राष्ट्रपतिको सचिवालय
भारतकी राष्ट्रपतिद्वारा सिक्किम पुलिसलाई “प्रेसिडेन्ट अव् इण्डिया पुलिस कलर” प्रदान
पुलिस नागरिकहरूका लागि साझेदार अनि मार्गदर्शकका रूपमा विकसित हुनुपर्दछ : राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मू
28 MAY 2026 12:25PM by PIB Gangtok
राष्ट्रपति श्रीमती द्रौपदी मुर्मूद्वारा आज गान्तोकमा सिक्किम पुलिसलाई “प्रेसिडेन्ट अव् इण्डियाज् पुलिस कलर” प्रदान गरियो।
यस अवसरमा बोल्दै राष्ट्रपतिले यस सम्मानका लागि सिक्किम पुलिससँग पूर्व अनि वर्तमानमा आबद्ध सबै अधिकारी अनि पुलिसकर्मीलाई बधाई दिइन्। सन् 1897 मा स्थापनापछि, यस बलले सिक्किममा शान्ति, सुरक्षा अनि न्याय सुनिश्चित गर्न काम गरिरहेकोमा उनले खुशी व्यक्त गरिन्।
राष्ट्रपतिले भारतीय पुलिस तन्त्रमा धेरै लामो औपनिवेशिक शासनको छाप रहेको उल्लेख गरिन्। औपनिवेशिक दमनको युगमा, पुलिसको प्राथमिक उद्देश्य जनसेवा नभएर उनीहरूलाई नियन्त्रित गर्नका साथै शासन तन्त्रको हुकुम तामेल गर्नुरहेको बताइन्। यसको फलस्वरूप, औपनिवेशिक मनस्थितिले पुलिस तन्त्रमा जरा गाडेको र यसै मनस्थिति अन्तर्गत सहयोगको साटो जनमानसमा शासन गर्ने प्रवृत्ति विद्यमान रहेको बताइन्। यो मनस्थितिमा परिवर्तन आइरहेको उल्लेख गर्दै राष्ट्रका नागरिकहरूलाई सशक्त बनाउन, उक्त औपनिवेशिक विचारधारा पूर्णरूपमा त्याग्न आवश्यक रहेको बताइन्। यसो गरे मात्र नागरिकहरूले विकसित भारतको लक्ष्य हासिल गर्न खुल्ला मनले योगदान पुऱ्याउने उनले बताइन्।
पुलिस तन्त्रमा पारदर्शिता अनि जवाफदेयता अत्यन्तै अपरिहार्य रहेको राष्ट्रपतिले रेखाङ्कित गरिन्। नागरिकहरूले कुनै डरबिना आफ्नो उजुरी दर्ता गराउनसक्ने हिसाबले पुलिस तन्त्रलाई नागरिकमैत्री बनाउन आवश्यक रहेको उल्लेख गरिन्। यसका साथै महिला, बालक अनि समाजका कमजोर वर्गतर्फ संवेदनशील दृष्टिकोण अपनाउन प्राथमिकता दिनुपर्ने कुरामा उनले जोड दिइन्।
नागरिकहरूका लागि पुलिस साझेदार अनि मार्गदर्शकका रूपमा विकसित हुनुपर्ने राष्ट्रपतिले बताइन्। सामूहिक भूमिका अङ्गीकार गरे, जनमानस अनि पुलिसबीच विश्वास सुदृढ हुने कुरा उनले उल्लेख गरिन्। पुलिसले जनमानसको समस्या बुझ्दै सहयोग बढाए, यसले समाजमा सुरक्षाको भावना बढाउँदै कानुनको राजप्रति गहिरो सम्मान जगाउनेछ, उनले बताइन्। पुलिस तन्त्रको उद्देश्य अपराधीहरू पक्रनमा मात्र सीमित नरहेर सुरक्षित साथै सामाजिक रूपमा सचेत समाज निर्माण गर्नका लागि पनि हुनुपर्नेछ, उनले बताइन्।
सिक्किममा शान्ति अनि सद्भावना कायम गर्न सिक्किम पुलिसले उल्लेखनीय योगदान पुऱ्याइरहेको जान्नपाउँदा राष्ट्रपतिले हर्ष व्यक्त गरिन्। नागरिकहरूतर्फ पेशेवर आचरण अनि मैत्रीपूर्ण व्यवहारद्वारा सिक्किम पुलिसले सिक्किमे जनमानसको प्रेम अनि सम्मान कमाएको उनले उल्लेख गरिन्।
राष्ट्रपतिको सम्बोधन हेर्न यहाँ क्लिक गर्नुहोस्

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS THE ‘PRESIDENT OF INDIA’S POLICE COLOUR’ TO THE SIKKIM POLICE
POLICE MUST EVOLVE INTO PARTNERS AND GUIDES FOR THE CITIZENS: PRESIDENT DROUPADI MURMU
28 MAY 2026 12:25PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu presented the ‘President of India’s Police Colour’ to the Sikkim Police at Gangtok today (May 28, 2026).
Speaking on the occasion, the President congratulated all officers and police personnel associated with the Sikkim Police in the past and present for this honour. She was happy to note that since its establishment in 1897, this force has worked to ensure peace, security, and justice in Sikkim.
The President said that India's policing system has the imprint of a prolonged period of colonial rule. During the era of colonial subjugation, the primary objective of the police was not to serve the public but to control them and strictly enforce the dictates of the ruling regime. Consequently, a colonial mindset took root within the police system. Under this mindset, the prevailing attitude within the police was one of ruling over the public, rather than one of cooperating with them. This mindset is now transforming. She stressed that to empower the citizens of the nation, it is essential to completely shed this colonial outlook. Only then will the citizens be able to contribute wholeheartedly to the achievement of the goal of Viksit Bharat.
The President underlined that transparency and accountability are absolutely indispensable within the policing system. She stated that the police apparatus must be made more citizen-friendly so that ordinary people can register their grievances without fear. Priority must also be accorded to adopting a sensitive approach towards women, children, and vulnerable sections of society.
The President said that the police must evolve into partners and guides for the citizens. By embracing this collaborative role, trust between the public and the police will be strengthened. When the police understand people's problems and extend assistance, it will simultaneously enhance the sense of security within society and deepen respect for the rule of law. She emphasised that the objective of the policing system should not be confined merely to apprehending criminals, but should extend to building a secure and socially conscious society.
The President was happy to note that the Sikkim Police has made a significant contribution to maintaining peace and harmony in Sikkim. Through their professional conduct and friendly demeanour towards the citizens, it has earned the affection and respect of the people of Sikkim.
Please click here to see the President's speech-