প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিভিন্ন খণ্ডত এল নিন’ৰ সম্ভাৱ্য প্ৰভাৱ আৰু প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ উচ্চস্তৰীয় বৈঠক
এই বৈঠকত কৃষি, বিদ্যুৎ, স্বাস্থ্য, গ্ৰামোন্নয়ন, অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা আৰু উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগকে ধৰি সংশ্লিষ্ট বিভাগসমূহৰ সচিবসকলৰ অংশগ্ৰহণ
এল-নিন’ৰ সম্ভাৱ্য প্ৰভাৱৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মন্ত্ৰালয়ে সম্পন্ন কৰা প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যকলাপৰ এক বিশদ মূল্যায়ন
উদীয়মান পৰিস্থিতিৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰখাৰ লগতে কৃষি আৰু অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপত যাতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ নপৰে, তাক নিশ্চিত কৰিবলৈ ক্ষুদ্ৰ/স্থানীয় পৰ্যায়ৰ কৌশলৰ সৈতে কাম কৰাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়সমূহক নিৰ্দেশ
কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্য-সামগ্ৰীৰ পৰ্যাপ্ত উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়েৰে কাম কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়সমূহক নিৰ্দেশ
07 JUL 2026 8:59PM by PIB Guwahati
খাৰিফ ঋতুৰ অগ্ৰগতি আৰু অৰ্থনীতিৰ অন্যান্য খণ্ডত এল নিন’ৰ ফলত হোৱা সম্ভাৱ্য প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত ২০২৬ চনৰ ৭ জুলাইত সেৱা তীৰ্থত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড পি. কে মিশ্ৰৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চস্তৰীয় পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
বৈঠকত কৃষি, শক্তি, সমবায়, খোৱাপানী আৰু অনাময়, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ, অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা, পশুপালন, গ্ৰামোন্নয়ন, ভূবিজ্ঞান, কৃষি গৱেষণা আৰু শিক্ষা, ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান বিভাগ (আইএমডি), তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, উপভোক্তা পৰিক্ৰমা, বিত্তীয় সেৱা, সাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় জল আয়োগকে ধৰি ১৫ টাতকৈও অধিক মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।
আৰম্ভণিতে, আইএমডিৰ বিষয়াসকলে জুন আৰু ৭ জুলাইলৈকে সামগ্ৰিক বৰষুণৰ পৰিস্থিতি উপস্থাপন কৰিছিল। বতৰ বিজ্ঞানৰ সঞ্চালকপ্ৰধানগৰাকীয়ে দেশত বাৰিষাৰ আৱৰণৰ স্থিতি আৰু এল নিন’ৰ সম্ভাৱ্য প্ৰভাৱৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য দাঙি ধৰে। গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ, ছত্তীশগড় আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত মৌচুমী বতাহ প্ৰায় ১০ দিন পলমকৈ আৰম্ভ হৈছিল। অৱশ্যে ৭-৭-২০২৬লৈকে বৰষুণ হোৱাৰ ফলত সমগ্ৰ ভাৰতত বৰষুণৰ পৰিমাণ ১২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। জুলাইৰ প্ৰথম সপ্তাহত সাধাৰণ মৌচুমী বতাহ স্বাভাৱিকতকৈ অধিক হোৱা পৰিলক্ষিত হৈছিল। জুলাই আৰু আগষ্টত এল নিন’ৰ প্ৰভাৱ দুৰ্বলৰ পৰা মজলীয়া হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। মৌচুমী ঋতুৰ সময়ত জুলাইত ৩০ শতাংশতকৈ অধিক বৰষুণ হোৱাৰ পৰা পৰিস্থিতি নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছে। এইটোও উল্লেখ কৰা হৈছে যে এটা এল নিন’ বছৰত স্বাভাৱিকতকৈ কম বৰষুণ হ’ব নোৱাৰে।
কৃষি সচিবগৰাকীয়ে খাৰিফ ঋতুত এল নিন’ৰ সম্ভাৱ্য প্ৰভাৱৰ প্ৰস্তুতি সন্দৰ্ভত এক বিশদ উপস্থাপন দাঙি ধৰে। সময়মতে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু আকস্মিক সঁহাৰি সক্ষম কৰিবলৈ বৰষুণ, জলাশয় সংৰক্ষণ, শস্য ৰোপণ, ইনপুট উপলভ্যতা, বজাৰৰ প্ৰৱণতা, কীট আৰু ৰোগৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে শস্য বতৰ নিৰীক্ষণ গোটৰ সাপ্তাহিক বৈঠকৰ আহ্বান কৰা হৈছে। ২৬২ খন দুৰ্বল জিলাৰ বাবে জিলা কৃষি আকস্মিক পৰিকল্পনাসমূহ উন্নীত কৰা হৈছে। ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদে জিলাসমূহৰ কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰসমূহৰ বাবে ‘ভাৰতীয় কৃষিক্ষেত্ৰত এল নিন’ বিপদাশংকাৰ ব্যৱস্থাপনা’ৰ বাবে মানক কাৰ্য্যকৰী প্ৰক্ৰিয়া জাৰি কৰিছে। এইটোও উল্লেখ কৰা হৈছে যে জলবায়ু স্থিতিস্থাপক প্ৰকাৰ আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবে বৰষুণৰ অভাৱ হোৱা সত্বেও বছৰ বছৰ ধৰি খাদ্য-শস্যৰ উৎপাদন সুস্থিৰ ৰখা হৈছে।
দুৰ্বল ৰাজ্যসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা আৰু কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ বাবে অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু কৃষি, বিত্তীয় সেৱা আৰু সমবায় বিভাগসমূহক নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক কভাৰেজ নিশ্চিত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন বিভাগক বৃহৎ আৰু ক্ষুদ্ৰ দুয়োটা স্তৰতে শুকান পশুখাদ্য, সেউজীয়া পশুখাদ্য আৰু গৰু-ম’হৰ খাদ্যৰ উপলভ্যতা মূল্যায়ন কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
খোৱা পানী আৰু অনাময় বিভাগে জিলাসমূহৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণৰ লগতে বৰ্তমানলৈকে সুস্থিৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত অৱগত কৰে। দুৰ্বল জিলাসমূহত ক্ষুদ্ৰ পৰ্যায়ৰ পৰিকল্পনা আৰু নিৰীক্ষণ নিশ্চিত কৰিবলৈ বিভাগটোক নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল। জলসম্পদ বিভাগে দেশৰ ভূগৰ্ভস্থ পানী আৰু জলাশয়ৰ স্থিতি সন্দৰ্ভত অৱগত কৰে। যদিও বৰ্তমান পৰিস্থিতি সুস্থিৰ যদিও ঋতুৰ সকলো সময়তে নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগে গ্ৰীষ্ম প্ৰবাহৰ বাবে পৰামৰ্শাৱলী জাৰি কৰাৰ লগতে গ্ৰীষ্ম প্ৰবাহ, উচ্চ আৰ্দ্ৰতা আৰু ডেংগুৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ নিৰীক্ষণৰ বাবে পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছে। ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়লৈকে ইয়াৰ সতৰ্কতা আৰু ফলপ্ৰসূ পৰামৰ্শ নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগে খুচুৰা মূল্যৰ স্থিতিৰ লগতে চাউল, ঘেঁহু আৰু মাহজাতীয় শস্যৰ মজুতৰ পৰ্যাপ্ততা সন্দৰ্ভত অৱগত কৰে। সাৰ বিভাগে ৰবি শস্যৰ বাবে পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা আৰু সম্ভৱতঃ মুকলি ভাৰসাম্যৰ বিষয়ে প্ৰকাশ কৰে। দুয়োটা বিভাগকে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আৰু সাৰৰ বৃহৎ আৰু ক্ষুদ্ৰ দুয়োটা উপলভ্যতা নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগে ১ জুলাইৰ পৰা বিকশিত ভাৰত-ৰোজগাৰ আৰু জীৱিকা মিছনৰ বাবে গেৰাণ্টিৰ অধীনত আৰম্ভ হোৱা কাম-কাজৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু এতিয়ালৈকে ১ কোটি কৰ্মদিন সৃষ্টি কৰা হৈছে। কৃষি গৱেষণা আৰু শিক্ষা বিভাগে জলবায়ু স্থিতিস্থাপক বীজৰ প্ৰকাৰসমূহৰ প্ৰসাৰৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। বিদ্যুৎ বিভাগে উৎপাদন আৰু উপলভ্যতাৰ স্থিতিৰ শেহতীয়া তথ্য দাঙি ধৰে।
সামগ্ৰিক পৰিস্থিতি নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰাৰ লগতে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সমন্বয়েৰে দুৰ্বল জিলাসমূহত বাৰিষা/পলমকৈ হোৱা বাৰিষাৰ প্ৰভাৱ কৰি মূল্যায়ন কৰি প্ৰয়োজনসাপেক্ষে প্ৰতিকাৰমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিবে নিৰ্দেশ দিয়ে।
ইয়াৰ লগতে পশুখাদ্য উন্নয়ন পৰিকল্পনা আৰু পশুখাদ্যৰ পৰ্যাপ্ত উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া নিৰীক্ষণৰ বাবে নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে। দুৰ্বল জিলাসমূহত খোৱা পানীৰ পৰ্যাপ্ত উপলভ্যতা নিশ্চিতকৰণ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগিব। দুৰ্বল জিলাসমূহত জলাশয়ৰ স্তৰ নিয়মীয়া নিৰীক্ষণৰ অধীনত আছিল আৰু জলাশয়ৰ পানীৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে উপলব্ধ পানীৰ ন্যায়সংগত ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় যে মন্ত্ৰালয়ে সঠিক সমন্বয়ৰে আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ কাম কৰিব লাগিব, যাতে সমস্যাসমূহৰ কাৰ্যকৰীভাৱে সমাধান নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Office holds a high level review meeting to review possible impact of El Nino on various sectors and preparedness measures
Meeting was attended by Secretaries of related departments, including Agriculture, Power, Health, Rural Development, Economic Affairs and Consumer Affairs
A detailed assessment of preparatory activities carried out by the Ministries in view of the possible impact of El-Nino carried out
Ministries were asked to keep a close watch on the emerging situation and work with micro/local level strategy to ensure that agriculture and economic activities are not impacted
Ministries were asked to work in close co-ordination with State Governments to ensure adequate availability of agricultural inputs and essential food commodities
07 JUL 2026 8:59PM by PIB Delhi
In the context of the progress of the kharif season and possible impact due to El Nino on other sectors of the economy, a high-level review meeting was held under the chairmanship of Dr. P.K.Mishra, Principal Secretary to Prime Minister at Seva Theerth on 7th July 2026 to review and take stock of the preparedness measures undertaken in this regard.
Secretaries and senior officials of more than fifteen Ministries including Agriculture, Power, Co-operation, Drinking Water and Sanitation, Health and Family Welfare, Economic Affairs, Animal Husbandry, Rural Development, Earth Sciences, Agricultural Research and Education, Indian Meteorological Department (IMD), Information & Broadcasting, Consumer Affairs, Financial Services, Fertilizers and Central Water Commission were present.
At the outset, officials of the IMD presented the overall rainfall situation in June and upto 7th July. Director General of Meteorology updated on the status of monsoon coverage in the country and the possible impact of El Nino. There was delay in onset of monsoon by about 10 days in Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Maharashtra. However, with rainfall till 07.07.2026, theall India deficit is down to -12%. The first week of July has shown above normal monsoon. Weak to moderate El Nino is expected in July and August. The situation is being continuously monitored since July receives more than 30% of the monsoon season’s rainfall. It was also mentioned an El Nino year may not necessarily lead to deficient rainfall below normal during that year.
Secretary, Agriculture made a detailed presentation on the preparedness for possible impact of El Nino during the kharif season. Weekly meetings of Crop Weather Watch group along with States are being convened to monitor rainfall, reservoir storage, crop sowing, input availability, market trends, emerging pest and disease situations, to enable timely decision making and contingency response. District Agriculture Contingency Plans have been updated for 262 vulnerable districts. Standard Operating Procedures for “Managing El Nino Risks in Indian Agriculture” has been issued by Indian Council for Agricultural Research for Krishi Vigyan Kendras in the districts. It was also highlighted that production of foodgrains has been maintained over the years despite deficient rainfall due to the climate resilient varieties and technologies.
Campaigns for Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna and Kisan Credit Card coverage in vulnerable states have been initiated, and Departments of Agriculture, Financial Services and Cooperation were suggested to ensure maximum coverage in a time bound manner. Department of Animal Husbandry and Dairying was asked to assess the availability of dry fodder, green fodder and cattle feed, at both macro and micro level.
Department of Drinking Water and Sanitation informed of their monitoring of the situation in the districts and the stable situation as on date. It was directed that the Department ensures micro level planning and monitoring in the vulnerable districts. Department of Water Resources shared the position of ground water and reservoir status in the country. Though the situation was stable at present, a constant watch is to be maintained through the season.
Department of Health and Family Welfare has put in place advisories for heat waves and monitoring of both heat waves, high humidity and dengue outbreaks. Effective communication of alerts and advisories are to be ensured till the field level.
Department of Consumer Affairs shared status of retail prices and adequacy of buffer of rice, wheat and pulses. Department of Fertilizer reported sufficient availability and likely opening balance for Rabi. Both the Departments were suggested to monitor constantly both macro and micro availability of essential commodities and fertilizers.
Department of Rural Development briefed on works started since 1st July under Viksit Bharat- Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission and 1 crore person days have been generated so far. Department of Agricultural Research and Education shared the spread of climate resilient seed varieties. Department of Power shared the status of generation and availability.
Principal Secretary to Prime Minister directed that the overall situation should be continuously monitored and the impact of the monsoon/delayed monsoon on vulnerable districts must be assessed in co-ordination with States so that remedial action can be taken up, when necessary.
It was also instructed that steps must be taken to ensure adequate fodder availability along with fodder development plans and regular monitoring with the States must be undertaken. Ensuring adequate availability of drinking water in vulnerable districts must be a top priority. The reservoir levels in vulnerable districts was under regular watch and appropriate directions were given to ensure that there is optimal reservoir water utilisation and promoting judicious use of available water must be undertaken.
It was emphasized that Ministries must work together in close co-ordination and along with the States to ensure that issues are addressed effectively.