Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Food security situation closely monitored in view of the ongoing developments in West Asia
Department of Consumer Affairs sets up Control Room to facilitate continuous interaction and information exchange with State Governments on prices and supply of food commodities
Adequate buffer stocks of rice and wheat available to ensure sufficient supplies for PDS and any emergency requirements
Online LPG bookings increase to about 97% across the industry
Domestic LPG cylinder deliveries remain normal, with over 18 crore cylinders delivered to households since 1 March 2026
550 awareness camps organized for 5 Kg FTL Cylinders across country; Over 6,700 cylinders sold in these camps
Three-member committee coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution
Two Indian-flagged LPG vessels, Green Sanvi and Green Asha, safely cross strait of Hormuz in past two days
Ministry of External Affairs Closely Monitoring Evolving Situation in Gulf and West Asia; Safety and Welfare of Indian Community Remains Top Priority
06 APR 2026 6:03PM by PIB Delhi
As part of its ongoing efforts to keep the media apprised of developments in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Representatives from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs, shared updates on fuel availability, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region, along with measures to ensure stability across sectors. The Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution also provided updates on food security preparedness and prices of essential commodities.
Food security and prices update
The Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution shared an update on the availability of essential food items and the prevailing price situation. It also highlighted measures being taken to ensure adequate supply and maintain market stability. The Ministry said:
Food Security Preparedness
· The Government is closely monitoring the food security situation in view of the ongoing developments in West Asia.
· Adequate buffer stocks of rice and wheat are available to ensure sufficient supplies for the Public Distribution System (PDS) as well as to meet any emergency requirements.
· The National Food Security Act continues to ensure access to foodgrains for vulnerable populations.
Market Intervention – Open Market Sale Scheme (Domestic)
· The Government continues to monitor foodgrain prices and undertakes market interventions through the Open Market Sale Scheme (Domestic) (OMSS – D) whenever required.
· Under OMSS (D), FCI releases surplus wheat and rice in the open market to augment supply, stabilise prices and contain inflation.
· Adequate stocks are available with FCI to undertake such interventions if required.
· The scheme also enables sale of rice to State Governments at subsidised fixed prices to meet additional requirements.
Procurement – RMS 2026–27
· Procurement of wheat under MSP operations for Rabi Marketing Season (RMS) 2026–27 has commenced, primarily through State Government agencies.
· The Department is regularly reviewing preparedness in coordination with States.
· Adequate packaging materials are being ensured for procurement operations.
Foodgrain Packaging
· Proactive steps have been taken to ensure availability of packaging materials during RMS 2026–27.
· In coordination with the Ministry of Petroleum and Natural Gas and the Department of Chemicals and Petrochemicals, the Department is diversifying packaging sources and maintaining contingency measures to address any potential shortfall.
Edible Oil Scenario
· Domestic availability of edible oils remains comfortable despite global uncertainties.
· Imports from key partner countries including Indonesia, Malaysia, Argentina and Brazil continue steadily.
· Improved mustard production has strengthened domestic supply.
· Overall edible oil supply remains stable and the Government continues close monitoring with readiness to intervene if required.
Sugar Sector
· Adequate sugar buffer stocks are available and sugar production in 2025–26 is expected to remain sufficient.
· About 15.80 LMT of sugar has been permitted for export, of which 3.73 LMT has already been exported.
· Major export destinations include Sri Lanka, West Asia and East Africa.
· Retail sugar prices remain stable with inflation remaining around 3% over the past three years.
Prices of Essential Commodities
· The Department of Consumer Affairs monitors daily prices of 40 food commodities reported from 578 centres across the country.
· Price trends are being closely monitored in view of the ongoing developments in the Middle East.
· So far, no unusual volatility has been observed and prices remain stable for most commodities, indicating adequate availability.
· There is no evidence of generalized supply stress or inflationary transmission in essential food commodities.
Availability of Pulses
· Pulses production is estimated to be higher than the previous year at about 266 LMT compared to 257 LMT last year.
· Government stocks of pulses are around 28 LMT, while procurement of Tur and Rabi pulses under the Price Support Scheme is ongoing.
· So far, about 3.21 LMT of Tur and 5.71 LMT of Chana have been procured.
· The import policy for pulses in 2026–27 continues the existing framework of 2025-26 to ensure supply flexibility and stable availability.
· Import of Tur and Urad is allowed under the ‘Free’ category till 31 March 2027, while imports of Chana and Masoor attract 10% duty and Yellow Peas 30% duty.
Availability of Horticultural Crops (TOP)
· Production of major horticultural crops such as potato, tomato and onion are sufficient to meet domestic demand.
· Potato production is estimated at about 584 LMT (against 586 LMT last year), tomato at about 227 LMT, and onion at about 273 LMT.
· The Government of India has set a price stabilisation buffer target of 2 LMT for onion in 2026–27, with National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) and National Cooperative Consumers' Federation of India Limited (NCCF) initiating procurement preparations.
· Procurement of Rabi 2026 onion for buffer stocking is expected to support mandi prices and moderate volatility.
Monitoring and Enforcement
· The Department of Consumer Affairs has set up a Control Room to facilitate continuous interaction and information exchange with State Governments on prices and supply of food commodities.
· The Control Room also monitors enforcement of the Essential Commodities Act, 1955, including action against hoarding and black marketing of essential commodities.
· The Department is also keeping a close watch on the complaints being received on the National Consumer Helpline-1915, available in 17 languages across the country. The helpline is also available through multiple platforms, including WhatsApp and the INGRAM portal , enabling consumers to register grievances with ease.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the prevailing fuel supply situation was shared, highlighting the steps being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the Strait of Hormuz closure. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
· Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG and rely only on official sources for information.
· LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are urged to conserve energy during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
· Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has prioritised domestic LPG and PNG supply, particularly for hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
· The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
· A review meeting chaired by Secretary (MoPNG) with State officials highlighted measures to ensure adequate LPG supply and directed States to prioritise prioritize LPG distribution, especially for domestic and essential needs, while maintaining strict vigilance against hoarding, diversion, and misinformation. On reports concerning FTL LPG supplies to migrant workers, States clarified that there is no disruption in LPG supply affecting migrants and that supplies remain stable. Secretary informed that states may consider managing targeted distribution of 5 kg FTL LPG cylinders, based on local requirements along with OMCs.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
· State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing of petroleum products.
· All Chief Secretaries, ACS/Principal Secretary/Secretary Food & Civil supply of all the States/UTs are requested -
Ø To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
Ø To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
Ø To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
Ø To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
Ø To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
Ø To promote PNG adoptions and alternate fuels.
· All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
· The Government of India vide letter dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have requested Chief Secretaries of all States/UTs to intensify proactive & regular public communication, conduct daily press briefs at appropriate senior level along with timely dissemination of accurate information through social and electronic media to effectively counter misinformation and to reassure citizens regarding adequate availability and smooth distribution of LPG.
· Currently, 23 States/UTs are issuing regular press briefings.
Enforcement and Monitoring Actions
· Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG.
· More than 1 lakh raids have been conducted and over 52,000 cylinders seized.
· Over 850 FIRs have been registered and about 220 persons arrested.
· PSU Oil Marketing Companies have strengthened surprise inspections and issued over 1,500 show-cause notices, imposed penalties on 118 LPG distributorships and suspended 41 distributorships.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
· LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Online LPG bookings have increased to about 97% across the industry.
· Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 90% to prevent diversion.
· Domestic LPG cylinder deliveries remain normal, with over 18 crore cylinders delivered to households since 1 March 2026.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• To look into the issues of availability of petrochemicals like propylene, polypropylene, isopropyl alcohol, butadiene, butyl acrylate etc. for department of Pharmaceuticals, Animal Husbandry, Dept. of Chemicals and Petrochemicals, DPIIT etc, a Joint working group has been constituted which has recommended for diversion of certain volume of C3-C4 molecules by Refinery & Petrochemical complexes for these sectors. This group has also given recommendations for availability of feedstock for C2 based derivatives like LDPE, LLDPE, HDPE etc. and their supplies for the downstream units.
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
· Since 23 March 2026, about 6.75 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders have been sold.
· PSU OMCs have organised around 550 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders in Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Keralam, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Puducherry, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal.
· More than 6,700 - 5Kg FTL cylinders were also sold in these camps.
· A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution.
· About 79,909 MT of commercial LPG (equivalent to over 42 lakh 19-kg cylinders) has been sold since 14 March 2026.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
· Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100% supply to domestic PNG and CNG transport.
· Gas supply to operating urea plants is currently around 70–75% of their six-month average consumption and is planned to increase to about 90% from 6 April 2026 (today).
· Gas supply to other industrial and commercial sectors, including City Gas Distribution (CGD) networks, will be increased by an additional 10% from 6 April 2026 (today).
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· 17 States/UTs are already receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
· PNGRB has directed CGD entities to connect institutions such as schools, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens through PNG within five days where pipelines are available.
· The Ministry of Road Transport & Highways has adopted an Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure for three months to process applications on priority.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955.
· The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas.
· It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
· The Ministry of Defence has issued a short-term policy modification till 30 June 2026 to expedite PNG infrastructure installation in defence residential areas.
· PNGRB has extended the National PNG Drive 2.0 till 30 June 2026 to sustain momentum in PNG expansion.
· Since March 2026, about 3.67 lakh PNG connections have been gasified and about 4 lakh additional customers have registered for new connections.
Crude Position and Refinery Operations
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
· Retail outlets across the country are operating normally.
· The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
· Export levy has been imposed at ₹21.5 per litre on diesel and ₹29.5 per litre on ATF to ensure adequate domestic availability.
· Retail prices of petrol and diesel remain unchanged with no increase at retail outlets.
· The Government has advised citizens not to believe rumours and requested State Governments to disseminate accurate information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
· A Gazette notification dated 29 March 2026 allows distribution of PDS Superior Kerosene Oil (SKO) in SKO-free States/UTs for cooking and lighting purposes through designated PSU OMC service stations.
· 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations and the safety of Indian seafarers, while ensuring continuity of maritime trade.
· All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· In the past two days, two Indian-flagged LPG vessels, Green Sanvi and Green Asha, safely crossed the Strait of Hormuz. Green Sanvi is carrying about 46,650 MT of LPG with 25 seafarers onboard, while Green Asha is carrying about 15,405 MT of LPG with 26 seafarers onboard.
· At present, 16 Indian-flagged vessels with 433 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 5,113 calls and 10,647 emails since activation, including 25 calls and 100 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1,599 Indian seafarers so far, including 120 in the last 24 hours from airports and various regional locations across the Gulf.
· Port operations across India remain normal with no congestion reported. State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry have confirmed smooth functioning.
· The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
· The External Affairs Minister held telephonic conversations with the Foreign Ministers of Qatar and the United Arab Emirates and discussed the evolving situation in West Asia.
· The External Affairs Minister also received a call from the Foreign Minister of Iran, during which both sides exchanged views on the ongoing conflict in the region.
· The Embassy of India in Tehran has so far facilitated the movement of 1,777 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India. This includes 895 Indian students and 345 Indian fishermen. The fishermen travelled from Armenia to Chennai on 4 April 2026. The Embassy also facilitated the transit of two foreign nationals—one from Bangladesh and one from Sri Lanka.
· Of the total evacuated, 1,545 crossed into Armenia and 234 into Azerbaijan. India has expressed appreciation to the authorities of Iran, Armenia and Azerbaijan for their support in facilitating safe transit of the evacuees.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated MEA Special Control Room remains operational to assist Indian nationals and their families, with close coordination ongoing with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, maintaining 24×7 helplines, issuing updated advisories and staying in regular contact with Indian community associations, organisations and companies.
· Missions continue to assist Indian nationals, including visa facilitation, consular services, logistical support and facilitating transit through neighbouring countries where airspace restrictions apply. They remain in close contact with local governments.
· Welfare of Indian students in the Gulf countries remains a priority, with Missions coordinating with local authorities, Indian schools, educational boards and the National Testing Agency to ensure that academic schedules and examinations such as JEE and NEET are not adversely affected.
· Missions are also providing support to Indian seafarers in the region, including coordination with local authorities, consular assistance, facilitating communication with families and assisting requests for return to India.
· Since 28 February, around 7,30,000 passengers have travelled from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled flights based on operational and safety considerations, with around 90 flights expected to operate today to India.
· Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to various destinations in India.
· Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate around 8–10 flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed, with Jazeera Airways and Kuwait Airways operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
· Bahrain airspace also remains closed, with Gulf Air operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
· Due to flight restrictions and airspace closures, travel of Indian nationals continues to be facilitated through alternative transit routes.
Ø From Israel via Egypt and Jordan.
Ø From Iran via Armenia and Azerbaijan.
Ø From Iraq via Jordan and Saudi Arabia.
Ø From Kuwait and Bahrain via Saudi Arabia.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিপ্ৰেক্ষিতত খাদ্য সুৰক্ষাৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত চোকা নজৰ ৰখা হৈছে
গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগে খাদ্য সামগ্ৰীৰ মূল্য আৰু যোগান সন্দৰ্ভত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ আৰু তথ্য বিনিময়ৰ বাবে এক নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে
পিডিএছ আৰু যিকোনো জৰুৰীকালীন প্ৰয়োজনৰ বাবে পৰ্যাপ্ত যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ চাউল আৰু ঘেঁহুৰ পৰ্যাপ্ত মজুত আছে
অনলাইন এলপিজি বুকিং সমগ্ৰ দেশত প্ৰায় ৯৭%লৈ বৃদ্ধি
ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ বিতৰণ স্বাভাৱিক হৈছে, ১ মাৰ্চ ২০২৬ৰ পৰা ১৮ কোটিৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হৈছে
দেশজুৰি ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৫৫০টা সজাগতা শিবিৰ আয়োজন কৰা হৈছে; এই শিবিৰসমূহত ৬,৭০০তকৈও অধিক চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে
বাণিজ্যিক এলপিজি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয়ৰ বাবে তিনিজনীয়া কমিটী গঠন
বিগত দুদিনত এলপিজি পৰিবাহী দুখন ভাৰতীয় জাহাজ 'গ্ৰীণ ছানভি' আৰু 'গ্ৰীণ আশা'য়ে সুৰক্ষিতভাৱে হৰমুজ প্ৰণালী পাৰ হৈছে
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত চোকা নজৰ দিছে; ভাৰতীয় সমুদায়ৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে
06 APR 2026 6:03PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ ঘটনাৱলীৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰাৰ প্ৰয়াসৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে আজি নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত এক সংবাদমেলৰ আয়োজন কৰে। পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয় আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিনিধিয়ে ইন্ধনৰ উপলব্ধতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ আৰু অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকক প্ৰদান কৰা সাহায্যৰ লগতে বিভিন্ন খণ্ডৰ সুস্থিৰতা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। উপভোক্তা পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়ে খাদ্য সুৰক্ষা প্ৰস্তুতি আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ মূল্যৰ বিষয়েও তথ্য প্ৰদান কৰে।
খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মূল্যৰ উন্নীতকৰণ
উপভোক্তা পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়ে অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্য সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা আৰু বৰ্তমানৰ মূল্যৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। ইয়াৰ লগতে পৰ্যাপ্ত যোগান সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু বজাৰৰ স্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৱলীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। মন্ত্ৰালয়ে কয়ঃ
খাদ্য সুৰক্ষাৰ মোকাবিলা
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীযা পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত চৰকাৰে খাদ্য সুৰক্ষাৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিছে।
ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থা (পিডিএছ) ৰ বাবে পৰ্যাপ্ত যোগান সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে যিকোনো জৰুৰীকালীন প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিবলৈ চাউল আৰু ঘেঁহু ৰ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে মজুত ৰখা হৈছে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনে দুৰ্বল জনগোষ্ঠীৰ বাবে খাদ্য শস্যৰ উপলব্ধতা সুনিশ্চিত কৰিছে।
বজাৰ হস্তক্ষেপ-মুকলি বজাৰ বিক্ৰী আঁচনি (দেশীয়)
• চৰকাৰে খাদ্যশস্যৰ মূল্য নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰখাৰ লগতে প্ৰয়োজন সাপেক্ষে মুকলি বজাৰ বিক্ৰী আঁচনি (দেশীয়)ৰ জৰিয়তে বজাৰত হস্তক্ষেপ কৰিছে।
ওএমএছএছ (ডি) ৰ অধীনত এফচিআইয়ে যোগান বৃদ্ধি, মূল্য সুস্থিৰতা আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি ৰোধ কৰাৰ বাবে উদ্বৃত্ত ঘেঁহু আৰু চাউল মুকলি বজাৰত মুকলি কৰে।
প্ৰয়োজন সাপেক্ষে এনেধৰণৰ হস্তক্ষেপৰ বাবে এফচিআইৰ ওচৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ মজুত আছে।
এই আঁচনিয়ে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অতিৰিক্ত চাহিদা পূৰণৰ বাবে ৰাজসাহায্যযুক্ত নিৰ্ধাৰিত মূল্যত চাউল বিক্ৰীৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
ক্ৰয়- আৰএমএছ ২০২৬- ২৭
২০২৬-২৭ ৰবি বিপণন বৰ্ষৰ বাবে এমএছপিৰ অধীনত ঘেঁহু ক্ৰয়ৰ কাম আৰম্ভ হৈছে।
ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি বিভাগটোৱে প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা কৰি আছে।
• ক্ৰয় কাৰ্যৰ বাবে পৰ্যাপ্ত পেকেজিং সামগ্ৰী নিশ্চিত কৰা হৈছে।
খাদ্যশস্যৰ পেকেটিং
আৰএমএছ ২০২৬/২৭ৰ সময়ছোৱাত পেকেজিং সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয় আৰু কেমিকেল আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল বিভাগৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি, বিভাগে পেকেজিং উৎসৰ বৈচিত্ৰতা আনিছে আৰু সম্ভাব্য অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ আপাতকালীন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আছে।
ভোজ্য তেলৰ দৃশ্যপট
• বিশ্ব অনিশ্চয়তাৰ সত্ত্বেও খোৱা তেলৰ ঘৰুৱা উপলব্ধতা এতিয়াও যথেষ্ট।
ইণ্ডোনেছিয়া, মালয়েছিয়া, আৰ্জেণ্টিনা আৰু ব্ৰাজিলকে ধৰি প্ৰধান অংশীদাৰ দেশসমূহৰ পৰা আমদানি সুস্থিৰভাৱে অব্যাহত আছে।
• সৰিয়হৰ উৎপাদনৰ উন্নতিয়ে ঘৰুৱা যোগান বৃদ্ধি কৰিছে।
সামগ্ৰিকভাৱে খোৱা তেলৰ যোগান স্থিৰ হৈ আছে আৰু প্ৰয়োজন সাপেক্ষে হস্তক্ষেপ কৰিবলৈ সাজু হৈ চৰকাৰখনে নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
চেনি খণ্ড
• পর্যাপ্ত পৰিমাণৰ চেনি মজুত আছে আৰু ২০২৫-২৬ চনত চেনিৰ উৎপাদন পৰ্যাপ্ত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ৰপ্তানিৰ বাবে প্ৰায় ১৫.৮০ লাখ মেট্ৰিক টন চেনিৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৩.৭৩ লাখ মেট্ৰিক টন ইতিমধ্যে ৰপ্তানি কৰা হৈছে।
• প্ৰধান ৰপ্তানি গন্তব্যস্থল হৈছে শ্ৰীলংকা, পশ্চিম এছিয়া আৰু পূব আফ্ৰিকা।
• বিগত তিনি বছৰত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৩%ৰ ওচৰাওচৰি থকাৰ লগতে খুচুৰা মূল্যৰ চেনিৰ মূল্য সুস্থিৰ হৈ আছে।
অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ মূল্য
উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগে দেশৰ ৫৭৮টা কেন্দ্ৰৰ পৰা প্ৰতিদিনে ৪০টা খাদ্য সামগ্ৰীৰ মূল্য পৰ্যবেক্ষণ কৰে।
মধ্য প্ৰাচ্যৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মূল্যবৃদ্ধিৰ প্ৰৱণতাসমূহ নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে।
• এতিয়ালৈকে কোনো অস্বাভাৱিক অস্থিৰতা পৰিলক্ষিত হোৱা নাই আৰু অধিকাংশ সামগ্ৰীৰ মূল্য স্থিৰ হৈ আছে, যিয়ে পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতাৰ ইংগিত দিয়ে।
অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্য সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত সাধাৰণ যোগান সংকট বা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ প্ৰসাৰৰ কোনো প্ৰমাণ নাই।
দ্ৰব্যৰ উপলব্ধতা
বিগত বৰ্ষৰ ২৫৭ লাখ মেট্ৰিক টনৰ তুলনাত প্ৰায় ২৬৬ লাখ মেট্ৰিক টন দাইলৰ উৎপাদন পূৰ্বৰ বৰ্ষতকৈ অধিক হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
চৰকাৰৰ হাতত প্ৰায় ২৮ লাখ মেট্ৰিক টন দাইল মজুত আছে আৰু মূল্য সমৰ্থন আঁচনিৰ অধীনত তুৰ আৰু ৰবি দাইল ক্ৰয় অব্যাহত আছে।
• এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৩.২১ লাখ মেট্ৰিক টন মচুৰ আৰু ৫.৭১ লাখ মেট্ৰিক টন চানা ক্ৰয় কৰা হৈছে।
২০২৬-২৭ বৰ্ষত শস্যৰ আমদানি নীতিয়ে ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বৰ্তমানৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক অব্যাহত ৰাখিছে যাতে যোগানৰ নমনীয়তা আৰু সুস্থিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।
মচুৰ আৰু মাটিমাহৰ আমদানি ২০২৭ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে 'মুক্ত' শ্ৰেণীৰ অধীনত অনুমতি দিয়া হৈছে, আনহাতে চানা আৰু মছুৰৰ আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত ১০% শুল্ক আৰু হালধীয়া মটৰৰ ক্ষেত্ৰত ৩০% শুল্ক আৰোপ কৰা হৈছে।
উদ্যান শস্যৰ উপলব্ধতা (TOP)
আলু, বিলাহী আৰু পিঁয়াজৰ দৰে প্ৰধান উদ্যান শস্যৰ উৎপাদন ঘৰুৱা চাহিদা পূৰণৰ বাবে পৰ্যাপ্ত।
আলুৰ উৎপাদন প্ৰায় ৫৮৪ লাখ মেট্ৰিক টন (যিটো বিগত বৰ্ষত ৫৮৬ লাখ মেট্ৰিক টনৰ বিপৰীতে), বিলাহী প্ৰায় ২২৭ লাখ মেট্ৰিক টন আৰু পিঁয়াজৰ উৎপাদন প্ৰায় ২৭৩ লাখ মেট্ৰিক টন বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে ২০২৬-২৭ বৰ্ষত পিঁয়াজৰ বাবে ২ লাখ মেট্ৰিক টন মূল্য স্থিতিশীলতা বজাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু নেশ্যনেল এগ্ৰিকালচাৰেল কো-অপাৰেটিভ মাৰ্কেটিং ফেডাৰেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়া লিমিটেড (NAFED) আৰু নেশ্যনেল কো-অপাৰেটিভ কনজিউমাৰ্ছ ফেডাৰেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়া লিমিটেডে (NCCF) ক্ৰয়ৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছে।
২০২৬ ৰবি বিপণন বৰ্ষত পিঁয়াজ সংৰক্ষণৰ বাবে ক্ৰয়ৰ ফলত মণ্ডীৰ মূল্য আৰু মধ্যমীয়া অস্থিৰতা বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰয়োগ
গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে খাদ্য সামগ্ৰীৰ মূল্য আৰু যোগান সন্দৰ্ভত তথ্যৰ বিনিময়ৰ বাবে এক নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে।
এই নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষত অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ প্ৰয়োগৰ লগতে আৱৰ্জনাৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হয়।
সমগ্ৰ দেশতে ১৭টা ভাষাত উপলব্ধ ৰাষ্ট্ৰীয় উপভোক্তা হেল্পলাইন-১৯১৫ৰ জৰিয়তে লাভ কৰা অভিযোগৰ ওপৰতো দৃষ্টি ৰাখিছে বিভাগে। এই হেল্পলাইনটো হোৱাটছএপ আৰু ইনগ্ৰাম পৰ্টেলকে ধৰি একাধিক মঞ্চৰ জৰিয়তে উপলব্ধ, যাৰ জৰিয়তে গ্ৰাহকসকলে তেওঁলোকৰ অভিযোগসমূহ সহজতে পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰে।
ন্ধন যোগান আৰু উপলব্ধতা
হৰমুজ প্ৰণালী বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ক ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতি আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ অবিৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে এইদৰে কয়ঃ
জনসাধাৰণৰ বাবে পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
পেট্ৰ, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ পৰ্যাপ্ত যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। গতিকে পেট্ৰল আৰু ডিজেল ক্ৰয় কৰি এলপিজি বুকিং কৰাৰ সময়ত আতংকিত হৈ কিনা বা অতিৰিক্ত বুকিং কৰাৰ পৰা বিৰত থাকক।
উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে কেৱল চৰকাৰী বা প্ৰতিষ্ঠানিক উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
এলপিজিৰ ক্ষেত্ৰত নাগৰিকলৈ অনুৰোধ
Ø বুকিঙৰ বাবে ডিজিটেল মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰক।
Ø এলপিজি বিতৰক বা যোগানকাৰীৰ ওচৰলৈ ব্যক্তিগতভাৱে যোৱা এৰক।
নাগৰিকক বিকল্প ইন্ধন, যেনে পিএনজি, ইণ্ডাকচন বা বৈদ্যুতিক কুকটপ আদি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত সকলো নাগৰিককে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি বা ইন্ধন ৰাহি কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
এই যুদ্ধ পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে ঘৰুৱা এলপিজি আৰু পি এন জিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ লগতে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগতকৰণ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰামাঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদিও আছে।
এলপিজিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে।
কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে কয়লা ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক কয়লা বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অধিক পৰিমাণৰ আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়ৰে বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
সচিব (এমঅপিএনজি)ৰ সভাপতিত্বত সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব আৰু প্ৰধান সচিব (খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগান)ৰ সৈতে এখন বৈঠকত ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰাৰ লগতে পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ৰাজ্যসমূহক বিশেষকৈ ঘৰুৱা আৰু অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এলপিজি বিতৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল, একে সময়তে অধিক মজুত কৰা, ডাইভাৰচন আৰু ভুল তথ্যৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰখা হৈছিল। প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক এফটিএল এলপিজি যোগান সম্পৰ্কীয় প্ৰতিবেদনসমূহৰ ওপৰত ৰাজ্যসমূহে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে প্ৰব্ৰজনকাৰীসকলক প্ৰভাৱিত কৰা এলপিজি যোগানত কোনো ধৰণৰ ব্যাঘাত নাই আৰু যোগান সুস্থিৰ হৈ আছে। সচিবে জনাইছে যে ৰাজ্যসমূহে অএমচিৰ সৈতে স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি বিতৰণ পৰিচালনা কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিব পাৰে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভূমিকা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ অনুসৰি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যিকোনো ধৰণৰ জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মূল ভূমিকা আছে। ভাৰত চৰকাৰে কেইবাখনো চিঠিৰ জৰিয়তে আৰু ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক এই বিষয়টো সোঁৱৰাই দিছে।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগান বিভাগৰ সকলো মুখ্য সচিব, অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব/প্ৰধান সচিব/সচিবক তলত দিয়া কথাসমূহ মানি চলিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে—
• ৰাজ্য/জিলা পর্যায়ত দৈনিক সংবাদমেলৰ ব্যৱস্থা প্রতিষ্ঠানিক কৰি নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা জাননী জাৰি কৰা।
• বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ/হেল্পলাইন স্থাপন কৰা।
• ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰিত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিহত কৰা।
Ø জিলা প্ৰশাসনৰ জৰিয়তে দৈনিক ড্ৰাইভ আৰু চোৱাচিতাৰ কাম-কাজ শক্তিশালী কৰা আৰু তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ সৈতে সমন্বয়ত অনুসন্ধান আৰু পৰিদৰ্শন কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত ৰখা।
Ø নিজ নিজ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ বাবে আদেশ জাৰি কৰা।
Ø ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে অতিৰিক্ত এছ কে অ’ আবণ্টনৰ বাবে আদেশ জাৰি কৰা।
Ø চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ কাম ক্ষিপ্ৰ কৰা; ইয়াৰ ভিতৰত আছে ‘ৰাইট অৱ ৱে’/‘ৰাইট অৱ ইউজ’ পাৰ্মিট আৰু ২৪ ঘণ্টীয়া কামৰ পাৰ্মিটৰ সমস্যা ক্ষিপ্ৰ কৰা।
Ø পিএনজিৰ ব্যৱহাৰ আৰু বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰচাৰত সহায় কৰা।
Ø পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয়ৰ বাবে উচ্চ পদস্থ নডেল বিষয়া নিযুক্তি দিয়া।
Ø ২৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশে বৰ্তমানে নিয়মীয়াকৈ সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি আছে।
ঘৰুৱা এল পি জি যোগান
প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈছে। ইয়াৰ পিছতো এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ খবৰ পোৱা নাই।
কালি উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং ৯৭% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বিতৰক পৰ্যায়ত ডাইভাৰচন ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কড (ডি এ চি) ভিত্তিক ডেলিভাৰী কালি ৫৩% (ফেব্ৰুৱাৰী-২০২৬)ৰ পৰা ৮৬%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে
২০২৬ৰ ১ মাৰ্চৰ পৰা ১৮ কোটিৰো অধিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হৈছে।
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আৱণ্টন ব্যৱস্থাঃ
• ফাৰ্মাচিউটিকেল, পশু পালন, কেমিকেল আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল বিভাগ, ডিপিআইআইটি আদিৰ বাবে প্ৰ'পিলিন, পলিপ্ৰ'পিলিন, আইছ'প্ৰ'পাইল এলক'হল, বুটাডিইন, বুটাইল এক্ৰিলেট আদি পেট্ৰ'কেমিকেলৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়টো চোৱা-চিতা কৰাৰ বাবে এটা যুটীয়া কৰ্মী গোট গঠন কৰা হৈছে, যিয়ে এই খণ্ডসমূহৰ বাবে শোধনাগাৰ আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল কমপ্লেক্সৰ দ্বাৰা চি৩-চি৪ অণুৰ এটা নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ ডাইভাৰ্ট কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে। এই গোটটোৱে এলডিপিই, এলএলডিপিই, এইচডিপিই আদিৰ দৰে চি২ ভিত্তিক ডেৰাইভেটিভৰ বাবে কেঁচামালৰ উপলব্ধতা আৰু তাৰ পাছৰ গোটসমূহৰ বাবে তেওঁলোকৰ যোগানৰ বাবেও পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে।
• মুঠ বাণিজ্যিক এলপিজি আৱণ্টন সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, য'ত সংস্কাৰৰ সৈতে ১০% আবণ্টন জড়িত।
২৩ মাৰ্চ, ২০২৬ৰ পৰা প্ৰায় ৬.৭৫ লাখ ৫ কিলোগ্ৰাম এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• জনসাধাৰণৰ সেৱা আগবঢ়োৱা কেন্দ্ৰসমূহে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, অসম, বিহাৰ, চণ্ডীগড়, ছত্তীশগড়, দিল্লী, গোৱা, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, ঝাৰখণ্ড, কৰ্ণাটক, কেৰালাম, মধ্য প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, ওড়িশা, পুডুচেৰী, পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, তামিলনাডু, তেলেংগানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, পশ্চিম বংগত ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে প্ৰায় ৫৫০খন সজাগতা শিবিৰ আয়োজন কৰিছে।
•এই শিবিৰত ৬,৭০০ ৰো অধিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হয়।
•আইঅ'চিএল, এইচপিচিএল আৰু বিপিচিএলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকসকলৰ এখন তিনিজনীয়া সমিতিয়ে বাণিজ্যিক এলপিজি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগিক সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰিছে।
•২০২৬ৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ৭৯,৯০৯ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি (৪২ লাখ ১৯ কিলোগ্ৰাম চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হৈছে।.
প্ৰাকৃতিক গেছ
• পৰিবহণৰ বাবে ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজিক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ দি ১০০ শতাংশ যোগান নিশ্চিত কৰা হৈছে।
• ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে যোগানৰ অনুপাত প্ৰায় ৯০ শতাংশ।
• ভাৰত চৰকাৰে চিজিডিসকলক ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
• বৰ্তমান চলি থকা ইউৰিয়া উদ্যোগসমূহলৈ গেছৰ যোগান সুস্থিৰ, যিটো যোৱা ৬ মাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৭০-৭৫ শতাংশ। অতিৰিক্ত এল এন জি কাৰ্গো আৰু পুনৰ গেছিফাইড এল এন জিৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে।(৬ এপ্ৰিললৈকে)
• সাৰ উদ্যোগকে ধৰি সকলো উদ্যোগিক গ্ৰাহকক গেছ বিপণন কোম্পানীসমূহক তেওঁলোকৰ অতিৰিক্ত গেছৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে ‘স্পট বেচিছ’ত অৱগত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে যাতে কোম্পানীসমূহে সেই অনুসৰি গেছৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলৰ দৰে চিজিডি কোম্পানীয়ে আৱাসিক আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ গ্ৰহণৰ বাবে বিভিন্ন উদগনি আগবঢ়াইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আৱেদনৰ অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এখন পত্ৰৰ ভিত্তিত বাণিজ্যিক এল পি জিৰ ক্ষেত্ৰত সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে; কিন্তু চৰ্তটো হ’ল এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী ৰূপান্তৰ প্ৰক্ৰিয়াত সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰা উচিত। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে কেইবাখনো ৰাজ্যৰ পৰা আবেদন লাভ কৰিছে, যিয়ে চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰমূলক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। সেই অনুসৰি উক্ত ৰাজ্যসমূহৰ কিছুমানৰ বাবে অতিৰিক্ত গেছ আবণ্টনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• PNGRB (Petroleum and Natural Gas Regulatory Board) vide an order dated 23.03.2026 য়ে সকলো চিজিডি সংস্থাক ৫ দিনৰ ভিতৰত আৱাসিক বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়, হোষ্টেল, কমিউনিটি পাকঘৰ, অংগনবাড়ী পাকঘৰ ইত্যাদি, য'ত পাইপলাইনৰ আন্তঃগাঁথনি নিকটতম অঞ্চলত উপলব্ধ, পিএনজি সংযোগ প্ৰদানৰ বাবে ৫ দিনৰ ভিতৰত সকলো প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ এখন পত্ৰযোগে জনাইছে যে ৩ মাহৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে যাৰ অধীনত অনুমোদনৰ সময়সীমা হ্ৰাস কৰা হৈছে আৰু চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত বিবেচনা কৰা হ’ব।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনাযোগে ‘অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫’ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ যোগান আনিছে। এই আদেশে সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুশৃংখলিত আৰু সময়সীমাবদ্ধ কাঠামো প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা অনুমোদন লাভ আৰু ভূমি অধিগ্ৰহণত পলম হোৱাৰ সমস্যাটো সমাধান হ’ব আৰু আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণ সম্ভৱ হ’ব। আশা কৰা হৈছে যে ইয়াৰ ফলত পিএনজি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ ত্বৰান্বিত হ’ব, ‘লাষ্ট-মাইল’ বা পেৰিফেৰেল সংযোগ উন্নত হ’ব আৰু স্বচ্ছ শক্তিলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায়ক হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতিও আগুৱাই নিব।
• প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ২৭.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত হ্ৰস্বম্যাদী নীতি সংশোধনী জাৰি কৰিছে। এই সংশোধনী ৩০.০৬.২০২৬ পৰ্যন্ত কাৰ্যকৰী হ’ব আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ অধীনত সকলো আৱাসিক অঞ্চল আৰু ইউনিট লাইনত পিএনজি আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰা।
• পিএনজিআৰবিৰ অধ্যক্ষই ৩০.০৩.২০২৬ তাৰিখে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স অনুষ্ঠিত কৰি চিজিডি সংস্থাসমূহক ডি-পিএনজি সংযোগ প্ৰদানৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। ইয়াৰ উপৰিও পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় পিএনজি ড্ৰাইভ ২.০’ কাৰ্যসূচীৰ সময়সীমা (যিটো ০১.০১.২০২৬ৰ পৰা ৩১.০৩.২০২৬লৈ নিৰ্ধাৰিত আছিল) এতিয়া ৩০.০৬.২০২৬লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• • ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা ৩.৬৭ লাখতকৈ অধিক পিএনজি সংযোগ গেছীকৰণ কৰা হৈছে। তদুপৰি নতুন সংযোগৰ বাবে ৪ লাখতকৈ অধিক গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
খাৰুৱা তেল আৰু শোধনাগাৰ:
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ তুলনাত শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী:
• খুচুৰা বিপণীসমূহত নিয়মীয়াকৈ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ যোগান ধৰি ৰখা হৈছে।
• মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ বাবে খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ পৰা ঘৰুৱা গ্ৰাহকক ৰক্ষা কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• ঘৰুৱা বজাৰত যাতে নাটনি নহয় তাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে ডিজেলত প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫০ টকা আৰু বিমান ইন্ধনত প্ৰতি লিটাৰত ২৯.৫০ টকা ৰপ্তানি শুল্ক আৰোপ কৰিছে।
• উৰাবাতৰিৰ বাবে কিছুমান অঞ্চলত আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰা দেখা গৈছে। দেশৰ সকলো পেট্ৰ’ল পাম্পতে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ মজুত থকা বুলি পুনৰবাৰ অৱগত কৰা হৈছে।
• পেট্ৰ'ল আৰু ডিজেলৰ বাবে নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য অপৰিৱৰ্তিত। পিএছইউ ওএমচিৰ পৰা পেট্ৰ'লত প্ৰতিলিটাৰত ২৪.৪০টকা আৰু ৰন্ধন গেছত প্ৰতি লিটাৰত ৪.৫০ টকা আৰু ডিজেলত প্ৰতি লিটাৰত ১০৪.৯৯ টকাসহ মুঠ ১,৫০,০০০ কোটি টকা উদ্ধাৰ কৰিবলৈ বাকী আছে।
• নাগৰিকসকলক উৰাবাতৰিৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিবলৈ চৰকাৰে পুনৰবাৰ পৰামৰ্শ দিছে । ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক নিয়মীয়াকৈ সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি এই সন্দৰ্ভত প্ৰকৃত তথ্য দাঙি ধৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
কেৰাচিন
• সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ নিয়মীয়াকৈ আবণ্টন দিয়াৰ উপৰিও ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিন আবণ্টন দিয়া হৈছে।
• প্ৰতিখন জিলাত সৰ্বাধিক দুটা পিএছঅ’ ছাৰ্ভিচ ষ্টেচনত ৫,০০০ লিটাৰ পৰ্যন্ত পিডিএছ এছকেঅ’ মজুত ৰখাৰ অনুমতি দিয়া হৈছে।
• ১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ বাবে নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে। তদুপৰি হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে উল্লেখ কৰিছে যে বৰ্তমান তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এছ কে অ’ৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্য
পাৰস্য উপসাগৰৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু কৰ্মচাৰীসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয়। কোৱা হৈছিল যে:
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ চলাচল, বন্দৰ কাৰ্যকলাপ আৰু ভাৰতীয় নাৱিকৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত চোকা নজৰ ৰাখিছে।
এই অঞ্চলৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক সুৰক্ষিত আৰু বিগত ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় জাহাজৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই।
বিগত দুদিনত, দুখন ভাৰতীয় এলপিজি জাহাজ, গ্ৰীণ ছানভি আৰু গ্ৰীণ আশা, সুৰক্ষিতভাৱে হৰমুজ প্ৰণালী পাৰ হৈ গৈছে। গ্ৰীণ ছানভিয়ে প্ৰায় ৪৬,৬৫০ মেট্ৰিক টন এলপিজি কঢ়িয়াই আনিছে আৰু ইয়াত ২৫ জন নাৱিক আছে। আনহাতে, গ্ৰীণ আশাই প্ৰায় ১৫,৪০৫ মেট্ৰিক টন এলপিজি কঢ়িয়াই আনিছে আৰু ইয়াত ২৬ জন নাৱিক আছে।
বৰ্তমানেও ৪৩৩ জন ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে ১৬খন ভাৰতীয় জাহাজ পাৰস্য উপসাগৰৰ পশ্চিম প্ৰান্তত আছে। জাহাজ মালিক, আৰপিএছএল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয় (ডিজি জাহাজ পৰিবহণ) এ নিবিড় পৰ্যবেক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
জাহাজ পৰিবহন সঞ্চালকালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ২৪ ঘণ্টাই কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু সক্ৰিয়কৰণৰ পৰা এতিয়ালৈকে ৫,১১৩টা ফোনকল আৰু ১০,৬৪৭টা ই-মেইল, যাৰ ভিতৰত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ২৫টা ফোনকল আৰু ১০০টা ই-মেইল আহিছে।
জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ে এতিয়ালৈকে ১,৫৯৯ গৰাকীৰো অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে স্বদেশলৈ ওভতাই অনাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত বিগত ২৪ ঘণ্টাত বিমানবন্দৰ আৰু উপসাগৰৰ বিভিন্ন আঞ্চলিক স্থানৰ পৰা ১২০ গৰাকী ভাৰতীয় নাৱিকক স্বদেশলৈ ওভতাই অনা হৈছে।
সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰসমূহৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক অৱস্থাত আছে আৰু কোনো যান-জঁটৰ বাতৰি পোৱা নাই। গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীৰ ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক বোৰ্ডসমূহে সুচল কাম-কাজ অব্যাহত ৰখাৰ কথা নিশ্চিত কৰিছে।
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ কল্যাণ আৰু সামুদ্ৰিক কাম-কাজ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে কাম কৰি আছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈঠকত ভাৰতীয় মিছনৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা সহযোগিতাকে ধৰি অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া উন্নয়নসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। মন্ত্ৰালয়ৰ তথ্য অনুসৰিঃ
কাটাৰ আৰু সংযুক্ত আৰব আমীৰশ্বাহীৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ কৰে আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
ইৰানৰ বিদেশ মন্ত্ৰীৰ পৰাও বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীৰ ফোনকল আহে, য'ত দুয়োপক্ষই অঞ্চলটোত চলি থকা সংঘৰ্ষৰ সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে।
তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসৰ তৰফৰ পৰা এতিয়ালৈকে ১৭৭৭গৰাকী ভাৰতীয় নাগৰিকক ইৰানৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানলৈ ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰে ৮৯৫ গৰাকী ভাৰতীয় ছাত্ৰ আৰু ৩৪৫ গৰাকী ভাৰতীয় মাছমৰীয়া। ২০২৬ চনৰ ৪ এপ্ৰিলত আৰ্মেনিয়াৰ পৰা চেন্নাইলৈ যাত্ৰা কৰিছিল এই মাছমৰীয়াসকলে। দূতাৱাসে বাংলাদেশৰ এজন আৰু শ্ৰীলংকাৰ এজন বিদেশী নাগৰিকৰ যাতায়াতৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰে।
• মুঠ উচ্ছেদিত লোকৰ ভিতৰত ১,৫৪৫জন আৰ্মেনিয়াত আৰু ২৩৪জন আজাৰবাইজানত প্ৰৱেশ কৰে। ভাৰতে ইৰান, আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ কৰ্তৃপক্ষক এই স্থানান্তৰিত লোকসকলৰ সুৰক্ষিত যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰশংসা কৰিছে।
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰ এক বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় কৰিবলৈ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টে দিনে-নিশাই কাম কৰি আছে, ২৪x৭ হেল্পলাইন বজাই ৰাখিছে, আপডেট কৰা পৰামৰ্শৱলী জাৰি কৰিছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংস্থা, সংগঠন আৰু কোম্পানীৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগ কৰি আছে।
এই মিছনসমূহে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক ভিছাৰ সুবিধা প্ৰদান, বাণিজ্য সেৱা, লজিষ্টিক সমৰ্থন আৰু বায়ু ক্ষেত্ৰৰ সীমাবদ্ধতা থকা চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ মাজেৰে যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে। তেওঁলোকে স্থানীয় প্ৰশাসনৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক বজাই ৰাখে।
এই মিছনসমূহে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ, ভাৰতীয় বিদ্যালয়, শিক্ষা বোৰ্ড আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষণ সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি আছে যাতে JEE আৰু NEETৰ দৰে শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী আৰু পৰীক্ষাসমূহ বিৰূপ প্ৰভাৱ নপৰে।
স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় সাধন, কনছুলাৰ সহযোগিতা, পৰিয়ালৰ সৈতে যোগাযোগ স্থাপন আৰু ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ অনুৰোধৰ সহযোগে এই মিছনসমূহে ভাৰতীয় নাৱিকসকলক সমৰ্থন আগবঢ়াই আছে।
২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৭,৩০,০০০ যাত্ৰীয়ে এই অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
সংযুক্ত আৰৱ আমীৰশ্বাহী (ইউএই)ত বিমান সংস্থাসমূহে কাৰ্যকৰী আৰু সুৰক্ষাৰ দিশৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সীমিত অ-নিয়ন্ত্ৰিত বিমান চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে। ভাৰতত প্ৰায় ৯০খন বিমানৰ চলাচল হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হৈ আছে আৰু কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৮-১০খন বিমান চলোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• কুৱেটৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ কৰি ৰাখিছে। জাজীৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুয়েত এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অনানুষ্ঠানিক বিমান চলাচল কৰি আছে।
• বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গো বন্ধ কৰি ৰাখিছে আৰু ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা গাল্ফ এয়াৰৰ অনিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা ভাৰতত চলি আছে।
• বিমানৰ চলাচলত নিষেধাজ্ঞা আৰু আকাশমাৰ্গ বন্ধ থকাৰ বাবে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণ বিকল্প পৰিবহণ পথৰ জৰিয়তে অব্যাহত ৰখা হৈছে।
Ø ইজৰাইলৰ পৰা ইজিপ্ত আৰু জৰ্দান হৈ।
Ø আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ মাজেৰে ইৰাণৰ পৰা।
Ø ইৰাকৰ পৰা জৰ্দান আৰু ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে।
Ø কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ পৰা ছৌদি আৰৱ হৈ বিমান চলাচল কৰি আছে।