প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা নারী শক্তি বন্দন সম্মেলন্দা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
13 APR 2026 2:40PM by PIB Imphal
ফম্বাক্তা লৈবীরিবা দিল্লীগী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমতী রেখা গুপ্তা জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতী অন্নপূর্না দেবী জী, শ্রীমতী সাৱিত্রি ঠাকুরজী, লৈবাক্কী নুপী কম্মিসনগী চিয়রপর্সন শ্রীমতী বিজয়া রেহাতকরজী, মফম অসিদা অদোম পুম্নমক্কী মরক্তা মকোক থোংবা মীওই কয়ানা লৈরি, সংসদকী মীহুৎশিং, এম.এল.এ.শিং, ঐখোয়গী লোক সভাগী হান্নগী স্পিকর, ইকাই খুম্নরবা মীরা কুমারজীসু ঐখোয়গী মরক্তা লৈরি। মফম অসিদা লৈরিবা ঐগী ইকায় খুম্নরবা ইচিল-ইনাওশিং, হৌজিক লৈবাক অসিদা বৈশাখীগী কুমহৈগী থৌরম পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা ন্যু য়ার অসি নুমিৎ খরনিগী মমাংদা পাঙথোক্কনি । ঙসি জালিয়াৱালা বাগকী থৌদোক্তা থৱায় কৎখ্রবা মীওইশিংদা ঐনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবা তাঙ্ককশিং অসিগী মরক্তা ভারতনা ২১শুবা চহীচাগী খ্বাইদগী চাউবা ৱারেপ অমা লৌগদৌরি। ২১শুবা চহীচাগী মরুওইবা ৱারেপশিংগী মনুংদা মসিসু মরুওইবা ৱারেপ অমনি হায়না ঐনা য়াম্না থৌদাংগা লোয়ননা হায়জরি। ৱারেপ অসি নারি শক্তি, নারি শক্তি বন্দনদা কত্থোক্লি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী সংসদ অসি অনৌবা পুৱারী অমা শেমগৎনবা য়াম্না নকশিল্লে। হৌখিবা ৱাখল্লোনশিংবু মপুং ফাহনগদবা অনৌবা পুৱারী অমা। অসিগুম্বা ভারত অমগী ৱাশক অসি মান্নবা মচাক ওইগদবনি, মসিদা সোসিএল জস্তিস অসি স্লোগান অমখক্তং নত্তে, অদুবু ঐখোয়গী ৱার্ক কলচরগী, ঐখোয়গী ৱারেপ লৌবগী থৌওংগী মহৌশাগী শরুক অমনি।
মরুপশিং,
রাজ্যশিংগী এসেমব্লীশিংদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী সংসদ ফাওবা, চহী কয়াগী পরিক্ষাগী অরোইবা মতম অসি ১৬-১৭-১৮নি। ২০২৩দা অনৌবা সংসদকী অনৌবা ভবন অমা শেমগৎপদা ঐখোয়না অহানবা খোঙথাং অমা নারি শক্তি বন্দন এক্তকী মওংদা লৌখৎখি। মতম চানা চৎনহন্নবা, নুপীশিংগী শরুক য়াবা অসিনা ঐখোয়গী মীয়াম্বু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এপ্রিল ১৬তগী সংসদকী বজেৎ মীফমগী অখন্নবা মীফম অমা পাঙথোক্লগনি । অমসুং মসিগী মমাংদা ঙসি নারী শক্তি বন্দনগী থৌরম অসি, মসিগীদমক, থৌরম অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মমা-মপা অমসুং ইচিল-ইনাও করোর কয়াগী য়াইফ-পাউজেল ফংলি। অমসুং ঐহাক থৌরম অসিদা অদোমদা করিগুম্বা উপদেশ অমা পীনবা নৎত্রগা অদোমবু পুক্নিং থৌগৎনবা নত্তে। লৈবাক অসিগী ইমা অমসুং ইচিল-ইনাও করোর কয়াগী য়াইফ-পাউজেল লৌনবা ঐহাক ঙসি মফম অসিদা লাক্লি। অদোম পুম্নমক লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী লাক্লিবনি। অদোমগী শরুক য়াবগীদমক, মরুওইবা থবক অসিগীদমক অদোম্না মতম কাইথোকখিবগীদমক, ঐহাক্না অদোমবু থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। লোয়ননা ভারতকী নুপী খুদিংমকপু অনৌবা য়ুগ লাকপদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মীওই খুদিংমক্না চহী কয়াগী মমাংদগী, মীয়ামগী থাক্তা নুপীশিংদা রিজার্বেসন পীনবগী তঙাইফদবা অদু খল্লি, খন্ন-নৈনরি। মসিগী ৱারী শানখিবা অসি চহী ৪০ চুপ্না চত্থখি। মসিদা পার্তী পুম্নমক্কী অমসুং চহি কয়াগী হোৎনবশিং য়াওরি। দল খুদিংমক্না মসিগী ৱাখল্লোন অসি মশা মশাগী মতুং ইন্না মাংলোমদা চংশিনখি। ২০২৩দা নারি শক্তি বন্দন এক্ত লাকপা মতমদা, পার্টি পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা পাস তৌখি। অমসুং মদুগী মতুংদা ২০২৯ ফাওবদা চৎনহনগদবনি হায়বা ৱাফম অমা লাকখি। মীপুম খুদিংমক্না হায়রম্মি মদুদি আইন অসি পাস তৌগদবনি অদুবু মসি চৎনদবনি, মসি সদন অসিদা কনা অমত্তনা য়াখিদে, অমসুং মরু ওইনা ঐখোয়গী ওপোজিসনগী মরূপ পুম্নমক্না ২০২৯দা মসি চৎনহনগদবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ২০২৯গী মতমগী মতুং ইন্না সরকারনা, মরমদি মায়োক্নবশিংনা ঙাংলিবা ৱাফমশিং অসি ঐখোয়গীদমক্তা য়াম্না মরু ওই অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না কন্না খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি, খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি, অনৌবা পাম্বৈশিং থিদুনা লাক্লি। অমসুং এপ্রিল ১৬তগী সংসদতা মসিগী মতাংদা পাক শন্না খন্ন-নৈননবা থৌরাং তৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হোৎনবা অমদি ঐখোয়গী অখঙ-অহৈ ওইরিবা অসি, মসিগী মতম অসিদসু, ৱারী-ৱাতাই, মতেং পীনবা অমসুং শরুক য়ামিন্নবদগী ওইগদবনি। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি এক্ত অসি পাস তৌখিবগী মতুং ইন্না সংসদকী মগুন হেনগৎলকখি। লৈবাক অসিগী নুপী খুদিংমক্না মখোয়গী য়াইফনবগীদমক রাজনীতিদগী হেন্না ৱাংখৎতুনা থবক পায়খৎলি হায়বসিদা নুংঙাইগনি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না উবা ফংলি মদুদি হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নুপীশিংনা ৱাফমশিং অসি কন্না ঙাঙনরক্লি। পাক শন্না দিবেৎ চত্থরি অমসুং লমকোয়বগী অচৌবা থৌওং অমা লৈরি। বিধানসভা অমসুং লোকসভাদা য়ৌনবগী মখোয়গী মঙলানশিং অদুগা অদোম পুম্নমক্কী মঙলানশিং অদুদা অনৌবা মঙাল ফংলগনি। লৈবাক অসিদা পোজিতিব ওইবা ফীভম অমা লৈরে হায়না ঐহাক্না ফাওরি।
মরুপশিং,
নীংতম লান অসিদগী হৌরগা সংবিধান সভাগী ৱারেপশিং ফাওবদা, ভারতকী নুপীশিংনা নীংতম ভারতকী য়ুম্ফম থম্বদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। অমসুং নীংখা তম্বগী মতুংদসু নুপীশিংনা লৈবাক অসিগীদমক্তা য়াম্না কান্নরবা থবক কয়া পাংথোকখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা রাস্ত্রপতিদগী হৌরগা প্রধান মন্ত্রী ফাওবা, নুপীশিংনা মফম খুদিংমক্তা মখোয়গী তোঙানবা লিগেসী শেমখ্রে। হৌজিকসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা রাস্ত্রপতিজীদগী হৌরগা শেলথুম মন্ত্রী ফাওবা, অসিগুম্বা মরুওইবা পোস্তশিং অসি নুপীশিংনা লৌরি। মহাক্না লৈবাক অসিগী ইকাই খুম্নবা অমসুং ইকাই খুম্নবা অনিমক হেনগৎহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নুপীশিংনা লুচিংবগী খ্বাইদগী ফবা খুদম অমা পঞ্জায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংসু ওইরি। ঙসি ভারত্তা নুপী লাখ ১৪ হেন্না লোকেল গবর্নমেন্ত বোদীশিংদা মায় পাক্না থবক তৌরি। রাজ্য ২১ রোমগী পঞ্চায়ৎশিংদা মখোয়গী শরুক য়াবগী চাং অসি চাদা ৫০ য়ৌখ্রে। অমসুং ঐহাক্না মপান লৈবাক্তগী লাকপা মীথুংলেনশিংগা ৱারী শানরকপা মতমদা, হায়রিবা মশিংশিং অসি তাবদা মখোয়গী পুক্নিং ৱাখল অদু কুপশিল্লি।
মরুপশিং,
মসি অচম্বা ৱাফম নত্তে। নুপী লাখ কয়ানা রাজনিতী অমসুং খুন্নাইগী পুন্সিদা চংশিল্লিবা অসি মালেমগী অচৌবা লুচিংবশিং অমসুং রাজনিতীগী অখঙ-অহৈশিংবু য়াম্না নুংঙাইহল্লি। অমসুং মসিনা ভারত পুম্বগী চাউথোকচবা হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপনা সিস্তেমশিংদা সেনসিতিবিতী লৈহল্লে হায়না নৈনবশিংনা ফোঙদোক্লি। অমসুং মসিনা অচৌবা শক্তি অমা ওইরি, অমসুং মসিগী মহৈদি ঈশিং, মহৈ-মশিং, হকশেল, পোৎ-চৈ, অসিগুম্বা হিরম কয়াদা হেন্না পুক্নিং চঙনা, হেন্না সেনসিতিবিতী লৈনা, মহৈ-মশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি। জল জীবন মিসন অসি মসিগী খ্বাইদগী চাউবা মাইপাকপগী খুদম অমনি হায়না ঐনা খল্লি। মসিদা পঞ্চায়ত থাক্তা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি অচৌবা থৌদাং অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লোকেল বোদীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা চহি কয়াদগী নুপী লাখ কয়ানা থবক তৌদুনা, লুচিংদুনা লাক্লি। মহাক্না হৌজিক হেন্না চাউবা থৌদাং লৌনবগীদমক শেম শাদুনা লৈরে। ঐহাক্না মশাগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সতগী হায়জরি। মসিগী শক্তি অসি করি ওইগনি, ঐহাক ২০০১দা অনৌবা মুখ্য মন্ত্রী ওইরকখি। ঐহাক্না সরকার পায়খৎপদা, লৈঙাক পায়খৎপদা হেন্না এক্সপিরিএন্স লৈখিদে। 2002 নৎত্রগা 2003গী থৌদোক অমা ওইরম্বা য়াই, ঐখোয়গী এম.এল.এ. অমনা ঐঙোন্দা লাক্লগা হায়খি মদুদি ঐঙোন্দা লৈবা খুঙ্গংগী পঞ্চায়তীগী ইচানুপীশিংনা অদোমগা উনবা পাম্মি। সরদার সাহেব পোকখিবা খেরা দিস্ত্রিক্ত, অনান্দ দিস্ত্রিক্তকী মফম অদুদা ঐনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা মহাক্না পঞ্চায়ৎকী থবক অমা তৌরবদি পঞ্চায়ৎ মন্ত্রীগা উনবিয়ু, মহাক্না নহাক্কা উননবা পাম্মি হায়বা ঐনা হায়খিদে। ঐনা কনাবু হায়খি? মহাক্না হায়খি মদুদি পঞ্চায়ৎ অসিগী মীপুম খুদিংমক্তা নুপীশিং য়াওরি, ঐখোয়গী পঞ্চায়ৎ অসিদা নুপা অমত্তা য়াওদে। মতৌ করম্না হায়গনি? মহাক্না হায়খি, খুঙ্গংগী মীওইশিংনা ৱারেপ লৌখি মদুদি মসিগী মতমদা প্রধান অসি নুপী ওইরবদি মেম্বর পুম্নমক নুপী ওইগনি, অদুগা নুপা অমত্তনা মীখলদা শরুক য়াখিদে। অদুনা ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না অদোমগা উনরগনি। অপীকপা খুঙ্গং অমা লৈরম্মি, মেম্বর ১৩ লৈবা পঞ্চায়ৎ অমা লৈরম্মি, অদুনা ঐনা মখোয়দা মতম পীখি, মখোয় পুম্নমক থেংননবা লাকখি। মচানুপী ১৩ লৈরম্মি, মখোয়গী মনুংদা খুঙ্গংগী প্রধান ওইরম্বা নুপী অদু ক্লাস ৮ ফাওবা তম্লম্বা ওইরম্বা য়াই। অতোপ্পা নুপীমচাশিংদি নুপীমচা অমা নৎত্রগা নুপীমচা অমা নৎত্রগা নুপীমচা অমা ওইরম্মি। মহাক্না স্কুল য়েংখিদ্রিবা ওইরবদি, মহাকপু মীওই খরনা ফাগৎলম্লগনি। মহাক্না ঐগী খুঙ্গংদা মসি তৌবিয়ু, ঐগী খুঙ্গংদা মদু তৌবিয়ু হায়দুনা হায়জরম্বা য়াই। ঐহাক্না হংখি মদুদি মহাক্কী খুৎতা চে-চাং অমত্তা লৈতব্রা? ঐনা হায়খি অদোম্না মতম খরা মাংজিল থাখি। অদোমগী থবক করিনো? নোইনা হায়খি থবক অমত্তা লৈতে, মখোয়না অসুম্না হায়খি ঐখোয়না খনগৎলগা লাক্লে, অদুনা ঐখোয় উননবা লাকখি। হৌজিক্তি মসি ঐগীদমক্তা য়াম্না খোইশাওনিংঙাই ওই, মরমদি মীহুৎশিংনা লাকপা মতমদা মেমোরেন্দম অমখক্তমক পুদুনা লাকই। মদুদগী ঐনা মখোয়দা হায়জখি মদুদি, ঐনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা নুমিৎ মঙাদা অদোম্না অচৌবা থবক অমা পাংথোকপা তারবদি, নখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংনা খুঙ্গং অসি য়েংশিনগনি, নখোয়গী অপাম্বা করি ওইগনি, নখোয়না নুমিৎ মঙা অসিদা করি তৌগনি? নহাক্না খুঙ্গংদা করি তৌগনি? মহৌশাগী ওইরম্লবদি করি পাউখুম পীরমগনি, ঐখোয়গুম্না অচৌবা-অচৌবা য়েংলিবা মীওইশিং অসিনা করি পাউখুম পীরমগনি, মখোয়না স্কুলশিং, হোস্পিতালশিং, লম্বীশিং শেম্লমগনি। নুমিৎ অদুদা ৮শুবা ক্লাস তম্লিবা প্রধান অমসুং মহাক্কা লোইননা লাকখিবা নুপী মেম্বরশিংনা ঐঙোন্দা পীখিবা পাউখুম অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিক্স অমনা পীবা ঙম্লোই। অমসুং হায়রিবা ৱাফম অসি ঙসি ফাওবা ঐগীদমক্তা লেসন অমা ওইনা লৈরি। সি.এম. ওইখি, পি.এম. ওইখি, অদুবু পঞ্চায়ৎ অদুগী নুপীশিংগী ৱারোল অদু ঐগীদমক ঙসি ফাওবা লমজিং-লমতাক ওইরি। অদোম্না অসিগুম্বা পাউখুম অমা পীরম্লবদি, অদোম্না খৌরাংনা লৈরমগনি। ঐনা মহাকপু করি তৌগনি হায়না হংবদা মহাক্না ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি চহি মঙাদা নহাকপু খুঙ্গং অদুনা খনগদবনি। অমসুং মসিগী পাউখুম অসি ঙসি ফাওবা ঐগী খোইদা ঙাঙনরি। মহাক্না হায়খি, ঐখোয়গী খুঙ্গংদা লায়রবশিং লৈরোই হায়বা অসি ঐখোয়গী অপাম্বনি। অচৌবা ইকোনোমিক্সশিংগীদমক্তদি মসিদগী হেন্না চাউবা পাউজেল অমত্তা লৈতে। মসি ঐগী ওইনা নুংঙাইবা থৌদোক অমনি অমসুং ঙসি ফাওবা ৱাহৈশিং অসি ঐগী খোইদা ঙাঙনরি। অমসুং মরম অদুনা, লমগা মরী লৈনবা এক্সপিরিএন্সতগী থোকপা ৱা অসি বেদ বাক্য ওইরকই।
অমসুং মরম অসিনা মরুপশিং,
নুপী শক্তি বন্দন এক্ত অসি চৎনহনবা অসিগুম্বা নুপী খুদিংমক্কী পুন্সিদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইগদৌরি। হৌজিক্তি পঞ্চায়ততগী পার্লিয়ামেন্ত য়ৌনবা মখোয়গী খোঙচৎ অসি হেন্না লায়থোক্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি চাউখৎলবা ভারতকী ঐখোয়গী খোঙচৎতা নুপীশিংগী থৌদাং অসি হেন্না মরু ওইরক্লি। ২০১৪দা, অদোম পুম্নমক্না ঐখোয়দা মফম অসিদা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। অদুদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা, ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংগী পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংগীদমক থৌরাংশিং পায়খৎলি, মদু মায় পাক্না পায়খৎলি। ঙসি অহানবা নুংশিবা অদুদগী হৌরগা অরোইবা নুংশিবা ফাওবা ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী ইচিল-ইনাওশিংবু তেংবাংলি। গর্ভতা মচানুপী হাৎপা থোত্তে , মসিগীদমক্তা ঐখোয়না বেতি বচাও-বেতি पढ़ाওগী খোঙজং হৌদোক্লে । মীরোল্লিঙৈগী মতমদা মমা অমনা মতিক চাবা পোত্থোক ফংনবগীদমক্তা, মীরোল্লিঙৈগী মমা খুদিংমক্না "মাতৃ ৱন্দনা যোজনা"গী মখাদা লুপা ৫,০০০গী শেলগী মতেং ফংলি। পোক্লবা মতুংদা মচানুপীনা মহৈ তম্বদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবগীদমক্তা, অহেনবা শেন্দোই ফংহন্নবা মহাক্না সুকনয়া সমৃদ্ধি যোজনা হৌদোকখি। মহাক্কী মচানুপীবু অৱাবা ফীবমদগী ঙাকথোক্নবা মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা মতম চানা টিকা কাপ্লম্মী। নুপীমচাশিংনা স্কুলদা শৌচাগিগী খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা লৈবাক অসিদা শৌচাগি করোর কয়া শাখ্রে। মচানুপীনা মীরোনবা মতমদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা, শেল তিংদনা সেনিতরী নেপকিন পীবগী খোঙথাং অমা হৌদোকখ্রে। মচানুপীনা শান্ন-খোৎনবদা মাংজিল থাবা পাম্লবদি, মহাক্না চহিদা লুপা লাখ অমা 'খেলো ইন্দিয়া অভিয়ান'গী মখাদা মতেং পাংলি। মচানুপীনা করিগুম্বা মহাক্না চাউখৎলক্লবদি তুংগী মতমদা সেনানা থাগৎপা পাম্লবদি, সরকারনা মহাকপু সেনান স্কুলদা এদমিসনগী খুদোংচাবা পীরি। পুন্সিগী মখা তারকপা তাঙ্ককশিংদা, মচানুপীশিংনা রান্নবগী মফমদা ঈশিং মরাং কায়না থকপগী অৱাবা লৈহন্দনবা ঐখোয়না উজ্জ্বলা যোজনা হৌদোক্লে। ময়ুম মচাশিংনা মাইল কয়া ফাওবা মকোক্তা ঈশিং হাপচিনবা মথৌ তাদবগীদমক্তা, ঐখোয়না “হর ঘর নল সে জল” গী অভিযান হৌদোক্লে। মচানুপীনা মহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংগীদমক্তা রেশনগী মরমদা চিংনবা লৈহন্দনবা, লেম্না রেশন পীবগী থৌরাং হৌদোকখি। মহাক্কী ইমুংগী পুন্সিদা মচানুপীশিংবু লাইয়েংবগী চিংনবা লৈহন্দনবা মহাক্না মখোয়দা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবগী অয়ুশ্মান যোজনাগী খুদোংচাবা পীখি। চাদা ৮০গী চাংদা দিসকাউন্ত পীদুনা মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং ফংনবা জন ওষুধী কেন্দ্রশিং লৈরি। মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অসি ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংদা ফংলি।
মরুপশিং,
ভারত্তা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী শরুক য়াবা হেনগৎহনবা মথৌ তাই হায়বসি অদোম পুম্নমক্না খঙনরবনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী সরকারগী ৱারেপ খুদিংমক্তা, থৌরাং খুদিংমক্তা মসিগী হীরমশিং অসি য়েংশিল্লি। অহানবা ইমুংগী মপুন্সিদা মরুওইনা নুপাগী মিংদা লৈরম্মি। য়ুম অদু নুপাগী মিংদা লৈ, লৌফম অদু নুপাগী মিংদা লৈ, দুকান অদু নুপাগী মিংদা লৈ, গারী অদু নুপাগী মিংদা লৈ, স্কুতর অদুসু নুপাগী মিংদা লৈ, অমসুং মসি য়াম্না লায়না চৎলি। ঐখোয়না পি.এম. আবাস যোজনাদা ইমুংগী নুপীশিংগী মমিংদা য়ুমশিং মরুওইনা রেজিস্তর তৌবা হৌরে। অঙাংশিংনা স্কুল চৎপা মতমদা মপাগী মমিং অসি ইবা হৌই, ঐখোয়না হৌদোক্লে, মমাগী মমিংসু ইগনি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা মসিগী ৱারেপ অসিনা নুপী করোর ৩ হেন্না মখোয়গী য়ুমগী মপু ওইখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি নুপীশিং অসি শেল-থুমগী লমদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মহৌশানা মপা অমসুং মচানা শিন্মীগী মতাংদা ৱারী শানৈ, অদুগা করিগুম্বা মমা অদুনা চা পুরক্লবদি অমসুং মতম খরা লেপ্লবদি, ঐহাক হরাওবা ফোংদোকচরি। অদুবু হৌজিক মহাক্না শেল-থুমগী মপাঙ্গল লৈরবা মতমদা মহাক্কী মচানুপীনা হায়রকই, "ঐহাক্কী মমানা ৱারী শানবদা ঐহাকপু কৌরোইদৌরি।"
মরুপশিং,
২০১৪দা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা বেঙ্ককী থোঙ হাংদ্রিবা নুপী করোর কয়া লৈরম্মি। নুপীশিং অসি বেঙ্কিং সেক্তরগা মরী লৈনরমদে, মখোয়না বেঙ্কিংগী কান্নবা অসি করম্না ফংবগে? ঐখোয়না জনধন যোজনা হৌদোকখিবদগী লৈবাক অসিগী নুপী করোর ৩২ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকখ্রে। গুজরাত্তা ঐহাক লৈরিঙৈদা ৱারেপ লৌবদা ঐঙোন্দা য়াম্না অৱাবা ওইখি। গুজরাততা কোওপরেতিব দাইরীগী অচৌবা সম্রাজ্য অমা লৈরি, থবক য়াম্না চাউই, অমসুং শা-ষন য়োকপগী থবক অয়াম্বদি ঐখোয়গী ইমা-ইপাগা পাংথোকই, মখোয়না মহি থাবগীদমক্তা চৎলি অমসুং চয়োল অমগী মতুংদা মখোয়না শেল পী, অদুগা মখোয়না নুপাশিংদা শেল পী। প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐনা হায়খি মদুদি ঐনা নুপাশিংবু পীদে। মতম অদুদা ঐনা বেঙ্কতা খোম্লাং থাবগীদমক লাক্লিবা ইচিল-ইনাওশিংবু মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা অনৌবা বিজিনেসশিংদা মমীং অমা শেমগৎলি। মুদ্রা যোজনাদা নুপীশিংনা চাদা ৬০ হেন্না লোন লৌখি । লৈবাক অসিগী স্তার্ত-অপ রিভোলুসন অসিসু নুপীশিংনা লুচিংলি। ঙসি রেজিস্তর তৌরবা স্তার্ত-অপশিংগী ৪২%দগী হেনবদা য়ামদ্রবদা নুপী অমা দাইরেক্তর ওইরি। নুপীশিংগী কেরিয়রদা অকায়বা লৈহন্দনবা, ঐখোয়না মেতর্নিতী লিভ অসিসু চয়োল ২৬তা হেনগৎহনখ্রে। মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংদসু মসি লৈতে। ঐহাক্না মখোয়দা পাউদম্লবদি মখোয়গী মীৎকূপ অদু কায়থরকই।
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাংদা লৈবাক অসিনা 'স্কিল ইন্দিয়া মিসন' হৌদোকখিবা অদু নহাক্না নীংশিংগনি। ঐখোয়না ভোকেসনেল ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং হৌদোকখি। ঙসি ঐখোয়না মদুগী মহৈ অসি দ্রোন দিদী লিশিং কয়াগী খুত্থাংদা লৌউ-শিংউগী খোংজেলদা অহোংবা পুরকপা উবা ফংলি। ঐহাক্না মতম অমদা দ্রোন দিদীশিংগা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ৱারী শানরম্মি। খুঙ্গংগী মচানুপীশিং লৈ, কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা দ্রোন পুথোকপদা মতেং পাংলি। মহাক্না ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়বু খুঙ্গংদা কনাগুম্বা অমনা কৌরম্মি। ঐখোয়গী মশক অসি ওইরক্লি, ঐখোয় পাইলোৎশিংনি। হায়বদি অপীকপা ৱারেপ অমদগী অচৌবা ৱাখল্লোন অমা য়াম্না থুনা হোংবা য়াই হায়বনি। নুপীশিংনা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা অনৌবা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিং তম্লক্লি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা নুপী করোর ১০ রোমদি স্বয়ং-সাহায গ্রুপশিংগা মরী লৈনরে হায়বা খঙবদা অদোম নুংঙাইবা পোক্কনি। সরকারনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু খুমাং চাউশিলহন্দুনা অসিগুম্বা ইচিল-ইনাও করোর ৬ লাক্ষপতি দিদী ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। অমসুং মসিগী মনুংদা গ্রামীন নুপী করোর অহুম লাক্ষপতি দিদী ওইখ্রে। অমসুং মসিনা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু মখোয়গী থবকশিংগীদমক্তা বেঙ্কতগী শেল ফংহল্লি। অমসুং করিগুম্বা নহাক্না শেলবু ইরাই নুমিৎতা থাদোকপা পাম্লবদি, নুমিৎ খরনিগী মমাংদা থাংজ নুমিৎতা থাদোকপীয়ু। ইচিল-ইনাওশিংগী মরক্তা লৈরিবা মওং অসি, এন.পি.এ. অমত্তা লৈতে, পুম্নমক্কী শেল অসি বেঙ্কতা চৎলি, শেল অদুখক্তনা হল্লকই। অমসুং ঐহাক্না উখি, লৈঙাক পায়রক্লবা মতুংদা বেঙ্কশিংগী ললোন-ইতিক্তা লায়রবশিংগী শেন্মিৎলোন অমসুং ধনীশিংগী লায়রবগী চাংসু উখি।
মসিমক নত্তে মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং অসি 'ভোকেল ফোর লোকেল'কী ব্রান্দ এম্বাসাদরশিং ওইরক্লি। ইচিল-ইনাওশিং, নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপগী মিৎয়েং অসিগী য়াম্না চাউরবা মাইপাকপা অসি নুপীশিংগী মরমদা হান্নগী ৱাখল্লোনবু শিংনবনি। হৌজিক জি-২০ সমিৎ অসি ঐখোয়গী ওইনা পাংথোক্লিঙৈদা, ঐখোয়না চেয়র তৌরিঙৈদা, মালেমগী লৈবাকশিংনা ৱিমেন দিবেলপমেন্ত অমসুং ৱিমেন লেদ দিবেলপমেন্তকী মরক্তা করি খেন্নবা লৈবগে হায়বদু ঐনা তাকপীখি। মালেমগী অয়াম্বা শরুক্না নুপীশিংগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক ঐহাকপু থৌনা হাপচিনবা মথৌ তাখি, অমসুং ঐহাক্না মাইপাকপা ঙমখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি নুপীশিংনা সেক্তরশিংদা মকোক থোংলি। ঙসিদি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা ফাইতর পাইলোৎশিং ওইদুনা নোংথক্কী অৱাংবা থাকশিং য়ৌরে। ঙসি ভারত্তা মালেমগী লৈবাক অমা হেক্তগা য়েংনবদা নুপী পাইলোৎশিংগী চাং খ্বাইদগী য়াম্বা অসি ভারত্তা লৈরি। ঙসিদি পি.ঐচ.দি. হায়র এজুকেসন অমসুং রিসর্সতা শরুক য়াবগী চাদা শরুক অসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা ওইরি। মেথমেতিক্স অমসুং সাইন্সকী মহৈ তম্বদা, স্তেম এজুকেসনদা নুপীমচাশিংগী মশিং অসি চাউরাক্না ৪৩% য়ৌখ্রে। ঐনা নীংশিংলি মদুদি ঐনা মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাক অমদা চৎলম্মি। মদুদা ঐগা লোয়ননা এজুকেসনগী মন্ত্রী অমা লিফ্ত অমদা চৎলম্মি। মহাক্না ঐঙোন্দা ভারত্তা নুপীশিংগী এজুকেসন করম তৌরিবগে হায়না হংখি। ঐনা হায়খি মদুদি মফম খরদদি নুপাশিংদগী হেন্না ফৈ। মহাক্না য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি মদুদি স্তেম এজুকেসনদা নুপীশিংনা শরুক য়াগদরা হায়না ঐনা হংখি। ঐনা হায়খি মদুদি মখোয়না ৫০%গী শরুক য়াগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী খুন্নাইদা নুপীশিংগী সেক্যুরিতীগী মতাংদা অচৌবা শিংনরকপা অমা লৈরি। চহি চা কয়াগী মমাংদগী নুপীশিংনা মখোয়গী ঙাকশেলগীদমক্তা ৱা ঙাংদনা লৈরক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী মায়কৈ অসিদা অকনবা খোঙথাং কয়া লৌখৎলি। ৱায়েল-পথাপ অসি হেন্না সেনসিতিব ওইহনবা, ৱারেপ লৌবগী থৌওং অসি খোংজেল য়াংনা চৎথনবা ঐখোয়না আইনগী ওইবা অহোংবা কয়া পুরকখ্রে। ইন্দিয়ন জষ্টিস কোদতা নুপীশিংগী সেক্যুরিতীদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। এফ.আই.আর. ফাইল তৌনবগী প্রোসেস অসি লাইথোকখ্রে, হৌজিক্তি মফম অমহেক্তদগী ই-এফ.আই.আর. নত্ত্রগা জিরো-এফ.আই.আর. অদিও-ভিদিওগী খুত্থাংদা ভিক্তিমাগী ৱারোল রেকোর্দ তৌনবা থৌরাংশিং পায়খৎলি। অসিগুম্বা খোংথাং কয়া অমা ঐখোয়না পায়খৎলি, মদুগী খুত্থাংদা ঐখোয়না প্রগতিশীল সমাজকী ৱাখল্লোন অসি মপুং ফাহনরি।
মরুপশিং,
পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংমক্তা, খুদোংচাদবা খুদিংমক্তা, খুদোংচাদবা খুদিংমক্তা, খুদোংচাদবা খুদিংমক্তা মিৎয়েং চংদুনা ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংদা অচৌবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মসিগী মহৈদি লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি মখোয়গী গনতন্ত্রবু অনৌবা থাক্তা পুখৎনবা শেম শাদুনা লৈরে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নারি শক্তিনা মখোয়গী কন্না হোৎনজবা, থৌনা অমসুং থাজবনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরে। হৌজিক ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নদুনা শক্তি অসিবু অনৌবা ইনর্জী পীবা তাই, মদুগীদমক্তা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা তাই। লৈবাক অসিনা মখোয়গী অপাম্বশিং অদু খঙই অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং অদু মংফাওনহন্নবগীদমক মথৌ তাবা খোংথাং খুদিংমক লৌখৎলি হায়বা ঐহাক্না ঙসিগী ফোরম অসিগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী ইমা, ইচিন ইনাও, ইচিন ইনাও, ইচিন ইনাও পুম্নমকপু থাজবা পীনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
সংসদতা খন্ন-নৈনবগী মমাংদা, লৈবাক অসিগী নারি শক্তিদা অদোম্না থৌওং অসিদা অদোমগী থৌনা লৈনবা ঐহাক্না হায়জরি। অদোম্না অদোমগী মফমগী সাংসদশিংগা উনগদবনি। লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা মখোয়গী সাংসদশিংদা মখোয়গী মায়কৈ থম্বীয়ু, মখোয়গী অপাম্বশিং অদু মখোয়দা তাকপীয়ু। অমসুং মহাক্না সদনদা লাক্নবা নুমিৎ অদুদা, মহাক্কী মফমদগী থোরকপা মতমদা, মহাক্কী মফমদা ফুলমালা খরা পীদুনা মহাকপু থাগৎপা ফোংদোকউ। মরম অদুনা, মমা-মপাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগী য়াইফ-পাউজেল লৌরগা সংসদকী মীহুৎশিংনা মীখলদা শরুক য়াবা মতমদা মখোয়না অতোপ্পা মীখলগী ৱারেপ লৌবা ঙম্লোই। মসিনা ঐগী সংসদ মপাশিংনা অচুম্বা ৱারেপ লৌবা, নুপীশিংগী য়াইফনবা ৱারেপ লৌবা অমসুং অপুনবা ওইনা ৱারেপ লৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা হায়জবা অমা থমজরি। নারিশক্তি বন্দন থৌরমদা পাংথোক্কদৌরিবা খন্ন-নৈনবশিং অসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুঙ্গংশিংদা য়ৌহনবীয়ু। মশাগী ওইবা মেইল, সোসিএল মীদিয়াগী খুত্থাংদা, অতোপ্পা প্রোপোজেল মিদিয়াগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নুপী খুদিংমক্তা অচৌবা ৱারেপ অসি য়ৌহনগদবনি। ঐখোয়না মখোয়বু খঙহনবা তাই, মসিনা মখোয়না অচৌবা ৱারেপ অসিগী পাঙ্গল অদু খঙবা ঙম্লগনি, মসিনা মখোয়না মখোয়গী থৌদাং অদু খঙবা ঙম্লগনি, অমসুং মসিনা মখোয়না লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা রাজ্যশিংদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী সংসদ ফাওবদা মখোয়না মখোয়গী শরুক য়াবা ঙম্বগী অপাম্বা অদু উবা ঙম্লগনি। ঐনা ঐগী ইচিল-ইনাওশিংগা লোয়ননা ৱারেপ লৌসি মদুদি নারি শক্তিগী হক লৈগনি অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওং অসিদা মপুং ফানা শরুক য়াগনি। মসিনা ঐখোয়গী উজ্জ্বল তুংলমচৎকী খ্বাইদগী চাউবা গেরেন্তীনি। ঐনা মসিসু হায়গনি মদুদি ১৬-১৭-১৮ অসি স্পিকর মহোদয়গী অধিকারগী লমনি, অদুবু ঐনা পাম্মি মদুদি মতম অদুদা ভিদিও গেল্লরী অসি নুপীশিংনা মরাং কায়না লৈরমগনি। লৈবাক শীনবা থুংনা থৌরম অমা পাংথোক্কনি, অমসুং হায়রিবা থৌরম অসি কাংবুগী থৌরমগী হীরম ওইরোই, কনানা মাইপাক্কনি, কনানা মাইপাক্কনি, কনানা মাইপাক্কনি, কনানা মাইপাক্কনি, কনানসু মাইপাক্কনি, পুম্নমক অসিগী ক্রেদিৎ অসি লৈবাক অসিগী মমা মপাগী শক্তিদা লৈ, পুম্নমক অসিগী ক্রেদিৎ অসি লৈবাক অসিগী সংসদতা লৈ, পুম্নমক অসিগী ক্রেদিৎ অসি ভারতকী রাজনিতী দল পুম্নমক্তা লৈ, পুম্নমক অসিগী ক্রেদিৎ অসি হৌখিবা চহী ৩-৪ অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরিবা পুম্নমক্কী ক্রেদিৎনি। মসি মীপুম খুদিংমক্কীনি, মীপুম খুদিংমক্কী মতেংদগীনি অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফনবগীদমক্তনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা, অদোম পুম্নমক্না মতম কুইনা শরুক য়াখি। অদোম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি।
অদোম্বু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Nari Shakti Vandan Sammelan in New Delhi
13 APR 2026 2:40PM by PIB Delhi
On the stage, Delhi’s popular Chief Minister Smt. Rekha Gupta Ji, Union Minister Smt. Annapurna Devi Ji, Smt. Savitri Thakur Ji, Chairperson of the National Commission for Women Smt. Vijaya Rahatkar Ji. Among you are also many senior people, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, and our former Speaker of the Lok Sabha, the honorable Meira Kumar Ji, who is also among us. All my respected sisters are present here, at this time the country is filled with the joy of the Baisakhi festival. Tomorrow, the New Year will also be celebrated in different parts of the country. Today, I also pay tribute to the brave martyrs of the Jallianwala Bagh massacre.
Friends,
Amidst these important milestones in India’s development journey, the nation is about to take one of the greatest decisions of the 21st century. I say this with full responsibility-that this is among the most significant decisions of our time. This decision is dedicated to women’s power, to honoring women’s strength. Our Parliament is on the verge of creating new history-a history that will fulfill the aspirations of the past and realize the commitments of the future. It is the resolve of an India that is equal, where social justice is not just a slogan but a natural part of our work culture and decision-making process.
Friends,
From state assemblies to the Parliament of India, the decades-long wait is coming to an end on the 16th, 17th, and 18th. In 2023, when the new Parliament building was inaugurated, we took the first step in the form of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. To ensure its timely implementation and to strengthen women’s participation in our democracy, a special session of Parliament’s budget sitting is being convened from 16 April. Before that, today’s program of Nari Shakti Vandan is receiving the blessings of millions of mothers and sisters across the country. I have not come here to preach or awaken you. I have come to seek your blessings. You have come from every corner of the country, and I warmly welcome your presence and the time you have devoted to this important cause. I also congratulate all the women of India on the dawn of a new era.
Friends,
In our democratic structure, the need for women’s reservation has been felt for decades, and discussions have taken place. This debate has lasted nearly four decades-40 years. Efforts from all parties and generations have been involved. Every party has advanced this idea in its own way. In 2023, when the Nari Shakti Vandan Adhiniyam was introduced, all parties unanimously passed it. At that time, it was also unanimously emphasized that it must be implemented by 2029. Everyone agreed that passing a law without implementing it was unacceptable. In particular, our colleagues in the opposition strongly insisted that it must be implemented by 2029. Keeping this timeline in mind, the government has taken the opposition’s concerns seriously. We have continued deliberations, explored new paths, and sought advice from constitutional experts. From 16 April, Parliament will hold a comprehensive discussion on this matter.
Friends,
Our effort and priority remain that this work should be accomplished through dialogue, cooperation, and participation. I am confident that just as the passage of this Act enhanced the dignity of Parliament, this time too, through collective effort, Parliament will reach new heights of honor. Every woman in the country will feel proud that all parties rose above politics to take this important decision in their interest. In recent days, I have seen women across the country speaking strongly on this issue. A wide debate is underway, and this is a great strength of democracy. Their dreams of reaching assemblies and Parliament are about to gain new wings. I sense a positive atmosphere emerging across the nation.
Friends,
From the freedom struggle to the decisions of the Constituent Assembly, women’s power has made immense contributions to laying the foundation of independent India-history bears witness. Even after independence, the women who were given opportunities for representation did outstanding work for the country. From President to Prime Minister, wherever women have served, they have created their own legacy. Even today, from the President to the Finance Minister, women hold key positions in our country. They have enhanced both the dignity and the pride of the nation.
Friends,
Our Panchayati Raj institutions are another excellent example of women’s leadership. Today, more than 1.4 million women are successfully working in local government bodies across India. In nearly 21 states, their participation in panchayats has reached almost 50 percent. Whenever I share this figure with foreign guests, they are astonished, their mouths left open in surprise.
Friends,
This is no ordinary matter. The active participation of millions of women in politics and social life amazes even the world’s greatest leaders and political experts. And it greatly enhances the pride of India as a whole.
Friends,
Many studies have shown that when women’s participation in decision-making processes increased, sensitivity also came into the systems. And this is a very great strength, and the result has been more dedicated, more sensitive, and effective work on many subjects such as water, education, health, nutrition. The Jal Jeevan Mission, I believe, is its greatest example, in which women’s participation at the panchayat level has played a very major role.
Friends,
In our local bodies and institutions, for so many years, the millions of women who are working, who are leading, they have very rich and long experience at the grassroots level. They are now ready and prepared for a bigger role. I will tell you one of my own personal experiences. What this capability means-I became a new Chief Minister in 2001, I had no great experience of running a government, of governance systems, in a way I was a new person. Perhaps it was an incident of 2002 or 2003, one of our MLAs came to me. He said that in his area some sisters from a village panchayat wanted to meet me. This was in Kheda district, Anand district area, where Sardar Sahib was born. So I said, if they have some panchayat work, let them meet the Panchayat Minister. He said, no sir, they want to meet you. I asked why? He said, in the panchayat all the members are women, not a single male member is there in our panchayat. I said, how is that possible? He said the villagers decided that this time the head would be a woman, so all members would also be women, so no man contested the election. Naturally my attention went to it, I said surely I will meet them. It was a small village, perhaps a panchayat of 13 members, so I gave them time, they all came to meet me. There were 13 sisters, the one who became the head of the village had studied up to class 8. The rest of the sisters, one or two even had their faces covered with veil. Many perhaps had never even seen school. So they all came, I thought maybe some big people had put them up as members, maybe they had brought some demands, like do this in my village, do that in my village. I was surprised, they had no papers in their hands. So they sat, I introduced myself. I asked, you had asked for time, what was the work? They said, no work, we just came because we were elected, so we came to meet you. For me this was a big surprise, otherwise leaders come only with memorandums. Then I asked them, tell me, you have got such a big responsibility for 5 years, you sisters are going to manage the village, what is your dream, what will you do in 5 years, how will you make the village? Normally what answer would be given, those of us who look big, what answer would we give-build a school, build a hospital, build a road, such answers. That day the head who had studied up to class 8 and the women members who came with her gave me an answer that perhaps the biggest economist in the world could not give. And that answer is still like a lesson for me. I became CM, I became PM, but that statement of those women of the panchayat is still a guide for me. You will be surprised, what answer did they give. When I asked them, what will you do, you have 5 years, the village chose you, then they answered me, sir we have only one wish. I asked, what? And that answer still echoes in my ears. They said, our wish is that in our village no one should remain poor. For even the greatest economists, there can be no bigger message than this. This was in itself a pleasant experience for me, and those words still echo in my ears. And therefore, the speech that comes from experience connected to the ground becomes like a Vedic statement.
And therefore, friends,
Implementing the Nari Shakti Vandan Adhiniyam is going to become a very big opportunity in the lives of all such women. Now their journey from panchayat to Parliament is going to become easier.
Friends,
Today, in our journey of a developed India, the role of women has become even more important. I am satisfied that in 2014, you all, the countrymen, gave us the opportunity to serve here, and since then, our government has made schemes for every stage of women’s life cycle and implemented them successfully. Today, from the first breath to the last breath, our government is present with some scheme or other in the service of the sisters and daughters of India. To ensure that daughters are not killed in the womb, we started the ‘Beti Bachao-Beti Padhao’ campaign. To ensure that mothers get proper nutrition during pregnancy, every pregnant mother was given financial assistance of 5,000 rupees under the ‘Matru Vandana Yojana’. To ensure that daughters do not face difficulty in studies after birth, we started the ‘Sukanya Samriddhi Yojana’ with higher interest benefits. To protect daughters from serious diseases, to ensure timely vaccination in childhood, we started ‘Mission Indradhanush’. To ensure that daughters do not face toilet problems in schools, under the ‘Swachh Bharat Abhiyan’, crores of toilets were built in the country. To ensure that daughters do not face problems during periods, a campaign was started to provide sanitary napkins almost free. If daughters want to advance in sports, under the ‘Khelo India’ campaign, they are getting assistance up to one lakh rupees annually. If daughters, when grown up, want to join the army in the future, the government has opened doors for admission in Sainik Schools, and opened the path to the National Defence Academy. In later stages of life, to ensure that daughters do not suffer from smoke in the kitchen, we started the ‘Ujjwala Yojana’, giving crores of free gas connections. To ensure that daughters do not have to carry water on their heads for miles, we started the ‘Har Ghar Nal Se Jal’ campaign. To ensure that daughters do not have to worry about rationing for their families, a free ration scheme was started. In family life, to ensure that daughters do not have to worry about treatment, they were given support through the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to 5 lakh rupees. For cheap medicines with up to 80 percent discount, Jan Aushadhi Kendras were established, and all these benefits are reaching our sisters and daughters the most.
Friends,
You all know very well that to empower women in India, it is necessary to increase their economic participation. Therefore, in every decision of our government, in every scheme, we have kept this aspect in mind. Earlier, family property was mainly in the name of men. If there was a house, it was in the man’s name, if there was land, it was in the man’s name, if there was a shop, it was in the man’s name, if there was a vehicle, it was in the man’s name, even a scooter was in the man’s name, and this was taken as natural. In the ‘PM Awas Yojana’, we started registering houses primarily in the names of women of the family. When children go to school, naturally the father’s name is written, so we started that the mother’s name will also be written. In the past 11 years, more than 3 crore women have benefited from this decision, becoming owners of their own houses. This has made women economically empowered in households. Usually, father and son talk about some business, and if the mother brings tea and stands for a while, they say, go, go to the kitchen, we are talking. I am not a householder, but I know a lot. But now, when she has become economically strong, even the son says, please call mother to join the conversation, call her.
Friends,
In 2014, there were crores of women in our country who had never even seen the door of a bank. Women were not connected to the banking sector, so how could they get the benefit of banking? When we started the Jan Dhan Yojana, more than 32 crore women’s bank accounts were opened in the country. When I was in Gujarat, one decision at the beginning was very difficult for me. Gujarat has a big cooperative dairy empire, a very large operation, and most of the work of animal husbandry is done by our mothers and sisters. They go to deposit milk, and then after a week they are given money, but the money was given to the men. When I became Chief Minister, I said I would not give money to men. At that time, I had bank accounts opened for the sisters who came to deposit milk in the dairies, and then the money for the milk started going directly into the women’s bank accounts.
Friends,
Today our daughters are making their identity in new businesses. In the Mudra Yojana, more than 60 percent of loans have been taken by women. Women are also leading the country’s startup revolution. Today, in more than 42 percent of registered startups, there is at least one woman director. To ensure that women’s careers are not affected, we increased maternity leave to 26 weeks. Even in the rich countries of the world, this is not there. When I tell them, their eyes widen in surprise.
Friends,
You will remember, a few years ago the country launched the ‘Skill India Mission’. We started vocational training programs. Today, we are seeing its results in the form of an agricultural revolution through thousands of Drone Didis. Once I was talking with these Drone Didis on video conference. They are daughters of villages, some are daughters-in-law, by flying drones. They told me that until now in the village no one called us anything, now they call us pilots. Our identity has been made, we are pilots. That means perception can change so greatly and quickly with one small decision. Women are learning modern farming through technology. You will be happy to know that in the past 11 years, about 10 crore women have joined self-help groups. The government has set a target to make 6 crore such sisters, who are driving the rural economy, into Lakhpati Didis. Out of these, more than 3 crore rural women have already become Lakhpati Didis. And these women self-help groups get money from banks for work. And you will be happy to know, if they have to deposit money on Wednesday, they go and deposit it on Tuesday, one day earlier. The sisters’ behavior is such that there is no NPA, all the money that goes from the bank comes back. And I have seen, after coming into governance, I have seen the richness of the poor in the banks’ business and also the poverty of the rich.
Not only this, friends,
Our mothers and sisters are becoming brand ambassadors of ‘Vocal for Local’. Sisters, the great success of the vision of Women-led Development is that it has challenged the old thinking about women. When the G-20 summit was going on, we were chairing, I had to explain to the countries of the world what is the difference between Women Development and Women-led Development. A large part of the world agreed up to Women Development, but for Women-led Development I had to put in effort, and we succeeded. The result of this thinking is that today women are reaching heights even in sectors where once men’s monopoly was considered. Today our daughters are becoming fighter pilots and touching the heights of the sky. Today in India, compared to any country in the world, this figure will also make you happy, compared to any country in the world, the percentage of women pilots is the highest in India. Today, the number of daughters enrolled in PhD has doubled compared to 2014. In higher education and research, nearly half the participation is of our daughters. In the study of mathematics and science, in STEM education, the number of daughters has reached nearly 43 percent. I remember once I went to a rich country of the world, there the education minister was with me in the lift, he asked me how is women’s education in India? I said very good, higher, in some places even more than men. Then he asked with great curiosity, in STEM education what is the women’s share? I said 50 percent share is theirs. For him it was a surprise. I am talking about the education minister of a rich country of the world.
Friends,
In our society, a big challenge has also been about women’s safety. For centuries, women had to remain silent for their own safety. Our government has taken strong steps in this direction. To make the justice system more sensitive, to make decision-making faster, we have made legal changes, and also established fast-track special courts. In the Bharatiya Nyaya Sanhita, women’s safety has also been given priority. The process of filing FIR has been simplified, now e-FIR or zero-FIR can be filed from any place. Arrangements such as recording the victim’s statement through audio-video have been implemented. There are many such steps through which we are realizing the concept of a progressive society.
Friends,
At every stage of life, every concern, happiness and sorrow, every occasion, in every situation, paying attention, our government has empowered women through many small and big steps. As a result of this, the country is now ready to take its democracy to new heights.
Friends,
The women’s power of the country has touched new heights with their hard work, courage, and self-confidence. Now we have to together give new energy to this power, expand opportunities for it. Today from this stage I want to assure every mother, sister, daughter of the country that the nation understands their aspirations and is taking every necessary step to realize their dreams.
Friends,
Before the discussion in Parliament, I also appeal to the women’s power of the country to maintain their active participation in this whole process. You must also meet your MPs from your respective areas. The women of the country should present their side to their MPs, tell them their expectations. And on the day they leave to come to the House, give them a farewell with flowers and garlands. So that when MPs leave with the blessings of mothers and sisters, then they cannot make any other decision. So that my fellow MPs take the right decision, take decisions in the interest of women, take decisions with consensus.
Friends,
I have one more request to you. Take the discussions happening in the Nari Shakti Vandan program to the villages of the country. Through personal meetings, through social media, through other means of communication, we have to take this big decision of the country to every woman of the country. We have to make them aware, so that they can understand the strength of this big decision, so that they can understand their role, and openly dream that in the coming days, from the states to the Parliament of the country, they can mark their presence. Come, let us together, all together take this resolve, that women’s power will have their rights, and they will also be full participants in the decision-making process. This is the biggest guarantee of our bright future. I would even say that on the 16th, 17th, 18th-though that is the domain of the Speaker-but I would want that at that time the visitors’ gallery should be filled only with women. A festive atmosphere will be created in the whole country. And this will not remain a subject of this party or that party, who won, who lost, who did it, no one, all the credit is to the mothers’ power of the country, all the credit is to the Parliament of the country, all the credit is to all the political parties of India, all the credit is to all those who have been continuously working for the past 3–4 decades. This belongs to everyone, it is with everyone’s cooperation, and it is for everyone’s welfare. With this faith, you all took out so much time, participated in this program with so much enthusiasm and excitement, I heartily congratulate you all, I express my gratitude.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.