্রে। অমসুং এগ্রিকলচর, ফাইনান্সিএল সর্বিসেস অমসুং কোওপরেসন দিপার্তমেন্তশিংদা মতমগী মতুং ইন্না খ্বাইদগী হেন্না কভরেজ ফংহন্নবা খঙহনখ্রে। এনিমেল হসবেন্দ্রি অমসুং দেরিয়িং দিপার্তমেন্ততা মেক্রো অমসুং মাইক্রো অনিমক্কী থাক্তা দ্রাই ফোদর, গ্রীন ফোদর অমসুং গো ফীদ ফংবগী চাং য়েংশিন্নবা হায়খি।
দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসননা দিস্ত্রিক্তশিংদা য়েংশিনলিবশিংগী ফিভম অমসুং হৌজিক ফাওবদা লোইরিবা মওংশিং পাউদমখি। দিপার্তমেন্ত অসিনা চেকশিন্নিংঙাই ওইবা দিস্ত্রিক্তশিংদা মাইক্রো লেবেল প্লান্নিং অমসুং মোনিটরিং তৌনবা খঙহনখ্রে। ঈশিংগী রিসোর্স দিপার্তমেন্তনা লৈবাক অসিগী গ্রাউন্দ ৱাতর অমসুং রিজর্বর স্তেতসকী মতাংদা পাউদমখি। হৌজিক্কী ওইনা ফিভম অসি খল চানা লৈরবসু মখা তানা চেকশিন্না লৈবগী তঙাই ফদবদি লৈরি।
হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তনা হিৎ ৱেবকীদমক এদভাইজরীশিং অমসুং হিৎ ৱেব, ঈশিং মনিল ৱাংবা অমসুং দেঙ্গিগী লাইচৎ অনিমক য়েংশিনবগী থবক পায়খৎলে। এলর্তশিং অমসুং এদভাইজরীশিংগী ইফেক্তিব ওইবা কম্ম্যুনিকেসন ফিল্দ লেভেল ফাওবা লৈহল্লগনি।
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স দিপার্তমেন্তনা চেঙ, গেহু অমসুং হৱাই চেঙৱাইগী মমলগী অমসুং মতিক চাবা বফরগী ফিভম য়েংশিনখি। ফর্তিলাইজর দিপার্তমেন্তনা রাবিগীদমক মতীক চাবা ফংফম থোকপা বেলেন্স লৈ হায়না রিপোর্ত তৌখি। দিপার্তমেন্ত অনিমক্না তঙাইফদবা পোৎলমশিং অমসুং ফর্তিলাইজরশিংগী মেক্রো অমসুং মাইক্রো ফংবগী চাং লেপ্তনা য়েংশিন্নবা ৱাফম থমখি।
দিপার্তমেন্ত ওফ রুরেল দিবেলপমেন্তনা বিক্সিত ভারত-গরেন্তী ফোর রোজগর অমসুং অজীবিকা মিসনগী মখাদা জুলাই ১দগী হৌখিবা থবকশিংগী মতাংদা পাউদমখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা মীওই কোতি অমা পুথোকখ্রে। এগ্রিকলচরেল রিসর্স অমসুং এজুকেসন দিপার্তমেন্তনা ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ওইবা মরু মখলশিং শন্দোকপগী মতাংদা পাউদমখি। পৱার দিপার্তমেন্তনা পোৎ পুথোকপগী স্তেতস অমসুং ফংবগী চাং য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা অপুনবা ফিভম অসি লেপ্পা লৈতনা য়েংশিনবা অমসুং দরকার ওইবা মতমদা ফগৎনবা থবক লৌখৎনবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা মোন্সুন/মোন্সুন থেংথবনা শোকহল্লকপা য়াবা দিস্ত্রিক্তশিংদা তঙাইফদবা মতমদা ফিভম অসিদগী ঙাকথোক্নবা থবক লৌখৎনবা খঙহনখি।
ফোদর দিবেলপমেন্ত প্লানশিংগা লোইননা মতিক চাবা ফোদর ফংহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎপা অমসুং রাজ্যশিংগা লোইননা চাং নাইনা য়েংশিনবা মথৌ তাই হায়নসু পাউতাক পীখি। খুদোংচাদবা মফমশিংদা মতিক চানা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসি খ্বাইদগী মরুওইবা অমা ওইগদবনি। খুদোংথীবা লৈবা জিলাশিংদা রিজর্বর চাং নাইনা য়েংশিল্লি অমসুং রিজর্বরগী ঈশিং অসি খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্ননবা অমসুং ফংলিবা ঈশিং অসি লৌশিং লৈবা মওংদা শিজিন্ননবা প্রোমোৎ তৌনবা মতিক চাবা লমজিং-লমতাক পীরি।
হীরমশিং অসি মপুং ফানা থেংননবা মন্ত্রালয়শিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং রাজ্যশিংগা লোইননা থবক তৌমিন্নবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Office holds a high level review meeting to review possible impact of El Nino on various sectors and preparedness measures
Meeting was attended by Secretaries of related departments, including Agriculture, Power, Health, Rural Development, Economic Affairs and Consumer Affairs
A detailed assessment of preparatory activities carried out by the Ministries in view of the possible impact of El-Nino carried out
Ministries were asked to keep a close watch on the emerging situation and work with micro/local level strategy to ensure that agriculture and economic activities are not impacted
Ministries were asked to work in close co-ordination with State Governments to ensure adequate availability of agricultural inputs and essential food commodities
07 JUL 2026 8:59PM by PIB Delhi
In the context of the progress of the kharif season and possible impact due to El Nino on other sectors of the economy, a high-level review meeting was held under the chairmanship of Dr. P.K.Mishra, Principal Secretary to Prime Minister at Seva Theerth on 7th July 2026 to review and take stock of the preparedness measures undertaken in this regard.
Secretaries and senior officials of more than fifteen Ministries including Agriculture, Power, Co-operation, Drinking Water and Sanitation, Health and Family Welfare, Economic Affairs, Animal Husbandry, Rural Development, Earth Sciences, Agricultural Research and Education, Indian Meteorological Department (IMD), Information & Broadcasting, Consumer Affairs, Financial Services, Fertilizers and Central Water Commission were present.
At the outset, officials of the IMD presented the overall rainfall situation in June and upto 7th July. Director General of Meteorology updated on the status of monsoon coverage in the country and the possible impact of El Nino. There was delay in onset of monsoon by about 10 days in Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Maharashtra. However, with rainfall till 07.07.2026, theall India deficit is down to -12%. The first week of July has shown above normal monsoon. Weak to moderate El Nino is expected in July and August. The situation is being continuously monitored since July receives more than 30% of the monsoon season’s rainfall. It was also mentioned an El Nino year may not necessarily lead to deficient rainfall below normal during that year.
Secretary, Agriculture made a detailed presentation on the preparedness for possible impact of El Nino during the kharif season. Weekly meetings of Crop Weather Watch group along with States are being convened to monitor rainfall, reservoir storage, crop sowing, input availability, market trends, emerging pest and disease situations, to enable timely decision making and contingency response. District Agriculture Contingency Plans have been updated for 262 vulnerable districts. Standard Operating Procedures for “Managing El Nino Risks in Indian Agriculture” has been issued by Indian Council for Agricultural Research for Krishi Vigyan Kendras in the districts. It was also highlighted that production of foodgrains has been maintained over the years despite deficient rainfall due to the climate resilient varieties and technologies.
Campaigns for Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna and Kisan Credit Card coverage in vulnerable states have been initiated, and Departments of Agriculture, Financial Services and Cooperation were suggested to ensure maximum coverage in a time bound manner. Department of Animal Husbandry and Dairying was asked to assess the availability of dry fodder, green fodder and cattle feed, at both macro and micro level.
Department of Drinking Water and Sanitation informed of their monitoring of the situation in the districts and the stable situation as on date. It was directed that the Department ensures micro level planning and monitoring in the vulnerable districts. Department of Water Resources shared the position of ground water and reservoir status in the country. Though the situation was stable at present, a constant watch is to be maintained through the season.
Department of Health and Family Welfare has put in place advisories for heat waves and monitoring of both heat waves, high humidity and dengue outbreaks. Effective communication of alerts and advisories are to be ensured till the field level.
Department of Consumer Affairs shared status of retail prices and adequacy of buffer of rice, wheat and pulses. Department of Fertilizer reported sufficient availability and likely opening balance for Rabi. Both the Departments were suggested to monitor constantly both macro and micro availability of essential commodities and fertilizers.
Department of Rural Development briefed on works started since 1st July under Viksit Bharat- Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission and 1 crore person days have been generated so far. Department of Agricultural Research and Education shared the spread of climate resilient seed varieties. Department of Power shared the status of generation and availability.
Principal Secretary to Prime Minister directed that the overall situation should be continuously monitored and the impact of the monsoon/delayed monsoon on vulnerable districts must be assessed in co-ordination with States so that remedial action can be taken up, when necessary.
It was also instructed that steps must be taken to ensure adequate fodder availability along with fodder development plans and regular monitoring with the States must be undertaken. Ensuring adequate availability of drinking water in vulnerable districts must be a top priority. The reservoir levels in vulnerable districts was under regular watch and appropriate directions were given to ensure that there is optimal reservoir water utilisation and promoting judicious use of available water must be undertaken.
It was emphasized that Ministries must work together in close co-ordination and along with the States to ensure that issues are addressed effectively.