কৃষি মন্ত্ৰালয়
পৃথিৱী মাতৃক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্প: ১ জুনত ৰাইচেনৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব ‘খেত বচাও অভিযান’
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে দেশৰ সমগ্ৰ কৃষি সমাজক আহ্বান জনাই কয় , “ইয়াক কেৱল এক অনুষ্ঠান হিচাপে গণ্য নকৰিব — সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধতা আৰু দৃঢ়তাৰে পথাৰত প্ৰৱেশ কৰক”
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ উদ্যোগত সমগ্ৰ দেশৰ কেভিকে, আইচিআৰ প্ৰতিষ্ঠান, কৃষি বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ৰাজ্যিক কৃষি প্ৰণালী একেখন মঞ্চত একত্ৰিত হৈছে
এই অভিযান কৃষক আৰু কৃষিভূমিৰ কল্যাণৰ স্বাৰ্থত দেশজোৰা জন আন্দোলনলৈ পৰিণত হ’বঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
সাৰৰ সুষম ব্যৱহাৰ, প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু ভেজাল সাৰ তথা বীজৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ পদক্ষেপ হিচাবে ‘খেত বচাও অভিযান’ৰ অধীনত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে এক বিস্তৃতকাৰ্যপৰিকল্পনা
১ জুনত ৰাষ্ট্ৰীয়ভাবে উন্মোচন কৰাৰ পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে দৃঢ়তাৰে কয়, “পৃথিৱী মাতৃৰ মৰ্যাদা ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব”।
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ফোনযোগে কথা পাতি এই অভিযানত অংশগ্ৰহণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলক এই পদক্ষেপত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এই অভিযানৰ সময়ত ব্যক্তিগতভাৱে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ গাঁও ভ্ৰমণ কৰি কৃষকৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ মত বিনিময় কৰিব
31 MAY 2026 4:12PM by PIB Guwahati
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাইচেন জিলাৰ ৰামছিয়া গাঁৱৰ পৰা ১ জুনত আৰম্ভ হোৱা ‘খেত বচাও অভিযান’ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উন্মোচনৰ পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ আৰু গ্ৰামোন্নয়ন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে আজি ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদৰ (আইচিএআৰ) প্ৰতিষ্ঠানসমূহ, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ (কেভিকে), কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ কৃষি বিষয়া, সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰা আন বহুতৰে সৈতে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত মত বিনিময় কৰে। । এই মত-বিনিময়ৰ সময়ত তেওঁ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগী আৰু জাতীয় দায়িত্ববোধৰ সৈতে অভিযানটোক আগুৱাই নিয়াৰ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী চৌহানে কয় যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে তেওঁ ফোনযোগে কথা পাতিছে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী আৰু অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকলকো এই অভিযানৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হ’বলৈ আহ্বান তেওঁ জনায়।এই উপলক্ষ্যে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে আগবঢ়োৱা ভাষণত কয় যে এয়া কেৱল চৰকাৰী কাৰ্যসূচী নহয়, বৰঞ্চ পৃথিৱী মাতৃক সুৰক্ষা প্ৰদান, কৃষিৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰা, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে গ্ৰহণ কৰা এক ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান। তেওঁ কয় যে বৰ্ধিত উষ্ণতা, ৰাসায়নিক সাৰ আৰু কীটনাশকৰ নিৰ্বিচাৰ তথা ভাৰসাম্যহীন ব্যৱহাৰ, মাটিৰ স্বাস্থ্যৰ অৱনতি তথা ক্ৰমবৰ্ধমান জলবায়ুৰ সংকটে কৃষিৰ বাবে গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। সেয়েহে এইক্ষেত্ৰত সময়মতে সজাগতা সৃষ্টি তথা ব্যৱহাৰিক হস্তক্ষেপ অতি প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে।শ্ৰী চৌহানে কয় যে ১ জুনৰ পৰা ৰাইচেন জিলাৰ ৰামছিয়া গাঁৱৰ পৰা আৰম্ভ হ’বলগীয়া দেশজোৰা ‘খেত বচাও অভিযান’-এ কৃষকৰ মাজত সাৰৰ সুষম ব্যৱহাৰ, মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড, প্ৰাকৃতিক কৃষি, শস্য বাছনি, পানী সংৰক্ষণ, সেউজ সাৰ, ভেজাল সাৰ, বীজ আৰু কীটনাশক, কম বৰষুণৰ পৰিবেশত বিকল্প কৃষি পদ্ধতি আদি বিষয় সন্দৰ্ভত কৃষকসকলৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব । তেওঁ কয় যে কেৱল পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিলেই যথেষ্ট নহয়, ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ প্ৰদৰ্শন, বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ আৰু ব্যৱহাৰিক উদাহৰণৰ জৰিয়তে কৃষকৰ আত্মবিশ্বাস শক্তিশালী কৰিব লাগিব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী চৌহানে লগতে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে ৩০ জুনলৈকে বিস্তৃত কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিব লাগে। কোনজন বিষয়া, বিজ্ঞানী, প্ৰতিষ্ঠান বা দলে কোনখন গাঁও কোন তাৰিখে ভ্ৰমণ কৰিব সেয়া স্পষ্টকৈ নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে। তেওঁ নিৰ্দেশ দিয়ে যে জিলা পৰ্যায়ৰ কাৰ্যসূচীসমূহৰ বিষয়ে আগতীয়াকৈ পৰিকল্পনা কৰিব লাগে, নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা ডেচব’ৰ্ড ভিত্তিক হ’ব লাগে, স্থানীয় পৰ্যায়ত পৰ্যাপ্ত ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰিব লাগে আৰু অভিযানৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে ফলপ্ৰসূ সমন্বয় ৰক্ষা কৰিব লাগে।
9SOSTHNY.jpeg)
ৰাজ্যিক কৃষি বিভাগৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি শ্ৰী চৌহানে কয় যে কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, আই চি এ আৰ, কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, জনপ্ৰতিনিধি, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু কৃষক-সহায়ক সংস্থাসমূহে সমন্বিতভাৱে কাম কৰিলেহে এই অভিযান সফল হ’ব । তেওঁ লগতে সংসদৰ সদস্য, বিধায়ক আৰু অন্যান্য নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিসকলকো এই অভিযানত জড়িত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতিৰ ব্যৱহাৰিক উদাহৰণ দাঙি ধৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে লগতে কয় যে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, শস্য বীমা আঁচনি, মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড, মিনি বীজ কিট, দাইল আৰু তৈলবীজ অভিযান,কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণ কাৰ্যসূচী আদি আঁচনিৰ সুবিধা যাতে কৃষকৰ ওচৰলৈ যায় তাৰ বাবে এই অভিযানক বহুমাত্ৰিক চৰিত্ৰ প্ৰদান কৰিব লাগে। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষিভূমি সুৰক্ষিত কৰাই নহয়, কৃষকৰ আয়, সজাগতাৰ স্তৰ আৰু কৃষি ব্যৱস্থাপনা ক্ষমতাও শক্তিশালী হ’ব বুলি তেওঁ কয়।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই অভিযানৰ প্ৰচাৰ আৰু প্ৰসাৰৰ বিষয়তো বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে । তেওঁ কয় যে এয়া এক ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী আৰু ইয়াৰ বিষয়ে যিমানেই দ্ৰুতগতিত সমগ্ৰ দেশৰ গাঁওসমূহত প্ৰচাৰ হ'ব এই অভিযান সিমানেই ফলপ্ৰসূ হ’ব।
তেওঁ এই অভিযানক ভূমি, কৃষি আৰু দেশৰ খাদ্য প্ৰদানকাৰীৰ ভৱিষ্যতক লৈ জড়িত বুলি উল্লেখ কৰি বিষয়া আৰু বিজ্ঞানীসকলক সংবাদ মাধ্যমৰ সৈতে মুক্তভাৱে মত বিনিময় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে পূৰ্বৰ কৃষি প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপে যিদৰে উল্লেখযোগ্য প্ৰভাৱ পেলাইছিল, ঠিক তেনেদৰে ‘খেত বচাও অভিযানে’ও দেশজোৰা কৃষি সংস্কাৰ তথা জনসচেতনতাৰ এক সফল অধ্যায় হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। তেওঁ সকলো অংশীদাৰক সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা, প্ৰস্তুতি আৰু সংবেদনশীলতাৰে গাঁও ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কৃষকসকলক সঠিক তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ, পৃথিৱী মাতৃক সুৰক্ষা দিয়াৰ সংকল্পক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী চৌহানে এই অভিযানৰ সময়ত নিজে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ গাঁও ভ্ৰমণ কৰি কৃষকৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ মত বিনিময় কৰিব বুলিও ঘোষণা কৰে।ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে মত-বিনিময়ৰ সময়ত কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ দপ্তৰৰ সচিব আতিশ চন্দ্ৰ আৰু আইচিএআৰৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড০ এম এল জাটেও মতামত ব্যক্ত কৰে। কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য, বিজ্ঞানী, আইচিআৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ সঞ্চালক, কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰৰ বিজ্ঞানী, ৰাজ্যিক কৃষি বিভাগৰ বিষয়া, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
National resolve to protect Mother Earth: ‘Khet Bachao Abhiyan’ to begin from Raisen on June 1
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan calls upon the country’s entire agricultural system; says, “Do not treat this as a ritual — enter the fields with complete commitment and conviction”
On the initiative of Shri Shivraj Singh Chouhan, KVKs, ICAR institutions, agricultural universities and state agricultural systems across the country unite on one platform
The campaign will evolve into a nationwide people’s movement for the welfare of farmers and farmlands: Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
Balanced fertiliser use, natural farming, and action against fake fertilisers and seeds — A comprehensive roadmap prepared under the ‘Khet Bachao Abhiyan’
Ahead of the national launch on June 1, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan boosts morale and says, “It is our collective responsibility to uphold the dignity of Mother Earth”
Shri Shivraj Singh Chouhan speaks with Chief Ministers of all states over the phone to seek participation in the campaign; also appeals to Union Ministers to join the initiative
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan will personally visit villages across different states during the campaign and interact directly with farmers
31 MAY 2026 4:12PM by PIB Delhi
Ahead of the national launch of the ‘Khet Bachao Abhiyan’, which will commence on June 1 from Ramsiya village in Madhya Pradesh’s Raisen district, Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today held a virtual interaction with Krishi Vigyan Kendras (KVKs), Indian Council of Agricultural Research (ICAR) institutions, agricultural universities, senior agricultural officials of the Central and State Governments, and others working for farmers’ welfare across the country. During the interaction, he called for advancing the campaign with public participation, a scientific approach, and a sense of national responsibility. Shri Chouhan said he had spoken over the phone with the Chief Ministers of all states to seek their participation in this important initiative. He is also appealing to Union Ministers and other public representatives to actively associate themselves with the campaign.
On the occasion, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, in his motivational address, said that this is not merely a government programme but a national campaign aimed at protecting Mother Earth, securing the future of agriculture, and safeguarding the rights of future generations. He said that rising temperatures, the indiscriminate and imbalanced use of chemical fertilisers and pesticides, the deterioration of soil health, and the growing climate crisis have emerged as serious challenges before agriculture. Therefore, timely awareness generation and practical interventions have become essential.
Shri Chouhan explained that the nationwide ‘Khet Bachao Abhiyan’, beginning from Ramsiya village in Raisen district on June 1, will focus on creating awareness among farmers regarding balanced fertiliser use, soil testing, Soil Health Cards, natural farming, crop selection, water conservation, green manuring, alternative agricultural practices in conditions of low rainfall, and the identification of counterfeit fertilisers, seeds and pesticides.
He emphasised that merely offering advice would not be sufficient. Farmers’ confidence would have to be strengthened through field-level demonstrations, scientific evidence and practical examples. Union Minister Shri Chouhan said that a detailed roadmap extending up to June 30 should be prepared across the country, clearly identifying which officer, scientist, institution or team would visit which village and on what date. He directed that district-level programmes should be planned in advance, monitoring should be dashboard-based, adequate arrangements should be ensured at the local level, and effective coordination should be visible at every stage of the campaign.
Highlighting the crucial role of state agriculture departments, Shri Chouhan said that the campaign could succeed only if the Centre, State Governments, ICAR, agricultural universities, Krishi Vigyan Kendras, public representatives, students and farmer-support organisations worked together in a coordinated manner. He also stressed the need to involve Members of Parliament, legislators and other elected representatives in the campaign and encouraged them to present practical examples of natural farming and sustainable agricultural practices.
Shri Shivraj Singh Chouhan further stated that the campaign should be given a multi-dimensional character by ensuring that the benefits of schemes such as the Kisan Credit Card, Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, Crop Insurance Scheme, Soil Health Cards, Mini Seed Kits, Pulses and Oilseeds Mission, and Agricultural Mechanisation programmes reach farmers. This, he said, would not only help protect farmlands but would also strengthen farmers’ incomes, awareness levels and agricultural management capabilities.
The Union Minister laid special emphasis on publicity and outreach, describing them as integral components of the campaign. He said that this is a programme in the national interest and that the faster information about it reaches villages across the country, the more effective the campaign will become. He urged officials and scientists to interact freely with the media, noting that the campaign concerns the future of the land, agriculture and the nation’s food providers.
Shri Shivraj Singh Chouhan expressed confidence that just as earlier agricultural outreach initiatives had left a significant impact, the ‘Khet Bachao Abhiyan’ too would emerge as a successful chapter in nationwide agricultural reform and public awareness. He called upon all stakeholders to visit villages with complete dedication, preparation and sensitivity, provide farmers with accurate information, and transform the resolve to protect Mother Earth into a mass movement. Shri Chouhan also announced that he himself would visit villages in different states during the campaign and interact directly with farmers.
During the virtual interaction, Agriculture and Farmers’ Welfare Secretary Atish Chandra and ICAR Director General Dr. M. L. Jat also shared their views. Vice-Chancellors of agricultural universities, scientists, directors of ICAR institutions, scientists from Krishi Vigyan Kendras, officials from state agriculture departments, and senior officers of the Central Government also participated in large numbers.