রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকি রাস্ত্রপতিনা সিক্কীম পুলিসতা ‘ভারতকি রাস্ত্রপতিগী পুলিশ কলর’ পিখ্রে
পুলিশনা নাগরিকশিংগীদমক্তা পার্ত্নর অমসুং গাইদলায়নশিং ওইনা শেমগৎকদবনি: রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মু
28 MAY 2026 12:25PM by PIB Imphal
ভারতকি রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রোপদি মুর্মুনা ঙসি (মে ২৮, ২০২৬) গেংতোক্তা সিক্কীম পুলিসতা ‘ভারতকি রাস্ত্রপতিগী পুলিশ কলর’ পিখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা সিক্কীম পুলিশকা মরি লৈনবা ওফিসরশিং অমসুং পুলিশকি মীওই পুম্নমকপু ইকায় খুম্নবা অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি মদুদি ১৮৯৭তা লিংখৎখিবদগী ফোর্স অসিনা সিক্কীমদা শান্তি, সেক্যুরিতি অমসুং জস্তিস শোয়দনা ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ভারতকি পুলিশিং সিস্তেমদা মতম শাংনা কোলোনিএল রুলগী মমী তারি। কোলোনিএল শবজুগেশনগী মতমদা পুলিশকি মরুওইবা পান্দমদি মীয়ামগী সেবা তৌবা নত্তে অদুবু মখোয়বু কন্ত্রোল তৌবা অমসুং লৈঙাক্লিবা রাজ্যগী দিক্তেতশিং অকনবা মওংদা চৎনহনবনি। মরম অসিনা পুলিশ সিস্তেমগী মনুংদা কোলোনিএল ৱাখল্লোন অমা মরু ওইনা লৌখি। ৱাখল্লোন অসিগী মখাদা পুলিশকি মনুংদা চৎনরম্বা ৱাখল্লোন অদু মীয়ামগা লোয়ননা মতেং পাংনবগী মহুত্তা মীয়ামগী মথক্তা সাসন তৌবগী ওইখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক হোঙলক্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি জাতি অসিগী নাগরিকশিংবু শক্তি পিনবগীদমক কোলোনিএল আওতলুক অসি মপূঙ ফানা থাদোকপা অসি য়াম্না মরুওই। মদুদখক্তদা নাগরিকশিংনা বিকসিত ভারতকি পান্দম অদু ফংবদা থম্মোয় শেঙনা মতেং পাংবা ঙম্লগনি।
রাস্ত্রপতিনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি পুলিশিং সিস্তেমগী মনুংদা ত্রান্শপরেন্শি অমসুং একাওন্তেবিলিতি অসি য়াম্নাা তঙাইফদবা অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইচম্ চম্বা মীওইশিংনা অকিবা লৈতনা মখোয়গী অৱাবশিং রেজিস্তর তৌবা ঙম্নবা পুলিশ এপরেতস অসি নাগরিকশিংগা হেন্না ফবা ওইহনগদবনি। নুপী, অঙাংশিং, অমসুং খুন্নাইগী খুদোংথিবা নংলবা কাংলুপশিংগী মতাংদসু সেন্সিতিব ওইবা থৌওং অমা লৌখৎপদসু মরু ওইবা পিগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি পুলিশ অসি নাগরিকশিংগীদমক পার্ত্নর অমসুং গাইদা ওইনা শেমগৎকদবনি। পুন্নাা থবক তৌমীন্নবগী থৌদাং অসি লৌশিন্দুনা মীয়াম অমসুং পুলিশকি মরক্তা থাজবা হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। পুলিশনা মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং খঙলদুনা তেংবাং পিরকপা মতমদা, মসিগা লোয়ননা খুন্নাইগী মনুংদা সেক্যুরিতিগী ৱাখল্লোন হেঙ্গৎহল্লগনি অমসুং আইনগী চৎনবিবু হেন্না ইকায় খুম্নবা হেনগৎহনগনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
রাস্ত্রপতিনা নোৎ তৌবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি মদুদি সিক্কীম পুলিশনা সিক্কীমদা শান্তি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ঙাক্তুনা থম্বদা মশক থোকপা থৌদাং লৌরি। মখোয়গী প্রোফেস্নেল কন্দক্তা অমসুং নাগরিকশিংগী মতাংদা মরুপ-মপাং ওইবগী মওং মতৌগী খুত্থাংদা মসিনা সিক্কীমগী মীয়ামগী নুংশিবা অমসুং ইকায়খুম্নবা ফংহল্লে।
রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসি য়েংনবগীদমক মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু -

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS THE ‘PRESIDENT OF INDIA’S POLICE COLOUR’ TO THE SIKKIM POLICE
POLICE MUST EVOLVE INTO PARTNERS AND GUIDES FOR THE CITIZENS: PRESIDENT DROUPADI MURMU
28 MAY 2026 12:25PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu presented the ‘President of India’s Police Colour’ to the Sikkim Police at Gangtok today (May 28, 2026).
Speaking on the occasion, the President congratulated all officers and police personnel associated with the Sikkim Police in the past and present for this honour. She was happy to note that since its establishment in 1897, this force has worked to ensure peace, security, and justice in Sikkim.
The President said that India's policing system has the imprint of a prolonged period of colonial rule. During the era of colonial subjugation, the primary objective of the police was not to serve the public but to control them and strictly enforce the dictates of the ruling regime. Consequently, a colonial mindset took root within the police system. Under this mindset, the prevailing attitude within the police was one of ruling over the public, rather than one of cooperating with them. This mindset is now transforming. She stressed that to empower the citizens of the nation, it is essential to completely shed this colonial outlook. Only then will the citizens be able to contribute wholeheartedly to the achievement of the goal of Viksit Bharat.
The President underlined that transparency and accountability are absolutely indispensable within the policing system. She stated that the police apparatus must be made more citizen-friendly so that ordinary people can register their grievances without fear. Priority must also be accorded to adopting a sensitive approach towards women, children, and vulnerable sections of society.
The President said that the police must evolve into partners and guides for the citizens. By embracing this collaborative role, trust between the public and the police will be strengthened. When the police understand people's problems and extend assistance, it will simultaneously enhance the sense of security within society and deepen respect for the rule of law. She emphasised that the objective of the policing system should not be confined merely to apprehending criminals, but should extend to building a secure and socially conscious society.
The President was happy to note that the Sikkim Police has made a significant contribution to maintaining peace and harmony in Sikkim. Through their professional conduct and friendly demeanour towards the citizens, it has earned the affection and respect of the people of Sikkim.
Please click here to see the President's speech-