গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত বিকানেৰত ৰাজস্থানৰ সীমান্ত সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ উদ্দেশ্যে নিৰাপত্তা পৰ্যালোচনা বৈঠক
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
জনসাধাৰণ, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু নিৰাপত্তা সংস্থাসমূহক জড়িত কৰি সীমান্তৰ প্ৰতিখন জিলাৰ বাবে এক শক্তিশালী ৩৬০০ সুৰক্ষা গ্ৰীড
সীমান্তত বিশেষকৈ ১৫ কিলোমিটাৰৰ ভিতৰত অবৈধ গাঁথনি ধ্বংস
বি এছ এফ, চি বি ডি টি, এন চি বি আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাক একত্ৰিত কৰি অনুপ্ৰৱেশ, মাদক দ্ৰব্য, বেদখল, সন্ত্ৰাসবাদীক বিত্তীয় যোগান আৰু আন্তঃসীমান্ত অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ
জিলা ন্যায়াধীশৰ দ্বাৰা বেংকসমূহৰ আইনী আৰু বিত্তীয় অনুপালন, বৃহৎ ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা আৰু পুঁজিৰ পৰীক্ষা নিশ্চিতকৰণ
চোৰাং ব্যৱসায় নিয়ন্ত্ৰণ কৰা, অবৈধ ধনৰ লেনদেনৰ একাউণ্ট, ভুৱা কোম্পানী আৰু ভুৱা আধাৰ কাৰ্ডৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি
জিলাসমূহৰ দ্বাৰা অপৰাধ আৰু ড্ৰাগছৰ সমস্যাৰ আঁৰৰ উৎস, আৰ্হি আৰু নেটৱৰ্কসমূহ গভীৰভাৱে অধ্যয়ন
জিলাৰ জৰিয়তে অপৰাধ আৰু ড্ৰাগছৰ সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধান
তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণত গুৰুত্ব দি চাইবাৰ অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ‘১৯৩০’ কল চেণ্টাৰৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰ
অন্তিম পৰ্যায়ৰ শাসনক শক্তিশালী কৰিবলৈ, অৰ্থনৈতিক অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ, আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰিবলৈ আৰু সীমান্তৰ জনসাধাৰণক সমৰ্থন কৰিবলৈ ভিভিপি-২ৰ সফল ৰূপায়ণ
27 MAY 2026 2:51PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাজস্থানৰ বিকানেৰত ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্ত (আইপিবি)ৰ জিলাসমূহৰ নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ মূল্যায়ন কৰাৰ উদ্দেশ্যে আয়োজিত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ নিৰাপত্তা পৰ্যালোচনা বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে। এই বৈঠকত ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগতে ৫ খন সীমান্ত জিলা-বিকানেৰ, জয়ছালমেৰ, বাৰ্মেৰ, শ্ৰী গংগানগৰ আৰু ফালোদীৰ জিলা ন্যায়াধীশ আৰু আৰক্ষী অধীক্ষকসকল উপস্থিত আছিল। বৈঠকত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সমন্বয়েৰে উন্নত আৰু ব্যাপক সীমান্ত ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
বৈঠকত প্ৰতিখন সীমান্ত জিলাৰ বাবে ৩৬০ ডিগ্ৰী সুৰক্ষা পৰিকাঠামো প্ৰস্তুত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। এই সংহত দৃষ্টিভংগীয়ে ব্যাপক আৰু শক্তিশালী সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰিবলৈ স্থানীয় নাগৰিক, ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা আৰু সংশ্লিষ্ট নিৰাপত্তা সংস্থাসমূহক সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিশেষকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ ০-১৫ কিলোমিটাৰৰ ভিতৰত অবৈধ নিৰ্মাণৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা নীতি কঠোৰভাৱে বলৱৎ কৰাৰ প্ৰয়োজন সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এনে সকলো অনানুমোদিত নিৰ্মাণ ধ্বংস কৰিবলৈ তেওঁ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক নিৰ্দেশ দিয়ে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী (বি এছ এফ), কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ পৰিষদ (চি বি ডি টি), নাৰ্কোটিক্স নিয়ন্ত্ৰণ ব্যুৰো (এন চি বি) আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাক জড়িত কৰি অনুপ্ৰৱেশ, মাদক দ্ৰব্য সৰবৰাহ, বেদখল, সন্ত্ৰাসবাদীক বিত্তীয় যোগান আৰু সীমান্তৰ অন্যান্য অপৰাধসমূহৰ সৈতে কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে এক সমন্বিত সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা কৌশলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো বেংকৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণ আইনী আৰু বিত্তীয় অনুপালন নিশ্চিত কৰা, মুখ্য ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা, তেওঁলোকৰ পুঁজিৰ উৎসৰ পৰীক্ষা, অবৈধ ধনৰ লেনদেনৰ একাউণ্ট আৰু শ্বেল কোম্পানীসমূহৰ ট্ৰেকিং, ভুৱা আধাৰ কাৰ্ড চিনাক্তকৰণ আৰু চোৰাং ব্যৱসায় প্ৰতিৰোধকে ধৰি বর্ধিত দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিবলৈ জিলা ন্যায়াধীশক নিৰ্দেশ দিয়ে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে অঞ্চলটোত আইন প্ৰৱৰ্তন আৰু ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া শক্তিশালী কৰিবলৈ চাইবাৰ অপৰাধৰ দ্ৰুত নিষ্পত্তি আৰু তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইনৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণৰ বাবে ‘১৯৩০’ কল চেণ্টাৰক কাৰ্যকৰীভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
বৈঠকত অন্তিম পৰ্যায়ৰ শাসন শক্তিশালী কৰা, অৰ্থনৈতিক অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা, আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰা আৰু সীমান্তৰ জনসংখ্যাক সহায় কৰাৰ বাবে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেম-২ (ভিভিপি-২) ৰ সফল ৰূপায়ণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। সীমান্তৰ গাঁওসমূহত সকলো চৰকাৰী আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ পৰিপূৰ্ণতা পুনৰাবৃত্তি কৰা হয়।
বৈঠকত এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সীমান্ত অঞ্চলসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত নিৰাপত্তাৰ সৰ্বোচ্চ মান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ দৃঢ়ভাৱে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired security review meeting in Bikaner to Strengthen Border Security in Rajasthan
Under PM Modi's leadership , Government of India is committed to ensuring the highest standards of security along the international borders
A robust 360° security grid for every border district, involving citizens, the State Government, and security agencies
Demolish illegal structures along borders, especially within 15 Kms
Curb infiltration, narcotics, encroachment, terror financing and trans-border crimes integrating BSF, CBDT, NCB and the State Government machinery
District Magistrates to ensure legal and financial compliance of banks, verification of big business establishments and scrutiny of funding
Rein in smuggling, close watch on mule accounts, fake companies and forged Aadhaar cards; smuggling to be reined in
Districts to deeply study the sources, patterns and networks behind crime and the drug menace
District to develop lasting solutions to crime and drug menace
Effective use of the '1930' call centre to curb cybercrimes, with emphasis on effective implementation of the three new criminal laws
Successful implementation of VVP-II to strengthen last-mile governance, curb economic crimes, fill infrastructural gaps and support the border population
27 MAY 2026 2:51PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a high-level security review meeting in Bikaner, Rajasthan, to comprehensively assess security-related issues concerning the border districts along the Indo-Pakistan Border (IPB). The meeting was attended by the Chief Minister of Rajasthan, senior state government officials, along with the District Magistrates and Superintendents of Police of 5 border districts - Bikaner, Jaisalmer, Barmer, Sri Ganganagar, Phalodi. The Meeting focused on enhanced and comprehensive border management with greater coordination of the State Government.
During the meeting, it was decided to formulate a 360-degree security framework for every border district. This integrated approach will actively involve local citizens, the State Government machinery, and all concerned security agencies to ensure comprehensive and robust border management.
Union Home Minister Shri Amit Shah stressed the need for strict enforcement of a zero-tolerance policy against illegal constructions, particularly within 0-15 km of the international border. He directed the concerned authorities to demolish all such unauthorized constructions.
Shri Amit Shah emphasized on a coordinated border management strategy involving the Border Security Force (BSF), Central Board of Direct Taxes (CBDT), Narcotics Control Bureau (NCB), and the State Government machinery to effectively address infiltration, narcotics smuggling, encroachment, terror financing, and other trans-border crimes.
Union Home Minister directed District Magistrates to assume enhanced responsibilities, including ensuring full legal and financial compliance by all banks, verification of major business establishments, scrutiny of their funding sources, tracking of mule accounts and shell companies, identification of fake Aadhaar cards, and prevention of smuggling.
Union Home Minister Shri Amit Shah instructed to effectively utilize the ‘1930’ call centre for prompt redressal of cybercrimes and full implementation of the three new criminal laws to strengthen law enforcement and judicial processes in the region.
During the meeting, emphasis was laid on the successful implementation of the Vibrant Village Programme-II (VVP-II) for strengthening last mile governance, curbing economic crimes, fulfilling infrastructural gaps and supporting border population. 100% saturation of all Government schemes in border villages was reiterated.
The meeting underscored that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is firmly committed to ensuring the highest standards of security along the international borders while promoting close synergy between Central and State agencies for holistic development and safety of border areas.