ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏଲ୍‍ନିନୋ ଚିନ୍ତା: ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ସହ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମହଜୁଦ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ
ଏଲ୍ ନିନୋର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଏଥିଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୋଗ ଦେଲେ କୃଷି, ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ, ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ
ଏଲ୍-ନିନୋର ପ୍ରଭାବକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବିସ୍ତୃତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଉପୁଜୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିବା ସହ କୃଷି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯେପରି ପ୍ରଭାବିତ ନହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ରଣନୀତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ
07 JUL 2026 8:59PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏଲନିନୋ ପରିସ୍ଥିତି ଭାରତର କୃଷି ଓ ସାଧାରଣ ଉତ୍ପାଦନ ସମେତ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ। ଏଣୁ ଏହିଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ ସେଥିଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଚିବ ପିକେ ମିଶ୍ର ଏହି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
କୃଷି, ଶକ୍ତି, ସମବାୟ, ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ, ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର, ପଶୁପାଳନ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ, ପୃଥିବୀ ବିଜ୍ଞାନ, କୃଷି ଗବେଷଣା ଓ ଶିକ୍ଷା, ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର, ଆର୍ଥିକ ସେବା, ସାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗ ସମେତ ପନ୍ଦରରୁ ଅଧିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏ ସମୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଆବଶ୍ୟକ ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ଆରମ୍ଭରୁ, ଆଇଏମଡିର ଅଧିକାରୀମାନେ ଜୁନ୍ ମାସରେ ଏବଂ ୭ ଜୁଲାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମଗ୍ରିକ ବର୍ଷା ପରିସ୍ଥିତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଆଇଏମଡି ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଦେଶରେ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏଲ୍ ନିନୋର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମୌସୁମୀ ଆଗମନରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଦିନ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା। ତେବେ ଜୁଲାଇ ୭ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ବର୍ଷା ସହିତ, ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବର୍ଷାର ନିଅଣ୍ଟିଆ ସ୍ଥିତି ହ୍ରାସ ପାଇ -୧୨% କୁ ଚାଲିଆସିଛି। ଜୁଲାଇର ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ସ୍ୱାଭାବିକଠାରୁ ଅଧିକ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଦେଖାଯାଇଛି। ଜୁଲାଇ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟରେ ଦୁର୍ବଳରୁ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ଏଲ୍ ନିନୋ ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି କାରଣ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ମୌସୁମୀ ଋତୁର ୩୦% ରୁ ଅଧିକ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚିତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏଲ୍ ନିନୋ ବର୍ଷରେ ସ୍ୱାଭାବିକଠାରୁ କମ୍ ବର୍ଷା ହେବ ବୋଲି କୌଣସି ନିଶ୍ଚିତତା ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ସଚିବ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଏଲ୍ ନିନୋର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ। ବର୍ଷା, ଜଳାଶୟ ସଂରକ୍ଷଣ, ଫସଲ ବୁଣା, ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତା, ବଜାର ଟ୍ରେଣ୍ଡ, ଉପୁଜୁଥିବା ପୋକ ଏବଂ ରୋଗ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମିଶି କ୍ରପ୍ ୱେଦର୍ ୱାଚ୍ ଗ୍ରୁପର ସାପ୍ତାହିକ ବୈଠକ ଡକାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମୟୋଚିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ମୁକାବିଲା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ୨୬୨ ଟି ସଂକଟାପନ୍ନ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା କୃଷି ଜରୁରୀକାଳୀନ ଯୋଜନାକୁ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଇଛି। ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା “ଭାରତୀୟ କୃଷିରେ ଏଲ୍ ନିନୋ ବିପଦର ପରିଚାଳନା” ପାଇଁ ମାନକ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ କିସମ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ନିଅଣ୍ଟିଆ ବର୍ଷା ସତ୍ତ୍ୱେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ବଜାୟ ରହିଛି।
ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ କିସାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ କୃଷି, ଆର୍ଥିକ ସେବା ଓ ସମବାୟ ବିଭାଗକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗକୁ ମାକ୍ରୋ ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋ ଉଭୟ ସ୍ତରରେ ଶୁଖିଲା ନଡା ବା କୁଟା, ସବୁଜ ଘାସ ଏବଂ ଗୋଖାଦ୍ୟର ଉପଲବ୍ଧତା ଆକଳନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ପରିସ୍ଥିତିର ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ସ୍ଥିତି ସ୍ଥିର ଥିବା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବିଭାଗ ସଂକଟାପନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅନୁଧ୍ୟାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଜଳ ସମ୍ପଦ ବିଭାଗ ଦେଶରେ ଭୂତଳ ଜଳ ଏବଂ ଜଳାଶୟର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଯଦିଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ଥିର ରହିଛି, ତଥାପି ସମଗ୍ର ଋତୁରେ କ୍ରମାଗତ ନଜର ରଖିବାକୁ ହେବ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ (ହୀଟ୍ ୱେଭ୍) ପାଇଁ ପରାମର୍ଶବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ, ଅଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଏବଂ ଡେଙ୍ଗୁର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ଉଭୟର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ।
ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଚାଉଳ, ଗହମ ଓ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବଫର୍ ଷ୍ଟକ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସାର ବିଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ରବି ଋତୁ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବାଲାନ୍ସ ଥିବା ରିପୋର୍ଟ କରିଛି। ଜରୁରୀ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସାରର ମାକ୍ରୋ ଓ ମାଇକ୍ରୋ ଉଭୟ ସ୍ତରର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ବିଭାଗକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଜୁଲାଇ ୧ ରୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ- ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫର୍ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆଜୀବିକା ମିଶନ' ଅଧୀନରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ୧ କୋଟି ଶ୍ରମ ଦିବସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। କୃଷି ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ବିହନ କିସମର ପ୍ରସାର ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ବିଦ୍ୟୁତ ବିଭାଗ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତାର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସାମଗ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସଂକଟାପନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମୌସୁମୀ ବା ବିଳମ୍ବିତ ମୌସୁମୀର ପ୍ରଭାବକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଆକଳନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ପ୍ରତିକାରମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ଗୋଖାଦ୍ୟ ବିକାଶ ଯୋଜନା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ନିୟମିତ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ସଂକଟାପନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ପାନୀୟ ଜଳର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ। ସଂକଟାପନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳାଶୟର ଜଳସ୍ତର ନିୟମିତ ନଜରରେ ଥିଲା ଏବଂ ଜଳାଶୟ ଜଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ଜଳର ବିଜ୍ଞାନସମ୍ମତ ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Office holds a high level review meeting to review possible impact of El Nino on various sectors and preparedness measures
Meeting was attended by Secretaries of related departments, including Agriculture, Power, Health, Rural Development, Economic Affairs and Consumer Affairs
A detailed assessment of preparatory activities carried out by the Ministries in view of the possible impact of El-Nino carried out
Ministries were asked to keep a close watch on the emerging situation and work with micro/local level strategy to ensure that agriculture and economic activities are not impacted
Ministries were asked to work in close co-ordination with State Governments to ensure adequate availability of agricultural inputs and essential food commodities
07 JUL 2026 8:59PM by PIB Delhi
In the context of the progress of the kharif season and possible impact due to El Nino on other sectors of the economy, a high-level review meeting was held under the chairmanship of Dr. P.K.Mishra, Principal Secretary to Prime Minister at Seva Theerth on 7th July 2026 to review and take stock of the preparedness measures undertaken in this regard.
Secretaries and senior officials of more than fifteen Ministries including Agriculture, Power, Co-operation, Drinking Water and Sanitation, Health and Family Welfare, Economic Affairs, Animal Husbandry, Rural Development, Earth Sciences, Agricultural Research and Education, Indian Meteorological Department (IMD), Information & Broadcasting, Consumer Affairs, Financial Services, Fertilizers and Central Water Commission were present.
At the outset, officials of the IMD presented the overall rainfall situation in June and upto 7th July. Director General of Meteorology updated on the status of monsoon coverage in the country and the possible impact of El Nino. There was delay in onset of monsoon by about 10 days in Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Maharashtra. However, with rainfall till 07.07.2026, theall India deficit is down to -12%. The first week of July has shown above normal monsoon. Weak to moderate El Nino is expected in July and August. The situation is being continuously monitored since July receives more than 30% of the monsoon season’s rainfall. It was also mentioned an El Nino year may not necessarily lead to deficient rainfall below normal during that year.
Secretary, Agriculture made a detailed presentation on the preparedness for possible impact of El Nino during the kharif season. Weekly meetings of Crop Weather Watch group along with States are being convened to monitor rainfall, reservoir storage, crop sowing, input availability, market trends, emerging pest and disease situations, to enable timely decision making and contingency response. District Agriculture Contingency Plans have been updated for 262 vulnerable districts. Standard Operating Procedures for “Managing El Nino Risks in Indian Agriculture” has been issued by Indian Council for Agricultural Research for Krishi Vigyan Kendras in the districts. It was also highlighted that production of foodgrains has been maintained over the years despite deficient rainfall due to the climate resilient varieties and technologies.
Campaigns for Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna and Kisan Credit Card coverage in vulnerable states have been initiated, and Departments of Agriculture, Financial Services and Cooperation were suggested to ensure maximum coverage in a time bound manner. Department of Animal Husbandry and Dairying was asked to assess the availability of dry fodder, green fodder and cattle feed, at both macro and micro level.
Department of Drinking Water and Sanitation informed of their monitoring of the situation in the districts and the stable situation as on date. It was directed that the Department ensures micro level planning and monitoring in the vulnerable districts. Department of Water Resources shared the position of ground water and reservoir status in the country. Though the situation was stable at present, a constant watch is to be maintained through the season.
Department of Health and Family Welfare has put in place advisories for heat waves and monitoring of both heat waves, high humidity and dengue outbreaks. Effective communication of alerts and advisories are to be ensured till the field level.
Department of Consumer Affairs shared status of retail prices and adequacy of buffer of rice, wheat and pulses. Department of Fertilizer reported sufficient availability and likely opening balance for Rabi. Both the Departments were suggested to monitor constantly both macro and micro availability of essential commodities and fertilizers.
Department of Rural Development briefed on works started since 1st July under Viksit Bharat- Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission and 1 crore person days have been generated so far. Department of Agricultural Research and Education shared the spread of climate resilient seed varieties. Department of Power shared the status of generation and availability.
Principal Secretary to Prime Minister directed that the overall situation should be continuously monitored and the impact of the monsoon/delayed monsoon on vulnerable districts must be assessed in co-ordination with States so that remedial action can be taken up, when necessary.
It was also instructed that steps must be taken to ensure adequate fodder availability along with fodder development plans and regular monitoring with the States must be undertaken. Ensuring adequate availability of drinking water in vulnerable districts must be a top priority. The reservoir levels in vulnerable districts was under regular watch and appropriate directions were given to ensure that there is optimal reservoir water utilisation and promoting judicious use of available water must be undertaken.
It was emphasized that Ministries must work together in close co-ordination and along with the States to ensure that issues are addressed effectively.