গৃহ মন্ত্ৰালয়
অপাৰেচন ৰেজপিল: এনচিবিয়ে ধ্বংস কৰিলে বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ নেটৱৰ্ক; প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতত জব্দ কৰে মধ্যপ্ৰাচ্য অঞ্চলত ব্যৱহৃত চাইকোট্ৰপিক পদাৰ্থ কেপ্টাগন
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে এনচিবিৰ সাহসী আৰু সজাগ যোদ্ধাসকলক ‘অপাৰেচন ৰেজপিল’( RAGEPILL) সফলতাৰে সম্পন্ন কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
‘অপাৰেচন ৰেজপিল’ৰ জৰিয়তে আমাৰ সংস্থাসমূহে কেপ্টাগন নামৰ “জিহাদী ড্ৰাগছ” প্ৰথমবাৰৰ বাবে জব্দ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
মধ্যপ্ৰাচ্যলৈ নিৰ্ধাৰিত ড্ৰাগছৰ সৰবৰাহ ধৰা পেলা পৰাটো মোদী চৰকাৰৰ ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে
আমি আমাৰ ভূখণ্ডক সৰবৰাহৰ পথ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰা বা দেশৰ পৰা উলিয়াই নিব বিচৰা প্ৰতি গ্ৰাম ড্ৰাগছ ধৰা পেলাম
এনচিবিয়ে ক্ৰয়ৰ উৎস, হাৱালা সম্পৰ্ক , লজিষ্টিক চেইন, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰহণ কৰোতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ নেটৱৰ্কৰ বিৰুদ্ধে এক বিস্তৃত তদন্ত আৰম্ভ কৰিছে
১৮২ কোটি টকাৰ ২২৭.৭ কিলোগ্ৰাম কেপ্টাগন টেবলেট/পাউদাৰ জব্দ কৰা হৈছে, এই চক্ৰৰ সৈতে জড়িত ছিৰিয়াৰ নাগৰিকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে
16 MAY 2026 2:06PM by PIB Guwahati
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ নেটৱৰ্কৰ বিৰুদ্ধে অভিযান চলাই লাভ কৰা এক বৃহৎ অগ্ৰগতি হিচাপে অপাৰেচন ৰেজেপিলৰ অধীনত নাৰ্কটিকছ কণ্ট্ৰল ব্যুৰোৱে (এনচিবি) কেপ্টাগনৰ সৰবৰাহৰ সৈতে জড়িত এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ চক্ৰক সফলতাৰে উৎখাত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। লগতে প্ৰায় ২২৭.৭ কিলোগ্ৰাম কেপ্টাগন টেবলেট/পাউদাৰ জব্দ কৰাৰ উপৰি ভাৰতত নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ অতিৰিক্ত সময় থকা এই চক্ৰৰে জৰিত এজন ছিৰিয়ান নাগৰিকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে । কেপ্টাগনত মূলতঃ ফেনেটিলাইন আৰু এম্ফেটামাইন থাকে, যিবোৰ এনডিপিএছ আইনৰ অধীনত চাইকোট্ৰপিক পদাৰ্থ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে এনচিবিৰ সাহসী আৰু সজাগ যোদ্ধাসকলক ‘অপাৰেচন ৰেজপিল’ সফলতাৰে সম্পন্ন কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ‘অপাৰেচন ৰেজপিল’ৰ জৰিয়তে আমাৰ সংস্থাসমূহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তথাকথিত “জিহাদী ড্ৰাগছ” কেপ্টাগন জব্দ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে এক্সত দিয়া পোষ্ট কয় , “মোদী চৰকাৰে ‘ড্ৰাগছ ফ্ৰী ইণ্ডিয়া’ৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ। এই কথা অৱগত কৰি আনন্দিত যে ‘অপাৰেচন ৰেজিপিল’ৰ জৰিয়তে আমাৰ এজেন্সীসমূহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৮২ কোটি টকাৰ তথাকথিত “জিহাদী ড্ৰাগছ” কেপ্টাগন , জব্দ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। মধ্যপ্ৰাচ্যৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত ড্ৰাগছ খিনি জব্দ কৰাৰ লগতে বিদেশী নাগৰিকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে। এয়া ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ উজ্জ্বল উদাহৰণ হিচাপে থিয় দিছে ।মই পুনৰ কওঁ যে আমি আমাৰ ভূখণ্ডক সৰহৰাহৰ পথ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰা বা দেশৰ পৰা উলিয়াই নিব বিচৰা প্ৰতি গ্ৰাম ড্ৰাগছ জব্দ কৰিম। । এন চি বিৰ সাহসী আৰু সজাগ যোদ্ধাসকললৈ অভিনন্দন।
এটা বিদেশী ড্ৰাগছ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাৰ পৰা পোৱা তথ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভাৰতক কেপ্টাগনৰ সৰবৰাহৰ বাবে সৰবৰহাৰ পথ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰমাণ পোৱা যায়। উক্ত তথ্যৰ ভিত্তিতে নতুন দিল্লীৰ নেব চৰাইত এটা ঘৰ চিনাক্ত কৰা হয় আৰু ২০২৬ চনৰ ১১ মে’ত ঘৰটোত চলোৱা তালাচীৰ সময়ত প্ৰায় ৩১.৫ কিলোগ্ৰাম কেপ্টাগন টেবলেট উদ্ধাৰ কৰ হয়। যিবোৰ এটা মেচিনত সযতনে লুকুৱাই ৰখা হৈছিল। প্ৰাথমিক তদন্তৰ পৰা অনুমান কৰা হৈছে যে সেয়া জেদ্দা, চৌদি আৰবলৈ ৰপ্তানিৰ বাবে ৰখা হৈছিল । প্ৰাথমিক তদন্তত প্ৰকাশ পাইছে যে ছিৰিয়াৰ নাগৰিকজনে ১৫.১১.২০২৪ তাৰিখে পৰ্যটন ভিছাৰে ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰিছিল । যদিও ১২.০১.২০২৫ তাৰিখে তেওঁৰ ভিছাৰ ম্যাদ উকলি গৈছিল তথাপি তেওঁ অবৈধভাৱে ভাৰতত অতিৰিক্ত সময় আছিল আৰু নেব চৰাইৰ উক্ত ঘৰটো ভাড়াত লৈছিল।
অভিযুক্তক আৰু অধিক সোছা-পোছা কৰাৰ অন্তত ১৪ মে', ২০২৬ত গুজৰাটৰ মুণ্ড্ৰাত থকা কণ্টেইনাৰ ফেচিলিটেশ্যন ষ্টেচন (চিএফএছ)ত থকা এটা কণ্টেইনাৰৰ পৰা প্ৰায় ১৯৬.২ কিলোগ্ৰাম কেপ্টাগন পাউদাৰ জব্দ কৰা হয় । পাত্ৰটোৰ পুংখানুপুংখ অনুসন্ধানত ১৯৬.২ কিলোগ্ৰাম কেপ্টাগন পাউদাৰ থকা ৩টা বেগ উদ্ধাৰ কৰা হয়। । প্ৰাথমিক তদন্তত প্ৰকাশ পাইছে যে জব্দ কৰা ড্ৰাগছ খিনি উপসাগৰীয় অঞ্চল, বিশেষকৈ চৌদি আৰব আৰু চুবুৰীয়া মধ্যপ্ৰাচ্যৰ দেশসমূহলৈ সৰবৰাহৰ উদ্দেশ্যে ৰখা হৈছিল, য’ত কেপ্টাগনৰ অপব্যৱহাৰে আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা আৰু জনস্বাস্থ্যৰ প্ৰতি গুৰুতৰ চিন্তাৰ বিষয় হিচাবে পৰিগণিত হৈছে।
অপাৰেচন ৰেজেপিলৰ সময়ত জব্দ হোৱা মুঠ ড্ৰাগছৰ পৰিমাণ প্ৰায় ২২৭.৭ কিলোগ্ৰাম। এনে কেপ্টাগন টেবলেট/পাউদাৰ সমগ্ৰ উপসাগৰীয় আৰু মধ্যপ্ৰাচ্যৰ অবৈধ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত মূল্য আনুমানিক প্ৰায় ১৮২ কোটি টকা হ'ব। এই অভিযানে ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেপ্টাগন জব্দ কৰাৰ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। লগতে অভিযানটোৱে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চক্ৰসমূহে ভাৰতক ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ পথ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথাও পোহৰলৈ আনিছে। ইয়াৰ উপৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চোৰাংচোৱাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা তথ্য আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাৰ সহযোগিতাই একাধিক ন্যায়িক অধিকাৰক্ষেত্ৰত চলি থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মাদক দ্ৰব্য সৰবৰাহৰ নেটৱৰ্ক চিনাক্ত কৰা, বাধা দিয়া আৰু ভাঙি পেলোৱাত কেনেদৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে সেই কথাও প্ৰমাণ কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে বলৱৎকাৰী সংস্থাসমূহে কেনেকৈ একত্ৰিত হৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ চক্ৰসমূহ ভাঙি পেলাব পাৰে সেই কথাও এই অভিযানে প্ৰমাণ কৰিছে।
ইকুৱেডৰৰ পৰা এটা কণ্টেইনাৰত লুকুৱাই ৰখা ৩৪৯ কিলোগ্ৰাম কোকেইন শেহতীয়াকৈ মুম্বাইত এনচিবিৰ আন এক বৃহৎ অভিযানত ধৰা পৰাৰ কথাই অঞ্চলসমূহৰ মাজত নিচাযুক্ত দ্ৰব্য সৰবৰাহৰ বাবে কণ্টেইনাৰ, বাণিজ্যিক পথৰ অপব্যৱহাৰ কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ চক্ৰসমূহে ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি কৰা সক্ৰিয়তাৰ কথাও প্ৰমাণ কৰিছে।
এনচিবিয়ে ক্ৰয়ৰ উৎস, বিত্তীয় আৰু হাৱালা সংযোগ, লজিষ্টিক সুবিধা প্ৰদানকাৰী, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাহক তথা ছিণ্ডিকেটৰ সৈতে জড়িত বিশাল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নেটৱৰ্ক চিনাক্তকৰণৰ বাবে এক বিস্তৃত তদন্ত আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰত ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ড্ৰাগছৰ অপব্যৱহাৰৰ দৰে বিশ্বজোৰা সমস্যাৰ প্ৰতি সামূহিক সঁহাৰি নিশ্চিত কৰিবলৈ চোৰাংচোৱাৰ তথ্য ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা, ড্ৰাগছৰ মূল হোতাক প্ৰত্যাৰ্পণ কৰা আৰু মাদক-সন্ত্ৰাসবাদ তথা ড্ৰাগছ চক্ৰৰ বিৰুদ্ধে সমন্বিত ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত এন চি বিয়ে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা শূন্য সহনশীলতাৰ নীতিৰ প্ৰতি নিজৰ অটল দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰবাৰ দৃঢ় কৰা হৈছে। সীমান্তৰ সিপাৰে চলি থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মাদক দ্ৰব্য ছিণ্ডিকেটসমূহ ভাঙি পেলোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় ৰক্ষা কৰি কাম অব্যাহত ৰখা হৈছে। এনচিবিয়ে নাগৰিকসকলক মানস ( MANAS) হেল্পলাইন (টোল-ফ্ৰী: ১৯৩৩)ৰ জৰিয়তে নিচাযুক্ত দ্ৰব্য সম্পৰ্কীয় তথ্য প্ৰকাশ কৰিবলৈও আহ্বান জনাইছে। এইক্ষেত্ৰত তথ্যদাতাৰ পৰিচয় কঠোৰভাৱে গোপনীয় ৰখা হ'ব।

Ministry of Home Affairs
Operation RAGEPILL: NCB Busts a Major International Drug Trafficking Network; Makes India’s First-Ever Seizure of Captagon, a Psychotropic Substance used in the Middle East Region
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah congratulates brave and vigilant warriors of NCB for successfully carrying out ‘Operation RAGEPILL’
Through ‘Operation RAGEPILL’, our agencies have achieved the first-ever seizure of Captagon, the so-called “Jihadi Drug”
The busting of the drug consignment destined for the Middle East stand out as a shining example of Modi government’s zero tolerance against drugs
We will clamp down on every gram of drugs entering India or leaving the country using our territory as the transit route
NCB launches a comprehensive probe into the procurement source, hawala links, logistics chain, international receivers and wider transnational drug network
227.7 kg Captagon Tablets/Powder worth ₹182 crore seized; Syrian national linked to syndicate arrested
16 MAY 2026 2:06PM by PIB Delhi
In a major breakthrough against transnational synthetic drug trafficking networks, the Narcotics Control Bureau (NCB), under Operation RAGEPILL, has successfully unearthed an international drug syndicate involved in the trafficking of Captagon, leading to the seizure of approximately 227.7 Kgs. of Captagon Tablets/Powder and the arrest of one overstaying Syrian national, who is a member of the syndicate. The Captagon mainly contains Fenetylline and Amphetamine which are Psychotropic Substances under the NDPS Act.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, congratulated the brave and vigilant warriors of NCB for successfully carrying out the ‘Operation RAGEPILL’. Shri Shah said that through ‘Operation RAGEPILL’, our agencies have achieved the first-ever seizure of Captagon, the so-called Jihadi Drug.
Shri Amit Shah posted on X, “Modi govt is resolved for a ‘Drug-Free India’. Glad to share that through ‘Operation RAGEPILL’, our agencies have achieved the first-ever seizure of Captagon, the so-called “Jihadi Drug”, worth ₹182 crore. The busting of the drug consignment destined for the Middle East and the arrest of a foreign national stand out as shining examples of our commitment to zero tolerance against drugs. I repeat we will clamp down on every gram of drugs entering India or leaving the country using our territory as the transit route. Kudos to the brave and vigilant warriors of the NCB.”
Developing information received from a Foreign Drug Law Enforcement Agency that India is being used as transit for trafficking of Captagon, a house was identified in Neb Sarai, New Delhi and search of the house on May 11, 2026 led to recovery of about 31.5 Kg Captagon Tablets, carefully concealed in a commercial chapati cutting machine which preliminary investigation suggests was intended for export to Jeddah, Saudi Arabia. Preliminary investigation revealed that the Syrian national had entered India on a tourist visa on 15.11.2024, but his visa expired on 12.01.2025 and he was illegally overstaying in India and had taken the said house in Neb Sarai on rent.
Questioning of the accused further led to recovery of about 196.2 Kgs. of Captagon Powder from a container in Container Facilitation Station (CFS) at Mundra, Gujarat on May 14, 2026. The container was imported from Syria, with sheep wool as a declared consignment. Thorough search of the container led to recovery of 3 bags containing 196.2 Kgs. of Captagon Powder. Preliminary investigation has revealed that the seized consignment was intended for transshipment to the Gulf region, particularly Saudi Arabia and neighbouring Middle Eastern countries, where Captagon abuse has emerged as a serious law enforcement and public health concern.
The total seizure effected during Operation RAGEPILL amounts to approximately 227.7 Kgs. of Captagon Tablets/Powder, with an estimated illicit international market value of approximately ₹182 crore in destination markets across the Gulf and Middle East.
This operation marks India’s first-ever seizure of Captagon in India and exposes attempts by international syndicates to use India as a transit hub. It also exemplifies how international intelligence sharing and law enforcement cooperation can play a critical role in identifying, intercepting, and dismantling transnational narcotics trafficking networks operating across multiple jurisdictions, and how the drug enforcement agencies across the world can come together to dismantle the trans-national drug syndicates.
The seizure also assumes significance in light of another recent major NCB interdiction in Mumbai involving 349 kilograms of cocaine concealed in a container originating from Ecuador, indicating an increasing trend of transnational drug syndicates misusing commercial cargo and containerized trade routes for trafficking narcotic substances across regions.
The NCB has initiated a comprehensive investigation to identify the source of procurement, financial and hawala linkages, logistics facilitators, international receivers, and the wider transnational network associated with the syndicate. India is committed to strengthening international cooperation through intelligence sharing, extradition of drug kingpins, and coordinated action against narco-terrorism and drug cartels to ensure collective response to the global issue of drug trafficking and drug abuse.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, NCB reiterates its unwavering commitment towards the policy of zero tolerance against drug abuse and continues to work in close coordination with national and international agencies to dismantle transnational narcotics syndicates operating across borders. The NCB also urges citizens to report narcotics-related information through the MANAS Helpline (Toll-Free: 1933). The identity of informers is kept strictly confidential.