ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 MAR 2026 2:47PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଉଦଘାଟନ ହୋଇଗଲା ? ଉଦଘାଟନ ହୋଇଗଲା ? ନା, ଏବେ ଅଧା କାମ ହୋଇଛି। ମୁଁ କେବଳ ସେହି ପରଦା ହଟାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ଏଠାରେ ଯିଏ କେହି ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି , ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହା କରନ୍ତୁ , ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍କୁ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଭାବନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହାର ଉଦ୍ଘାଟନ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦୀପ ଜାଳି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି , ଆଜି ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଆପଣଙ୍କର ସମ୍ପତ୍ତି, ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ, ଏହା ଆପଣଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହାର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ହାତରେ କରାଯାଉଛି , ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଭାରତ ମାତାର ଜୟ କହି, ହାତ ଉଠାଇ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟର୍ଚ୍ଚଲାଇଟ୍ ଦେଖାନ୍ତୁ। ଭାରତ ମାତାର ଜୟ। ଭାରତ ମାତାର ଜୟ। ଭାରତ ମାତାର ଜୟ। ଅନେକ - ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ। ଏବେ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଗଲା ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ ଜୀ, ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟା, ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ ଜୀ, ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ , ଜ୍ୟୁରିକ୍ ବିମାନବନ୍ଦରର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜୋସେଫ୍ ଫେଲ୍ଡର ଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ , ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ମୁଁ ଦେଖୁଛି, ଆଜି ଯେଉଁଠାରେ ମୋର ଆଖି ପଡ଼ୁଛି, ସମସ୍ତ ଯୁବକ ମୋତେ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି , ଉତ୍ସାହରେ ଭରା ଯୁବଗୋଷ୍ଠି ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି , ଉଦ୍ଦିପନାରେ ଭରା ଏହି ଯୁବକମାନେ ଅଟନ୍ତି, ଏହା ଯେଉଁ କାମ ହେଉଛି , ତାହା ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କାମ। ଆଜି ଆମେ ବିକଶିତ ୟୁପି-ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ। ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ରାଜ୍ୟ, ଆଜି ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିବା ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇଗଲାଣି। ଏବଂ ଆଜି ମୋ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଏବଂ ଖୁସିର ଦୁଇଟି କାରଣ ଅଛି। ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେହି ସୌଭାଗ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟି ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କ ହାତରେ ଉଦଘାଟନ କରାଇଲି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଯେଉଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୋତେ ନିଜର ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ବାଛିଥିଲା, ଯେଉଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୋତେ ସାଂସଦ କରିଥିଲା, ତାହାର ପରିଚୟ ସହିତ, ସେହି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପରିଚୟ ସହିତ ଏହି ମହାନ ବିମାନବନ୍ଦରର ନାମ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଗଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୋଏଡାର ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ - ଆଗ୍ରା, ମଥୁରା, ଆଲିଗଡ଼, ଗାଜିଆବାଦ, ମିରଟ, ଇଟାୱା, ବୁଲନ୍ଦସହର, ଫରିଦାବାଦ,ଏହି ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚାଷୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଅଣୁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେବ। ଏଠାରୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରିବ, ଏବଂ ଏକକାଳୀନ, ଏହା ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉଡ଼ାଣର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଯିବ। ମୁଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ, ବିଶେଷକରି ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଏହି ମହାନ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଅନେକ- ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଭାରତର ନୂତନ ମନୋଭାବର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କେତେ ଚିନ୍ତିତ। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଗୋଟିଏ ମାସ ଧରି ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଛି। ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ, ଅନେକ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ, ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ-ଗ୍ୟାସ, ସାର, ଏପରି ଅନେକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଜିନିଷର ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏହି ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ଏବଂ ଆମର ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଏହି ସଙ୍କଟ ସହିତ ଲଢ଼ୁଛି। ଭାରତ ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଥିବା ସ୍ଥାନରୁ, ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ବହୁତ ପରିମାଣରେ ଅଶୋଧିତ ତେଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଆଣୁଛି। ତେଣୁ, ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଙ୍କଟର ବୋଝ ସାଧାରଣ ପରିବାର ଉପରେ, ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଙ୍କଟର ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତ ନିଜର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରଖିଛି । ଯଦି ମୁଁ କେବଳ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ତେବେ ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ, ଏହା ଚତୁର୍ଥ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି ଏବଂଉଦ୍ଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏହି କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନୋଏଡାରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କାରଖାନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଗଲା, ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଦିଲ୍ଲୀ-ମେରଠ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚାଲିଲା, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମେରଠ ମେଟ୍ରୋ ବିସ୍ତାର କରାଗଲା ଏବଂ ଆଜି ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦ୍ଘାଟନ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ହାତରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ୟୁପିର ବିକାଶ ପାଇଁ , ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଏକ ମହାନ ଉଦାହରଣ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କାରଖାନା , ଭାରତକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରୁଛି। ମେରଠ ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ରେଳ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏବଂ ଆମର ଏହି ଜେୱାର ବିମାନବନ୍ଦର, ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଏବଂ ଆପଣ ଭିଡିଓରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଏହା ଏପରି ଏକ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି , ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତି ଦୁଇ ମିନିଟ୍ରେ ଗୋଟିଏ ବିମାନ ଉଡ଼ିବ, ପ୍ରତି ଦୁଇ ମିନିଟ୍ରେ ଗୋଟିଏ ବିମାନ ଉଡ଼ିବ। ପୂର୍ବରୁ, ସପାର ଲୋକମାନେ ନୋଏଡାକୁ ଲୁଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଏଟିଏମ୍ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ବିଜେପି ସରକାରରେ ସେହି ନୋଏଡା , ୟୁପିର ବିକାଶର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଞ୍ଜିନ ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜେୱାରର ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର, ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏହା ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଉଦାହରଣ। ଏବେ ଆପଣ ଭାବନ୍ତୁ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ୨୦୦୩ ମସିହାରେ ଫାଇଲରେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଥିଲେ। ୨୦୦୩ ମସିହାରେ, ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିବେ, ଅନେକ ଲୋକ ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ସେତେବେଳେ ୨୫-୩୦ ବର୍ଷ ବୟସର ହୋଇଥିବେ, ୩୫ ବର୍ଷ ବୟସର ହୋଇଥିବେ ଏବଂ ଆଜି ଅନେକ ଅବସର ନେଇସାରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବିମାନବନ୍ଦର ତିଆରି ହୋଇନଥିଲା। କିନ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏଠାରେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ନଥିଲେ। ୨୦୦୪ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ୟୁପିରେ ଏସପି ସରକାର ଥିଲା। ପ୍ରଥମ ଦୁଇ-ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏସପି ଲୋକମାନେ ଏଥିରେ କାମ ହେବାକୁ ଦେଇ ନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ତା’ପରେ ଜେୱାର ବିମାନବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିଲା, ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏବେ ଏହା ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିମାନବନ୍ଦର ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଶର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରଗୁଡ଼ିକ ମାଲ ପରିବହନ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ବିଛାଯାଇଥିବା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରାକ। ଏହାଦ୍ବାରା ଭାରତର ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ସମୁଦ୍ର ସହିତ ଉତ୍ତର ଭାରତର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଦାଦରୀ ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଉଭୟ କରିଡର ପରସ୍ପରକୁ ଭେଟନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍, ଏଠାରେ ଚାଷୀମାନେ କ’ଣ ଚାଷ କରନ୍ତି, ଏଠାରେ କ’ଣ ଶିଳ୍ପ ତିଆରି କରନ୍ତି, ତାହା ସ୍ଥଳପଥ ଏବଂ ବିମାନ ମାର୍ଗ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିପାରିବେ। ଏପରି ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯୋଗୁଁ, ୟୁପି ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁ ନୋଏଡା ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗୁଁ ନିଜ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଚୌକି ହରାଇବା ଭୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଶାସକଗୋଷ୍ଠି ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ , ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଏଠାରେ ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟିର ସରକାର ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ନୋଏଡା ଆସିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏତେ ଭୟଭୀତ ହୋଇଯାଇଥିଲେ ଯେ ସେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆସି ନଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ଡରାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, "ନୋଏଡା ଯାଅ ନାହିଁ ମୋଦି ଜୀ, ଆପଣ ଏବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଛନ୍ତି।" ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏହି ଭୂମିର ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ମୋତେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିରେ, ଚାଷ-କୃଷି ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ଆଜି, ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ମୋର ସେହି କୃଷକ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଜମି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେହି କୃଷକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୋରରେ ତାଳି ବଜାନ୍ତୁ ସାଥିମାନେ, ମୋର କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୋରରେ ତାଳି ବଜାନ୍ତୁ । ମୋର କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ କେବଳ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଅବଦାନ ସହିତ, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଠାରେ ହେଉଥିବା ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣର ବିସ୍ତାର ପଶ୍ଚିମ ୟୁପିରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରୀ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଦେବ। ଏବେ ଏଠାକାର କୃଷି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଉତ୍ତମ ଉପାୟରେ ଯାଇପାରିବେ।
ମୁଁ ଆଉ ଏକ କଥା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୋର କୃଷକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣଙ୍କର ଆଖୁରୁ ଯେଉଁ ଇଥାନଲ ତିଆରି ହୋଇଛି, ସେଥିରୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ , ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଯଦି ଇଥାନଲର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇନଥାନ୍ତା, ଯଦି ପେଟ୍ରୋଲରେ ଏହାର ମିଶ୍ରଣ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ସାଢ଼େ ଚାରି କୋଟି ବ୍ୟାରେଲ, ସାଢ଼େ ଚାରି କୋଟି ବ୍ୟାରେଲ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୭୦୦ କୋଟି ଲିଟର ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦେଶକୁ ଏତେ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଥାନଲ ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ଲାଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହୋଇଛି । ଏହି କାରଣରୁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ଇଥାନଲ ତିଆରି ହୋଇନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି ଟଙ୍କା ବିଦେଶ ଯିବା ନିଶ୍ଚିତ ଥିଲା। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶର ଚାଷୀମାନେ ଏତେ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି, ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ପାଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାକାର ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ପୂର୍ବ ସମୟର ସେହି ଦିନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଆଖୁ ବକେୟା ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ପଡ଼ି ରହୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ବିଜେପିର ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୌଣସି ଦେଶରେ, ବିମାନବନ୍ଦର କେବଳ ଏକ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ନୁହେଁ। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଉଡ଼ାଣ ମଧ୍ୟ ଦିଅନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଦେଶରେ କେବଳ ୭୪ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା। ଆଜି ଦେଶରେ ୧୬୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି। ଏବେ ମେଟ୍ରୋ ବ୍ୟତୀତ, ଦେଶର ଛୋଟ-ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କେବଳ ଧନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେବା ଉଚିତ। କିନ୍ତୁ ବିଜେପି ସରକାର ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିଦେଇଛି। ଆମର ସରକାର, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦରର ନେଟୱାର୍କକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରି, ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ସତରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହେଉ ଏବଂ ଭଡା ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ପରିବାରଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁ। ତେଣୁ, ଆମେ ଉଡାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କୋଟି ଷାଠିଏ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀ ଉଡାନ ଯୋଜନାରୁ ଟିକେଟ ନେଇ ଶସ୍ତା ହାରରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉଡାନ ଯୋଜନାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁମୋଦନ ଦିଆଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହା ଅଧୀନରେ, ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ୧୦୦ଟି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ୨୦୦ଟି ନୂତନ ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯୋଜନା ଅଛି। ୟୁପି ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର, ବହୁତ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛି। ଯେମିତି ଭାରତରେ ନୂଆ-ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି , ସେହିପରି ନୂତନ ବିମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି। ସେଥିପାଇଁ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଶହ-ଶହ ନୂତନ ବିମାନ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା, ଆସୁଥିବା ନୂତନ ବିମାନ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଉଡ଼ାଉଥିବା ଲୋକ, ସେଗୁଡ଼ିକରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଲୋକ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସହିତ ଜଡିତ, ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ, ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ। ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ। ତେଣୁ, ଆମ ସରକାର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଲିମ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ ପାଇଁ କୌଣସି ଯାନ କିଣନ୍ତି, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି ଯେ ସେହି ଯାନ ନିର୍ମାଣକାରୀ କମ୍ପାନୀର ସର୍ଭିସିଂ ସେଣ୍ଟର ପାଖରେ ଅଛି କି ନାହିଁ। ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ବିମାନର ସର୍ଭିସିଂ, ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନଙ୍କର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ସବୁକିଛିପାଇଁ ପାଇଁ କୌଣସି ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଥିଲା। ଆଜି ଭାରତରେ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ବିମାନ ପାଇଁ ,ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ସବୁକାମପାଇଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏମ୍ଆର୍ଓ ପାଇଁ ବିଦେଶକୁ ପଠାଇବାକୁ ପଡ଼େ। ତେଣୁ, ଆମ ସରକାର ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏମ୍ଆର୍ଓ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବୁ। ଏବେ ଭାରତରେ, ଏମ୍ଆର୍ଓ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଜେୱାରରେ ମଧ୍ୟ, ଏକ ଏମ୍ଆର୍ଓ ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଦେଶୀ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବିମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏଥିରୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର କରିବ, ଆମର ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ରହିବ, ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଚାକିରି ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସୁବିଧା। ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପକେଟ ଉପରେ ଅଧିକ ବୋଝ ନ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ, ଏହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ରେଳ ସେବାକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ମେରଠ ନମୋ ଭାରତ ରେଳ, ଏଥିରୁ କେତେ ଲାଭ ହେଉଛି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନମୋ ଭାରତରେ ଅଢ଼େଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯାତ୍ରା କରିସାରିଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀ-ମେରଠର ଯାତ୍ରା ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଚାଲିଥିଲା ତାହା ଏବେ ସେହି ଯାତ୍ରା ମିନିଟ୍ରେ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକଶିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଛଅ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ଏକ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରେଳବାଇରେ କେବଳ ୨୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରୁଟର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୪ ପରେ, ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଟ୍ରାକର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ବ୍ରଡଗେଜ୍ ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରାୟ ଶତପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ହେଉ କିମ୍ବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରାଜଧାନୀ, ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ଅର୍ଥାତ୍ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଦେଶରେ ନଦୀ ଜଳପଥର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଏକ ହୋଇ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କିପରି କରିବେ, ମୁଁ ସଂସଦରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିସାରିଛି। ଗତକାଲି ଦେଶର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଏକ ଲମ୍ବା ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତ ଜନ-ଦେବତା (ଜନତା-ଜନାର୍ଦନ)ଙ୍କୁ ପୁଣି କହିବି, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପୁଣି କହିବି। ଆମକୁ ଶାନ୍ତ ମନରେ, ଧର୍ଯ୍ୟର ସହିତ, ଏକତା ସହିତ ଏବଂ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହି ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ଏକ ସଙ୍କଟ ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଆମକୁ ଆମ ଦେଶ ବିଷୟରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ଏହା ଆମେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ମୁଁ ୟୁପି ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦୃଢତାର ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଅନୁରୋଧ ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ପ୍ରକାରର ସଙ୍କଟରେ ଏପରି କଥା କହିବାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ। ଯାହା ଭାରତୀୟଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥରେ, ତାହା ହିଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତି। ଯେଉଁମାନେ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଭୁଲ ବୟାନବାଜି କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ବିତର୍କରେ କିଛି ସଂଖ୍ୟା ପାଇବେ, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଦେଶକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରନ୍ତି ନାହିଁ। କୋରୋନାର ମହାସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ, ଟୀକା ବିଷୟରେ ମିଛ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସରକାରଙ୍କ କାମ କଷ୍ଟକର ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଦେଶ କ୍ଷତି ସହେ। ଫଳାଫଳ କ'ଣ ହେଲା ? ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଜନତା ଏପରି ରାଜନୀତିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇବେ ଏବଂ ସେମାନେ ଦେଶର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତାଦେବେ। ଏହି ଅନୁରୋଧ ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଅନେକ -ଅନେକ ଶୁଭକାମନା।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତାର ବିଜୟ!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Phase I of Noida International Airport in Uttar Pradesh
28 MAR 2026 2:47PM by PIB Delhi
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Has the inauguration happened? Has the inauguration happened? No, only half the work is done. I have only removed that curtain, but today I want the inauguration of this airport to be done by all of you who are present here, and therefore, take out your mobile phones, turn on your mobile phone’s flashlight, and you are inaugurating it. By lighting a lamp, every person present here is inaugurating this airport today. This is your property, this is your future, this is your hard work, and therefore its inauguration is also being done by your hands; by saying Victory to Mother India, raising your hands, show the flashlight completely. Victory to Mother India!Victory to Mother India! Victory to Mother India! Many many thanks. Now the inauguration is done.
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister here Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya, Brajesh Pathak, my colleagues in the Central Cabinet Shri Rammohan Naidu ji, Pankaj Chaudhary ji, Chairman of Zurich Airport Joseph Felder ji, other ministers, MPs, MLAs, other dignitaries, and my dear brothers and sisters.
I am seeing, today wherever my eyes are falling, all youth are visible to me, youth filled with enthusiasm, youth filled with passion, because these youth know, this work that is happening, you know, this is work that gives a new flight to the future of young people. Today we are starting a new chapter of the Developed UP-Developed India campaign. The largest state of the country has today become one of the states with the most international airports in the country. And today there are two reasons for pride and happiness for me. One is that you all gave me the privilege of laying the foundation stone of this airport and you all gave me the privilege of the inauguration of this airport as well, but I shared that privilege with you and got the inauguration done by your hands. Second, the Uttar Pradesh which chose me as its representative, the Uttar Pradesh which made me an MP, with its identity, with the identity of that Uttar Pradesh, the name of this grand airport has also been joined.
Friends,
This airport of Noida is going to bring great benefit to this entire region - Agra, Mathura, Aligarh, Ghaziabad, Meerut, Etawah, Bulandshahr, Faridabad. It definitely has to happen for India and Uttar Pradesh. This airport is going to bring many new opportunities for the farmers of Western Uttar Pradesh, small and micro industries, and the youth here. From here, aircraft will fly for the world, and simultaneously, it will become a symbol of the flight of developed Uttar Pradesh. I give many many congratulations to Uttar Pradesh, especially to the people of Western Uttar Pradesh, for this grand airport.
Friends,
Today's program is a symbol of India's new mood. You all are seeing how worried the whole world is today. War has been going on in West Asia for a month. Because of the war, a crisis of food items, petrol-diesel-gas, fertilizers, many such essential things has been created all around in many countries. Every country is making some effort or the other to face this crisis, is trying. And our India is also fighting this crisis with full strength, relying on the strength of the countrymen. India has been bringing crude oil and gas in very large quantities from where the war is going on, from the area affected by this war. Therefore, the government is taking every step so that the burden of this crisis does not fall on ordinary families, on our farmer brothers and sisters.
Friends,
Even in this time of crisis, India has continued its rapid development. If I talk only about Western Uttar Pradesh, then in just the last few weeks, this is the fourth big project whose foundation stone has been laid or inauguration has happened. In these few weeks, during this time, the foundation stone of a very big semiconductor factory was laid in Noida; in this same period, the country's first Delhi-Meerut Namo Bharat train picked up speed; in this same period, the Meerut Metro was expanded; and in such a short time today, the inauguration of Noida International Airport happened by your hands.
Friends,
All these projects are a grand example of the efforts of the double-engine government for the development of UP. The semiconductor factory is making India self-reliant in technology. Meerut Metro and Namo Bharat rail are giving fast and smart connectivity. And this Jewar airport of ours is connecting the whole of North India to the world. And you just saw in the video, such an airport is being built where a plane will fly every two minutes, a plane will fly every two minutes. Earlier, people of SP had made Noida an ATM for their loot. But today in the BJP government, that same Noida is becoming a powerful engine of UP's development.
Friends,
This airport of Jewar is also a very good example of the work culture of the double-engine government. Now you think, the government of Atal Bihari Vajpayee ji had given approval to this airport in files back in 2003. In 2003, there will be many among you who would not have been born, there will be many people who at that time would have been 25-30 years old, 35 years old and have retired today, but the airport was not built. But Congress at the Center and previous governments here did not even let the foundation of this airport be laid for years. From 2004 to 2014, this airport remained buried in files. When our government was formed, there was the SP government in UP. In the first two-three years, the SP people did not let work happen on this. But as soon as the BJP-NDA government was formed here, the BJP-NDA government was formed in Delhi, then the foundation of Jewar airport was laid, construction also happened, and now it has started as well.
Friends,
Besides the airport, this area is also becoming a hub for two big freight corridors of the country. These freight corridors are special tracks laid for goods trains. Due to this, the connectivity of North India with the seas of Bengal and Gujarat has become better. And Dadri is that place where both these corridors meet each other. Meaning, what farmers grow here, what industries make here, will be able to reach every corner of the world quickly by land and by air route. Due to such multi-modal connectivity, UP is becoming a very big attraction for investors across the world.
Friends,
The Noida which was earlier left to its fate due to superstition, where previous rulers were afraid to come for fear of losing their chair - I remember there was the SP government here and I made a program to come to Noida, so the Chief Minister was so scared that he did not come to that program and people also tried to scare me, "Don't go to Noida Modi ji, you have just become Prime Minister." I said I am going to take the blessings of this land, which will give me the opportunity to serve for a long time. Now that same area is ready to welcome the whole world. This entire region is strengthening the resolution of Self-reliant India.
Friends,
In the economy of this region, farming-agriculture has great importance. Today, I especially express gratitude to those farmer brothers and sisters of mine who have given their lands to make this project a reality. Clap loudly for those farmers friends, clap loudly for my farmer brothers and sisters. My farmer brothers and sisters, only with this contribution of yours, a new era of development is going to start in this entire region. The expansion of modern connectivity happening here will give more strength to the possibilities of food processing in Western UP. Now the agricultural products here will be able to go to world markets in a better way.
Friends,
Here I want to thank my farmer friends for one more thing as well. From the ethanol made from your sugarcane, the dependence of the country on crude oil has reduced. If the production of ethanol did not increase, if its blending in petrol did not increase, the country would have had to import four and a half crore barrels, four and a half crore barrels meaning almost 700 crore liters of crude oil from abroad every year. The hard work of farmers has given such big relief to the country in this time of crisis.
Friends,
With ethanol, the country has benefited, and farmers have also had a very big benefit. Because of this, foreign exchange of about one and a half lakh crore rupees has been saved. Meaning if ethanol were not made, then this money was certain to go abroad. In the past years, so much money has been received by the farmers of the country, has been received by sugarcane farmers.
Friends,
The sugarcane farmers here have also seen those days of earlier times when sugarcane arrears used to remain pending for many many years. But today, with the efforts of the BJP double-engine government, the condition of sugarcane farmers has improved.
Friends,
In any country, an airport is not just a general facility. These airports also give flight to progress. Before the year 2014, there were only 74 airports in the country. Today there are more than 160 airports in the country. Now besides metros, air connectivity is reaching small cities of the country as well. Earlier governments that existed used to believe that air travel should be only for the rich. But the BJP government has made air travel easy for the common Indian. Our government, rapidly expanding the network of airports in Uttar Pradesh, has increased their number to seventeen.
Friends,
It has been the continuous effort of the BJP government that airports are built and fares should also remain within the reach of common families. Therefore, we started the Udan scheme. Because of this scheme, in the last few years, more than one crore sixty lakh countrymen have done air travel at cheap rates by taking tickets from the Udan scheme. And I want to give you one more piece of information. Recently, the Central Government has expanded the Udan scheme further. For this, approval of about 29 thousand crore rupees has been given. In the coming years under this, there is a plan to build 100 new airports and 200 new helipads in small cities. UP will also benefit very much from this.
Friends,
India's aviation sector is progressing and developing with great speed. As new airports are being built in India, similarly the need for new aircraft is also increasing. Therefore, different airlines of the country have given orders for hundreds of new planes. These new facilities, new planes that are coming - the people who fly them, those who provide service in them, those related to maintenance - for every such work, a workforce will be needed in very large numbers. This is a very big opportunity for the youth. Therefore, our government is also expanding the training facilities in the aviation sector.
Friends,
When you buy any vehicle for yourself, you definitely see whether the servicing center of that vehicle-making company is nearby or not. You will be surprised to know that in our country, there were no solid arrangements for servicing of aircraft, meaning their Maintenance, Repair, and Overhaul. Today even for 85 percent of aircraft in India, one has to send them abroad for Maintenance, Repair, and Overhaul, meaning MRO, for this work. Therefore, our government has determined that we will make India self-reliant in the MRO sector as well. Now in India itself, MRO facilities are being developed on a very large scale. Today here in Jewar also, the foundation stone of an MRO facility has been laid. When this facility is ready, it will serve domestic and foreign aircraft. From this, the country will also earn, our money will also remain in the country, and the youth will also get many jobs.
Friends,
Today the priority of our government is the convenience of the citizens of the country. The time of the citizen of the country should be saved and there should not be too much burden on his pocket - this is our goal. Modern rail services like Metro and Vande Bharat are being expanded with this very sentiment. Delhi-Meerut Namo Bharat rail—how much benefit is happening from this, we all are seeing. Until now, more than two and a half crore people have traveled in Namo Bharat. The journey of Delhi-Meerut which earlier took hours is now being completed in minutes.
Friends,
Our government is making unprecedented investment in the developed modern infrastructure of developed India. In the last 11 years, the budget for infrastructure has been increased by more than six times. In these years, 17 lakh crore rupees have been spent on highways and expressways; more than one lakh kilometers of highways have been constructed. Until 2014, electrification of only 20 thousand kilometers of route had happened in railways. Whereas after 2014, electrification of more than 40 thousand kilometers of railway track has been done. Today almost 100 percent electrification of the broad gauge network has been done. Today be it Kashmir Valley or the capitals of North East, these are connecting to the rail network for the first time. The capacity of ports, meaning harbors, has more than doubled in the last decade. The number of river waterways in the country is also continuously increasing. India is working rapidly in every field necessary for the building of developed India.
Friends,
For making developed India, everyone's effort is very important. It is necessary that 140 crore countrymen do the hardest of hard work and face global crises by staying united. How to face the crises created by the war currently going on, I have told about this in detail in the Parliament too. I also had a long discussion yesterday with all the Chief Ministers of the country and a very positive discussion happened. I will say again today to all of you public-gods (janata-janardan), I will say again to the countrymen. We have to face this crisis with a calm mind, with patience, with unity, and by joining together. This is a crisis that creates trouble in the whole world. We have to care most about our country. And this is the biggest strength of us Indians. I also want to say with insistence to all political parties of UP and the country, want to say with request - avoid saying such things in this kind of crisis which are harmful for the country. Whatever is in the favor of Indians, whatever is in the interest of India, that alone is the policy and strategy of the Government of India. Those who do wrong rhetoric for politics will get some numbers in political debate, but the people of the country never forgive actions that harm the country. Even during the great crisis of Corona, some people spread rumors, told lies about the vaccine, so that the government's work becomes difficult and the country suffers loss. What was the result? The public rejected such politics during elections, turned it down. I am fully confident that all political parties of the country will also learn a lesson from this and they will give strength and power to the united efforts of the country. With this request, once again many many best wishes to Uttar Pradesh for this wonderful airport.
Speak with me:
Victory to Mother India!
Vande Mataram !
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Many many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.