প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশতা নোইদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী ফেস I শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
28 MAR 2026 2:47PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হৌদোকপগী থৌরম অসি পাংথোকখ্রবরা? হৌদোকপগী থৌরম অসি পাংথোকখ্রবরা? নত্তে, হৌজিক ফাওবদা থবক তংখাইখক্তমক পাংথোক্লে। ঐহাক্না শুপ্নগী মাইখুম হাংদোকপনি অদুম ওইনমক, ঙসি ঐহাক্কী অপাম্বদি মফম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না - ময়াম পুম্নমক্না - এয়রপোর্ত অসি শঙ্গাবনি। মরম অদুনা, অদোম্না অদোমগী মোবাইল ফোনশিং লৌথোকউ, অদোমগী ফ্লাশলাইৎশিং ওন তৌবীয়ু, অমসুং মসি পাংথোকপদা, অদোম্না হৌদোকপগী থৌরম পাংথোক্লি। ঙসি মফম অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্না অদোমগী 'থাওমৈ'শিং, অদোমগী ফ্লাশলাইৎশিং থান্দুনা এয়রপোর্ত অসি শঙ্গাখ্রে। মসি অদোমগী থাজবনি; মসি অদোমগী তুংলমচৎনি; মসি অদোমগী কন্না হোৎনবগী মহৈনি। মরম অসিনা, মসিগী হৌদোকপগী থৌরম অসি অদোমগী খুৎনা পাংথোক্লি। অদোমগী খুৎশিংদু থাংগৎলু, "ভারত ইমানা য়াইফরে" হায়রগা লাউবীয়ু, অমসুং অদোমগী ফ্লাশলাইৎশিংদু মীপুম খুদিংমক্না উনবগীদমক মঙাল থোকহনবিয়ু! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে! অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি। হৌদোকপগী থৌরম অসি মপুং ফানা পাংথোক্লে।
উত্তর প্রদেশকী গভর্নর, অনন্দিবেন পতেল; মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী আদিত্যনাথ জী; উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেশব প্রসাদ মৌর্য় অমসুং ব্রজেস পাথক; কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী রামমোহন নাইদুজী অমসুং পঙ্কজ চৌধরীজী; জুরিচ এয়রপোর্তকী চেয়রমেন, জোসেফ ফেল্দরজী; অতৈ মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎশিং, লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী মীহুৎশিং, অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসি ঐনা ঐগী অকোইবদা য়েংবদা ঐনা য়েংলিবা মফম খুদিংমক্তা নহাশিং খক্তমক উবা ফংই: থৱায় য়াওরবা নহাশিং, ইনর্জীনা থল্লবা নহাশিং। মরমদি নহাশিং অসিনা হৌজিক পায়খৎলিবা থবক অসি মখোয়গী তুংলমচৎকী অনৌবা খোঙচৎ অমা পীগদবা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনবনি হায়বসি মখোয়না খঙই। ঙসিদি, ঐখোয়না 'ভিক্সিত য়ু.পি. -ভিক্সিত ভারত' (দিবেলপ তৌরবা য়ু.পি. - দিবেলপ তৌরবা ভারত) কেম্পেনগী অনৌবা চেপ্তর অমা হৌরে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা রাজ্য অসি ঙসিদি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী য়াম্বা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি। অমসুং ঙসিদি, ঐহাক্না চাউথোকচবা অমসুং নুংঙাইবা ফাওবগী তোঙান তোঙানবা মরম অনি লৈ। অহানবদা, ময়াম পুম্নমক্না ঐঙোন্দা এয়রপোর্ত অসিগী য়ুম্ফম থোনবগী খুদোংচাবা পীখি। অমসুং অদোম্না ঐঙোন্দা মসি শঙ্গাবগী ইকাই খুম্নবা অদুসু পীখি। ঐহাক্না অদোমগা লোয়ননা খুদোংচাবা অসি শরুক য়ামিন্নবা খনখি। অনিশুবা মরমদি, অৱাংবা থাক্কী এয়রপোর্ত অসিগী মমিং অসি উত্তর প্রদেশকী মশক মওংগা লোয়ননা শম্নরকপনি। ঐহাকপু রাজ্য অসিগী মীহুৎ ওইনা খনখিবা, ঐহাকপু রাজ্য অসিগী সংসদকী মীহুৎ ওইনা খনখিবা রাজ্য অসিনি।
মরুপশিং,
নোইদাদা লৈরিবা এয়রপোর্ত অসিনা আগ্রা, মথুরা, অলিগর, গাজিয়াবাদ, মীরুত, ইতাৱাহ, বুলন্দশাহর অমসুং ফরিদাবাদ য়াওনা মফম পুম্নমক্তা কান্নবা কয়া অমা পীগনি। ভারত মপুং ওইনা অমসুং অখন্ননা উত্তর প্রদেশকীদমক কান্নবশিং অসি মপুং ফানা লৈগনি। হায়রিবা এয়রপোর্ত অসিনা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী লৌমীশিং, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং কয়া অমা ফংহল্লগনি। এয়রপোর্ত অসিদগী মালেমগী মফম কয়াদা ফ্লাইৎশিং পাইবা ঙম্লগনি। মসিদা নত্তনা মসিগী এয়রপোর্ত অসি চাউখৎলবা উত্তর প্রদেশকী চাউখৎপগী খুদম অমা ওইগনি। অৱাংবা থাক্কী এয়রপোর্ত অসিগীদমক্তা উত্তর প্রদেশতা অমসুং অখন্ননা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী মীয়ামদা ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী প্রোগ্রাম অসি ভারতকী অনৌবা ৱাখল্লোনগী খুদম্নি। অদোম পুম্নমক্না উবা ফংলি, মালেম পুম্বনা হৌজিক্কী ওইনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। নোংচুপ থংবা এসিয়াদা থা অমদগী হেন্না লান অমা চত্থদুনা লাক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, হায়রিবা চয়েৎনবা অসিনা লৈবাক কয়াদা চিঞ্জাক, পেত্রোল, দিজল, গ্যাস অমসুং ফর্তিলাইজরশিং য়াওনা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী অৱাবা কয়া থোকহল্লি। লৈবাক খুদিংমক্না অৱাবা অসি থেংননবা হোৎনরি অমসুং খোঙথাং কয়া লৌখৎলি। অমসুং ঐখোয়গী ভারতসু, মসিগী খুদোংথীবা অসিগা মপুং ফানা লান্থেংনরি, মাগী নাগরিকশিংগী রেসিলিয়েন্সতগী মপাঙ্গল লৌখৎলি। ভারতনা হৌজিক লানফম অসিদা য়াওরিবা লমদম অসিদগী থাও অমসুং গ্যাস মশিং য়াম্না পুশিল্লক্লি। মরম অদুনা, সরকারনা হায়রিবা অৱাবা অসি মীচম প্রজাগী ইমুংশিং নৎত্রগা ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা পোৎলুম পীদনবা লৌখৎনবা খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎলি।
মরুপশিং,
অৱাবা মতমশিং অসিদসু, ভারতনা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংনা লেপ্তনা চংশিল্লি। নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশ খক্তদা হায়রবদা, মসি হৌখিবা চয়োল খরগী মনুংদা পাংথোকখিবা মরিশুবা অচৌবা প্রোজেক্তনি। অতেনবা মতম অসিগী মনুংদা, নোইদাদা অচৌবা সেমিকন্দক্তর ফেক্তরী অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মতম অসিগী মনুংদা, লৈবাক অসিগী অহানবা দিল্লী-মীরুত 'নমো ভারত' ত্রেনগী খোঙজেল য়াংখৎখি। মীরুত মেত্রো পাকথোক চাউথোকহনখি। অদুগা হৌজিক, অসিগুম্বা অতেনবা মতমগী মনুংদা, নোইদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তসু ঙসি অদোম্না শঙ্গাখ্রে।
মরুপশিং,
হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি য়ু.পি.গী চাউখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা হোৎনরিবা অসিগী অচৌবা খুদম অমনি। সেমিকন্দক্তর ফেক্তরী অসিনা ভারতপু তেক্নোলোজীদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লে। মীরুত মেত্রো অমসুং নমো ভারত রেলনা য়াম্না থুনা অমসুং স্মার্ত কনেক্তিবিতী ফংহল্লি। অমসুং ঐখোয়গী জেৱার এয়রপোর্তনা অৱাং ভারত পুম্নমকপু মালেমগা শম্নহল্লি। অদোম্না ভিদিও অসিদা উখিবা অদুগুম্না, এয়রপোর্ত অসি মিনিত অনি খুদিংগী ফ্লাইত অমা হৌগৎলগনি। মমাংদা, সমাজৱাদি পার্তীনা নোইদাবু লান্থোক্নবগীদমক মখোয়গী মশাগী এ.তি.এম.দা ওন্থোকখি। অদুবু ঙসিদি, বিজেপিগী সরকারগী মখাদা, নোইদা অসি য়ু.পি.গী চাউখৎপগী মপাঙ্গল কনবা ইঞ্জিন অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
জেৱারদা লৈরিবা এয়রপোর্ত অসি "দবল-ইঞ্জিন গবর্নমেন্ত"গী থবক তৌবগী চৎনবীগী অফবা খুদম অমনি। খল্লু: অতল বিহারী বাজপায়ীনা লুচিংবা সরকারনা ২০০৩গী মমাংদা এয়রপোর্ত অসিগী অয়াবা পীখি। ২০০৩দা, মফম অসিদা লৈরিবা নহাক ময়ামগী মরক্তগী খরদি পোকপা ফাওবা পোকলমখিরোই। নখো্যফী মরক্তগী খরদি মতমদুদা চহি ২৫, ৩০, নৎত্রগা ৩৫ ওইরম্বা য়াই, অমসুং মতমদুদগী রিতায়র তৌখ্রবনি, অদুবু এয়রপোর্ত অসি শাবা লোইদ্রি। অদুম ওইনমক, কেন্দ্রগী কংগ্রেস সরকারনা, মফমসিদা মমাংগী রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা চহি কয়াগী মমাংদা হায়রিবা এয়রপোর্ত অসিগী য়ুম্ফম থোনবগী অয়াবা পীখিদে। ২০০৪দগী ২০১৪ ফাওবদা, এয়রপোর্ত প্রোজেক্ত অসি লৈঙাক্কী ফাইলশিংগী মনুংদা নমদুনা লৈখি। কেন্দ্রদা ঐখোয়গী সরকার শেম্বা মতমদা, সমাজৱাদী পার্তী (এস.পি.) না য়ু.পি.দা লৈঙাক পায়রম্মি। অহানবা চহি অনি নৎত্রগা অহুমগী মনুংদা, এস.পি.গী এদমিনিস্ত্রেসননা প্রোজেক্ত অসিদা থবক অমত্তা চত্থনবা অয়াবা পীখিদে। অদুবু রাজ্য অসিদা বিজেপি-এন.দি.এ. সরকার শেম্বা মতম অদুদা অমসুং দিল্লীদা বিজেপি-এন.দি.এ. সরকার লৈরকপা মতম অদুদা জেৱার এয়রপোর্তকী য়ুম্ফম অদু থোনখি, মসিগী শেমগৎ-শাগৎপা লোইশিনখি অমসুং হৌজিক্তি মসি মথৌ তৌরে।
মরুপশিং,
এয়রপোর্তকী মথক্তা, লমদম অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা ফ্রেৎ কোরিদোর অনিগী হব অমা ওইনা থোক্লক্লি। হায়রিবা ফ্রেৎ কোরিদোরশিং অসি ফ্রেৎ ত্রেনশিংগীদমক্তা অখন্ননা থম্বা অখন্নবা ত্রেকশিং য়াওরি। মসিনা মরম ওইদুনা, বেঙ্গল অমসুং গুজরাতকী সমুদ্রা মপান্দা লৈবা অৱাং ভারতকী কনেক্তিবিতী অসি য়াম্না ফগৎলক্লি। দাদ্রি অসি করিদোর অনি অসি থেংনরিবা মফম অদুনি। মসিনা তাক্লিবদি মফম অসিদা লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং থাবনা অমসুং মফম অসিদা পোৎ-চৈ পুথোকপা ইন্দস্ত্রীশিংনা মালেমগী মফম খুদিংমক্তা কংফালগী লম্বী অমসুং নোংথোক্কী লম্বীগী খুত্থাংদা খোঙজেল য়াংনা পুথোক-পুশিন তৌবা ঙম্মি। অসিগুম্বা মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতী অসিনা মরম ওইদুনা য়ু.পি.না মালেম শিনবা থুংবদগী ইনভেস্তরশিংগীদমক অচৌবা মেগনেৎ অমা ওইরি।
মরুপশিং,
নোইদা অসি মতম অমদা সুপরস্তিসননা মরম ওইদুনা মাগী-মাগী ওইবা পাম্বৈশিংদা মতোতা থাদোকখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি মতম অমদা সমাজৱাদী পার্তীনা মফম অসিদা লৈঙাক পায়রিঙৈদা, ঐহাক্না নোইদাদা চৎনবা থৌরম পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরকপা মতমদা, মুখ্য মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখিদে। মীয়াম্না ঐবু থিংনবা হোৎনখি, "মোদী জী, নোইদাদা চৎকনু; অদোম্না হৌজিক্তি প্রধান মন্ত্রী ওইরে।" ঐহাক্না পাউখুম পীখি, "ঐহাক্না মতম শাংনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংহল্লগদবা লৈবাক অসিগী য়াইফ-পাউজেলশিং ফংনবা হোৎনগনি।" হৌজিক্তি, লমদম অসি মালেম পুম্ববু তরাম্না ওক্নবা শেম-শারি। মসিগী মফম পুম্নমক্না 'আত্মানির্ভর ভারত'গী ৱাশক অদু মপুং ফানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
লৌউ-শিংউবনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোনদা য়াম্না মরু ওই। ঙসি, ঐহাক্না ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংবু অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না মখোয়গী লমশিং অদু প্রোজেক্ত অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা কৎথোকখ্রে। ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা হৌনা খুবাক খুবিয়ু। ঐহাক্কী নুংশিরবা লৌমীগী ইচিল-ইনাওশিং, লমদম অসিদা চাউখৎপগী অনৌবা য়ুগ অমা হৌরক্লিবসি অদোমগী থৌদাং অসিনা ওইহনবনি। হৌজিক হৌজিক মফম অসিদা মোদর্ন কনেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহনবনা নোংচুপ থংবা য়ু.পি.দা ফুদ প্রোসেসিংগী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহল্লগনি। হৌজিক্তি, লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসি মালেমগী কৈথেলশিংদা হেন্না মওং চুম্না য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ-মপাংশিংবু অতোপ্পা মরম অমগা লোয়ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদোমগী চুদগী পুথোকপা ইথানোলনা লৈবাক অসিনা ক্রুদ ওইলদা মখা পোনবা হন্থহনবদা মতেং পাংলি। ইথানোল পুথোকপা হেনগৎলমদ্রবদি অমসুং পেত্রোলগা পুনশিন্নবা হেনগৎলমদ্রবদি লৈবাক অসিনা চহি খুদিংগী মপান্দগী ক্রুদ ওইল বেরেল মিলিয়ন ৪৫, হায়বদি চাউরাক্না লিতর বিলিয়ন ৭, পুশিল্লকপা মথৌ তাই। ঐখোয়গী লৌমীশিংগী কন্না হোৎনবনা খুদোংচাদবা মতম অসিদা লৈবাক অসিদা চাউনা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা ইথানোলদগী কান্নবা ফংলবসু লৌমীশিংনসু অচৌবা কান্নবা ফংলি। মসিনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১.৫গী ফোরেন একচেঞ্জ সেভ তৌহনখ্রে। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রবদা, ইথানোল পুথোক্ত্রবদি, শেল অসি লৈবাক অসিদগী মপান থোক্লমগনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, শেনফম অসি লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা - মরু ওইনা, চু পাম্বী থারিবা লৌমীশিংদা পীখি।
মরুপশিং,
মফমসিদা লৈরিবা চুগী লৌমীশিংনা চুগীদমক মখোয়গী শেনফম অদু চহি কয়া পন্দুনা লৈখিবা মতমশিং উবা ফংখি। অদুম ওইনমক, ঙসিদি, বিজেপিগী 'দবল ইঞ্জিন' সরকারনা হোৎনবদগী, হায়রিবা চুগী লৌমীশিংগী ফিভম ফগৎলক্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তদা, এয়রপোর্ত অমা হায়বসি স্তেন্দর্দ এমনিতী অমা ওইবতা নত্তে; মসিনা প্রোগ্রেসকী মশাশিংসু পীরি। ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত ৭৪ খক্তমক লৈরম্মি। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা এয়রপোর্ত ১৬০ হেন্না লৈরে। হৌজিক্তি, মেত্রোপোলিতান সেন্তরশিংখক্তগী হেন্দোক্তুনা, এয়র কনেক্তিবিতী অসি লৈবাক অসিগী অপীকপা শহরশিংদা ফাওবা য়ৌরে। মমাংগী সরকারশিংনা এয়র ত্রাভেল অসি শেল-থুম য়াম্লবা মীওইশিংগী খক্তদা থমগদবনি হায়না থাজরম্মি। অদুম ওইনমক, বিজেপি সরকারনা এয়র ত্রাভেল অসি ভারতকী মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহনখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা উত্তর প্রদেশতা এয়রপোর্তশিংগী নেৎৱার্ক য়াম্না থুনা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে, মখোয়গী অপুনবা মশিং অসি তরাতরেৎতা হেনগৎহনখ্রে।
মরুপশিং,
এয়রপোর্তশিং শাগৎলকপা মতমদা, এয়র ফেয়র অসি মীচম প্রজানা পুথোকপা ঙম্বা ওইনবা বিজেপি সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না উরান স্কিম হৌদোক্লে। মসিগী খোঙথাং অসিগীদমক থাগৎচরি, হৌখিবা চহি খরা অসিদা, নাগরিক মিলিয়ন ১৬ হেনবনা উরান স্কিমগী খুদোংচাবা লৌদুনা অহোংবা মমলদা এয়র ত্রেভেল তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, ঐহাক্না অদোমগা লোয়ননা অতোপ্পা পাউ খরা শরুক য়ানবা পাম্মি: কেন্দ্র সরকারনা হন্দক্তা উরান স্কিমগী স্কোপ অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। মসিগীদমক্তা চাউরাক্না লুপা করোর ২৯,০০০গী এলোকেসন অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিগী মখাদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিগী অপীকপা শহরশিংদা অনৌবা এয়রপোর্ত ১০০ অমসুং অনৌবা হেলিপেদ ২০০ শানবা থৌরাং তৌরি। মসিগী খোঙথাং অসিদগী উত্তর প্রদেশসু চাউনা কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী এভিয়েসন সেক্তর অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলি অমসুং পাকথোক চাউথোক্লি। ভারত শিনবা থুংনা অনৌবা এয়রপোর্তশিং শাগৎলকপগা লোয়ননা অনৌবা এয়রক্রাফকী দিমান্দসু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী এয়রলাইন কয়া অমনা অনৌবা এয়রপ্লেন চাম্মরোমগী ওর্দরশিং পীখ্রে। অনৌবা ফেসিলিতীশিং অমসুং লাক্কদৌরিবা এয়রক্রাফশিং অসিনা পাইলোৎশিংবু ফ্লাই তৌনবা, কেবিন ক্রুবু ওনবোর্দ সর্ভিস পীনবা, মেন্তেনেন্স পর্সনেল, অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা মথৌ খুদিংমক্কী প্রোফেস্নেলশিং য়াওনা অচৌবা ৱার্কফোর্স অমা মথৌ তাই। মসিনা নহারোলশিংগীদমক্তা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা এভিএসন সেক্তরদা ত্রেনিং ফেসিলিতীশিংসু এক্তিব ওইনা পাকথোক চাউথোকহল্লি।
মরুপশিং,
নহাক্না গারী অমা লৈরিঙৈদা, মেনুফেকচরর অদুনা অদোমগী মনাক নকপদা সর্ভিস সেন্তর অমা লৈব্রা হায়বদু নহাক্না মতম পুম্নমক্তা য়েংশিল্লি। অদোম্না খঙবদা য়াম্না ঙক্কনি মদুদি, হৌজিক ফাওবদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এয়রক্রাফতগী সর্ভিস তৌনবগীদমক মপাঙ্গল লৈরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরমদে- মরু ওইনা, মেন্তেনেন্স, রিপিয়র অমসুং ওভরহোল (এম.আর.ও.)। ঙসি ফাওবদা, ভারতকী এয়রপোর্ত ৮৫দা ওপরেৎ তৌরিবা এয়রক্রাফকী চাদা ৮৫দি এম.আর.ও. সর্ভিসশিংগীদমক মপান লমদা থাদোক্কদবনি। মরম অসিনা, ঐখোয়গী সরকারনা এম.আর.ও. সেক্তরদসু ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা ৱারেপ লৌরে। হৌজিক ভারত্তা এম.আর.ও.গী ফেসিলিতীশিং অসি পাক-শন্না শেমগৎলি। ঙসি জেৱারদা এম.আর.ও. ফেসিলিতী অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। লোইরবা মতুংদা, ফেসিলিতী অসিনা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেল কেরিয়র অনিমক্কী এয়রক্রাফশিংদা সর্ভিসশিং ফংহনগনি। মসিনা লৈবাক অসিগীদমক্তা রিভেন্যু পুরক্কনি, ঐখোয়গী কেপিতেল অসি লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈহল্লগনি অমসুং নহারোলশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবা মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকারগী প্রাইওরিতি অসি লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী খুদোংচাবশিংনি। ঐখোয়গী পান্দমদি নাগরিকশিংগী মতম কনবা অদুগা মখোয়গী পোকেৎতা অহেনবা পোৎলুম পীদনবা হোৎনবনি। মেত্রো অমসুং ভন্দে ভারতকুম্বা মোদর্ন রেল সর্ভিসশিং অসি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা পাকথোক চাউথোকহল্লি। দিল্লী-মীরুত 'নমো ভারত' রেল সর্ভিসনা পীরিবা অচৌবা কান্নবশিং ঐখোয়না উবা ফংলি। হৌজিক ফাওবদা, মীওই করোর ২.৫ হেন্না নমো ভারত ত্রেনদা চৎখ্রে। দিল্লী অমসুং মীরুতকী মরক্তা পুং কয়া চঙবা চৎথোক-চৎশিন অমা হৌজিকমক্কীদি খরা মিনিত খক্তদা লোইশিনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা চাউখৎলবা ভারত অমগী অওনবা পুরকপা, মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। হৌখিবা চহি ১১দা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেৎ অসি শরুক তরুক হেনগৎখ্রে। চহিশিং অসিদা, হাইৱেজ অমসুং এক্সপ্রেসৱেজদা লুপা করোর লাখ ১৭ চাদিং তৌখ্রে, অমসুং কিলোমীতর ১০০,০০০ হেন্না শাবা হাইৱেজ শাখ্রে। ২০১৪ ফাওবদা, রেলৱে লম্বী কিলোমীতর ২০,০০০ খক্তমক ইলেক্ত্রিফাই তৌখি; অদুগা ২০১৪দগীদি, রেলৱে ত্রেক কিলোমীতর ৪০,০০০ হেন্না ইলেক্ত্রিফাই তৌখ্রে। ঙসিদি, ব্রোদগেবজ নেৎৱার্ক অসি চাদা ১০০গী ময়াদা ইলেক্ত্রিফাইদ ওইরে। কাশ্মীর ভেলী ওইগেরা নৎত্রগা অৱাং নোংপোক্কী কোনুং ওইগেরা, হায়রিবা মফমশিং অসি রেলৱেজ নেৎৱার্ক্কা অহানবা ওইনা শম্নরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা পোর্তশিংগী কেপাসিতী অসি শরুক অনি হেনগৎখ্রে। লৈবাক অসিদা ইন্তর্লেন্দ ৱাতরৱেজ মশিংসু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ভারতনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবগীদমক মরু ওইবা সেক্তর খুদিংমক্তা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা মীপুম খুদিংমক্কী অপুনবা হোৎনরিবশিং অসি তঙাইফদে। লৈবাক অসিগী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪না অচেৎপা মীৎয়েং থমদুনা থবক তৌগদবনি অমসুং মালেমগী অৱাবা অসি অমত্তা ওইনা থেংনগদবনি। ঐনা হান্ননা পার্লিয়ামেন্ততা হৌজিক চত্থরিবা লানগী মতুং ইন্না লাক্লিবা অৱা-অনাশিং অসি করম্না থেংনগদগে হায়বগী মতাংদা কুপ্না তাকখ্রে। ঙরাং, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক্কা লোয়ননা পাক-শন্না অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি। ঙসি ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু, ঐহাক্কী সহরগী মীওই পুম্নমকপু, ঐহাক্না হায়জরি মদুদি ঐখোয়না অৱাবা অসিবু ৱাখল তানা, পেসেন্স লৈনা, অমত্তা ওইনা থেংনদুনা থেংনগদবনি। মসি মালেম শিনবা থুংনা অৱাবা পীরিবা ক্রাইসিস অমনি। ঐখোয়গী মরুওইবা পুক্নিং চিংশিনবা অসি ঐখোয়গী জাতিগী য়াইফ-থৌরাং ওইগদবনি; তশেংনা হায়রবদা, মসি ঐখোয় ভারত মচাশিংগী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি। ঐহাক্না উত্তর প্রদেশ অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজনিতী দল পুম্নমক্তা থম্মোয় শেংনা অমসুং অচম্বা অপিল অমা তৌবা পাম্মি: অসিগুম্বা অৱাবা মতম অসিদা, লৈবাক অসিগী মীংচৎ থিগদবা ৱারোলশিং থাপনা থম্বীয়ু। ভারত সরকারগী পোলিসীশিং অমসুং স্ত্রেতেজীশিং অসি ভারতকী মীয়ামগী খ্বাইদগী ফবা অমসুং য়াইফনবগীদমক্তা খক্তনা লমজিংলি। রাজনিতীগীদমক্তা থৌনা লৈতনা ৱা ঙাংবা মীওইশিংনা রাজনিতীগী ৱাথোকশিংদা পোইন্ত খরা ফংলকপা য়াই, অদুবু লৈবাক অসিগী মীয়াম্না লৈবাক অসিদা মীংচৎ শোকহনবা থবকশিংদি কৈদৌঙৈদা কাউরোই। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অচৌবা অৱাবা মনুংদা, সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি থিংনবা অমসুং লৈবাক অসিদা অশোই-অঙাম থোকহন্নবগীদমক্তা, ভেক্সিনগী মতাংদা অরানবা ৱাফমশিং শন্দোকপা মীওই খরসু লৈখি। মদুগী ফল করিনো? মীখলগী মতমদা, মীয়াম্না অসিগুম্বা রাজনিতী অসিবু য়াখিদে অমসুং হুন্দোকখি। লৈবাক অসিগী রাজনিতী দল পুম্নমক্না মসিগী এক্সপিরিয়েন্স অসিদগী তমগনি অমসুং লৈবাক অসিগী অপুনবা হোৎনবদা মখোয়গী মতেং অমসুং শক্তি পীগনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজৈ। মসিগী আপিল অসিগা লোয়ননা, অৱাংবা থাক্কী এয়রপোর্ত অসিগীদমক্তা উত্তর প্রদেশকী মীয়ামদা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Phase I of Noida International Airport in Uttar Pradesh
28 MAR 2026 2:47PM by PIB Delhi
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Has the inauguration happened? Has the inauguration happened? No, only half the work is done. I have only removed that curtain, but today I want the inauguration of this airport to be done by all of you who are present here, and therefore, take out your mobile phones, turn on your mobile phone’s flashlight, and you are inaugurating it. By lighting a lamp, every person present here is inaugurating this airport today. This is your property, this is your future, this is your hard work, and therefore its inauguration is also being done by your hands; by saying Victory to Mother India, raising your hands, show the flashlight completely. Victory to Mother India!Victory to Mother India! Victory to Mother India! Many many thanks. Now the inauguration is done.
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister here Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya, Brajesh Pathak, my colleagues in the Central Cabinet Shri Rammohan Naidu ji, Pankaj Chaudhary ji, Chairman of Zurich Airport Joseph Felder ji, other ministers, MPs, MLAs, other dignitaries, and my dear brothers and sisters.
I am seeing, today wherever my eyes are falling, all youth are visible to me, youth filled with enthusiasm, youth filled with passion, because these youth know, this work that is happening, you know, this is work that gives a new flight to the future of young people. Today we are starting a new chapter of the Developed UP-Developed India campaign. The largest state of the country has today become one of the states with the most international airports in the country. And today there are two reasons for pride and happiness for me. One is that you all gave me the privilege of laying the foundation stone of this airport and you all gave me the privilege of the inauguration of this airport as well, but I shared that privilege with you and got the inauguration done by your hands. Second, the Uttar Pradesh which chose me as its representative, the Uttar Pradesh which made me an MP, with its identity, with the identity of that Uttar Pradesh, the name of this grand airport has also been joined.
Friends,
This airport of Noida is going to bring great benefit to this entire region - Agra, Mathura, Aligarh, Ghaziabad, Meerut, Etawah, Bulandshahr, Faridabad. It definitely has to happen for India and Uttar Pradesh. This airport is going to bring many new opportunities for the farmers of Western Uttar Pradesh, small and micro industries, and the youth here. From here, aircraft will fly for the world, and simultaneously, it will become a symbol of the flight of developed Uttar Pradesh. I give many many congratulations to Uttar Pradesh, especially to the people of Western Uttar Pradesh, for this grand airport.
Friends,
Today's program is a symbol of India's new mood. You all are seeing how worried the whole world is today. War has been going on in West Asia for a month. Because of the war, a crisis of food items, petrol-diesel-gas, fertilizers, many such essential things has been created all around in many countries. Every country is making some effort or the other to face this crisis, is trying. And our India is also fighting this crisis with full strength, relying on the strength of the countrymen. India has been bringing crude oil and gas in very large quantities from where the war is going on, from the area affected by this war. Therefore, the government is taking every step so that the burden of this crisis does not fall on ordinary families, on our farmer brothers and sisters.
Friends,
Even in this time of crisis, India has continued its rapid development. If I talk only about Western Uttar Pradesh, then in just the last few weeks, this is the fourth big project whose foundation stone has been laid or inauguration has happened. In these few weeks, during this time, the foundation stone of a very big semiconductor factory was laid in Noida; in this same period, the country's first Delhi-Meerut Namo Bharat train picked up speed; in this same period, the Meerut Metro was expanded; and in such a short time today, the inauguration of Noida International Airport happened by your hands.
Friends,
All these projects are a grand example of the efforts of the double-engine government for the development of UP. The semiconductor factory is making India self-reliant in technology. Meerut Metro and Namo Bharat rail are giving fast and smart connectivity. And this Jewar airport of ours is connecting the whole of North India to the world. And you just saw in the video, such an airport is being built where a plane will fly every two minutes, a plane will fly every two minutes. Earlier, people of SP had made Noida an ATM for their loot. But today in the BJP government, that same Noida is becoming a powerful engine of UP's development.
Friends,
This airport of Jewar is also a very good example of the work culture of the double-engine government. Now you think, the government of Atal Bihari Vajpayee ji had given approval to this airport in files back in 2003. In 2003, there will be many among you who would not have been born, there will be many people who at that time would have been 25-30 years old, 35 years old and have retired today, but the airport was not built. But Congress at the Center and previous governments here did not even let the foundation of this airport be laid for years. From 2004 to 2014, this airport remained buried in files. When our government was formed, there was the SP government in UP. In the first two-three years, the SP people did not let work happen on this. But as soon as the BJP-NDA government was formed here, the BJP-NDA government was formed in Delhi, then the foundation of Jewar airport was laid, construction also happened, and now it has started as well.
Friends,
Besides the airport, this area is also becoming a hub for two big freight corridors of the country. These freight corridors are special tracks laid for goods trains. Due to this, the connectivity of North India with the seas of Bengal and Gujarat has become better. And Dadri is that place where both these corridors meet each other. Meaning, what farmers grow here, what industries make here, will be able to reach every corner of the world quickly by land and by air route. Due to such multi-modal connectivity, UP is becoming a very big attraction for investors across the world.
Friends,
The Noida which was earlier left to its fate due to superstition, where previous rulers were afraid to come for fear of losing their chair - I remember there was the SP government here and I made a program to come to Noida, so the Chief Minister was so scared that he did not come to that program and people also tried to scare me, "Don't go to Noida Modi ji, you have just become Prime Minister." I said I am going to take the blessings of this land, which will give me the opportunity to serve for a long time. Now that same area is ready to welcome the whole world. This entire region is strengthening the resolution of Self-reliant India.
Friends,
In the economy of this region, farming-agriculture has great importance. Today, I especially express gratitude to those farmer brothers and sisters of mine who have given their lands to make this project a reality. Clap loudly for those farmers friends, clap loudly for my farmer brothers and sisters. My farmer brothers and sisters, only with this contribution of yours, a new era of development is going to start in this entire region. The expansion of modern connectivity happening here will give more strength to the possibilities of food processing in Western UP. Now the agricultural products here will be able to go to world markets in a better way.
Friends,
Here I want to thank my farmer friends for one more thing as well. From the ethanol made from your sugarcane, the dependence of the country on crude oil has reduced. If the production of ethanol did not increase, if its blending in petrol did not increase, the country would have had to import four and a half crore barrels, four and a half crore barrels meaning almost 700 crore liters of crude oil from abroad every year. The hard work of farmers has given such big relief to the country in this time of crisis.
Friends,
With ethanol, the country has benefited, and farmers have also had a very big benefit. Because of this, foreign exchange of about one and a half lakh crore rupees has been saved. Meaning if ethanol were not made, then this money was certain to go abroad. In the past years, so much money has been received by the farmers of the country, has been received by sugarcane farmers.
Friends,
The sugarcane farmers here have also seen those days of earlier times when sugarcane arrears used to remain pending for many many years. But today, with the efforts of the BJP double-engine government, the condition of sugarcane farmers has improved.
Friends,
In any country, an airport is not just a general facility. These airports also give flight to progress. Before the year 2014, there were only 74 airports in the country. Today there are more than 160 airports in the country. Now besides metros, air connectivity is reaching small cities of the country as well. Earlier governments that existed used to believe that air travel should be only for the rich. But the BJP government has made air travel easy for the common Indian. Our government, rapidly expanding the network of airports in Uttar Pradesh, has increased their number to seventeen.
Friends,
It has been the continuous effort of the BJP government that airports are built and fares should also remain within the reach of common families. Therefore, we started the Udan scheme. Because of this scheme, in the last few years, more than one crore sixty lakh countrymen have done air travel at cheap rates by taking tickets from the Udan scheme. And I want to give you one more piece of information. Recently, the Central Government has expanded the Udan scheme further. For this, approval of about 29 thousand crore rupees has been given. In the coming years under this, there is a plan to build 100 new airports and 200 new helipads in small cities. UP will also benefit very much from this.
Friends,
India's aviation sector is progressing and developing with great speed. As new airports are being built in India, similarly the need for new aircraft is also increasing. Therefore, different airlines of the country have given orders for hundreds of new planes. These new facilities, new planes that are coming - the people who fly them, those who provide service in them, those related to maintenance - for every such work, a workforce will be needed in very large numbers. This is a very big opportunity for the youth. Therefore, our government is also expanding the training facilities in the aviation sector.
Friends,
When you buy any vehicle for yourself, you definitely see whether the servicing center of that vehicle-making company is nearby or not. You will be surprised to know that in our country, there were no solid arrangements for servicing of aircraft, meaning their Maintenance, Repair, and Overhaul. Today even for 85 percent of aircraft in India, one has to send them abroad for Maintenance, Repair, and Overhaul, meaning MRO, for this work. Therefore, our government has determined that we will make India self-reliant in the MRO sector as well. Now in India itself, MRO facilities are being developed on a very large scale. Today here in Jewar also, the foundation stone of an MRO facility has been laid. When this facility is ready, it will serve domestic and foreign aircraft. From this, the country will also earn, our money will also remain in the country, and the youth will also get many jobs.
Friends,
Today the priority of our government is the convenience of the citizens of the country. The time of the citizen of the country should be saved and there should not be too much burden on his pocket - this is our goal. Modern rail services like Metro and Vande Bharat are being expanded with this very sentiment. Delhi-Meerut Namo Bharat rail—how much benefit is happening from this, we all are seeing. Until now, more than two and a half crore people have traveled in Namo Bharat. The journey of Delhi-Meerut which earlier took hours is now being completed in minutes.
Friends,
Our government is making unprecedented investment in the developed modern infrastructure of developed India. In the last 11 years, the budget for infrastructure has been increased by more than six times. In these years, 17 lakh crore rupees have been spent on highways and expressways; more than one lakh kilometers of highways have been constructed. Until 2014, electrification of only 20 thousand kilometers of route had happened in railways. Whereas after 2014, electrification of more than 40 thousand kilometers of railway track has been done. Today almost 100 percent electrification of the broad gauge network has been done. Today be it Kashmir Valley or the capitals of North East, these are connecting to the rail network for the first time. The capacity of ports, meaning harbors, has more than doubled in the last decade. The number of river waterways in the country is also continuously increasing. India is working rapidly in every field necessary for the building of developed India.
Friends,
For making developed India, everyone's effort is very important. It is necessary that 140 crore countrymen do the hardest of hard work and face global crises by staying united. How to face the crises created by the war currently going on, I have told about this in detail in the Parliament too. I also had a long discussion yesterday with all the Chief Ministers of the country and a very positive discussion happened. I will say again today to all of you public-gods (janata-janardan), I will say again to the countrymen. We have to face this crisis with a calm mind, with patience, with unity, and by joining together. This is a crisis that creates trouble in the whole world. We have to care most about our country. And this is the biggest strength of us Indians. I also want to say with insistence to all political parties of UP and the country, want to say with request - avoid saying such things in this kind of crisis which are harmful for the country. Whatever is in the favor of Indians, whatever is in the interest of India, that alone is the policy and strategy of the Government of India. Those who do wrong rhetoric for politics will get some numbers in political debate, but the people of the country never forgive actions that harm the country. Even during the great crisis of Corona, some people spread rumors, told lies about the vaccine, so that the government's work becomes difficult and the country suffers loss. What was the result? The public rejected such politics during elections, turned it down. I am fully confident that all political parties of the country will also learn a lesson from this and they will give strength and power to the united efforts of the country. With this request, once again many many best wishes to Uttar Pradesh for this wonderful airport.
Speak with me:
Victory to Mother India!
Vande Mataram !
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Many many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.