পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
ভাৰতৰ বিদ্যুৎ ব্যৱস্থাই শক্তিশালী, সু-বৈচিত্ৰত আৰু হস্ৰকালীন আৰু দীৰ্ঘকালীন চাহিদা পূৰণৰ বাবে পৰ্যাপ্তভাৱে সুস্থিৰ হৈ আছে
২০২৬ৰ এপ্ৰিল-জুন মাহত তাপ, জল, নবীকৰণযোগ্য, বিইএছই আৰু পিএছপি প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ
অনলাইন এলপিজি বুকিং প্ৰায় ৯৮%লৈ বৃদ্ধি পাইছে
এনফ'ৰ্চমেণ্ট অভিযান অব্যাহত; প্ৰায় ১.২ লাখ অভিযান চলোৱা হৈছে, ৫৭,০০০ তকৈও অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে
৪.০৫ লাখ পিএনজি সংযোগ গেছীকৰণ আৰু প্ৰায় ৪.৪১ লাখ অতিৰিক্ত গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে
ভাৰত আৰু মৰিচাছৰ মাজত তেল আৰু গেছ যোগানৰ চুক্তিৰ চূড়ান্ত ৰূপায়ণ
লেবাননত অসামৰিক লোকৰ মৃত্যুত গভীৰ উদ্বেগ ভাৰতৰঃ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে দূতাবাসৰ ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ অব্যাহত
10 APR 2026 6:25PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত ৰখাৰ বাবে চলিত প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে আজি নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত এক সংবাদমেলৰ আয়োজন কৰে। পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলব্ধতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ, অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় আৰু মূল খণ্ডসমূহত সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে। শক্তি মন্ত্ৰালয়ে ঔষধ খণ্ডৰ আপডেটসমূহো শ্বেয়াৰ কৰে।
শক্তি খণ্ডৰ শেহতীয়া তথ্য
শক্তি মন্ত্ৰালয়ে আলোকপাত কৰে যে বিশ্বৰ অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতৰ শক্তি ব্যৱস্থা অতি শক্তিশালী, বহুমুখী আৰু হ্ৰস্ব আৰু দীৰ্ঘম্যাদী চাহিদাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ পৰ্যাপ্তভাৱে সক্ষম।
* ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ উৎপাদন ক্ষমতা ৫৩১ গিগাৱাটতকৈ অধিক, কয়লা, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, জলবিদ্যুৎ আৰু পাৰমাণৱিক উৎসৰ পৰা উল্লেখযোগ্য অৱদান, আৰু অজীৱাশ্ম উৎসৰ পৰা ৫০%তকৈ অধিক অৱদান আছে।
* এই ক্ষমতা প্ৰায় ৫ লাখ বৰ্তনী কিলোমিটাৰ (চিকেএম)ৰ শক্তিশালী সংবহন মেৰুদণ্ড আৰু ১২০ গিগাৱাটতকৈ অধিক আন্তঃআঞ্চলিক স্থানান্তৰ ক্ষমতাৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত, যাৰ ফলত সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তিৰ প্ৰবাহ নিশ্চিত কৰা হয়।
হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰস্তুতি: যোগানৰ পৰ্যাপ্ততা নিশ্চিত কৰা
• যোগানৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ তাপ শক্তি কেন্দ্ৰসমূহত পৰ্যাপ্ত কয়লাৰ মজুত নিশ্চিত কৰা হৈছে।
• বৰ্তমানৰ ক্ষমতা সৰ্বাধিক কৰিবলৈ আমদানিকৃত কয়লা ভিত্তিক (আইচিবি) উদ্যোগসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম কৰা হৈছে।
• গ্ৰীষ্মকালত ১০,০০০ মেগাৱাট অতিৰিক্ত ক্ষমতা নিশ্চিত কৰিবলৈ তাপ শক্তি কেন্দ্ৰসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ কাম পিছুৱাই দিয়া হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল-জুনৰ ভিতৰত নিৰ্মাণৰত তাপ শক্তি, জলবিদ্যুৎ, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, বিইএছএছ আৰু পিএছপি প্ৰকল্পৰ কমিচনিং ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে।
দীৰ্ঘম্যাদী কৌশল: শক্তি স্বাধীনতাৰ দিশত ৰূপান্তৰ
• আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস আৰু শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হয়।
• যোৱা দশকত কোনো নতুন গেছ ভিত্তিক বা আমদানিকৃত কয়লা ভিত্তিক শক্তি কেন্দ্ৰৰ পৰিকল্পনা কৰা হোৱা নাই, বৰঞ্চ বৰ্তমানৰ সম্পত্তিসমূহক থলুৱা শক্তিৰ উৎসৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় বিদ্যুৎ পৰিকল্পনা অনুসৰি ২০৩১-৩২ চনৰ ভিতৰত মুঠ উৎপাদন ক্ষমতা প্ৰায় ৮৭৪ জিৱাট হ’ব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, য’ত অজীৱাশ্মৰ উৎসৰ দিশত যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হ’ব:
* অজীৱাশ্মৰ অংশ ৬৭%তকৈ অধিক হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
* শক্তি সংৰক্ষণ ক্ষমতা বৃদ্ধি: ৩০০ জিডব্লিউএইচ পৰ্যন্ত।
* ট্ৰেন্সমিছন নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ: আন্তঃআঞ্চলিক ক্ষমতা ১৬৭ জিৱাটকে ধৰি প্ৰায় ৬.৫ লাখ চাৰ্কিট কিলোমিটাৰ।
সুস্থিৰতা বৃদ্ধিৰ বাবে মূল নীতিগত পদক্ষেপসমূহ:
এই খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰে কেইবাটাও নীতিগত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে:
* ৰাজ্যসমূহে ১০ বছৰৰ বাবে ৰোলিং সম্পদ পৰ্যাপ্ততা পৰিকল্পনা ৰূপায়ণ কৰিছে।
* ৰাষ্ট্ৰীয়/আঞ্চলিক পৰ্যায়ত উপযুক্ত সংক্ৰমণ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলা।
* আই এছ টি এছৰ চাৰ্জ ৰেহাই, সেউজ শক্তি কৰিডৰ সৃষ্টি আৰু পি এম-কুসুম, পিএম সূৰ্য্য ঘৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনৰ দৰে ধ্বজাবাহী আঁচনি।
ইন্ধনৰ যোগান আৰু উপলব্ধতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত এটা আপডেট শ্বেয়াৰ কৰিছে আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে তলত দিয়া পদক্ষেপসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিছে।
জনসাধাৰণ আৰু নাগৰিক সজাগতাৰ বাবে নিৰ্দেশনা
* নাগৰিকসকলক পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ আতংকিত ক্ৰয়ৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ আৰু তথ্যৰ বাবে কেৱল চৰকাৰী সূত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
* এল পি জি গ্ৰাহকক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে আৰু বিতৰকৰ কাষ চাপিব নালাগে।
* নাগৰিকসকলক পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
* সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে সকলো নাগৰিককে আহ্বান জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা
* চলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে বিশেষকৈ চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ বাবে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
* চৰকাৰে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰামাঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বুকিং লেগ বৃদ্ধি কৰা, যোগানৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদি।
ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ নিৰাপত্তা
* ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নিৰ্দেশত উপসাগৰীয় দেশ ভ্ৰমণ কৰিছে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকল।
* বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী এছ জয়শংকৰে বৰ্তমান মৰিচাছ ভ্ৰমণত আছে আৰু অহা ১১-১২ এপ্ৰিলত ইউ এ ই ভ্ৰমণ কৰিব।
* ভাৰতে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অনুৰোধত সহায় আগবঢ়াইছে। দুসপ্তাহ পূৰ্বে শ্ৰীলংকালৈ ৩৮ মেট্ৰিক টন পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী যোগান ধৰা হৈছিল।
* মৰিচাছৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেল আৰু গেছৰ যোগানৰ বাবে চৰকাৰী চুক্তি চূড়ান্ত কৰা হৈছে।
* অহা ৯-১০ এপ্ৰিলত কাটাৰ ভ্ৰমণ কৰিব পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীগৰাকী। কাটাৰৰ শক্তি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ বাবে এক নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি যোগানকাৰী হোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে।
* মন্ত্ৰালয়ত এটা নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ২৪x৭ কাম কৰি আছে আৰু ভাৰতীয় অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
* ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ৮,৪৩,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
* তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ইৰাণৰ পৰা অহা ২১৮০ জন ভাৰতীয় নাগৰিক (৯৮১ জন ছাত্ৰ আৰু ৬৫৭ মাছমৰীয়াকে ধৰি) আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ উভতি অহাত সহায় কৰিছে।
* ইজৰাইল আৰু ইৰাকৰ ওপৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে বা সীমিতভাৱে মুকলি হৈ আছে; জৰ্ডান, ইজিপ্ত আৰু চৌদি আৰৱৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
লেবাননৰ ওপৰত বিবৃতি:
* লেবাননত বৃহৎ সংখ্যক অসামৰিক লোকৰ মৃত্যুৰ খবৰ পাই আমি গভীৰভাৱে চিন্তিত হৈছো।
* লেবাননত শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ কামত নিয়োজিত ইউনিফিললৈ সৈন্য অৱদান আগবঢ়োৱা দেশ হিচাপে এই পৰিস্থিতি ভাৰতৰ বাবে অতিশয় চিন্তাৰ বিষয়।
* ভাৰতে সদায় সাধাৰণ নাগৰিকৰ সুৰক্ষাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
* ভাৰতীয় জনগোষ্ঠীৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে লেবাননত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে তেওঁলোকৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত আছে।ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ নিৰাপত্তা
* ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নিৰ্দেশত উপসাগৰীয় দেশ ভ্ৰমণ কৰিছে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকল।
* বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী এছ জয়শংকৰে বৰ্তমান মৰিচাছ ভ্ৰমণত আছে আৰু অহা ১১-১২ এপ্ৰিলত ইউ এ ই ভ্ৰমণ কৰিব।
* ভাৰতে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অনুৰোধত সহায় আগবঢ়াইছে। দুসপ্তাহ পূৰ্বে শ্ৰীলংকালৈ ৩৮ মেট্ৰিক টন পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী যোগান ধৰা হৈছিল।
* মৰিচাছৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেল আৰু গেছৰ যোগানৰ বাবে চৰকাৰী চুক্তি চূড়ান্ত কৰা হৈছে।
* অহা ৯-১০ এপ্ৰিলত কাটাৰ ভ্ৰমণ কৰিব পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীগৰাকী। কাটাৰৰ শক্তি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ বাবে এক নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি যোগানকাৰী হোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে।
* মন্ত্ৰালয়ত এটা নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ২৪x৭ কাম কৰি আছে আৰু ভাৰতীয় অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
* ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ৮,৪৩,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
* তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ইৰাণৰ পৰা অহা ২১৮০ জন ভাৰতীয় নাগৰিক (৯৮১ জন ছাত্ৰ আৰু ৬৫৭ মাছমৰীয়াকে ধৰি) আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ উভতি অহাত সহায় কৰিছে।
* ইজৰাইল আৰু ইৰাকৰ ওপৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে বা সীমিতভাৱে মুকলি হৈ আছে; জৰ্ডান, ইজিপ্ত আৰু চৌদি আৰৱৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
লেবাননৰ ওপৰত বিবৃতি:
* লেবাননত বৃহৎ সংখ্যক অসামৰিক লোকৰ মৃত্যুৰ খবৰ পাই আমি গভীৰভাৱে চিন্তিত হৈছো।
* লেবাননত শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ কামত নিয়োজিত ইউনিফিললৈ সৈন্য অৱদান আগবঢ়োৱা দেশ হিচাপে এই পৰিস্থিতি ভাৰতৰ বাবে অতিশয় চিন্তাৰ বিষয়।
* ভাৰতে সদায় সাধাৰণ নাগৰিকৰ সুৰক্ষাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
* ভাৰতীয় জনগোষ্ঠীৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে লেবাননত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে তেওঁলোকৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত আছে।এল পি জিৰ চাহিদাৰ চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
* কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কয়লা ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
* ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা
* ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে যোগান নিৰীক্ষণ আৰু ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
* ভাৰত চৰকাৰে ২৭.০৩.২০২৬ আৰু ০২.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়ে আশ্বাস দিবলৈ সক্ৰিয় প্ৰচাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আছে। এই প্ৰসংগত ০২.০৪.২০২৬ আৰু ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখে সভা আহ্বান কৰা হয়, য’ত তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
* দৈনিক সংবাদ মেল আৰু নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
* সামাজিক মাধ্যমত ভুৱা বাতৰি বা ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা হৈছে।
* জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলবৎকৰণ অভিযান শক্তিশালী কৰা আৰু অ’এমচিৰ সৈতে সমন্বয়ত কাৰ্য্যকলাপ আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা।
* নিজ নিজ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ বাবে অৰ্ডাৰ জাৰি কৰা।
* ৰাজ্যসমূহত উদ্বৃত্ত কেৰাচিন (SKO) আবণ্টনৰ বাবে আদেশ জাৰি কৰা।
* পিএনজি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰা।
* বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনৰ বাবে এল পি জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
* সম্প্ৰতি ২৪খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত নিয়মীয়াকৈ সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি আছে।
বলবৎকাৰী আৰু নিৰীক্ষণ কাৰ্য্যকলাপ
* এল পি জি জমা আৰু ক’লা বিপণন পৰীক্ষাৰ বাবে দেশজুৰি কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত আছে। ০৯.০৪.২০২৬ তাৰিখলৈকে সমগ্ৰ দেশতে ৩৮০০ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু প্ৰায় ৪৫০ টা চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
* আজিলৈকে প্ৰায় ১.২ লাখ অভিযান চলোৱা হৈছে, ৫৭ হাজাৰৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে, ৯৫০ টাতকৈও অধিক এফআইআৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু ২২৯ জন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে।
* চৰকাৰী মালিকানাধীন তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে (পিএছইউ অ’এমচি) আচৰিত পৰিদৰ্শন তীব্ৰতৰ কৰি ২১০০ৰো অধিক কাৰণ দেখুৱাই জাননী জাৰি কৰিছে, ২০৪টা এলপিজি বিতৰকত জৰিমনা বিহা কৰিছে আৰু ৫৩টা বিতৰক পদ স্থগিত ৰাখিছে।
এল পি জি যোগান
ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ অৱস্থা:
* বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জি যোগানত প্ৰভাৱ পৰিছে।
* এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ ‘ড্ৰাই-আউট’ বা সম্পূৰ্ণ খালী হোৱাৰ কথা কোৱা হোৱা নাই।
* ঔদ্যোগিক খণ্ডত অনলাইন এল পি জি বুকিং প্ৰায় ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
* ডাইভাৰচন বা অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (DAC) ভিত্তিক ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯২ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
* ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ যোগান স্বাভাৱিক হৈ আছে।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান আৰু আবণ্টনৰ ব্যৱস্থা:
* মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
* ভাৰত চৰকাৰে ০৮.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে জনাইছে যে ফাৰ্মা, খাদ্য, পলিমাৰ, কৃষি, পেকেজিং, ৰং, ইউৰেনিয়াম, গধুৰ পানী, তীখা, বীজ, ধাতু, চিৰামিক, ফাউণ্ড্ৰি, জাল, কাঁচ, এৰ’ছল আদি খণ্ডৰ উদ্যোগিক ইউনিটসমূহেও মাৰ্চৰ পূৰ্বে তেওঁলোকৰ অঘৰুৱা এল পি জি ব্যৱহাৰৰ ৭০% আবণ্টন লাভ কৰিব ২০২৬ চনত।
* যদিহে এল পি জিক উৎপাদন প্ৰক্ৰিয়াৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয় যাৰ ঠাইত প্ৰাকৃতিক গেছে ল’ব নোৱাৰে, তেন্তে পিএনজি প্ৰয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তা ৰেহাই দিয়া হ’ব।
* যোৱা ৭ দিনত চৰকাৰী মালিকানাধীন তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে ৫ কেজি এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে প্ৰায় ২৪০০টা সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ২৫ হাজাৰৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
* ০৯.০৪.২০২৬ তাৰিখলৈকে সমগ্ৰ দেশতে ১.১ লাখতকৈ অধিক ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে, যিটো ফেব্ৰুৱাৰী মাহত দৈনিক গড়ে ৭৭,০০০ বিক্ৰী হৈছিল।
* যোৱা ২৩ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ১১ লাখ ৫ কেজি মুক্ত বাণিজ্য এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰি কৰা হৈছে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিককে ধৰি ক্ষতিগ্ৰস্ত জনসাধাৰণক।
* ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ১,০৬,০৯৩ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি (৫৫.৮ লাখতকৈ অধিক ১৯ কেজি চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ সৈতে জড়িত পদক্ষেপ
* ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগানকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডত নিৰাপদ যোগান অব্যাহত আছে।
* মজুত আৰু নিৰ্ধাৰিত এল এন জি কাৰ্গোৰ আগমনৰ ভিত্তিত সাৰ কাৰখানালৈ সামগ্ৰিকভাৱে গেছ আবণ্টন ৫% বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
* অন্যান্য উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈও গেছৰ যোগান ৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ১০% বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
* বাণিজ্যিক এল পি জিৰ উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত উদ্বেগ দূৰ কৰিবলৈ চিজিডি সংস্থাসমূহক হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
* ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
* পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি সংস্থাসমূহক ৫ দিনৰ ভিতৰত বিদ্যালয়, হোষ্টেল, কমিউনিটি পাকঘৰ আৰু অংগনবাড়ী পাকঘৰলৈ পিএনজি সংযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে, য’ত পাইপলাইন উপলব্ধ।
* পিএনজিআৰবিয়ে ‘নেচনেল পিএনজি ড্ৰাইভ ২.০’ৰ সময়সীমা ২০২৬ চনৰ ৩০ জুনলৈকে বৃদ্ধি কৰিছে।
* ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৪.০৫ লাখ পিএনজি সংযোগলৈ গেছ যোগান আৰম্ভ হৈছে আৰু প্ৰায় ৪.৪১ লাখ নতুন গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
খাৰুৱা তেলৰ অৱস্থা আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
* পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ মজুতেৰে সকলো শোধনাগাৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
* ঘৰুৱা সাহায্যত শোধনাগাৰৰ পৰা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
* ভাৰত চৰকাৰে ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশ অনুসৰি শোধনকাৰী কোম্পানীসমূহক ঔষধ, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডলৈ নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ C3 আৰু C4 ষ্ট্ৰিম যোগান ধৰিবলৈ অনুমতি দিছে। এই ছেগমেণ্টসমূহৰ বাবে প্ৰতিদিনে ৮০০ মেট্ৰিক টন ধন আবণ্টন দিয়া হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰ্ধাৰণ ব্যৱস্থা
* সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা বিপণীসমূহ স্বাভাৱিকভাৱে কাম কৰি আছে।
* মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ বাবে খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; কিন্তু গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
* পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ডিজেলত প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫ টকা আৰু বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধনত ২৯.৫ টকা প্ৰতি লিটাৰৰ ৰপ্তানি শুল্ক আৰোপ কৰা হৈছে।
* পেট্ৰল-ডিজেলৰ খুচুৰা মূল্য অপৰিৱৰ্তিত হৈ আছে।
কেৰাচিনৰ উপলব্ধতা আৰু বিতৰণ
* ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক নিয়মীয়া আবণ্টনৰ উপৰিও ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিন প্ৰদান কৰা হৈছে।
* কেৰাচিন আবণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱা কাৰ্য্যকলাপ
* বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে ৰপ্তানিকাৰকৰ সুবিধাৰ্থে বন্দৰৰ পৰা উপলব্ধ সাহায্যৰ সুবিধাসমূহ পোনপটীয়াকৈ মুকলি কৰিবলৈ জাহাজ লাইনসমূহক নিৰ্দেশ দিছে।
* বন্দৰসমূহত কোনো ধৰণৰ কণ্টেইনাৰ ভিৰ নাই আৰু কাৰ্য্যকলাপসমূহ সুচাৰুৰূপে চলি আছে।
* কাণ্ডলা আৰু জেএনপিটি বন্দৰত কণ্টেইনাৰৰ ভিৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে (কণ্ডলাত ৯৭% আৰু জেএনপিটিত ৯২% হ্ৰাস)।
* অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ আৰু বিগত ২৪ ঘন্টাত ভাৰতীয় পতাকাযুক্ত জাহাজৰ পৰা কোনো অপ্ৰীতিকৰ ঘটনাৰ খবৰ পোৱা নাই।
* ডিজিশ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুমে যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১৯৮টা কল আৰু ৩১৯টা ইমেইল চম্ভালিছে। এতিয়ালৈকে ১৯২৭ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰাই পঠিওৱা হৈছে।
ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ নিৰাপত্তা
* ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নিৰ্দেশত উপসাগৰীয় দেশ ভ্ৰমণ কৰিছে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকল।
* বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী এছ জয়শংকৰে বৰ্তমান মৰিচাছ ভ্ৰমণত আছে আৰু অহা ১১-১২ এপ্ৰিলত ইউ এ ই ভ্ৰমণ কৰিব।
* ভাৰতে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অনুৰোধত সহায় আগবঢ়াইছে। দুসপ্তাহ পূৰ্বে শ্ৰীলংকালৈ ৩৮ মেট্ৰিক টন পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী যোগান ধৰা হৈছিল।
* মৰিচাছৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেল আৰু গেছৰ যোগানৰ বাবে চৰকাৰী চুক্তি চূড়ান্ত কৰা হৈছে।
* অহা ৯-১০ এপ্ৰিলত কাটাৰ ভ্ৰমণ কৰিব পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীগৰাকী। কাটাৰৰ শক্তি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ বাবে এক নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি যোগানকাৰী হোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে।
* মন্ত্ৰালয়ত এটা নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ২৪x৭ কাম কৰি আছে আৰু ভাৰতীয় অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
* ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ৮,৪৩,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
* তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে ইৰাণৰ পৰা অহা ২১৮০ জন ভাৰতীয় নাগৰিক (৯৮১ জন ছাত্ৰ আৰু ৬৫৭ মাছমৰীয়াকে ধৰি) আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ উভতি অহাত সহায় কৰিছে।
* ইজৰাইল আৰু ইৰাকৰ ওপৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে বা সীমিতভাৱে মুকলি হৈ আছে; জৰ্ডান, ইজিপ্ত আৰু চৌদি আৰৱৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
লেবাননৰ সন্দৰ্ভত বিবৃতি:
* লেবাননত বৃহৎ সংখ্যক অসামৰিক লোকৰ মৃত্যুৰ খবৰ পাই আমি গভীৰভাৱে চিন্তিত হৈছো।
* লেবাননত শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ কামত নিয়োজিত ইউনিফিললৈ সৈন্য অৱদান আগবঢ়োৱা দেশ হিচাপে এই পৰিস্থিতি ভাৰতৰ বাবে অতিশয় চিন্তাৰ বিষয়।
* ভাৰতে সদায় সাধাৰণ নাগৰিকৰ সুৰক্ষাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
* ভাৰতীয় জনগোষ্ঠীৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে লেবাননত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে তেওঁলোকৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত আছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
India’s electricity system remains robust, well-diversified, and adequately positioned to meet both short-term and long-term demand requirements
Commissioning of Thermal, Hydro, Renewable, BESS and PSP Projects Accelerated in April–June 2026
Online LPG bookings have increased to about 98% across the industry.
Enforcement action continues; Around 1.2 lakh raids conducted, over 57,000 cylinders seized
4.05 lakh PNG connections gasified and about 4.41 lakh additional customers registered for new connections
No congestion or crowding of containers at ports
Agreement for the supply of oil and gas between India and Mauritius being finalised
India expresses deep concern over civilian casualties in Lebanon; Embassy remains in close touch with Indian community for safety and security
10 APR 2026 6:25PM by PIB Delhi
As part of its ongoing outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Power also shared updates pertaining to the pharmaceutical sector.
Power Sector Updates
The Ministry of Power has highlighted that despite global uncertainties, India’s electricity system remains robust, well-diversified, and adequately positioned to meet both short-term and long-term demand requirements.
• India’s current installed capacity of over 531 GW reflects a well-diversified portfolio, with significant contributions from coal, renewables, hydro, and nuclear sources, with non-fossil sources exceeding 50%.
• This capacity is supported by a strong transmission backbone of approximately 5 lakh circuit kilometres (ckm) and over 120 GW inter-regional transfer capability, ensuring reliable power flow across regions.
Short-Term Preparedness: Ensuring Supply Adequacy
• Adequate coal stock is being ensured at thermal power plants to address near-term supply challenges.
• Imported Coal Based (ICB) plants are being fully operationalised to maximise existing capacity.
• Thermal plant maintenance is being deferred to ensure ~10,000 MW additional capacity during summer.
• Commissioning of under-construction thermal, hydro, renewable, BESS and PSP projects is being accelerated during April–June 2026.
Long-Term Strategy: Transition Towards Energy Independence
• Focused on reducing import dependence and enhancing energy security.
• Over the past decade, no new gas-based or imported coal-based power plants have been planned, while existing assets are being aligned with domestic fuel sources.
As per the National Electricity Plan, total installed capacity is projected to reach ~874 GW by 2031–32, with a significant shift toward non-fossil sources:
• Non-fossil share projected to exceed 67%
• Energy storage expansion: up to 300 GWh
• Transmission network expansion: ~6.5 lakh ckm with 167 GW inter-regional capacity
Key Policy Interventions Driving Resilience: The Government has undertaken a series of policy initiatives to strengthen the sector:
• States are implementing rolling 10-year Resource Adequacy Plans
• Development of matching transmission network at national/regional levels.
• ISTS charge waivers, development of Green Energy Corridors, and flagship schemes such as PM-KUSUM, PM Surya Ghar, and the National Green Hydrogen Mission.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the current fuel supply situation, outlining measures being undertaken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG amid the ongoing developments affecting the Strait of Hormuz. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG and rely only on official sources for information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are urged to conserve energy during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has prioritised domestic LPG and PNG supply, particularly for hospitals and educational institutions.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing of petroleum products.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Currently, 24 States/UTs are issuing regular press briefings.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. On 09.04.2026, more than 3800 raids were conducted, and about 450 cylinders were seized across the country.
• Till date, around 1.2 lakh raids have been conducted, over 57,000 cylinders have been seized, more than 950 FIRs have been registered, and 229 persons have been arrested.
• PSU Oil Marketing Companies have strengthened surprise inspections and issued over 2100 show-cause notices, imposed penalties on 204 LPG distributorships and suspended 53 distributorships.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG bookings have increased to about 98% across the industry.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 92% to prevent diversion.
• Domestic LPG cylinder deliveries remain normal.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 08.04.2026 has conveyed that industrial units in the sectors of Pharma, Food, Polymer, Agriculture, Packaging, Paint, Uranium, Heavy Water, Steel, Seed, Metal, Ceramic, Foundry, Forging, Glass, Aerosol etc. shall also receive 70% of the units’ pre-March 2026 Bulk non-domestic LPG consumption level subject to an overall sectoral limit of 0.2 TMT/day.
• Conditions stipulated in Para (b) of letter dated 21.03.2026 regarding registration with OMCs and Para (c) regarding application for PNG to CGD entities must also be fulfilled by the respective industries to avail Bulk LPG under this allocation. However, if the industries mentioned above use LPG as an integral input in the manufacturing process or for specialized purposes that cannot be substituted by Natural gas, the requirement relating to application for PNG shall stand waived.
• These measures are expected to prevent supply-chain disruptions, avoid shortages of essential goods and ensure continuity of industrial operations despite the ongoing global crises.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• PSU OMCs have organized around 2400 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders during last 7 days, wherein More than 25,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
• On 09.04.2026, more than 1.1 Lakh 5 Kg FTL Cylinders were sold across the country against a daily average of 77000 in the month of Feb-26.
• Since 23 March 2026, about 11 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders have been sold to students and vulnerable communities including migrant labourers.
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution.
• About 1,06,093 MT of commercial LPG (equivalent to over 55.8 lakh 19-kg cylinders) has been sold since 14th March 2026.
• 6297 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 3.3 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold yesterday.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100% supply to domestic PNG and CNG transport.
• Based on available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, the overall gas allocation to fertilizer plants is being further enhanced by 5% to reach approximately 95% of their six-month average consumption, effective 09.04.2026.
• Gas supply to other industrial and commercial sectors, including City Gas Distribution (CGD) networks, has also been enhanced by a further 10%, effective 06.04.2026.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 18 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• PNGRB has directed CGD entities to connect institutions such as schools, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens through PNG within 5 days where pipelines are available.
• The Ministry of Road Transport & Highways has adopted an Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure for 3 months to process applications on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has extended the National PNG Drive 2.0 till 30 June 2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• Since March 2026, about 4.05 lakh PNG connections have been gasified and about 4.41 lakh additional customers have registered for new connections.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• The Government of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
• Provision for 800 MT/day has been made for companies related to above departments. Department of Pharmaceuticals have been allocated 400 MT/day from BPCL Kochi and Mumbai refineries and sale has already started.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• Retail outlets across the country are operating normally.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Export levy has been imposed at ₹21.5 per litre on diesel and ₹29.5 per litre on Aviation Turbine Fuel (ATF) to ensure adequate domestic availability.
• Retail prices of petrol and diesel remain unchanged with no increase at retail outlets.
• The Government has advised citizens not to believe rumours and requested State Governments to disseminate accurate information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• The Government of India vide Gazette notification dated 29.03.2026 has facilitated distribution of PDS Superior Kerosene Oil (SKO) in PDS SKO Free States/UTs for cooking and lighting purpose only –
• A maximum of two PSU OMC service stations per district (preferably Company Owned Company Operated) are permitted to store up to 5,000 litres of PDS SKO.
• These PSU OMC service stations shall be designated by the State Government or UT administration in each district.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping & Waterways, along with the Department of Commerce, CBIC and DGFT, held a meeting yesterday to assess the current issues being faced by stakeholders including FIEO, CSLA, EEPC, SEPC, APEDA and others.
• Exporters and their associations were requested to share specific issues, along with details of the ports where such issues are being faced.
• Shipping lines have been directed to extend relief measures provided by ports to exporters upfront, instead of on a reimbursement basis.
• Ports have been instructed to publish details of all concessions and waivers extended to cargo and vessels on their respective websites to ensure transparency and wider visibility.
• Adequate bunker facilities are available at all ports in coordination with oil companies and the Ministry of Petroleum and Natural Gas, and there is no shortage.
• There is no congestion or crowding of containers at ports, and port operations continue smoothly.
• The details of reduction of accumulation of Containers due to Shipping line operations at Kandla and JNPT from 8th March to 10th April, 2026 are as under:-
• Kandla- reduced from 1575 to 44 (97% reduction)
• JNPT - reduced from 4500 to 394 (92 % reduction)
• Reefer Containers – reduced from 1200 to 8 (99 % reduction)
• The Hon’ble Minister for Ports, Shipping & Waterways has reviewed the current situation with all ports, DG Shipping and other stakeholders, and has directed immediate measures to resolve issues brought to their notice.
• All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• The DG Shipping Control Room has handled 198 calls and 319 emails in the past 24 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1,927 Indian seafarers so far, including 124 in the past 24 hours from various locations across the Gulf region.
• The Ministry continues to coordinate closely with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
• The Government continues to closely monitor developments in the Gulf and West Asia region.
• On the directions of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, Union Ministers are undertaking visits to Gulf countries to strengthen India’s energy security.
• External Affairs Minister Sh S. Jaishankar is currently on an official visit to Mauritius. He will travel to the United Arab Emirates on 11–12 April 2026. During the visit, he will hold discussions with UAE leadership to foster stronger bilateral ties between India and the UAE.
• India is also providing support to neighbouring countries as per their request, to meet their energy needs, even as India works to strengthen its energy security.
• India supplied 38 MT of petroleum products to Sri Lanka two weeks ago.
• A Government to Government agreement for the supply of oil and gas, which will play an important role in reinforcing energy security of Mauritius is being finalised.
• Leaders of both countries have expressed appreciation for Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi’s support during the on going West Asia crisis.
• Hon’ble Minister of Petroleum and Natural Gas is visiting Qatar from 9-10 April 2026, an important supplier of energy to India.
• He conveyed greetings and message of solidarity and support on behalf of Prime Minister of India Shri Narendra Modi to His Highness The Amir of Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani as well as Prime Minister and Foreign Minister of Qatar HE Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.
• Energy Minister of Qatar conveyed his country’s commitment to remain a reliable energy supplier and looked forward to continuing and strengthening energy relations and cooperation with India.
• A dedicated Special Control Room in the Ministry remains operational and is working in tandem with Indian Missions, while maintaining regular contact with State Governments and Union Territories.
• Efforts remain focused on ensuring the safety, security and welfare of the Indian community in the region.
• Indian Missions and Posts continue to operate 24x7 helplines and are proactively assisting Indian nationals.
• Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services.
• Indian Missions remain actively engaged with Indian community associations, professional groups, Indian companies and other stakeholders in the region.
• Flights continue to operate from countries where airspace remains open. Since 28 February, around 8,43,000 passengers have travelled from the region to India.
• In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 95 flights expected today.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
• With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 8–10 flights to India today.
• Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India. Due to airspace closure, we continue to facilitate travel of Indian nationals from Kuwait, through Saudi Arabia to India.
• Bahrain airspace is open. Gulf Air is planning limited flight operations from Bahrain to India and is currently operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India. Travel of Indian nationals from Bahrain continues to be facilitated through Saudi Arabia.
• The Embassy of India in Tehran has so far facilitated movement of 2,180 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India, including 981 Indian students and 657 Indian fishermen.
• Israel airspace is partially open with restricted flight operations. Travel of Indian nationals continues to be facilitated through Jordan and Egypt to India.
• Iraq airspace is open with restricted flight operations. Travel of Indian nationals continues to be facilitated through Jordan and Saudi Arabia to India.
Statement on Lebanon:
We are deeply concerned by reports of a large number of civilian casualties in Lebanon.
As a troop contributing country to the UNIFIL that is invested in Lebanon’s peace and security, the direction of events is very disturbing.
India has always emphasised the protection of civilians as the foremost priority. Observing international law, and respecting sovereignty and territorial integrity of states is essential.
Our Embassy in Lebanon remains in close touch with the Indian community for its safety and security.