Prime Minister's Office
PM chairs CCS Meeting to review measures being taken in the context of ongoing West Asia Conflict
Interventions across agriculture, fertilizers, shipping, aviation, logistics and MSMEs to mitigate emerging challenges discussed
Supply diversification for LPG and LNG, fuel duty reduction and power sector measures reviewed to ensure stability of essential supplies
Steps being taken to ensure stable prices of essential commodities and strict action against hoarding and black-marketing
Control Rooms set up for constant monitoring and interaction with States/UTs on prices and enforcement of Essential Commodities Act
Various efforts being taken to ensure fertilizer supply such as maintaining Urea Production and coordination with overseas suppliers for DAP/NPKS supplies
PM assesses availability of critical needs for the common man
PM discusses availability of fertilisers in the country and steps being taken to ensure its availability in the Kharif and Rabi seasons
PM directs that all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict
PM underlines the need for timely & smooth flow of authentic information to the public to prevent misinformation and rumour mongering
Enough coal stock exists which shall serve power needs adequately in coming months
01 APR 2026 10:04PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a special meeting of the Cabinet Committee on Security (CCS) to review measures taken by various Ministries/Departments and also discussed further initiatives to be taken in the context of the ongoing West Asia conflict, at 7 Lok Kalyan Marg today. This was the second special CCS meeting on this issue.
Cabinet Secretary briefed about the action taken to ensure supply of petroleum products, particularly LNG/LPG, and sufficient power availability. Sources are being diversified for procurement of LPG with new inflows from different countries. Similarly, Liquefied Natural Gas (LNG) is being sourced from different countries. He further briefed that LPG prices for domestic consumers have remained the same and Anti-diversion enforcement to curb hoarding and black marketing of LPG is being conducted regularly.
Initiatives have also been taken to expand Piped Natural Gas connections. Measures like exempting the gas-based power plants with a capacity of 7-8 GW from gas pooling mechanism and increasing of rake for positioning more coal at thermal power stations etc. have also been taken to ensure availability of power during the peak summer months.
Further, interventions proposed to be taken for emerging challenges in various other sectors such as agriculture, civil aviation, shipping and logistics were also discussed.
Various efforts like maintaining urea production to meet requirements, coordinating with overseas supplies for DAP/NPKS suppliers are being taken to ensure fertilizer supply. State governments are being requested to curb black marketing, hoarding, and diversion of fertilizers through daily monitoring, raids, and strict action.
The retail prices of food commodities have been stable over the past one month. Control Rooms have been set up for constant monitoring and interaction with States/UTs on prices and enforcement of Essential Commodities Act. The prices of agricultural products , vegetables and fruits are also being monitored.
Efforts to globally diversify our sources for energy, fertilizers and other supply chains, and international initiatives for securing safe passage of vessels through the strait of Hormuz and ongoing diplomatic efforts are being taken.
Enhanced coordination, real-time communication, and proactive measures across central, state, and district levels to drive effective information dissemination and public awareness amid the evolving crisis is being undertaken.
Prime Minister assessed the availability of critical needs for the common man. He discussed availability of fertilisers in the country and steps being taken to ensure its availability in the Kharif and Rabi seasons. He said that all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict. Prime Minister also emphasised smooth flow of authentic information to the public to prevent misinformation and rumour mongering.
Prime Minister directed all concerned departments to take all possible measures to ameliorate the problems of citizens and sectors affected by the ongoing global situation.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিম এছিয়া সংকটৰ প্ৰেক্ষাপটত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ চিচিএছৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানসমূহ লাঘৱ কৰিবলৈ কৃষি, সাৰ, জাহাজ, বিমান পৰিবহণ, লজিষ্টিক আৰু এমএছএমইসমূহৰ ক্ষেত্ৰত হস্তক্ষেপ কৰাৰ বিষয়ত আলোচনা কৰা হয়
এল পি জি আৰু এল এন জিৰ বাবে যোগানৰ বৈচিত্ৰ্যতা, ইন্ধন শুল্ক হ্ৰাস আৰু শক্তি খণ্ডৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰি অত্যাৱশ্যকীয় যোগানৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়
অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ সুস্থিৰ মূল্য নিশ্চিত কৰাৰ পদক্ষেপ তথা অবৈধ মজুত আৰু ক’লা বজাৰৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ পোষকতা
অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন বলৱৎ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে অহৰহ নিৰীক্ষণ আৰু পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ বাবে স্থাপন কৰা হৈছে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ
সাৰৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে , যেনে ইউৰিয়াৰ উৎপাদন বজাই ৰখা আৰু ডি এ পি/এন পি কে এছ যোগানৰ বাবে বহিঃদেশৰ যোগানকাৰীৰ সৈতে সমন্বয় স্থাপন
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়ে মূল্যায়ন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত সাৰৰ উপলব্ধতা আৰু খাৰিফ আৰু ৰবি বতৰত ইয়াৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে
এই সংঘাতৰ প্ৰভাৱৰ পৰা নাগৰিকসকলক ৰক্ষা কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভুল তথ্য আৰু উৰাবাতৰি প্ৰচাৰ ৰোধ কৰিবলৈ জনসাধাৰণৰ মাজত প্ৰামাণিক তথ্যৰ প্ৰচাৰ আৰু সামগ্ৰীৰ মসৃণ প্ৰবাহৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে
দেশত যথেষ্ট পৰিমাণৰ কয়লাৰ মজুত আছে যিয়ে অনাগত মাহত বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ পৰ্যাপ্ত সেৱা আগবঢ়াব
01 APR 2026 10:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি ৭ লোক কল্যাণ মাৰ্গত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ পুনৰীক্ষণৰ বাবে নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটিৰ বিশেষ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয় । বৈঠকত বৰ্তমান চলি থকা পশ্চিম এছিয়া সংকটৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া পদক্ষেপৰ বিষয়ে খৰচি মাৰি আলোচনা কৰা হয়। । উল্লেখ্য এই বিষয়ত এইখন আছিল দ্বিতীয়খন বিশেষ চিচিএছ বৈঠক।
কেবিনেট সচিবে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী, বিশেষকৈ এল এন জি/এল পি জিৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা তথা পৰ্যাপ্ত শক্তি উপলব্ধতাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ কয় যে বিভিন্ন দেশৰ পৰা এল পি জি ক্ৰয়ৰ বাবে উৎসসমূহৰ বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। একেদৰে বিভিন্ন দেশৰ পৰা তৰলীকৃত প্ৰাকৃতিক গেছ (LNG) আহৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ঘৰুৱা গ্ৰাহকৰ বাবে এল পি জিৰ মূল্য একেই আছে আৰু এল পি জিৰ অবৈধ মজুত আৰু ক’লা ব্যৱসায় ৰোধ কৰিবলৈ অভিযান নিয়মীয়াকৈ চলি আছে।
তেওঁ লগতে জনায় যে পাইপড নেচাৰেল গেছৰ সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ৭-৮ গিগাৱাট ক্ষমতাসম্পন্ন গেছ ভিত্তিক শক্তি কেন্দ্ৰসমূহক গেছ পুলিং ব্যৱস্থাৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে আৰু তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ আদিত অধিক কয়লা যোগানৰ বাবে ৰেক বৃদ্ধি কৰা আদি ব্যৱস্থাও গ্ৰহণ কৰা হৈছে , যাতে গ্ৰীষ্মৰ শীৰ্ষ মাহত বিদ্যুতৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ উপৰি বৈঠকত কৃষি, অসামৰিক বিমান পৰিবহণ, জাহাজ আৰু লজিষ্টিক আদি বিভিন্ন খণ্ডত উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে ল’বলগীয়া প্ৰস্তাৱিত হস্তক্ষেপৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়।সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ ইউৰিয়া উৎপাদন বজাই ৰখা, ডি এ পি/এন পি কে এছ যোগানকাৰীৰ বাবে বহিঃদেশৰ যোগানকাৰীৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰাৰ দৰে বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰে সাৰৰ যোগান নিশ্চিত কৰা হৈছে। দৈনিক নিৰীক্ষণ, অভিযান আৰু কঠোৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সাৰৰ ক’লা বিপণন, অবৈধ মজুত আৰু ডাইভাৰচন ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অনুৰোধ কৰা হৈছে । বৈঠকত জনোৱা হয় যে বিগত এমাহত খাদ্য সামগ্ৰীৰ খুচুৰা মূল্য সুস্থিৰ হৈ আছে। মূল্য আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন বলৱৎ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে অহৰহ পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছে। কৃষিজাত সামগ্ৰী , শাক-পাচলি আৰু ফলমূলৰ মূল্যৰ ক্ষেত্ৰতো গীব্ৰ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰখা হৈছে। শক্তি, সাৰ আৰু অন্যান্য যোগান শৃংখলৰ বাবে আমাৰ উৎসসমূহ বিশ্বজুৰি বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু হৰমুজ জলসীমাৰ মাজেৰে জাহাজৰ নিৰাপদ গতি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ অংশ হিচাবে কূটনৈতিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।বিকাশশীল সংকটৰ মাজত ফলপ্ৰসূ তথ্যৰ প্ৰচাৰ আৰু জনসচেতনতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয়, ৰাজ্য আৰু জিলা পৰ্যায়ত বৰ্ধিত সমন্বয়, বাস্তৱ সময়ৰ যোগাযোগ আদি বিষয়ত সক্ৰিয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি বৈঠকত জনোৱা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়েও বৈঠকত মূল্যায়ন কৰে। তেওঁ দেশত সাৰ উপলব্ধ কৰি ৰখাৰ লগতে খাৰিফ আৰু ৰবি বতৰত ইয়াৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। এই সংকটৰ প্ৰভাৱৰ পৰা নাগৰিকসকলক ৰক্ষা কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব বুলিও তেওঁ কয়। ভুল তথ্য আৰু উৰাবাতৰিৰ প্ৰচাৰ ৰোধ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণৰ মাজত প্ৰামাণিক তথ্যৰ প্ৰচাৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আৰু সামগ্ৰীৰ মসৃণ প্ৰবাহ অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংশ্লিষ্ট সকলো বিভাগকে চলি থকা বিশ্ব পৰিস্থিতিৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত নাগৰিক আৰু খণ্ডসমূহৰ সমস্যাসমূহ দূৰ কৰাৰ বাবে সকলো সম্ভৱপৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।