ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ସମୀକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଆୟୋଜିତ ସିସିଏସ୍ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା
01 APR 2026 10:04PM by PIB Bhubaneswar
• କୃଷି, ସାର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୃଷ୍ଟିହେଉଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା
• ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏଲପିଜି ଏବଂ ଏଲଏନଜି ଯୋଗାଣରେ ବିବିଧତା, ଇନ୍ଧନ ଉପରୁ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା
• ପ୍ରାଥମିକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ଏବଂ ମହଜୁଦକାରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି
• ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନର ଅନୁପାଳନ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି
• ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଡିଏପି/ଏନପିକେଏସ ଯୋଗାଣ ଲାଗି ବିଦେଶୀ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ଭଳି ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି
• ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତା ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଋତୁରେ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରଭାବରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ
• ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନା ଏବଂ ଗୁଜବ ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରାମାଣିକ ସୂଚନା ଠିକ ସମୟରେ ଓ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
• ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର କୋଇଲା ମହଜୁଦ ଅଛି ଯାହା ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ୭ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗରେ ନିରାପତ୍ତା ସମ୍ପର୍କିତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି (ସିସିଏସ୍)ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ନିଆଯିବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହା ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସିସିଏସ୍ ବୈଠକ ଥିଲା।
ବୈଠକରେ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ, ବିଶେଷକରି ଏଲଏନଜି / ଏଲପିଜିର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ନୂତନ ପ୍ରବାହ ସହିତ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରାଯାଉଛି। ସେହିପରି, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ତରଳୀକୃତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ଏଲଏନଜି) ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଘରୋଇ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲପିଜିର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି ଏବଂ ଏଲପିଜିର ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ୭-୮ ଗିଗାଓ୍ବାଟ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ୟାସ୍-ଚାଳିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ୟାସ ପୁଲିଂ ମେକାନିଜିମରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ କୋଇଲା ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ରେକ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନିଆଯାଇଛି।
ଏହା ସହିତ, କୃଷି, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢିଚାଲିଥିବା ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପଦକ୍ଷେର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ଥିର ରଖିବା, ଡିଏପି/ଏନପିକେଏସ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ଯୋଗାଣ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖିବା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ଯେପରିକି ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ନିୟମିତ ସତର୍କ ଦୃଷ୍ଟି, ଚଢାଉ ଏବଂ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ କଳାବଜାରୀ, ମହଜୁଦ ଏବଂ ସାରର ବେଆଇନ ଚାଲାଣକୁରୋକିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି।
ଗତ ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। କୃଷି ଉତ୍ପାଦ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ତଦାରଖ କରାଯାଉଛି।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଶକ୍ତି, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ପାଇଁ ଆମର ଯୋଗାଣ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷିତ ଯାତାୟାତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ନିରନ୍ତର କୂଟନୈତିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ବଢୁଥିବା ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବୀ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଜନସଚେତନତା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ, ତୁରନ୍ତ ଯୋଗାଯୋଗ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ୁଥିବା ଜରୁରୀ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତା ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସେ ଦେଶରେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଋତୁରେ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରଭାବରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ଗୁଜବ ପ୍ରସାରଣକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟକୁ ପ୍ରାମାଣିକ ସୂଚନାର ସୁଗମ ପ୍ରବାହ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଜାରିରହିଥିବା ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ନାଗରିକ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭବ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM chairs CCS Meeting to review measures being taken in the context of ongoing West Asia Conflict
Interventions across agriculture, fertilizers, shipping, aviation, logistics and MSMEs to mitigate emerging challenges discussed
Supply diversification for LPG and LNG, fuel duty reduction and power sector measures reviewed to ensure stability of essential supplies
Steps being taken to ensure stable prices of essential commodities and strict action against hoarding and black-marketing
Control Rooms set up for constant monitoring and interaction with States/UTs on prices and enforcement of Essential Commodities Act
Various efforts being taken to ensure fertilizer supply such as maintaining Urea Production and coordination with overseas suppliers for DAP/NPKS supplies
PM assesses availability of critical needs for the common man
PM discusses availability of fertilisers in the country and steps being taken to ensure its availability in the Kharif and Rabi seasons
PM directs that all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict
PM underlines the need for timely & smooth flow of authentic information to the public to prevent misinformation and rumour mongering
Enough coal stock exists which shall serve power needs adequately in coming months
01 APR 2026 10:04PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a special meeting of the Cabinet Committee on Security (CCS) to review measures taken by various Ministries/Departments and also discussed further initiatives to be taken in the context of the ongoing West Asia conflict, at 7 Lok Kalyan Marg today. This was the second special CCS meeting on this issue.
Cabinet Secretary briefed about the action taken to ensure supply of petroleum products, particularly LNG/LPG, and sufficient power availability. Sources are being diversified for procurement of LPG with new inflows from different countries. Similarly, Liquefied Natural Gas (LNG) is being sourced from different countries. He further briefed that LPG prices for domestic consumers have remained the same and Anti-diversion enforcement to curb hoarding and black marketing of LPG is being conducted regularly.
Initiatives have also been taken to expand Piped Natural Gas connections. Measures like exempting the gas-based power plants with a capacity of 7-8 GW from gas pooling mechanism and increasing of rake for positioning more coal at thermal power stations etc. have also been taken to ensure availability of power during the peak summer months.
Further, interventions proposed to be taken for emerging challenges in various other sectors such as agriculture, civil aviation, shipping and logistics were also discussed.
Various efforts like maintaining urea production to meet requirements, coordinating with overseas supplies for DAP/NPKS suppliers are being taken to ensure fertilizer supply. State governments are being requested to curb black marketing, hoarding, and diversion of fertilizers through daily monitoring, raids, and strict action.
The retail prices of food commodities have been stable over the past one month. Control Rooms have been set up for constant monitoring and interaction with States/UTs on prices and enforcement of Essential Commodities Act. The prices of agricultural products , vegetables and fruits are also being monitored.
Efforts to globally diversify our sources for energy, fertilizers and other supply chains, and international initiatives for securing safe passage of vessels through the strait of Hormuz and ongoing diplomatic efforts are being taken.
Enhanced coordination, real-time communication, and proactive measures across central, state, and district levels to drive effective information dissemination and public awareness amid the evolving crisis is being undertaken.
Prime Minister assessed the availability of critical needs for the common man. He discussed availability of fertilisers in the country and steps being taken to ensure its availability in the Kharif and Rabi seasons. He said that all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict. Prime Minister also emphasised smooth flow of authentic information to the public to prevent misinformation and rumour mongering.
Prime Minister directed all concerned departments to take all possible measures to ameliorate the problems of citizens and sectors affected by the ongoing global situation.