পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিৱর্তনৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ সংবাদ মেল
বৰ্তমান চলি থকা পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ মাজতে সমগ্ৰ দেশত গাখীৰ ক্ৰয়, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু যোগান নিৰবিচ্ছিন্ন হৈ আছে
দুগ্ধ যোগান শৃংখলৰ দৈনিক নিৰীক্ষণ আৰু গাখীৰ, ইন্ধন তথা পেকেজিং সামগ্ৰীৰ উপলভ্যতা সক্ষম কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্যিক ফেডাৰেচন আৰু দুগ্ধ সংঘৰ সৈতে নিৰ্দিষ্ট পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছিল
ঘৰুৱা এলপিজি যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে; এলপিজি বিতৰণত ড্ৰাই আউটৰ কোনো খবৰ পোৱা হোৱা নাই
২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰা ৫.৬৮ লাখৰো অধিক গ্ৰাহকৰ সৈতে ৫.০১ লাখৰো অধিক পি এন জি সংযোগ গেছিফাই কৰা হৈছে
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অ’ এম চি সমূহে আকস্মিকভাৱে পৰীক্ষা অব্যাহত ৰাখিছে; কালিলৈকে ২৭৪ টা এল পি জি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমণা আৰোপ কৰিছে আৰু ৬৭ টা এল পি জি বিতৰক স্থগিত ৰখা হৈছে
২০২৬ চনৰ ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ৯ খন এলপিজিৰ জাহাজ আৰু এখন খাৰুৱা তেলৰ জাহাজে সুৰক্ষিতভাৱে হৰমুজ জলপ্ৰণালীৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে
ইৰাকত আবদ্ধ হৈ থকা ১২ জন ভাৰতীয় নাবিক বাগদাদত থকা ভাৰতীয় মিছনৰ সহায়ত কালি মুম্বাইত উপস্থিত হৈছে
21 APR 2026 6:09PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱর্তনশীল পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি ৰাখিবলৈ চলি থকা প্ৰসাৰৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ কেন্দ্ৰত এখন সংবাদ মেল আহ্বান কৰে। পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ তথা বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলভ্যতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় আৰু মূল খণ্ডসমূহত সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে। সংবাদ মেলৰ সময়ত মীন পালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰালয়ৰ পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন বিভাগেও শেহতীয়া তথ্যসমূহ শ্বেয়াৰ কৰে ।
পশুপালন আৰু দুগ্ধ উপাদনৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্যসমূ
পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন বিভাগে (ডিএএইচডি) পৰিস্থিতিটো নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আহিছে আৰু পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয় (এমওপিএনজি) তথা অন্যান্য সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি দুগ্ধ মূল্য শৃংখলৰ সুচাৰুৰূপে কাম-কাজ নিশ্চিত কৰিবলৈ কেইবাটাও সক্ৰিয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
চলিত পশ্চিম এছিয়া সংকটৰ মাজতে সমগ্ৰ দেশত গাখীৰ ক্ৰয়, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু যোগান নিৰবিচ্ছিন্ন হৈ আছে। গাখীৰ আৰু দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ মূল্য স্থিৰ, বজাৰত যোগানত কোনো ব্যাঘাত হোৱা নাই আৰু সংকটৰ সময়ছোৱাত দুগ্ধ কৃষকসকলক পৰিশোধ অব্যাহত আছে।
বিভাগে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰঃ
• উদীয়মান পৰিস্থিতিৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সচিব (এ এইচ ডি) ৰ অধ্যক্ষতাত নিয়মীয়া বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছে।
ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
• ইন্ধন (গেছ) যোগানৰ ক্ষেত্ৰত ৮.৪.২০২৬ তাৰিখৰ এম অ’ পি এন জি-ৰ নিৰ্দেশে নিশ্চিত কৰিছিল যে দুগ্ধ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্পকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ উদ্যোগসমূহে তেওঁলোকৰ ২০২৬ চনৰ মাৰ্চৰ পূৰ্বৰ বাল্ক অ-ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ ৭০ শতাংশ লাভ কৰিব, যাৰ ফলত দুগ্ধ কাৰ্যকলাপত যিকোনো ব্যাঘাতৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰিব। পৰৱৰ্তী সময়ত, সকলো দুগ্ধ প্ৰকল্পক এলপিজিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ কাৰ্য্যকৰীভাৱে সম্ভৱ হ’লেও এলপিজিৰ পৰা পাইপযুক্ত প্ৰাকৃতিক গেছলৈ (পিএনজি) পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
পেকেজিং সামগ্ৰী
• এম অ’ পি এন জি-ৰ দ্বাৰা আহ্বান কৰা পেট্ৰোকেমিকেলছৰ ওপৰত যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠীৰ সদস্য হিচাপে, দুগ্ধ খণ্ডৰ পেকেজিং সামগ্ৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগ জে ডব্লিউ জি-ৰ দ্বাৰা সমাধান কৰা হৈছে। এম অ’ পি এন জি-য়ে দুগ্ধ উদ্যোগৰ দ্বাৰা ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক পেকেজিংৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ইনপুট এল ডি পি ই-ৰ ০.২৩ টি. এম টি আবণ্টন কৰিছে আৰু দুগ্ধ পেকেজিঙত ব্যৱহৃত প্লাষ্টিকৰ কাপৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় পলিপ্ৰপিলিন তথা পলিস্টাইৰিনৰ যোগান অব্যাহত ৰখাৰ আশ্বাস দিছে।
• সমগ্ৰ দেশতে পেকেজিং সামগ্ৰীৰ মসৃণ যোগানৰ বাবে বিভাগে প্লাষ্টিক পেকিং সামগ্ৰীৰ যোগান ধৰোঁতাৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সমন্বয় কৰি আছে।
• ২০.৪.২৬ তাৰিখে সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৰাজ্যিক দুগ্ধ ফেডাৰেচন/দুগ্ধ সংঘৰ সৈতে অনুষ্ঠিত এখন বৈঠকত দুগ্ধ পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয় আৰু দুগ্ধ খণ্ডত পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ প্ৰভাৱ নিৰীক্ষণ কৰা হয়। দুগ্ধ খণ্ডলৈ ইন্ধন (গেছ) আৰু প্লাষ্টিক পেকেজিং সামগ্ৰীৰ যোগানৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কোনো সমস্যা নাই।
• দুগ্ধ যোগান শৃংখলাৰ দৈনিক নিৰীক্ষণ আৰু গাখীৰ, ইন্ধন আৰু পেকেজিং সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা সক্ষম কৰিবলৈ সদস্য হিচাপে সকলো ৰাজ্যিক ফেডাৰেচন আৰু দুগ্ধ সংঘৰ সৈতে ৩০.০৩.২৬তাৰিখে এক সমৰ্পিত পৰ্টেল মুকলি কৰা হয়।
ৰপ্তানি
• ভাৰতীয় বন্দৰসমূহলৈ ৰপ্তানি কৰা সামগ্ৰীসমূহ সহজে ঘূৰাই অনাৰ সুবিধাৰ বাবে ২৫ মার্চ, ২০২৬ ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ এক সৰল পশু কোৱাৰাণ্টাইন ক্লিয়াৰেন্স প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয় ।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে হৰমুজ জলপ্ৰণালীৰ সৈতে জড়িত পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতেঃ
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• চৰকাৰে পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই থকাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত নাগৰিকসকলক পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ আতংকজনিত ক্ৰয় পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• এলপিজি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত সকলো নাগৰিকক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ স্বত্বেও, চৰকাৰে ঘৰুৱা এলপিজি, ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি (পৰিবহণ)১০০শতাংশ যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• বাণিজ্যিক এলপিজিৰ বাবে চিকিৎসালয়, শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোমোবাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তদুপৰি ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত দৈনিক যোগানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকললৈ ৫ কিলেগ্ৰাম এফ টি এল-ৰ যোগান দুগুণ কৰা হৈছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশত কেইবাটাও যুক্তিসঙ্গত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, নগৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
• এল পি জি-ৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলভ্য কৰা হৈছে। কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকসকলক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ কোল ইণ্ডিয়া আৰু ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজক নিৰ্দেশ দিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু মজুতকৰণ তথা কলা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব।
• ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক চিঠি আৰু ভি চি-ৰ জৰিয়তে এই কথা দোহাৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭ মাৰ্চ, ২০২৬ আৰু ০২ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ চিঠিৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলভ্যতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত ০২-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিবসকলৰ সৈতে) বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল, য’ত নিম্নলিখিত বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিলঃ
• দৈনিক সংবাদ মেল জাৰি কৰা আৰু নিয়মীয়া ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা। ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা।
• জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎ অভিযান তীব্ৰ কৰা আৰু অ’এমচিৰ সৈতে সমন্বয় কৰি অভিযান আৰু পৰীক্ষা অব্যাহত ৰখা।
• তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আবণ্টিত অতিৰিক্ত এছ কে অ’ ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা।
• পিএনজি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰচাৰ কৰা।
• বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এলপিজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্যযুক্ত বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত মজুতকৰণ আৰু কলা বিপণন নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা হৈছে।
• বহুতো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত সংবাদ মেল জাৰি/পৰিচালনা কৰা হৈছে।
কাৰ্য্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণৰ পদক্ষেপ
• এলপিজিৰ মজুতকৰণ আৰু কলা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে বলৱ কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত আছে। কালি সমগ্ৰ দেশতে ২২০০ ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হৈছিল।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ এম চি সমূহে আকস্মিক পৰীক্ষা শক্তিশালী কৰি অব্যাহত ৰাখিছে আৰু ২৭৪ টা এল পি জি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰিছে আৰু কালিলৈকে ৬৭ টা এল পি জি বিতৰক স্থগিত ৰখা হৈছে
এলপিজি যোগান
ঘৰুৱা এলপিজি যোগানৰ স্থিতিঃ
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এলপিজিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈ আছে।
• ঘৰুৱা পৰিয়াললৈ এলপিজিৰ যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এলপিজি বিতৰকত কোনো ড্ৰাই-আউটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• কালি উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ বুকিং ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কোড (ডিএচি) আধাৰিত ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯২ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে যাতে ডাইভাৰ্ছন প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডি এ চি প্ৰাপ্ত হয়
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আবণ্টন ব্যৱস্থাঃ
• ২০২৬ চনৰ ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অ’এম চিসমূহ ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৭৪০০তকৈও অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ১,০৭,০০০ টাকৈও অধিক ৫ কিলোগ্ৰামতৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• কালি ৪১০টাৰো অধিক শিবিৰৰ জৰিয়তে ৫৮৯১ টা ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল-ৰ বিক্ৰী কৰা হয়। শেহতীয়াকৈ ২০২৬চনৰ ২০ এপ্ৰিলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ তাৰাপুৰত আই অ’ চি এল-ৰ দ্বাৰা আয়োজিত ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল.সজাগতা শিবিৰ এটাত ভাল সঁহাৰি পোৱা গৈছিল আৰু দিনটোত প্ৰায় ৫৫০ টা ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
• ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা,১৯.২৮ লাখতকৈও অধিক-৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে। আই.অ’ চি এল, এইচ পি চি এল আৰু বি পি চি এল-ৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকসকলৰ তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বাণিজ্যিক এল পি জি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্য কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় কৰি আছে।
• ২০২৬ৰ এপ্ৰিল মাহত (২০-৪-২৬লৈকে) মুঠ১,২৩,৬৮০ মেট্ৰিক টন (১৯ কিলোগ্ৰাম এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ৬৫ লাখতকৈ অধিকৰ সমতুল্য) বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• ২০-৪-২০২৬ তাৰিখে,৮৮২২ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি (৪.৬৪ লাখতকৈ অধিক-১৯ কিলোগ্ৰামৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• গ্ৰাহকসকলক ডি-পি এন জি আৰু চি এন জি-পৰিবহণৰ বাবে ১০০ শতাংশ যোগান ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• সাৰ প্ৰকল্পসমূহলৈ সামগ্ৰিক গেছ আবণ্টন তেওঁলোকৰ ছয় মাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি, চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগান ধৰাকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছ যোগান ৮০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চি জি ডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগ দূৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সকলো জি এ-ত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পি এন জি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি ৰ অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এল পি জি ৰ পৰা পি এন জি-লৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ২২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে পি. এন. জি. সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত চি জি ডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আবেদন প্ৰক্ৰিয়া কৰিবলৈ ৩ মাহৰ বাবে বিশেষ হিচাপে হ্ৰাস কৰা সময়সীমাৰ সৈতে চি জি ডি.আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ত্বৰান্বিত অনুমোদন পৰিকাঠামো' গ্ৰহণ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ -ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট’লিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬-ক অৱগত কৰিছে। এই আদেশে সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুবিন্যস্ত আৰু সময়সীমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰত হোৱা বিলম্ব দূৰ কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলসমূহকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ই পি এন জি নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, অন্তিম মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ'ব আৰু ভাৰতৰ গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি হ'ব।
• পি এন জি আৰ বি-য়ে চি জি ডি সংস্থাসমূহক ডি-পি এন জি সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। তদুপৰি, পি এন জি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পি এন জি অভিযান ২- ক ৩০-০৬-২০২৬ লৈকে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• এক পৰিষ্কাৰ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তি ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যিক চি বি জি. নীতিৰ এক মডেল খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। মডেল নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহক চি. বি. জি. বিকাশৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজৰ বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল আৰু ৰূপায়ণ-মুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক ব্যাপক নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই এইটো বাছনি কৰে, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব।
• এম. অ’ ই. এফ চি চি-য়ে ০৭-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে চি পি চি বি-ক চি জি ডি নেটৱৰ্ক/আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১৫ দিনৰ ভিতৰত স্থাপন বা পৰিচালনাৰ বাবে সন্মতি প্ৰদানৰ বাবে এছ পি চি বি/পি চি চি-ক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ২০২৬চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা ৫.১ লাখৰো অধিক পি এন জি সংযোগ গেছীকৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি, নতুন সংযোগৰ বাবে ৫.৬৮ লাখতকৈও অধিক গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
• ১৬ এপ্ৰিল, ২০২৬ লৈকে প্ৰায় ৩৯,৪০০ পি এন জি গ্ৰাহকে তেওঁলোকৰ এল পি জি সংযোগ MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে ত্যাগ কৰিছে।
অশোধিত অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা সামগ্ৰীৰ সৈতে উচ্চ ক্ষমতাত কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ শোধনাগাৰসমূহৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰোকেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এক আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোট (জেডব্লিউজি) গঠন কৰা হৈছে। পৰৱৰ্তী সময়ত, ভাৰত চৰকাৰে ১ এপ্ৰিল, ২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে পেট্ৰোকেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন’লজি (চি এইচ টি) ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ c3 আৰু c4 ধাৰাসমূহ উপলভ্য কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
• উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগ (ডি পি আই আই টি) ৰ ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল বিভাগৰ (ডি চি পি চি) ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত, ফাৰ্মা আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এল পি জি পুলৰ পৰা দৈনিক ১০০০ মেট্ৰিক টনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলৰ পৰা প্ৰায় ৪৪০০ মেট্ৰিক টন প্ৰপিলিন বিক্ৰী কৰা হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলভ্যতা আৰু মূল্যৰ মাপকাঠি
• সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা দোকানবোৰ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্য প্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। অৱশ্যে, গ্ৰাহকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• ঘৰুৱা বজাৰত এই সামগ্ৰীসমূহৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ৫৫.৫০ টকা আৰু এ টি এফ-ৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ৪২ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
• পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য স্থিৰ হৈ আছে আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’ এম চি-ৰ খুচুৰা বিক্ৰেতাসমূহত কোনো মূল্য বৃদ্ধি হোৱা নাই।
কেৰচিনৰ উপলভ্যতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ উপৰি ৰাজ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ অতিৰিক্ত ৪৮,০০০ কিল'লিটাৰ কেৰাচিন আবণ্টন কৰা হৈছে।
• ১৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এছ কে অ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখই কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিয়া নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অৱগত কৰে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হ যেঃ
• সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে, কোনো যানজঁটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই। এই সন্দৰ্ভত, কাৰ্গো চলাচল যথেষ্ট উন্নত হৈছে আৰু পূৰ্বতে জনোৱা অনুসৰি, মূল পশ্চিমীয়া বন্দৰসমূহৰ পৰা প্ৰায় ৯৭ শতাংশ বেক-টু-টাউন কণ্টেইনাৰ পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছে।
• সংঘৰ্ষৰ শিখৰত থকাৰ সময়ত গড় য়াৰ্ড দখল প্ৰায় ৮০ শতাংশৰ পৰা হ্ৰাস পাই প্ৰায় ৬০শতাংশ হৈছে, যি বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰাৰ ইংগিত দিয়ে।
• ২০২৬ চনৰ ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা, মুঠ ৯ খন এলপিজি জাহাজ আৰু এখন অশোধিত তেল জাহাজ সুৰক্ষিতভাৱে হৰমুজ জলপ্ৰণালীত স্থানান্তৰিত হৈছে, যি অঞ্চলটোত সামুদ্ৰিক চলাচলৰ ক্ৰমান্বয়ে স্থিৰতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
• বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় কৰি পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতি ঘনিষ্ঠভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে।অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাবিক সুৰক্ষিত, আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকাবাহী জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• সক্ৰিয় হোৱাৰ পাছৰে পৰা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষটোৱে ৭,০৮৬ টা টেলিফোন আৰু ১৪,৯৭৫ টাৰো অধিক ই মেইল নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১৬৮ টা টেলিফোন আৰু ৩৭০ টা ই মেইল লাভ কৰা হৈছে। মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ (ডিজি শ্বিপিং) জৰিয়তে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ২৭ জনকে ধৰি এতিয়ালৈ ২,৫৯০ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়ন নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। অৱগত কৰা হয় যেঃ
• প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি উপসাগৰীয় দেশসমূহলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ১৯ এপ্ৰিলত ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাই ছৌদি আৰৱ ভ্ৰমণ কৰিছিল।
• ইয়াৰ পূৰ্বে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইউ এ ই ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কাটাৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল।
• বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ তেওঁৰ কেইবাজনো সমৰ্থকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিছিল।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ত নিৰ্দিষ্ট বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষসমূহ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু ভাৰতীয় অভিযানসমূহৰ সৈতে সমন্বয়ৰে কাম কৰি আছে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু প্ৰচেষ্টাৰ উন্নত সংৰক্ষণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগত আছে। ভাৰতীয় অভিযান আৰ আৰু ডাক তেওঁলোকে স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত থাকে।
• স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণ পৰিস্থিতি আৰু কনচুলাৰ সেৱা আৰু আমাৰ সম্প্ৰদায়ক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক ব্যৱস্থাৰ তথ্যকে ধৰি নিয়মীয়াভাৱে আপডেট কৰা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
• ভাৰতীয় অভিযানসমূহে স্থানীয় ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। ৰাষ্ট্ৰদূতসকলে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন, সংগঠন, পেছাদাৰী গোট, এটা ভাৰতীয় কোম্পানীৰ সৈতে তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে নিয়মীয়াভাৱে মত বিনিময় কৰি আছে। চৰকাৰে অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ কল্যাণক উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে।
• ভাৰতীয় অভিযানসমূহে তেওঁলোকক স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয়, কনচুলাৰ সহায় সম্প্ৰসাৰণ, আৰু ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ অনুৰোধৰ বাবে সহায়কে ধৰি সকলো সহায় আগবঢ়াই আছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা, প্ৰায় ১১,৬১,০০০ জন যাত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
• ইউ এ ই-ত, এয়াৰলাইনসমূহে কাৰ্য্যকৰী আৰু সুৰক্ষাৰ বিবেচনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত সীমিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে, ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত আজি প্ৰায় ১১০ খন বিমান চলাচল কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশসীমা আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ লগে লগে কাটাৰ এয়াৰৱেজে ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল কৰি আছে।
• কুৱেইটৰ আকাশসীমা বন্ধ হৈ আছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেইট এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অনিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল কৰি আছে। বাহৰেইনৰ আকাশসীমা মুকলি আছে।
• বাহৰেইনৰ গালফ এয়াৰে ঘোষণা কৰিছে যে আজিৰ পৰা তেওঁলোকে বাহৰেইন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিছে।
• ইৰাকৰ আকাশসীমা অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানসমূহলৈ সীমিত বিমান চলাচলৰ সৈতে মুকলি, যাক ভাৰতলৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
• ইৰাণৰ আকাশসীমা কাৰ্গো আৰু চাৰ্টাৰ্ড বিমানৰ বাবে আংশিকভাৱে মুকলি থাকে। তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ভাৰতলৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে আৰ্মেনিয়া আৰু আজৰবাইজানৰ মাজেৰে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ চলাচলৰ সুবিধা অব্যাহত ৰাখিছে।
• ইজৰাইলৰ আকাশসীমা মুকলি কৰা হৈছে আৰু অঞ্চলটোৰ গন্তব্যস্থানলৈ সীমিত বিমান সেৱা পুনৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাক ভাৰতলৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। আমি ইজৰাইলৰ পৰা জৰ্ডান আৰু ইজিপ্ত হৈ ভাৰতলৈ ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা অব্যাহত ৰাখিছো।
ইৰাকৰ পৰা ভাৰতীয় নাবিকসকল ঘূৰি অহাৰ শেহতীয়া তথ্য
• ইৰাকৰ আকাশসীমা মুকলি হোৱাৰ পছত কালি ইৰাকত আবদ্ধ হৈ থকা ১২ জন ভাৰতীয় নাবিক মুম্বাইত উপস্থিত হ। বাগদাদত থকা ভাৰতীয় মিনে তেওঁলোকক সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াইছিল আৰু তেওঁলোকক ভাৰতলৈ ঘূৰি অহাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Milk procurement, processing, and supply across the country have remained uninterrupted amid the ongoing West Asia crisis
Dedicated portal with all State Federations and Milk Unions was launched to enable daily monitoring of dairy supply chains and availability of milk, fuel and packaging material
Supply of LPG to domestic households prioritized; No reports of dry outs at LPG distributorships.
More than 5.01 Lakh PNG connections gasified with over 5.68 Lakh customers registered for new connections since March 2026
PSU OMCs continues surprise inspections; 274 LPG distributorships, and 67 LPG distributorships suspended till yesterday
9 LPG vessels and 1 crude oil vessel safely transited the Strait of Hormuz Since 28 February 2026
12 Indian seafarers stuck in Iraq arrived in Mumbai yesterday, with the assistance of Indian Mission in Baghdad
21 APR 2026 6:09PM by PIB Delhi
As part of its ongoing outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Department of Animal Husbandry and Dairying, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying also shared updates during the briefing.
Updates On Animal Husbandry & Dairying
The Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD) has been closely monitoring the situation and has taken a series of proactive measures in coordination with the Ministry of Petroleum & Natural Gas (MoPNG) and other concerned ministries to ensure smooth operations of Dairy value chain.
Milk procurement, processing, and supply across the country have remained uninterrupted amid the ongoing West Asia crisis. Price of milk and milk products are stable, no supply disruption has occurred in the market, and payments to dairy farmers have continued throughout the crisis period.
The measures taken by the Department are as under:
• Regular meetings are being convened under the chairmanship of the Secretary (AHD) with stakeholders to assess the evolving situation.
Fuel Availability
• As regards fuel (gas) supplies, MoPNG order dated 8.4.2026 ensured critical industries, including dairy processing plants, will receive 70% of their pre-March 2026 bulk non-domestic LPG supply, averting any disruption to dairy operations. Subsequently, all dairy plants are advised to transition from LPG to Piped Natural Gas (PNG) wherever operationally feasible to reduce dependence on LPG.
Packaging Material
• As a member of Joint Working Group on Petrochemicals convened by MoPNG, concerns related to packaging material requirements of Dairy sector has been resolved by the JWG. MoPNG has allocated 0.23 TMT of LDPE, a key input for plastic packaging used by the dairy industry and has assured continued supplies of polypropylene and polystyrene, which are essential for plastic cups used in dairy packaging.
• Department is closely coordinating with the suppliers of plastic packing material for smooth supply of packaging material across the country.
• A meeting held on 20.4.2026 with State Milk Federations/ Milk Unions across India to review the milk situation and monitor the impact of West Asia crisis on Dairy Sector. There are no issues related to supply of fuel(gas) and plastic packaging material to Dairy Sector.
• A dedicated portal was launched on 30.3.2026 with all State Federations and Milk Unions as members to enable daily monitoring of dairy supply chains and availability of milk, fuel and packaging material.
Exports
• A simplified animal quarantine clearance procedure was notified w.e.f. 25.03.2026 to facilitate easy return of exported cargo to Indian ports.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas is taking steps to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG across the country, in the context of the ongoing situation involving the Strait of Hormuz. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired bySecretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Many states/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. Yesterday, more than 2200 raids were conducted across the country.
• PSU OMCs have strengthened and continued surprise inspections and imposed penalties on 274 LPG distributorships, and 67 LPG distributorships have been suspended till yesterday.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to 98% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 92% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders are at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 7400 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 1,07,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold. Yesterday, 5891 – 5 Kg FTLs were sold through more than 410 camps.
• Recently, at one of the 5 kg FTL awareness camps organised by IOCL at Tarapur (Maharashtra) on 20th April 2026, a good response was observed and about 550 – 5 Kg FTL cylinders were sold during the day.
• Since 23rd March 2026, more than 19.28 Lakh - 5 Kg FTL cylinders have been sold.
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution in the States/UTs.
• During the month of April-26 (till 20.04.26), a total of 1,23,680 MT (Equivalent to more than 65 Lakh of 19 Kg LPG Cylinders) of Commercial LPG has been sold.
• On 20.04.2026, 8822 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 4.64 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• The overall gas allocation to fertilizer plants has been enhanced to approximately 95% of their six-month average consumption.
• Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 22 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• The Ministry of Road Transport & Highways vide letter dated 24.03.26 has adopted an ‘Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure with reduced timelines’ as a special for 3 months to process applications pertaining to CGD infrastructure on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• MoEFCC vide order dated 07.04.2026 has directed CPCB to issue necessary directions to SPCB/PCCs for granting consent to establish or consent to operate within 15 days for CGD network/infrastructure.
• Since March 2026, more than 5.01 Lakh PNG connections have been gasified. Further, more than 5.68 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 19.04.2026, about 39,400 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for 1000 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma and Chemical sector companies.
• Since 9th April 2026, more than 4400 MT of propylene has been sold.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• Retail outlets across the country are operating normally.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre, to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged and there is no price increase at PSU OMCs Retail Outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. It was stated that:
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported. In this context, cargo movement has improved significantly, and as informed earlier, nearly 97% of back-to-town containers have been cleared from key western ports.
• Average yard occupancy has moderated to around 60%, down from nearly 80% during the peak of the conflict, indicating easing pressure on port infrastructure.
• Since 28 February 2026, a total of 9 LPG vessels and 1 crude oil vessel have safely transited the Strait of Hormuz, reflecting the gradual stabilization of maritime movement in the region.
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor the evolving situation in West Asia in coordination with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and the continuity of maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• DG Shipping Control Room Update: The Control Room has handled 7,086 calls and more than 14,975 emails since activation. In the past 24 hours, 168 calls and 370 emails have been received.
• Repatriation Update: The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 2,590 Indian seafarers so far, including 27 in the last 24 hours from various locations across the Gulf region.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to monitor developments in the Gulf and West Asia region, with focussed efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• On the directions of the Prime Minister, a focused outreach to countries in the Gulf is being made.
• National Security Advisor visited Saudi Arabia on 19th April 2026.
• Earlier External Affairs Minister visited UAE and Minister of Petroleum and Natural Gas visited Qatar.
• The Minister for Commerce and Industry also had interactions with several of his counterparts in the Gulf region.
• Dedicated special control rooms in the Ministry of External Affairs are operational and are working in coordination with Indian missions.
• The Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for sharing of information and better alignment of efforts.
• Indian Missions and Posts continue to operate round-the-clock helplines and are proactively assisting Indian nationals. They remain in close contact with the local Governments.
• Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services and various welfare measures being undertaken to support our community.
• Indian Missions are actively engaged with the resident Indian community. Ambassadors are regularly interacting with the Indian community associations, organizations, professional groups, an Indian companies to address their concerns.
• Government is according high priority to the welfare of Indian seafarers in the region. Indian Missions are extending all assistance to them including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, and assisting for requests to return to India.
• Flights continue to operate from the region to India from countries where airspace is open. Since 28 February, around 11,61,000 passengers have travelled from the region to India.
• In the UAE, airlines continue to operate limited commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 110 flights expected today between UAE and India.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to various destinations in India.
• With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is operating flights to various destinations in India.
• Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
• Bahrain airspace is open. Gulf Air of Bahrain has announced that beginning from today, they are starting flights from Bahrain International airport to various destinations in India.
• Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.
• Iranian airspace remains partially open for cargo and chartered flights. Indian embassy in Tehran continues to facilitate movement of Indian nationals through Armenia and Azerbaijan for onward travel to India.
• Israel: Israel airspace is open and limited flight operations have resumed to destinations in the region, which can be used for onward travel to India. We also continue to facilitate travel of Indian nationals from Israel, through Jordan and Egypt to India.
Update on return of Indian Seafarers from Iraq
• 12 Indian seafarers who were stuck in Iraq arrived in Mumbai yesterday, following opening of Iraq airspace. Indian Mission in Baghdad rendered all assistance to them and facilitated their return to India.