প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত নাৰী শক্তি বন্দন সন্মিলনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
13 APR 2026 2:40PM by PIB Guwahati
মঞ্চত দিল্লীৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, শ্ৰীমতী সাবিত্ৰী ঠাকুৰ জী, ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমতী বিজয়া ৰাহতকাৰ জী। আপোনালোকৰ ভিতৰত বহুতো জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি, সংসদ সদস্য, বিধান সভাৰ সদস্য আৰু আমাৰ লোকসভাৰ প্ৰাক্তন অধ্যক্ষ, সন্মানীয় মীৰা কুমাৰ জী আমাৰ মাজত আছে। মোৰ সকলো সন্মানীয় ভগ্নী ইয়াত উপস্থিত আছে, এই সময়ত দেশ বৈশাখী উৎসৱৰ আনন্দেৰে ভৰি পৰিছে। কাইলৈ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত নৱবৰ্ষও উদযাপন কৰা হ’ব। আজি মই জালিয়ানৱালাবাগ গণহত্যাৰ সাহসী শ্বহীদসকলকো শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিৰ মাজত, ৰাষ্ট্ৰই একবিংশ শতিকাৰ অন্যতম বৃহৎ সিদ্ধান্ত ল’বলৈ গৈ আছে। মই এয়া সম্পূৰ্ণ দায়িত্বৰে কৈছো-যে এইটো আমাৰ সময়ৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তবোৰৰ ভিতৰত এটা। এই সিদ্ধান্ত নাৰী শক্তিৰ প্ৰতি, নাৰী শক্তিক সন্মান জনোৱাৰ প্ৰতি উৎসর্গীকৃত। আমাৰ সংসদ নতুন ইতিহাস সৃষ্টিৰ দিশে আগবাঢ়িছে-এক ইতিহাস যি অতীতৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ উপলব্ধি কৰিব। এইটো এনে এখন ভাৰতৰ সংকল্প যি সমান, য'ত সামাজিক ন্যায় কেৱল এটা শ্লোগান নহয় বৰঞ্চ আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতি আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ এক স্বাভাৱিক অংশ।
বন্ধুসকল,
ৰাজ্যিক বিধানসভাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ভাৰতৰ সংসদলৈকে বহু দশক ধৰি চলি থকা অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিব১৬,১৭ আৰু ১৮ তাৰিখে। ২০২৩ চনত যেতিয়া নতুন সংসদ ভৱন উদ্বোধন কৰা হৈছিল, আমি নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়মৰ ৰূপত প্ৰথম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিলো। ইয়াৰ সময়োপযোগী ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু আমাৰ গণতন্ত্ৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ শক্তিশালী কৰিবলৈ ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা সংসদৰ বাজেট অধিৱেশনৰ এক বিশেষ অধিৱেশন আহ্বান কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে, নাৰী শক্তি বন্দনৰ আজিৰ কাৰ্যসূচীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ মাতৃ-ভগ্নীৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। মই ইয়ালৈ আপোনালোকক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ বা জাগ্ৰত কৰিবলৈ অহা নাই। মই আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি আহিছো। আপোনালোক দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা আহিছে আৰু মই আপোনালোকৰ উপস্থিতি তথা আপোনালোকে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যৰ বাবে আগবঢ়োৱা সময়ক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো। নতুন যুগৰ আৰম্ভণি উপলক্ষে মই ভাৰতৰ সকলো মহিলাক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গণতান্ত্ৰিক গাঁথনিত, মহিলাৰ সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তা কেইবা দশক ধৰি অনুভৱ কৰা হৈছে আৰু আলোচনা কৰা হৈছে। এই বিতৰ্ক প্ৰায় চাৰি দশক-৪০ বছৰ ধৰি চলি আহিছে। সকলো দল আৰু প্ৰজন্মৰ প্ৰচেষ্টা জড়িত হৈ আছে। প্ৰতিটো দলে এই ধাৰণাক নিজৰ নিজৰ ধৰণে আগুৱাই লৈ গৈছে। ২০২৩ চনত যেতিয়া নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল, তেতিয়া সকলো দলে সর্বসম্মতভাৱে ইয়াক গৃহীত কৰিছিল। সেই সময়ত সর্বসম্মতভাৱে এই কথাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল যে ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব। সকলোৱে একমত হৈছিল যে ইয়াক কাৰ্যকৰী নকৰাকৈ এখন আইন গৃহীত কৰাটো গ্ৰহণযোগ্য নহয়। বিশেষকৈ, বিৰোধী পক্ষৰ আমাৰ সতীৰ্থসকলে দৃঢ়তাৰে জোৰ দিছিল যে ইয়াক ২০২৯ চনৰ ভিতৰত কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব। এই সময়সীমাটো মনত ৰাখি চৰকাৰে বিৰোধী পক্ষৰ উদ্বেগবোৰক গুৰুত্বসহকাৰে লৈছে। আমি আলোচনা অব্যাহত ৰাখিছো, নতুন পথ অন্বেষণ কৰিছো আৰু সাংবিধানিক বিশেষজ্ঞসকলৰ পৰা পৰামৰ্শ বিচাৰিছো। ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা সংসদত এই বিষয়ত এক বিস্তৃত আলোচনা অনুষ্ঠিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে যে এই কামটো আলোচনা, সহযোগিতা আৰু অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে সম্পন্ন কৰিব লাগে। মই নিশ্চিত যে এই আইনখন গৃহীত হোৱাৰ ফলত সংসদৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি হোৱাৰ দৰে এইবাৰো সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে সংসদ সন্মানৰ নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব। দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব যে সকলো দলে ৰাজনীতিৰ উৰ্ধলৈ গৈ তেওঁলোকৰ স্বাৰ্থৰ বাবে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে। শেহতীয়া দিনবোৰত, মই সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকলক এই বিষয়টোৰ ওপৰত কঠোৰভাৱে কথা কোৱা দেখিছো। এক বিস্তৃত বিতৰ্ক চলি আছে আৰু এয়া গণতন্ত্রৰ এক বৃহৎ শক্তি। বিধানসভা আৰু সংসদত উপনীত হোৱাৰ তেওঁলোকৰ সপোনে নতুন শাখা লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। মই সমগ্ৰ দেশতে এক ইতিবাচক পৰিৱেশৰ উদ্ভৱ হোৱা অনুভৱ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পৰা সংবিধান সভাৰ সিদ্ধান্তলৈকে, মহিলা শক্তিয়ে স্বাধীন ভাৰত-ইতিহাসৰ ভেটি স্থাপনত অপৰিসীম অৱদান আগবঢ়াইছে। স্বাধীনতাৰ পাছতো যিসকল মহিলাক প্ৰতিনিধিত্বৰ সুযোগ দিয়া হৈছিল তেওঁলোকে দেশৰ বাবে অসাধাৰণ কাম কৰিছিল। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীলৈ, য'তেই মহিলাসকলে সেৱা আগবঢ়াইছে, তেওঁলোকে নিজৰ উত্তৰাধিকাৰ সৃষ্টি কৰিছে। আজিও, ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পৰা বিত্ত মন্ত্ৰীলৈ, মহিলাসকলে আমাৰ দেশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদত অধিষ্ঠিত হৈ আছে। তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰৰ মৰ্যাদা আৰু গৌৰৱ দুয়োটাই বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ মহিলাৰ নেতৃত্বৰ আন এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। আজি সমগ্ৰ ভাৰতৰ স্থানীয় চৰকাৰী সংস্থাসমূহত ১৪ লাখতকৈও অধিক মহিলাই সফলতাৰে কাম কৰি আছে। প্ৰায় ২১ খন ৰাজ্যৰ পঞ্চায়তসমূহত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ প্ৰায় ৫০ শতাংশত উপনীত হৈছে। যেতিয়াই মই বিদেশী অতিথিসকলৰ সৈতে এই সংখ্যাটো ভাগ বাটোৱাৰা কৰো, তেওঁলোক আচৰিত হৈ উঠে।
বন্ধুসকল,
এয়া কোনো সাধাৰণ কথা নহয়। ৰাজনীতি আৰু সামাজিক জীৱনত লাখ লাখ মহিলাৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণে আনকি বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ নেতা আৰু ৰাজনৈতিক বিশেষজ্ঞকো আচৰিত কৰে। ই সামগ্ৰিকভাৱে ভাৰতৰ গৌৰৱ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বহু অধ্যয়নে দেখুৱাইছে যে যেতিয়া সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাইছিল, তেতিয়া সংবেদনশীলতাও ব্যৱস্থাসমূহলৈ আহিছিল। এইটো এটা বহুত ডাঙৰ শক্তি আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে পানী, শিক্ষা, স্বাস্থ্য, পুষ্টিৰ দৰে বহুতো বিষয়ত অধিক সমৰ্পিত, অধিক সংবেদনশীল আৰু ফলপ্ৰসূ কাম হৈছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে জল জীৱন মিছন হৈছে ইয়াৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উদাহৰণ, য'ত পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ স্থানীয় নিকায় আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ইমান বছৰ ধৰি কাম কৰি থকা, নেতৃত্ব দি থকা লাখ লাখ মহিলাৰ তৃণমূল পৰ্যায়ত অতি সমৃদ্ধ আৰু দীঘলীয়া অভিজ্ঞতা আছে। তেওঁলোকে এতিয়া এক ডাঙৰ ভূমিকাৰ বাবে সাজু আৰু প্ৰস্তুত। মই আপোনালোকক মোৰ এটা ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতা কওঁ। এই সামৰ্থ্যৰ অৰ্থ কি-মই ২০০১ চনত নতুনকৈ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, চৰকাৰ চলোৱাৰ, শাসন ব্যৱস্থা চলোৱাৰ মোৰ কোনো ভাল অভিজ্ঞতা নাছিল, এক প্ৰকাৰে মই এজন নতুন ব্যক্তি আছিলো। হয়তো এইটো ২০০২ বা ২০০৩ চনৰ এটা ঘটনা আছিল, আমাৰ এজন বিধায়ক মোৰ ওচৰলৈ আহিছিল। তেওঁ কৈছিল যে তেওঁৰ অঞ্চলত এখন গাঁও পঞ্চায়তৰ কিছু ভগ্নীয়ে মোক লগ কৰিব বিচাৰে। এইটো আছিল আনন্দ জিলা অঞ্চলৰ খেদা জিলাত, য'ত চৰ্দাৰ চাহিবৰ জন্ম হৈছিল। সেয়েহে মই ক’লো, যদি তেওঁলোকৰ পঞ্চায়তৰ কোনো কাম আছে, তেন্তে তেওঁলোকক পঞ্চায়ত মন্ত্ৰীগৰাকীক সাক্ষাৎ কৰিবলৈ দিয়ক। তেওঁ ক'লে, নাই মহাশয়, তেওঁলোকে আপোনাক সাক্ষাৎ কৰিব বিচাৰিছে। মই সুধিলো কিয়? তেওঁ কয়, পঞ্চায়তত সকলো সদস্য মহিলা, আমাৰ পঞ্চায়তত এজন পুৰুষ সদস্যও নাই। মই ক’লো, এইটো কেনেকৈ সম্ভৱ হ’ল? তেওঁ কৈছিল যে গাওঁবাসীয়ে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে এইবাৰ মুৰব্বী এগৰাকী মহিলা হ'ব, সেয়েহে সকলো সদস্য মহিলা হ'ব, সেয়েহে কোনো পুৰুষে নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা নাছিল। স্বাভাৱিকভাৱেই মোৰ মনোযোগ ইয়াৰ ফালে গৈছিল, মই কৈছিলো যে মই নিশ্চিতভাৱে তেওঁলোকক সাক্ষাৎ কৰিম। এইখন এখন সৰু গাওঁ আছিল, সম্ভৱতঃ ১৩ গৰাকী সদস্যৰ এখন পঞ্চায়ত, সেয়েহে মই তেওঁলোকক সময় দিছিলো, তেওঁলোক সকলোৱে মোক সাক্ষাৎ কৰিবলৈ আহিছিল। ১৩ গৰাকী ভগ্নী আছিল, যিগৰাকী গাওঁখনৰ মুৰব্বী হৈছিল তেওঁ অষ্টম শ্ৰেণীলৈকে অধ্যয়ন কৰিছিল। বাকী ভগ্নীসকলৰ এগৰাকী বা দুগৰাকীয়ে আনকি তেওঁলোকৰ মুখখন আৱৰণেৰে ঢাকি ৰাখিছিল। বহুতে হয়তো কেতিয়াও বিদ্যালয় যোৱাই নাছিল। সেয়েহে তেওঁলোক সকলো আহিছিল, মই ভাবিছিলো হয়তো কিছুমান ডাঙৰ লোকে তেওঁলোকক সদস্য হিচাপে ৰাখিছিল, হয়তো তেওঁলোকে কিছুমান দাবী লৈ আহিছিল, যেনে মোৰ গাঁৱত এইটো কৰক, মোৰ গাঁৱত সেইটো কৰক। মই আচৰিত হৈছিলো, তেওঁলোকৰ হাতত কোনো কাগজ নাছিল। সেয়েহে তেওঁলোক বহি পৰিল, মই নিজৰ পৰিচয় দিলোঁ। মই সুধিলো, আপোনালোকে সময় বিচাৰিছিল, কামটো কি আছিল? তেওঁলোকে ক'লে, কোনো কাম নাই, আমি কেৱল নিৰ্বাচিত হোৱাৰ বাবেই আহিছো, আমি আপোনালোকক সাক্ষাৎ কৰিবলৈ আহিছো। মোৰ বাবে এইটো এটা ডাঙৰ আশ্চৰ্য্য আছিল, নহ'লে নেতাসকলে কেৱল স্মাৰক পত্ৰ লৈহে আহে। তেতিয়া মই তেওঁলোকক সুধিলো, মোক কওক, আপোনালোকে ৫ বছৰ ধৰি ইমান ডাঙৰ দায়িত্ব পাইছে, আপোনালোক ভগ্নীসকলে গাওঁখন পৰিচালনা কৰিবলৈ গৈ আছে, আপোনালোকৰ সপোন কি, আপোনালোক ৫ বছৰত কি কৰিব, আপোনালোকে গাওঁখন কেনেকৈ গঢ়ি তুলিব? সাধাৰণতে কি উত্তৰ দিয়া হ’ব, আমাৰ ভিতৰত যিসকল ডাঙৰ দেখা যায়, আমি কি উত্তৰ দিম-এখন বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা, এখন চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা, এটা পথ নিৰ্মাণ কৰা, এনে ধৰণৰ উত্তৰ। সেইদিনা অষ্টম শ্ৰেণীলৈকে পঢ়া প্ৰধানগৰাকী আৰু তেওঁৰ লগত অহা মহিলা সদস্যসকলে মোক এটা উত্তৰ দিছিল যিটো সম্ভৱতঃ বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অৰ্থনীতিবিদজনে দিব নোৱাৰিলে হয়। সেই উত্তৰটো এতিয়াও মোৰ বাবে এক শিক্ষাৰ দৰে। মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিলো, কিন্তু পঞ্চায়তৰ সেই মহিলাসকলৰ সেই বক্তব্য এতিয়াও মোৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক। আপুনি আচৰিত হ 'ব, তেওঁলোকে কি উত্তৰ দিছিল। যেতিয়া মই তেওঁলোকক সুধিলো, আপুনি কি কৰিব, আপোনাৰ হাতত ৫ বছৰ আছে, গাওঁখনে আপোনাক বাছনি কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁলোকে মোক উত্তৰ দিছিল, মহাশয় আমাৰ কেৱল এটা ইচ্ছা আছে। মই সুধিলো, কি? সেই উত্তৰটো এতিয়াও মোৰ কাণত প্ৰতিধ্বনিত হয়। তেওঁলোকে কৈছিল, আমাৰ ইচ্ছা হৈছে যে আমাৰ গাঁৱত কোনো লোক দৰিদ্ৰ হৈ থাকিব নালাগে। আনকি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অৰ্থনীতিবিদসকলৰ বাবেও ইয়াতকৈ ডাঙৰ বাৰ্তা হ’ব নোৱাৰে। এইটো মোৰ বাবে এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা আছিল আৰু সেই শব্দবোৰ এতিয়াও মোৰ কাণত প্ৰতিধ্বনিত হয়। সেয়েহে, মাটিৰ সৈতে জড়িত অভিজ্ঞতাৰ পৰা অহা ভাষণটো বৈদিক বিবৃতিৰ দৰে হৈ পৰে।
আৰু সেয়েহে, বন্ধুসকল,
নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম ৰূপায়ণ কৰাটো এনে সকলো মহিলাৰ জীৱনত এক বহুত ডাঙৰ সুযোগ হ'বলৈ গৈ আছে। এতিয়া পঞ্চায়তৰ পৰা সংসদলৈ তেওঁলোকৰ যাত্ৰা সহজ হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত মহিলাসকলৰ ভূমিকা আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। মই সন্তুষ্ট যে ২০১৪ চনত আপোনালোক সকলোৱে, দেশবাসীসকলে, আমাক ইয়াত সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল আৰু তেতিয়াৰ পৰা, আমাৰ চৰকাৰে মহিলাৰ জীৱন চক্ৰৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ বাবে আঁচনি প্ৰস্তুত কৰি সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰিছে। আজি, প্ৰথম উশাহৰ পৰা শেষ উশাহলৈকে, আমাৰ চৰকাৰ ভাৰতৰ ভগ্নী-কন্যাৰ সেৱাত কিবা নহয় কিবা আঁচনিৰ সৈতে উপস্থিত আছে। কন্যাসকলক গৰ্ভাশয়ত হত্যা নকৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি 'বেটি বচাও-বেটি পঢ়াও’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। গৰ্ভাৱস্থাত মাতৃসকলে যাতে সঠিক পুষ্টি লাভ কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিগৰাকী গৰ্ভৱতী মাতৃক 'মাতৃ বন্দনা যোজনা’ৰ অধীনত ৫,০০০ টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছিল। কন্যাসকলে জন্মৰ পাছত পঢ়া-শুনা কৰাত যাতে অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি অধিক সুতৰ সুবিধাৰে 'সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনা’ আৰম্ভ কৰিছিলো। কন্যাসকলক গুৰুতৰ ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, শৈশৱত সময়মতে টিকাকৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি 'মিছন ইন্দ্ৰধনুষ’ আৰম্ভ কৰিছিলো। কন্যাসকলে যাতে বিদ্যালয়ত শৌচাগাৰৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ 'স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ অধীনত দেশত কোটি কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ঋতুস্ৰাৱৰ সময়ত কন্যাসকলে যাতে সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰায় বিনামূলীয়াকৈ ছেনিটাৰী নেপকিন প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰা হয়। যদি কন্যাসকলে ক্ৰীড়াত অগ্ৰগতি লাভ কৰিব বিচাৰে, তেন্তে 'খেলো ইণ্ডিয়া’ অভিযানৰ অধীনত তেওঁলোকে বছৰি এক লাখ টকা পৰ্যন্ত সাহায্য লাভ কৰিছে। যদি কন্যাসকলে ডাঙৰ হৈ ভৱিষ্যতে সেনাবাহিনীত যোগদান কৰিব বিচাৰে, চৰকাৰে সৈনিক বিদ্যালয়ত নামভৰ্তিৰ বাবে দুৱাৰ মুকলি কৰিছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীলৈ যোৱাৰ পথ মুকলি কৰিছে। জীৱনৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত, কন্যাসকলে পাকঘৰত ধোঁৱাৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত নহয় বুলি নিশ্চিত কৰিবলৈ, আমি কোটি কোটি বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰি 'উজ্জ্বলা যোজনা’ আৰম্ভ কৰিছো। কন্যাসকলে মাইল মাইল ধৰি মূৰত পানী কঢ়িয়াই নিব নালাগে বুলি নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি 'হৰ ঘৰ নল ছে জল’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। কন্যাসকলে যাতে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে ৰেচনৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ এক বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। পাৰিবাৰিক জীৱনত কন্যাসকলে যাতে চিকিৎসাৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ তেওঁলোকক আয়ুষ্মান যোজনাৰ জৰিয়তে সহায় আগবঢ়োৱা হৈছিল, যি ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰে। ৮০ শতাংশ ৰেহাইৰ সৈতে সুলভ ঔষধৰ বাবে, জনঔষধি কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু এই সকলোবোৰ সুবিধা আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ ওচৰলৈ আটাইতকৈ বেছি গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰে জানে যে ভাৰতত মহিলাসকলৰ সবলীকৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। সেয়েহে, আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তত, প্ৰতিটো আঁচনিতে, আমি এই দিশটো মনত ৰাখিছো। পূৰ্বতে পাৰিবাৰিক সম্পত্তি মূলতঃ পুৰুষৰ নামত আছিল। যদি ঘৰ এটা আছিল, সেইটো পুৰুষজনৰ নামত আছিল, যদি মাটি আছিল, সেইটো পুৰুষজনৰ নামত আছিল, যদি দোকান আছিল, সেইটো পুৰুষজনৰ নামত আছিল, যদি বাহন আছিল, সেইটো পুৰুষজনৰ নামত আছিল, আনকি এখন স্কুটাৰো এজন পুৰুষৰ নামত আছিল আৰু ইয়াক স্বাভাৱিক বুলি ধৰা হৈছিল। 'প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা’ত আমি প্ৰধানকৈ পৰিয়ালৰ মহিলাসকলৰ নামত ঘৰ পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলো। যেতিয়া ল 'ৰা-ছোৱালীবোৰ বিদ্যালয়লৈ যায়, স্বাভাৱিকভাৱেই পিতৃৰ নাম লিখা হয়, সেয়েহে আমি আৰম্ভ কৰিছিলো যে মাতৃৰ নামো লিখা হ'ব। বিগত ১১ বছৰত ৩ কোটিৰো অধিক মহিলাই এই সিদ্ধান্তৰ পৰা লাভান্বিত হৈ নিজৰ ঘৰৰ গৰাকী হৈ পৰিছে। ইয়াৰ ফলত মহিলাসকলে পৰিয়ালত অৰ্থনৈতিকভাৱে সবলীকৰণ হৈছে। সাধাৰণতে, দেউতাক আৰু পুত্ৰই কিবা ব্যৱসায়ৰ বিষয়ে কথা পাতে আৰু যদি মাকে চাহ আনে আৰু অলপ সময় থিয় হয়, তেওঁলোকে কয়, যাওক, পাকঘৰলৈ যাওক, আমি কথা পাতি আছো। মই গৃহকৰ্মী নহয়, কিন্তু মই বহুত কথা জানো। কিন্তু এতিয়া, যেতিয়া তেওঁ অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী হৈ পৰিছে, আনকি পুত্ৰজনেও কয়, অনুগ্ৰহ কৰি মাকক কথোপকথনত যোগদান কৰিবলৈ ফোন কৰক, তেওঁক ফোন কৰক।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত আমাৰ দেশত কোটি কোটি মহিলা আছিল যিয়ে কেতিয়াও বেংকৰ দুৱাৰো দেখা নাছিল। মহিলাসকল বেংকিং খণ্ডৰ সৈতে সংযুক্ত নাছিল, গতিকে তেওঁলোকে কেনেকৈ বেংকিংৰ সুবিধা লাভ কৰিব পাৰিলে? যেতিয়া আমি জন ধন যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া দেশত ৩২ কোটিৰো অধিক মহিলাৰ বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছিল। যেতিয়া মই গুজৰাটত আছিলো, আৰম্ভণিতে এটা সিদ্ধান্ত মোৰ বাবে অতি কঠিন আছিল। গুজৰাটত এক বৃহৎ সমবায় দুগ্ধ সাম্ৰাজ্য আছে, এক অতি বৃহৎ কাৰ্য্যকলাপ আৰু পশুপালনৰ বেছিভাগ কাম আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে কৰে। তেওঁলোকে গাখীৰ জমা কৰিবলৈ যায়। তাৰ এসপ্তাহৰ পাছত তেওঁলোকক ধন দিয়া হয়, কিন্তু সেই ধন পুৰুষসকলক দিয়া হয়। যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, মই কৈছিলো যে মই পুৰুষসকলক ধন নিদিওঁ। সেই সময়ত দুগ্ধশালাবোৰত গাখীৰ জমা কৰিবলৈ অহা ভগ্নীসকলৰ বাবে মোৰ বেংক একাউণ্ট খোলা আছিল আৰু তাৰ পাছত গাখীৰৰ ধন পোনপটীয়াকৈ মহিলাৰ বেংক একাউণ্টত জমা হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ কন্যাসকলে নতুন ব্যৱসায়ত নিজৰ পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ ৬০ শতাংশতকৈও অধিক ঋণ মহিলাসকলৰ দ্বাৰা লোৱা হৈছে। মহিলাসকলেও দেশৰ ষ্টাৰ্টআপ বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দি আছে। আজি পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ ৪২ শতাংশতকৈ অধিকত কমেও এগৰাকী মহিলা সঞ্চালক আছে। মহিলাৰ কেৰিয়াৰ যাতে প্ৰভাৱিত নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি মাতৃত্বকালীন ছুটি ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰিছো। আনকি বিশ্বৰ ধনী দেশবোৰতো এনে নহয়। যেতিয়া মই তেওঁলোকক কওঁ, তেওঁলোক হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ মনত থাকিব, কেইবছৰমান পূৰ্বে দেশে 'স্কিল ইণ্ডিয়া মিছন’ আৰম্ভ কৰিছিল। আমি বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছিলো। আজি আমি হাজাৰ হাজাৰ ড্ৰোন দিদিৰ জৰিয়তে কৃষি বিপ্লৱৰ ৰূপত ইয়াৰ ফলাফল দেখিছোঁ। এবাৰ মই ভিডিঅ' কনফাৰেন্সত এই ড্ৰোন দিদিসকলৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো। তেওঁলোক গাওঁৰ কন্যা, কিছুমান বোৱাৰী, ড্ৰোন উৰুৱাই। তেওঁলোকে মোক কৈছিল যে এতিয়ালৈকে গাঁৱত কোনেও আমাক একো কোৱা নাছিল, এতিয়া তেওঁলোকে আমাক পাইলট বুলি কয়। আমাৰ পৰিচয় তৈয়াৰ কৰা হৈছে, আমি পাইলট। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে এটা সৰু সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা ধাৰণাটো ইমান ব্যাপকভাৱে আৰু দ্ৰুতভাৱে সলনি হ'ব পাৰে। মহিলাসকলে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আধুনিক কৃষি শিকিছে। আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে বিগত ১১ বছৰত প্ৰায় ১০ কোটি মহিলাই আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰিছে। চৰকাৰে এনে ৬ কোটি ভগ্নী, যিসকলে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক চালিত কৰি আছে, তেওঁলোকক লখপতি দিদিত পৰিণত কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৩ কোটিৰো অধিক গ্ৰাম্য মহিলা ইতিমধ্যে লখপতি দিদি হৈ পৰিছে। এই মহিলা আত্মসহায়ক গোটবোৰে কামৰ বাবে বেংকৰ পৰা ধন লাভ কৰে। আৰু আপুনি জানি সুখী হ'ব, যদি তেওঁলোকে বুধবাৰে ধন জমা কৰিব লগা হয়, তেওঁলোকে এদিন আগতে মঙলবাৰে গৈ ধন জমা কৰে। ভগ্নীসকলৰ আচৰণ এনেকুৱা যে কোনো এন পি এ নাই, বেংকৰ পৰা যোৱা সকলো ধন ঘূৰি আহে। মই দেখিছোঁ, শাসনলৈ অহাৰ পাছত, মই বেংকৰ ব্যৱসায়ত দৰিদ্ৰসকলৰ সমৃদ্ধি আৰু লগতে ধনীসকলৰ দৰিদ্ৰতাও দেখিছো।
কেৱল এইটোৱেই নহয় বন্ধুসকল,
আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছেদৰ হৈ পৰিছে। ভগ্নীসকল, মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ বৃহৎ সফলতা হৈছে যে ই মহিলাৰ বিষয়ে পুৰণি চিন্তাধাৰাক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে। যেতিয়া জি-২০ সন্মিলন চলি আছিল, আমি অধ্যক্ষতা কৰি আছিলো, মই বিশ্বৰ দেশসমূহক বুজাই দিব লাগিছিল যে মহিলা উন্নয়ন আৰু মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ মাজত পাৰ্থক্য কি। বিশ্বৰ এক বৃহৎ অংশই নাৰী উন্নয়নত সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছিল, কিন্তু নাৰী নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে মই চেষ্টা কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু আমি সফল হৈছিলো। এই চিন্তাধাৰাৰ ফলস্বৰূপে আজি মহিলাসকলে আনকি সেই খণ্ডবোৰতো উচ্চতাত উপনীত হৈছে য'ত এসময়ত পুৰুষৰ একচেটিয়া অধিকাৰৰ কথা বিবেচনা কৰা হৈছিল। আজি আমাৰ কন্যাসকলে যুঁজাৰু পাইলট হৈ আকাশৰ উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে।
আজি ভাৰতত, বিশ্বৰ যিকোনো দেশৰ তুলনাত, এই সংখ্যাটোৱে আপোনাক আনন্দিত কৰিব, বিশ্বৰ যিকোনো দেশৰ তুলনাত, মহিলা পাইলটৰ শতাংশ ভাৰতত সৰ্বাধিক। আজি পিএইচডিত নামভৰ্তি কৰা কন্যাৰ সংখ্যা ২০১৪ চনৰ তুলনাত দুগুণ হৈছে। উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণাত প্ৰায় আধা অংশগ্ৰহণ আমাৰ কন্যাসকলৰ। গণিত আৰু বিজ্ঞানৰ অধ্যয়নত, এছ টি ই এম শিক্ষাত কন্যাৰ সংখ্যা প্ৰায় ৪৩ শতাংশত উপনীত হৈছে। মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই বিশ্বৰ এখন ধনী দেশলৈ গৈছিলো, তাত শিক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকী মোৰ সৈতে লিফ্টত আছিল, তেওঁ মোক সুধিছিল যে ভাৰতত মহিলাৰ শিক্ষা কেনেকুৱা? মই ক'লো বহুত ভাল, বেছি, কিছুমান ঠাইত পুৰুষতকৈও বেছি। তাৰপাছত তেওঁ অতি কৌতুহলৰে সুধিলে, এছ টি ই এম শিক্ষাত মহিলাৰ অংশ কিমান? মই কৈছিলো যে ৫০ শতাংশ অংশ তেওঁলোকৰ। এয়া তেওঁৰ বাবে এক আশ্চৰ্য্যৰ বিষয় আছিল। মই বিশ্বৰ এখন ধনী দেশৰ শিক্ষা মন্ত্ৰীৰ কথা কৈছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সমাজত মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আহিছে। বহু শতিকা ধৰি মহিলাসকলে নিজৰ সুৰক্ষাৰ বাবে নীৰৱ হৈ থাকিব লগা হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই দিশত কঠোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ন্যায় ব্যৱস্থাটোক অধিক সংবেদনশীল কৰি তুলিবলৈ, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ দ্ৰুত কৰিবলৈ, আমি আইনী পৰিৱৰ্তন কৰিছো আৰু ফাষ্ট-ট্ৰেক বিশেষ আদালতও স্থাপন কৰিছো। ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাত মহিলাৰ সুৰক্ষাকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। এজাহাৰ দাখিল কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সৰল কৰা হৈছে, এতিয়া যিকোনো ঠাইৰ পৰা ই-এজাহাৰ বা শূন্য-এজাহাৰ দাখিল কৰিব পাৰি। অডিঅ’-ভিডিঅ’ ৰ জৰিয়তে ভুক্তভোগীৰ বিবৃতি ৰেকৰ্ড কৰাৰ দৰে ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এনে বহুতো পদক্ষেপ আছে যাৰ জৰিয়তে আমি এখন প্ৰগতিশীল সমাজৰ ধাৰণাটো উপলব্ধি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ত, প্ৰতিটো চিন্তা, সুখ-দুখ, প্ৰতিটো অনুষ্ঠানত, প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত, মনোযোগ দি, আমাৰ চৰকাৰে বহুতো সৰু-ডাঙৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক শক্তিশালী কৰিছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে দেশখনে এতিয়া নিজৰ গণতন্ত্ৰক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ নাৰী শক্তিয়ে তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, সাহস আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। এতিয়া আমি একেলগে এই শক্তিক নতুন শক্তি দিব লাগিব, ইয়াৰ বাবে সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব। আজি এই পৰ্যায়ৰ পৰা মই দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাক আশ্বাস দিব বিচাৰো যে ৰাষ্ট্ৰই তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা বুজি পাইছে আৰু তেওঁলোকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
সংসদত আলোচনাৰ পূৰ্বে মই দেশৰ মহিলা শক্তিক এই সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আপুনি আপোনাৰ নিজ নিজ অঞ্চলৰ সাংসদসকলকো সাক্ষাৎ কৰিব লাগিব। দেশৰ মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ সাংসদসকলৰ আগত তেওঁলোকৰ পক্ষ উপস্থাপন কৰা উচিত, তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ আশাৰ কথা কোৱা উচিত।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকক মোৰ আৰু এটা অনুৰোধ আছে। নাৰী শক্তি বন্দন কাৰ্যসূচীত হোৱা আলোচনাবোৰ দেশৰ গাঁওসমূহলৈ লৈ যাওক। ব্যক্তিগত বৈঠকৰ জৰিয়তে, ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ জৰিয়তে, যোগাযোগৰ অন্যান্য মাধ্যমৰ জৰিয়তে, আমি দেশৰ এই ডাঙৰ সিদ্ধান্ত দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাৰ ওচৰলৈ লৈ যাব লাগিব। আমি তেওঁলোকক সচেতন কৰিব লাগিব, যাতে তেওঁলোকে এই ডাঙৰ সিদ্ধান্তৰ শক্তি বুজি পায়, যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ভূমিকা বুজিব পাৰে আৰু মুকলিভাৱে সপোন দেখিব পাৰে যে অনাগত দিনবোৰত, ৰাজ্যসমূহৰ পৰা দেশৰ সংসদলৈকে, তেওঁলোকে নিজৰ উপস্থিতি চিহ্নিত কৰিব পাৰে। আহক, আমি সকলোৱে একেলগে এই সংকল্প লওঁ, যে নাৰী শক্তিৰ তেওঁলোকৰ অধিকাৰ থাকিব আৰু তেওঁলোকেও সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ কৰিব। এয়া আমাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ নিশ্চয়তা। মই এইটোও ক'ম যে ১৬,১৭,১৮ তাৰিখে-যদিও এইটো অধ্যক্ষৰ ক্ষেত্ৰ আছিল-কিন্তু মই বিচাৰিম যে সেই সময়ত দৰ্শনাৰ্থীৰ গেলেৰী কেৱল মহিলাসকলেহে পূৰণ কৰিব লাগে। সমগ্ৰ দেশতে এক উৎসৱৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হ’ব। এইটো এই দল বা সেই দলৰ বিষয় হৈ থাকিব নোৱাৰে, কোন জয়ী হ’ল, কোন পৰাজিত হ’ল, কোনে কৰিলে, কোনো নহয়, সকলো কৃতিত্ব দেশৰ মাতৃ শক্তিৰ, সকলো কৃতিত্ব দেশৰ সংসদৰ, সকলো কৃতিত্ব ভাৰতৰ সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ, সকলো কৃতিত্ব বিগত ৩-৪ দশক ধৰি নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি অহা সকলোৰে। এইটো সকলোৰে বাবে, সকলোৰে সহযোগিতাৰে আৰু সকলোৰে কল্যাণৰ বাবে। এই বিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোৱে ইমান সময় উলিয়াইছে, ইমান উৎসাহেৰে এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, মই আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো, মই কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
DISCLAIMER এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Nari Shakti Vandan Sammelan in New Delhi
13 APR 2026 2:40PM by PIB Delhi
On the stage, Delhi’s popular Chief Minister Smt. Rekha Gupta Ji, Union Minister Smt. Annapurna Devi Ji, Smt. Savitri Thakur Ji, Chairperson of the National Commission for Women Smt. Vijaya Rahatkar Ji. Among you are also many senior people, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, and our former Speaker of the Lok Sabha, the honorable Meira Kumar Ji, who is also among us. All my respected sisters are present here, at this time the country is filled with the joy of the Baisakhi festival. Tomorrow, the New Year will also be celebrated in different parts of the country. Today, I also pay tribute to the brave martyrs of the Jallianwala Bagh massacre.
Friends,
Amidst these important milestones in India’s development journey, the nation is about to take one of the greatest decisions of the 21st century. I say this with full responsibility-that this is among the most significant decisions of our time. This decision is dedicated to women’s power, to honoring women’s strength. Our Parliament is on the verge of creating new history-a history that will fulfill the aspirations of the past and realize the commitments of the future. It is the resolve of an India that is equal, where social justice is not just a slogan but a natural part of our work culture and decision-making process.
Friends,
From state assemblies to the Parliament of India, the decades-long wait is coming to an end on the 16th, 17th, and 18th. In 2023, when the new Parliament building was inaugurated, we took the first step in the form of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. To ensure its timely implementation and to strengthen women’s participation in our democracy, a special session of Parliament’s budget sitting is being convened from 16 April. Before that, today’s program of Nari Shakti Vandan is receiving the blessings of millions of mothers and sisters across the country. I have not come here to preach or awaken you. I have come to seek your blessings. You have come from every corner of the country, and I warmly welcome your presence and the time you have devoted to this important cause. I also congratulate all the women of India on the dawn of a new era.
Friends,
In our democratic structure, the need for women’s reservation has been felt for decades, and discussions have taken place. This debate has lasted nearly four decades-40 years. Efforts from all parties and generations have been involved. Every party has advanced this idea in its own way. In 2023, when the Nari Shakti Vandan Adhiniyam was introduced, all parties unanimously passed it. At that time, it was also unanimously emphasized that it must be implemented by 2029. Everyone agreed that passing a law without implementing it was unacceptable. In particular, our colleagues in the opposition strongly insisted that it must be implemented by 2029. Keeping this timeline in mind, the government has taken the opposition’s concerns seriously. We have continued deliberations, explored new paths, and sought advice from constitutional experts. From 16 April, Parliament will hold a comprehensive discussion on this matter.
Friends,
Our effort and priority remain that this work should be accomplished through dialogue, cooperation, and participation. I am confident that just as the passage of this Act enhanced the dignity of Parliament, this time too, through collective effort, Parliament will reach new heights of honor. Every woman in the country will feel proud that all parties rose above politics to take this important decision in their interest. In recent days, I have seen women across the country speaking strongly on this issue. A wide debate is underway, and this is a great strength of democracy. Their dreams of reaching assemblies and Parliament are about to gain new wings. I sense a positive atmosphere emerging across the nation.
Friends,
From the freedom struggle to the decisions of the Constituent Assembly, women’s power has made immense contributions to laying the foundation of independent India-history bears witness. Even after independence, the women who were given opportunities for representation did outstanding work for the country. From President to Prime Minister, wherever women have served, they have created their own legacy. Even today, from the President to the Finance Minister, women hold key positions in our country. They have enhanced both the dignity and the pride of the nation.
Friends,
Our Panchayati Raj institutions are another excellent example of women’s leadership. Today, more than 1.4 million women are successfully working in local government bodies across India. In nearly 21 states, their participation in panchayats has reached almost 50 percent. Whenever I share this figure with foreign guests, they are astonished, their mouths left open in surprise.
Friends,
This is no ordinary matter. The active participation of millions of women in politics and social life amazes even the world’s greatest leaders and political experts. And it greatly enhances the pride of India as a whole.
Friends,
Many studies have shown that when women’s participation in decision-making processes increased, sensitivity also came into the systems. And this is a very great strength, and the result has been more dedicated, more sensitive, and effective work on many subjects such as water, education, health, nutrition. The Jal Jeevan Mission, I believe, is its greatest example, in which women’s participation at the panchayat level has played a very major role.
Friends,
In our local bodies and institutions, for so many years, the millions of women who are working, who are leading, they have very rich and long experience at the grassroots level. They are now ready and prepared for a bigger role. I will tell you one of my own personal experiences. What this capability means-I became a new Chief Minister in 2001, I had no great experience of running a government, of governance systems, in a way I was a new person. Perhaps it was an incident of 2002 or 2003, one of our MLAs came to me. He said that in his area some sisters from a village panchayat wanted to meet me. This was in Kheda district, Anand district area, where Sardar Sahib was born. So I said, if they have some panchayat work, let them meet the Panchayat Minister. He said, no sir, they want to meet you. I asked why? He said, in the panchayat all the members are women, not a single male member is there in our panchayat. I said, how is that possible? He said the villagers decided that this time the head would be a woman, so all members would also be women, so no man contested the election. Naturally my attention went to it, I said surely I will meet them. It was a small village, perhaps a panchayat of 13 members, so I gave them time, they all came to meet me. There were 13 sisters, the one who became the head of the village had studied up to class 8. The rest of the sisters, one or two even had their faces covered with veil. Many perhaps had never even seen school. So they all came, I thought maybe some big people had put them up as members, maybe they had brought some demands, like do this in my village, do that in my village. I was surprised, they had no papers in their hands. So they sat, I introduced myself. I asked, you had asked for time, what was the work? They said, no work, we just came because we were elected, so we came to meet you. For me this was a big surprise, otherwise leaders come only with memorandums. Then I asked them, tell me, you have got such a big responsibility for 5 years, you sisters are going to manage the village, what is your dream, what will you do in 5 years, how will you make the village? Normally what answer would be given, those of us who look big, what answer would we give-build a school, build a hospital, build a road, such answers. That day the head who had studied up to class 8 and the women members who came with her gave me an answer that perhaps the biggest economist in the world could not give. And that answer is still like a lesson for me. I became CM, I became PM, but that statement of those women of the panchayat is still a guide for me. You will be surprised, what answer did they give. When I asked them, what will you do, you have 5 years, the village chose you, then they answered me, sir we have only one wish. I asked, what? And that answer still echoes in my ears. They said, our wish is that in our village no one should remain poor. For even the greatest economists, there can be no bigger message than this. This was in itself a pleasant experience for me, and those words still echo in my ears. And therefore, the speech that comes from experience connected to the ground becomes like a Vedic statement.
And therefore, friends,
Implementing the Nari Shakti Vandan Adhiniyam is going to become a very big opportunity in the lives of all such women. Now their journey from panchayat to Parliament is going to become easier.
Friends,
Today, in our journey of a developed India, the role of women has become even more important. I am satisfied that in 2014, you all, the countrymen, gave us the opportunity to serve here, and since then, our government has made schemes for every stage of women’s life cycle and implemented them successfully. Today, from the first breath to the last breath, our government is present with some scheme or other in the service of the sisters and daughters of India. To ensure that daughters are not killed in the womb, we started the ‘Beti Bachao-Beti Padhao’ campaign. To ensure that mothers get proper nutrition during pregnancy, every pregnant mother was given financial assistance of 5,000 rupees under the ‘Matru Vandana Yojana’. To ensure that daughters do not face difficulty in studies after birth, we started the ‘Sukanya Samriddhi Yojana’ with higher interest benefits. To protect daughters from serious diseases, to ensure timely vaccination in childhood, we started ‘Mission Indradhanush’. To ensure that daughters do not face toilet problems in schools, under the ‘Swachh Bharat Abhiyan’, crores of toilets were built in the country. To ensure that daughters do not face problems during periods, a campaign was started to provide sanitary napkins almost free. If daughters want to advance in sports, under the ‘Khelo India’ campaign, they are getting assistance up to one lakh rupees annually. If daughters, when grown up, want to join the army in the future, the government has opened doors for admission in Sainik Schools, and opened the path to the National Defence Academy. In later stages of life, to ensure that daughters do not suffer from smoke in the kitchen, we started the ‘Ujjwala Yojana’, giving crores of free gas connections. To ensure that daughters do not have to carry water on their heads for miles, we started the ‘Har Ghar Nal Se Jal’ campaign. To ensure that daughters do not have to worry about rationing for their families, a free ration scheme was started. In family life, to ensure that daughters do not have to worry about treatment, they were given support through the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to 5 lakh rupees. For cheap medicines with up to 80 percent discount, Jan Aushadhi Kendras were established, and all these benefits are reaching our sisters and daughters the most.
Friends,
You all know very well that to empower women in India, it is necessary to increase their economic participation. Therefore, in every decision of our government, in every scheme, we have kept this aspect in mind. Earlier, family property was mainly in the name of men. If there was a house, it was in the man’s name, if there was land, it was in the man’s name, if there was a shop, it was in the man’s name, if there was a vehicle, it was in the man’s name, even a scooter was in the man’s name, and this was taken as natural. In the ‘PM Awas Yojana’, we started registering houses primarily in the names of women of the family. When children go to school, naturally the father’s name is written, so we started that the mother’s name will also be written. In the past 11 years, more than 3 crore women have benefited from this decision, becoming owners of their own houses. This has made women economically empowered in households. Usually, father and son talk about some business, and if the mother brings tea and stands for a while, they say, go, go to the kitchen, we are talking. I am not a householder, but I know a lot. But now, when she has become economically strong, even the son says, please call mother to join the conversation, call her.
Friends,
In 2014, there were crores of women in our country who had never even seen the door of a bank. Women were not connected to the banking sector, so how could they get the benefit of banking? When we started the Jan Dhan Yojana, more than 32 crore women’s bank accounts were opened in the country. When I was in Gujarat, one decision at the beginning was very difficult for me. Gujarat has a big cooperative dairy empire, a very large operation, and most of the work of animal husbandry is done by our mothers and sisters. They go to deposit milk, and then after a week they are given money, but the money was given to the men. When I became Chief Minister, I said I would not give money to men. At that time, I had bank accounts opened for the sisters who came to deposit milk in the dairies, and then the money for the milk started going directly into the women’s bank accounts.
Friends,
Today our daughters are making their identity in new businesses. In the Mudra Yojana, more than 60 percent of loans have been taken by women. Women are also leading the country’s startup revolution. Today, in more than 42 percent of registered startups, there is at least one woman director. To ensure that women’s careers are not affected, we increased maternity leave to 26 weeks. Even in the rich countries of the world, this is not there. When I tell them, their eyes widen in surprise.
Friends,
You will remember, a few years ago the country launched the ‘Skill India Mission’. We started vocational training programs. Today, we are seeing its results in the form of an agricultural revolution through thousands of Drone Didis. Once I was talking with these Drone Didis on video conference. They are daughters of villages, some are daughters-in-law, by flying drones. They told me that until now in the village no one called us anything, now they call us pilots. Our identity has been made, we are pilots. That means perception can change so greatly and quickly with one small decision. Women are learning modern farming through technology. You will be happy to know that in the past 11 years, about 10 crore women have joined self-help groups. The government has set a target to make 6 crore such sisters, who are driving the rural economy, into Lakhpati Didis. Out of these, more than 3 crore rural women have already become Lakhpati Didis. And these women self-help groups get money from banks for work. And you will be happy to know, if they have to deposit money on Wednesday, they go and deposit it on Tuesday, one day earlier. The sisters’ behavior is such that there is no NPA, all the money that goes from the bank comes back. And I have seen, after coming into governance, I have seen the richness of the poor in the banks’ business and also the poverty of the rich.
Not only this, friends,
Our mothers and sisters are becoming brand ambassadors of ‘Vocal for Local’. Sisters, the great success of the vision of Women-led Development is that it has challenged the old thinking about women. When the G-20 summit was going on, we were chairing, I had to explain to the countries of the world what is the difference between Women Development and Women-led Development. A large part of the world agreed up to Women Development, but for Women-led Development I had to put in effort, and we succeeded. The result of this thinking is that today women are reaching heights even in sectors where once men’s monopoly was considered. Today our daughters are becoming fighter pilots and touching the heights of the sky. Today in India, compared to any country in the world, this figure will also make you happy, compared to any country in the world, the percentage of women pilots is the highest in India. Today, the number of daughters enrolled in PhD has doubled compared to 2014. In higher education and research, nearly half the participation is of our daughters. In the study of mathematics and science, in STEM education, the number of daughters has reached nearly 43 percent. I remember once I went to a rich country of the world, there the education minister was with me in the lift, he asked me how is women’s education in India? I said very good, higher, in some places even more than men. Then he asked with great curiosity, in STEM education what is the women’s share? I said 50 percent share is theirs. For him it was a surprise. I am talking about the education minister of a rich country of the world.
Friends,
In our society, a big challenge has also been about women’s safety. For centuries, women had to remain silent for their own safety. Our government has taken strong steps in this direction. To make the justice system more sensitive, to make decision-making faster, we have made legal changes, and also established fast-track special courts. In the Bharatiya Nyaya Sanhita, women’s safety has also been given priority. The process of filing FIR has been simplified, now e-FIR or zero-FIR can be filed from any place. Arrangements such as recording the victim’s statement through audio-video have been implemented. There are many such steps through which we are realizing the concept of a progressive society.
Friends,
At every stage of life, every concern, happiness and sorrow, every occasion, in every situation, paying attention, our government has empowered women through many small and big steps. As a result of this, the country is now ready to take its democracy to new heights.
Friends,
The women’s power of the country has touched new heights with their hard work, courage, and self-confidence. Now we have to together give new energy to this power, expand opportunities for it. Today from this stage I want to assure every mother, sister, daughter of the country that the nation understands their aspirations and is taking every necessary step to realize their dreams.
Friends,
Before the discussion in Parliament, I also appeal to the women’s power of the country to maintain their active participation in this whole process. You must also meet your MPs from your respective areas. The women of the country should present their side to their MPs, tell them their expectations. And on the day they leave to come to the House, give them a farewell with flowers and garlands. So that when MPs leave with the blessings of mothers and sisters, then they cannot make any other decision. So that my fellow MPs take the right decision, take decisions in the interest of women, take decisions with consensus.
Friends,
I have one more request to you. Take the discussions happening in the Nari Shakti Vandan program to the villages of the country. Through personal meetings, through social media, through other means of communication, we have to take this big decision of the country to every woman of the country. We have to make them aware, so that they can understand the strength of this big decision, so that they can understand their role, and openly dream that in the coming days, from the states to the Parliament of the country, they can mark their presence. Come, let us together, all together take this resolve, that women’s power will have their rights, and they will also be full participants in the decision-making process. This is the biggest guarantee of our bright future. I would even say that on the 16th, 17th, 18th-though that is the domain of the Speaker-but I would want that at that time the visitors’ gallery should be filled only with women. A festive atmosphere will be created in the whole country. And this will not remain a subject of this party or that party, who won, who lost, who did it, no one, all the credit is to the mothers’ power of the country, all the credit is to the Parliament of the country, all the credit is to all the political parties of India, all the credit is to all those who have been continuously working for the past 3–4 decades. This belongs to everyone, it is with everyone’s cooperation, and it is for everyone’s welfare. With this faith, you all took out so much time, participated in this program with so much enthusiasm and excitement, I heartily congratulate you all, I express my gratitude.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.