ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচন ২০২৬ : জব্দকৃত সামগ্ৰীৰ মূল্য ৬৫০ কোটি টকাৰো অধিক
05 APR 2026 2:53PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিম বংগ বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু ৬খন ৰাজ্যৰ উপ-নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ১৫ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখে ঘোষণা কৰিছে। আয়োগে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহক আদৰ্শ আচৰণবিধি (এমচিচি) কঠোৰভাৱে পালন কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
২. স্মৰণীয় যে আয়োগে বলৱৎকাৰী সংস্থাৰ মুৰব্বীসকলৰ লগতে ৫খন নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিতব্য ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ইয়াৰ ১২খন সীমান্তৱৰ্তী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিব, মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, ডিজিপি আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ সৈতে একাধিক পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি হিংসামুক্ত, ভয়-ভাবুকিমুক্ত আৰু প্ৰৰোচনামুক্ত নিৰ্বাচন নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
৩. ইয়াক নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত ৫,১৭৩টাতকৈ অধিক ফ্লায়িং স্কোৱাড নিয়োগ কৰা হৈছে, যাতে অভিযোগসমূহ ১০০ মিনিটৰ ভিতৰত সমাধান হয়। ইয়াৰ উপৰি বিভিন্ন স্থানত আকস্মিক তালাচী চলাবলৈ ৫,২০০ৰো অধিক ষ্টেটিক চাৰ্ভিলেন্স টিম (এছ এছ টি) নিয়োগ কৰা হৈছে।
৪. ২০২৬ চনৰ ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীত ইলেক্ট্ৰনিক চিজাৰ মেনেজমেণ্ট ছিষ্টেম (ই এছ এম এছ) সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছৰে পৰা ২০২৬ চনৰ ৫ এপ্ৰিললৈকে জব্দ কৰা সামগ্ৰীৰ সবিশেষ তথ্য তলত উল্লেখ কৰা হল-
ক্ৰমিক
নম্বৰ
ৰাজ্য
নগদ
ধন (কোটিত)
সুৰাৰ
পৰিমাণ (লিটাৰত)
সুৰাৰ মূল্য (কোটিত)
ড্ৰাগছৰ মূল্য
(কোটিত)
মূল্যৱান ধাতুৰ মূল্য (কোটিত)
ফ্ৰেবিজ/অন্যান্য সামগ্ৰীৰ মূল্য (কোটিত)
মুঠ (কোটিত)
১.
পশ্চিম বংগ
১১
২১,২৯,১০৩
৫৫
৬৫
৩৯
১৫০
৩১৯
২.
তামিলনাডু
৩০
৭৪,০২৯
২
৬৭
৮
৬৩
১৭০
৩.
অসম
৪
৬,৮৪,৬২৭
২০
৫৬
৪
১৩
৯৭
৪.
কেৰালা
৮
৬৪,৮৬২
২
৪১
১
৫
৫৮
৫.
পুডুচেৰী
০.২
১১,০৬৮
০.৩
০
৬
০.০১
7
মুঠ
৫৩.২
২৯,৬৩,৬৮৯
৭৯.৩
২৩০
৫৮
২৩১.০১
৬৫১.৫১
৫. এই নিৰ্দেশনাসমূহ বলৱৎ কৰিবলৈ কৰা পৰীক্ষা আৰু পৰিদৰ্শনৰ সময়ত বলৱৎকাৰী কৰ্তৃপক্ষই যাতে নাগৰিকসকলক অসুবিধা বা হাৰাশাস্তি নকৰে, তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই সন্দৰ্ভত যিকোনো অভিযোগৰ সমাধানৰ বাবে জিলা অভিযোগ সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
৬. নাগৰিক/ৰাজনৈতিক দলসমূহে চি-ভিজিল মডিউল ব্যৱহাৰ কৰি এমচিচি উলংঘনৰ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰিব পাৰিব।

Election Commission
General Elections and bye-elections 2026: Seizures surpass Rs. 650 crores
05 APR 2026 2:53PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) announced the schedule for the General Election to Legislative Assemblies of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and bye-elections in 6 states on March 15,2026. The Commission has directed the State/UT governments to ensure strict compliance with the Model Code of Conduct (MCC).
2. It may be recalled that the Commission has held multiple review meetings with the Chief Secretaries, CEOs, DGPs, and senior officers from the 5 poll-going states/UTs and their 12 bordering states/UTs along with the Heads of Enforcement Agencies and directed them to ensure violence-free, intimidation-free and inducement- free elections.
3. To ensure this, over 5,173 Flying squads have been deployed across the States/UT to ensure that the complaints are attended to within 100 minutes. Besides this, over 5,200 Static Surveillance Teams (SSTs) have also been deployed for setting up surprise Nakas at different locations.
4. Since the activation of the Electronic Seizure Management System (ESMS) on 26th February 2026, the data up to 5th April 2026 is presented below.
S. N
State
Cash (Rs.
Crore)
Liquor Qty (Litres)
Liquor Value (Rs.
Crore)
Drugs Value (Rs.
Crore)
Precious Metal Value (Rs.
Crore)
Freebies
/Other Value (Rs.
Crore)
Total (Rs.
Crore)
1.
West Bengal
11
21,29,103
55
65
39
150
319
2.
Tamil Nadu
30
74,029
2
67
8
63
170
3.
Assam
4
6,84,627
20
56
4
13
97
4.
Kerala
8
64,862
2
41
1
5
58
5.
Puducherry
0.2
11,068
0.3
0
6
0.01
7
TOTAL
53.2
29,63,689
79.3
230
58
231.01
651.51
1. The Commission has also stressed that the enforcement authorities should ensure that ordinary citizens are not inconvenienced or harassed during the checking and inspection for the enforcement of these directives. District Grievance Committees have also been setup to address any grievances in this regard.
2. Citizens/political parties can report MCC violations using the C-Vigil Module on