মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ ২০২৬ ৰ বাবে মনোনয়ন আহ্বান
আবেদন দাখিল কৰাৰ অন্তিম তাৰিখ ৩১ জুলাই
02 JUL 2026 1:10PM by PIB Guwahati
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ (PMRBP) ২০২৬ ৰ বাবে মনোনয়ন দাখিল কৰাৰ পুনৰ আহ্বান জনাইছে। আবেদন দাখিল কৰাৰ অন্তিম তাৰিখ হ’ল ৩১ জুলাই, ২০২৬। প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰৰ বাবে সকলো মনোনয়ন অনলাইন প’ৰ্টেল https://awards.gov.in ৰ জৰিয়তে কৰিব লাগিব।
৫ ৰ পৰা ১৮ বছৰ বয়সৰ শিশু আৰু কিশোৰ-কিশোৰীসকল, যিসকলে ক্ৰীড়া, সমাজসেৱা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, পৰিৱেশ, কলা আৰু সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে, তেওঁলোকৰ অসাধাৰণ সাফল্যক উদযাপন কৰাৰ বাবে এয়া এক অনন্য স্বীকৃতি। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰত্যাহ্বানমূলক বা জটিল পৰিস্থিতিত চৰম সাহসিকতা প্ৰদৰ্শন কৰা শিশুসকলকো এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।
যিকোনো নাগৰিক, বিদ্যালয়, প্ৰতিষ্ঠান বা সংগঠনে উপযুক্ত বুলি বিবেচিত প্ৰাৰ্থীসকলক এই বঁটাৰ বাবে মনোনীত কৰিব পাৰিব। শিশুসকলেও নিজাববীয়াকৈ আবেদন কৰিব পাৰিব।
আবেদন প্ৰক্ৰিয়াৰ সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হ’ল:
• অন্তিম তাৰিখ: ৩১ জুলাই, ২০২৬
• মাধ্যম: কেৱল অনলাইন
• ৰ্টেল: https://awards.gov.in
আবেদনকাৰীসকলে মৌলিক ব্যক্তিগত তথ্য আৰু বঁটাৰ শ্ৰেণী পূৰণ কৰিব লাগিব আৰু তাৰ পিছত এটা শেহতীয়া ফটো আৰু সমৰ্থিত নথিপত্ৰ (supporting documents) আপলোড কৰিব লাগিব। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁলোকে নিজৰ সাফল্য আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে এটা লিখিত বিৱৰণ (১০০০ শব্দলৈকে) দাখিল কৰিব লাগিব।
মন্ত্ৰালয়ে বিদ্যালয়, যুৱ গোট, বেচৰকাৰী সংগঠন (NGO), পঞ্চায়ত আৰু ব্যক্তিসকলক সম্ভাৱ্য মনোনীত প্ৰাৰ্থীসকলক চিনাক্ত আৰু সহযোগিতা কৰিবলৈ এই অন্তিমটো মাহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে। আহক আমি সকলোৱে মিলি নিশ্চিত কৰোঁ যাতে ভাৰতৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া অগ্ৰণী পথপ্ৰদৰ্শকসকলক তেওঁলোকে প্ৰাপ্য সন্মান আৰু স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হয়।

Ministry of Women and Child Development
Nominations invited for Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar Awards 2026
Last date for submission of applications is 31st July
02 JUL 2026 1:10PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development reiterates its call for nominations to the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar Awards (PMRBP) 2026. The last date for submission of applications is 31st July 2026. All nominations for the PMRBP award must be made through the online portal https://awards.gov.in.
This is a unique recognition to celebrate the extraordinary achievements of children aged 5 to 18 years who have demonstrated excellence in the fields of Sports, Social Service, Science and Technology, Environment, Art and Culture. The award is also presented to those who have exhibited an extreme degree of bravery in trying circumstances.
Any citizen, school, institution, or organisation can nominate candidates they deem deserving. Children may also apply through self-nomination.
Particulars of the Application process are as follows:
• Deadline: 31st July 2026
• Mode: Online only
• Portal: https://awards.gov.in
Applicants will need to fill in basic personal details and category of award and then upload a recent photograph and supporting documents. They will also need to submit a write-up (up to 1000-words) about the achievement and its impact.
The Ministry encourages schools, youth groups, NGOs, panchayats, and individuals to use this final month to identify and support potential nominees. Let us together ensure that India’s youngest trailblazers are given the recognition they deserve.