ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପାଇଁ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ସରକାର
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ନାଗରିକ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିଙ୍କ ସହଭାଗିତାରେ ସୁଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା ଗ୍ରୀଡ୍ ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ
ସୀମାର ୧୫ କିଲୋମିଟର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ବେଆଇନ ନିର୍ମାଣକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଉପରେ ଜୋର
27 MAY 2026 2:51PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନେରରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ-ପାକିସ୍ତାନ (ଆଇ.ପି.ବି.) ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ସହ ଜଡ଼ିତ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ, ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ୫ଟି ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲା-ବିକାନେର, ଜୈସଲମେର, ବାରମେର, ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାନଗର, ଫଲୋଦିର ପୋଲିସ ଅଧୀକ୍ଷକମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସୀମା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ସୀମା ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସାମିଲ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ବେଆଇନ ନିର୍ମାଣ, ବିଶେଷ କରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାର ଶୂନରୁ ୧୫ କିଲୋମିଟର ମଧ୍ୟରେ, ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା ନୀତି କଠୋର ଭାବେ ଲାଗୁ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏଭଳି ସମସ୍ତ ଅନଧିକୃତ ନିର୍ମାଣକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ସେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳ (ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍.), କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବୋର୍ଡ (ସି. ବି. ଡି. ଟି.), ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନ୍. ସି. ବି.) ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ସୀମା ପରିଚାଳନା ରଣନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରବେଶ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରାଚାଲାଣ, ଜବରଦଖଲ, ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସୀମାପାର ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନଗତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଯାଞ୍ଚ, ସେମାନଙ୍କ ପାଣ୍ଠି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ଯାଞ୍ଚ, ବେନାମୀ ଆକାଉଣ୍ଟ ଏବଂ ନକଲି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଟ୍ରାକିଂ, ନକଲି ଆଧାର କାର୍ଡ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଚୋରାଚାଲାଣ ରୋକିବା ଭଳି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସାଇବର ଅପରାଧର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ଏବଂ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ '୧୯୩୦' କଲ୍ ସେଣ୍ଟରକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶେଷ ମାଇଲ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍-୨ (ଭି. ଭି. ପି.-୨) ର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ବୈଠକରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଶତପ୍ରତିଶତ ପରିପୂରଣକୁ ଦୋହରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired security review meeting in Bikaner to Strengthen Border Security in Rajasthan
Under PM Modi's leadership , Government of India is committed to ensuring the highest standards of security along the international borders
A robust 360° security grid for every border district, involving citizens, the State Government, and security agencies
Demolish illegal structures along borders, especially within 15 Kms
Curb infiltration, narcotics, encroachment, terror financing and trans-border crimes integrating BSF, CBDT, NCB and the State Government machinery
District Magistrates to ensure legal and financial compliance of banks, verification of big business establishments and scrutiny of funding
Rein in smuggling, close watch on mule accounts, fake companies and forged Aadhaar cards; smuggling to be reined in
Districts to deeply study the sources, patterns and networks behind crime and the drug menace
District to develop lasting solutions to crime and drug menace
Effective use of the '1930' call centre to curb cybercrimes, with emphasis on effective implementation of the three new criminal laws
Successful implementation of VVP-II to strengthen last-mile governance, curb economic crimes, fill infrastructural gaps and support the border population
27 MAY 2026 2:51PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a high-level security review meeting in Bikaner, Rajasthan, to comprehensively assess security-related issues concerning the border districts along the Indo-Pakistan Border (IPB). The meeting was attended by the Chief Minister of Rajasthan, senior state government officials, along with the District Magistrates and Superintendents of Police of 5 border districts - Bikaner, Jaisalmer, Barmer, Sri Ganganagar, Phalodi. The Meeting focused on enhanced and comprehensive border management with greater coordination of the State Government.
During the meeting, it was decided to formulate a 360-degree security framework for every border district. This integrated approach will actively involve local citizens, the State Government machinery, and all concerned security agencies to ensure comprehensive and robust border management.
Union Home Minister Shri Amit Shah stressed the need for strict enforcement of a zero-tolerance policy against illegal constructions, particularly within 0-15 km of the international border. He directed the concerned authorities to demolish all such unauthorized constructions.
Shri Amit Shah emphasized on a coordinated border management strategy involving the Border Security Force (BSF), Central Board of Direct Taxes (CBDT), Narcotics Control Bureau (NCB), and the State Government machinery to effectively address infiltration, narcotics smuggling, encroachment, terror financing, and other trans-border crimes.
Union Home Minister directed District Magistrates to assume enhanced responsibilities, including ensuring full legal and financial compliance by all banks, verification of major business establishments, scrutiny of their funding sources, tracking of mule accounts and shell companies, identification of fake Aadhaar cards, and prevention of smuggling.
Union Home Minister Shri Amit Shah instructed to effectively utilize the ‘1930’ call centre for prompt redressal of cybercrimes and full implementation of the three new criminal laws to strengthen law enforcement and judicial processes in the region.
During the meeting, emphasis was laid on the successful implementation of the Vibrant Village Programme-II (VVP-II) for strengthening last mile governance, curbing economic crimes, fulfilling infrastructural gaps and supporting border population. 100% saturation of all Government schemes in border villages was reiterated.
The meeting underscored that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is firmly committed to ensuring the highest standards of security along the international borders while promoting close synergy between Central and State agencies for holistic development and safety of border areas.