ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ବହୁସ୍ତରୀୟ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କଲା ବେସାମରିକ ବିମାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ ସ୍ୱାଭାବିକ
୧୬୯୧ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ; ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୯୨ ଜଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ
ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ବାଭାବିକ ରହିଛି
07 APR 2026 5:41PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ ନିୟମିତ ସମ୍ପର୍କ ଜାରି ରଖି, ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ, ତଥା ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରିଥିଲେ। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପଡେଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ
ସେବାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ବିମାନ କମ୍ପାନୀ ତଥା ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନୁଯାୟୀ:
ଭାରତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ଫେବୃଆରୀ ଶେଷ ଭାଗରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସଂଘର୍ଷ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏକ ଗମ୍ଭୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଗତି କରୁଛି। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶିଳ୍ପକୁ ସ୍ଥିର ରଖିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିକଟରୁ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି। ଇରାନ, ଇରାକ, ଇସ୍ରାଏଲ, ଜୋର୍ଡାନ, ଲେବାନନ, କୁଏତ, କତାର, ବାହାରିନ ଏବଂ ୟୁଏଇ ସମେତ ଅନେକ ଦେଶ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ କିମ୍ବା କଠୋର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତୀୟ ବାହକମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସେବା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଅସାଧାରଣ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଦୃଢ଼ତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।
ତଥାପି, ଆକାଶ ମାର୍ଗରେ କଟକଣା ଯୋଗୁଁ, ଭାରତୀୟ ବାହକମାନେ ୟୁରୋପ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଆମେରିକାକୁ ଉଡ଼ାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ଯାହାଦ୍ବାରା ଯାତ୍ରା ସମୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଏଟିଏଫ୍‌ ମୂଲ୍ୟ: ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଟର୍ବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ସମୟୋଚିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ, ଘରୋଇ ବିମାନ ଭଡ଼ା ସ୍ଥିର ରହିଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ଏମିରେଟ୍ସ, କୁୱେତ ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ ଜଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଭଳି ବିଦେଶୀ ବାହକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ-କାର୍ଗୋ ସେବା ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଜାରି ବାଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଗୋ ପରିବହନର ସୁଗମ ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ପରିସ୍ଥିତି ଗତିଶୀଳ ରହିଥିବା ବେଳେ, ସରକାର ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କାର୍ଗୋ ପରିବହନ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଚାଲିଥିବା ଘଟଣାକ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ:
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଚେତନତା
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟ ଏଡାଇବାକୁ ଏବଂ ସୂଚନା ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ବିତରକମାନଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶନ ନକରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ
ଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଏବଂ ପିଏନଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ।
ସରକାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ କରିବାକୁ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିଆରିଜ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସାଂସ୍ଥାଗତ ତନ୍ତ୍ର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୭.୦୩.୨୦୨୬ ଏବଂ ୦୨.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଜନ ଯୋଗାଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ୦୨.୦୪.୨୦୨୬ ରେ (ସଚିବ, ଏମଓପିଏନଜିଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ) ଏବଂ ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ ରେ ବୈଠକ ଡକାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା:
ପ୍ରତିଦିନ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଜାରି କରିବା ଏବଂ ନିୟମିତ ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା।
ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ନକଲି ଖବର / ଭୁଲ ସୂଚନା ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ତଦାରଖ ଏବଂ ପ୍ରତିହତ କରିବା।
ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଭିଯାନକୁ ତୀବ୍ର କରିବା ଏବଂ ଓଏମସି ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଚଢାଉ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ଜାରି ରଖିବା
ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଣ୍ଟିତ ଅତିରିକ୍ତ ଏସକେଓ ପାଇଁ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
ପିଏନଜି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡରର ବଣ୍ଟନ କରିବା।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୨୪ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିୟମିତ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫିଂ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ତଦାରଖ କାର୍ଯ୍ୟ
ଏଲପିଜି ର ବେଆଇନ୍ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି। ଗତକାଲି, ସାରା ଦେଶରେ ୪୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଥିଲା।
ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ୧୬୮ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକ ଉପରେ ଦଣ୍ଡ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୪୫ ଜଣ ବିତରକକୁ ନିଲମ୍ବିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି:
ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି।
ଏଲପିଜି ବିତରକରେ କୌଣସି ଡ୍ରାଏ-ଆଉଟ୍ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
ସମଗ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୯୬% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଡାଇଭର୍ସନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିତରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ (ଡିଏସି) ଆଧାରିତ ବିତରଣ ପ୍ରାୟ ୯୦% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ ସ୍ବାଭାବିକ ରହିଛି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ ପଦକ୍ଷେପ:
ଭାରତ ସରକାର ୦୧.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ରିଫାଇନିଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚଟି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ଏବଂ ବିଶୋଧନାଗାର ଉତ୍ସ ଆଧାରରେ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍‌ ବିଭାଗ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ, ରସାୟନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ କେମିକାଲ୍ସ ବିଭାଗ ଇତ୍ୟାଦି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣରେ ସି୩ ଏବଂ ସି୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନକୁ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ପ୍ରାୟ ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦% ସଂସ୍କାର-ସଂଲଗ୍ନ ଆବଣ୍ଟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଭାରତ ସରକାର ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଦୈନିକ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ପରିମାଣକୁ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨ ରୁ ୩ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ଯୋଗାଣ (ସିଲିଣ୍ଡର ସଂଖ୍ୟା) ଉପରେ ଆଧାର କରି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଉଛି।
୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୭.୮ ଲକ୍ଷ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଗୁଡ଼ିକ ଗତ ୪ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୩୦୦ ସଚେତନତା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦,୦୦୦ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
ଆଇଓସିଏଲ, ଏଚପିସିଏଲ୍‌ ଏବଂ ବିପିସିଏଲର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଏକ ତିନି ଜଣିଆ କମିଟି ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବଣ୍ଟନ ଯୋଜନା କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୮୬,୪୩୯ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି (୪୫.୫ ଲକ୍ଷ ୧୯ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ସହିତ ସମତୁଲ୍ୟ) ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଗତକାଲି, ୬୫୩୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି (୩.୪ ଲକ୍ଷ - ୧୯ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ସହିତ ସମତୁଲ୍ୟ) ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସମେତ ସୁରକ୍ଷିତ ଯୋଗାଣ ପାଇବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) ନେଟୱାର୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ ଠାରୁ ଅଧିକ ୧୦% ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆଇଜିଏଲ, ଏମଜିଏଲ୍‌, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍‌ ସମେତ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ର ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପୂର୍ବରୁ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସଂସ୍କାର ସହିତ ଜଡିତ ଅତିରିକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପାଉଛନ୍ତି।
ପିଏନଜିଆରବି ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପିଏନଜି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍କୁଲ, ଛାତ୍ରାବାସ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରୋଷେଇ ଘର ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ରୋଷେଇ ଘର ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ପାଇପଲାଇନ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି।
ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ତିନି ମାସ ପାଇଁ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିମନ୍ତେ ଏକ ତ୍ୱରିତ ଅନୁମୋଦନ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ବଣ୍ଟନ (ପାଇପ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର, ନିର୍ମାଣ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ) ଆଦେଶ, ୨୦୨୬ କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏନଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୩୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜାରି କରିଛି।
ପିଏନଜିଆରବି ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପିଏନଜି ଡ୍ରାଇଭ୍ ୨.୦ କୁ ୩୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୩.୭୬ ଲକ୍ଷ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ଗ୍ୟାସିଫାଇଡ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪.୧ ଲକ୍ଷ ଅତିରିକ୍ତ ଗ୍ରାହକ ନୂତନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛନ୍ତି।
MYPNGD.in ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୬,୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକ ସେମାନଙ୍କର ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ
ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂଗ୍ରହ ସହିତ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି; ତଥାପି, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ଲିଟର ପିଛା ଟ.୧୦ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଟ.୨୧.୫ ଏବଂ ବିମାନ ଟରବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ଉପରେ ଟ.୨୯.୫ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ବୃଦ୍ଧି ନହୋଇ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି।
ସରକାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଗୁଜବରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
କିରୋସିନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮,୦୦୦ କେଏଲ୍‌ ଅତିରିକ୍ତ କିରୋସିନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୯.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ରୋଷେଇ ଏବଂ ଆଲୋକ ପାଇଁ ପିଡିଏସ୍ ଏସକେଓ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକରେ ପିଡିଏସ୍ ସୁପିରିଅର କିରୋସିନ ଅଏଲ (ଏସକେଓ ) ବଣ୍ଟନକୁ ସହଜ କରିଛନ୍ତି -
ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୁଇଟି ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ପ୍ରାଧାନ୍ୟତଃ କମ୍ପାନୀ ମାଲିକାନା କମ୍ପାନୀ ପରିଚାଳିତ) ୫୦୦୦ ଲିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଡିଏସ୍ ଏସକେଓ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ସେବା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯିବ।
୧୮ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ପର୍ସିଆନ୍ ଉପସାଗରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି, ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କ୍ରୁ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଘଟଣା ଘଟିଥିବାର ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୪୩୩ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୧୬ ଟି ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ୍‌ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜି ସିପିଂ) ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
ଡିଜି ସିପିଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪×୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୫୩୪୨ କଲ୍ ଏବଂ ୧୧,୦୫୩ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୨୨୯ କଲ୍ ଏବଂ ୪୦୬ ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଡିଜି ସିପିଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୬୯୧ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଉପସାଗରର ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥାନରୁ ୯୨ ଜଣ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି, କୌଣସି ଭିଡ଼ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳମ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ବ୍ରିଫିଂ ସମୟରେ ଅଂଶୀଦାର କରାଯାଇଥିଲା। ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ:
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘଟୁଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି, ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
ପରାମର୍ଶ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ କନସୁଲେଟ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟରେ ରହିଛି।
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏମଇଏ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪×୭ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଇମେଲ୍ ତଥା ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ, ବିମାନ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସ୍ଥିତି ଏବଂ କନସୁଲାର ସେବା ସମ୍ପର୍କରେ ଅଦ୍ୟତନ ସୂଚନା ସହିତ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଘ, ବୃତ୍ତିଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଭିସା, ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବହନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି, ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଭାରତୀୟ ସ୍କୁଲ, ଶିକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ କରି ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି।
ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ, କନସୁଲାର ସହାୟତା ଏବଂ ଭାରତ ଫେରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜ କରାଯାଉଛି।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୭,୬୦,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି।
ୟୁଏଇ ରେ, ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବିଚାରକୁ ଆଧାର କରି ସୀମିତ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରହିଛି।
କତାର ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ରହିଛି, ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୮-୧୦ ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କୁୱେତ୍ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି, ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ କୁୱେତ୍ ଏୟାରୱେଜ୍ ସାଉଦି ଆରବର ଦମ୍ମାମ୍ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛନ୍ତି।
ବାହାରିନ ଆକାଶମାର୍ଗ ବନ୍ଦ ରହିଛି, ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ସାଉଦି ଆରବର ଦମ୍ମାମ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
ତେହେରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଇରାନରୁ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନକୁ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ୧୮୬୨ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପରିବହନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୯୩୫ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର ଏବଂ ୪୭୨ ଭାରତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Civil Aviation Ministry adopts multi-layered approach to maintain stability of aviation sector during ongoing disruptions
Timely intervention in ATF pricing helps maintain stability in domestic airfares despite operational challenges
Operational relaxations and coordinated efforts support airlines in managing extended flight routes and crew constraints
Domestic LPG cylinder deliveries remain normal
PSU OMCs organise around 1300 awareness camps for 5 Kg FTL cylinders in last four days, over 1.06 Lakh - 5 Kg FTL cylinders sold yesterday
Government of India doubles daily quantity of 5 Kg FTL cylinders for migrant labourers beyond earlier 20% limit
Since March 2026, about 3.76 lakh PNG connections gasified and around 4.1 lakh customers registered for new connections
Repatriation of over 1,691 Indian seafarers facilitated, so far, including 92 in the last 24 hours
Port operations across India continue normally with no congestion reported
Around 7,60,000 passengers travel from the region to India since 28 February
Government ensures comprehensive support framework for Indian nationals in Gulf and West Asia region
07 APR 2026 5:41PM by PIB Delhi
In continuation of its regular engagement with the media on the evolving situation in West Asia, the Government of India held a briefing at the National Media Centre today. Representatives from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs, shared updates on fuel availability, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region, along with measures being taken to ensure stability across sectors. The Ministry of Civil Aviation also provided updates related to the aviation sector.
Aviation Sector Updates
The Ministry of Civil Aviation highlighted measures being taken to ensure continuity of services, facilitate passenger travel, and maintain coordination with airlines and relevant authorities. As per Ministry:
· The Indian aviation sector is currently navigating a serious operational and financial situation triggered by the conflict in West Asia that began in late February. The Ministry of Civil Aviation has implemented a multi-layered response to ensure passenger safety and convenience while working on keeping the industry stable.
· The Ministry of Civil Aviation is closely and continuously monitoring the evolving situation arising out of the ongoing conflict in the Western Asia region. Several countries, including Iran, Iraq, Israel, Jordan, Lebanon, Kuwait, Qatar, Bahrain, and the UAE, have imposed airspace closures or severe restrictions, leading to unprecedented disruption in global aviation networks and international connectivity.
· Despite these challenging and constrained conditions, Indian carriers have demonstrated exceptional resilience and operational agility in maintaining services from this region, which underscores the robustness and responsiveness of the aviation sector.
· However, due to the airspace restrictions, flights to Europe and North America by Indian carriers have to take longer routes, which has increased travel time.
· ATF pricing: Due to timely intervention by the Government on the pricing of Aviation Turbine Fuel (ATF), which constitutes around 40% of operational costs of airlines, domestic airfares have remained stable.
· Moreover, the Ministry, in coordination with other stakeholders, is actively engaged in working on other significant measures to support the industry.
· Operational relaxations have also been extended. Especially to manage the strain of longer routes, the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has temporarily relaxed pilot flight duty time limitations to prevent acute crew shortages.
· To maintain essential supply chains, foreign carriers such as Emirates, Kuwait Airways and Jazeera Airways have been granted special dispensation to operate passenger aircraft for all-cargo services. This has ensured seamless continuity of critical cargo movement despite the ongoing disruptions.
· While the situation remains dynamic, the Government remains firmly committed to ensuring passenger safety and convenience, uninterrupted cargo movement, and overall sectoral stability. The Ministry of Civil Aviation continues to work in close and continuous coordination with all stakeholders to ensure an effective, balanced and responsive approach during this period.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the current fuel supply situation, outlining measures being undertaken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG amid the ongoing developments affecting the Strait of Hormuz. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
· Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG and rely only on official sources for information.
· LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are urged to conserve energy during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
· Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has prioritised domestic LPG and PNG supply, particularly for hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
· The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
· State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing of petroleum products.
· The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
Ø To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
Ø To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
Ø To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
Ø To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
Ø To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
Ø To promote PNG adoptions and alternate fuels.
Ø To prioritise LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
· All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
· Currently, 24 States/UTs are issuing regular press briefings.
Enforcement and Monitoring Actions
· Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. Yesterday, more than 4300 raids were conducted, and more than 1200 cylinders were seized across the country.
· PSU Oil Marketing Companies have strengthened surprise inspections and issued over 1700 show-cause notices, imposed penalties on 168 LPG distributorships and suspended 45 distributorships.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
· LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Online LPG bookings have increased to about 96% across the industry.
· Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 90% to prevent diversion.
· Domestic LPG cylinder deliveries remain normal.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
· The Government of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
· Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
· The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
· Since 23 March 2026, about 7.8 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders have been sold.
· PSU OMCs have organised around 1300 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders during last 4 days, wherein More than 10,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
· On 06.04.2026, more than 1.06 Lakh 5 Kg FTL Cylinders were sold across the country against a daily average of 77000 in the month of Feb-26.
· A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution.
· About 86,439 MT of commercial LPG (equivalent to over 45.5 lakh 19-kg cylinders) has been sold since 14 March 2026. Yesterday, 6530 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 3.4 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
· Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100% supply to domestic PNG and CNG transport.
· Gas supply to operating urea plants is currently around 80 percent of their six-month average consumption, following enhancement of overall allocation to fertilizer plants to about 90 percent of their six-month average consumption from 6 April 2026.
· Gas supply to other industrial and commercial sectors, including City Gas Distribution (CGD) networks, has also been enhanced by a further 10%, effective 06.04.2026.
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· 18 States/UTs are already receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
· PNGRB has directed CGD entities to connect institutions such as schools, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens through PNG within five days where pipelines are available.
· The Ministry of Road Transport & Highways has adopted an Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure for three months to process applications on priority.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
· The Ministry of Defence has issued a short-term policy modification till 30 June 2026 to expedite PNG infrastructure installation in defence residential areas.
· PNGRB has extended the National PNG Drive 2.0 till 30 June 2026 to sustain momentum in PNG expansion.
· To encourage cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
· Since March 2026, about 3.76 lakh PNG connections have been gasified and about 4.1 lakh additional customers have registered for new connections.
• More than 16,500 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
· Retail outlets across the country are operating normally.
· The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
· Export levy has been imposed at ₹21.5 per litre on diesel and ₹29.5 per litre on Aviation Turbine Fuel (ATF) to ensure adequate domestic availability.
· Retail prices of petrol and diesel remain unchanged with no increase at retail outlets.
· The Government has advised citizens not to believe rumours and requested State Governments to disseminate accurate information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
· The Government of India vide Gazette notification dated 29.03.2026 has facilitated distribution of PDS Superior Kerosene Oil (SKO) in PDS SKO Free States/UTs for cooking and lighting purpose only –
Ø A maximum of two PSU OMC service stations per district (preferably Company Owned Company Operated) are permitted to store up to 5,000 litres of PDS SKO.
Ø These PSU OMC service stations shall be designated by the State Government or UT administration in each district.
· 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
· All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· At present, 16 Indian-flagged vessels with 433 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping), in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions, continues to closely monitor the situation.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 5,342 calls and 11,053 emails since activation, including 229 calls and 406 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1,691 Indian seafarers so far, including 92 in the last 24 hours from airports and various regional locations across the Gulf.
· Port operations across India continue normally with no congestion reported. State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry have confirmed smooth functioning.
· The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· The Ministry remains in close coordination with State Governments and Union Territories for dissemination of advisories and coordination with Indian Missions and Consulates.
· A dedicated MEA Special Control Room continues to operate in coordination with Missions and Posts across the region to assist Indian nationals.
· Missions and Posts are maintaining 24×7 helplines and responding to queries through email and social media channels. They are issuing regular advisories with updated information on safety, local government guidelines, flight and travel status and consular services.
· Indian ambassadors are regularly engaging with Indian community associations, professional groups and Indian companies to address their concerns. Missions are facilitating visas, transit through neighbouring countries where airspace restrictions apply and providing logistical support as required.
· Welfare of Indian students in Gulf countries remains a priority, with Missions coordinating with local authorities, Indian schools, educational boards and the National Testing Agency to address academic concerns.
· Missions are also providing support to Indian seafarers in the region, including coordination with local authorities, consular assistance and facilitating requests for return to India.
· Since 28 February, around 7,60,000 passengers have travelled from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled commercial flights based on operational and safety considerations, with around 90 flights expected to operate today to India.
· Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
· Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate around 8–10 flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed, with Jazeera Airways and Kuwait Airways operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
· Bahrain airspace remains closed, with Gulf Air operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
· The Embassy of India in Tehran has facilitated the movement of 1,862 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India, including 935 Indian students and 472 Indian fishermen.
· Due to flight restrictions and airspace closures, travel of Indian nationals continues to be facilitated through alternative transit routes:
Ø From Israel via Egypt and Jordan.
Ø From Iraq via Jordan and Saudi Arabia.
Ø From Kuwait and Bahrain via Saudi Arabia.