পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিৱর্তনৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ বৈঠক
পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ মাজতে তেলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ চৰকাৰে বৈদ্যুতিক গতিশীলতাক ত্বৰান্বিত কৰিছে
কেন্দ্ৰই বৈদ্যুতিক বাহন গ্ৰহণ আৰু উৎপাদনৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ পিএম ই-ড্ৰাইভ আঁচনিৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰে
সমগ্ৰ উদ্যোগত অনলাইন এলপিজি বুকিং প্ৰায় ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে
ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ আছে; ঘৰুৱা যোগান নিৰবিচ্ছিন্নভাৱে হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ দেওবাৰে বেছিভাগ বিতৰকে অনলাইন এলপিজি বুকিং প্ৰায় ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰিছে
২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে ১.২৮ লাখতকৈও অধিক অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু ৫৯ হাজাৰতকৈও অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে
সুৰক্ষিতভাৱে হৰমুজ জলপ্ৰণালী পাৰ হোৱা ভাৰতৰ পতাকাবাহী এলপিজি জাহাজ জগ বিক্ৰম কাইলৈ কান্ডলাত আহিব বুলি আশা কৰা হৈছে
যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৯৩ জনকে ধৰি ২,১৭৭ জন ভাৰতীয় নাবিকক সমগ্ৰ উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰা সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰোৱা হৈছে
ভাৰতীয় অভিযানসমূহে অঞ্চলটোত থকা জাহাজসমূহত থকা ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীসকলক সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াই আছে আৰু ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ অনুৰোধৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে
13 APR 2026 6:08PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱর্তনশীল পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি ৰাখিবলৈ চলি থকা প্ৰসাৰৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ কেন্দ্ৰত এক বৈঠকৰ আহ্বান কৰে। পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ তথা বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলভ্যতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় আৰু মূল খণ্ডসমূহত সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে। গধুৰ উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়েও গধুৰ উদ্যোগ খণ্ডৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য শ্বেয়াৰ কৰে।
গধুৰ উদ্যোগ খণ্ড
মন্ত্ৰালয়ে বিশ্বব্যাপী অনিশ্চয়তাৰ মাজত বৈদ্যুতিক চলাচল আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰিছে। অৱগত কৰা হৈছে যেঃ
• পশ্চিম এছিয়াৰ ভূ-ৰাজনৈতিক উন্নয়নৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, বিশ্ব শক্তি বজাৰত অস্থিৰতা বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত ইন্ধনৰ মূল্যৰ স্থিৰতা আৰু সম্ভাৱ্য যোগান শৃংখলত ব্যাঘাতৰ ওপৰত উদ্বেগ বৃদ্ধি পাইছে।
• এই উন্নয়নসমূহে জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰা আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তি প্ৰযুক্তিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজত ঘৰুৱা সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
• সংকট আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা মন্ত্ৰালয়ে বৈদ্যুতিক চলাচল বৃদ্ধি অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু বৈদ্যুতিক বাহনৰ উপাদানসমূহৰ যোগান শৃংখলৰ দুৰ্বলতা দূৰ কৰিবলৈ সমন্বিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
• মন্ত্ৰালয়ে বৈদ্যুতিক বাহন গ্ৰহণ আৰু উৎপাদনৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ১০,৯০০ কোটি টকাৰ পিএম ই-ড্ৰাইভ আঁচনিৰ সম্প্ৰসাৰণত অনুমোদন জনাইছে।
• e-2W খণ্ডটো ২০২৬ চনৰ ৩১ জুলাইলৈকে তিনি মাহলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ই-ৰিক্সা আৰু ই-কাৰ্টকে ধৰি e-3W খণ্ডটো ২০২৮ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে দুবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• প্ৰেৰণাৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰিবলৈ, বৈদ্যুতিক বাহন গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে পিএম ই-ড্ৰাইভ আঁচনিৰ অধীনত নীতিগত সমৰ্থনক সুবিন্যস্ত কৰা হৈছে।
• কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই ২০২৫ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত ৭,২৮০ কোটি টকা ব্যয়ৰ সৈতে ছিন্টাৰ্ড ৰেয়াৰ আৰ্থ পাৰমানেন্ট মেগনেট (আৰইপিএম) নিৰ্মাণৰ প্ৰচাৰৰ আঁচনিখনত অনুমোদন জনাইছিল।
• এই আঁচনিখনে ভাৰতত ৬,০০০ এম টি পি এ সমন্বিত আৰ ই পি এম উৎপাদন ক্ষমতা স্থাপনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে চিন্টাৰ্ড আৰ ই পি এম-ৰ ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, ই ভি, প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ খণ্ডৰ বাবে যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু নেট জিৰো ২০৭০ লক্ষ্যক সমৰ্থন কৰা।
• বৈদ্যুতিক বাহনৰ উপাদানসমূহৰ স্থানীয়কৰণ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰইপিএম আঁচনিখন কাৰ্য্যকৰী কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে
• যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিবলৈ অ’ ই এম, উপাদান নিৰ্মাতা আৰু উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে অবিৰত সম্পৰ্ক বজাই ৰখা হৈছে।
• ৰূপায়ণৰ অংশ হিচাপে ২০২৬ চনৰ ৭ এপ্ৰিলত ২৫ টা আগশাৰীৰ কোম্পানীৰ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে এখন প্ৰাক-নিলাম সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু ২০২৬ চনৰ ২০ মাৰ্চত প্ৰস্তাৱৰ বাবে অনুৰোধ (আৰ এফ পি) জাৰী কৰা হৈছিল।
• চি পি পি প'ৰ্টেলত এটা স্বচ্ছ দুই-আৱৰণৰ নিম্নতম ব্যয় নিৰ্বাচন (এল চি এছ) প্ৰণালীৰ জৰিয়তে নিলাম প্ৰক্ৰিয়াটো সম্পন্ন কৰা হৈছে।
• বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণত ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন বৃদ্ধিৰ বাবে চলি থকা পৰ্য্যায়ক্ৰমে নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচী (পিএমপি) ৰ দ্বাৰা এই ব্যৱস্থাসমূহক সমৰ্থন কৰা হৈছে।
• পিএম ই-ড্ৰাইভ, আৰইপিএম আৰু পিএমপি আঁচনিসমূহৰ সংযুক্ত ৰূপায়ণে সমগ্ৰ বৈদ্যুতিক বাহনৰ মূল্য শৃংখলক শক্তিশালী কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• পিএম ই-ড্ৰাইভে উৎপাদন আৰু বৈদ্যুতিক বাহন গ্ৰহণৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে অ’ ই এম-ক চাহিদা-পক্ষৰ সমৰ্থন আৰু নীতিগত নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে।
• আৰ ই পি এম আঁচনিখনে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিৰল পৃথিৱী-আধাৰিত উপাদানসমূহৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে যোগান-দিশৰ বাধাসমূহৰ সমাধান কৰে।
• পি এম পি-য়ে পৰ্য্যায়ক্ৰমে স্থানীয়কৰণ সম্ভৱ কৰি তোলে আৰু বৈদ্যুতিক বাহনৰ উপ-প্ৰণালীসমূহত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰে
• এই পদক্ষেপসমূহে ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন, যোগান শৃংখলত স্থিৰতা আৰু বিনিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে নিৰ্মাতা, এমএছএমই আৰু উপাদান যোগান ধৰোঁতাসকলক উপকৃত কৰিব।
• নাগৰিকসকলৰ বাবে, এই ব্যৱস্থাসমূহে বৈদ্যুতিক বাহনৰ ব্যয়সাধ্যতা, অভিগম্যতা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিব য'ত আমদানি কৰা ইন্ধন আৰু উপাদানসমূহৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাসে গ্ৰাহকসকলক বিশ্বৰ মূল্যৰ অস্থিৰতাৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিব।
• এই পদক্ষেপসমূহে পৰিষ্কাৰ বায়ু, উন্নত জনস্বাস্থ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগাব আৰু জীৱিকা সৃষ্টিত সহায় কৰিব, বিশেষকৈ ই-ৰিক্সা আৰু অন্তিম সীমালৈ ডেলিভাৰী খণ্ডত।
• এই ব্যৱস্থাসমূহে বৈদ্যুতিক বাহনৰ গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ গতিশীলতা আৰু উন্নত উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে হৰমুজ জলপ্ৰণালীক প্ৰভাৱিত কৰা চলি থকা উন্নয়নৰ মাজত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপাঙ্কণ কৰি বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগান পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত এক শেহতীয়া তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিছে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হ যেঃ
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
· নাগৰিকসকলক পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ আতংকজনিত ক্ৰয় পৰিহাৰ কৰিবলৈ আৰু তথ্যৰ বাবে কেৱল চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
· উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
· এলপিজি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
· নাগৰিকসকলক পি এন জি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
· বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত দৈনন্দিন ব্যৱহাৰৰ সময়ত শক্তি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ সকলো নাগৰিকক আহ্বান জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
· চলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ স্বত্বেও, চৰকাৰে ঘৰুৱা এলপিজি, ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজিক (পৰিবহণ)১০০ শতাংশ যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
· বাণিজ্যিক এলপিজিৰ ক্ষেত্ৰত চিকিৎসালয়, শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোমোবাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি, ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত দৈনিক যোগানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ যোগান দুগুণ কৰা হৈছে।
· চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসঙ্গত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, নগৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা তথা যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
· এলপিজিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলভ্য কৰা হৈছে।
· কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ কোল ইণ্ডিয়া আৰু ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজক নিৰ্দেশ দিছে।
· ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
· অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰীৰ মজুতকৰণ আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ২৭-০৩-২০২৬ আৰু ০২-০৪-২০০৬ তাৰিখৰ চিঠিৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলভ্যতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত০২-০৪-২০০৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিবসকলৰ সৈতে) বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল, য’ত নিম্নলিখিত বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিলঃ
o দৈনিক সংবাদ মেল আৰু নিয়মীয়া ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
o ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা।
o জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎ অভিযান তীব্ৰ কৰা আৰু অ'এমচিৰ সৈতে সমন্বয় কৰি অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা
o তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা
o ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আৱণ্টন কৰা অতিৰিক্ত এছ কে অ’ -ৰ বাবে এছ. কে. অ’ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা
o পি এন জি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰচাৰ কৰা।
o বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এলপিজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্যযুক্ত বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
· সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত মজুতকৰণ তথা কলা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা হৈছে।
· বৰ্তমান, ২৪ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে নিয়মীয়া সংবাগ মেল জাৰি কৰি থকা হৈছে।
কাৰ্য্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণৰ পদক্ষেপ
· এলপিজিৰ মজুতকৰণ আৰু ক’লা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে বলৱৎ কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত আছে।১২-০৪-২০২৬ তাৰিখে সমগ্ৰ দেশতে ২২৫০ ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হৈছিল।
· ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অ’ এম চি সমূহে আকস্মিকভাৱে পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰাখিছে আৰু ২১৯ টা এল পি জি.বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰিছে আৰু এতিয়ালৈকে ৫৬টা এল পি জি বিতৰণকাৰীক স্থগিত ৰখা হৈছে।
এলপিজি যোগান
ঘৰুৱা এলপিজি যোগানৰ স্থিতিঃ
· বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এলপিজিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈ আছে।
· অনলাইন এলপিজি বুকিং সমগ্ৰ উদ্যোগত প্ৰায় ৯৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে
· ডাইভাৰ্ছন প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কোড (ডি এ চি) আধাৰিত ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯২ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডি এ চি গ্ৰহণ কৰা হয়।
· ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ আছে।
· ঘৰলৈ ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰ যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ দেওবাৰে বেছিভাগ এলপিজি বিতৰকে কাম কৰি আছিল।
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আবণ্টন ব্যৱস্থাঃ
· মুঠ বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন সংকট-পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১০ শতাংশ সংস্কাৰ-সংযুক্ত আবণ্টন।
· ভাৰত চৰকাৰে০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰকাশ কৰিছে যে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক বিতৰণৰ বাবে
ভাৰত চৰকাৰে ৬-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰকাশ কৰিছে যে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক বিতৰণৰ বাবে উপলব্ধ প্ৰতিখন ৰাজ্যত দৈনিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ পৰিমাণ ২০২৬ চনৰ ২-৩ মাৰ্চৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক দৈনিক যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা) ৰ ভিত্তিত দুগুণ কৰা হৈছে। এই ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ কেৱল তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ (অ’ এম চি) সহায়ত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ হাতত থাকিব।
· ২০২৬চনৰ ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অ’এমচিসমূহে ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৩৪৫০তকৈও অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ৪০,৮০০ - ৫কিলোগ্ৰামতকৈও অধিক এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
· ২০২৬চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা ১৩.৩ লাখৰো অধিক-৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
·বাণিজ্যিক এলপিজি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ আইঅ’চিএল, এইচপিচিএল আৰু বিপিচিএলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকৰ তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় কৰি আছে।
·২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা মুঠ ১,২২,৯৮৪মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি (৬৪.৭২লাখ ১৯কিলোগ্ৰামতকৈ অধিক চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
· ডি-পি এন জি আৰু চি এন জি. (পৰিবহণ) ৰ ১০০ শতাংশ যোগানৰ সৈতে গ্ৰাহকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
· উপলভ্য সামগ্ৰী আৰু নিৰ্ধাৰিত এল এন জি কাৰ্গো আগমনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, সাৰ প্ৰকল্পসমূহলৈ সামগ্ৰিক গেছ আবণ্টন ৫ শতাংশ বৃদ্ধি কৰি তেওঁলোকৰ ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশত উপনীত কৰা হৈছে, যিটো ০৯-০৪-২০২৬ চনৰ পৰা কাৰ্যকৰী হৈছে।
· চিজিডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
· আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিসিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে উৎসাহ যোগাইছে।
· ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ১৮-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিক দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
· ২১ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে ইতিমধ্যে পি এন জি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
· পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত আবেদনসমূহ প্ৰক্ৰিয়া কৰিবলৈ ৩ মাহৰ বাবে চি জি ডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এক ত্বৰান্বিত অনুমোদনৰ পৰিকাঠামো গ্ৰহণ কৰিছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন,১৯৫৫ -ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ,২০২৬ -ক অৱগত কৰিছে।
· এই আদেশে সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুবিন্যস্ত আৰু সময়সীমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰত হোৱা বিলম্ব দূৰ কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলসমূহকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ই পি. এন. জি. নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, অন্তিম সীমাৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ'ব আৰু ভাৰতৰ গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি হ'ব।
· পি এন জি আৰ বি-য়ে চি জি ডি সংস্থাসমূহক ডি পি এন জি. সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। তদুপৰি, পি. এন. জি. সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পি এন জি অভিযান ২.০ক এতিয়া ৩০-০৬-২০২৬ লৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে
· পৰিষ্কাৰ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তি ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে এখন মডেল খচৰা ৰাজ্যিক চি বি জি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। মডেল নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহক চি বি জি বিকাশৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজৰ বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল আৰু ৰূপায়ণ-মুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক ব্যাপক নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই এইটো বাছনি কৰে, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব।
· ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৪ লাখ ৩২ হাজাৰ পি এন জি সংযোগ গেছিফাই কৰা হৈছে আৰু প্ৰায় ৪ লাখ ৭৫ হাজাৰ অতিৰিক্ত গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
· ১২ এপ্ৰিল, ২০২৬ লৈকে ৩১,৭০০ ৰো অধিক পি এন জি গ্ৰাহকে MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ এল পি জি সংযোগ ত্যাগ কৰিছে।
অশোধিত অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
· সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা সামগ্ৰীৰ সৈতে উচ্চ ক্ষমতাত কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
· ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ সমৰ্থন কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ০১-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি ভাৰতৰ পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগ, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল বিভাগ আদিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ C3 আৰু C4 ধাৰা উপলভ্য কৰাৰ অনুমতি দিছে। ওপৰোক্ত বিভাগসমূহৰ সৈতে জড়িত কোম্পানীসমূহৰ বাবে দৈনিক ৮০০ মেট্ৰিক টনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলভ্যতা আৰু মূল্যৰ মাপকাঠি
· সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা দোকানবোৰ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
· মধ্য প্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; অৱশ্যে, গ্ৰাহকক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবৰ্জনা শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
· ভাৰত চৰকাৰে ১১-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে ঘৰুৱা বজাৰত এই সামগ্ৰীসমূহৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ৫৫.৫০ টকা আৰু এ টি এফ-ৰ ওপৰত ৪২ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
· খুচুৰা দোকানসমূহত কোনো বৃদ্ধি নোহোৱাকৈ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা মূল্য স্থিৰ হৈ আছে।
কেৰচিনৰ উপলভ্যতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
· নিয়মীয়া আবণ্টনৰ উপৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ অতিৰিক্ত ৪৮,০০০ কে এল কেৰাচিন আবণ্টন কৰা হৈছে।
· ১৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এছ কে অ’ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিয়া নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয়। ইয়াত উল্লেখ কৰা হ যেঃ
· বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰিস্থিতি সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
· অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাবিক সুৰক্ষিত আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকাবাহী জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
· ভাৰতৰ পতাকাবাহী এলপিজি জাহাজ জগ বিক্ৰমে ২০২৬ চনৰ ১১ এপ্ৰিলত সুৰক্ষিতভাৱে হৰমুজ জলপ্ৰণালী পাৰ হৈছে।
· জাহাজখনত ২৪ জন নাবিকৰ সৈতে প্ৰায় ২০,৪০০ মেট্ৰিক টন এলপিজি কাৰ্গো আছে। ই ২০২৬ চনৰ ১৪ এপ্ৰিলত কাণ্ডলা বন্দৰত উপস্থিত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
· ডিজি শ্বিপিং নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষই সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ২০টা টেলিফোন আৰু ৮০ টা ইমেইলকে ধৰি ৬,০৭৩ টা টেলিফোন আৰু১২,৮৬৭ টা ইমেইল নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে।
·ডি জি শ্বিপিঙে এতিয়ালৈকে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ২৪ঘণ্টাত ৯৩জনকে ধৰি ২,১৭৭ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাবৰ্তন কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
· সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে আৰু কোনো যানজঁটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
· ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলৰ বন্দৰসমূহে নিশ্চিত কৰিছে যে পশ্চিম এছিয়ালৈ যোৱা মুঠ ৩,৩৮৩ টি ই ইউ (বেক-টু-টাউন) কণ্টেইনাৰ লাভ কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৩,২২৮ টি ই ইউ ঘূৰাই অনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
· কেৱল ১৫৫ টি ই ইউ-ৰ ভাৰসাম্য শ্বিপিং লাইনৰ কাৰ্য্যকৰী কাৰকৰ বাবে, য’ত কোনো বন্দৰত কোনো ভিৰ নাই।
· মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় অভিযান আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ কল্যাণ আৰু নিৰবিচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
সমগ্ৰ অঞ্চলটোত, ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টবোৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত থাকে, লগতে তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণৰ বাবে সহায় আৰু প্ৰয়োজনীয় পৰামৰ্শ জাৰি কৰি থাকে। বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা মতেঃ
· মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় দেশসমূহলৈ প্ৰৱেশ শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
· বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০২৬ চনৰ ১১ এপ্ৰিলৰ পৰা ১২ এপ্ৰিললৈ সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছ ভ্ৰমণ কৰিছিল
· কালি বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আবু ধাবীত সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহম্মদ বিন জায়েদক ফোন কৰি পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘাতৰ সময়ত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ভাৰতৰ কৃতজ্ঞতাৰ উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰত-ইউ এ ই ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ নিৰ্দেশনাৰ বাবে তেওঁক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
·বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ফোনযোগে ডুবাইৰ ৰাজকুমাৰ, ইউ এ ই-ৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী তথা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী হামদান বিন মহম্মদকো সাক্ষাৎ কৰে। তেওঁ ডুবাইত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰশংসা কৰে।
· ২০২৬ চনৰ ১১ এপ্ৰিলত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আবু ধাবিত ইউ এ ই-ৰ উপ প্ৰধান মন্ত্ৰী আৰু বিদেশ মন্ত্ৰী আব্দুল্লাহ বিন জায়েদক সাক্ষাৎ কৰে। কথোপকথনত বিকশিত হোৱা আঞ্চলিক পৰিস্থিতি আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইউ এ ই-ত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গভীৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু ভাৰত-ইউ এ ই ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক আগবাঢ়িব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
· বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইউ এ ই ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সদস্যসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘাতৰ মাজতে তেওঁলোকৰ কল্যাণ আৰু নিৰাপত্তাৰ দিশত ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে কয়। তেওঁ এই কঠিন সময়ত স্থানীয় সমাজলৈ তেওঁলোকৰ অৱদানক প্ৰশংসা কৰে।
· পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোৱা সপ্তাহত কাটাৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু বাণিজ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ তেওঁৰ কেইবাজনো সমৰ্থকৰ সৈতেও ফোনযোগে বাৰ্তালাপ কৰিছিল।
· চৰকাৰে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়ন নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
· বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তথ্যৰ উন্নত আদান-প্ৰদান আৰু সমন্বয়ৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগত আছে।
· অঞ্চলটোত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
· ভাৰতীয় অভিযান আৰু ডাক বিভাগে ২৪ ঘণ্টাই হেল্প লাইনৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে আৰু সক্ৰিয়ভাৱে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় কৰি আছে।
· স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণ পৰিস্থিতি আৰু কনচুলাৰ সেৱাৰ তথ্যকে ধৰি নিয়মিতভাৱে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰাৰ পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
· আমাৰ অভিযানসমূহ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন, পেছাদাৰী গোট, ভাৰতীয় কোম্পানী আৰু অঞ্চলটোৰ অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে।
· আমাৰ অভিযানসমূহে অঞ্চলটোৰ জাহাজসমূহত থকা ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীসকলক স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয়, কনচুলাৰ সহায় প্ৰদান, আৰু ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ অনুৰোধৰ সুবিধা প্ৰদানকে ধৰি সকলো সহায় আগবঢ়াই আছে।
· আকাশসীমা মুকলি থকা দেশসমূহৰ পৰা বিমান সেৱা অব্যাহত আছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৯ লাখ ২৭ হাজাৰ যাত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
· ইউ এ ই-ত, বিমান পৰিবহণ সংস্থাসমূহে কাৰ্য্যকৰী আৰু সুৰক্ষাৰ বিবেচনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত সীমিত অ-অনুসূচীত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে, আজি প্ৰায় ১০০ খন বিমান চলাচল কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
· ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ গন্তব্যস্থানলৈ বিমান চলাচল অব্যাহত আছে।
· কাটাৰৰ আকাশসীমা আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ লগে লগে, কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৮-১০ খন বিমান চলাচল কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
· কুৱেইটৰ আকাশসীমা বন্ধ হৈ আছে। কুৱেইটৰ জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেইট এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অনিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান সেৱা আগবঢ়াই আছে। ছৌদি আৰৱৰ জৰিয়তে কুৱেইটৰ পৰা ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা অব্যাহত আছে।
· বাহৰেইনৰ আকাশসীমা মুকলি কৰা হৈছে। গালফ এয়াৰে শীঘ্ৰেই বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ সীমিত বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে আৰু বৰ্তমান ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অনিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা আগবঢ়াই আছে। বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ ছৌদি আৰৱৰ জৰিয়তে ভাৰতলৈ যাত্ৰাৰ সুবিধা অব্যাহত আছে।
· তেহৰাণৰ দূতাবাসে এতিয়ালৈকে ২,২৩০ জন ভাৰতীয় নাগৰিকক ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ যোৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৯৮৭ জন ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থী আৰু ৬৫৭ জন ভাৰতীয় মাছমৰীয়া।
· ইজৰাইলৰ আকাশসীমা সীমিত উৰণ কাৰ্যকলাপৰ সৈতে আংশিকভাৱে খোলা আছে। ইজৰাইলৰ পৰা জৰ্ডান আৰু ইজিপ্ত হৈ ভাৰতলৈ ভাৰতীয় নাগৰিকৰ যাত্ৰা সহজ কৰি তোলা হৈছে।
· ইৰাকৰ আকাশসীমা মুকলি কৰা হৈছে। ইৰাকী এয়াৰৱেজে কালি ভাৰতলৈ বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিছে। ইৰাকৰ পৰা জৰ্ডান আৰু ছৌদি আৰৱ হৈ ভাৰতলৈ ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা অব্যাহত আছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Govt accelerates electric mobility push to reduce oil dependence amid West Asia crisis
Centre extends PM E-DRIVE scheme to sustain EV adoption and manufacturing momentum
Online LPG bookings increased to about 98% across the industry
Domestic LPG cylinder deliveries remain normal; most distributorships operated on Sunday to ensure uninterrupted household supply
Over 1.28 lakh raids conducted and more than 59,000 cylinders seized across the country since March 2026
India-flagged LPG vessel Jag Vikram that safely crossed Strait of Hormuz expected at Kandla tomorrow
2,177 Indian seafarers including 93 in the past 24 hours repatriated safely from across the Gulf region
Indian Missions are extending all assistance to the Indian crew members on vessels in the region and facilitating requests to return to India
13 APR 2026 6:08PM by PIB Delhi
As part of its ongoing outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Heavy Industries also shared updates regarding the heavy industries sector.
Heavy Industries Sector
Ministry of Heavy Industries accelerates electric mobility and critical mineral manufacturing amid global uncertainties. It was informed that:
• In light of geopolitical developments in West Asia, global energy markets have witnessed heightened volatility, raising concerns over fuel price stability and potential supply chain disruptions.
• These developments have underscored the need to reduce dependence on fossil fuels and strengthen domestic capabilities in critical minerals for clean energy technologies.
• Since the onset of the crisis, the Ministry has undertaken coordinated measures to sustain electric mobility growth and address supply chain vulnerabilities in EV components.
• The Ministry has approved extension of the ₹10,900 crore PM E-DRIVE Scheme to sustain EV adoption and manufacturing momentum.
• The e-2W segment has been extended by three months up to 31 July 2026.
• The e-3W segment, including e-rickshaws and e-carts, has been extended by two years up to 31 March 2028.
• Policy support under the PM E-DRIVE Scheme has been streamlined to ensure continuity of incentives, boost EV adoption and promote domestic manufacturing.
• The Union Cabinet approved on 26 November 2025 the Scheme to Promote Manufacturing of Sintered Rare Earth Permanent Magnets (REPM) with an outlay of ₹7,280 crore.
• The scheme targets establishment of 6,000 MTPA integrated REPM manufacturing capacity in India and aims to promote domestic manufacturing of sintered REPM, strengthen supply chains for EV, defence and aerospace sectors, and as well support the Aatmanirbhar Bharat and Net Zero 2070 goals.
• Steps are being taken to operationalise the REPM scheme to progressively enhance localisation of EV components.
• Continuous engagement is being maintained with OEMs, component manufacturers and industry stakeholders to strengthen supply chain resilience.
• As part of implementation, a Pre-Bid Conference was held on 7 April 2026 with participation from 25 leading companies and the Request for Proposal (RFP) was issued on 20 March 2026.
• The bidding process is being conducted through a transparent two-cover Least Cost Selection (LCS) system on the CPP Portal.
• These measures are supported by the ongoing Phased Manufacturing Programme (PMP) to increase domestic value addition in EV manufacturing.
• The combined implementation of PM E-DRIVE, REPM and PMP schemes is expected to strengthen the entire EV value chain.
• PM E-DRIVE provides demand-side support and policy certainty to OEMs for scaling production and EV adoption.
• The REPM scheme addresses supply-side constraints by promoting domestic manufacturing of critical rare earth-based components.
• The PMP enables phased localisation and reduces import dependence across EV sub-systems.
• These initiatives will benefit manufacturers, MSMEs and component suppliers through increased domestic value addition, supply chain stability and investment opportunities.
• For citizens, these measures will enhance affordability, accessibility and reliability of electric vehicles where as reduced dependence on imported fuels and components will help shield consumers from global price volatility.
• The initiatives will contribute to cleaner air, improved public health and enhanced energy security and will support livelihood generation, particularly in e-rickshaw and last-mile delivery segments.
• The measures are expected to accelerate EV adoption and strengthen India’s position as a global leader in clean mobility and advanced manufacturing.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the current fuel supply situation, outlining measures being undertaken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG amid the ongoing developments affecting the Strait of Hormuz. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
· Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG and rely only on official sources for information.
· Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
· LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are urged to conserve energy during their daily usage in the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
· Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
· For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labor is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
· The Government has already implemented several rationalization measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritizing sectors for supply.
· Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
· The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
· State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing of petroleum products.
· The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
o To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
o To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
o To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
o To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
o To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
o To promote PNG adoptions and alternate fuels.
o To prioritise LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
· All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
· Currently, 24 States/UTs are issuing regular press briefings.
Enforcement and Monitoring Actions
· Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. On 12.04.2026, more than 2250 raids were conducted across the country.
· Till yesterday, more than 1.28 lakh raids have been conducted, over 59,000 cylinders have been seized, more than 1000 FIRs have been registered, and 238 persons have been arrested.
· PSU OMCs have strengthened and continued surprise inspections and imposed penalties on 219 LPG distributorships, and 56 LPG distributorships have been suspended till now.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
· LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Online LPG bookings have increased to about 99% across the industry.
· Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 92% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
· Domestic LPG cylinder deliveries remain normal.
· Most of the LPG distributorships were operating on Sunday to ensure delivery of domestic LPG cylinders to households.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
· Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
· The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
· Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 3450 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 40,800 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
· Since 23rd March 2026, more than 13.3 Lakh - 5 Kg FTL cylinders have been sold.
· A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution.
· A total of 1,22,984 MT of commercial LPG (equivalent to over 64.72 lakh 19-kg cylinders) has been sold since 14 March 2026.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
· Consumers have been prioritized with 100% supplies to D-PNG and CNG (transport).
· Based on available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, the overall gas allocation to fertilizer plants is being further enhanced by 5% to reach approximately 95% of their six-month average consumption, effective 09.04.2026.
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· 21 States/UTs are already receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
· The Ministry of Road Transport & Highways has adopted an Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure for 3 months to process applications on priority.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955.
· The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
· PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
· To encourage cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
· Since March 2026, about 4.32 lakh PNG connections have been gasified and about 4.75 lakh additional customers have registered for new connections.
· Till 12.04.2026, more than 31,700 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website
Crude Position and Refinery Operations
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
· The Government of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc.. Provision for 800 MT/day has been made for companies related to above departments.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
· Retail outlets across the country are operating normally.
· The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
· The Government of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre to ensure availability of these products in the domestic market.
· Retail prices of petrol and diesel remain unchanged with no increase at retail outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
· 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways, in coordination with the Ministry of External Affairs and Indian Missions, continues to actively monitor the evolving situation in the Persian Gulf region.
· All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· The India-flagged LPG vessel Jag Vikram has safely crossed the Strait of Hormuz on 11th April 2026.
· The vessel is carrying approximately 20,400 MT of LPG cargo with 24 seafarers onboard. It is expected to arrive at Kandla port on 14 April 2026.
· The DG Shipping Control Room has handled 6,073 calls and 12,867 emails since activation, including 20 calls and 80 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 2,177 Indian seafarers so far, including 93 in the past 24 hours from various locations across the Gulf region.
· Port operations across India continue normally with no congestion reported.
· Ports on the western coast of India have ensured that a total of 3,383 TEUs of West Asia-bound (back-to-town) containers have been received, of which 3,228 TEUs have been facilitated for return.
· The balance of only 155 TEUs is on account of shipping line operational factors, with no congestion at any port.
· The Ministry continues to coordinate closely with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Across the region, Indian Missions and Posts remain in close contact with the Indian community, while continuing to provide assistance and issue necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry of External Affairs:
· On the directions of Hon’ble Prime Minister, Ministry of External Affairs is strengthening outreach to Gulf countries.
· External Affairs Minister visited the United Arab Emirates from 11 to 12 April 2026.
· Yesterday, External Affairs Minister called-on President of United Arab Emirates, HH Mohamed Bin Zayed in Abu Dhabi and conveyed warm greetings of Prime Minister and India’s gratitude for ensuring the well-being of the Indian community during the West Asia conflict. The minister thanked him for his guidance on further strengthening the India-UAE Comprehensive Strategic Partnership.
· External Affairs Minister also met Crown Prince of Dubai, Deputy Prime Minister and Minister of Defence of the UAE, HH Hamdan bin Mohammed during the call. He conveyed the appreciation of Government of India for ensuring the welfare of the Indian community in Dubai.
· On April 11, 2026, External Affairs Minister met DPM & FM of UAE, Abdullah Bin Zayed in Abu Dhabi. The conversation focused on the evolving regional situation and its implications. The minister conveyed deep appreciation for ensuring the well-being of the Indian community in the UAE and expressed confidence that India-UAE Comprehensive Strategic Partnership will advance further.
· External Affairs Minister started his visit to the UAE interacting with the members of the Indian Community and spoke about GOI’s efforts towards their well-being and security amidst the West Asia conflict. He appreciated their contributions to the local society during these difficult times.
· Minister for Petroleum and Natural Gas visited Qatar last week and Minister for Commerce has also interacted over phone with several of his counterparts in the Gulf.
· The Government continues to closely monitor developments in the Gulf and West Asia region.
· Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for better sharing of information and coordination.
· Efforts remain focused on ensuring the safety, security and welfare of the Indian community in the region.
· Indian Missions and Posts continue to operate round-the-clock helplines and are proactively assisting Indian nationals.
· Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services.
· Our Missions remain actively engaged with Indian community associations, professional groups, Indian companies and other stakeholders in the region.
· Our Missions are extending all assistance to the Indian crew members on vessels in the region including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, and facilitating requests to return to India.
· Flights continue to operate from countries where airspace remains open. Since 28 February, around 9,27,000 passengers have travelled from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 100 flights expected today.
· Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 8–10 flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways of Kuwait and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India. Travel of Indian nationals from Kuwait continues to be facilitated through Saudi Arabia.
· Bahrain airspace is open. Gulf Air is expected to begin limited flight operations from Bahrain to India soon and is currently operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India. Travel of Indian nationals from Bahrain continues to be facilitated through Saudi Arabia to India.
· Embassy in Tehran has so far facilitated movement of 2,230 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India. This includes 987 Indian students and 657 Indian fishermen.
· Israel airspace is partially open with restricted flight operations. Travel of Indian nationals is being facilitated from Israel, through Jordan and Egypt to India.
· Iraq airspace is open. Iraqi Airways has started flights to India yesterday. Travel of Indian nationals continues to be facilitated from Iraq, through Jordan and Saudi Arabia to India.