ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଉପରେ ଗଠିତ ମନ୍ତ୍ରୀଗୋଷ୍ଠୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଭାରତକୁ ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବା ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ସଠିକ୍‌ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଲେ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ
02 APR 2026 9:32PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ସହିତ ଭାରତ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦେବା ସକାଶେ ଅନୌପଚାରିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ-୨ରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଏବଂ ଜାରି ରହିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଯୋଗୁଁ ଉପୁଜିଥିବା ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲା।
ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ; ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ; ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ; ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା; ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ ଜୟଶଙ୍କର; ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ; ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ; ଏବଂ ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
‘‘ଅନିଶ୍ଚିତ ପରିସ୍ଥିତି’’କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଉପାୟରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଯେପରି ସଂଘର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସବୁପ୍ରକାରର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସାତଟି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ସଚିବ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ବାଧା ଯୋଗୁଁ ଉପୁଜିଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ସହିତ ଶିଳ୍ପ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଗତକାଲି ୪୦ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ସୀମାଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି ଯାହା ୩୦ ଜୁନ୍‌ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ। ଏସଇଜେଡରେ ଥିବା ଯୋଗ୍ୟ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ଏକକାଳୀନ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆକାରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଘରୋଇ ଶୁଳ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକ୍ରି କରିବା ଲାଗି ସୀମାଶୁଳ୍କ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ଏପ୍ରିଲ ପହିଲା ୨୦୨୬ ଠାରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ। ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଜାରି ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୭ ର୍ବରୁ କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶ ପାଇଁ ଜିଏଏଆର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯିବ ନାହିଁ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବୟନଶିଳ୍ପ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ଔଷଧ ସମେତ ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏଥିସହିତ ଦେଶରେ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ନିବେଶ ଲାଗି ବିଚାର କରୁଥିବା ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଘରୋଇ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ବିମାନ ଟର୍ବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ମାସିକ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ୨୫% ସୀମା ଲାଗୁ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ୧ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୬ ଠାରୁ ଲାଗୁ ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଲୋକଙ୍କୁ ହଠାତ୍ ଭଡ଼ା ବୃଦ୍ଧିରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ବ୍ୟବହାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଶୋଧନାଗାର ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଅଭାବର କୌଣସି ରିପୋର୍ଟ ଆସିନାହିଁ ଏବଂ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ବିତରଣ ସାଧାରଣ ସମୟସୂଚୀ ଅନୁସାରେ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାର ଯୋଗୁଁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଚିନ୍ତା ଉପୁଜିଥିଲା, ଯାହା କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏଲପିଜିର ବେଆଇନ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚଢାଉ ସହିତ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଭୁଲ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲିପ୍ତ କିଛି ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପରିବାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମୁକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି । ୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ୪.୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଏହିପରି ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଚାହିଦା ଅଧିକ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଶିଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରାଯାଉଛି। କାର୍ଯ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ଯୋଗାଣ ସ୍ତରର ୮୦% ରୁ ଅଧିକ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି। ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଚାହିଦା ବୁଝିବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ତୈଳ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ ଅଟୋ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। ତଥାପି, ଘରୋଇ ଅପରେଟରମାନେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୟଜନିତ ଆହ୍ୱାନ ଯୋଗୁଁ କିଛି ଯୋଗାଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହି କାରଣରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଅଟୋ ଏଲପିଜି ପମ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଲାଇନ୍‌ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଅଟୋଗୁଡ଼ିକ ଡୁଆଲ୍ ଫିଡ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ପେଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ଭୟଭୀତ ହୋଇ କିଣିବା ଯୋଗୁଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ଏଲପିଜି ବିତରଣ ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ। ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ପିଏନଜି)କୁ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପିଏନଜି ଯୋଗାଣକୁ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ପରିଚାଳନାଗତ ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖାଯାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ କିଛି ଦୁର୍ବୃତ୍ତ ଜାଣିଶୁଣି ଫଟୋସପ୍ ଏବଂ ନକଲି ଚିତ୍ର ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ମିଥ୍ୟା ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣ କରି ଆତଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖାଯାଇଛି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯାଞ୍ଚ ହୋଇ ନଥିବା ସୂଚନାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କିମ୍ବା ସେୟାର ନକରିବା ଏବଂ ସଠିକ୍ ଅପଡେଟ୍ ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ କଡ଼ା ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୨୮ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବାକୁ, ମଧ୍ୟମରୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।

Ministry of Defence
Second meeting of Raksha Mantri-led IGoM on West Asia held in New Delhi
Round-the-clock monitoring & calibrated response must for India to stay prepared & deal with any eventuality, says Shri Rajnath Singh
02 APR 2026 9:32PM by PIB Delhi
The second meeting of the Informal Group of Ministers (IGoM), set-up to monitor the evolving situation in West Asia and suggest proactive measures for its minimum impact on India, was held under the chairmanship of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh at Kartavya Bhawan-2, New Delhi on April 02, 2026. The IGoM deliberated upon the recent developments at length, and the next steps to be taken by the Government to mitigate any adverse impact arising due to the ongoing conflict.
Minister of Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman; Minister of Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri; Minister of Power Shri Manohar Lal; Minister of Chemicals & Fertilizers Shri Jagat Prakash Nadda; Minister of External Affairs Dr S Jaishankar; Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Prahlad Joshi; Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Science and Technology Dr Jitendra Singh; and Minister of Railways, Information and Broadcasting, Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw attended the meeting.
In view of the “uncertain situation”, Raksha Mantri underlined the importance of round-the-clock monitoring of the situation and the need to respond in a calibrated manner to deal with any eventuality. He stressed on the need to leave no stone unturned to ensure that the people of the country face the minimum effect of the conflict.
During the meeting, the seven Empowered Groups of Secretaries briefed the IGoM on the steps being taken to tackle the situation. The IGoM was apprised about measures undertaken by the Ministry of Finance to address concerns arising due to global trade disruptions and provide relief and support to the industry, especially manufacturing, and bolster investor confidence. These include the following:
• Notification dated April 01, 2026 issued related to full customs duty exemption on 40 critical petrochemical products till June 30, 2026.
• Announcement of a special one-time relief measure for eligible units in SEZs to sell manufactured goods in Domestic Tariff Area (DTA) at concessional customs duty rates to be effective from April 01, 2026 to March 31, 2027.
• Notification dated March 31, 2026 issued by DoR clarifying that the provisions of GAAR will not be invoked in respect of investments made prior to April 01, 2017.
These measures will reduce cost pressures on downstream sectors including textiles, packaging and pharmaceuticals, facilitate supply stability in the country and provide requisite clarity for investors contemplating investments in India.
Shri Rajnath Singh appreciated the Government’s decision to impose a 25% cap on the monthly increase in Aviation Turbine Fuel prices for domestic operations, with effect from April 01, 2026. This step will help protect the people from sudden increase in fares, he said.
The Government has accorded highest priority to domestic LPG supply, with refinery production enhanced to fully meet consumption requirements. The IGoM was informed that there have been no reports of dry-out at LPG distributorships, and delivery of domestic LPG cylinders continues as per the normal schedule. The temporary supply concerns arose due to instances of hoarding and black marketing, which triggered panic buying in certain areas.
The Ministers were informed that strict enforcement action is being undertaken, with raids being carried out across multiple States/Union Territories to curb hoarding and black marketing of LPG. Action has also been taken against some LPG distributors who engaged in malpractices.
To support migrant labour and low-consumption households, the Government is ensuring adequate availability of 5 kg Free Trade LPG cylinders, and since March 23, 2026, over 4.3 lakh such cylinders have been sold. Special focus is being given to States where demand is higher.
The IGoM was apprised that industrial requirements dependent on commercial LPG are being met, with over 80% of pre-crisis supply levels being maintained to ensure continuity of operations. Special meetings have been held with ministries and stakeholders of different industries to understand their demand and meet their needs. Oil PSUs are ensuring continued supply of Auto LPG across the country. However, some supply constraints are being faced by private operators due to their procurement challenges, which is why lines are being observed at PSU auto LPG pumps. Wherever the autos are dual feed and can use petrol, they are being encouraged to use petrol.
The Ministers were informed that the number of LPG deliveries per day has been increased significantly to cater to the surge in demand caused by panic buying, ensuring that there is no shortage for consumers. Piped Natural Gas (PNG) is being actively promoted for industrial use as a reliable alternative, wherever feasible. PNG supplies for industrial usage are being ensured in sectors where it is already in use, maintaining operational continuity.
The IGoM was also apprised that certain miscreants are deliberately attempting to create panic by circulating photoshopped and morphed images and misleading content on social media. Such actions are being closely monitored. Citizens are strongly advised not to believe or share unverified information and to rely only on official sources for accurate updates.
The first meeting of the IGoM took place on March 28, 2026, during which Raksha Mantri had directed the officials to closely monitor the situation, adopt a medium to long-term preparedness approach, maintain high-level coordination, and ensure swift decision-making.