Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Adequate stocks of fertilizers available; Farmers getting supplies at same prices as before
Measures taken to ensure continuity of gas supply to urea units
Sourcing of fertilizers being diversified across multiple countries
Strict watch on fertiliser diversion, black-marketing and hoarding
CGD companies offering incentives to promote domestic and commercial PNG connections
Online LPG bookings increased to around 95% on industry basis
More than 2.6 lakh 5 kg FTL cylinders have been sold in the past week, including over 88,000 in the last 2 days for migrant workers
16 States/UTs conducting regular press briefings; Remaining States/UTs urged to do the same
More than 2,500 raids conducted across States/UTs in the past 24 hours, with over 2,000 cylinders seized
Port operations across India continue to remain normal with no congestion
PM speaks with Saudi Crown Prince; Expresses appreciation for continued support for welfare of Indian community
Both leaders agree on the need to ensure freedom of navigation and to keep shipping lines open and secure
Overall flight situation continues to improve- around 5,50,000 passengers returned to India since 28th February
30 MAR 2026 5:27PM by PIB Delhi
As part of the Government of India’s ongoing efforts to keep citizens informed about developments in West Asia, a media briefing was held today at the National Media Centre. During the briefing, officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways and External Affairs shared updates on fuel availability, maritime operations, support extended to Indian nationals in the region, and measures being taken to maintain stability across these sectors. An Officer from the Department of Fertilizers, Ministry of Chemicals and Fertilizers also participated in the briefing and provided updates on the steps being undertaken by the Government to ensure adequate availability of fertilizers in the country.
Fertilizer Availability and Supply Measures
An update on the fertilizer situation in the country was shared, outlining the steps being undertaken by the Government to ensure availability and smooth distribution. It was highlighted that:
Prevailing Situation
· The Gulf region remains a key source for fertilizer imports, accounting for 20–30% of Urea and 30% of DAP imports, and also supplies nearly 50% of India’s LNG imports, which is a key feedstock for urea production. Key raw materials and intermediates such as Ammonia, Sulphur and Sulphuric Acid used in domestic production of P&K fertilizers are also impacted.
· The global fertilizer market has witnessed a sharp increase in prices of inputs including LNG, Ammonia and Sulphur, along with higher freight and logistics costs.
· The domestic production of Urea has been impacted due to prevailing situation. The Department of Fertilizers has been taking steps to minimise the impact.
Availability
· The total requirement for the upcoming Kharif 2026 season is estimated at around 390 lakh tonnes, as against actual sales of 361 lakh tonnes during Kharif 2025.
· Adequate stocks are currently available compared to the same period last year.
· Total stock stands at around 180 lakh tonnes, as compared to 147 lakh tonnes last year.
· The months of April and May are lean agricultural periods and are being utilised for stock build-up ahead of the Kharif season.
Domestic Production
· Gas supply to urea plants, initially reduced to around 60%, has been progressively increased to 65% and further augmented to 75–80% through alternative arrangements. This has increased urea production by 12,000–15,000 tonnes per day, reducing the monthly production loss from 9–10 LMT to around 6–7 LMT.
· These measures have ensured continuity of gas supply to urea units while providing time to adopt appropriate strategies.
· Domestic production in March stood at around 18 lakh tonnes for urea and 9–10 lakh tonnes for P&K fertilizers, compared to 24.78 LMT and 11.90 LMT respectively in March 2025.
· DoF has directed to Indian Oil Refineries to supply adequate quantity of Sulphur to fertilizer companies for domestic production.
Import of Fertilizers and Diversified Sourcing
· A dedicated Task Group has been set up to assess global availability, identify supply sources and plan imports to ensure adequate availability of urea.
· A global tender for import of 13.07 lakh tonnes of urea had already been floated in mid-February.
· Supply arrangements include around 28 lakh tonnes from Russia via the Cape of Good Hope route.
· Long-term arrangements have been made for DAP supply from Saudi Arabia (31.10 lakh tonnes annually for five years).
· Additional supplies include 10 lakh tonnes of urea annually from OMIFCO (Oman) and 7 lakh tonnes from SABIC (Saudi Arabia) up to October 2026.
· Efforts are underway to stabilise supplies of key raw materials such as sulphur and LNG.
· Sourcing is being diversified across multiple countries including Russia, Morocco, Australia, Indonesia, Malaysia, Jordan, Canada, Algeria, Egypt, Finland and Togo.
· 16 Indian Missions abroad are coordinating to identify alternative supply sources.
Coordination with States
· States have been sensitized to prevent any panic regarding the availability of fertilizers. Hon’ble Minister for Chemicals and Fertiliser has already spoken to 10 CMs and 12 State Agriculture Ministers on 26th March, 2026 regarding it.
· Chief Secretaries and Agriculture Secretaries have also been sensitised through joint efforts of DA&FW and DoF.
· Strict watch on fertiliser diversion, black-marketing, hoarding etc. under Essential Commodities Act 1955 in coordination with DA&FW GoI and Agriculture Departments of States.
· States are being encouraged to adopt innovative measures to improve distribution efficiency.
· Alternate fertilisers like Ammonium Sulphate (AS), TSP, SSP, FOM/LFOM and NANOs have been put-up in place.
Overall Efforts
· The Department of Fertilizers is closely monitoring global price trends and will take appropriate decisions on nutrient-based subsidy rates for the upcoming Kharif season.
· As on today, adequate stock of all types of fertilizers is available in the country. No major requirement of any fertilizers in the upcoming 2.5 months.
· Fertilizers are being made available to the farmers at the same price as before prevailing situation. DoF is committed to provide adequate quantity of fertilizers as per the demands raised by DA&FW. DoF is working 24x7 for coordinating between all the stakeholder i.e. Indian Fertilizer producers, Indian Fertilizer importers, Ports Authorities, Indian Railways and State Governments etc. to ensure adequate availability of fertilizers in the field. There is no need of any panic
· A contingency war room has been set up for continuous monitoring of fertilizer availability, production, imports and movement. The Government has assured that adequate supplies will be maintained and there is no need for panic among farmers.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in view of the Strait of Hormuz closure. It was noted that:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across the country.
· The Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by Rs. 10 per litre.
· The Government has imposed export levy of Rs. 21.5 per litre on diesel and Rs. 29.5 per litre on aviation turbine fuel (ATF) to ensure availability in the domestic market.
· Instances of panic buying due to rumours have been noticed in certain areas, resulting in unusually high sales and crowding at retail outlets. However, adequate stocks of petrol and diesel are available at all petrol pumps across the country.
· The Government has reiterated its advice to the public not to believe rumours and has requested State Governments to disseminate correct information through press briefings.
Natural Gas
· Priority has been accorded to consumers with 100% supply to domestic PNG and CNG transport.
· Supplies to industrial and commercial consumers connected to the grid are being maintained at around 80% of their average consumption.
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens to address concerns regarding commercial LPG availability.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives to promote domestic and commercial PNG connections.
· The Government of India has requested States/UTs and Central Ministries to expedite approvals for CGD network expansion.
· Additional 10% allocation of commercial LPG has been offered to States/UTs to support long-term transition from LPG to PNG, with allocations recommended based on reform measures undertaken by States.
· PNGRB has directed CGD entities to prioritise PNG connections for residential schools, colleges, hostels, community kitchens and Anganwadi kitchens within 5 days where pipelines are available.
· Ministry of Road Transport and Highways has adopted an accelerated approval framework with reduced timelines for CGD infrastructure for a period of 3 months.
· The Government has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution Order, 2026 to provide a streamlined and time-bound framework for pipeline expansion, facilitating faster growth of natural gas infrastructure and strengthening energy security.
· Ministry of Defence has issued a short-term policy modification to expedite installation of PNG infrastructure in defence residential areas up to June 2026.
· During the month of March, more than 3 lakh PNG connections across domestic and commercial categories have been gasified.
LPG
· LPG supply continues to be affected due to the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Online LPG bookings have increased to around 95% on industry basis.
· Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased from 53% in February 2026 to 82%, helping prevent diversion.
· Most LPG distributorships operated on Sunday to ensure uninterrupted delivery to households.
· Partial commercial LPG supply (20%) had already been restored earlier. Additional allocations have been made, taking total commercial LPG allocation to 50 % and subsequently to 70% of pre-crisis levels, including reform-based allocations.
· The latest additional allocation prioritises industries such as steel, automobile, textile, chemicals and plastics, especially process industries requiring specialised heating.
· More than 2.6 lakh 5 kg FTL cylinders have been sold in the past week, including over 88,000 in the last 2 days for migrant workers.
· Most States/UTs have issued orders for non-domestic LPG allocation, with around 41,503 MT uplifted since 14 March 2026.
Kerosene
· Additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been made to all States/UTs over and above regular allocation.
· The Government has notified measures to facilitate distribution of PDS SKO in SKO-free States/UTs through designated PSU OMC service stations with storage limits.
· 17 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Role of State Governments / UTs
· Under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Governments are empowered to act against hoarding and black marketing and are responsible for monitoring supply of petrol, diesel and LPG.
· All Chief Secretaries, ACS/Principal Secretary/Secretary Food & Civil supply of all the States/UTs are requested -
Ø To institutionalize daily press briefings at State/District level and issue regular public advisories.
Ø To setup dedicated control rooms/helplines
Ø To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
Ø To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
Ø To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
Ø To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
Ø To fast track CGD expansion incl. expediting RoW/RoU permissions, 24x7 work permissions etc.
Ø To promote PNG adoptions and alternate fuels.
Ø To nominate senior nodal officers for coordination with MoPNG
• Govt. of India vide letter dated 27.03.2026 has again requested Chief Secretaries of all States/UTs to conduct daily press briefs and active social media/electronics media updates to disseminate correct information and eliminate rumour mongering.
• Currently, 16 States/UTs namely Andhra Pradesh, Bihar, Gujarat, Himachal Pradesh, J&K, Madhya Pradesh, Maharashtra, Meghalaya, Nagaland, Odisha, Rajasthan, Telangana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Tamil Nadu and Arunachal Pradesh are carrying out press briefs.
Enforcement action
· More than 2,500 raids were conducted across States/UTs in the past 24 hours, with over 2,000 cylinders seized.
· Enforcement efforts need to be strengthened in certain States/UTs including Bihar, Jharkhand, Keralam and some North-Eastern States.
· PSU OMCs officials are also conducting surprise inspections at RO and LPG distributorships on daily basis across the country to ensure smooth supplies and to check any hoardings/black marketing cases.
· PSU OMCs have issued more than 500 show cause notices to LPG distributorships till date.
· All the States/UTs except Delhi has setup control Rooms.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritise domestic LPG and PNG supply, with special focus on households, hospitals and educational institutions even during the ongoing crisis.
• Several rationalisation measures have been implemented on both supply and demand side, including enhanced refinery production, increase in LPG booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritisation of sectors for supply.
• Alternate fuel options such as kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has issued directions to Coal India and Singareni Collieries to allocate higher quantities of coal to States for distribution to small, medium and other consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
Public Advisory
• The Government is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchase and unnecessary LPG bookings.
• Citizens are advised to beware of rumours and rely only on official sources for accurate information.
• Consumers are encouraged to use digital platforms for LPG booking and avoid visiting LPG distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are requested to conserve energy in their daily usage during the current situation.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways shared an update on the maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew. It was stated that:
· The Ministry has been closely monitoring the evolving situation in West Asia, particularly with regard to safety of Indian seafarers, vessel movements and port operations.
· All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours. The situation has remained stable over the last 72 hours as well.
· 18 Indian-flagged vessels with around 485 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region, reflecting a reduction from 20 vessels with 540 seafarers over the last 72 hours. The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 4,555 calls and 9,074 emails since activation, including 32 calls and 89 emails in the past 24 hours, and 124 calls and 209 emails over the last 72 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 950 Indian seafarers so far, including 8 in the past 24 hours and 12 over the last 72 hours.
· Two vessels BW TYR and BW ELM carrying LPG cargo of about 94114 MT safely transited Strait of Hormuz on 28 March 2026. BW TYR is carrying 47115 MT LNG and is heading scheduled to arrive Mumbai tomorrow, 31.03.2026 PM and BW ELM is carrying LPG cargo of 46999 MT and is planned to reach New Mangalore on 01.04.2026 PM hours.
· Port operations across India continue to remain normal with no congestion reported in the past 24 hours, and have remained stable over the last 72 hours, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry.
· The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure safety of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
An update on the latest developments in the region, including ongoing assistance through Indian Missions, was also shared by the Ministry of External Affairs. It was informed that:
· The Prime Minister, Shri Narendra Modi, spoke with the Crown Prince and Prime Minister of Saudi Arabia, Mohammed bin Salman, on 28th March and discussed the ongoing conflict in West Asia.
· The Prime Minister reiterated India’s condemnation of attacks on regional energy infrastructure.
· Both leaders agreed on the need to ensure freedom of navigation and to keep shipping lines open and secure.
· The Prime Minister expressed appreciation for the continued support extended by Saudi Arabia for the welfare of the Indian community in the country.
It was further informed that:
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated special control room remains operational to assist Indian nationals and their families, with close coordination being maintained with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock with 24×7 helplines, issuing regular advisories and maintaining active engagement with Indian community organisations, associations and companies, while remaining in close contact with local governments.
· Missions are proactively assisting Indian nationals by facilitating visas, consular services, transit through neighbouring countries in view of airspace restrictions and providing logistical support, wherever required.
· The welfare of Indian students in the Gulf countries is being accorded high priority, with efforts being made to ensure that their academic year is not impacted.
· Missions are coordinating with local authorities, Indian schools, concerned education boards and the National Testing Agency to address academic concerns.
· CBSE has notified an assessment scheme for declaration of Class X and XII results in the region, while concerns related to ICSE, Kerala Boards, and examinations such as JEE and NEET are being addressed through regular outreach to students and parents.
· Particular attention is being given to Indian seafarers, with Missions maintaining continuous contact with crew members to provide consular assistance, facilitate communication with families and assist in repatriation requests.
· The overall flight situation continues to improve, with around 5,50,000 passengers have returned to India since 28 February.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled flights based on operational and safety considerations, with around 85 flights expected to operate today to India.
· Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to different destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 10 flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Jazeera Airways and Gulf Air are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to various destinations in India.
· Due to airspace restrictions, Indian nationals are being facilitated for travel via alternate routes, including from Iran through Armenia and Azerbaijan, from Israel through Egypt and Jordan, from Iraq through Jordan and Saudi Arabia, and from Kuwait and Bahrain through Saudi Arabia.
· An Indian national lost his life in an attack in Kuwait. The Government has expressed condolences to the family, and the Mission is coordinating with local authorities for early repatriation of mortal remains.
· A total of 8 Indian nationals has lost their lives and 1 remains missing in various incidents, with Missions continuing to coordinate with local authorities and provide assistance to affected families.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
সাৰৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ; কৃষকক আগৰ দৰে একে দামত যোগান ধৰা হৈছে
ইউৰিয়া ইউনিটলৈ গেছ যোগানৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা
একাধিক দেশত সাৰৰ উৎসৰ বৈচিত্ৰ্যতাৰ সন্ধান কৰা হৈছে
সাৰ ডাইভাৰচন, ব্লেক-মাৰ্কেটিং আৰু অবৈধ মজুতকৰণৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে
চিজিডি কোম্পানীক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ প্ৰসাৰৰ বাবে উদগনি প্ৰদান কৰা হৈছে
উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এল পি জি বুকিং প্ৰায় ৯৫% লৈ বৃদ্ধি পাইছে
যোৱা সপ্তাহত ২.৬ লাখতকৈ অধিক ৫ কেজিৰ এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে যোৱা ২ দিনত ৮৮ হাজাৰৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে
নিয়মীয়াকৈ সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰিছে ১৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে; বাকী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহকো তেনে কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে
বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ২৫০০ৰো অধিক অভিযান চলাই ২০০০ৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে
সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে আৰু কোনো ধৰণৰ অসুবিধা হোৱা নাই
ছৌদি ক্ৰাউন প্ৰিন্সৰ সৈতে কথা পাতিছে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ; ভাৰতীয় লোকৰ কল্যাণৰ বাবে অবিৰত সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ বাবে প্ৰশংসা প্ৰকাশ কৰে
দুয়োগৰাকী নেতাই যাতায়াতৰ স্বাধীনতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে জাহাজ পৰিবহণৰ পথ মুকলি তথা সুৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত সহমত প্ৰকাশ কৰে
সামগ্ৰিকভাৱে বিমান সেৱাৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নতি অব্যাহত আছে- ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৫,৫০,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে
30 MAR 2026 5:27PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটপূৰ্ণ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে নাগৰিকসকলক অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে চলাই থকা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত এখন সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰে। সংবাদমেলত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলব্ধতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক প্ৰদান কৰা সহায়, আৰু এই খণ্ডসমূহৰ মাজত স্থিতিশীলতা বজাই ৰখাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে তথ্য সমূহ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা হয়। ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সাৰ বিভাগৰ প্ৰতিনিধিয়ে সংবাদমেলত অংশগ্রহণ কৰি দেশত সাৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰে।
সাৰ উপলব্ধতা আৰু যোগানৰ ব্যৱস্থা
দেশৰ সাৰৰ পৰিস্থিতিৰ তথ্য প্ৰদান কৰা হয়, য’ত চৰকাৰে উপলব্ধতা আৰু মসৃণ বিতৰণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হয়। ইয়াত এনেবোৰ তথ্য উল্লেখ কৰা হয় :
প্ৰচলিত পৰিস্থিতি
• উপসাগৰীয় অঞ্চলটো সাৰ আমদানিৰ এক মূল উৎস হৈয়েই আছে, ইউৰিয়া আমদানিৰ ২০–৩০% আৰু ডি এ পি আমদানিৰ ৩০%, আৰু লগতে ভাৰতৰ এল এন জি আমদানিৰ প্ৰায় ৫০% যোগান ধৰে, যিটো ইউৰিয়া উৎপাদনৰ বাবে এক মূল কাৰক । শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ ফলত সাৰৰ ঘৰুৱা উৎপাদনত ব্যৱহৃত মূল কেঁচামাল আৰু মধ্যৱৰ্তী পদাৰ্থ যেনে এমোনিয়া, চালফাৰ আৰু চালফিউৰিক এচিডৰ ওপৰতো প্ৰভাৱ পৰিছে ।
• বিশ্ব সাৰৰ বজাৰত এল এন জি, এমোনিয়া আৰু চালফাৰকে ধৰি সামগ্ৰীৰ মূল্য তীব্ৰভাৱে বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে সামগ্ৰী পৰিবহন আৰু লজিষ্টিক খৰচো বৃদ্ধি পাইছে।
• শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ বাবে ইউৰিয়াৰ ঘৰুৱা উৎপাদনত প্ৰভাৱ পৰিছে। সাৰ বিভাগে ইয়াৰ প্ৰভাৱ কম কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে।
উপলব্ধতা
• আগন্তুক খাৰিফ ২০২৬ ঋতুৰ বাবে সাৰৰ মুঠ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰায় ৩৯০ লাখ টন বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ২০২৫ চনৰ খাৰিফ বতৰত ৩৬১ লাখ টন বিক্ৰী হৈছিল।
• যোৱা বছৰৰ একে সময়ৰ তুলনাত বৰ্তমান পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ।
• মুঠ মজুত প্ৰায় ১৮০ লাখ টন, যিটো যোৱা বছৰ ১৪৭ লাখ টন ।
• এপ্ৰিল আৰু মে’ মাহৰ কৃষিকাল আৰু খাৰিফ বতৰৰ আগতে এনে মজুত ব্যৱহাৰ কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ঘৰুৱা উৎপাদন
• প্ৰথম অৱস্থাত প্ৰায় ৬০% লৈ হ্ৰাস পোৱা ইউৰিয়া উদ্যোগলৈ গেছৰ যোগান ক্ৰমান্বয়ে ৬৫% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু বিকল্প ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ৭৫–৮০% ৰো অধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ইউৰিয়াৰ উৎপাদন প্ৰতিদিনে ১২,০০০–১৫,০০০ টন বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত মাহিলী উৎপাদনৰ ক্ষতি ৯–১০ এল এম টিৰ পৰা প্ৰায় ৬–৭ এল এম টিলৈ হ্ৰাস পাইছে।
• এই ব্যৱস্থাসমূহে ইউৰিয়া গোটসমূহলৈ গেছ যোগানৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে উপযুক্ত কৌশল গ্ৰহণ কৰিবলৈ সময় প্ৰদান কৰিছে।
• মাৰ্চ মাহত ঘৰুৱা উৎপাদন ইউৰিয়াৰ বাবে প্ৰায় ১৮ লাখ টন আৰু সাৰৰ ক্ষেত্ৰত ৯–১০ লাখ টন আছিল, ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহত ক্ৰমে ২৪.৭৮ এল এম টি আৰু ১১.৯০ এল এম টি আছিল।
• ঘৰুৱা উৎপাদনৰ বাবে সাৰ কোম্পানীসমূহক পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ চালফাৰ যোগান ধৰিবলৈ ভাৰতীয় তেল শোধনাগাৰক চৰকাৰে নিৰ্দেশ দিছে।
সাৰ আমদানি আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ উৎস
• বিশ্বব্যাপী উপলব্ধতা মূল্যায়ন, যোগানৰ উৎস চিনাক্ত আৰু ইউৰিয়াৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আমদানিৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ এটা নিবেদিত টাস্ক গ্ৰুপ গঠন কৰা হৈছে।
• ইতিমধ্যে ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ মাজভাগত ১৩.০৭ লাখ টন ইউৰিয়া আমদানিৰ বাবে বিশ্বব্যাপী নিবিদা আহ্বান কৰা হৈছে।
• যোগানৰ ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত আছে ৰাছিয়াৰ পৰা কেপ অৱ গুড হোপ পথৰ মাজেৰে অহা প্ৰায় ২৮ লাখ টন।
• ছৌদি আৰৱৰ পৰা ডি এ পি যোগানৰ দীৰ্ঘম্যাদী ব্যৱস্থা কৰা হৈছে (পাঁচ বছৰৰ বাবে বছৰি ৩১.১০ লাখ টন)।
• অতিৰিক্ত যোগানৰ ভিতৰত আছে ২০২৬ চনৰ অক্টোবৰ মাহলৈকে অমিফকো (ওমান)ৰ পৰা বছৰি ১০ লাখ টন ইউৰিয়া আৰু ছাবিক (চৌদি আৰব)ৰ পৰা ৭ লাখ টন ইউৰিয়া।
• চালফাৰ আৰু এল এন জিৰ দৰে মূল কেঁচামালৰ যোগান সুস্থিৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে।
• ৰাছিয়া, মৰক্কো, অষ্ট্ৰেলিয়া, ইণ্ডোনেছিয়া, মালয়েছিয়া, জৰ্ডান, কানাডা, আলজেৰিয়া, ইজিপ্ত, ফিনলেণ্ড আৰু ট’গোকে ধৰি একাধিক দেশত উৎস বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• বিদেশত থকা ১৬টা ভাৰতীয় মিছনে বিকল্প যোগানৰ উৎস চিনাক্তকৰণৰ বাবে সমন্বয় সাধন কৰি আছে।
ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সমন্বয়
• সাৰৰ উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত সৃষ্টি হোৱা সকলো ধৰণৰ আতংক ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক সচেষ্ট কৰা হৈছে। মাননীয় ৰাসায়নিক আৰু সাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী মহোদয়ে ইতিমধ্যে ২৬ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখে এই সন্দৰ্ভত ১০ গৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু ১২ গৰাকী ৰাজ্যিক কৃষি মন্ত্ৰীৰ সৈতে কথা পাতিছে।
• ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউ আৰু ডি অ’ এফৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে মুখ্য সচিব আৰু কৃষি সচিবসকলকো সতৰ্ক কৰা হৈছে।
• ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউ চৰকাৰ আৰু ৰাজ্যৰ কৃষি বিভাগৰ সমন্বয়ত অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন ১৯৫৫ৰ অধীনত সাৰ ডাইভাৰচন, ক’লা বজাৰ, অবৈধ মজুত আদিৰ বিষয়ত কঠোৰ নিৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• বিতৰণৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে উদ্ভাৱনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• এমোনিয়াম ছালফেট (এ এছ), টি এছ পি, এছ এছ পি, এফ অ’ এম/এল এফ অ’ এম আৰু নেনোৰ দৰে বিকল্প সাৰৰ কথা কোৱা হৈছে।
সামগ্ৰিক প্ৰচেষ্টা
• সাৰ বিভাগে বিশ্বৰ মূল্যৰ ধাৰা নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু আগন্তুক খাৰিফ বতৰৰ বাবে পুষ্টিভিত্তিক ৰাজসাহায্যৰ হাৰৰ বিষয়ত উপযুক্ত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব।
• আজিৰ দিনত দেশত সকলো ধৰণৰ সাৰৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ। আগন্তুক ২.৫ মাহত কোনো সাৰৰ কোনো বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা নাই।
• শেহতীয়া পৰিস্থিতি উদ্ধবৱ হোৱাৰ আগৰ দৰেই মূল্যত কৃষকসকলক সাৰ উপলব্ধ কৰা হৈছে। ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউৱে উত্থাপন কৰা চাহিদা অনুসৰি পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ সাৰ যোগান ধৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। চৰকাৰে সকলো অংশীদাৰ অৰ্থাৎ ভাৰতীয় সাৰ উৎপাদক, ভাৰতীয় সাৰ আমদানিকাৰক, বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ, ভাৰতীয় ৰে’ল আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ আদিৰ মাজত সমন্বয়ৰ স্থাপন কৰি ২৪x৭ কাম কৰি আছে, যাতে পথাৰত সাৰৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। এইক্ষেত্ৰত কোনো আতংকিত হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই।
• সাৰ উপলব্ধতা, উৎপাদন, আমদানি আৰু সৰবৰাহৰ বিষয়ত নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণৰ বাবে এটা কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছে। চৰকাৰে আশ্বাস দিছে যে পৰ্যাপ্ত যোগান বজাই ৰখা হ’ব আৰু কৃষকসকল আতংকিত হোৱাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ত তথ্য প্ৰকাশ কৰে, য’ত হৰমুজ জলদ্বীপ বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হয় । মন দিশসমূহ হৈছে :
খাৰুৱা তেল আৰু শোধনাগাৰ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সহায় কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী
• সমগ্ৰ দেশতে সকলো খুচুৰা বিপণী স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• চৰকাৰে ৰপ্তানি শুল্ক ডিজেলত প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫ আৰুঘৰুৱা বজাৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধন (এ টি এফ)ত প্ৰতি লিটাৰত ২৯.৫ টকা আৰোপ কৰিছে।
• কিছুমান বিশেষ অঞ্চলত উৰাবাতৰিৰ বাবে আতংকিত ক্ৰয়ৰ ঘটনা লক্ষ্য কৰা হৈছে, যাৰ ফলত অস্বাভাৱিকভাৱে অধিক বিক্ৰী হৈছে আৰু খুচুৰা বিপণীত ভিৰ হৈছে। অৱশ্যে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো পেট্ৰ’ল পাম্পতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ।
• চৰকাৰে জনসাধাৰণক উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ দিয়া পৰামৰ্শ দি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সংমবাদমেলৰ জৰিয়তে শুদ্ধ তথ্য প্রচাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে৷
প্ৰাকৃতিক গেছ
• ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ ১০০% যোগান ধৰা গ্ৰাহকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• গ্ৰীডৰ সৈতে সংযুক্ত ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলক তেওঁলোকৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৮০% যোগান ধৰি থকা হৈছে।
• বাণিজ্যিক এল পি জি উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত উদ্বেগ দূৰ কৰিবলৈ চিজিডি সত্তাসমূহক ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে উদগনি আগবঢ়াইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তন সমৰ্থন কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে, ৰাজ্যসমূহে গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰ ব্যৱস্থাৰ ভিত্তিত আবণ্টনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি সত্তাসমূহক নিৰ্দেশ দিছে যে পাইপলাইন উপলব্ধ হোৱা ৫ দিনৰ ভিতৰত আৱাসিক বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, হোষ্টেল, কমিউনিটি পাকঘৰ আৰু অংগনবাড়ী পাকঘৰৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ৩ মাহৰ বাবে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সময়সীমা হ্ৰাস কৰি দ্ৰুত অনুমোদনৰ কাঠামো গ্ৰহণ কৰিছে।
• পাইপলাইন সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুশৃংখলিত আৰু সময়সীমাবদ্ধ কাঠামো প্ৰদান কৰিবলৈ, প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ সুবিধা আৰু শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ আদেশ, ২০২৬ অধিসূচনা জাৰি কৰিছে।
• প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬ চনৰ জুন মাহলৈকে প্ৰতিৰক্ষা আৱাসিক অঞ্চলত পিএনজি আন্তঃগাঁথনি স্থাপন ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ বাবে হ্ৰস্বম্যাদী পৰিৱৰ্তন নীতি জাৰি কৰিছে।
• মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক শিতানত ৩ লাখতকৈ অধিক পিএনজি সংযোগ কৰা হৈছে।
এল পি জি
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জি যোগানত প্ৰভাৱ অব্যাহত আছে।
• এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এল পি জি বুকিং প্ৰায় ৯৫% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (DAC) ভিত্তিক ডেলিভাৰী ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ৫৩%ৰ পৰা ৮২%লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে ডাইভাৰচন প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰিছে।
• পৰিয়াললৈ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে ডেলিভাৰী নিশ্চিত কৰিবলৈ দেওবাৰে বেছিভাগ এলপিজি বিতৰক বিভাগে কাম কৰিছিল।
• ইতিমধ্যে আংশিক বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান (২০%) ইতিমধ্যে পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হৈছিল। অতিৰিক্ত আবণ্টন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সংস্কাৰ ভিত্তিক আবণ্টনকে ধৰি মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন ৫০ শতাংশ আৰু তাৰ পিছত সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ ৭০% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• শেহতীয়া অতিৰিক্ত আবণ্টনে তীখা, অটোমোবাইল, বস্ত্ৰশিল্প, ৰাসায়নিক আৰু প্লাষ্টিক আদি উদ্যোগসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
• যোৱা সপ্তাহত ২.৬ লাখতকৈ অধিক ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে, য’ত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে যোৱা ২ দিনত ৮৮ হাজাৰৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• বেছিভাগ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অঘৰুৱা এল পি জি আবণ্টনৰ বাবে আদেশ জাৰি কৰিছে, ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰায় ৪১,৫০৩ মেট্ৰিক টন উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে।
কেৰাচিন
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ৪৮,০০০ কেল কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন দিয়া হৈছে।
• চৰকাৰে সংৰক্ষণ সীমা থকা নিৰ্দিষ্ট পিএছইউ অ’এমচি চাৰ্ভিচ ষ্টেচনৰ জৰিয়তে এছকেঅ’মুক্ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিতসমূহত পিডিএছ এছকেঅ’ বিতৰণৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যৱস্থাসমূহ অধিসূচনা জাৰি কৰিছে।
• ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিতদিয়া নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰ / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভূমিকা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোক পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ যোগান নিৰীক্ষণৰ বাবে দায়বদ্ধ।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সকলো মুখ্য সচিব, এচিএছ/প্ৰধান সচিব/সচিব খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগান বিভাগৰ বি।য়াক এইক্ষেত্ৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে এনেধৰণৰ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে -
Ø ৰাজ্য/জিলা পৰ্যায়ত দৈনিক সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰা আৰু নিয়মীয়াকৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
Ø নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ/হেল্পলাইন স্থাপন কৰা
Ø ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি / ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা আৰু সেয়া প্ৰতিহত কৰা।
Ø জিলা প্ৰশাসকৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎকাৰী অভিযান তীব্ৰতৰ কৰা আৰু অ’এমচিৰ সৈতে সমন্বয়ত অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা
Øতেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা
Ø ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আবণ্টিত অতিৰিক্ত এছ কে অ’ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা।
Ø দ্ৰুত ট্ৰেকচিজিডি সম্প্ৰসাৰণআৰঅ ডব্লিউ/ আৰঅইউ অনুমতি, ২৪x৭ ঘণ্টাই কামৰ অনুমতি প্ৰদান আদি ক্ষিপ্ৰ কৰা।
Ø পিএনজি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনক প্ৰসাৰিত কৰা।
Ø মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষাৰ বাবে জ্যেষ্ঠ ন’ডেল বিষয়াক মনোনীত কৰা
• ২৭-৩-২০২৬ৰ চৰকাৰী পত্ৰ মৰ্মে পুনৰ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিবক শুদ্ধ তথ্য প্ৰচাৰ আৰু উৰাবাতৰিৰ ৰোধ কৰিবলৈ দৈনিক সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰা আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়া/ইলেক্ট্ৰনিকছ মিডিয়াত তথ্য দিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• বৰ্তমান ১৬ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ক্ৰমে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, গুজৰাট, হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু-কাশ্মীৰ, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, মেঘালয়, নাগালেণ্ড, ওড়িশা, ৰাজস্থান, তেলেংগানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, তামিলনাডু আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশে সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰি আছে।
বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা
• বিগত ২৪ ঘণ্টাত সমগ্ৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ২৫০০ৰো অধিক অভিযান চলাই ২০০০ৰো অধিক চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, কেৰালাম আৰু কিছু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকে ধৰি কিছুমান ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বলৱৎকৰণৰ প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
• পিএছইউৰ অ’এমচিৰ বিষয়াসকলেও সমগ্ৰ দেশৰ আৰঅ’ আৰু এলপিজি বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহত দৈনিক আকস্মিক পৰিদৰ্শন কৰি আছে যাতে যোগান মসৃণ হোৱাটো নিশ্চিত হয় আৰু যিকোনো অবৈধ মজুত /ক'লা ব্যৱসায়ৰ ঘটনা পৰীক্ষা কৰিব পৰা যায়।
• পিএছইউ অ’এমচিয়ে আজিলৈকে এলপিজি বিতৰকলৈ ৫০০ৰো অধিক কাৰণ দৰ্শোৱাৰ জাননী জাৰি কৰিছে।
• দিল্লীৰ বাহিৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত কণ্ট্ৰল ৰুম আছে।
চৰকাৰী অন্যান্য ব্যৱস্থা
• চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে, চলি থকা সংকটৰ সময়তো পৰিয়াল, চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে।
• যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি, চহৰ অঞ্চলত এল পি জি বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি, আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদি বিষয় অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কল ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে অধিক পৰিমাণৰ কয়লা ৰাজ্যলৈ আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়ৰে বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছে, আৰু নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰা আৰু অপ্ৰয়োজনীয় এল পি জি বুকিঙৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• নাগৰিকসকলক উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হৈ থাকি সঠিক তথ্যৰ বাবে কেৱল চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• গ্ৰাহকসকলক এল পি জি বুকিঙৰ বাবে ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে আৰু এল পি জি বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱা এৰাই চলিব লাগে বুলি কোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• সকলো নাগৰিককে সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিত দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে পাৰস্য উপসাগৰৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে তথ্য অৱগত কৰাৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু ক্ৰুৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও তথ্য প্ৰকাশ কৰে । ইয়াত কোৱা হৈছে যে:
• ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা, জাহাজৰ চলাচল আৰু বন্দৰ পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত পশ্চিম এছিয়াৰ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ বিষয়ত মন্ত্ৰালয়ে তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে আছে আৰু বিগত ২৪ ঘন্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো কূটাঘাতৰ ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই। যোৱা ৭২ ঘণ্টাতো পৰিস্থিতি সুস্থিৰ হৈ আছে।
• পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰায় ৪৮৫ জন ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে ১৮খন ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজ বাকী আছে, যিয়ে যোৱা ৭২ ঘণ্টাত ৫৪০ জন নাৱিক থকা ২০খন জাহাজৰ পৰা হ্ৰাস পোৱাৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। জাহাজ সঞ্চালকালয়ে (ডি জি শিপিং) জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয়ৰে তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪×৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৪,৫৫৫টা কল আৰু ৯,০৭৪টা ইমেইল চম্ভালিছে, য’ত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৩২টা কল আৰু ৮৯টা ইমেইল, আৰু যোৱা ৭২ ঘণ্টাত ১২৪টা কল আৰু ২০৯টা ইমেইল।
• ডি জি শ্বিপিঙে এতিয়ালৈকে ৯৫০ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, য’ত বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৮ জন আৰু যোৱা ৭২ ঘণ্টাত ১২ জন।
· প্ৰায় ৯৪১১৪ মেট্ৰিক টন এলপিজি কাৰ্গো কঢ়িয়াই অনা দুখন জাহাজ বি ডব্লিউ টি ৱাই আৰ আৰু বি ডব্লিউ ই এল এমে ২০২৬ চনৰ ২৮ মাৰ্চত নিৰাপদে হৰমুজেৰে ৪৬৯৯৯ মেট্ৰিক টন সামগ্ৰী পৰিবহন কৰে আৰু সেয়া ১ এপ্ৰিলত মাংগালুৰুত উপস্থিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
· সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈয়েই আছে আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত কোনো ধৰণৰঅসুবিধাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই। যোৱা ৭২ ঘণ্টাত সকলো সুস্থিৰ হৈ আছে, যি কথা গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালাম, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীকে ধৰি ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে নিশ্চিত কৰিছে।
· ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
ভাৰতীয় মিছনৰ জৰিয়তে চলি থকা সাহায্যকে ধৰি অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া পৰিঘটনাৰ তথ্য বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে প্ৰকাশ কৰে। ইয়াত জনোৱা হৈছে যে:
· প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৮ মাৰ্চত চৌদি আৰৱৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স তথা প্ৰধানমন্ত্ৰী মহম্মদ বিন ছালমানৰ সৈতে কথা পাতি পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
· প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঞ্চলিক শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণক ভাৰতে গৰিহণা দিয়াৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
· দুয়োগৰাকী নেতাই যাতায়াতৰ স্বাধীনতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে জাহাজ পৰিবহণৰ পথ মুকলি কৰি ৰখা আৰু সুৰক্ষিত ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত একমত প্ৰকাশ কৰে।
· ভাৰতীয় লোকৰ কল্যাণৰ বাবে চৌদি আৰবে অবিৰতভাৱে আগবঢ়োৱা সমৰ্থনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শলাগ লয়।
লগতে জনোৱা হৈছে যে:
· বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ বিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতিৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে, ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈয়েই আছে।
· ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় কৰিবলৈ এটা বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় বজাই ৰখা হৈছে।
· সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছন আৰু পোষ্টসমূহে ২৪×৭ হেল্পলাইনৰ সৈতে কাম কৰি আছে, নিয়মীয়া পৰামৰ্শ জাৰি কৰি ভাৰতীয় লোকৰ সংগঠন, সংঘ আৰু কোম্পানীসমূহৰ সৈতে সক্ৰিয় সংযোগ বজাই ৰাখিছে, একে সময়তে স্থানীয় চৰকাৰসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত আছে।
· আকাশমাৰ্গৰ নিষেধাজ্ঞাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভিছা, কনছুলাৰ সেৱা, চুবুৰীয়া দেশৰ মাজেৰে ট্ৰেনজিটৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি দিছে আৰু য’তেই প্ৰয়োজন হয় তাতেই লজিষ্টিক সহায় আগবঢ়াই ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সক্ৰিয়ভাৱে সহায় কৰি আছে।
· উপসাগৰীয় দেশসমূহত ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে, তেওঁলোকৰ শিক্ষাবৰ্ষত যাতে কোনো প্ৰভাৱ নপৰে তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
· শৈক্ষিক উদ্বেগসমূহৰ সমাধানৰ বাবে মিছনসমূহে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ, ভাৰতীয় বিদ্যালয়, সংশ্লিষ্ট শিক্ষা ব’ৰ্ড আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষণ সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি আছে।
চিবিএছইয়ে অঞ্চলটোত দশম আৰু দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ফলাফল ঘোষণাৰ বাবে মূল্যায়ন আঁচনিৰ বিষয়ে অৱগত কৰিছে, আনহাতে আইচিএছই, কেৰালা ব’ৰ্ড, আৰু জেইই আৰু এনইইটৰ দৰে পৰীক্ষাৰ সৈতে জড়িত উদ্বেগসমূহ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু অভিভাৱকৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগৰ জৰিয়তে সমাধান কৰা হৈছে।
· ভাৰতীয় নাৱিকসকলক বিশেষভাৱে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, মিছনসমূহে কনছুলাৰ সহায় আগবঢ়াবলৈ, পৰিয়ালৰ সৈতে যোগাযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ অনুৰোধত সহায় কৰিবলৈ ক্ৰু সদস্যসকলৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ বজাই ৰাখিছে।
· সামগ্ৰিকভাৱে বিমানৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নতি সাধন অব্যাহত আছে, ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা প্ৰায় ৫,৫০,০০০ গৰাকী যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
· ইউ এ ইত বিমান সংস্থাসমূহে পৰিচালনা আৰু সুৰক্ষাৰ বিবেচনাৰ ভিত্তিত সীমিত অ-নিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে, আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৮৫খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
· চৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
· কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ বাবে আজি কাটাৰ এয়াৰৱেজে ভাৰতলৈ প্ৰায় ১০খন বিমান চলাচল কৰোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
· কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু গালফ এয়াৰে ছৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাই আছে।
আকাশমাৰ্গৰ নিষেধাজ্ঞাৰ বাবে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান, ইজৰাইলৰ পৰা ইজিপ্ত আৰু জৰ্ডান, ইৰাকৰ পৰা জৰ্ডান আৰু চৌদি আৰব, আৰু কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ পৰা চৌদি আৰব হৈ বিকল্প পথেৰে যাত্ৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
· কুৱেইটত সংঘটিত আক্ৰমণত এজন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱালেইছে। চৰকাৰে পৰিয়ালটোৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছে আৰু ভাৰতীয় মিছনে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি মৃতদেহৰ দেশলৈ ঘূৰাই অনাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
বিভিন্ন ঘটনাত মুঠ ৮ জন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে আৰু ১ জন নিৰুদ্দেশ হৈ আছে, মিছনসমূহে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহক সাহায্য প্ৰদান কৰা কাৰ্য অব্যাহত ৰাখিছে।